Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Teo dokładnie tak jak Aguncia mówi.
    USG nie boli więc nie ma co się zadręczać myślami co to będzie :wink:, jak razem z mężem tego chcecie to czemu nie..
    Ja się w sumie nie dziwię, bo tak jak już ostatnio napisałam, gorzej jak się jest w takiej niepewności niż nie wie w ogóle.
    Gdyby nagle teraz mi lekarz powiedział, że to nie Franio to też by mi troche zajęło zanim bym się przestawiła na dziewczynkę :smile:
    -- // //
  2.  permalink
    TEORKA: i fajnie, że masz w końcu to L4
    teraz tylko odpoczywaj i odpoczywaj

Też się bardzo cieszę teraz będę mogła odpoczywać bez wyrzutów sumienia :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 21st 2011
     permalink
    TEORKA: na porządne 4D, które robi specjalista tylko i wyłącznie od USG

myslę, że to dobry pomysł :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    nightingale_84: i stwierdził, że jednak się napina tak nie fajnie, a że czasem mam też te bóle takie jak na @

no właśnie, ja na to dostała luteinę, czli niemal to samo, tylko dowcipnie. I zawsze mam nosić przy sobie nospę forte.
    TEO, nie wiem nad czym się zastanawiasz. Jak masz możliwość i chęci to śmigaj na to 4D. Wrażenia niesamowite, choć pod względem medycznym nic nowego nie zobaczysz.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  3.  permalink
    katy222: . I zawsze mam nosić przy sobie nospę forte.

To ja mam nosić Buscopan, ale działanie to samo :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    NIGHT - może sie zdarzyć, że samo L4 już Cie uleczy z tych bóli. Ja jak poszłam na stałe na L4 to przeszły mi mdłości i wymioty, bóle głowy i wzdęcia. Po prostu się forsowałaś w pracy i to może być od tego. Niektóre mogą kelnerkami byc do 8 mca, a niektóre męczy praca siedząca. Tak to juzz nami jest przecież.
    TEO - no i dobrze. Jesli chcecie i możecie - jedźcie. Ja sie Twojemu mężowi w sumie nie dziwię i tak jak pisąłam, tez bym się dziwnie czuła, jakby nagle Franio został NIną czy na odwrót. SPrawdzicie i będzie z głowy:)
    A na pocieszenie CI powiem, że mój lekarz kwestie płci tez traktuje jak fanaberie i nawet nie ośmielamy się marudzić o dodatkowe usg, żeby sprawdzić, bo by nam głupio było. Lekarze-położnicy skupiają się, żeby nas w zdrowiu doprowadzić do końca i w sumie nie ma im co się dziwić.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: A na pocieszenie CI powiem, że mój lekarz kwestie płci tez traktuje jak fanaberie i nawet nie ośmielamy się marudzić o dodatkowe usg, żeby sprawdzić, bo by nam głupio było. Lekarze-położnicy skupiają się, żeby nas w zdrowiu doprowadzić do końca i w sumie nie ma im co się dziwić.

no właśnie mój jest taki sam...
    zawsze jak tylko mówiłam [po badaniu oczywiście] czy nie kuknął by między nóżki to on zawsze fucał i też miałam wrażenie, że dla niego to nasza fanaberia....

i tak jak mówisz - co innego gdybyśmy od początku nic nie wiedzieli
    wtedy luz bluz
    ale nie jak przez 11 tygodni Franiowaliśmy do brzucha a teraz się okazuje, że może to jest dziewczynka jednak....
    kurde no szok, ja nawet przed chwilką jak mocno kopało powiedziałam Franiu proszę nie kop
    a mąż się zaczął śmiać i skwitował - ale czemu Ty do mojej córki Franiu mówisz ?

no i kurde na prawdę teraz uważam, że chyba lepiej nie wiedzieć do jasnej anielki....

w każdym razie umówiłam nas na wizytę do kobiety specjalizującej się w USG 3D/4D
    wizyta 2 sierpnia o 19:15 [po naszym powrocie]
    mam nadzieję, że wtedy się wszystko wyjaśni raz a porządnie
    tzn wiadomo raz a porządnie to dopiero po porodzie ale wiecie o co mi chodzi......

katy222: no właśnie, ja na to dostała luteinę, czli niemal to samo, tylko dowcipnie. I zawsze mam nosić przy sobie nospę forte.

mi dzisiaj gin właśnie powiedział, że na wywczas mam w pierwszej kolejności spakować Lutkę i Nospę
    a potem dopiero inne rzeczy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo do kogo się wybierasz na to usg ?
    Ja w 12tc byłam u dr Wiechecia ( specjalista od usg) i teraz mi wypada połówkowe i chyba też się zapisze do niego oprócz wizyty standardowej u mojej lekarki.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    SABAKUMA a ten Wieciech to w Krakowie tak ?
    ja wybrałam Tarnów
    bo jak weszłam na krakowskie kliniki to o jednej 5 pozytywnych, 5 negatywnych
    o drugiej, trzeciej i kolejnej to samo...
    i się wkurzyłam i wybrałam klinikę tarnowską....
    --
  4.  permalink
    Annalena: może sie zdarzyć, że samo L4 już Cie uleczy z tych bóli

Też tak myślę, bo jednak najgorzej się czułam po powrocie z pracy, bo siedząca pozycja nawet jak się starłam to powodowała ucisk brzuszka..

TEORKA: czy nie kuknął by między nóżki to on zawsze fucał i też miałam wrażenie, że dla niego to nasza fanaberia....

Mój to samo, jak się pytałam co tam widać, to mówił ze teraz inne są rzeczy ważniejsze ale że sprawdzi :)
    -- // //
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Tak w Krakowie http://www.dobreusg.pl/ to jest link do nich . Ja byłam zadowolona, dostałam namiary z polecenia moich znajomych.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Mój to samo, jak się pytałam co tam widać, to mówił ze teraz inne są rzeczy ważniejsze ale że sprawdzi :)

no mój tak samo i wtedy raz jak sprawdził to zrobił to dosłownie w pół minuty, orzekł że chłopak i tyle....
    a potem tak sobie wyczytałam, że w 15 t.c to się powinno mierzyć kąt narządów płciowych [ bo identyczne przecież ] i w ogóle a on tego nie robił.....

co do tego co ANNALENA napisała - święta racja !
    mi też wszystko przeszło jak na L 4 poszłam
    bo i więcej się wysypiałam i częściej jadłam i w ogóle :wink:

SABAKUMA ja dostałam namiar na tą babeczkę od przyjaciół bo sobie przypomniałam że też tak mieli
    najpierw, że chłopak, potem dziewczynka, potem znowu chłopak...
    się zirytowali, pojechali tam, dowiedzieli się, że dziewczynka i urodziła się miesiąc temu Zuzia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    powiedzcie mi czy w tak wczesnej ciazy jak moja moga co jakis czas ( nie non stop ) wystepowac bole jak na @ takie cmiace ? czy mam sie nie pokoic ? nie jest to cały czas, tylko od czasu do czasu...
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo no to nie ma co się zastanawiać trza jechać i sprawdzić bo może macie małego Franka wstydziuszka :wink:

A ja mam za tydzień już połówkowe, matko ale mi czas leci a do tego brzuszek zaczyna z dnia na dzień robić się bardziej wyrazisty.
    Wczoraj moi pracownicy się śmiali bo byłam w ogrodniczkach i wyglądałam jak mały Bob budowniczy z brzuchem i kaskiem na głowie a oni mi przygadywali, że teraz już wiedzą kto im ciuchy robocze podkrada :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    beliar_xl: powiedzcie mi czy w tak wczesnej ciazy jak moja moga co jakis czas ( nie non stop ) wystepowac bole jak na @ takie cmiace ?

ja miałam tak cholernie mocne, że w nocy wyłam z bólu...
    bolało bardziej niż bardzo bolesna miesiączka...
    potem też ćmiło czasami i łykałam Nospę
    często pomagała.... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: Teo no to nie ma co się zastanawiać trza jechać i sprawdzić bo może macie małego Franka wstydziuszka :wink:

no dlatego jedziemy, sprawdzimy i przynajmniej zniknie ta cholerna niepewność... :wink::wink:

a gdzie Ty na budowie pracujesz ? :wink:

brzuszek rośnie, rośnie
    widziałam w galerii :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja jutro muszę powiedzieć o swoich bólach podobnych właśnie do @..

Beliar,moja znajoma jak była w 8 tygodniu to nadal miała takie silne bóle.Z tym,że ona nie chciała dziecka i miała nadal nadzieję,że to jednak okres przyjdzie.
    --
  5.  permalink
    Beliar na poczatku takie bóle są jak najbardziej możliwe i normalne sama takie miała.
    I tak jak Teo pisała, można śmiało zażyć Nospę albo Buscopan i powinno przejść.
    Gorzej jak takie bóle są tak pod koniec ciąży bo mogą być jedną z przyczyn wcześniejszego porodu..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo w firmie chemicznej ale wymogi bhp są i trzeba chodzić a dziś miałam dodatkową inspekcję bo tak to od momentu dowiedzenia się, że jestem w ciąży odsunięto mnie od nadzoru produkcji.
    Bel ja na początku na przykład nie czułam żadnych bóli a od około 2 tygodni to czasami się aż skręcam z bólu bo czuję jakby mnie ktoś tam rozciągała w każdym kierunku a szczególnie jak chce podnieść wyżej lewą nogę to aż mi ciary po plecach przechodzą.
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    nie no nie jest to jakis nie wiadomo jaki bol po prostu czuje tak jakbym okres miala dostac, czyli to normalne? nie boli mnie to az tak zeby tabletki brac :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: Bel ja na początku na przykład nie czułam żadnych bóli a od około 2 tygodni to czasami się aż skręcam z bólu bo czuję jakby mnie ktoś tam rozciągała w każdym kierunku a szczególnie jak chce podnieść wyżej lewą nogę to aż mi ciary po plecach przechodzą.

to typowe przy rozciąganiu się macicy :wink:
    ja miałam dni, że wyłam z bólu i chodzić nie mogłam...
    między 16 a 20 t.c najbardziej mi to dokuczało.....

BELIAR
    ja też mogłam bez tabletek ale jednak Nospę łykałam bo lepiej żeby się ta macica za bardzo nie kurczyła chyba.....:wink:
    --
  6.  permalink
    Normalne, normalne, ale tak czy tak powiedz lekarzowi o tych swoich bólach, najwyżej też ci doraźnie coś przepisze :smile:
    -- // //
  7.  permalink
    Teo ja wiem, że to juz tyle razy bylo poruszane jak ten czas leci.
    Ale zobacz jak same jeszcze niedawno się pytałyśmy czy takie bóle są normalne, a teraz już należymy do grona "ekspertów" :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Ej, laski, powiem Wam, że mnie nakręciłyście na to usg trochę. No bo w sumie..... no to my teraz jesteśmy pod Krakowem u tesciów na urlopie... no i jak tak piszecie o tym usg w Krakowie....:)))) ech, ale pewnie mąż by mnie zrugał za takie pomysły... ale może mu jakoś podrzucę, a nuż podchwyci i by mi zrobił prezent na urodzinki:)
    Laski, ale nie wiecie może, czy nie trzeba mieć specjalnie skierowania na USG? czy można tak po prostu z zapisu?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Ale zobacz jak same jeszcze niedawno się pytałyśmy czy takie bóle są normalne, a teraz już należymy do grona "ekspertów" :wink:

hehe :wink::wink::wink::wink::wink::wink:

Annalena: Ej, laski, powiem Wam, że mnie nakręciłyście na to usg trochę. No bo w sumie..... no to my teraz jesteśmy pod Krakowem u tesciów na urlopie... no i jak tak piszecie o tym usg w Krakowie....:)))) ech, ale pewnie mąż by mnie zrugał za takie pomysły... ale może mu jakoś podrzucę, a nuż podchwyci i by mi zrobił prezent na urodzinki:)

oooooooooo było by super !!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    a kiedy masz urodzinki ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    30. lipca. No zobaczymy, co eM na to:) spóbuję go podejść. Ale nie wiem czy se odważę, no bo to trochę taka fanaberia, no i Kraków rozkppany, a ja nie powinnam jeździć samochodem nawet jako pasażer...:/
    ale spróbowac zawsze można, nie?;)
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    beliar_xl: nie no nie jest to jakis nie wiadomo jaki bol po prostu czuje tak jakbym okres miala dostac, czyli to normalne? nie boli mnie to az tak zeby tabletki brac :)

Beliar, mój gin mówił, że Nospą sobie nie zaszkodzę i jak mnie boli czy czuję skurcze, czy (to w późniejszej ciązy jest) macica się stawia, to trzeba łyknąć 1 lub 2 nospy i się półozyć. krzywdy sobie tym nie zrobisz, za to lepiej tego nie bagatelizować.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: ale spróbowac zawsze można, nie?;)

a pewnie :wink:
    próba nie strzelba jak to mówią hehe :wink::wink::wink:
    daj znać jaki będzie efekt chociaż ja dopiero pierwszego wracam z wywczasu ehhh tam
    no ale jak wrócę to przeczytam :wink:

a jak dzisiaj patrzyłam gdzie te USG w Krakowie robią to matko święta !
    same jakieś peryferie że pewnie sam dojazd zajmowałby dwa razy dłużej niż dojechanie od nas do Krakowa
    bo my 40 km robimy autostradą w ok 25 minut a potem żeby dojechać na miejsce potrzebne jest kolejne 50 minut :confused::confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: Beliar, mój gin mówił, że Nospą sobie nie zaszkodzę i jak mnie boli czy czuję skurcze, czy (to w późniejszej ciązy jest) macica się stawia, to trzeba łyknąć 1 lub 2 nospy i się półozyć. krzywdy sobie tym nie zrobisz, za to lepiej tego nie bagatelizować.

mój też tak mówił
    i jeszcze, że lepiej wziąć Nospę niż żeby sie macica stawiała, kurczyła i takie tam.....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: no to my teraz jesteśmy pod Krakowem u tesciów na urlopie..

a mniej więcej w jakich okolicach jesteście ? :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ciekawe co tam u KATE na wizycie.... :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Annalena: Beliar, mój gin mówił, że Nospą sobie nie zaszkodzę i jak mnie boli czy czuję skurcze, czy (to w późniejszej ciązy jest) macica się stawia, to trzeba łyknąć 1 lub 2 nospy i się półozyć. krzywdy sobie tym nie zrobisz, za to lepiej tego nie bagatelizować.

No ja to pewnie zjadłam już z pół apteki no-spy:shocked: Wszystko za przyzwoleniem gina, a od 20 tyg. mam wręcz nakaz 3x1, do tego 3x2 asparginu. Dzięki temu mam mniej skurczy i póki co nie muszę brać Fenoterolu. No i do tego tryb życia kanapowego leniwca:wink: Wyjście z domu to tak na godzinkę - dwie.
    No i dzisiaj skończyliśmy 30 tygodni:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Jutro idę na usg 4D (drugie podejście, mam nadzeję, że tym razem współpraca będzie się lepiej układać):smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Teo - dokładnie to w Olkuszu. więc mamy tak jak wy - do ronda ofiar Katynia w Krk mamy z 40 minut, ale potem po mieście masakra. przy samym rondzie sie stoi dlugo. Ale tu w Olkuszu tez jest jeden dobry gin, do którego chodzi moja kumpela, to moze do niego pójdziemy.
    no ale nie mówmy hop, zanim nie przekabace męża:) że tez kurde seksu nie możemy uprawiac porzez to łożysko...!;) miałby czlowiek jakieś możliwości perswazji, nie?;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Annalena: że tez kurde seksu nie możemy uprawiac porzez to łożysko...!;) miałby czlowiek jakieś możliwości perswazji, nie?;)

hahahhaahhahaa uśmiałam się :devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil:

w Olkuszu czyli jakby zupełnie po drugiej stronie niż my..
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a zanim się dowiedziałaś o tym łożysku to mogliście serduchować ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dziewczyny, ja już po wizycie, no i chyba minęłam się z powołaniem - powinnam zostać wróżką.
    Mała niestety głową w górze, prawie nie ma szans, żeby się jeszcze obróciła. Kolejna wizyta za 2 tygodnie, jak nie zmieni położenia to będzie cesarka przed terminem.
    Waga: ok. 2,5kg - to trochę mało jak na 3,5 tygodnia przed terminem, a w sumie to sobie to dopiero w domu uświadomiłam, bo na wizycie się tak przejęłam tym ułożeniem, że ani ta waga do mnie nie dotarła (choć gin nic nie mówił, że źle), ani płci nie zweryfikowaliśmy...
    Oczywiście się pobuczałam po wyjściu z gabinetu i jeszcze czuję, że mi się łzy same cisną...
    Tak że chyba jutro Was poczytam, bo dziś to już sama nie wiem, co mi się chce a co nie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kurcze Kate........
    szkoda, przykro mi.... :sad:
    a nie wspominał nic gin o tej próbie odwracania Małej ?

u PARIS MOONLIGHT obrócili córeczkę w 36t5d ciąży bo też sama nie chciała.....

zobacz:

PARIS

str. 67

jejejej może by się u Was też dało ?
    tylko że ona we Francji mieszka
    może tam to jest częściej praktykowane....

a waga wg mnie wcale nie jakaś za niska...
    za 3,5 tygodni spokojnie by do 3 kg dociągneła więc jak na dziewczynkę to w sam raz...
    wg mnie wcale nie za mało :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Teo, toście niespodziankę zastali u gin:wink: Nina śliczne imię:bigsmile:
    Fajnie, jak no-spę można zażyć, bo rzeczywiście lepiej, żeby macica zbyt mocno nie pracowała, tyle, że na mnie no-spa nie działa:confused: więc przez całą ciążę dzielnie znosiłam bóle:)
    Kate, lepiej cc niż ryzykowny poród. Głowa do góry:)
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    mojej cioci rok temu tez mówili ze w 37 tyg dziecko wazy 2900g a jak sie urodził w 41 tyg to okazało sie , ze chłop jak dąb 62 cm i 4,5 kg !!
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Kate1 nie martw się.
    Właśnie dzisiaj czytałam o tym kiedy dziecko powinno się obrócić już do porodu i wiesz co?
    Wyczytałam, że u niektórych na kilka dni przed porodem dziecko samo sie obraca i to wiele większe wagowo od Twojego.
    Także to, że jeszcze jest główką do góry nie musi oznaczać że tak już zostanie.
    Mam nadzieję i życzę by za 2 tyg tak było.
    Ponoć naprawdę różnie z tym bywa u niektórych wcześniej dzidzia się obrózi i tak zostaje a u niektórych znacznie później.
    Rozumię, że się denerwujesz ale to nic nie da.
    Poczekajmy jeszcze te 2 tygodnie może sprawa sama się wyjaśni.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ale jak zrobią Kate CC przed terminem to się Malutka może nie zdążyć obrócić....
    chyba, ze zrobi to do następnej wizyty :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ponoć skłon tułowia w przód, koci grzbiet i coś jeszcze ale bij zabij nie pamietam co pomgają w obróceniu się dzidzi
    U nas położne mówią ze nie ma co sie załamywać bo dzidzia potrafi się odwrócić w ostatniej chwili - po prostu gdy będzie gotowa do wyjśćia
    Moje szybko się odwracały ale i szybko wychodziły :(
    A do wagi na USG proszę brać poprawkę -> to nie jest pewniak bo odchylenia są do pół kilograma :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Kate nie martw się, dzieciątko jeszcze może się obrócić. A z moim nastawieniem na trudny poród... to już tak jest. Wolę przygotować się psychicznie na coś trudnego i miło się rozczarować :bigsmile:

Dziewczyny ale Wy zasuwacie. Nie daję rady czytać wszystkiego niestety, nie mówiąc o włączeniu się w dyskusję. Fajnie, że ten wątek tak tętni życiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeJul 22nd 2011
     permalink
    Wklejam listę:

misia1111187 28.07.2011 (chłopiec)
    agi_s 08.08.2011 (chłopiec)
    kate1 14.08.2011 (dziewczynka)
    stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    natusia90 17.09.2011 (chłopiec)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (chłopiec)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    Annalena 02.12.2011
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 dziewczynka
    Carottka 28.12.2011
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012
    Hussy 17.01.2012
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    lalik 22.02.2012
    beliar_xl 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    aguncia
    poohasia
    Romeda22
    milątko
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    kate spróbuj ćwiczeń na obrócenie dziecka m.in. mycie podłogi na kolanach.

ja wybywam na weekend do chrześniaka na urodziny, czeka mnie podróż 400km. Trzymajcie się!
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeJul 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    kate
    moja teściowa jak rodziła mojego męża mówiła że nie zapomni tego uczucia do końca życia jak dziecko zrobiło nagły przewrót w trakcie porodu. Wir w brzuchu i jakby wszytskie flaki staneły na głowie hehehe..

Ja się żegnam na 10 dni. Pakuję dzieciaki (och ciężka sprawa) i wyjeżdżamy. Gdyby któras szybciej zdecydowała się "sypnąć" życze szybkiego porodu i dużo wzruszających chwil.:bigsmile::peace:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    TEORKA: a zanim się dowiedziałaś o tym łożysku to mogliście serduchować ? :wink:

Tak:) ine mieliśmy zakazu. A teraz to tylko na zielonych możemy jechac i to jednostronnie, bo ja sie nie mogę za bardzo podniecać;) żeby mi się nie zaczeła skurczać macica (tak orgazm działa). No więc trochę licho. Ale mam cudownego meża, więc uzbroilismy się w cierpliwość.
    A w ogóle, to i bez tego udało sie go namówić. Niezbyt mu się pomysł podoba, ale jesli znajomy gin naszej teściowej (lekarki) będzie miał termin next week, to wbijemy :)))))))))

kate1: Oczywiście się pobuczałam po wyjściu z gabinetu i jeszcze czuję, że mi się łzy same cisną...

Kate, ale dlaczego się smucisz? Az tak Ci zalezało na porodzie SN? CC to nic strasznego. To niby operacja na brzuchu, ale równie dobrz emogłab y być z powodu wyrostka czy przepukliny - to sie zdarza. na pewno się ładnie wygoi i będzie ok. Pokarm tez sie pojawi, nie martw się. Moje kolezanki po CC sobie chwaliły. A jedna miała i CC i SN i powiedziała, żegdyby w pierwszej kolejności miała SN, to nigdy by sie na drugioe dziekco nie zdecydowali, tak ją to zmasakrowało. Tak że wiesz... Rozumiem, ze sie nastawiłaś, ale spóbuj znaleźć bright side of life;)
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Kate, dlaczego cc przed terminem? W dodatku, gdy dziecko takie małe??? Najlepiej robić cc, gdy akcja porodowa się już rozpocznie.
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Josaris: Najlepiej robić cc, gdy akcja porodowa się już rozpocznie
    chyba ZANIM się rozpocznie?? Bo może być problem, jeśli dziecko wejdzie do kanału rodnego i dopiero cesarka... Z tego co ja wiem (przyjaciółka po 4ech cesarkach), planuje się cc kilka dni przed terminem.
    Poza tym małe może jeszcze sie odwrócić!
    martitap: lepiej cc niż ryzykowny poród.
    - zgadzam się. Jestem zdecydowaną przeciwniczką CC na żądanie matki, ale jeśli poród ma być ryzykowny to uważam że CC lepsze. NIestety mam w rodzinie przypadek, gdzie nie zrobienie CC zakończyło się tragicznie - porażeniem mózgowym dziecka. Myślę, że nie ma co ani planować CC ani na siłę próbować rodzić SN jeśli są wskazania faktycznie do CC
    --
  8.  permalink
    Kate nie przejmuj się, skoro dzidzia nie jest taka duża to jeszcze ma sporo miejsca do odwrócenia się.
    Poza tym przeczytałam w książce..
    By zachęcić dziecko do ułożenia się w najlepszej pozycji do porodu, możesz wypróbować poniższe sposoby:
    - stojąc, pochyl się lekko na tyle, na ile to jest możliwe, np nad blatem kuchennym, dając w ten sposób dziecku więcej miejsca by się obróciło
    - pływaj - najlepiej żabką
    - uklęknij i oprzyj się na worku sako, oglądając telewizje (albo jak dziewczyny mówiły myj podłogi)
    Jeszcze nic przesądzone nie jest więc głowa do góry.
    -- // //
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.