Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeAug 18th 2011
     permalink
    TEORKA: a wczoraj mnie tak mocno kłuło w pochwie że stać nie mogłam...

Mnie też tak kłuło, nie do wytrzymania, musiałam szybko siadać, bo myślałam, że zwariuję-chyba Dziecko tak napiera :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: Talka u nas są sale 3 osobowe, ale kładą po 2 os. chyba, że jest dużo porodów czyt. pełnia księżyca.

No to wtedy muszę się poważnie zastanowić nad tą 1osobówką
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    A ja tam jakoś nie lubię samotności na patologii ciąży (z torbielami) leżałam 4 dni na 8-osobówce. Lubię towarzystwo i poznałam fajne dziewczyny. Mam nadzieję, że na porodówce też tak będzie, bo sale poporodowe mamy 3-4 osobowe. Oddział ponoć w tamtym roku "odświeżyli" ale nie na tyle żeby zrobić mniejsze pokoje. Szpital bardzo stary, więc luksusów nie będzie. Poza tym wizyty na położnictwie są u nas zabronione. Mamy jak chcą się z kimś widzieć wychodzą do specjalnej sali dla gości, żeby nie przeszkadzać innym mamom. Dla mnie najważniejsze żeby położna się jakaś fajna trafiła i można było przebrnąć przez poród bez komplikacji, reszta to dla mnie osobiście sprawa drugorzędna. Poza tym to są 2-3 dni więc mam nadzieję, że będzie dobrze
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeAug 18th 2011 zmieniony
     permalink
    anaa86: Poza tym wizyty na położnictwie są u nas zabronione. Mamy jak chcą się z kimś widzieć wychodzą do specjalnej sali dla gości, żeby nie przeszkadzać innym mamom.

Pod takim rozwiązaniem podpisuję się rękami i nogami. Ja leżałam na sali z dziewczyną, która przyjmowała od rana do wieczora pielgrzymki wszystkich krewnych i nawet uwagi położnych nie pomagały. Czas po porodzie powinien być czasem odpoczynku, a tabuny gości (nieważne swoich czy obcych) w tym na pewno nie pomagają :confused:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: Czas po porodzie powinien być czasem odpoczynku, a tabuny gości (nieważne swoich czy obcych) w tym na pewno nie pomagają

Kolejny powód dla którego zastanawiam się nad tą 1osobówką. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Wiesz co Hydrazine, ja to bym chyba jednak nasłała męża na położne czy lekarza i zgłosiła, że tak byś nie moze. Nie kumam, jak można takie pielgrzymki urządzać. W każdym razie chyba bym nie wytrzymała i cos tym ludziom powiedziała na ten temat.
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Dokładnie, dlatego to rozwiązanie w naszym szpitalu bardzo mi się podoba i nie ma zlituj się. To jest czas dla mamusi i dziecka, goście mogą sobie przychodzić do domu napatrzeć sie na dzieciątko. A jak mama ma ochotę to sama sobie pojedzie z dzieciaczkiem do sali specjalnie do tego przeznaczonej, a jak nie ma siły to tym bardziej goście są chyba zbędni
    --
  1.  permalink
    W ogóle tak jak anaa mówi, skoro w szpitalu jesteś 2-3 doby to po co aż tyle odwiedzin?!
    Rozumie że mąż jest, ale reszta, i to po kilka razy w ciągu 2 dni?!
    Moja mama to raczej przyjedzie do domu dopiero żeby nam pomoc, a w szpitalu w czym mi pomoże? Chyba w tym żebym nie spala :wink:

Własnie za niedługo jade do "mojego" szpitala rozeznać się co i jak, co mi potzrebne, i jak to tam wszytsko wyglada, zeby na wszelki wypadek potem nie przeżyć szoku :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Annalena: ja to bym chyba jednak nasłała męża na położne czy lekarza i zgłosiła, że tak byś nie moze. Nie kumam, jak można takie pielgrzymki urządzać. W każdym razie chyba bym nie wytrzymała i cos tym ludziom powiedziała na ten temat.

Taki niestety był zwyczaj w tym szpitalu, że odwiedziny bez limitów, personel na uwagi tylko delikatnie "upominał". Wiadomo, jak ktoś jest na poziomie, to wie, jak się zachować i zrozumie. Wtedy nawet przy takich zwyczajach nie jest to dla nikogo aż tak uciążliwe. Ale nie oszukujmy się, nie każdy jest aż taki domyślny.

Raz ich delikatnie wyprosiłam. Było wielkie zdziwienie, ale sobie poszli. Ale wiesz, to wbrew pozorom nie było takie proste, po porodzie byłam zmęczona, chciało mi się ryczeć (baby blues się włączył), byłam kompletnie przybita - zazwyczaj nie mam problemu ze zwracaniem komuś uwagi, ale wtedy ostatnią rzeczą na jaką miałam ochotę było wdawanie się w jakieś dyskusje z niekumatymi ludźmi (bo nie czarujmy się, jakby byli choć odrobinę kumaci, to wiedzieliby, że nie przychodzi się całą bandą na oddział położniczy, w dodatku po to, żeby siedzieć tam godzinami).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Już po wizycie :wink:
    Wg wszelakich wymiarów tzn brzuszka, główki itp Mała rośnie IDEALNIE
    wszystkie pomiary pokazały dokładnie to co na suwaku tj, 30t2d :wink:
    waży ok 1,5 kg
    serduszko bije 150 u/min
    wody płodowe, łożysko – idealne :wink:
    pępowina również….

mówiłam o kłuciach w pochwie i bólach w krzyżu – gin powiedział, że to po prostu organizm zaczyna się pomalutku przygotowywać :smile:
    sprawdził szyjkę – twarda jak kamień i zamknięta więc nic się nie dzieje :wink:

super informacja to taka, że w ciągu 4 tygodni przytyłam tylko 1 kg !!!!!!!!!!
    hej hopsa :bigsmile: :bigsmile:

jedno co mnie "zmartwiło" to informacja, że to co mi Ninka wypychała pod prawym cyckiem a ja brałam to za tyłeczek jest niestety główką….
    Mała położona skośnie, z głową na górze…..
    gin mówi co prawda, że luz i się nie martwimy [jeszcze] ale jednak się delikatnie zdenerwowałam bo miejsca coraz mniej a pannie jak widać najwygodniej siedząc na dupce…..
    ehhhh :wink:
    miejmy nadzieję, że fiknie jeszcze pięknego koziołka i tak już fiknięta zostanie :wink:

a swoją drogą ciekawe bo 2 tygodnie temu raz jedyny miała położenie właściwe i ja nawet nie czułam kiedy ona się obróciła :wink:

a i gin powiedział, że jestem jedną z nielicznych pacjentek, które przyjął ostatnio, u której pięknie zarysowują się kostki u nóg i nie ma żadnej opuchlizny hahahahahahah :devil: :devil:
    i się napatrzeć na te moje kostki nie mógł :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Teo - super! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Witam:) bardzo proszę o pomoc w ocenie tego fotelika... nie znam się jeszcze na tym a może któraś z Was taki posiada?
    --
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    z Julkiem bylam w szpitalu przez tydz. przed porodem, leazlam z 2 innymi kobietami, na nieszczescie zaczeli wywolywac porod u jednej, tyle ze nic sie nie ruszalo i lezala dalej na naszej sali, w nocy zaczely jej sie skurcze i strasznie jeczala i sie darla (to byla juz 3cia ciaza, rozwarcie tylko na 2 cm), a na porodowce nie bylo miejsca, wiec w nocy nie spalam wcale a z samego rana wywolywali moj porod wiec caly dzien mialam skurcze i spac nie moglam. Julek urodzil sie przed 15sta, strasznie bylam zmeczona... po porodzie poszlismy na sale 4os. w nocy znowu nie spalam, bo dzieci ciagle plakaly, a nastepnego dnia ze wzgledu na jego ostra zoltaczke dostalismy 1dynke za ktora normalnie sie placi... mimo wszystko em nie mogl ze mna na noc zostac... dopiero jak go przeniesli na neonatal to dostalismy pokoj, w ktorym mogl normalnie spac.
    z Jasiem tez lezalam prawie tydz. przed porodem i to w tej samej sali:) ale juz z fajnymi laskami i fajnie bylo z kims porozmawiac, a ze Jasiu urodzil sie po 3ej rano to od razu dostalismy tez za darmo 1ynke, zeby nie przeszkadzac innym mamom w nocy.
    mysle, ze przed porodem fajnie jest lezec z kims, jesli sie trafi na fajne dziewczyny (zawsze mozna poprosic o zmiane i doplacic), ale po porodzie to na prawde super jak sie ma 1ynke, bo mozna normalnie w swiecie odpoczac i nacieszyc sie dzieciatkiem:)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziewczyny a pamiętacie kiedy się Wasze Maluszki odwróciły główką na doł ? :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    hmm moje maluchy ok 28tc i tak juz zostalo do porodu.
  2.  permalink
    No dokladnie to nie pamietam, bo sama nie wiem jak on się tam wierci.. ale myślę że u mnie też jakoś wcześniej.. tak koło 3O tc to na pewno, o ile nie wcześniej.

A ja mam pytanie do tych mamuś, które już przy końcówce są.
    Czy wam też tak ciężko? :sad:
    Mnie ostatnio ciążowe mdłości dopadają, tak mi się przynajmniej raz dziennie niedobrze robi, że hej!
    Ciągle zmęczona jestem, nie mam już jak nawet leżeć, za niedługo spać na stojąco zacznę..
    A przy tej pogodzie to nawet na spacery nie mogę wychodzić czy na balkon chociażby bo mnie ten upał zabija!
    Nie należę do marudnych osób ale ostatnimi czasy to jest koniec jak ja się czuję :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: A przy tej pogodzie to nawet na spacery nie mogę wychodzić czy na balkon chociażby bo mnie ten upał zabija!

ja mam to samo... :neutral::neutral::neutral::neutral:
    masakra jakaś...

co do mdłości - ja miałam na początku - do ok 10 t.c ale ostatnio co zjem śniadanie to też mi jakoś lekko niedobrze się robi...
    i tak dzień w dzień...
    nie wiem czy to mdłości wracają czy już po prostu wątroba pognieciona czy co..

jej mam nadzieję, że się Nina obróci jeszcze !
    --
  3.  permalink
    TEORKA: nie wiem czy to mdłości wracają czy już po prostu wątroba pognieciona czy co..

No ja juz watrobę, trzustke i te inne wnętrzności mam chyba na wysokości szyi!!

Spoko Teo jeszcze 3-4 tygodnie Ninka ma, na razie się za bardzo tym nie zamartwiaj :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: ale ostatnio co zjem śniadanie to też mi jakoś lekko niedobrze się robi...

Mi też :confused: a nawet dziś przed śniadaniem miałam znów odruch wymiotny :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Jest ciężko, ale jak świeci słońce to jakoś lepiej się robi. Przynajmniej jest jakaś ochoty by coś zrobić, a nie tylko leżeć plackiem. W tym 9 miesiącu dostałam jakąś energię na spacery, najlepiej takie gdzie mogę co jakiś czas przysiąść.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: Jest ciężko, ale jak świeci słońce to jakoś lepiej się robi.

Byle nie za dużo. Wczoraj wracałyśmy z mamą pieszo z cmentarza. Ledwo doszłam do domu - głowa mi pękała już od słońca! :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Teo, najważniejsze, że Ninka ma się dobrze! Pogadaj z nią może tak jak baba z babą, coby fikołka zechciała zrobić jak najszybciej:wink:
    Moje młode w 28 tygodniu było już główką w dół i mam wielką nadzieję, że się tym położeniem nie znudzi.
    No ja juz watrobę, trzustke i te inne wnętrzności mam chyba na wysokości szyi!!
    heheh, powiem Ci, że odnoszę podobne wrażenie. Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy pierwszy raz nie puszczę pawia właśnie w 3 trymestrze:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aneta01: Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy pierwszy raz nie puszczę pawia właśnie w 3 trymestrze:wink:

moja koleżanka w 9 mscu potrafiła pawia na środku chodnika puścić...
    jak ją małe po żołądku kopnęło na przykład :devil::devil::devil:

aneta01: Pogadaj z nią może tak jak baba z babą, coby fikołka zechciała zrobić jak najszybciej:wink:

no gadam :wink:
    powiedziałam, że jak nie fiknie to odsyłamy leżaczek, wózek i wszystko co już kupione :devil::devil::devil:
    i wszystkie sukienki pochowam o ! :smile::smile::smile::smile::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaarolciaa
     permalink
    Teo,moje bliźniaki były w 30. tyg ułozone główkowo.
    W 34 tyg robiłam kolejne usg - i co? Wojtuś fiknął na ułożenie pośladkowe a Natalia na poprzeczne:shocked: Kiedy one to zrobiły - nie mam pojęcia:devil: No i niestety a w zasadzie stety! takie ułożenie zostało do końca!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: i wszystkie sukienki pochowam o !

oszzz Ty :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    polozna mi radzila, zeby siedziec np przy stole z nogami lekko rozlozonymi;P hehe i troche pochylic sie do przodu, zeby dziecko mialo miejsce sie obrocic, do tego spanie na lewym boku i jak najwiecej jednak chodzic, nie wiem czy to pomoglo, ale nie zaszkodzilo:wink:
  4.  permalink
    TEORKA: i wszystkie sukienki pochowam o !

No z takim argumentem to nie ma co walczyć!
    Odwróci się na 100%!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    pandy1: polozna mi radzila, zeby siedziec np przy stole z nogami lekko rozlozonymi;P

no ze złożonymi ja i tak nie siedzę bo mam problem, żeby je złączyć hehehehe :devil::devil::devil::devil:

czytałam o tych sposobach natomiast w 90 % zostały one obalone, tzn że nie działają.......
    ale chyba spróbuję jednak :wink::wink:

Talinka: oszzz Ty :bigsmile:

no co ? :bigsmile:
    jak sie Mamy nie słucha to tego :devil:

kaarolciaa: Teo,moje bliźniaki były w 30. tyg ułozone główkowo.
    W 34 tyg robiłam kolejne usg - i co? Wojtuś fiknął na ułożenie pośladkowe a Natalia na poprzeczne:shocked: Kiedy one to zrobiły - nie mam pojęcia:devil:

czyli się poodwracały ? :wink:
    hmm ja wiem, że jest czas i w ogóle ale Nina od początku lubi pozycję pośladkową..
    raz jedyny w życiu była głową na doł a tak to zawsze albo w poprzek albo pośladkowo..
    dlatego właśnie się boję, że jej się nawet nie zachce robić tego fikołka :wink:
    --
  5.  permalink
    aneta01: Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy pierwszy raz nie puszczę pawia właśnie w 3 trymestrze:wink:

No własnie od kilku dni tego sie obawiam!
    A miałam taka nadzieję że się będę mogla chwalić że ciąża przebiegała bez wymiotowania.. a niech to!
    Ale może jeszcze dam radę ;)
    -- // //
  6.  permalink
    TEORKA: jak sie Mamy nie słucha to tego :devil:

Ja tam myślę że ona ci jeszcze się odwdzięczy za to chowanie sukienek... odwróci się i wtedy dopiero sobie pouzywa na mamie :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: odwróci się i wtedy dopiero sobie pouzywa na mamie

i poród nie będzie 4godzinny :rolling:
    --
  7.  permalink
    Talinka: i poród nie będzie 4godzinny :rolling:

Haha, cii bo jeszcze Teo usłyszy :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ej ej ej !!
    cicho mi tu !! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

nie krakać bo zgagą poszczuję ! :devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ojjj nie - ja za zgagę podziękuję :confused: jakiś czas temu się uwolniłam, odpukać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    poza tym ja tu ją ładnie proszę, mobilizuję, nawet strój odpowiedni kupiłam [coby jej pokazać jaka jest zdolna :devil::devil:] -o taki :

Image and video hosting by TinyPic

więc tego :devil::devil::devil::devil::devil::devil::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

staram się jak mogę :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Ojej! Mała supermenka!
    Cudne :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :cheer: świetny
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    za 1 zł 50 gr...
    przepłaciłam chyba nie ? :devil::devil:
    --
  9.  permalink
    TEORKA: przepłaciłam chyba nie ? :devil::devil:

Zdecydowanie!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Witajcie :smile:
    Na wątek Rozpakowanych Mamuś wrzuciłam właśnie jedno z ostatnich zdjęć Milenki. Myślę, że Wam się spodoba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    lecęęę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Cudo ale nie dałabym tyle:tongue: Masz jeszcze takie pięknoty w zanadrzu?

Wiecie co? Poprasowaam większość ciuchów i jestem przerazona iloscią bodziaków!! Ile powinno się optymalnie mieć (tak, żeby było co załozyc ale też, zeby było to KIEDY założyć):wink:
    --
    Ps. Właśnie pożarłam arbuza i po nim tez mi jakos tak niespecjalnie:confused: Zołądek mam chyba ściśnięty do rozmiarów torebki od herbaty.. Blee..
    --
  10.  permalink
    Właśnie dziś zrobiłam pierwsze wyprawkowe pranie, ciuszki na pierwszy rzut właśnie poszły..
    Pościele i rozki itp będe prała kiedy znowu słonko zaświeci :wink:
    I dziś mam nadzieje to poprasować :smile:

Ja to mam strasznie ubogą w ciuszki wyprawke, z rozmiaru 62cm to mam tak wsyztskiego po 5-6 sztuk, czyli 6x body z krótkim rękawkiem, 6x body z długim no i tak dalej... Boję się za duzo kupować bo co bedzie jak kluseczka się urodzi.. :shocked:
    Zresztą z tego co wiem, moja mama zacznie zakupowe szaleństwa jak tylko się jej wnuk urodzi, więc bedzie tego przybywać.. :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aneta01: Cudo ale nie dałabym tyle:tongue: Masz jeszcze takie pięknoty w zanadrzu?

oj trochę mam takich różnych fajnych ubranek za które nie dałam więcej niż 2 zł :smile::smile::smile:

aneta01: Wiecie co? Poprasowaam większość ciuchów i jestem przerazona iloscią bodziaków!! Ile powinno się optymalnie mieć (tak, żeby było co załozyc ale też, zeby było to KIEDY założyć):wink:

ja tego też właśnie nie wiem ile być powinno...
    ale jak kiedyś policzyłam te co mamy [od 0 do 3 mscy] to wyszło ponad 40 sztuk i myślę, że to ZDECYDOWANIE za dużo...
    ale wszystko dostaję więc nie kontroluję ilości...

myslę, że lepiej więcej niż mniej
    gorzej jakby miało zabraknąć...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wyprawka
    tam jest napisane po ile szt. powinno być
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    kiedyś policzyłam te co mamy [od 0 do 3 mscy] to wyszło ponad 40 sztuk i myślę, że to ZDECYDOWANIE za dużo...

Ja nawet nie chcę liczyć:wink: Na poczatku kupowałam sama, później w szał wpadła moja mama (teraz ma zakaz kupowania ponizej rozmiaru 68), no i ostatnio też kilka dostałam. A pajacyków ile planujecie mieć? Mnie się wydawało, że bodziaków to tak do 7 szt. z długim i krótkim rękawem ale to tylko takie gdybanie..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja mam kilkakaście ciuszków na razie. Ale nie tylko 56/62. Mam też większe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ło matko, Talinko, nie za mało tego? A jak dziecko będzie "ulewaczem" albo będzie sikać we wszystkie strony świata, to wyprawkę załatwi w dwa dni:shocked:
    No i jak to uprać - cała wyprawka ciuszkowa zajmie półpralki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zależy jaką masz pralkę :bigsmile: my mamy półautomat, więc mieści się tam maaaaaaaasa :bigsmile:
    Poza tym tą wyprawkę pisała któraś z użytkowniczek zdaje się, więc... :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.