Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 13th 2011
     permalink
    myszerej: ale mój termin porodu można zmienić na 13 października, bo tak jestem umówiona już na cesarskie cięcie. A możliwe, że urodzę wcześniej, bo maluch już duży i donoszony. Dalej siedzi na pupie uparciuch jeden!
    :wink:

o proszę !
    i nie ma szans na odwrócenie tak ?
    skoro taki duży ? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ASIA co to za wieści ??!!
    jejku..
    mam nadzieję , że to tylko dzisiaj tak strasznie brzmi i po szpitalu się okaże, że wcale nie jest tak źle...
    wiele dziewczyn tutaj miało krótkie szyjki i miękkie....
    kurcze flak !
    trzymaj się !!
    --
  1.  permalink
    Asik u mnie tez szybko się skróciła szyjka i miękka była.. A teraz już 38tc mam.
    Głowa do góry i jak dziewczyny pisza zaciskaj nogi a bedzie dobrze.
    Trzymamy mocno kciuki! :*
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Asik u mnie tez szybko się skróciła szyjka i miękka była.. A teraz już 38tc mam.

no właśnie też o Tobie pomyślałam zaraz po poście ASI więc miejmy nadzieję, że u niej też się skończy tak samo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MYSZEREJ poprawiam Ci datę :wink:
    skoczyłaś trochę do góry hehe :smile:

natusia90 17.09.2011 (chłopiec)
    venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    aneta01 30.09.2011 (chłopiec)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 13.10.2011 (chłopiec)
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    marlenazajac 19.10.2011 (chłopiec)
    TEORKA 25.10.2011 (dziewczynka)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Annalena 18.11.2011 (dziewczynka)
    iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)
    lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Hussy 09.01.2012 dziewczynka
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012
    ewer 14.02.2012
    aguncia 18.02.2012
    lalik 22.02.2012
    biri 02.03.2012
    kasiakuzniki 08.03.2012
    beliar_xl 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    ewelinda29 05.04.2012
    karinazosia 15.05.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    marta_885
    nina7187
    patpatpat
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    asik - trzymaj się !!!
    maluszek wytrzyma!!! niech siedzi jak najdłużej!!!
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    TEORKA: i nie ma szans na odwrócenie tak ?

Na wszelki wypadek mam jeszcze wizytę 4 października, ale szanse są nikłe skoro mały nie ruszył się o włos przez 3 tygodnie.... A na dodatek jest coraz większy (co oczywiste). Waży już ok 2800g.
    Wg doktora jest donoszony, duży i płuca w pełni funkcjonalne:bigsmile:
    Może się rodzić w każdej chwili, dlatego już mam skierowanie na cc i w razie czego jadę nie czekając na rozwój akcji :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Asik, będzie dobrze! Ja miałam dokładnie to samo, tyle że w 25tc i dałam radę do 37tc. A Ty jesteś baaaardzo ważne dla rozwoju maluszka 3 tygodnie do przodu!
    Pewno założą Ci pessar albo szew na szyjkę, dostaniesz leki przeciwskurczowe i powinnaś wyjść do domu. A w domku leżysz plackiem i dasz radę. Trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Nie wiem może gin własnie tak zadecydował również dlatego, że mam w wywiadzie juz 1 pronienie i nie chcę nic przegapić.
    Jestem dobrej myśli, wolę "dmuchać na zimne" i sprawdzić wszystko ale trochę tez się denerwuje.
    .
    Dzięki Night takich przykładów mi trzeba:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 13th 2011 zmieniony
     permalink
    myszerej: ale szanse są nikłe skoro mały nie ruszył się o włos przez 3 tygodnie....

no skoro się nie ruszył od 3 tygodni to pewnie teraz mu to nie przyjdzie na myśl :smile:
    ale dobrze, że w razie WU mógłby już spokojnie się urodzić :wink:
    --
  3.  permalink
    asik28: Jestem dobrej myśli, wolę "dmuchać na zimne" i sprawdzić wszystko ale trochę tez się denerwuje.

To zrozumiałe Asik, i lepiej ze cię nawet położą, sprawdzą i przeczekasz te najgorsze chwile.
    A potem jak Ceri mówi, leżymy plackiem chocby nie wiem co się działo!
    Bedzie na pewno dobrze :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NIGHT a Ty miałaś nakaz leżenia jak Ci się szyjka skróciła do 1,5 cm ?
    --
  4.  permalink
    No tak, tzn nie jakiś tai nakaz że mam leżeć i nic nie robić..
    Ale ograniczyć nieco swoją aktywność.. dużo odpoczywać itp itd..
    Zresztą lekarz nic nie musiał mówić, bo mój mąż sam mi wprowadził zakaz czegokolwiek..
    -- // //
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Asik trzymaj sie dzielnie kobieto:) musi być dobrze doświaddczone starszą ciążą kobietki wiedzą co mówią:) trzymam kciuki za szybki powrót do domku z dobrymi wieściami choćbyś miała do końca leżeć plackiem:)
    --
  5.  permalink
    Ale tak teraz to sprawdziłam, ze ja już w 28tc miałam miękko szyjkę i stosunkowo krótka, w porównaniu do niektórych tu obecnych, bo 2,5cm ale nic na to nie dostałam.. tak więc rożnie bywa..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Asiu trzymam za Was kciuki!!
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Asik, Dasz radę. Może poobserwują Cię tydzień- dwa i wypuszczą? Jak leżałam na patologii, to niektórym nawet rozwarcie się cofało, więc bądź dobrej myśli:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    mareza: w okolicy podkolanowej mogą się tworzyć rozstępy ? :shocked:

NIestety, Marezka, ale TAK. mnie się porobiły jak dawn dawno temu trenowałam taniec. WYglądają paskudnie. przez lata nie zjaśniały, a niestety trudno ukryć miejsca po dkolanami, nie bedę przeciż latała w sukienkach do kostek. Trzeba udawać, że ich nie ma ;)
    myszerej: mój termin porodu można zmienić na 13 października, bo tak jestem umówiona już na cesarskie cięcie.

Oo, czyli już teraz znasz termin - czyli est szansa, że ja za miesiąc też poznam. 3mam kciuki, zebyś nie musiała pędzić wcześniej.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    TEORKA, dzięki za uaktualnienie listy :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Ale tak teraz to sprawdziłam, ze ja już w 28tc miałam miękko szyjkę i stosunkowo krótka, w porównaniu do niektórych tu obecnych, bo 2,5cm ale nic na to nie dostałam.. tak więc rożnie bywa..

no właśnie bo mnie troszkę zdziwiło , że jedne muszą do szpitala, mają zakładane jakieś krążki, szwy a inne tylko mają się oszczędzać...
    ciekawe od czego to zależy..

MYSZEREJ nie ma za co :wink:
    --
  6.  permalink
    TEORKA: no właśnie bo mnie troszkę zdziwiło , że jedne muszą do szpitala, mają zakładane jakieś krążki, szwy a inne tylko mają się oszczędzać...
    ciekawe od czego to zależy..

No własnie, bo pamietam jak o tym pisałam, to Ceri wtedy odpowiedziała, że u niej już by mnie połozyli w szpitalu.. a ja nawet Dupka wtedy nie dostałam.. dopiero dostałam w 30tc bo już to twardnienie brzucha stawało się nie do wytrzymania..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    no właśnie, mi kazał leżeć + 3x rozkurczowe + luteina x2
    Jak widać wciąż jestem w dwupaku, leki odstawiłam w zeszłym tygodniu. Leżeć, leżę nadal jak tylko mam taką możliwość.
    Wszystko zależy pewnie od rokowań gina. Od tego jak przebiegała poprzednia ciąża.... wiele czynników na to wpływa.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: Wszystko zależy pewnie od rokowań gina. Od tego jak przebiegała poprzednia ciąża.... wiele czynników na to wpływa.

no pewnie tak...
    na to by wychodziło logicznie patrząc...

a mój maż przed chwilą wrócił i przytargał ze sklepu wózek ze wszystkim częściami !! :smile:
    zapomniałam, że w połowie września mieliśmy go odebrać :shamed:
    także fura już stoi i czeka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Super :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no i kolejne 3 metry kwadratowe zajęte i już się nie ma jak poruszać po mieszkaniu i nie wiem jak my to robimy, że mając 3 pokoje nie dajemy rady logistycznie :devil::devil::devil:
    albo z nas mega syfiarze [ale raczej nie :tongue: ] albo nie wiem co...

podobnie jak jechaliśmy na wywczas - tylko my w samochodzie a zawalony cały bagażnik i całe tylne siedzenie aż po dach
    a samochód mamy dość spory bo Vectrę C więc jest kawał auta...
    jechali oprócz nas inni znajomi [w sumie 4 auta] i w każdym z aut po 4 osoby a w bagażniku wcale nie na full wypchane..
    a jedni garbusem jechali :shocked:
    także nie wiem, co z nami jest nie tak :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O kurczę :bigsmile:
    Jak jechaliśmy w zeszłym roku do Zakopca to mieliśmy jedną średnią walizkę + plecak. :bigsmile: Na 5 dni :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no my mieliśmy tylko dwie walizki...
    plus sto materacy do pływania [ani raz nie użytych], wielki parasol słoneczny [słońca tyż nie było], 2 leżaki, grilla i inne takie :devil:
    ale pozostali też mieli ekwipunek wywczasowy i jakoś kurna zapakowani elegancko a nie to co my... :wink:
    --
  7.  permalink
    Odebrałam dziś wyniki, i proszę i bliżej końca tym lepsze wyniki!
    Morfologia rewelacyjna, w normach nawet nie ciążowych..
    Jedyny problem to płytki które spadły do 113tys.. ale pan doktor mówił, ze jak spadną poniżej 100 to będziemy się martwić więc luz :)
    Mocz też perfect.
    No i wyniki na kiłę, żołtaczkę i Toxo ujemne!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No my nawet jak chcielibyśmy więcej wziąć to nie byłoby jak, bo jechaliśmy pociągiem. Do tego spaliśmy na korytarzu - tyle ludzi bylo. Na szczęście od Warszawy już się zluźniło.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nightingale_84: Odebrałam dziś wyniki, i proszę i bliżej końca tym lepsze wyniki!

:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: No my nawet jak chcielibyśmy więcej wziąć to nie byłoby jak, bo jechaliśmy pociągiem.

a to może w tym tkwi sedno ?
    że jak się ma ograniczenie to się człowiek ogranicza a jak nie ma to go fantazja ponosi :wink:

NIGHT super wyniki ! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    faktycznie coraz lepsze masz hehe
    a powiedz mi co oznaczało by gdyby [tfu tfu tfu] te płytki spadły ?
    bo wiem, że na pewno mógł by być problem z ZZO ale oprócz tego ?
    mogło by to być powodem do niepokoju ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: a to może w tym tkwi sedno ?

Może? Chociaż powiem Ci, że 3 lata temu jechaliśmy pod namiot. PKSem - ledwo się zabraliśmy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Może? Chociaż powiem Ci, że 3 lata temu jechaliśmy pod namiot. PKSem - ledwo się zabraliśmy :bigsmile:

no to już w sumie nie wiem o co chodzi :smile:
    w każdym razie nam ewidentnie coś nie idzie i się smiejemy, że trzeba było 4 pokoje wynająć a nie 3 :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    asik - my trzymamy kciuki a ty trzymaj nogi razem!:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    My mamy 2 dla siebie. 3ci (największy, 20m kw) jest mojej mamy. Nasze mają 12m (sypialnia) i 16m (pokój dzienny) :bigsmile:
    Jakoś się mieścimy, ale... przydałby się remont :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    cześć dziewczynki w zeszłym tygodniu byłam na usg i okazało się że dziecko miało już 3,900 kg i około 59 cm - zapowiada się kolejna duża dziewczyna. A nic nie zapowiada, na poród chociażby tydzień przed terminem, raczej tydzień po terminie. Martwię się i boje się naturalnego porodu, boje się że może się coś stać małej, np dysocjacja barków, bo główkę ma mniejszą od barków i brzuszka o około 4 cm. Pierwszą córcię rodziłam jak była w 80 miarce centylowej i utknęła w kanale rodnym a tu mała jest w 95 - czyli znacznie większa ma być... kurcze nie wiem co robić, czy próbować naturalnie czy od razu na cesarkę się pisać... czy któraś z was miała podobną sytuację?
    --
  8.  permalink
    TEORKA: a powiedz mi co oznaczało by gdyby [tfu tfu tfu] te płytki spadły ?
    bo wiem, że na pewno mógł by być problem z ZZO ale oprócz tego ?

Z tym ZZO to słyszałam, ale i tak nie zamierzam z tego korzystać, więc luz.. :wink:
    A niskie płytki to tez problemy z krzepliwością a jak wiadomo przy porodzie trochę się krwi leje..
    Wiadomo, że jeszcze parę innych czynników za krzepliwość odpowiada no ale lepiej zeby tych płytek było trochę więcej.. zobaczę czy cos mi lekarz powie.. w sumie niewiele czasu mam na ich poprawę :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Asik mocno trzymam kciuki za Was! Odzywaj się jak będziesz mogla :*
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
  9.  permalink
    venika: kurcze nie wiem co robić, czy próbować naturalnie czy od razu na cesarkę się pisać... czy któraś z was miała podobną sytuację?

A lekarz co na to?
    Kurczę bo sporawa ta dziewczynka.. i zwlaszcza jak juz miałas wczesniej problemy z porodem to lekarz cos powinnien jednak na to zaradzić..
    -- // //
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    venika :shocked: no to spora bedzie
    ja sie nie znam, mam 2 koleżanki, które urodziły dzieci ponad 4kg i jedna miała cesarkę a druga niestety popękała i w ogóle... ale chyba nie ma reguły
    to powinna być twoja decyzja, no i lekarz powinien sie wypowiedzieć...
    powodzenia
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    No to widzę Night, że nie tylko ja mam problem z płytkami.... U mnie spadło już do 89tys. Cholera....

Venika, ja mam wskazanie na cesarkę ze względu na ułożenie synka, ale nawet gdyby jednak się obrócił, to lekarz raczej przewiduje cesarskie cięcie ze względu na rozmiary dziecka. Myślę, .e możesz porozmawiać ze swoim lekarzem i może też zaproponuje ci skierowanie na cc.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MYSZEREJ ale myśli lekarz, że do 4 kg synek dobije ?
    u nas do 4,5 kg rodzi się naturalnie [no chyba, że kobieta bardzo wąska albo coś tam] a dopiero jak większe dzieciątko to robią CC...
    tym bardziej, że przeważnie po urodzeniu się okazuje, że dziecko lżejsze niż wykazywało USG....
    tzn u Ciebie i tak to nie ma znaczenia bo siedzi pupką na dół ale u nas pewnie byś normalnie rodziła :wink::wink::wink::wink:

nightingale_84: A niskie płytki to tez problemy z krzepliwością a jak wiadomo przy porodzie trochę się krwi leje..

ano tak na to nie wpadłam...
    ale w takim razie przy CC też może być niebezpiecznie skoro krew za rzadka...
    czy nie ?
    --
  10.  permalink
    No zdaje mi się że tak.
    Myszerej ma mieć CC i ma mega niskie plytki i musi mieć wizyte u anestezjologa.. więc widocznie ma to spore znaczenie..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: ale w takim razie przy CC też może być niebezpiecznie skoro krew za rzadka...
    czy nie ?

Wtedy podają Ci płytki obowiązkowo przed CC no i wtedy na bank biorą Cię wczesniej do szpitala...
    Swoją drogą, pamiętam,że kiedyś byłam wzywana, jako honorowa dawczyni, na oddanie płytek dla dziewczynki, która tego samego dnia miała mieć operację a poziom płytek był zastraszająco niski...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    TEORKA: MYSZEREJ ale myśli lekarz, że do 4 kg synek dobije ?
    u nas do 4,5 kg rodzi się naturalnie [no chyba, że kobieta bardzo wąska albo coś tam]

Mój gin przewiduje, że Młody może dobić do 4kg. Ja jestem niska i przed ciążą byłam "przecinek" więc powiedział, że nawet jak mały się obróci, a będzie miał 4kg to i tak mnie tną. Bo nie ma sensu mnie męczyć, za duże prawdopodobieństwo, że i tak by się skończyło cesarką.

Płytki tak jak Night pisała mam mega niskie 89tys.... Więc w przyszłym tygodniu mam anestezjologa żeby ustalić jakie mogę mieć znieczulenie podczas cc i co z tymi płytkami. O ile jeszcze zdążę coś z nimi zrobić....
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    venika: kurcze nie wiem co robić, czy próbować naturalnie czy od razu na cesarkę się pisać...

venika proponuję konsultację na pewno u swojego gina, ale oprócz tego może jeszcze u innego...
    U mnie też było ryzyko,że Wojtuś będzie duży i mój gin w taki wypadku obstawiał cesarkę. Mimo wszystko jednak sugerował jeszcze konsultację w przyszpitalnej przychodni...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Jaheira: Wtedy podają Ci płytki obowiązkowo przed CC no i wtedy na bank biorą Cię wczesniej do szpitala...

O rzesz.... o tym nic nie słyszałam. Warto wiedzieć....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ahaaa no to już rozumiem...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej:
    Mój gin przewiduje, że Młody może dobić do 4kg. Ja jestem niska i przed ciążą byłam "przecinek" więc powiedział, że nawet jak mały się obróci, a będzie miał 4kg to i tak mnie tną. Bo nie ma sensu mnie męczyć, za duże prawdopodobieństwo, że i tak by się skończyło cesarką.

no to fajnego masz gina bo u nas raczej nikt by się nie "cackał" tylko rodziłabyś normalnie....
    bo wg nich 4 kg dziecko wcale nie jest duże
    norma to 3,5 - 4 kg
    dopiero większe są uznawane jako duże ...

ale jak widać co szpital to inaczej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no i wysłałam hasbenda do tesco po te gacie...
    no i kupił gacie, 4 pary w paczce... za jakieś 20 zeta...
    tyle, że to sa jakies gacie modelujące...
    i wiecie jaki rozmiar mi przytachał??? 48/50:shocked::shocked::shocked:
    no ja się chyba zastrzelę...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.