Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeJul 18th 2011
     permalink
    Milątko, serduszko będzie na następnej wizycie:smile:
    mareza: anetka - mi mąż mówi że zablokuje mi stronę z allegro :-)
    No nie jest to zły pomysł. Boję się, że przestanę nad tym panować:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
    • CommentTimeJul 18th 2011
     permalink
    dziekuje dziekuje, zapraszam do mnie na all. licytacja od 1zl :) NataliaPolice
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeJul 19th 2011
     permalink
    gratuluję nowym przyszłym mamusiom :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Mi to ogolnie powinni zablokowac wszelkie strony gdzie można cos kupowac.. :wink: łacznie z księgarniami internetowymi :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    beliar, gratulacje i dołączam się do powitania w gronie przyszłych mam i na forum :)
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    Dziękuję jeszcze raz za przywitanie:) u mnie podd wykresem jest już wczorajsze zdjęcie okruszka :)
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    a wczoraj wieczorem jak już leżałam na łóżku, na lewym boku, to najpierw poczułam coś w dole a potem coś pod piersiami, takie jakby bulgotanie, jakby coś tam pływało albo takie trzepotanie skrzydeł….wcześniej mi się coś takiego zdarzało ale to raz na dole , raz na górze, a wczoraj jedno przestało to drugie zaczęło – i nie wiem czy tak się zaczyna czuć pierwsze jakieś ruchy czy nie….może z głodu mi tak w brzuchu burczało albo co :-)
    i jeszcze jedną rzecz zauważyłam – nie daje mi już leżeć na plecach ! czuję jakiś ucisk i dodatkowo jakby mnie coś przyduszało
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hihihihii mereza - to może być to :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mareza: i jeszcze jedną rzecz zauważyłam – nie daje mi już leżeć na plecach ! czuję jakiś ucisk i dodatkowo jakby mnie coś przyduszało

Mam dokładnie tak samo o kilku miesięcy, prawy bok reaguje podobnie, tak że tylko leżenie na lewym wchodzi w grę.
    To dziecko i macica uciska żyłę główną w leżeniu na plecach, stąd takie uczucie jakby nas coś przygniotło. Niestety mam to cały czas :(
    Ale to z drugiej strony dobrze, że organizm najpierw nam daje znak, że coś jest nie tak i przez to, że zmienimy pozycję nie dojdzie do niedotlenienia dziecka.

Co do trzepotania - maluch w 15tc ma baaaardzo dużo miejsca i pływa swobodnie więc może po prostu szybko Ci się w brzuszku przemieścił? :)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeJul 19th 2011 zmieniony
     permalink
    pewna to będę jak mi któreś z dzieci zasadzi kopa w żebra :bigsmile:

kate - ja mam dwójkę więc nie wiem czy mają bardzo dużo miejsca :-)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mareza: pewna to będę jak mi któreś z dzieci zasadzi kopa w żebra :bigsmile:

Wcześniej na pewno. Mnie do tej pory córa w żebra nie zasadziła, a już 36 tygodni minęło.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mareza: kate - ja mam dwójkę więc nie wiem czy mają bardzo dużo miejsca :-)

Raczej mają. Na tym etapie jeszcze tak :) I przepraszam za gapiostwo - powinnam była użyć wcześniej liczby mnogiej :)
    --
  2.  permalink
    Mareza No mi tez się zdaje że to juz moga byc ruchy, co prawda to 16tc, ale jak dwa dzieciaczku buszuja to wieksze prawdopodobieństwo ze któres natrafi na scianę z brzuszka :wink:
    W ogóle mi mój Franio daje niexle popalic, tzn uwielbiam te jego ruchy, ale brzuch to mi czasmi tak szaleje, np wczoraj na SR nie moglam spokojnie oddychać bo tak mi się smiac chciało jak na ten mój brzuchol sakczacy patrzyła, a co dopiero jak tam dwa bąble skaczą!! :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    powiem wam że na razie się nie podniecam tymi bulgotkami czy cokolwiek to jest :-) myślę że jak zaczną się ruszać to tego nie pomylę z niczym innym :-) i już wtedy w 100000% do mnie dotrze że mam maluszki w środku :-) bo teraz to czasami jeszcze mi sie wydaje że to jakaś abstrakcja :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Czasami nawet dla mnie to ze jestem w ciazy to jakas abstrakcja mimo że co chwile Franuś daje mi o sobie znać..
    I jakoś do mnie to wszytsko nie dociera.. :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    nightingale_84: I jakoś do mnie to wszytsko nie dociera.. :wink:

Dziewczyny, do mnie nie dociera, że za niecałe 4 tygodnie mam termin porodu :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    kate - to mnie pocieszyłaś , bo już się martwiłam że coś z psychą mam nie tak :D
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ja ruchy odczuwałam najpierw jako pukanie, szczególnie kiedy jechałam samochodem, była to chyba dobra pozycja dla Małego Kopacza:smile: Póżniej, jak już był większy, czułam się niczym akwarium, w ktorym pływa spora rybka. Teraz mam "rogaty" brzuch - róg na dole, taki bardziej okrągły, to chyba główka. Ulubioną pozycją Młodego jest wpychanie swojej chudej dupki pod żebra, obowiązkowo rączki zakręcają pęcherzem, nóżki miarowo biją po żebrach:devil:
    Wolę jednak nawet najgorsze kopy, niż miałabym nie czuć ruchów:bigsmile:
    --
    Kate, do mnie za to coś zaczęło docierać, choć myślę, że to okres przejściowy:wink: Najtrudniej jest chyba uwierzyć, jak jedziesz na zaplanowaną cesarkę - wchodzisz do szpitala bez dziecka, ciach mach i trzymasz je w ramionach!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aneta01: Wolę jednak nawet najgorsze kopy, niż miałabym nie czuć ruchów

Nooo! Moje młode się coś ostatnio uspokoiło i nie daje mamusi znać o sobie... :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Serio dziewczyny, na samym początku ciąży byłam przerażona wizją porodu a teraz jakoś nie za wiele o tym myślę i jestem aż za spokojna. Dziwne to jak na mnie, ale to może dlatego, że człowiek mniej boi się tego, czego jeszcze nie próbował?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a nasze dziecko nie lubi zdecydowanie jak mama leży i się nie rusza :wink:
    w sobotę i niedzielę byłam ciągle w ruchu [wesele plus poprawiny] i chyba go ani raz nie poczułam a wczoraj kopał mnie z częstotliwością kosmiczną
    non stop
    ale cały dzień leżałam i odsypiałam i ewidentnie mu to nie pasowało :devil:
    chyba więc temperament po tatusiu odziedziczy :wink::wink::wink::wink:

BELIAR witam i gratuluję równocześnie :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: Nooo! Moje młode się coś ostatnio uspokoiło i nie daje mamusi znać o sobie... :tongue:

Talinka, wydaje mi się, że takie przerwy, nawet kilkudniowe, w odczuwaniu ruchów dziecka na początku, kiedy już zacznie być dziecko czuć, są dość częste.
    U mnie po pierwszych ruchach przez tydzień chyba nic się nie działo.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Nooo! Moje młode się coś ostatnio uspokoiło i nie daje mamusi znać o sobie... :tongue:

u mnie na początku było to samo
    czułam go przez dzień, dwa a potem tydzień spokoju i zupełnej ciszy
    ponoć po pierwszych delikatnych ruchach to się zdarza bardzo często :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KATE no popatrz czyli miałyśmy tak samo dokładnie :wink::wink:

a Ty masz USG w czwartek, dobrze pamiętam ? :wink:
    o której godzinie ?
    bo ja o 11 :wink::wink::wink:
    --
  4.  permalink
    kate1: Dziewczyny, do mnie nie dociera, że za niecałe 4 tygodnie mam termin porodu

Ja cos czuje ze u mnie bedzie tak samo!
    Torba bedzie spakowana pojade do szpitala, i mimo że będę na pewno "coś" czuc, to i tak będę w szoku że to ja rodzę!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wiem, wiem :bigsmile: szczególnie po wczorajszej wizycie, gdzie widziałam, że młode śpi - się nie martwię :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    nightingale_84: Torba bedzie spakowana pojade do szpitala, i mimo że będę na pewno "coś" czuc, to i tak będę w szoku że to ja rodzę!

Świetnie to ujęłaś, popłakałam się ze śmiechu :bigsmile:

Teo, ja mam wizytę duuużo później niż Ty, bo o 20:00. Dobrze nawet, że tak się umówiłam bo mój mąż jest teraz na szkoleniu w W-wie i wraca dopiero we czwartek późnym popołudniem właśnie, to przynajmniej jest szansa, że zdąży i na wizytę razem pójdziemy.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Moje młode też miało przerwy. Czasami nie czułam go w ogóle przez dwa dni. Jedzenie słodyczy i leżenie na boku nie pomagało. Ja odchodziłam od zmysłów, a on po prostu był za malutki, zeby mnie smyrnąć nożką, bo pewnie odwrócił się albo kopał w jakieś nieunerwione miejsce.
    Talinko, niedługo dzidzia tak podrośnie, że będziesz sobie mogła popatrzeć na falujący brzuch:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hihihi no przy moim tłuszczyku to może nie tak predko :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Prędko, prędko, niedługo się o tym przekonasz:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jeśli nawet ginka mówiła, że usg takie niewyraźne przez mój tłuszczyk to.... :bigsmile: się nie spodziewam za szybko :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KATE ale dobrze pamiętałam, że też w czwartek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: KATE ale dobrze pamiętałam, że też w czwartek :wink:

Tak, tak, piątka z plusem, Teo! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Mogłabym tu spędzić cały dzień przed komputerem z Wami na forum, ale czas leci... Idę sobie ufarbować włosy, a na jutro umówiłam się do fryzjera na ścięcie. Po porodzie to chyba nie szybko mnie moja fryzjerka zobaczy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kate1: Tak, tak, piątka z plusem, Teo! :bigsmile:

tyle tu nas jest że czasami już się gubię co i która kiedy :devil:
    zwłaszcza, że chyba ze 3 macie w nicku użyte słowo kate, katy itd więc tego :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ano, sama się czasem łapię na tym, że się gubię :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dotarł dziś mój krem na rozstępy Perfecta mama i do tego krem z filtrem na słońce - tej samej serii :wink::wink:
    --
  5.  permalink
    Na pewno ci się oba produkty spodobaja :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    powiedzcie mi bo ja po poprzedniej ciazy mam rozstepy rozumiem ze teraz tez sa nie uniknione... jakie kremy polecacie? widzialam na all. ze duzo osob kupuje mustela czy cos takiego
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja mam na cyce perfecta mama, do ciała z rossmana mleczko i czekam na krem do stóp perfecta mama - a moja mama mi zasponsorowała oliwkę clarins
    --
  6.  permalink
    Beliar niekoniecznie, moze tym razem cie omina :smile:
    Polecam prdukty Perfecta Mama, bo sa naprawe swietne, i z tego co wiem wiele dziewczyn tu tez ich uzywa i sa zadowolone.
    Ja uzywam tylko tego preparatu do biustu, na Brzuszek stosuje zwykła oliwke Bambina, wcieram ją codzienne wieczorem, po kapieli, no i wczesniej jak mnie brzuszek swedział to tez dodtakowow doraxnie smarowałam, póki co ani jedengo rozstepu nie ma i skóra wyglada bardzo ładnie :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    mi sie pojawily na koniec ciazy... ok to z waszego polecenia kupie perfecta :)
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    ogólnie to trzeba smarowac od poczatku czy nie ma na to reguly?
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ja jestem w 10tc i smaruje brzuch kremem na rozstepy mustela 9 months.
    ktoras z was go uzywala?
    --
  7.  permalink
    Ja np smarowałam od samego poczatku, jak mi jeszcze nawet brzuszek nie zaczał rosnac, ale jak mówię sama oliwka, im wczesniej skóra lepiejnawilzona tym lepiej :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja nie byłam zadowolona z Musteli. Nie pod względem efektów, bo tego jeszcze z pewnością powiedzieć nie mogę (na brzuchu nie pojawiły się na razie w ogóle ale jeszcze mogą, nawet po porodzie). U mnie po posmarowaniu nawet cieniutką warstwą ten kosmetyk się w trakcie smarowania kluszczył i zbierałam rękami takie śmieci. Beznadzieja. Przerzuciłam się na Fissan (minus - dośc tłusty ale nawet bardzo mi to nie przeszkadzało), teraz też mam Perfecta Mama i z niego jestem najbardziej zadowolona. Szybko się wchłania i delikatnie, ładnie pachnie. Z tej serii używam też kremu do twarzy (przeciwdziała przebarwieniom) i żelu do higieny intymnej. Równie dobre.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    a no widzisz kate, to chyba zalezy od skory. mi na przyklad mustela bardzo ladnie sie wchlania (nie jest tlusty) i nic sie mi sie nie luszczy...
    co do efektow to musze poczekac kilka miesiecy, na razie problemow z rozstepami nie mam, mam nadzieje, ze krem pomoze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    aguncia: to chyba zalezy od skory

Myślę, że tak bo raczej nie przypominam sobie żeby ktoś na ten krem narzekał. Zresztą bazując na dobrych opiniach (jeszcze znalazłam wtedy w dobrej cenie) go kupiłam. Zużyłam, owszem, bo za te pieniądze szkoda mi go było odłożyć w kąt, ale denerwował mnie jak nie wiem. A jak mąż psioczył! :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.