Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 7th 2011
     permalink
    nightingale_84: ja się zwykle zadowalam jedna jak juz mnie tak konkretnie boli :smile:

No pewnie, nie ma się co faszerować większą ilością, jak mniejsza pomaga :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hussy, mi wymioty i mdłości przeszły dopiero w 18 tc, jak poszłam na L4 i odpuściły stresy i miałam czas na wypoczynek. Ale tuż przed tym jak minęły, zaliczyłam największe mdłości ever, wymitiy 5 razy w ciągu wieczora i w ogóle juz myślałam,ze pojade pod kroplówkę. okazłao ise jednak, że pomógł po prostu wypoczynek.
  1.  permalink
    Wypoczynek na mdłości najlepszy... Szczególnie, jeśli mdłości dopadają głównie wieczorem- ewidentnie są wynikiem stresu, zmęczenia.
    Ja w poprzedniej ciąży ostatni raz byłam w biurze w 35tc- wymiotowałam praktycznie większość ciąży- mniej, więcej, czasem z przerwami kilkutygodniowymi ale jednak. Teraz nie pracowałam i jakoś poza kilkudniowymi lekkimi mdłościami sensacje mnie obeszły...

A wogóle to w końcu się spytała lekarza jak tam moja szyjka, bo ciagle zapominałam.
    Powiedział, że trochę zmiękkła i ma tak ok.2,5cm...

U nas przy szyjce 2,5 i w dodatku miękkiej kładą do szpitala :wink: Ale pewnie zależy, od jakiego poziomu wyjściowego się startowało. Mi w ciągu 3 tyg szyjka z 4,2 cm poleciała do 2,8 i w dodatku zrobiła się miękka, więc szybko pessar miałam zakładany
    --
  2.  permalink
    Cerisecerise: Ale pewnie zależy, od jakiego poziomu wyjściowego się startowało. Mi w ciągu 3 tyg szyjka z 4,2 cm poleciała do 2,8 i w dodatku zrobiła się miękka, więc szybko pessar miałam zakładany
    --

Cerise no może, mi lekarza od samego poczatku mówił że juz taka moja uroda i mam krótką szyjkę.. więc nie będę się z nim kłócić.
    I nie jest miekka tylko nieco zmiękkła :wink: nie znam się na tym ale ufam że moj lekarz wie co robi :smile:
    -- // //
    • CommentAuthorRomeda22
     permalink
    Witam wszystkich;)
    Przyszłe i terażniejsze mamusie powiedzcie mi jak to było uwas w ciązy czy miałyście problemy z żebami bo mi w tym tygodniu zaczeły sie straszne a nigdy tak nie mialam. Zastanawiam sie czy moge zrzucic to na ciąże ponieważ jestem dopiero w 4 tygodniu.
    A i jeszcze jedno miałam czesto problemy z zapaleniem pochwy...chociaz z tym walczylam i starałam sie to teraz w ciązy znowu mi sie zaczeło. Oprocz masci zew i globulek gin. przepisałam mi tamtum rosa i kazała stosowac przez ciąze nawet jak wylecze sie juz w celu profilaktycznym. Uwazacie ze to skuteczne bo nie powiem troche kosztowne jedna saszekta 5 zl a uzywam ja na raz...
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Romeda22: Uwazacie ze to skuteczne bo nie powiem troche kosztowne jedna saszekta 5 zl a uzywam ja na raz...

No nie wiem czy 5 zł to są ogromne koszty :wink: Ja brałam przy grzybicy Lactovaginal i Pimafucin obydwa bardzo bezpieczne i pomogły bardzo szybko. I był to koszt znacznie większy niż 5zł :wink: Ale zdrowie najważniejsze.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No 5 zł na np. tygodniowa kurację 2x dziennie to już trochę wychodzi :devil:
    --
    • CommentAuthorRomeda22
     permalink
    Tak wiem Pimafucin biore 3 globulki. A te saszetki to 5zl za jedna dziennie, z nich sie robi plukankę. Gin kazała mi je brac przez 3 miesiace tak profilaktycznie. Oczywiscie jezeli to skuteczne to jak najbardziej. Spotkałam sie jednak z opiniami ze wcale to specjalnie nie pomaga a profilaktycznie po wyleczeniu najlepiej jeśc duzo jogurtów i stosowac płyn do higieny intymnej biały jelen ponoc jest najlepszy bo najbardziej naturalny.
    • CommentAuthorRomeda22
     permalink
    A i jeszcze jedno kiedy uwas zaczeły sie wymioty? Ja mam nadzieje ze to minie mdłości mam rano ale to jezeli jade samochodem no istraszne mam po cherbacie z cytryna...ble. Mam nadzieje ze jednak mi to nie ebdzie dokuczac. Zwlaszcza ze niestety przez pierwszy semestr bede dalej studiowac dziennie, dziekanke biore dopiero na nastepny semestr sudiow...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 7th 2011 zmieniony
     permalink
    U mnie zaczęły się jakoś po zrobieniu testu (autosugestia) :tooth: w 5tc - ale to mdłości. wymiotowałam kilka razy - mogłabym zliczyć na palcach 1 ręki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Romeda22: czy miałyście problemy z żebami

Chodzi Ci o żebra czy zęby? Sorry za pytanie ale nie bardzo mogę stwierdzić po Twoim wpisie ;)

Ja miałam mdłości od 5tc, co rano, od cytrusów wszelkich mnie odrzuciło, w tym od herbaty z cytryną - uwielbiałam zawsze a tu taka niespodzianka. Od słodkiego też mnie odpychało, miałam bardziej ciąg na słone, nabiał i jabłka. Na szczęście smaki na cytrynę i cukier wróciły na przełomie 5/6 m-ca. Poranne mdłości i wieczorne wymioty męczyły mnie do jakiegoś 15tc.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Romeda, u mnie infekcje też wróciły w ciąży - kuracja tak jak u Hussy. Do podmywania kupiłam sobie Laktacyd, ale nie ten zwykły, tylko płyn ginekologiczny, który ma niższe ph (na pewno do dostania w aptekach, a i w niektórych supermarketach też jest dostępny). Jogurty i kefiry warto jeść/pić jak najbardziej, nie opychać się słodyczami, do tego nie stresować się, dbać o przewiewność okolic intymnych i z czasem minie. Niestety, ciąża to okres, który sprzyja tego typu infekcjom i niewiele na to poradzisz.
    A co do mdłości nie ma reguły - niektóre dziewczyny wcale nie mają, niektóre tylko przez pierwsze 3 miesiące, a niektóre przez całą ciążę.....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Romeda22 - na kiedy masz termin?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Romeda, no szybko sie dowiedzialas o ciazy i szybko masz objawy... 4tc? To w ktorym dniu FL testowalaś? Z krwi czy z moczu?
    Wiem, ze kazdy organizm reaguje indywidualnie, ale mdlosci w 4tc (czyli 2 zapłodnieniowym) to raczej przypisalabym emocjom niz objawom. Na problemy z zebami czy żebrami tez za wczesnie, wiec szukaj przyczyny gdzie indziej.
    Sorry, ze dopytuje, ale po prostu brzmi to troche jak trollowanie... Wiec bez urazy;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja w 1 ciąży dowiedziałam się w 12dfl (wg OM zaczął się 4tc) - w tej ciąży test zrobiłam w 11dfl i był cień (zresztą był już i w 8 i 9 dfl :)) - a był to 3t4d wg OM :cool:

Inna sprawa, że w tej ciąży wiedziałam o niej już od 5dfl :cool: i nikt by mi nie wmówił, że w ciąży nie jestem :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorRomeda22
     permalink
    Chodziło mi o zeby:D klawiatura wczoraj została zalana sokiem i moze stad takie bledy. Możliwe ze sobie wmawiam bo nie mam ciągle mdlości czasami wogole przez caly dzień nie czuje nic co by moglo objawiac ciążę. Jedynie po tej herbacie z cytryna nie wiem czemu mozliwe ze organimz odrzuca to czego ma w nadmiarze a ja czesto stosowałam rutinoscorbin na pekajace naczynka i krwotoki z nosa. Co do zębow mozliwe ze przypadek ze akurat teraz. Dowiedziałam sie tak wczesnie poniewaz tydzien spoznial mi sie okres i miałam podwyzszona temp. test pierwszy mi nie wykazal ciązy chociaz bylo 5 dni po terminie@. Z tego wzgledu wybralam sie 9 dni po terminie okresu na bete i okazalo sie ze to jednak ciąza:)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No to gratulujemy, witamy w wątku dla przyszłych mam :)
    Ja objawy ciąży miałam też bardzo wcześnie, więc nie wątpię, że już Cię co nieco męczy. Tylko te zęby raczej nie mają związku.
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Tantum Rosa jak to mówi mój lekarz jest do "głaskania". Po nim mniej piecze i boli w razie zapalenia, stanów grzybiczych lub przy leczeniu ran krocza. Nie stosowała bym go profilaktycznie bo to wcale nie uchroni od załapania grzybka. Ja miałam w pierwszej ciąży notorycznie stany zapalne, a w drugiej tylko bodajże raz.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Annalena: Wiem, ze kazdy organizm reaguje indywidualnie, ale mdlosci w 4tc (czyli 2 zapłodnieniowym) to raczej przypisalabym emocjom niz objawom.

Annalena, mdlosci w oklolicy 4 tc jak najbardziej, to chyba mniej wiecej jest koniec cyklu i wtedy czesto po objawach mozna podejrzewac ciaze. Ja bardzo wczesnie mialam objawy a jak zrobilam test to bylam dopiero w 3 tygodniu ciazy a to byl 25 dzien cyklu.

z reszta u kazdej jets inaczej, regul zadnych nie ma na dlugosc mdlosci i w ogole ich obecnosc:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormilątko
    • CommentTimeJul 8th 2011
     permalink
    Hej Dziewczyny,hej Teo.Wlasnie sie dowiedzialm ze jestem w tak dlugo wyczekiwanej ciazy(22 MIES.STARAN).Mieszkam w Londynie,czy ktoras z Was sie orientuje jak tu jest z opieka w ciazy?Czy GP daje skierowanie na bete HCG i kiedy sie nalezy do niego udac??slyszalam ze ciaze oni uwazaja dopiero od 12 tyg:(A powiedzcie mi jesli wiecie kiedy mam powiedziec pracodawcy o ciazy???mam umowe na stale,czy musze miec jakies zaswiadczenie od lekarza zeby je przedstawic pracodawcy zanim powiem????Wiecie cos jak tu jest w temacie ciaza,bede bardzo wdzieczna:smile:
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJul 8th 2011 zmieniony
     permalink
    milątko dużo pytań na raz :)
    Po pierwsze gratuluję!!!
    Z tego co piszą tu dziewczyny z UK to niestety lekarze nie są zbyt chętni do robienia badań przed 12 tyg ciąży, no chyba, że coś się złego dzieje. Ale o tym niech wypowiedzą się mamuśki z UK
    Jeśli masz ciężką pracę, to warto powiedzieć pracodawcy już teraz o ciąży, żeby ew przeniósł Cię na lżejsze stanowisko. Ale to kiedy szef dowie się o ciąży zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Niektórzy wymagają zaświadczeń, ale to też kwestia indywidualna.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  3.  permalink
    Milątko gratulacje :bigsmile:
    I tak jak Katy napisała najlepiej żeby odnosnie słuzby zdrowia w UK wypowiedzialy się dziewczyny mieszkajace na wyspie :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wczoraj wypróbowałam patent ze świeceniem latarką na brzuch i.... Maleństwo zaczęło szaleć!!! Czułam to na pewno! :))))))))
    --
  4.  permalink
    Talka, to cudownie :) Gratulacje! Ja do dziś pamiętam to uczucie, jak pierwszy raz poczułam córcię :) Teraz maluszek będzie coraz bardziej "namacalny" :)

A z "frontu łóżkowego" - wczoraj o 23-ej padłam na PRAWYM boku, obudziłam się w tej samej pozycji, a biorąc pod uwagę, że spałam wczepiona w rogala, wszystkie znaki wskazują, że przespałam 7h w tej pozycji. DZIECKO PRZEŻYŁO :wink: więc a propos dyskusji sprzed kilku dni- spanie na prawym boku nie zabija :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja czułam już wcześniej, ale wczoraj to były na pewno już ruchy! :wink: Żadne bombelkowanie, żadne motylki - RUCHY :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    cerisecerise: wszystkie znaki wskazują, że przespałam 7h w tej pozycji. DZIECKO PRZEŻYŁO

:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,no to tylko pogratulować. To musi być niesamowite uczucie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    GENIALNE! Te bąbelki przy wierceniu się Malucha to pikuś :bigsmile:
    Teraz wiem już na pewno, że moje Dziecko jest ze mną i ma się wspaniale :wink: No i, że nie lubi jak się je budzi :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: No i, że nie lubi jak się je budzi :devil:

W sumie,to kto lubi być budzony ? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hi hi no pewnie :tooth:
    --
  5.  permalink
    Talinka super wiesci! :bigsmile:
    Kurcze te ruchy maleństwa tyle radosci dają, i pewność że z nim wszytsko ok.
    A tak jak nic nie czujesz to czlowiek nie ma zielonego pojecia co się tam może dziać..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Noooo!
    Ja ostatnio miałam taki wieczór, że się zastanawiałam, czy na pewno wszystko jest ok? Czy nie będzie powtórki? :confused:

Ale teraz już się nie boję :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: wczoraj to były na pewno już ruchy! :wink:

Gratulacje! Fantastyczne uczucie, prawda? :)

cerisecerise: spanie na prawym boku nie zabija :wink:

Fajnie masz :) Ja nie mogę na prawym, serio zaraz mi brakuje tchu :( A jeśli mnie to i dziecku.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nooo :)
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    milątko, serdecznie gratuluję:bigsmile: niech dzidzia rośnie zdrowo:bigsmile:

Talinko, piękne uczucie:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Milątko GRATULACJE
    Talinka super wieści!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a o co chodzi z tym światłem latarki ? :wink:

jak w każdej książce [ a nawet ostatnio w super filmie dokumentalnym na National G. o ciąży właśnie.... ] jak byk stoi, że Maleństwo pierwszy raz może "zobaczyć" przez powłoki brzuszne światło [słońce, latarka itp] ok 26 t.c kiedy pierwszy raz oczka otwiera :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No coś Ty? Ja właśnie wczoraj doczytałam, że 16/17 już widzi czerwoną poświatę :wink: mimo zamkniętych powiek
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    W mojej książce jest tak:

Oczy:
    Reagują na silne światło. Powieki są wciąż zamknięte.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aaaaaaaaa
    to to nie wiem czemu w tym programie na NG tak mówili.... :confused:

bo książkę czytałam dawno więc mogło mi się pomieszać ale program tydzień temu w niedzielę był i pamiętam dokładnie bo nawet mówiłam do męża, że za 3 tygodnie Franiowi słonko "pokażę" :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Spróbuj z tą latarką to się sama przekonasz :bigsmile: uczucie fantastyczne :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nie, dziękuję :wink::wink::wink:
    jak Franek spokojny to ani mi w głowie go światłem pobudzać bo sam z siebie [jak sie obudzi] daje takiego czadu i zapodaję serię mocnych kopów jak Bruce Lee że mi świeczki w oczach stają [jak trafi np w jajnika...]
    także niech śpi heheheehe :devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jakby wiedziała o tym patencie parę tygodni temu [jak z niecierpliwością czekałam na pierwsze cokolwiek ze strony brzucha] to na pewno bym skorzystała :wink:
    ale w obecnej sytuacji nie bardzo hehehee :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Teorko, może chodziło o to, że dziecko w okolicach 26 tc otwiera powieki i już widzi? Bo też mi coś świta, że pomimo zamkniętych powiek dziecko może już na światełko reagować:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
     permalink
    Bry!
    Milątko gratulejszyn.

Annalena - to skopiuj i wklej listę poprawioną bo ja tu nie jestem zarządzającą i wole się nie wychylać tylko siebie dopisałam wtedy :)

Talinka - urocze są pierwsze ruchy to fakt, ale czekaj co będzie potem. Mnie jak Jaśku czasem stopą potraktował w pęcherz to jak struś pędziwiatr do wc biegłam modląc się by nie pociekło po nogach :devil:

Z tą latarką też czytałam, bawiliśmy się tak z Jaśkiem, teraz czasu brak :tongue: no ale nafajniejsza zabawa była w przepychankę z dzidziem.On stopę wystawiał a ja mu wpychałam i zaraz SRUUUUUUUUUU!!!!!!! kopniak i tak w kółko :D Mąż uwielbiał. Ja po kilku kopniakach miałam dosyć :shocked:
    --
  6.  permalink
    Widze że wszytskie dzieciaczki to wiercipiety :wink:
    Franek to amo jak się juz obudzi to szaleje na całego, tu sie rozpycha tu, a brzuch tylko tak smiesznie faluje!
    Niech korzysta w sumie póki może bo za niedłuo to juz tak wesoło nie bedzie :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Moja córcia to ostatnio często wciska coś małego i twardego zaraz powyżej mojego pępka, ale nie umiem stwierdzić, czy to rączka, czy może łokieć? :)
    --
  7.  permalink
    Haha, no ja tez sie ciagle zastanawiam, czy to co własnie przemkneło po brzuchu, to raczka, nózka, dupka? :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Nightingale, ciekawe czy do końca ciąży uda nam się bez wątpliwości jakąś część ciała rozróżnić ;)
    Teoretycznie jak się obrócą główkami na dół to stópki powinny być dość dobrze rozpoznawalne.
    --
    •  
      CommentAuthorzuzolcia
    • CommentTimeJul 8th 2011 zmieniony
     permalink
    kate1: Nightingale, ciekawe czy do końca ciąży uda nam się bez wątpliwości jakąś część ciała rozróżnić ;)

No ja potem już miałam obcykane, które to pięta a które kolano a kiedy dupka :D Jak się potem dziecko nie przekręca już można się domyśleć :)

BTW - za 2 tyg wesele a ja dalej bez kiecki :devil: dzwoniłam do Happy Mum w Gdańsku czy mają na stanie jakieś xs i mają kilka więc dziś będę musiała się połasić do M. byśmy pojechali, zwłaszcza że wyprzedaże są :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.