Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeAug 27th 2011
     permalink
    TEORKA: a z tym lewym bokiem to faktycznie coś jest chyba :wink:

Sraty pierdaty... Oczywiście Wojtuś jest zaprzeczeniem tej teorii:devil:
    --
  1.  permalink
    To ja jakaś dziwna jestem - do 23tc spałam na brzuchu, teraz mi rybka czy śpię na plecach, na prawym czy na lewym boku... Młody miał etap, że nie bardzo lubił lewy bok- strasznie kopał wtedy. A teraz mu obojętne...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira:
    Sraty pierdaty... Oczywiście Wojtuś jest zaprzeczeniem tej teorii:devil:

a bo Wojtuś to w ogóle miał wszystkie teorie w poważaniu :wink:

ja na początku jak chciałam poczuć to tylko lewy bok działał....
    teraz mogę nawet na głowie stać - Nince to bez różnicy :wink::wink:

mareza: mi na usg w czwartek, leżąc na wznak zrobiło się słabo..

oj ja też nie mogę...
    ucisk za duży na płuca chyba albo nie wiem na co ....
    a u Ciebie jakby nie było nacisk podwójny :smile:

cerisecerise: jakbym pod sweterkiem miała jakiegoś narwanego chomika

fajnie to musiało wyglądać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: teraz mi rybka czy śpię na plecach, na prawym czy na lewym boku..

no ja tylko na plecach nie mogę bo się po prostu duszę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    mareza, purelan to zbędny wydatek. W Rossmanie jest bardzo dobra maść na brodawki z lanolina i innymi naturlanymi dodatkami - nie trzeba jej zmywać przed karmieniem. Ziajka też ma czystą lanolinę, a kosztuje o wiele mniej niż purelan. No i bephanten jest naprawdę dobry.
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeAug 28th 2011
     permalink
    no i dupa..... jakieś przeziębienie mnie dopadło. Tzn nie jakieś, zaraziłam się od małżonka. Chyba zwariuję... 4.50 ja nie śpię, bo na leżąco nie mogę oddychać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    ja miałam purelan i bepanthen = IMO bepanthen jest lepszy :)
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Witam się po ponad tygodniowej nieobecności na forum (byłam u rodziców).
    "Naprodukowałyście" tyle komentarzy, że wczoraj siedziałam do po 12 w nocy by przeczytac te wszystkie ponad 10 stron:P
    .
    Witam nowe "przyszłe mamusie", cieszę się z dobrych wieści po usg szczęśliwych mamuś itd.
    .
    Co do dyskusji o nazwijmy to "tresurze niemowląt" nie wypowiem się bo nie mam doświadczenia.
    Owszem pilnowałam malutkie dzieci i to 24/24h ale nie nastawiam się np że dziecko będzie spało w swoim łóżeczku albo z nami, zobaczymy jak to wyjdzie jak i z wieloma innymi sprawami.
    .
    Przy okazji jak byliśmy u rodziców to strzeliliśmy sobie dodatkowe usg u innego gina w sobotę 20.08.
    Nasza DZIEWCZYNKA jest nadal DZIEWCZYNKĄ więc już teraz nie ma wątpliwości, inny gin potwierdził wcześniejszą płeć:))

Od ostatniego razu mała zmieniła położenie z główkowego na podłużne miednicowe (obecnie).
    Mam nadzieję, że posłucha matki i już po 30 tc będzie ułożona jak należy.
    Dr sprawdził wszystko i tak: struktury mózgoczaszki prawidłowe, serce z prawidłowym rzutem czterojamowym.
    Czynność serca miarowa – 143/min.
    Żołądek, pęcherz moczowy, nerki, kończyny wszystko ok. (jest szczegółowo opisane ale już mi się nie chce wypisywać).
    Łożysko na ścianie tylnej, bez cech przodowania, 1 st dojrzałości, pępowina trójnaczyniowa, ilość płynu owodniowego prawidłowa.
    No i nasza córeczka na dzień usg ważyła +/- 746 g
    .
    MARTWI mnie tylko, że od jakiś 2 tygodni mało tzn dużo mniej się rusza niż kiedyś, no i to twardnienie brzucha!
    Mam wrażenie, że większość dnia jest mega napięty a że twardy to czuję i nie ważne czy siedzę, chodzę czy nawet leżę.
    Wstaje rano chociażby dziś a brzuch głaz!!
    Kurdę wizyta w połowie września bo gin akurat poszedł na 5 tyg urlop i go nie ma!
    Dzisiaj aż zastanawialiśmy się czy by nie podjechać na IP i sprawdzić.
    Wiem, że może przesadzam ale zaczynam świrować w dodatku w połączeniu z małą aktywnością małej trochę się zaczynam "bać".
    Czy któraś z Was tak miała??
    Jestem dokładnie dzisiaj w 26 tc 1d.
    Pomyślałam, że może to dlatego że dużo chodzę ale jak pisałam tak jest też jak siedzę czy leżę.
    -- ,
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Dziewczynki, jak odróżnić czkawkę od kopniaków bo mały cały czas kopie, fika i nie wiem czy to może czkawka???
    --
  2.  permalink
    Asik28, twardnienie brzucha dokładnie takie jak mówisz, to ja już od dawien dawna miałam, nasiliło się coś koło 28tc.. na początek starja sie za każdym razem jak się brzuch spina, jakoś zrelaksować, położyć może.. musisz ograniczyć też chodzenie..no i możesz sobie łykać No-Spę albo Buscopan, takie samo działanie, oba leki rozkurczowe.
    Ja w pewnym momencie miałam co chwile to twardnienie brzucha i lekarz mi przepisał Duphaston na 2 tygodnie.. i przystopowało, teraz znowu brzuch co chwila jak kamień no ale u mnie do porodu juz nie tak długo..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Nightingale dzęki za odpowiedź.
    Na ostatniej wizycie mówiłam o tym ginowi (z tym, że wtedy takie twardnienie było naprawdę sporadyczne) i gin właśnie wypisał mi no-spę i kazał brać w takich przypadkach.
    Czasami jednak odkąd to się nasiliło to musiałabym brać ją naprawdę kilka razy dziennie.
    Jedno co napewno zrobię to ograniczenie wysiłku, ruchu (nie forsuję się za bardzo bo chodziłam jak do tej pory na spacerki codziennie takie spokojnym krokiem ale chyba ograniczę ich ilość, długość), częściej poleżę w ciągu dnia i zobaczę jak się to przekłada na to twardnienie.
    .
    Tydzień temu miałam własnie usg i z dzidzią było wszystko ok i tylko to mnie pociesza, wiecie (jedną ciążę straciłam) dlatego może tak świruję.
    Ale jeśli będzie bardziej tak to napewno udamy się na IP tak dla własnego spokoju.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ASIA mi jak za dużo i za często twardniał to dostałam Luteinę dopochwowo...
    brałam na noc po 4 tabletki
    przez tydzień..
    i twardnieje i stawia się nadal ale dużooooo rzadziej niż wtedy.....
    --
  3.  permalink
    Asik za ile dokładnie masz tą wizytę?
    Bo jak ci rzeczywiście nie przejdzie nawet jak ograniczysz ruch to pewnie też lekarz ci przepisze albo Dupka, tak jak mnie, albo Luteine tak jak Teo.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    13 września ale jak w najbliższych dniach nic się nie zmieni to nie zamierzam tyle czekać tylko wcześniej dla spokoju zgłoszę się na IP.
    Naprawdę nie chce panikować ale i niczego zaniedbać.
    .
    Odpukać jak do tej pory wszystko było b. dobrze (obecnie leci mi 27 tc).
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeAug 28th 2011 zmieniony
     permalink
    no pewnie coś przepiszą bo mi gin powiedział, że brzuch twardnieć i spinać się może ale nie aż tyle razy w ciągu dnia....
    także może podejdźcie na IP skoro do gina dopiero za 2 tygodnie masz iść
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    i z ciekawości aż sprawdziłam kiedy u mnie to się działo i okazuje sie, ze między 22 a 23 tygodniem tak się stawiał....
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Asik, jak będziesz na następnej wizycie, zapytaj gina, czy szyjka się nie skraca. U mnie brzuch wciąż się spinał i do tego bolał ale nie miało to wpływu na szyjkę, więc nie dostałam leków (w wyj. no-spy i asparginu 3 x 2, które od 20 tygodnia są na stałe w moim "jadłospisie"). Na twardnienie brzucha pomagają mi ćwiczenia oddechowe. Jeśli potrafisz oddychać przeponą, mogą przynieść Ci ulgę. Nauczyłam się tego w szkole rodzenia. Chodzi o to, żeby powietrze wdychać jakby do wnętrza brzucha. Klatka piersiowa prawie się nie unosi, za to brzuszek się napełnia. W internecie można znaleźć filmiki instruktażowe ze szkół rodzenia. To są ćwiczenia rozluźniające na 1 fazę porodu, jeśli się nie mylę.
    --
  4.  permalink
    W ogóle to ciekawe co u Stokrotki.. ona chyba jakos na teraz miała termin :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Aaa, brzuchol najbardziej mi się spinał w 27-28 tygodniu, wylądowałam wtedy w szpitalu, dostałam kroplówki ale wypisali mnie do domu bez żadnych leków, ponieważ szyjka trzymała. To, ze mam dyskomfort i nie mogę chodzić, nie było wystarczającym powodem do podania leków.. Teraz nie żałuję ale byłam zła, że nie biorą pod uwagę, że tak nie da się funkcjonować:confused:
    --
  5.  permalink
    No mój brzuch bije dziś jakieś rekordy.
    Do tej pory spiął się 15razy! A nie robię nic! :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja dziś z rana po stosunku miałam skurcz w dole brzucha bardzo bolesny i stwardniał jak kamień.. Przez ostatnie dni prawie codziennie tak mam.. :confused: Nie wiem czy powinnam się martwić czy co.. A najgorsze jest to,że jak nie usiądę i nie zegnę się w pół to mnie zwala z nóg :confused:
    --
  6.  permalink
    A powiedzcie mi dziewczyny ile tabletke No-Spy można wziąc na dzień?
    Bo na razie zazylam jedna tabletkę, przestał się brzuch spinać może na godzinę a teraz znowu co chwila jest twardy jak kamień.. :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    nightingale_84: A powiedzcie mi dziewczyny ile tabletke No-Spy można wziąc na dzień?

Będę szczera... Kurde dziewczyno brzuch Ci się spina często a Ty nas tu pytasz o to ile możesz wziąć No-spy? Jeśli czujesz,że coś jest nie tak to zasuwaj na IP... Może to tylko przepowiadające, ale warto to sprawdzić... Niedużo Ci brakuje do donoszenia ciąży, jednak każdy dzień dłużej jest na wagę złota dla Twojego dziecka.
    Z tego co pamiętam po No-spie powinno Ci przejść- tak mówił mój gin...
    --
  7.  permalink
    Night, Jaheira ma rację. Skurcze przepowiadające/twardnienia powinny przejść po No-Spie. Jeśli nie przechodzą, to rzeczywiście albo skonsultuj się z ginem, albo podjedź na IP szpitala.
    Ja miałam tak jak Ty w 25tc- zadzwoniłam do ginki zapytać się ile No-Spy mogę wziąć, bo mi po godzinie znowu zaczyna się jazda. No i kazała mi natychmiast jechać na IP, bo podejrzewała zagrażający poród przedwczesny. No i miała rację- to nie były skurcze przepowiadające, bo te nie powodują skracania i rozwierania szyjki (przynajmniej nie w 25tc). Dopiero po cordafenie zaczęło się trochę uspokajać.
    Więc naprawdę, nie ma żartów.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Hmmm wiadomo najlepiej skonsultowac z lekarzem, ale szczerze to ja mialam dzien w dzien od 7 miesiaca na okraglo te skurcze, bralam magnez forte a no-spa srednio dzialala, jednak mlody trzymal sie kurczowo i nie byla to zapowiedz czegos zlego. KAzdy organizm roznie reaguje na leki wiec nie ma co straszyc, ale oczywiscie sprawdzic lepiej niz bedzie za pozno
    --
  8.  permalink
    Skorzystałam z rady, i pojechałam na IP.
    Akurat miałam szczęście bo mój lekarz prowadzący miał dyżur :smile:
    Zbadał szyjkę, no i się skróciła, teraz ma 1cm..
    Zrobił też KTG, bo sie zastanawiał czy mnie na oddziale nie zostawić ale na szcęście zapis był bardzo dobry więc mogłam pojechac do domu.
    No ale Duphaston na 2 tygodnie dostałam i mam się nie przeciążać..

Dzięki raz jeszcze za radę, bo w sumie nie sądziłam że może być aż tak źle z tymi skurczami..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Night,to dobrze że jednak pojechałaś i całe szczęście że wszystko jest ok.
    Ja dziś dzwoniłam do znajomej,która ma dwie córki i pytałam o te twardnienia brzucha połączone z (dosłownie) paraliżującym skurczem.Powiedziała,żebym szybko się umówiła na wizytę,bo jak ona miała takie bóle to poroniła.. No i się lekko wystraszyłam
    --
  9.  permalink
    Night, to odpoczywaj ile wlezie :-) Jeszcze jakieś 3 tygodnie i będziesz mogła wypowiedzieć umowę najmu brzuszka :wink:
    Ja na odpoczywaniu i lekach+pessarze jadę już 11tydzień, a wydawało mi się nierealne, że do 32tc dociągnę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Night, kurde, ale akcja. Dobrze, ż epojechałaś na IP.
    odpowiadając na pytanie "ile nospy można wziąć" - mój lekarz powiedział, że max 3 dziennie (zwykłej, nie forte). Ważne, aby po nospie położyć się i leżeć. Czyli nic nam nie da, ze łykniemy i dalej będziemy pocinać na nogach po domu.
    Hussy, na wszelki wypadek do nast. wizyty u gina ogranicyzłabym stosunki. Podczas podniecenia/orgazmu występują skurcze, więc lepiej w takiej sytuacji, dopóki sie nie dowiesz co i jak, odpuścić sobie na chwilę.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    nightingale_84: Dzięki raz jeszcze za radę, bo w sumie nie sądziłam że może być aż tak źle z tymi skurczami..

Bo to czasami tak jest,że się zapominamy i traktujemy tak trochę 28dni jak wyrocznię...Dziewczyny mimo najszczerszych chęci nie pomogą.Jednak nic nie zastąpi konkretnej wizyty u gina...
    Tak jak pisze ceri- oszczędzaj się... A za 2 tygodnie będziesz mogła "szaleć" bez ryzyka:devil:

I mam nadzieję,że nie gniewasz się za trochę ostrawy ton mojej poprzedniej wypowiedzi
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    <strong>Night</strong>, dobrze, że pojechałaś. Oszczędzaj się, trzymam kciuki za spokojne następne 2 tygodnie :smile:

Jaheira: Dziewczyny mimo najszczerszych chęci czasem nie pomogą.

Jaheria, właśnie pomogłaś :smile: Za namową Night pojechała na IP! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    O kurczę nie sądziłam, że moje pytanie o to napinanie wywoła takie akcje.
    Ale to dobrze Night, że się wybrałaś na IP.
    Ja też szczerze powiem, że się dodatkowo wystraszyłam jeszcze jak piszesz, że u Ciebie nastąpiło skrócenie szyjki.
    .
    Jutro jak w ciągu dnia nie będzie lepiej to też wybiorę się na IP, lepiej to sprawdzić.
    Dzisiaj starałam się ograniczyć trochę ruch no i polegiwałam sobie jest jakby lepiej ale wystarczy, że posiedzę np jedząc przy stole, lub przejdę po domu i jest to samo:(
    -- ,
  10.  permalink
    Jaheira: I mam nadzieję,że nie gniewasz się za trochę ostrawy ton mojej poprzedniej wypowiedzi

No co ty :smile:, jak pisałam, jakoś tak nie pomyślałam że te skurcze aż tak mogą źle wpłynąć na tą szyjkę, zwłaszcza że dzięcie moje sie normlanie wierciło jak co dnia więc tym sobie tłumaczyłam że musi być dobrze.. Pewnie gdybym się tu nie spytała to zażyłabym jeszcze jedna NoSpę, leżała dalej i czekała na wizytę w czwartek..

Annalena właśnie gin, oprócz Dupka, zalecił zażywanie No-Spy tej zwykłej 3x1

No więc teraz leże i leżę i mam nadzieje że Franio zechce jeszcze u mamy posiedzieć 2-3tygodnie :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Night, ja też biorę no-spę 3x1. Masz teraz dwa tygodnie laby:wink: Uważaj na siebie, to już długo nie potrwa. Miałaś szczęście, że trafiłaś na swojego gina, bo inny pewnie nie znając sytuacji położyłby Cie na kilka dni do szpitala. Nic to, ważne, że Mały jeszcze trochę posiedzi w brzuchu:smile:
    --
    A tak w ogóle dziewczyny, no-spa mi na te skurcze raz pomaga, raz nie.. Biorę, bo takie mam 11 przykazanie. Czasami mam wrażenie, że organizm jest bardziej zadowolony z suplementacji Asparginem. Jeśli zapomną no-spy, nie odczuwam większej różnicy ale jeśli nie wezmę Asparginu, to brzuch sam się upomina:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeAug 29th 2011
     permalink
    nightingale_84: Zbadał szyjkę, no i się skróciła, teraz ma 1cm..

witam w klubie. JA mam luteinę x2, zamiast dupka, ale to jeden kij. Nospę 3x. Ale nic tak nie działa jak hydroksyzyna. Bioręją na noc, już trzeci dzień i jest o niebo lepiej. Przynajmniej brzuch mi się tak nie spina jak śpię, i dziś ciągiem przespałam 4 godz!! To mój rekord w tym miesiącu.
    Może się pościgamy, która później urodzi? ;)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Witam się po weekendzie. :)
    Night - całe szczęście, że pojechałaś!
    My w sobotę mieliśmy nad to morze, ale nie wypaliło, a, że wieczorem grała Farna, to kopsnęliśmy się na koncert :)
    W niedzielę, mimo zakazu sąsiadki-lekarki, poszliśmy na grzyby. Zakaz dotyczył kleszczy. Podobno zatrzęsienie w tym roku... I rzeczywiście, wieczorem R. jednego wyciągnęłam - ja, jak zwykle, jestem bez :bigsmile:
    --
  11.  permalink
    A ja chciałam się pochwalić, że młody pobił rekord siostry, siedzi już w brzuchu dwa dni dłużej :smile: cieszę się jak głupia :smile:
    Myślę, że teraz to już zabunkrował się na amen... Pocieszam się tylko, że nawet jeśli po terminie, to może chociaż przy rozwarciu i skróconej szyjce uda mi się szybciutko urodzić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    cerisecerise: młody pobił rekord siostry, siedzi już w brzuchu dwa dni dłużej

nic tylko się cieszyć :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    ja mam takie nietypowe do was pytanie :)
    Lubimy chodzić na transmisje oper z MET do naszego regionalnego kina i przyszedł czas kupić sobie karnet, karnety są na pół roku i sama nie wiem czy powinnam sobie go kupić? Pierwsze przedstawienie jest 15 października (będę w 14 tygodniu), potem co miesiąc... i boję się trochę jak dzieciaczek zareaguje. Wiem że w ciąży wskazane jest słuchanie muzyki klasycznej, ale opera to co innego niż słuchanie muzyki... Jak dzieciakowi potem się sopranistka nie spodoba i urządzi mi awanturę w brzuchu to będę musiała wyjść chyba, bo inaczej się nie da... No i nie wiem co zrobić kupować i ewentualnie stracić kasę czy sobie darować i żałować potem, że nie poszłam?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja bym poszła :wink:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    gilese to zależy od nagłośnienia, mi tydzien temu mały tak dał w kość bo byliśmy na imprezie z głośną muzyką, potem cały następny dzien się mało ruszał i trochę się wystraszyłam ale pewnie muzyka go zmęczyła. Dodam, że to nie była muzyka klasyczna. Najlepiej zapytaj gina.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    sara32: potem cały następny dzien się mało ruszał

Tyyyy, faktycznie - moja mała też się wczoraj jakoś słabiej ruszała... nie skojarzyłam tego zupełnie z koncertem! :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    gilese: Lubimy chodzić na transmisje oper z MET do naszego regionalnego kina i przyszedł czas kupić sobie karnet, karnety są na pół roku i sama nie wiem czy powinnam sobie go kupić? Pierwsze przedstawienie jest 15 października (będę w 14 tygodniu), potem co miesiąc... i boję się trochę jak dzieciaczek zareaguje. Wiem że w ciąży wskazane jest słuchanie muzyki klasycznej, ale opera to co innego niż słuchanie muzyki... Jak dzieciakowi potem się sopranistka nie spodoba i urządzi mi awanturę w brzuchu to będę musiała wyjść chyba, bo inaczej się nie da... No i nie wiem co zrobić kupować i ewentualnie stracić kasę czy sobie darować i żałować potem, że nie poszłam?

GILESE ja od miesiąca muszę unikać głośnych miejsc
    tzn nie chodzę do kina, na mecze, do knajpy [nie mówiąc już o klubach z muzyką] itp
    nie wiem jak głośno jest w operze ale myślę, że chyba też bym nie mogła iść

po prostu moje dziecko reaguje bardzo nerwowo....
    jak ostatnio byłam w knajpie na meczu i padła bramka dla Wisły i ludzie w knajpie ryknęli to musiałam wyjść bo tak się Mała przestraszyła, że myślałam, że mi uszami wyskoczy :sad:
    i od tej pory jak ognia unikam takich miejsc bo wyraźnie jej się to nie podoba....

także może nie kupuj karnetu tylko bilety na bieżąco i jak przyjdzie moment, że dzieciątku się podobać nie będzie to po prostu przestaniesz chodzić :wink::wink::wink::wink:

NIGHT dobrze, ze pojechałaś wczoraj...
    kurcze 1 cm to już faktycznie skrócona szyjka...
    no ale miejmy nadzieję, że Franuś grzecznie posiedzi jeszcze 2 - 3 tygodnie w brzuszku :wink:
    co najmniej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziś przed 15 muszę podejść do ginki z tym wynikiem moczu, także... trzymajcie kciuki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no moja się wtedy rusza strasznie ale są to takie nerwowe i szybkie bardzo ruchy...
    jakby się tam motała przestraszona...
    przynajmniej tak ja to odbieram......

jak wychodzę do cichego pomieszczenia to od razu się uspokaja....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Dziś przed 15 muszę podejść do ginki z tym wynikiem moczu, także... trzymajcie kciuki :smile:

będziemy trzymać !:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Talinka trzymam kciuki:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Gilese, jestem muzykiem i kocham muzykę, ale na operę teraz już bym się nie wybrała. Na każdy inny koncert tak. Może dlatego, że akurat nie jestem miłośniczką oper w ogóle :bigsmile:
    Aktualnie najlepiej nam się słucha muzykę baroku :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.