Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 29th 2011
     permalink
    Talinka: przecież to chwilowe było

Domyślam się, że nie do tego stopnia, że się robiłaś czerwona :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    Hej dziewczyny:)
    łóżka nadal nie wybraliśmy, bo ceny Nas przerażają... :)
    mdłości jakby ustały tfu tfu mam nadzieje, że to nie cisza przed burzą?!
    ogólnie stres mnie dopadł - za 28dni ślub brrrrrrrr!
    ogólnie dziś się przeprowadzamy do teściów bo oni wyjeżdżają na parę dni a my musimy pilnować zwierząt;/;/
    no i mam dziś próbny ślubny makijaż o 15 ;)
    D. pojechał do hurtowni w której pracował po wiadro ogórków małosolnych ;D mmmm
    a na obiad dziś ogórkowa dla mnie i pomidorowa dla niego;p;p;p hehe
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    oooo rusza się Maleństwo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    W DRUGIEJ CIAZY CHYBA WCZESNIEJ SIE ZACZYNA RUSZAC DZIDZIUS ?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 29th 2011 zmieniony
     permalink
    Ano :wink:
    Podobno w pierwszej ok. 20tc - ja czułam ok. 16-17 już na pewno. Wcześniej to były takie niepewne miziania
    W drugiej ok. 16tc :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    aha:)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Beliar

nie ma zadnej reguly, kazda ciaza i porod sa inne nawet u tej samej kobiety :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    ładne łóżeczko:)
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Witam się:)
    Nie było mnie tydzień prawie a teraz mam do nadrobienia 466 komentarzy, wow.
    Zanim sie wypowiem muszę najpierw poczytać co tam u Was nowego:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    *Talka* dzieki za cynk z Tesco, podejde luknac, bo mam pod domem. Chociaz wczoraj na allegro widzialam takie slodkosci dla dziewczynek, ze ledwo sie powstrzymalam;)
    *Cerise* no gin w 22tc stwierdzil, ze dziewczynka na 100%, wiec suwaczek zmienilam. Będzie Anna :)
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Tak dla wyjaśnienia, bo już nadrobiłam.
    Annalena - ja o tym usg napisałam raczej bardziej informacyjnie, może w piśmie inaczej to wyszło (jeśli odebrałaś to jak "naskoczenie" to z góry przepraszam).
    Absolutnie nie odebrałam Twojego wpisu jako zarzut wobec mnie.
    A nerwy to fakt miałam ale tak do 3 m-ca ciąży z powodu zeszłorocznego poronienia po prostu się bałam.
    Po tym czasie niczym już się nie przejmuje i nie "spinam" jesli nie jest tego warte, szkoda zdrowia.
    A tak swoją drogą to GRATULUJE córeczki:)
    U nas tez ma być córcia ale że to był 1raz jak gin powiedział nam płeć to jeszcze nie nastawiamy się tak na 100%.
    Jak się potwierdzi kolejny raz to wtedy chyba zacznę bardziej się do tego "przyzwyczajać".
    Trochę niepewności zasiało u mnie ostatnie badanie u Teorki dlatego jeszcze nie nakręcam się:)
    .
    Witam wszystkie nowe przyszłe mamusie:)
    .
    Mareza - gratuluje parki:)
    .
    Talinka to teraz już wiesz jakie to super uczucie "te kopniaczki", no i widzę posłanie dla potomka już też macie:)
    .
    A i gratulacje dla Agi_s, może już tulić synka:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Noooo - cudowne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Czy wy też uważacie, że na moim etapie ciąży to jeszcze za wcześnie na kupowanie wózka? Mam spięcie z mamą (rodzice finansują zakup), która twierdzi, że wózek kupuje się po porodzie (to chyba jakiś zabobon). Ja jej tłumacze, że po porodzie nie będę mogła iść go wybierać, a przecież powinnam mieć najwięcej w tej sprawie do powiedzenia.
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny ja mam takie dosyć nietypowe pytanie. Czy ból brzucha (tak nisko raczej) trwający kilka chwil po przeżyciu orgazmu jest normalny? Od momentu gdy dowiedziałam się o ciąży nie przytulamy się tak jak zawsze tylko pieścimy. Boję się na razie decydować na normalny stosunek. Wg wyniku badań bety jestem 6-7 mies. ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Jesteś juz w 35 tc także wg mnie to nie jest "za wcześnie".
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: Czy wy też uważacie, że na moim etapie ciąży to jeszcze za wcześnie na kupowanie wózka?

No coś Ty! Pewnie, że nie!
    katarzynah1987: Czy ból brzucha (tak nisko raczej) trwający kilka chwil po przeżyciu orgazmu jest normalny?

Myślę, że lepiej to skonsultować z lekarzem. Nie miałam takich bóli.
    katarzynah1987: jestem 6-7 mies.

a nie tygodniu? :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Ojjj, ale się zakręciłam. :-) I to jaaaaak. :bigsmile: Mam nadzieję, że to nic groźnego z tym pobolewaniem...
    We środę mam wizytę, po której mam nadzieję, że będę płakać ze szczęścia bo liczę, że ujrzę w końcu... i usłyszę... Achhh...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hi hi - zdarza się. Trzymam kciuki za wizytę zatem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Bladykocie, nie jest za wczesnie, a to co mowi Twoja mama, to zabobon faktycznie : )

Katarzynah - to prawdopodobnie skurcze macicy, nic groznego, ja tak mialam zawsze po orgazmie, ale na wszelki wypadek skonsultuj z lekarzem
    --
  3.  permalink
    Dziękuję Talinko :* Troszkę się denerwuję ale staram się za dużo nie myśleć tylko cierpliwie czekać.
    Trisha, gdy nie byłam w ciąży nie miałam takich skurczy, eee, skurczów (?) a teraz tak i dlatego mnie to zastanowiło...
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Czy wy też uważacie, że na moim etapie ciąży to jeszcze za wcześnie na kupowanie wózka?

Bladykotku, ja myślę, że to nawet późno! Ja zamówiłam wózek w tym tygodniu i nie wiem, kiedy do mnie przyjedzie. Moja koleżanka czekała na swój 5 tygodni. Fakt, że zawsze można kupić coś, co mają na stanie ale jeśli będzie Ci się podobał określony typ i kolor, którego nie mają w magazynie, może to trochę potrwać.. Poza tym np. wózek Mura4 śmierdzi dosć mocno i dobrze jest go wywietrzyć..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja kupowałam w 4 miesiącu. Fakt, że dlatego, że była okazja, ale.... normalnie to bym kuppiła gdzieś we wrześniu, czyli około 6 miesiąca :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    na suwaczku mam napisane, że powinnam wpierniczać wit. C, a nie powinnam jej raczej ograniczać, ze względu na łożysko?
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Talinka: katarzynah1987: Czy ból brzucha (tak nisko raczej) trwający kilka chwil po przeżyciu orgazmu jest normalny?
    tez tak mam i też miałam od początku ciąży, ale jak na razie nic złego się nie dzieje. W pon Gin sprawdzał mi podwozie i było wszystko ok.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Katarzynah, oczywiscie chodzilo mi o to, ze mialam takie skurcze bolesne po orgazmie bedac w ciazy :bigsmile:

Ja kupilam wozek tydzien po porodzie. Od dawna upatrzony, kupilam na allegro i byl na drugi dzien:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Neontolog w SR mówiła, że 7-8 dobie należy udać się z dzieckiem do pediatry, więc trudno by mi było zrobić to bez wózka.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a w jakim celu??
    u nas wizyta patronazowa pediatry byla jak mlody mial z 3tyg, przy starszej corce tak samo
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    By zapisał witaminy tylko nie pamiętam którą, K czy D3.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Obie te witaminy można kupić bez recepty w aptece
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    u mnie tez na wskazaniach ppo porodzie byl termin do 4 tygodnia zycia chyba
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    U nas też 6-8 doba życia - witaminy, kontrolne ważenie, sprawdzenie zażólcenia i skierowanie na bioderka
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    ej, a te wskazania na badania to sie jakoś w szpitalu dostaje? skąd młoda mama ma to wszystko wiedzieć?
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    u nas w szpitalu wybiera się przychodnię i lekarza. I dostaje się informację że należy się udać na pierwszą wyzytę tuż po przyjsciu środowiskowej, bo i ile pamiętam środowiskowa coś tam do przychodni wypełnia (kurde dwójka dzieci a ja zapomnialam jakbym nigdy tego nie przechodziła:D ). U mnie środowiskowa była na drugi dzien po wyjsciu ze szpitala i u Igorka tylko raz, za to przy pierwszym dziecku jeszcze raz zrobiła mi nalot.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Annalena, przy wypisie ze szpitala dostajeesz taka karte informacyjna z zaleceniami wlasnie odnosnie witamin i roznych wizyt no i oprocz tego wszystko tez jest w ksiazeczce dziecka ktora daje szpital
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jowita: tuż po przyjsciu środowiskowej, bo i ile pamiętam środowiskowa coś tam do przychodni wypełnia

A czy dziecko trzeba zapisać do przychodni, z której przychodzi środowiskowa? Bo ja srodowiskową chcę wziąć z jednej przychodni (do której należę), ale dziecko zapisać do innej... czy to nie będzie kłopot? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    o kurde, dopiero obczaiłam: AGI_S już urodziła???? ale super:)))
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    My kupiliśmy wózek jak byłam w 5tym miesiącu. Chciałam jeszcze miesiąc zaczekać ale, że nie kupowaliśmy na miejscu tylko w innym mieście to eM stwierdził, że i tak na przecież nie minie, a jak już jesteśmy w sklepie i jest, to bierzemy. I bardzo dobrze zrobiliśmy, bo potem można było zająć się tematem łóżeczka a potem znów tych wszystkich mniejszych rzeczy. Większe już były z głowy, i fajnie, bo potem to albo eM w weekend pracował, albo gdzieś jechaliśmy, albo jeszcze coś, a jak już mi się ciężko z brzuchem zrobiło to nie było mowy o spacerowaniu i oglądaniu wózków. A jakoś kupić bez oglądania na żywo, pomanewrowania wózkiem, próbowanie jak się składa, itp. tego zakupu sobie nie wyobrażam.
    No a że chcieliśmy wózek 3 w 1 to przecież od razu jest fotelik i jest w czym dzidzię ze szpitala przywieźć.

Bladykocie, a może jest takie wyjście, żebyście sobie sami kupili teraz taki, jaki chcecie, a potem rodzice dadzą Wam pieniądze, jak już urodzisz, skoro chcą Wam wózek sprezentować?
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: czy to nie będzie kłopot? :bigsmile:

Ręki sobie nie dam uciąć bo może co region to inne zwyczaje, ale ja będę mieć położną ze szkoły rodzenia, związaną ze szpitalem, nie z żadną przychodnią, a dziecko zapisuję do pediatry w przychodni, do takiego jakiego sobie wybrałam.

Annalena: AGI_S już urodziła????

Tak, tak :bigsmile: 21/07.
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    co miasto to obyczaj.... u nas srodowiskowa z wybranej przez matke przychodni. I oczywiscie kazda ma swoj rejon.
    *
    kate1 ja moze nie doinformowana, ale czy położna to położna a srodowiskowa to srodowiskowa, czy ich obowiazki sie pokrywaja i zwał jak zwał?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile: dzięki

Znalazłam fajną stronkę - waga w ciąży - obrazowo sobie mogę zapisać jak rośniemy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    bo wiem ze kumpele z naszej miejscowej SR tez miały położną na domową wizyte po porodzie do domu jesli tylko chciały, czy do pierwszej kapieli np albo do pokazania pielęgnacji itp, ale środowiskowa i tak przychodziła bo taka jej praca
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jowita: I oczywiscie kazda ma swoj rejon.

No wlaśnie. Wcześniej (do 18rż) byłam w przychodni, do której chcę zapisać swoje dziecko. Później przeniosłam się do przychodni, w której jest moja babcia, mama i był tata. I stamtąd też mam namiar na położną (sama się zaoferowała jak wylądowałam w szpitalu, a że miła babka z niej, to skorzystam)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Wydaje mi się, że nie każda położna jest równocześnie środowiskową, która przychodzi do domu na wizyty patronażowe po porodzie.
    Jak dla mnie to co innego położna, która "tylko" odbiera porody w szpitalu a co innego taka, która dodatkowo sprawuje opiekę nad matką i dzieckiem.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cholipcia - za dużo tego :bigsmile: położna, położna środowiskowa, pielęgniarka środowiskowa.... baranieję :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Znalazłam takie coś:
    http://www.nfz-rzeszow.pl/zasady01_3.php
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    bo napierniczyli w tym wszystkim równo :/ a kiedys obyło sie bez tego wszystkiego i bylo dobrze. A teraz kazdy stara sie ulepszyc lepsze :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się najlepiej mojej rodzinnej zapytam... albo naszej pielęgniarki środowiskowej - to mojej mamy koleżanka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    kate1: Bladykocie, a może jest takie wyjście, żebyście sobie sami kupili teraz taki, jaki chcecie, a potem rodzice dadzą Wam pieniądze, jak już urodzisz, skoro chcą Wam wózek sprezentować?

na razie mam czekać do poniedziałku, muszą się naradzić z tatą
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.