Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Właśnie wróciłam z zakupów dla Młodego. Jeśli macie w okolicy sklep JUTA i nie chcecie wydać dużo kasy na ciuszki to polecam!
KATE a podejrzewasz, że malutka główką do góry cały czas ?
a kilka moich koleżanek kupowało w Jucie i były zadowolone :/ Zaryzykuję:) Będę prała wszystko zanim Mały się urodzi, to się przekonam:) Dużo nie wydałam to i strata będzie mniejsza:)

Jak wyczuję dziesiąty to nie muszę już liczyć, wg innych źródeł ruchów powinno być 10 w ciągu godz.... Ale przecież maluch teraz bardzo dużo śpi, to jak to liczyć i czy w ogóle liczyć...

bardziej jakbym się walnęła o coś
Jak to jest z tym liczeniem ruchów od trzeciego trymestru?
a jak się okaże, że Mała nieodwrócona to CC tak ?
może jednak to co widzisz to pupcia a nie czujesz po żebrach bo nóżkami w stronę kręgosłupa się ustawiła
a kiedy masz wizytę ?
A z tego co wiem, co jeśli jest planowane CC to idzie się do szpitala wcześniej niż planowana data porodu SN.
A widzisz, czyli to nie reguła, żeby wcześniej ciąć

Domyślam się, że to główka jednak, bo pupa chyba bardziej miękka by była? Nie wiem sama, już głupia jestem...
A co do liczenia ruchów, to u nas położna mówiła, żeby nie panikować, bo dzieci są różne - jedne fikają jak opętane, a inne nie i jeżeli dziecko cały czas rusza się nie więcej niż 5 razy na godzinę, a usg i inne badania wychodzą w porządku, to po prostu w brzuchu siedzi mały leniuszek i tyle.

a nasze dziecię właśnie jest najbardziej aktywne przed jedzeniem, a po jedzeniu siedzi spokojnie jak aniołek przez ok. 1,5-2 godz.

Moje odczucia sprzed kilku tygodni (kiedy mały nie mógł się zdecydować, jak się ułożyć) były takie, że i główka i dupka były twarde - maluszki (chyba, że jakieś mega utuczone) podobno mają te dupki kościste i mięśni jak na lekarstwo. Tyle, że główka bardziej okrągła była, a dupka szpiczasta, ale żeby któraś była bardziej miękka to nie powiem. Teraz ciężko mi określić, jak dupka wygląda, bo już siedzi bardziej przy kręgosłupie lub pod żebrami i wypina co najwyżej plecki, czy kończyny (ale też ciężko się połapać, kiedy rączki, kiedy nóżki).
Jak kiedyś powiedziałam mężowi, że fajnie by było mieć takie domowe podręczne USG co by sobie można było podejrzeć czy dziecko akurat mnie szturcha (żartowałam oczywiście, bo wtedy człowiek by chyba w tą drugą stronę zwariował), to mi powiedział, że jakby natura tak chciała, żeby wszystko podglądać, to by się kobiety z przezroczystymi brzuchami rodziły 
zawsze po posiłku zaczynają się największe wygibasy
a najbardziej po kakao heheh

Mam nadzieję, że Nibriana się na mnie nie obrazi... możecie ją wykreślić z listy, niestety

Nie wiem jak jest w Polsce natomiast bo ona mieszka we Francji.
A biorąc pod uwagę wszystkie teorie dziewczynkowo-chłopczykowe, współżycie było "na chłopca"
i tak prawie wszyscy obstawiali
nie myślała, czy będzie jej potrzebne ubranko dla chłopca, czy dla dziewczynki, tylko w jakim rozmiarze kieckę wziąć