Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 25th 2011
     permalink
    Moja córa na USG po skończonym 29tc ważyła 1,5 kg - ja tyle w 33tc w brzuchu u mamy więc raczej na pewno nie dobiłabym do 3 kg, gdybym urodziła się o czasie. Mój brat, urodzony w terminie, ważył 2,8 kg.
    Ale nasi rodzice obydwoje szczupli, więc też nie było po kim.
    Rodzina mojego męża i mąż też wszyscy szczupli.
    A ja chuda jak patyk całe życie - znajomy rodziców zawsze mówił, że ja to taka chuda jestem, że mnie wiatr porwie jak bardziej zawieje, albo że jak stanę ze rowerem, to mnie nie widać :bigsmile:
    Przed ciążą waga 50 kg to był hit sezonu, a teraz 65 kg (waga z dziś), to ja czuję się jak słoń!! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    kate to ty slonia nie widzialas;p;p hehe
  1.  permalink
    Kate dokładnie cię rozumiem.
    Gdyby mi lekarz powiedział, że mam mieć CC bo się maleństwo nie chce odwrócić to też bym się strasznie zawiodła.
    Odebrałabym to jako osobista porażkę, wiem jak to brzmi ale jednak..
    Od samego poczatku nastawiam się na SN i tak jak Talinka mówi, mam świadomość, że to boli, póki co nie zamierzam brać żadnego ZZO, ale właśnie chce tak urodzić.

Jeśli jednak lekarz stwierdzi że są przeciwwskazania do SN no to niech będzie to CC, widocznie tak będzie najlepiej dla dziecka. Tak więc głowa do góry :*
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hihihih super! 4 lata temu ważyłam 65- 70kg. Wtedy wyglądałam jak patyk :bigsmile: przynajmniej od pasa w górę :bigsmile: bo po rodzinie taty dupę i uda miałam zawsze szersze (tzn. od momentu dorastania, bo jako dziecko to... mamie było wstyd ze mną iść... ubierała mi rajstopy w poziome paski, żeby optycznie poszerzyć nogi :D a mama przy kości, więc wyglądąło to tak jakby mnie głodziła, hehehe ) :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    A u nas dzieć nie poszedł w nas- ja byłam króciutka i okrągła (49cm i 2700g), eM był wieeelki podobno, a mała urodziła się długa i chuda :P Przez całą ciążę jedynie dł kości udowej była zgodna z wiekiem ciąży, brzuszek zawsze jakieś 2-3tyg do tyłu był
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    kate - chciałabym tyle ważyć :-) na chwilę obecną mam 86kg !
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zmieniłam suwaczek znów, bo te poprzednie coś mi stronę zamulały :/ się nie chciały wyświetlać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: na chwilę obecną mam 86kg !

ja 101 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Kate, ja bym ci odradzała obracanie dziecka na siłę. Moja znajoma ćwiczeniami tak córkę poobracała, że dziecko pozawijało się w pępowinę i też nie było "ciekawie". Myślę, że powinnaś w pierwszej kolejności słuchać swojego lekarza. W końcu on ma doświadczenie i wiedzę medyczną, a nie my na forum.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    myszerej: Kate, ja bym ci odradzała obracanie dziecka na siłę.

Przecież kate napisała, że nie będzie nic robiła na siłę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    tak, tak wiem... :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Coś mnie dziś lekka zgaga męczy :confused: w sobotę wieczorem też mnie dopadła :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Miłego dnia babolki - lecę oglądam CSI dalej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    myszerej: Kate, ja bym ci odradzała obracanie dziecka na siłę.

No właśnie też doszłam do tego wniosku, przy zupełnej aprobacie tej decyzji przez męża. Pierwsze, co powiedział jak usłyszał o tych ćwiczeniach czy innych metodach: "jeszcze się przy tych wymuszonych przekręcaniach owinie pępowiną i będziemy mieć kolejne niedotlenienie w rodzinie". Tak, że i z tego powodu (wiadomo, że wbrew mężowi bym tego nie zrobiła a i przecież zdrowie dziecka dla mnie najważniejsze), i ze strachu przed tym przedwczesnym pośladkowym porodem, siedzę jak trusia :smile: Skoro tak ma być, to tak będzie.

Beliar, chodziło mi o takiego słonia moich rozmiarów :wink:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja bym tak nie panikowała z CC, moja kuzynka miała CC i kilka moich koleżanek i na drugi dzien były już na nogach, dostały środek przeciwbólowy i nic je nie bolało. Blizna po jakimś czasie jest praktycznie niezauważalna. Wiem, że jak ktośsię nastawi na poród SN a potem lekarz mówi CC to jest mały szok i rozczarowanie ale grunt to żeby dla dzidzi było jak najlepiej. Dlatego ja się nie nastawiam na nic, co ma być to będzie. :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    a ja dla odmiany boje sie wejsc na wage ale waze conajmniej jak slon 65kg ;D hehe
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, wrocilam wlasnie z usg - moja tesciowa umowila nas do swojego znajomego gina w celu potwoerdzenia tej diagnozy o łozysku przodujacym. Z dzidzia wszystko ok, wazy 460g. Łozysko raczej z tych, co sie juz noe podniosa. Czeka mnie CC przed terminem, ale ka naleze vhyba do tej mniejszosci, ktora sie z tego powodu cieszy;) balam sie tak samo i sn i cc.
    No i najeazniejsza wiadomosc: *na 100% bedzie CÓRECZKA!!!:)))))*. bardzo sie ciesze, bo tak skrycie chyba czulam, ze to dziewczynka. Zwlaszcza w ostatnim czasie.
    Mozna mnie zatem dopisac do listy, troche podniesiemy statystyke:)))
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena, super, że będziesz miała córcię! Fajnie w końcu wiedzieć, prawda?
    Ty też CC przed terminem? Czyli jednak przed terminem to chyba częsta praktyka, częstsza niż czekanie na rozpoczęcie się porodu.
    Skoro to cesarki są nam pisane, to tak musi być. Witaj w "klubie" :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Annalena, super wieści! (z tą dziewczynką)
    A jeśli psychicznie jesteś pogodzona z CC to też nieźle, przynajmniej się nie nacierpisz :) Zawsze są jakieś pozytywy:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    No i uaktualniam listę:

misia1111187 28.07.2011 (chłopiec)
    agi_s 08.08.2011 (chłopiec)
    kate1 14.08.2011 (dziewczynka)
    stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    natusia90 17.09.2011 (chłopiec)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (chłopiec)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    Annalena 02.12.2011 (dziewczynka)
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 dziewczynka
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012
    Hussy 17.01.2012
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    ewer 14.02.2012
    lalik 22.02.2012
    beliar_xl 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    aguncia
    poohasia
    Romeda22
    milątko
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Przewaga chłopców dalej porażająca - 18 do 8, choć może 17 do 9 jeśli u Teorki potwierdzi się dziewczynka :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    kate1: jeśli u Teorki potwierdzi się dziewczynka

No i u mnie za miesiąc ma się potwierdzić czy dziewczynka. Jak na razie PRAWDOPODOBNIE tak :wink:
    I mogłabym prosić o zmianę terminu na 9.01 ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Annalena: *na 100% bedzie CÓRECZKA!!!:)))))*

aaaa - super!!!! to teraz czekamy na moje usg w 22tc i oby też córa była :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Annalena, no widzisz że warto jednak było na to dodtakowe USG jechać.
    Super że będzie dzieczynka :smile: gratuluje :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Na wizycie lekarz powiedział ,że moje dziecko jest ułożone pośladkowo ,no ale że dopiero 16 tydzień także podobno ma się to jeszcze zmienić..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy - no pewnie. Teraz Twój dzieć ma tyle miejsca, że w jednej chwili jest pośladkowo, w drugiej poprzecznie, a w trzeciej się ułoży główkowo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka, mam taką nadzieję..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No żesz pewnie!
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    No i najeazniejsza wiadomosc: *na 100% bedzie CÓRECZKA!!!:)))))*.

Gratulacje:))) Grono dziewczynek nam się powiększa:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewcyzny a powiedzcie mi, dlaczego po kazdym usg zmeianicie termin porodu w zestawieniu? ja rozumiem ze wg OM u czesci z was jest ineadekwatny ze wzgledu chociazby na dlugi cykl, ale w pozostalych przypadkach powinno sie utryzmywac termin z pierwsdzego USG, on jest najbardziej wiarygodny bo pozniej juz kazde dziecko rosnie w swoim tempie.
  4.  permalink
    Hussy na 100% jeszcze nie raz będzie do góry główka, i do góry nóżkami, dla takiego maleństwa twój brzuszek teraz to plac zabaw :smile:
    Po 30tc można się zacząć niepokoić jak dzieciątko leży nie tak jak trzeba, ty masz jeszcze sporo czasu :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się trzymam dwóch terminów - 23.12 (wg drugiego usg w 9tc) i 25.12 wg OM i metody :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    No to odetchnęłam :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    MrsHyde masz rację, ja cały czas trzymam sie tego wg OM, mimo iz nie prowadziłam żadnych obserwacji i tak naprawdę nie wiem jaką mam długość cyklu bo wcześniej zażywałam piksy.. Wg USG to co badanie to inny wynik.. mam je na uwadze ale i tak ten wg OM biorę za najbardziej prawdopodobny :smile
    Np u mnie róznica pomiedzy terminem wg USG z 12tc a tym z 20tc wynosi aż 10dni, a OM akurat tak sie w srodek wpasowuję :wink
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Hussy, zmieniam wedle życzenia, ale właśnie też jestem ciekawa jak to jest ze zmianą terminów.
    Tu zmiana z 17 na 09/01/12 - dlaczego?

misia1111187 28.07.2011 (chłopiec)
    agi_s 08.08.2011 (chłopiec)
    kate1 14.08.2011 (dziewczynka)
    stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    natusia90 17.09.2011 (chłopiec)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (chłopiec)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Mysza 12.11.2011
    lecia_28 22.11.2011
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    Annalena 02.12.2011 (dziewczynka)
    mareza 8-9.12.2011
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 dziewczynka
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012
    Hussy 09.01.2012
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    ewer 14.02.2012
    lalik 22.02.2012
    beliar_xl 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    aguncia
    poohasia
    Romeda22
    milątko

Hussy, a co do położenia dziecka, to książkowo dziecko powinno się obrócić do 36tc, więc zobacz ile to jeszcze czasu w Twoim przypadku i tak, jak piszą dziewczyny - jeszcze nie raz się po całym brzuchu wykręci.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Właśnie wcinam sobie ogórki kiszone, pyyycha :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: Właśnie wcinam sobie ogórki kiszone, pyyycha :bigsmile:

A ja zaraz właśnie idę kisić - teściowie mi wczoraj przywieźli dwa worki, a że my cały rok z mężem wpierniczamy kiszone równo, to wypcham trochę piwnicę.
    Ja pewnie jak będę karmić to będę musiała ograniczyć, przynajmniej na początku, ale potem to sobie nie odmówię :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mmmmmmmmmmmm :bigsmile:
    jakbyśmy miały z mamą dobrego sprzedawce, co nie wciśnie nam pompowanego g*wna, to też bym mamie kazała kisić :bigsmile: a tak to mam od R. mamy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamy:) dzisiaj zaczął mi się 11 tydzień ciąży i niestety dowiedziałam się, że mamy konflikt serologiczny :sad: jestem załamana chociaż wiem, że w pierwszej ciąży jest małe ryzyko powikłań. Jutro idę do ginekologa, mam nadzieję, że wszystko mi wyjaśni i że jeszcze będę mogła mieć dzieci. Czy któraś z Was ma taki konflikt? :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    kate1: Ty też CC przed terminem? Czyli jednak przed terminem to chyba częsta praktyka, częstsza niż czekanie na rozpoczęcie się porodu.

Wiesz co, kasiu, z tego co wiem, to normalnie CC sie robi w terminie lub tuz przed, ale zanim dziecko wejdzie w kanał rodny. Jednak w przypadku łożyska przodującego, bóle porodowe, jakiekolwiek otwieranie się macicy, pwooduje krwotok, który zagraża życiu matki i dziecka, dlatego CC robi sie długo przed terminem - jakieś 2 tygodnie nawet, zatem ja sie nastawiam gdzies na połowe listopada. SKorpion będzie, po babci, ale mam nadzieję, że horoskopy to bujda i moja córeczka nie będzie taka pamiętliwa jak moja mama;) W każdym razie, Kate, damy radę z tą CC:)

nightingale84: Annalena, no widzisz że warto jednak było na to dodtakowe USG jechać.

No pewa, że warto:) cieszę się, że udąło mi się męża namówić:) no i gin znajomy mojej teściowej, więc się wczuł i w ogóle.
    kate1: Fajnie w końcu wiedzieć, prawda?

Pewka, że fajne!!:))) Tylko nadal nie mamy ustalonego imienia, bo nam się różne podobają:) no ale teraz przynajmniej wiemy,że trzeba się zdecydować:)
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    marta, moja przyjaciółka ma konfilkt z mężem,a le własnie urodziła drugie dziecko i wszystko ok. nie wiem dokładnie jaki, ale wiem, że ma ten najtrudniejszy konflikt
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Annalena: dlatego CC robi sie długo przed terminem - jakieś 2 tygodnie nawet

Brzmi logicznie jak dla mnie. Ja będę pewnie max. tydzień przed terminem, jak nie kilka dni.
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    No to mnie trochę pocieszyłaś, mam nadzieję, że u mnie też będzie ok, zawsze myślałam, że mam 0 rh+ ale nie wiem skąd mi się to wzięło, gdzieś jako dziecko miałam tak wpisane a dzisiaj się okazuje, że ma A Rh-! może to była jakaś pomyłka, albo to była grupa mojej mamy.... no trudno mam nadzieję, że będzie dobrze
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O zmianach grup krwi już kiedyś rozmawiałam. Powinno się grupę oznaczać dziecku po pół roku - do roku życia (lub chyba nawet 2 roku życia). Po porodzie dziecko może mieć we krwi przeciwciała matki - stąd możliwa zmiana plusa na minus (lub odwrotnie)
    --
  6.  permalink
    Martuś ważne że to jest wykryte, że jest konflikt, jest teraz tyle róznych lekarstw i różnych meto że nie ma powodu do obaw.
    -- // //
  7.  permalink
    Teraz tak popatrzyłam na ta nasza listę!
    I mamy istne zatrzęsienie ciężarówek!
    Super :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ja się cały czas trzymam terminu OM, bo owu miałam akurat ok 14 dc, termin z 1 usg mam na 23 września ale wolę odliczać do OM, jak się Młody wybierze na świat kilka dni wcześniej, to tylko się ucieszę. Odwrotnie, gdybym nastawiła się na termin wcześniejszy, denerwowałabym się, gdyby Mały nie wyszedł do tego czasu. Poz tym na każdym usg podają różne daty - po co mi 5 różnych terminów porodu? I tak dziecko podejmie decyzję:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aneta01: Ja się cały czas trzymam terminu OM, bo owu miałam akurat ok 14 dc

U mnie tak samo (o dziwo w cyklu zaciążownym owu była książkowo-kalendarzykowa) :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Aneta01: Odwrotnie, gdybym nastawiła się na termin wcześniejszy, denerwowałabym się, gdyby Mały nie wyszedł do tego czasu

Dokładnie tak samo uważam :smile:
    Jak Franio zechce wyjśc kilka dni wczesnie to ok, widocznie juz mu sie u mamy znudziło, ale jakby bylo po terminie to kazdy dzień byłby straszny..
    Dlatego własnie wydaje mi się że ten wg OM powinien być OK :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: Dlatego własnie wydaje mi się że ten wg OM powinien być OK

termin wgOM się sprawdza przy owu ok. 14dc. najbardziej miarodajnym terminem jest ten wyznaczony na usg z okolic 12tc. podobno wtedy wychodzi najbardziej rzeczowy - ja niestety nie miałam wtedy zmierzonego dzieciaczka i nie mam z tego okresu wyznaczonego terminu.

Niestety ten OM w większości przypadków zawodzi.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.