Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeAug 1st 2011
     permalink
    No to dobrze :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A i próbowałam czytać "Intruza" S.Meyer... ale za cholerę nie mogę przebrnąć nawet przez 1wszy rozdział.... a "Zmiech" był taki świetny :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Ja żartowałam z tymi soczewkami, jak nie wolno to nie wolno, i na tę szczególną okoliczność zmuszę się do okularów :) Poza tym ogólnie w szpitalu lepiej mieć okulary niż soczewki, znacznie wygodniej jakby nie patrzeć :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Na "brzuszkach" moje wczorajsze zdjęcia.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja morduję się ze zgagą , albo ona ze mną ...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: ja morduję się ze zgagą , albo ona ze mną ...

Ja sie morduję ostatnio wieczorami :confused: robię się głodna, zjem coś i... zgaga gotowa
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ŻABKA mój gin mi tego nie mówił ale i tu na kartach ciąży czytałam i w necie w ogóle :wink:
    i póki co u mnie spokojnie 10 ruchów da się naliczyć
    i to czasami w 2, 3 minuty
    wiem, że potem będzie tego mniej im dziecko większe będzie poza tym wiem, że to liczenie można o kant dupy rozbić bo jedne dziecko się rusza więcej a inne dużo mniej więc nie mam zamiaru się przejmować jak ruchów naliczę np 4 albo 6 a nie 10 :wink::wink::wink::wink:

Witaj KATE :wink:

kate1: A jak Twoje maleństwo reagowało w aucie na tą ilość przejechanych km? Zwiększona czy zmniejszona aktywność była?

jak droga była równa i "gładka" to spało ale jak tylko zaczynały się wyboje to się budziło i wierzgało strasznie...
    aż mi go żal było bo miałam wrażenie,że wcale mu się to nie podoba...
    a teraz to w sumie nie wiem czy dobrze myślałam, bo dzisiaj rano wierzgało dokładnie tak samo a leżałam i nic nie trzęsło hehehe :wink::wink::wink:
    może to akurat taki zbieg okoliczności, że stuknął 28 tydzień, dziecko ożywiło znacznie swoją aktywność i traf chciał, że wtedy ruszyliśmy w podróż
    :wink:

a ostatnio mam takie ciężkie noce, że jest koniec....
    cały dzień nic, luz
    a w nocy mnie tak bolą kości biodrowe, nogi i miednica że jest koniec...
    przewracam się kilkanaście razy z prawego na lewy ale niewiele to pomaga i dzisiaj np musiałam wstać na 45 minut i dopiero mogłam się położyć znowu bo przestało boleć....
    chyba cieżar brzucha już za duży i biodra nie wytrzymują..
    a gdzie tam jeszcze do końca....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: ja morduję się ze zgagą , albo ona ze mną ...

mi ostatnio bardzo pomaga ARBUZ na zgagę !! :wink::wink::wink::wink:
    sposób od koleżanki, jej tylko też to w ciąży pomagało
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: mi ostatnio bardzo pomaga ARBUZ na zgagę !!

o kurka! to spróbuję! :bigsmile: gorzej będzie jesienią/zimą :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    jak zaczęła mnie męczyć w nocy tak trzyma do tej pory !! masakra
    a arbuza mam calutkiego w lodówce :D
    szkoda że kwaśne papierówki mi się skończyły ;/
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    spróbujcie tego arbuza :wink:
    mi tylko on pomógł ostatnio a próbowałam imbiru, migdałów, mleka, rennie i wieluuuuuuuuuu innych specyfików :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mi rennie pomaga na razie, ale ileż można je łykać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mi też pomagało na początku
    potem pomagało na maks 30 minut
    więc przestałam łykać bo faktycznie ileż można....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja myślałam, że jak mi brzuch opadnie to i zgaga będzie mniejsza, i oddychać będzie łatwiej, a tu dupa :sad:
    Ale to może nie zelżało też przez fakt, że mała mi głową żołądek i płuca dalej naciska?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    możliwe bo jednak jak nóżki są u góry to mniejsza powierzchnia nacisku...

a z drugiej strony to ja w sumie nie wiem czy ta zgaga to faktycznie od nacisku bo ja mam tak, że mnie dopada i trzyma przez bite 2 tygodnie a potem nagle ni z tego ni z owego puszcza i mam spokój przez tygodni trzy :wink::wink::wink:
    i potem znowu łapie....

a dziecko moje się non stop kręci bo czuję gdzie mnie kopie więc to nic wspólnego u mnie z naciskiem nie ma :wink:
    --
  1.  permalink
    co do soczewek- ja noszę miesięczne 24h, więc w nocy nie mam problemu. Rodziłam w nich i też nic nie zauważyłam podejrzanego, ani oczy nie piekły, nie bolały... Wcześniej pytałam się mojej gin, czy mogę w soczewkach rodzić, mówiła, że spoko...
    A ja czekam na zgagę kiedy mnie dopadnie, w ciąży z córą męczyłam się od ok 30tc, a teraz ciiiisza... Aż podejrzane mi się wydaje...
    --
  2.  permalink
    Hej dziewczyny,
    właśnie wróciłam do domu z wynikiem drugiej bety. Wynik pierwszej to 17173 mIU/ml, drugiej 26399mIU/ml. Między jednym a drugiem pobraniem krwi do badania minęło około 53 godzin.
    Gdy wracałam do domu z przychodni prawie się popłakałam. Ze szczęścia. Ale powstrzymywałam się, nie chciałam tak przy ludziach na ulicy. :smile:
    We środę wizyta u ginekologa. Achhhhhh, mam nadzieję, że potwierdzi w 100%, że wszystko jest dobrze...
    P. S. Mam takie pytanko do Was? Jak to jest z bieganiem podczas wczesnej ciąży? Można, nie można? Ja sobie taką przebieżkę w piątek fundnęłam za moim mężczyzną bo czegoś tam zapomniał, a ja za nim rura. Aż źle się poczułam z tym, że tak się męczyłam. W sumie może około 150m przebiegłam ale zmachałam się okropnie. U mnie z bieganiem jest nie dobrze, bo odkąd pamiętam tego rodzaju ruch sprawiał, że mogłam nawet zwymiotować. Ale rolki (co lubię) to już inna sprawa. Aczkolwiek teraz nie jeżdżę bo czasem zdarzały się wywrotki i wolę nie kombinować.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeAug 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Teo, za zgagę w ciąży najbardziej jest odpowiedzialny progesteron, który "przy okazji" utrzymywania ciąży rozluźnia mięśnie przełyku, dlatego treść żołądka lubi się cofać :sad: Może w zależności od poziomu tego progesteronu dolegliwości są mniejsze lub większe.
    No i co raz większy ucisk na żołądek przez rosnącą macicę.

katarzynah, ja bym takie bieganie odpuściła, zwłaszcza że jak mówisz, średnio taki wysyłek znosisz. Nie narażaj organizmu na niepotrzebne osłabienie organizmu i wzrost ciśnienia. Co innego spokojne i dobrane ćwiczenia, np. dla kobiet w ciąży (polecam), ale tym do biegu naprawdę daleko.
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    HEJ dziewczyny :)
    mam takie pytanie czy 8tyg i 1 dzień to początek 3msc? czy pełny 9tyg ? się zastanawiam bo na ślubie będzie ponad 10tyg;D zastanawiam sie jak to będzie...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    9tydzień to początek 3 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    1 miesiąc ciąży od 1 do 4 tygodnia
    2 miesiąc ciąży od 5 do 8 tygodnia
    3 miesiąc ciąży od 9 do 13 tygodnia
    4 miesiąc ciąży od 14 do 17 tygodnia
    5 miesiąc ciąży od 18 do 22 tygodnia
    6 miesiąc ciąży od 23 do 27 tygodnia
    7 miesiąc ciąży od 28 do 31 tygodnia
    8 miesiąc ciąży od 32 do 35 tygodnia
    9 miesiąc ciąży od 36 do 40 tygodnia

1 miesiąc – 0-4,5 tygodnia
    2 miesiąc – 4,5-9 tygodnia
    3 miesiąc – 9-13,5 tygodnia
    4 miesiac – 13,5-18 tygodnia
    5 miesiąc – 18-22,5 tygodnia
    6 miesiąc – 22,5-27 tygodnia
    7 miesiąc – 27-31,5 tygodnia
    8 miesiąc – 31,5-36 tygodnia
    9 miesiąc – 36-40 tygodnia
    --
  3.  permalink
    Dziewczęta, zajrzalam na informacje na temat przyrostu beta HCG i wywnioskowałam, że wzrost w moim ptrzypadku jest za niski. I znowu jestem przerażona. :( Po między jednym pobraniem krwi, a drugim minęło około 53 godziny a wzrost to trochę ponad 53%. :( Z 17173 mIU/ml na 26399mIU/ml...
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Jak owu była mniej więcej ok. 15dc, to spokojnie można sobie ułatwić i liczyć miesiące od daty OM. Moja OM była 25.02, więc każdego 25. dnia miesiąca liczę sobie kolejny miesiąc ciązy. Bo przecież inaczej to się pogubić idzie;)))
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczęta, zajrzalam na informacje na temat przyrostu beta HCG i wywnioskowałam, że wzrost w moim ptrzypadku jest za niski.

Kasia, też na to zwróciłam uwagę, ale pomyślałam, ze może jesteś w późniejszej ciąży. ten min. dwukrotny wzrost powinien być jak się robi tuż po terminie @. Może zrobiłaś g później?
    W którym dniu cyklu jesteś?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Annalena: Bo przecież inaczej to się pogubić idzie;)))

Ja się nie gubię :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Pierwszy dzień ostatniej miesiączki był 14 czerwca, a więc u mnie to 50dc. Martwię się i to jak. :(
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    katarzynah1987 - oba badania robiłaś w tym samym labie?
    -- ,
  5.  permalink
    A pierwszą betę zrobiłam 25 lipca, a drugą 27 lipca.
    --
  6.  permalink
    Asik, tak, w tym samym.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    katarzynah1987: a więc u mnie to 50dc

Kasia, skoro tak, to możesz byc nawet w 7-8 tc. Wówczas już przyrost bety jest mniejszy. Przycztaj sobie o BHCG na wiki28
    Nie martw się na razie, tylko idź z wynikami do gina.
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    To licząc od 1 dnia fazy lutealnej,w których dniach fl robiłaś badanie BHCG?
    Pytam bo to też istotne, beta początkowo rośnie szybciej a później już nie.
    Na początku spotkałam się z tym, że robiona za drugim razem po 48h ma wzrosnąć przynajmniej o 66%, nie zawsze to jest 100% wzrost.
    -- ,
  7.  permalink
    A u mnie nie wzrosło nawet o 66% przy 53 godzinach. Tylko wyliczyłam, że o 53%. :( Wyczytałam, że to może byc ciąża ektopowa. Niestety nie prowadzilam wykresu i nie mam pojęcia zielonego na temat faz lutealnych, itp. Nie zaznajomiłam się z tymi pojęciami jeszcze. :(
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    A jak dłuie miałaś wcześniej cykle?
    nie diagnozuj się rpzez internet, bomasz za mało informacji. Samabeta, bez wiedzy, który to tc czy dfl, to za mało.
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    edit :)
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    ciąża ektopowa to pozamaciczna?
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    TEO - arbuz mnie uratował !!! :whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    beliar_xl: słyszałam że musi być wzrost dwukrotny ...

to jest nieprawda, więc plis, jak laska ma zmartwienie, to nie piszmy jej co która "słyszała", tylko podawajmy fakty. Przyrost bety jest różny na różnym etapie. Wtedy, kiedy Ty robiłaś badanie, Beliar, jest największy, więc wiadomo, że ci wyszła duża różnica w wynikach, ja maiałam tak samo. Ale byłyśmy wtedy w okolicach 30dc, a nie 50, prawda?
    Kolejna beta nic nie da, jeśli nie wiemy, który to dzień lutealnej. i tyle. Trzeba iść do gina.
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    no pięknie! to wpisujemy do leków arbuza;D
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    Annalena - zwracam honor, przepraszam. Nie doczytałam że to 50dc.
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    poza tym im dalej w las tym beta wolniej rośnie - więc nie musi być zgodne z tym co się wyczyta - z tego co wiem to na początku to przyrasta jak burza, potem już nie, tym bardziej że u katarzyny jest dość wysoka beta a nie w granicach 1000... ja na becie byłam 2 razy i to mi wystarczyło, jak wyszło ponad 800 to już nie chodziłam
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    jeszcze oprócz arbuza sprawdzę działanie ogórka surowego, w końcu arbuz to ogórek tyle że czerwony :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    sprawdź sprawdź :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mareza, ja po surowym ogórku mam zgagę jak cholera!!!
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Annalena ma rację.
    .
    Najważniejsze to nie denerwuj się, stres nie sprzyja chociaż zdaję sobie sprawę że nie jest łatwo.
    .
    Takie wyniki bety nie muszą oznaczać U Ciebie niczego złego bo skoro się nie obserwowałaś to trudno zgadnąć jak piszą koleżnaki, w którym tc jesteś.
    .
    Najlepiej umów się do gina, może zrobi Ci odrazu usg i wszystko się wyjaśni.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    a ja po gruntowym tuliłam porcelanę i ostatnio po kabanosie;/;/ a miałam taką dziką ochotę :)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Moja lista zgago-wywoływaczy w ciąży:
    szczypiorek
    rzodkiewka
    zielony ogórek
    czekolada
    świeże truskawki
    pomarańcze
    ostatnio też ogórek kiszony, czasem małosolny też
    we wczesnej ciąży wszelkie słodycze
    --
    •  
      CommentAuthorbeliar_xl
     permalink
    no to niezła lista;D
    ja odpukać jeszcze bez zgagi...
    ogólnie nigdy nie miałam - tzn raz w ciąży poprzedniej to chciałam wzywać pogotowie bo myślałam że umieram, tak piekło!
    a moja córa urodziła się z włosami do ramion prawie;D i się nie wytarły...
  8.  permalink
    Annaleno,
    zazwyczaj moje cykle trwały 29 - 30 dni. Zanim zaszłam w ciążę przyjmowałam tabletki hormonalne przez 3 miesiące, cykle unormowały się i trwały 28 dni. Właśnie 14 czerwca zaczęło się tzw. krwawienie z odstawienia i wlaśnie w tymże cyklu zaszłam w ciążę.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    katarzyna - przeczytaj sobie wpisy na tym wątku odnośnie bety http://www.mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=2&t=13654
    --
  9.  permalink
    Tzn. po prostu anty (novynette).
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.