Jeżeli dziecko układa się na wątrobie mogą sie pojawiać plamy na ciele i dlatego możesz te wyniki z moczu mieć takie a nie inne, ale tak dokładnie to nie wiem, a grozi to tymi plamami które często pojawiają się na twarzy.
Kobitki jestem w 11 tyg , a od poniedziałku czuję lekkie plumkanie w brzuchu, o a teraz przed chwilą to juz bardzo wyraźne, czy to możliwe ? Wiem że to niby za wcześnie , ale tego nie da sie porównać z niczym innym.
Zuzka ja plumkanie tez mialam bardzo wczesnie, okres ruchow zaczelam liczyc od momentu jak maluszek sie wypial wyraznie pod skora. plumkania moj gin do ruchow nie zalicza ale mowi ze to dobrze jak sie je odczuwa. Ruchy liczymy od pierwszego wyraznego kuksanca,kopniaka czy wlasnie podskornego wypiecia
Wiecie co... dzisiaj pierwszy raz wykorzystalam na maxa moj widonczy brzuszek. Wybierajac sie z mala na kontrole do laryngologa zalozylam najbardziej przylegla bluzeczke jaka posiadam no i dzieki temu mimo ze bylo kilka osob weszlam zaraz po sluzbie zdrowia. Laryngolog dal skierowanie do alergologicznej poszlysmy sie rejestrowac na testy a pani nam mowi ze dopiero polowa maja (a ja nawet nie wiem gdziewtedy bede) wiec jej tlumacze ze jestem w ciazy zagrozonej i ze w marcu to wiem ze jestem na miejscu ale co dalej to nie wiadomo - babeczka poszukala poszukala i zapisala nas na 22 marca!!! czyli jak chca to moga. Jednym slowem jestem mocno zadowolona ze postanowilam wykorzystac przywileje stanu ciazowego i mimo ze w normalnej sytuacji bym tego nigdy nie zrobila tak teraz chce pozalatwiac wszystko co tylko dam rade i to jak najszybciej.
Program odnowy biologicznej dla kobiet w ciąży: od 16 do 37 tygodnia ciąży (2 i 3 trymestr) - ekskluzywne zabiegi i indywidualnie dobrana dieta
Baby - SPA to całkowicie bezpieczny program:
* pomoże komfortowo przejść przez okres ciąży * poprawi kondycję fizyczną * wyciszy emocje * wszechstronnie przygotuje do porodu * pozwoli po porodzie wrócić do dobrej formy
Program obejmuje:
* opiekę lekarską * gimnastykę w basenie solankowym * specjalne masaże z elementami drenażu limfatycznego * ćwiczenia relaksacyjne z elementami szkoły rodzenia * zabiegi kosmetyczne
Weekend "Baby - SPA" 970,00 pln/osoba (pokój 1-osobowy) 770,00 pln/osoba (miejsce w pokoju 2-osobowym)
Tydzień "Baby -SPA" 2.780,00 pln/osoba (pokój 1-osobowy) 2.285,00 pln/osoba (miejsce w pokoju 2-osobowym)
Dziewczyny,wròcilam od gina,fasolka ma 5 mm ,na razie jest ok,widzialam jej pokoik i mrugala cos,nastepna wizyta za tydzien ,ale i tak sie boje...leze jak foka,wzielo mnie na papryke i ogòrki konserwowe,moze nie zdrowe ale strasznie mnie wzielo....
Witajcie :) a ja wrocilam wlasnie od lekarza :) dzidzia sie obrociła :) szkoda tylko ze głowka do gory :) ale ma jeszcze czas :)) nie pokazała kim jest nozki skrzyzowała i nie ma podgladania ;) a tak to wszytsko w pozasiu :) musze isc tez na badanka glukozy do nastepnej wizyty :) a fee :) a wlasnie kobitki mozna pic po tej probie np wode mineralna ??:) czy nic nie wolno przez godzinke ??
Miłego weekendu kobietki, ja jutro jadę do rodzinki - troszkę znajomych twarz się przyda Dużo słoneczka dla was i wspaniałych spacerków - do poniedziałku cmokaski i papatki!!
Udanego weekendu Izunia! Ja siedzę w domku z chorowitkiem bo resztę rodziny wywiało Ania ty mi takich stron nie pokazuj bo sie rozmarzyłam...... no ale niestety nie dla mnie... Za to dzisiaj zrobiłam sobie dzień odnowy w domku: piling, maseczka na twarz i wloski i jakby czlowiek o pare deko lżejszy teraz pyszna kawka i sie lenię a co!
a ja mam nadzieje ze zmolestuje dzisiaj mezyka o jakies brzuszkowe foto. w koncu cos sie pojawilo z przodu konkretnego no a poza tym sila woli jedzeniem na przymus odzyskalam wage przedciazowa i waze i teraz zaczynam juz tylko tycie
Hello KOBITKI!! Dziś wsio mnie boli, chłopaki rozpychały się na max'a!! Ciekawa jestem ile już ważą Dziś o 18:00 wizyta u ginka - hmmm zobaczymy cio nam powie. Trzymajcie kciuki
Czuję, że ładny dzionek będzie - u mnie już SŁONKO wstało i znów będe miała POWERA
U mnie też zapowiada sie słoneczny dzionek, tylko ja tyko chcę spać a tu niestety do pracki czas iść, ale dzięki temu ze chodze do pracy to tydzień mi szybciej zleci :-) a potem kolejny i tak do kolejnej wizyty u gina :-) miłego dnia papa
cześć mamusie U mnie tez dziś bardzo ładnie, tylko spać się chce, ale Hoga masz rację że jak się chodzi do pracy czas szybciej leci no i tym samym ciążą rośnie U mnie dzidzia kopie na całego, a najfajniej jak się pupką wypcha to mam taki krzywy brzuszek a tatuś klepie po pupci i sie z dzidzi śmieje.
a u mnie dzisiaj słoneczko schowane ale może później się pojawi. dzisiaj nie mogłam rano wstać, a teraz ledwo co siedzę - jestem padnięta jak po kilku nieprzespanych nocach jutro idę na urlop troszeczkę odpocząć bo zaczynam wyglądać jak ząbi
tak sobie grzebalam i znalazlam taki oto temacie(moze wam sie przyda)
Wykrywanie wad i chorób genetycznych
Badania prenatalne wykrywają wady i choroby genetyczne i zleca się je kobietom we wczesnej ciąży. Można je podzielić na dwie najważniejsze grupy: inwazyjne i nieinwazyjne.
Nieinwazyjne badania w żaden sposób nie są groźne dla matki i jej dziecka. To rutynowe badania, które zleca się zazwyczaj wszystkim ciężarnym kobietom. Należą do nich badania USG, a także testy krwi oraz PAPP’a, który może wykryć większość nieprawidłowości i wad genetycznych.
Zespół Downa - kto jest narażony?
Wydawałoby się, że narażone na urodzenie chorych dzieci są przede wszystkim kobiety, które ukończyły 35 rok życia, jednak, jak się okazuje, ok 70% dzieci chorych na zespół Downa rodzą młodsze matki. Dlatego wykonanie USG i testu PAPP’a jest tak ważne w pierwszym trymestrze ciąży, między 11 a 14 tygodniem. Badania te mogą na 99% wykluczyć istnienie chorób genetycznych, a przede wszystkim, zespołu Down’a. Jeśli te badania wykazują jakieś nieprawidłowości, lekarze zlecają wykonanie amniopunkcję bądź biopsję. Czy istnieje ryzyko?
Inwazyjne badania, łączą się niestety z ryzykiem utraty ciąży, jest ono jednak niewielkie, wynosi ok. 0,5 - 1 %. Ze względu na możliwość poronienia, każda kobieta, której lekarz zleci tego rodzaju badania, musi być o tym powiadomiona i musi mieć czas na podjęcie decyzji. Ryzyko jest jednak niewielkie w porównaniu do zalet, jakie mają te badania, nie należy bowiem zapominać, że wykrywają bardzo wiele poważnych chorób.
Inwazyjne badania zleca się przede wszystkim kobietom, które: wcześniej urodziły dziecko z wadami lub poroniły, tym, które skończyły 35 rok życia. Gdy w rodzinie występują przypadki chorób genetycznych, lekarz również zleci wykonanie tych badań. Na badania muszą przygotować się również te kobiety, których wyniki badań nieinwazyjnych są niepokojące.
Czy istnieje ryzyko?
Do inwazyjnych badań należą amniupunkcja, biopsja, oraz badanie komórek z krwi pępowinowej (kordocenteza). Pierwsze z nich, czyli amniopunkcję, wykonuje się poprzez pobranie próbek płynu poprzez nakłucie brzucha i pęcherza owodniowego. W czasie badania, lekarz cały czas kontroluje sytuację poprzez ultrasonograf. Badanie trwa zazwyczaj ok. 15 minut i nie jest bolesne. Większość kobiet dobrze je znosi i nie ma potrzeby, aby zatrzymywać ciężarną w szpitalu. Na wynik czeka się ok. 3-4 tygodni. Biopsję także wykonuje się poprzez nakłucie powłok brzusznych lub poprzez szyjkę macicy. Na jej wyniki czeka się krócej, bo 1-3 dni, gdyż, w przeciwieństwie do analizy komórek w amnipunkcji, pobranych tkanek nie trzeba hodować poza organizmem matki. Krew pępowinową pobiera się, gdy jest potrzeba weryfikacji wyników amniopunkcji, wykonuje się je po 18 tygodniu ciąży. Na wynik tego badania czeka się do 14 dni.
Dlaczego warto?
Badania prenatalne, wbrew potocznej opinii, nie są „pierwszym krokiem w kierunku aborcji”, chociaż wykrycie poważnych wad rozwojowych jest podstawą do usunięcia ciąży zgodnie z prawem. Badania prenatalne przede wszystkim wykluczają istnienie poważnych chorób. Co jest bardzo ważnym argumentem, te badania mogą wykryć choroby, które można leczyć jeszcze w czasie życia płodowego bądź od razu po urodzeniu. Badania mogą dać rodzicom pewność, że ich dziecko jest zdrowe, zapewnia więc im spokój do końca ciąży. Jeśli badanie wykryje jakąś wadę, nie znaczy to wcale, że kobieta zdecyduje się usunąć ciążę.
W bardzo wielu przypadkach wykryte wady są na tyle drobne, że nie wpłyną w znaczący sposób na rozwój dziecka, poza tym, bardzo dużo par decyduje się na urodzenie i wychowanie dziecka chorego. Nie można jednak zaprzeczyć, iż te badania wykrywają tez takie choroby, które, niestety, spowodują śmierć dziecka jeszcze w łonie matki, bądź zaraz po urodzeniu.
Dlaczego warto?
Każda kobieta, decydując się na wykonanie badań prenatalnych musi mieć jak największą informację o ich skutkach. Lekarz ma obowiązek powiedzieć ciężarnej o wszystkich zaletach, ale także zagrożeniach, jakie niosą za sobą tego rodzaju badania.
Tekst nie jest tekstem medycznym, a ma charakter wyłącznie informacyjny. W razie jakichkolwiek problemów, należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty mam nadzieje ze wam troch pomoglam
NO MNIE lekarka juz zaproponowala te badania i w piatek jej mam dac odpowiedz,tutaj badania ciazowe podstawowe co sie robi co miesiac sa bezplatne,ale te prenatalne juz sie placi.Ja jestem w 6 tyg i juz siedze na l4.NIe ryzykuje bo prace mam fizyczna.
zelkowa a mi pewien warszawski ginekolog zaproponowal badanie inwazyjne genetyczne - kordocynteze - "profilaktycznie" zeby sie upewnic i zeby zobaczyc co i jak. on sie upieral mimo ze wszyscy inni lekarze ginekolodzy w kolo potwierdzaja ze wada naszego maluszka jest wada anatomiczna. Nie zdecydowalam sie na nie min. dlatego ze zagrozenie poronieniem w tym wypadku to 3% (przy amniopunkcji 1%) - ryzyko ze dziecko ma jakakolwiek wade jest znacznie mniejsze niz ryzyko ze cos sie stanie. Ja jestem dobrej mysli i spokojnie czekam na to co przyniesie los.
ALE JAJA,7 GODZ a ja na necie,pierwszy raz w zyciu nie pracuje i to dla mnie dziwna sytuacja,musze sie przyzwyczaic ,nie nazekam bo dla dobra bobaska zrobie wszystko,chyba zapisze sie na angielski ,tylko nie wiem czy moge wychodzic z domu bo tu sa kontrole musze wypytac.
Hihihi a ja jak zwykle już na nogach I znowu ładny dzionek zaczyna się u mnie
Pisałam już na "...maluszkach i brzuszkach", że wsio z nami ok, ginek był zadowolony bardzo z mojej szyjki, bo nie skraca się!! Maluszki roooooooooosną jak na drożdżach [1040 gram i 1010 gram] więc całkiem całkiem ... A co tyczy się moich napuchnietych stópek to mam dietę bezsolną, mam jeść dużo nabiału, ryb warzyw i owoców!! Miłego dnia kobitki - całuję i ściskam
a ja myslalam ze siedzac w domu to ja rano wstaje :) chociaz w sumie najciekawsze jest to ze jak mezyk w domu to spimy do 9 a jak on idzie do pracy to mimo ze robi to bezszelestnie to ja i tak sie budze ok 7,30. widac brac cialka do przytulenia tak na mnie dziala
ewaroby - u nas tez bywa ze sprawdzaja jak sie jest na zwolnieniu tyle ze najwazniejszy jest symbol jaki wpisze lekarz - jesli masz ze mozesz chodzic to za przeproszeniem moga ci "nafiukac"
witam Was kochane mamusie Ja już po śniadanku i na stanowisku pracy, ale dziś to mi się totalnie nic nie chce. Dzidziuś od rana mnie bombraduje kopniakami. Izunia ciesze sie że wszystko ok i że tak ładnie rosną. Wg kalendarza AniM to moja dzidzia powinna ważyć 1600g, ciekawa jestem ile ma teraz faktycznie.
Myszorka to jak mialas w miare niedawno USG i masz te wymary ac, fl i bcd to mzoesz sobie policzyc ze wzrou logarytmowego... mi wyszlo ze maluch ma ok 433gram (wtedy wg tabeli bylo 450) tylko ze trzeba brac pod uwage ze u nas obwod brzuszka zawsze bedzie mniejszy bo jelitka na zewnatrz i to moze zaklocic pomiary
Chciałam sie was zapytać o wizyty u gina, lekarz na każdej wizycie każe mi wchodzić na samolot, a moja kolezanka które jest w 7 miesiącu była badana przez lekarza tylko raz Czy to jest normalne ? Wiem że badanie to nic przyjemnego , ale jak tam zaglądnie to wiem czy wszystko ok, przeciez płacę za wizytę a nie tylko za zważenie i sprawdzenie ciśnienia. Kolezanka jest zadowolona ze badał ja tylko raz. Jakie jest wasze podejście i czy lekarz bada was za każdym razem ?
Mnie bada za kazdym razem. Oczywiście nie uciska mocno brzucha, ale sprawdza m.inn. wysokośc macicy i bada przy pomocy wziernika Gin kolezanki ma ciekawe podejście - bo skąd np, wie, że szyjka się nie skraca ?
zuza mnie też moja ginka bada za każdym razem ale już teraz nie wziernikiem, i co ciekawego jeszcze zauważyłam że nie wszyscy lekarze każą zrobic badanie glukozy tej po wypiciu tego koktajlu, ja na szczęście miałam
zuza - mnie lekarz bada na fotelu za każdym razem, bez względu na to czy mam robione usg, czy słuchamy bicia serduszka, badanie jest! I uważam, że tak powinno być za każdym razem, na każdej wizycie! Lekarz powinien sprawdzić jak tam szyjka, czy się nie skraca, czy jest zamknięta, czy jest twarda, czy miękka! To prawidłowe podejście!
Zuza ja też jestem badana za każdym razem i powiem że pewniej się dzięki temu czuję, jutro idę na wizytę, zrobiłam już badania krwi i moczu, i niedługo USG już nie mogę się doczekać:)
a mnie nie patrzyla do srodka,tylko usg ,moze jeszcze za wczas jest? ....mysle ze lekarka wie co robi,pomogla zajsc w ciaze to tez mnie prowadzi i jest to szpital typowo tylko dla dzieci z klinika leczenia nieplodnosci,wiec mam zaufanie.
czyli gin kolezanki ma dziwne podejście, ja na usg idę w przyszły piątek , będzie połowa 13 tygodnia jestem ciekawa czy już będzie przez brzuch bo chciałabym MM zabrać ze sobą.
Ewaroby mnie czasem pobolewa ale gin powiedziała że to maluszek rośnie i wszystko się rozciąga, doraźnie mam brać nospę, mnie boli tylko lewa strona i dlatego byłam w szpitalu bo myśleli że pozamaciczna, ale wszyskto ok,
witaj Monia, i gratulacje ja byłam na pierszej wizycie w 6tc, życzę spokojnych 9 miesięcy