Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbeliar_xl
    • CommentTimeJul 19th 2011
     permalink
    stokrotk_a u mnie wg moich obliczeń 17 marzec 2012 możesz wpisać za 4tyg najwyżej zmienimy :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    stokrotk_a: Mam rozwarcie na opuszek i szyjkę obniżoną. Na poród mam się podobno szykować przed 21 sierpnia

O proszę, czyli kolejna dziewczyna z porodem przed planowanym terminem. Ostatnio wszystkie tak...
    Nie stresuj się niełatwym porodem na zapas. A nóż pójdzie gładko, czego Ci bardzo bardzo życzę, wszystkim pozostałym oczekującym oczywiście też :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Z wózkami proponuję poczytać temat wózkowy :)
    Dziewczynki rodzące na dniach zastanówcie się nad dużą gondolką... Ja nie straszę czy nie chcę się wymądrzać ale w moim "nowym wózku" gondola wystarczyła na 7m-cy i była za mała! Od miesiąca woziłabym niesiedzące dziecko w spacerówce (mam stary wózek Jedo gdzie w gondoli jest jeszcze miejsce) teraz latem to nie problem ale zimą lepiej i cieplej Bobasowi w gondolce ...
    To tylko taka moja myśl i obserwacje wózkowe jakie przerobiłam przez 14 lat :P
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeJul 20th 2011
     permalink
    Dzięki za podpowiedź. Faktycznie niektóre gondolki w wózkach są strasznie małe. Niby poręczniejsze dla mamy jak musi ją gdzieś wynieść, ale niekomfortowe dla maleństwa.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Podpisuję się pod tym napisała Agunia. Ja na zimę mam wysłużone już Jedo :) I ciesze się, bo nie dość, że gondola obszerna, to i koła idealne na pośniegowe błotko.
    _
    A wracając do tematu czopowo-śluzowego. Ze mnie galareta leje się po jakimś większym wysiłku. Ale czop to na pewno nie jest, choć wygląda ciut podobnie, jednak ilość jest zdecydowanie inna.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeJul 20th 2011 zmieniony
     permalink
    Ja i tak sobie nie wyobrażam mojego 7 miesiecznego dziecka w gondolce. Basia jeździ w spacerówce od 3 miesiąca, ale tylko dlatego że w wózku po Hani zepsuło się koło. Nowa spacerówka rozkładała się całkiem na płasko, a coraz bardziej ruchliwe dziecko było przypięte szelkami. Z Hanią do spacerówki przesiadłam się od 5 miesiąca i było ok.
    Ale 5-6 miesięczne dziecko bardzo często potrzebuje już przypięcia pasami, a gondolka tego bezpieczeństwa nie zapewni.

Co do pierwszych fotelików. Ja już myślę o zmianie na wiekszy ten z przedziału od 9 kg wzwyż. Basia ledwo się mieści, ale na urlop jeszcze pojedziemy w tym pierwszym bo tak jest bezpieczniej, tyłem do kierunku jazdy.

Czop z Hanią w ciązy mi nie odszedł nawet tydzień po terminie, a z Basią odchodził już z krwią tydzień przed terminem i w terminie był poród.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    madamagda: Ja i tak sobie nie wyobrażam mojego 7 miesiecznego dziecka w gondolce. Basia jeździ w spacerówce od 3 miesiąca, ale tylko dlatego że w wózku po Hani zepsuło się koło. Nowa spacerówka rozkładała się całkiem na płasko, a coraz bardziej ruchliwe dziecko było przypięte szelkami. Z Hanią do spacerówki przesiadłam się od 5 miesiąca i było ok.
    Ale 5-6 miesięczne dziecko bardzo często potrzebuje już przypięcia pasami, a gondolka tego bezpieczeństwa nie zapewni.

no ja też właśnie miałam to pisać
    bo mojego brata IWKO zaczął sam siedzieć jak miał 5 mscy i nie było opcji, żeby na spacerze przyjął inną pozycję niż siedząca właśnie :tongue:
    a w gondoli się nie da hehe
    więc od 5 msca jeździł tylko i wyłącznie w spacerówce, która też rozkładała się na całkiem płasko [jak zasypiał....]
    --
  1.  permalink
    Moja córka jeździła w gondoli do konca 9 miesiąca życia. Ja za to nie wyobrazam sobie 3-miesięczniaka w spacerówce....
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    5miesieczniak zaczal siedziec, powiadasz? oj co za tempo! siedzial bo zostal posadzony a przeciez dzieko powinno w tej pozycji przebywac dopiero jak SAMO usiadzie z lezenia...

aha i w gondoli jest opcja posadzenia dziecka, oparcie w jedo jest regulowane, mozna tez w takiej pozycji przypiac bez problemu szelki
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    TEORKA: bo mojego brata IWKO zaczął sam siedzieć jak miał 5 mscy i nie było opcji, żeby na spacerze przyjął inną pozycję niż siedząca właśnie
    No właśnie jedno małe ALE - SIEDZIAŁ moje dziecko posadzone owszem siedzi ale samo nie siada. Nie bedę mu niszczyć kręgosłupa tylko dlatego że ma 8miesięcy czy że mam ochote na lżejszy i łatwiejszy do wyjmowania z piwnicy wózek. Druga rzecz jest taka że spacerówki nie mają aż tak usztywnianego oparcia i siedziska a wózki typu "laska/parasolka" już w ogóle i mi samej by nie było wygodnie jakby mnie uwierały rurki od stelażu które są pod pupą i plecami
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ps Ania ma rację w Jedo PEgPerego i kilku innych modelach wózków jest podnoszony zagłówek od gondoli - ja mam starszy model Jedo i w nim też jest a pod materacykiem są kółka do przymocowania szelek które można kupić we każdym dzieckowym sklepie za około 10-15zł
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    o kurde, będziemy miały serię porodów w ciagu najbliższego miesiąca!:))))
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Eeee tam... Seria porodów to w październiku będzie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena: o kurde, będziemy miały serię porodów w ciagu najbliższego miesiąca!:))))

Na to wygląda :smile: Ja mam wsród przyjaciółek jeszcze 2 dziewczyny, które na forum się nie udzielają - jedna z terminem na 09.08, druga tak jak ja, na 14.08.
    Pewnie jest takich dziewczyn z 28dni jeszcze więcej, i to na każdy miesiąc :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja też mam 2dwie sierpniowe - jedna z terminem 11.08, druga 16.08
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No proszę, to już jest 7 na sierpień :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja miałam małego stracha w nocy, czy nie urodzę z nerwów, bo była u mnie taka burza z piorunami i ulewa, że od tych trzasków na łóżku podskakiwałam. Nienawidzę burzy i tych piorunów trzaskających w pobliżu wręcz się boję. Mała mi w brzuchu się wierciła, czuła, że ja nie śpię; męża nie ma, człowiek sam w domu :sad: No, ale na szczęście nic się nie wydarzyło i dziś jestem tylko nie wyspana.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    podejrzewam, że misia już urodziła - nie było jej na 28dni od 5 dni :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    U nas tez burza była.. i o ile ja się tam nie boję ale zwykle spać wtedy nie mogę.. a jak już usne to i tak co chwila sie budzę..
    Dziś przez to jestem padnieta :sad:
    -- // //
  3.  permalink
    A co do listy, to jak bede już w pierwszej 10tce to sie chyba zcazne stresować :bogsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    wy już prawie rodzicie a przede mną wszystko się zaczyna;D jestem ciekawa czy beda wymioty;p;p w poprzedniej ciazy rzygalam jak kot - za przeproszeniem....
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    No ja nawet nie miałam wyjścia jak przesadzić Basię do spacerówki. Na 2 miesiące nie kupię wózka z gondolą, bo tamten sie zepsuł.:neutral:
    Z Hanią było tak że mimo że w gondoli było podnoszone oparcie, ona się zsuwała i siedziała-lezała w dziwnej i jak dla mnie bardziej niebezpiecznej pozycji niż w spacerówce. Kregosłup napewno nie był w zdrowej pozycji.
    Denerwowała się i nie chciała jeździć w wózku. I mimo że zbliżał się listopad, zrobiliśmy przesiadkę. I suuuper. Dziecko się uspokoiło i chetnie wsiadało do wózka. Mogła wszystko podziwiac nawet w pozycji leżacej, bo spacerówka była dosyć płytka.

Także nic na siłę. Wszytsko robię z wyczuciem, co mi instynkt podpowiada. Idę z rytmem moich dzieci i nie będę na siłę trzymać dziecka w gondoli 5-cio miesięcznego skoro tego nie chce.

PS Basia sama siada (nie sadzana, ale z podparcia) od miesiąca.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    beliar_xl: jestem ciekawa czy beda wymioty

hihihihi ja w tej ciąży też, nawet dziś zaliczyłam bieg do łazienki :confused::bigsmile:
    --
  4.  permalink
    mada- ale jak siada? Siadanie jest wtedy gdy dziecko z pleców przekręci sie na brzuch, podeprze do pozycji czworaczej i wtedy usiądzie. Robiła tak w wieku 5 miesięcy? :shocked:
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    W wieku 6 miesięcy (piszę miesiąc temu bo za 2 dni ma 7 miesięcy). Tak jak opisujesz, z brzucha, na raczki i podpiera raczką, siada. Jest dużo sprawniejsza niż Hania w tym wieku.
    --
  5.  permalink
    To rzeczywiście jakas mega silna jest. Moje dzieci samodzielnie siadały w 8-9 miesiącu
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    To tak jak Hania ( 8 miesięcy). Tyle że ona była szeroko pieluchowana i może dlatego, troszkę ograniczona ruchowo.
    Tak samo z pełzaniem, raczkowaniem- Basia sprawnie pełza, troszkę raczkuje, "staje" na kolankach, szybciej zaczeła "mówić", Hania troszkę później to robiła.
    Przy Hani szybciej się uczy. My raczkujemy naokoło niej i ona próbuje nas naśladować.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    z ciekawości spojrzałam w zapiski moich rodziców....
    usiadłam w wieku 7 miesięcy
    stanęłam w wieku 9 miesięcy (prawie 10)
    zaczęłam chodzić w wieku 10 miesięcy (prawie 11)
    mówiłam w wieku 1,5 roku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    Moja też szybko zaczęła siadać. Każde dziecko jest inne!
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Hania
    usiadła, pełzała, raczkowała 8 m-cy
    staneła równe 9 m-cy
    pierwsze kroki 11 m-cy i tydzień
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    czyli podobnie do mnie :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    No zgadzam sie,ze kazde jest inne- ale przeciez móimy o jakiejś sredniej. To chyba najlepszy punkt odniesienia.
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Średnio miesiac w tą czy w tą, to by się zgadzało:wink:
    --
  7.  permalink
    Mada- no rozmawiałyśmy o 5-miesieczniakach. To nie jest średnia
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    No ja mówiłam o 6 miesięcznej Basi która sama siada, a o 5 miesięczniakach które są przesadzane do spacerówki, które sa wożone w pozycjach leżących czy półleżących (jak w gondoli z oparciem). Różnicy nie widzę.
    --
  8.  permalink
    No widzisz mada- a ja widzę. Gondola ma materac, na którym powinien lezec niemowlak.
    Ale w sumie nie moja sprawa.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No ja bym też tak małego dziecka do spacerówki nie wsadziła, nawet jesli siedzi.... ale co tam :tongue:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    O ile chce lezeć!! Na siłę przecież nie było szans jej położyć. Jak już mówiłam mimo że w gondoli była podnoszona podpórka, dziecko sie zsuwało do połowy i tak "lezało".:confused: Nie mogłam na to patrzeć, bo od razu mnie bolał kregosłup.
    --
  9.  permalink
    zsuwała sie, bo była jeszcze za mała na lezenie na podpórce. Powinna lezec na płaskim.
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    aga1976
    "nie czytasz mnie", nie chciała lezeć!!! Krzyk, płacz i spazma. Podnosiłam podpórkę było ok, ale ta pozycja byla dla mnie nie do przyjęcia.
    może lepszym rozwiazaniem było by zaprzestac spacerów na te 2 miesiące, aż dziecko samo usiądze.:confused::fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    To ja mam dziwne dziecko- moja choć siadająca, to dalej najchętniej w wózku leży. Co prawda na brzuchu, ale leży.
    Miała ok 8 miesięcy jak przesiedliśmy się na spacerówkę- ale mogła i w gondolce właściwie jeszcze jeździć, bo każda próba podniesienia oparcia kończyła się wrzaskiem. Musiała leżeć i już.
    Też myślę, że dla jesiennych dzieciaczków duża gondola to podstawa.
    A w ogóle zastanawia mnie jedno- jeśli malucha się nie sadza, to dopóki samodzielnie nie usiądzie chyba nie ma problemów z leżeniem? Bo innej pozycji nie zna? Tak mnie to właśnie zastanawia, bo często słucham opinii typu "muszę sadzać, bo nie chce leżeć". A moja nigdy nie była sadzana, mocno tego pilnowaliśmy i nie było problemu. Nawet teraz choć siada, to najchętniej bawi się leżąc na brzuchu. Może taki typ...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mada no ale takei dziecko nie powinno miec jeszcze podnoszonego oparcia, u nas ono zdalo egamin jak mlody mial z 8 miesiecy i to tez nie do pozycji siedzacej a na jeden czy dwa zabki uniesione.
    Przy corce mialam chicco z wkladem a pozniej bylo gondola, latem wkald byl za goracy i za ciasny wiec mloda powinna byc juz w samej spacerowce, dorwalismy wiec materacyk kapielowy i z niego zrobilismy wkladke, p[odrozowala bardzo czesto na brzuchu bo inaczej wozka nie lubila ale dalej w pozycji lezacej, i tak b. dlugo

z tym sadzaniem t obaaaardzo trzeba uwazac, szczegolnie u dzieci pulchniejszych bo u nich nastepuje dodatkowe obciazenie kregoslupa jednak
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    MrsHyde
    no więc mówię. Zamiast podnosić podparcie w gondolce, przesadziłam ją do spacerówki i w pozycji leżącej i półleżacej widziała wszytsko. Juz się nie denerwowała i spacer był dla nas samą przyjemnością.
    --
  10.  permalink
    cerisecerise: jeśli malucha się nie sadza, to dopóki samodzielnie nie usiądzie chyba nie ma problemów z leżeniem? Bo innej pozycji nie zna? Tak mnie to właśnie zastanawia, bo często słucham opinii typu "muszę sadzać, bo nie chce leżeć". A moja nigdy nie była sadzana, mocno tego pilnowaliśmy i nie było problemu. Nawet teraz choć siada, to najchętniej bawi się leżąc na brzuchu.

Cerise- wg mnie dokładnie tak jest
    Ja czesto słysze- musi siedziec, więc obkładam poduszkami
    Musi chodzic- więc wsadzam do chodzika
    itp
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O kkurczę.... musi to na Rusi :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Natkowi też jest lepiej w gondoli i dlatego jeżdżę starym zdezelowanym Jedo w którym ma miejsce - ze dwa razy włożyłam go w Antosi spacerówkę i owszem posiedział zafascynowany przestrzenią ale podczas jazdy "latał" po całym wózku więc to bez sensu
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Ja wychodze z tego zalożenia, że dziecko nic nie musi. Dopóki samo tego nie będzie chciało. Rozumiemy sie bez słów.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ale przeciez spacerowka nie ma wlasciwego utwardzenia no i nie jest plaska... nie widzialam takiej ktroa jest idealnie prosta jak ja rozlozysz ZAWSZE powstana zaglebienia i dziecko lezy w nienatrualnej pozycji;
    no ale wasze dzieci wasza sprawa, tylko pozniej matki placza ze dzieci w zerowce chodzic na gimansytke korekcyjna musza bo z kregoslupami maja problemy :devil:
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    MrsHyde
    ja uzywałam spacerówki z Volanta, nie jakas tam parasoleczka, wiotka spacerówka. Cud bo rozkłada sie praktycznie na płasko. Nie postawały zagłebienia.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    takie male dziecko NIE JEST W STANIE zrozumiec co dla niego dobre, a przeciez wielu ortopedow mowi ze dziecko ktore chce stac w wieku 8 miesiecy powinno byc stopowane i na swoje wstawanie odkladane do lozeczka bo dziecku sie to podoba a w rzeczywistosci niszczy mu sie kregoslup
    wielu fizjoterapeutow krzyczy na alarm z lezaczkami - bujaczkami ale przeciez mamie jest wygodniej i dziecko lubi jak mu sie tylek trzesie i pol dnia lezy w lezaku taki 2miesieczniak a pozniej rozwalony uklad nerwowy i rehabilitacja wielomiesieczna...

kierownaie sie instynktem tak ale tylko wtedy gdy sie najpierw wezmie pod uwage przeslanki medyczne
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.