Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    My w poprzedniej ciąży uprawialiśmy seks do ostatniego dnia przed porodem- brzuszek zupełnie nie przeszkadzał (ale fakt, w poprzedniej ciąży również nie miałam jakiegoś wielkiego).
    Jedynie podobnie jak u Teo- wystarczyło, że zaczynaliśmy się przytulać, a mała zaczynała harce, najczęściej dostawaliśmy napadu śmiechu i było na tyle.
    Gorzej, że na początku i po urodzeniu jej to zostało- niby po karmieniu zawsze spała bite 3 godziny, ale wystarczyło, że mąż zaczynał mnie przytulać i już dobiegało nas "eeeeeeeeeee" :wink: Na szczęście między drugą a czwartą nad ranem zwykle czujnik jej się wyłączał, więc można było z mężem umówić się na randkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeAug 20th 2011
     permalink
    cerisecerise: że mąż zaczynał mnie przytulać i już dobiegało nas "eeeeeeeeeee"

:bigsmile: wyczucie heheheh :cool:
    --
  2.  permalink
    TEORKA: bo ja mam tak, że jak parę dni nic nie teges to robię się okropnie nerwowa, wybuchowa, wszystko mnie wkur.... itd...

Teo, jak my w 24tc dostaliśmy szlaban i eM o tym usłyszał, to pierwsze co powiedział "to ja się wyprowadzam" :wink: Bo zasadniczo mam podobnie jak Ty :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dziewczyny, będę opłacać za kilka dni konto. Widzę, że od dziś można podarować po 1 miesiącu dwóm osobom - czy któraś z Was jest chętna?
    :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate - ja bym chętnie skorzystała :wink: wtedy mi do porodu konto styknie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Nie ma sprawy Talinka :bigsmile: Ktoś jeszcze? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    dziewczyny a ja ogladam Trinny i Susannana TVN i ... ryczę jak dziecko...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki!
    Byłam w aptece i padam. Ledwo dotarłam, tak wieje! Ale mam ten ekstrakt żurawiny -Żuracin- i włączam go od dziś. Masakra. Znów łykam całą aptekę! :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeAug 20th 2011 zmieniony
     permalink
    kate1: Dziewczyny, będę opłacać za kilka dni konto. Widzę, że od dziś można podarować po 1 miesiącu dwóm osobom - czy któraś z Was jest chętna?

nie gadaj, że taką zmianę wprowadzili ?
    fajnie :wink::wink::wink:

ja dziękuję, mam opłacone aż nadto :wink:
    komuś innemu może się bardziej przyda :smile:

cerisecerise: Teo, jak my w 24tc dostaliśmy szlaban i eM o tym usłyszał, to pierwsze co powiedział "to ja się wyprowadzam" :wink: Bo zasadniczo mam podobnie jak Ty :bigsmile:

Ty a myślisz, że to normalne i nie jest to jakieś zaburzenie psychiczne heheh ? :devil::devil:
    bo większość moich koleżanek napięcie rozładowuje zupełnie inaczej
    zakupami, sprzątaniem itp hehehe :smile::smile::smile:
    --
  3.  permalink
    Eeeeeeeee- zakupy pochłaniają kasę, od sprzątania odpryskuje lakier na paznokciach :tongue: Lepszy dobry seksik :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    dziewczyny a ja ogladam Trinny i Susannana TVN i ... ryczę jak dziecko...

Miałam to samo!
    Co te hormony z nami robią! :tongue:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    też na jednym odcinku ryczałam, hehehehe :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Talinko dziękuję :) dokładnie o to chodziło :) Dopiero dziś weszłam na forum i widzę, że Wiki idealnie 50 centyl :) Zabieram się do czytania zaległych 3 stron.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Dziewczyny, dzisiaj rozmawiałam z siostrą mojego faceta i powiedziała mi, że jej koleżance testy wyszły pozytywne a w ciąży nie była, możecie zerknąć na mój wykres?Czy to jest możliwe, w tej zapyziałej Holandii, nie można pójść do lekarza, wcześniej niż około 12 tc. Udało mi się załatwić na 7 tc, ale mimo wszystko do tego muszę czekać ok. 2 tygodni... :( Zerknijcie proszę.. i jeszcze ta tempka tak dzisiaj spadła...Błagam zerknijcie..
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    popełniłam dziś McDonalnda.... frytki i McChicken....
    spowiadam się tu z tego niecnego czynu....
    oczekuje zrozumienia i rozgrzeszenia....
    pleeaase... ??
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Rozgrzeszamy ;) Raz na jakiś czas to nawet zdrowe i odstresowuje ;)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    jenny1983: Zerknijcie proszę..

ja niestety nie pomogę, cały czas czuje się jak nowa, zanim zdążyłam się nauczyć obserwacji zaszłam w ciążę :) ale wiem, że można zadać pytanie do eksperta
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Jak moje dziecię w 28tc ważyło ok 1300g to który to centyl? Mam się spodziewać smoka czy średniaka? :smile:
    --
  5.  permalink
    Myszerej, to duuuuuży się zapowiada :bigsmile:
    Moja córcia w 27tc ważyła ok 960g, a urodziła się 35/36tc z wagą 2400g. Pewno gdybym donosiła ciążę, ważyłaby ok 3kg. Więc nieduża.
    A synek zapowiada się jeszcze drobniejszy.
    Laski, jak Wy tak tuczycie te swoje maluchy, co????
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    padam ze zmęczenia, od rana na nogach….a jeszcze zrobiłam kolejne słoiki dżemu nektarynkowego…w sumie zrobiłam dżem z 10 kg nektarynek :-)
    ja od rana na nogach:śniadanie, potem sos z kurek, zakupy, odwiedziny znajomej, obiad, kino i ….dżem nektarynek
    mąż wykańcza pokoik dla młodzieży ba! nawet okno umył
    a mi kazał spierniczać na łóżko i nawet nie zmywać po wojnie nektarynkowej w kuchni
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Oj, ja też dzisiaj padam. Chociaż wiele nie zrobiłam. Wyprasowałam dwie pralki ciuchów i wyprałam pierwsze ubranka dla Tadeuszka, na razie same jasne.
    niesamowite Mareza, że już masz pokój dla dzieciaczków prawie gotowy. Nasz maluszek będzie z nami w sypialni na razie, więc nic wielkiego nie szykujemy. Ma komodę, a w poniedziałek albo wtorek skręcamy łóżeczko i to wszystko. Chcę go mieć jak najbliżej siebie przez pierwsze pół roku przynajmniej. Potem pomyślimy o osobnym pokoju:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Cerise nie strasz mnie! Ja z tych drobnych jestem (158cm) ale mąż..... 105kg żywej wagi i 184cm wzrostu... Mimo wszystko wolałabym żeby Tadek był niezbyt okazałych rozmiarów..:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    myszerej - póki jest ciepło to mąż robi gładzie, maluje , wierci ...ja nie wyobrażam sobie czekać z takimi rzeczami do 30 tygodnia , bo dla mnie to prawie już termin porodu :-) a ponieważ nam się nie zmieszczą dwa łóżeczka do pokoju dużego, więc oddajemy maluchom swoją dotychczasową sypialkę :-) jutro będziemy obklejać nasze stare meble z sypialki które posłużą jeszcze teraz dzieciakom :-)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Fajnie, takie przygotowania są męczące, ale za to jakie przyjemne:)
    Ja się dzisiaj wzruszyłam praniem pierwszych rzeczy małego.... Kurde jakie rzeczy człowieka cieszą w tym stanie....:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    mimo wszystko jeszcze do mnie nie dociera to wszystko, może jak w listopadzie mąż łóżeczka skręci to wtedy ... :-)
    póki co na bieżąco też piorę ubranka i od ręki prasuję - bo potem wiem że może być różnie albo mogę się różnie czuć :-) a czas leci nieubłaganie, dopiero był maj a już zaraz wrzesień ! ani się obejrzę jak będzie listopad i będę torbę do szpitala pakować :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    myszerej: Jak moje dziecię w 28tc ważyło ok 1300g to który to centyl? Mam się spodziewać smoka czy średniaka? :smile:

No wg tego, co Talinka wklejała, to wychodzi, że kategorie cieżka, ale jeszcze nie total sumo ;) --> 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl).
    Czyli wychodzi Ci ok 70 centyla.
    Ale ja tak sobie rozumuję, ze jak dzieci najszybciej rosną jakoś tam w 8 i 9 mcu, no to jezcze różnie to może być, nie?
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    moja młoda też w 28tc ważyła 1300g, cały czas trzyma się 70 centyla. Ciekawe jaka waga wyjdzie w poniedziałek.
    --
  6.  permalink
    No z USG które ja robiłam 33tc wychodzi, że Franio jest coś koło 45centyla :smile:
    2035g, więc nie jest źle..
    Ale jak zobaczyłam z tych wszystkich wyliczeń, że średnica jego główki wynosi 8cm to się zastanawiam cały czas jak ja to przepchnę!!! :devil:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeAug 21st 2011
     permalink
    Rafał wczoraj pierwszy raz poczuł kopniaka! Najpierw policzkiem, bo ręką nie mógł wyczuć, a później mocniej przycisnął rękę i też oberwał :)))) hehehe
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    a mówiłam, że wczoraj chyba coś poczułam :) to znaczy głaskałam się po brzuszku, az tu nagle takie delikatne pojedyńcze puknięcie od środka, delikatne ale wyraźne :) trochę poniżej pępka lekko po lewej :) ciekawe czy to był kopniak? :) mój mąż wcześniej już mówił, że coś czuje, może głaskał w odpowiedni sposób :) ja czułam różne rzeczy, najczęściej jelita :D ale wczoraj to na pewno nie było jelito :) możliwe że już?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: delikatne pojedyńcze puknięcie od środka, delikatne ale wyraźne :) trochę poniżej pępka lekko po lewej :) ciekawe czy to był kopniak? :)

bardzo możliwe. ja już kopniaki czasem czuję na wysokości pępka - czasem ciutkę wyżej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANULKA a wiesz, że się nie powinno w nadmiarze brzuszka głaskać ? :wink:
    wszyscy lekarze na to uczulają i położne i w ogóle
    ponoć głaskanie może [ale nie musi!] wywołać jakieś skurcze czy tam coś...
    lepiej położyć rękę na brzuchu [albo obie albo i jeszcze mężowe jak kto woli] i trzymać ale nie głaskać...

nie wiem ile w tym prawdy i czy tak faktycznie jest ale ja tam się staram za bardzo nie głaskać bo uważam, że lepiej dmuchać na zimne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    fajnie by było :)
    ale wciąż odliczam dni do usg, które mam nadzieję obali słabe wyniki papa... wtedy chyba dopiero odetchnę :(
    jeszcze 4...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: a wiesz, że się nie powinno w nadmiarze brzuszka głaskać ?

też o tym słyszałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeAug 21st 2011 zmieniony
     permalink
    no właściwie to słowo głaskać to takie na wyrost, to jest raczej takie trzymanie ręki na brzuszku :)
    ...brzucholu... moje rączki go nie ogarniają :bigsmile:
    coś słyszałam o tym głaskaniu a właściwie masowaniu, że to nie wskazane
    i piersi też?
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    No jest coś z tym głaskaniem. Ja mam bardzo twardy, napięty brzuch. Wystarczy, że się smyrnę (bo mnie blizna po laparo cholernie swędzi i nie da się nie podrapać), to już czuję, że brzuch się napina. Ale to raczej moje przewrażliwione jelita :/
    Wczoraj miałam taką biegunką jakiej od dawna nie miałam. Jedyny plus z tego taki, że jak jelita puste to czuć bardzo wyraźnie wszystkie smyrnięcia maleństwa!!!! To było super :)
    --------------
    Anula36 jesteśmy w tym samym dniu ciąży i ja się też już 2 tygodnie temu zastanawiałam nad tymi puknięciami cz to TO. i teraz jak już czuję wyraźniejsze ruchy, to wiem, że to na pewno było TO :D:D:D także życzę ci żebyś też się szybko upewniła :D:D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    anaa86: ja się też już 2 tygodnie temu zastanawiałam nad tymi puknięciami cz to TO

ja też :bigsmile:

eehhh pożyjemy zobaczymy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    pochwalę się tym co dziś zmajstrowaliśmy z mężem :-)
    1
    2

3
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ale fajnie !! :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dzięki :-)
    jeszcze do obklejenia jest szafka co akwarium na niej stoi , powieszenie już w listopadzie firanek dzieciowych, zmontowanie łóżeczek i takie tam duperele :-)
    najbardziej cieszę się z tego że jest już pomalowane i będą obklejone meble ...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ten pomysł z oklejeniem mebli super ! :wink:
    taka okleina pewnie nie kosztuje Bóg wie ile nie ?

dawno temu tez pamiętam, że sobie w pokoju meble oklejałam ale NA BANK nie było wtedy takich zajeb.... wzorów jak np ten co Wy macie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    TEO - za okleinę płaciliśmy 7,99zł za metr :-) trafiła nam się w OBI :-) plus wąska taśma do oklejenia boków to chyba z 10zł za dwie rolki po 5 metrów :-)
    uchwyty motylkowe kupiliśmy na allegro - niecałe 4zł za sztukę :-)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    uchwyty dokładnie kosztowały 3,39zł za sztukę :-)
    ale ten sprzedawca ma też inne kształty :-) http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20487226
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mareza: pochwalę się tym co dziś zmajstrowaliśmy z mężem :-)

utalentowane z was bestie nie ma co :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    no to jeszcze dziś przerobiłam 6kg śliwek na powidła, czeka na mnie 8kg jabłek do zesmażenia i 9kg pomidorów :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeAug 22nd 2011
     permalink
    Ooo, a co robisz z pomidorow?:) rzucisz przepisem?
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    pomidory obieram ze skórki, pozbywam się gniazd i w sokowirówkę , w jednym pojemniku mam sok pomidorowy który wlewam w słoiki i je gotuję :-) a w drugim mam miąsz który przecieram przez sito żeby nie było pestek , zagotowywuję w garnku i mam przecier pomidorowy :-)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ja też się dopisuję

stokrotk_a 29.08.2011 (chłopiec)
    bladykot 9.09.2011 (dziewczynka)
    natusia90 17.09.2011 (chłopiec)
    cerisecerise 27.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    jszsz 05.10.2011
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    marlenazajac 19.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 20.10.2011 (chłopiec)
    Niu83 22.10.2011
    TEORKA 25.10.2011 (dziewczynka)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Mysza 12.11.2011
    iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)
    lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (z USG 20.11.2011) (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    Annalena 02.12.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 dziewczynka
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Hussy 09.01.2012 dziewczynka
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012
    MyAngel 03.02.2012
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012
    ewer 14.02.2012
    aguncia 18.02.2012
    lalik 22.02.2012
    biri 02.03.2012
    beliar_xl 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    milątko
    marta_885
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeAug 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    witaj marlena!

i znowu zwiększa się przewaga chłopców

idę do gina, ciekawe czego się dowiem :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.