Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 29th 2011
     permalink
    Uparci, nie ma co :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 29th 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka: Uparci, nie ma co
    w końcu kaszubi z krwi i kości

ale to ja zawsze byłam Zosia samosia i robiłam wszystko po swojemu.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Bladykocie, no coś Ty! Za wcześnie? w 34 tygodniu? no bez przesady. moim zdaniem to końcówka, za chwile ciężko Ci będzie łazic po sklepach.
    Powiem Wam, ż estrasznie mnie wkurza jak słysze/czytam jak ludzie terroryzują cieżarówki tymi wszystkimi zabobonami. CO za głupota.
    Ja w sierpniu, czyli na przelomie 6 i 7 miesiąca zamierzam zrobić pokój córeczki, bo później juz naprawde musze się oszczędzać. I mam to w d***e, co kto uważa, czy to za wczesnie czy nie.
    No ale w sytuacji, kiedy zakup nie zalezy tylko od Ciebie, to jasne, że trochę trudniejsza sytuacja.:/
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: ale to ja zawsze byłam Zosia samosia i robiłam wszystko po swojemu.

Ja tak samo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    u mnie w szpitalu chodzila Pani z ankieta z prywatnej chyba kliniki czy cus takiego, ale majaca umowe na NFZ i przyjechala stamtad polozna ogladac malego (przewidziane 3 wizyty, ale w przychodni mialam wybrana inna
    --
  1.  permalink
    Co do wizyt/zaleceń- mi w książeczce zdrowia wpisali zalecenia, typu kontrola bioderek, witaminki, zlecone badania. Miałam wizytę kontrolną w przychodni przyszpitalnej- z powodu żółtaczki i niskiej masy. Ale tylko dlatego- tak by mnie nie ściągali. Było ok, więc pan doktor powiedział, że jesteśmy wolne.
    eM zapisał małą do przychodni niedaleko nas, z łaską przyszła po ok 3tyg położna. Nie wiem, czy oglądała małą minutę, może mniej. Pediatra nas nie odwiedził, nie dostaliśmy żadnego telefonu w sprawie wizyty. Położna też więcej się nie pokazała. I to było na tyle jeśli chodzi naszą rejonową przychodnię. Do pediatry chodzimy gdzie indziej, tam też szczepimy małą.
    A co do wózka- ja kupowałam po porodzie (wózek wybraliśmy UWAGA dzień przed porodem :P), myślę, że kwestia zakupu to jedno (szczególnie nowego nie warto kupować za wcześnie, bo leci gwarancja), ale warto wcześniej obejrzeć w sklepie i zdecydować się na konkretny model/wzór. Bo rzeczywiście- jeździć i wybierać z dzieckiem pod pachą jest ciężko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Talinka: Znalazłam fajną stronkę - waga w ciąży - obrazowo sobie mogę zapisać jak rośniemy

Talinka, super funkcjonalność! dzięki :) dostajesz tytuł nadwornego researchera ;)
    Szkod atylko, że serwis nie daje możliwości embedowania sobie wykresu tak jak suwaczka - moznaby było w kartę ciązy łatwo wkleić.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Annalena: dostajesz tytuł nadwornego researchera ;)

:whorship:
    Annalena: embedowania sobie wykresu tak jak suwaczka

No właśnie! Chcę sobie zescreenować i wkleić, ale... nie będzie widać wartości wagowych... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Zasadniczo mamy wybrany wózek. Nie znalazłam w necie tej firmy. Ogólnie to przekładana rączka i duży, lekko składany kosz na zakupy. Kolor to chyba zielony.

przeciez nad kartą cyklu można prowadzić wykres wagi
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: przeciez nad kartą cyklu można prowadzić wykres wagi

No tak, ale mam tam wartości sprzed ciąży. A chcę wiedzieć jak wygląda to w samej ciąży :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mi akurat pokazuje od początku ciąży na jednej stronie
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kurczę - zapomniałam, że można utworzyć nowy pasek wagi :D
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Wpisałam sobie wagę na tej stronce, zaznaczyłam opcję "porównaj z innymi użytkownikami o podobnej wadze startowej". Wyszło, że ważą średnio 12kg więcej niż ja obecnie :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Do mojegow ogóle nie ma porównania :bigsmile: czyli, że co? nie ma ciężarówek mojego wzrostu? :bigsmile:
    e - nie ma takich, co mają mój wzrost i... wagę :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    No Talinka, to jesteś wyjątkowa :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Kate1 bo nie wiem czy przegapilam czy nie bylo - kiedy masz wizyte u gina zeby podejrzec czy maluch sie przekrecil lub o terminie cc zdecydowac?
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    MrsHyde, w przyszły czwartek o 10:00. Dziś w SR słuchałam tętna, wysoko było, więc mała dalej głową w górze. Zresztą rusza się dalej tak samo, w tych samych miejscach mojego brzucha są wyczuwalne te same części ciała, więc nie było to dla mnie zaskoczeniem. Ona wręcz jest łukowato wbita cały czas w mój lewy bok. tak fasolkowato sobie leży. Może to też przez to, że ja cały czas jak leżę to na lewym boku bo w żadnej innej pozycji nie mogę już od dawna? Dzisiaj mi taki zbieg okoliczności, albo zależność, przyszła do głowy.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Kiedy planujecie zacząć wielkie pranie i prasowanie? Kurcze z wielkim brzuchem to nie takie proste ani przyjemne chyba.... zwłaszcza stanie z żelazkiem...
    Ja chyba niebawem się tym zajmę, mimo że jeszcze jest dużo czasu.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja gdzieś koło 33/34 tc prałam i prasowałam, a że upały były wtedy to prasowanie głównie wieczorami i na raty.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Miłego wieczorku babki :)
    Ja się na dziś żegnam. Weekend zapowiada się mega nuuudny - R. w niedzielę też do pracy :confused: za to w poniedziałek ma wolne :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Marezka ja czekam na upały :bigsmile:
    Jak tylko sie zrobi cieplo to chyba zacznę własnie powoli prać, bo im bliżej jesieni tym gorzej bedzie z pogoda, choc nie wiem czy to mozliwe :wink:
    A byłoby dobrze zeby jednak to pranie fajnie wyschło.
    -- // //
  4.  permalink
    Ja myślę, że warto zrobić to jak już złożona komoda, itp- można od razu ułożyć. I Night ma rację- korzystajcie z ładnej pogody, szybciej ciuszki wyschną.
    Myślę, że do 32tc warto mieć prasowanie za sobą- ja np. jak dłużej postoję, to robi mi się słabo i mdleję. Im większy brzuszek, tym gorzej. Rok temu zaczęłam ok 28tc, prasowałam na raty. Teraz wyręczyła mnie mama i mąż :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tylko komode warto najpierw wywietrzyc
    my mielismy meble z brw wcale nie takie dzieciece tylko normalna szafke wysoka i smierdzialo mi okurtnie, zreszta mi wszystkie meble smierdza. u mamy jak remont byl to pozniej z pol roku smrod meblowy czulam
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Ja też uważam,że najgorsze co sobie można w ciąży zafundować to pranie i prasowanie jak już się jest jedną nogą prawie na porodówce...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    No to cisnę męża na szybki zakup komody, niech się wietrzy chwilę, a potem biorę się za pranie i prasowanie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    my pokoik planujemy zrobić w sierpniu czyli lada moment, ciuszki co miałam to już są poprane i poprasowane, poskładane i poprzykrywane żeby się nie kurzyły, teraz co dochodzi to na bieżąco ogarniam :-)
    wózek kupiliśmy w czerwcu - używany i po bardzo dobrej cenie - moja mama też trochę psioczyła że wcześnie itp i jakieś cuda wymyślała, w końcu spotkała się z kilkoma babciami i mamusiami bliźniąt - pogadała i w końcu jej się horyzonty poszerzyły :-)
    łóżeczka złożymy pod koniec października i zamierzam też tak spakować torby do szpitala :-) listopad to słodkie oczekiwanie na rozwiązanie :-)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ojojoj, w 34tc zaliczę jeszcze ślub i wesele kuzyna mojego małżonka.... Będzie ciekawie. Chyba pojadę na wszelki wypadek spakowana szpitalnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Rany, to ja szybko muszę zacząć prasować! Myślałam, że lepiej to zrobić już na finiszu ale faktycznie brzuch coraz większy, niedługo nie będę widziała, co prasuję:wink: Tylko, że prasowanie, to dla mnie najgorsza czynność domowa:cry:
    Sto razy wolę mycie kibelka!
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    aneta ja przy prasowaniu tych malutkich ubranek wykorzystałam patent prasowania na siedząco - ale czy to na stojąco czy siedząco to jeden pieron !
    Ja się trochę boję że potem to może nagle zacząć coś się z szyjką dziać,a od 30 tygodnia to będę jak bomba zegarowa - dlatego wolę nie zwlekać
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    Talinka łóżeczko boskie:)
    właśnie delektuje się popcornem;D któraś chętna? to zapraszam;D

ja tam nie wierzę w zabobony;D
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    od 30tc zaczęłam prać i prasować ciuszki, trochę to trwało bo mam tego masę. Poprosiłam męża by mi przesunął zaczep od deski do prasowania tak bym mogła prasować na siedząco. Stojąc wytrzymywałam max 0,5h.
    --
  5.  permalink
    Ehh a ja uwielbiam prasowanie :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Rodzice właśnie zadzwonili, że będą czekać aż się dziecko urodzi. Mam pokazać mężowi, który to wózek i razem pojadą go kupić.
    Ja ich pier.... sami pojedziemy jutro kupić, jak zechcą to mogą oddać nam kasę.
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    mnie na koniec ciazy wzielo tak na prasowanie ze cala garderobe DOSŁOWNIE wyprasowałam;D w ratach bo w ratach ale wyprasowalam;D
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bladykotku - uparci Ci rodzice, akurat kiedy mąż będzie Ci najbardziej potrzebny to ma jeżdzić za wózkiem ... echhh
    zrobiłabym tak jak piszesz - zrobiłabym po swojemu
    --
  6.  permalink
    Bladykotku też bym się wkurzyał lekko i sama kupiła wcześniej.
    Potem to może nie być głowy do szukania, a akurat zakup wóżka powinien być dobrze przemyślany i wózek sprawdzony przez mamusie i tatusia.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my wozek kupowalismy po porodzie i w sumie wiekszosc znajomych rowniez, przynajmniej gwarancja w razie czego nie ucieka ;)
    jesli sa dostepne dane modele w sklepie to jeszcze nie problem, gorzej gdy ktos sobie upatrzy taki ktory trzeba sprowadzac i czekac tygodniami

a moze rodzice nie tyle przesadni co chca po prostu wnukowi prezent przyprowadzic? :))
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    ja tam nie patrze na nic :) gdybym miala siedziec w domu i martwic sie ze moze cos sie stac to chyba z domu bym nie wychodzila;D mamy juz wozek tzn kupiony ale nie zaplacony bo facet sie nie odzywa na all. a boje sie ze wtopie te 2tys;/;/ kupilismy jak kasa jest teraz... potem sie budujemy po slubie wiec to inny wydatek.
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    my mamy gwarancje na 3lata;D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Beliar jeszcze nie slyszalam o nikim tak wczesniej wozek kupujacym
  7.  permalink
    Co do wyprawki to ubranka kupowalam jak tylko sie dowiedzialam o ciazy a w 7 miesiacu kupilismy juz wszystko;) A co do gwarancji na wozek to przyjechalam podbic jak juz niunke urodzilam :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczyny, a w kwestii ruchów dziecka - jak to było u Was w trakcie? Bo ja mam wrażenie, że teraz (leci 23tc) córeczka jest spokojniejsza niż na początku jak się zaczęła ruszać. teraz to rano raz zapuka, w ciagu dnia jakies pojedyncze ruchy i dopiero późnym wieczorem więcej, ale nie jakoś mocno czy energicznie. no i tak sie zastanawiam czy tych ruchów już teraz powinno być coraz więcej czy później dopiero?
  8.  permalink
    Annalena: Dziewczyny, a w kwestii ruchów dziecka - jak to było u Was w trakcie? Bo ja mam wrażenie, że teraz (leci 23tc) córeczka jest spokojniejsza niż na początku jak się zaczęła ruszać. teraz to rano raz zapuka, w ciagu dnia jakies pojedyncze ruchy i dopiero późnym wieczorem więcej, ale nie jakoś mocno czy energicznie. no i tak sie zastanawiam czy tych ruchów już teraz powinno być coraz więcej czy później dopiero?

Zawsze u mnie tak bylo ze jak sie kladlam padnieta to mala dawala popalic i kopala. W dzien kiedy duzo sie uszasz kolyszesz malenstwo i ona spi hehe. Jak bylam przestraszona ze sie cos dlugo nie rusza to zjadlam cos slodkiego i popilam zimnym sokiem albo napojem...Zawsze pomagalo hehe;) Co do ilosci ruchow to zalezy od dziecka trudno stwierdzic, ale napewno bedzie z kazdym tygodniem coraz mniej sie ruszac bo bedzie miala coraz mniej miejsca ;)Pod koniec ciazy trzeba bedzie liczyc juz ruchy....
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    RoxyEwa: Pod koniec ciazy trzeba bedzie liczyc juz ruchy....

aaa! a ja głupiutka myslałam, że te ruchy pod koniec ciąży to sie liczy dlategpo, że jest ich już tak dużo:)))
    dzięx:)
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
    • CommentTimeJul 30th 2011
     permalink
    [quote=MrsHyde][/quote]

a ja słyszałam :)
    w poprzedniej ciąży też miałam wózek wcześnie ok.3msc
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: Ja ich pier.... sami pojedziemy jutro kupić, jak zechcą to mogą oddać nam kasę.

Też bym tak zrobiła... niech się #$@!%^$##&^* :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    całe szczęście nasi rodzice, tzn moi teściowie dają nam kasę i kiedy kupimy wózek, jaki i gdzie zostawili nam do dyspozycji. Kupujemy używany od brata mojego małżonka, a reszta kasy na inne wydatki pójdzie :bigsmile:

Osobiście nie wyobrażam sobie kupować wózka dopiero po porodzie. Tym bardziej, że zawsze chcieliśmy 3 w 1 i nie kupujemy dodatkowego fotelika do auta. A w czymś malucha trzeba przywieźć do domu :)
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    a ja bym tak nie zrobiła... rodzice tez sie cieszą i dla nich byłaby to przyjemność miec swój wklad w wyprawke. Ja bym raczej porozmawiała poważnie z nimi, powiedziała właśnie to że po porodzie bedziesz potrzebowała męża w domu a nie na zakupach. A do tamtego czasu moze sie okazac że nie ma koloru wózka na stanie...
    A nie mozecie po prostu z m odłożyć wózka w magazynie aż do porodu???
    Przynajmniej kupiony później będzie miał dłużej gwarancję...
    i wilk syty i owca cała
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    my kupiliśmy wózek po porodzie. ale wiedziałam, że pierwsze dni będą DOMOWE, bo był początek stycznia. Ale o kupowaniu wózka w 8 tyg ciąży też nie słyszałam ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.