Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbiri
    • CommentTimeSep 19th 2011
     permalink
    gratuluję ;))))
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeSep 19th 2011
     permalink
    Aguncia, super!!!! Gratuluje wymarzonej córeczki! Bedziesz miala parkę :))
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeSep 19th 2011 zmieniony
     permalink
    Magdalena: Aguncia, super!!!! Gratuluje wymarzonej córeczki! Bedziesz miala parkę :))

Jaką parkę?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 20th 2011
     permalink
    Magdalena: to ja jestem jedyną wyrodną matką, która nie idzie na SR...:wink:

ja też nie idę a mam za free :smile:
    także nie jesteś sama :devil:

Magdalena: Aguncia, super!!!! Gratuluje wymarzonej córeczki! Bedziesz miala parkę :))

hehehe Aguncia czy my nie wiemy o czymś o czym wie Magda ? :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    i dopisujemy Anastasię :smile:

venika 29.09.2011 (dziewczynka)
    katy222 02.10.2011 (chłopiec)
    nightingale_84 4.10.2011 (chłopiec)
    myszerej 13.10.2011 (chłopiec)
    Lily26 15.10.2011 (chłopiec)
    iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    morela1 19.10.2011 (chłopiec)
    TEORKA 25.10.2011 (dziewczynka)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    Magdalena 18.11.2011 (dziewczynka)
    iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)
    lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik27 27.11.2011 (dziewczynka)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    Sbakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Hussy 09.01.2012 dziewczynka
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012
    biri 02.03.2012
    kasiakuzniki 08.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    ewelinda29 05.04.2012
    Biedronka11 13.04.2012
    gilese 20.04.2012
    karinazosia 15.05.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    marta_885
    nina7187
    patpatpat
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    TEORKA: hehehe Aguncia czy my nie wiemy o czymś o czym wie Magda ?

no niby nie!:bigsmile:
    ale moze akurat dobra z magdy wrozka, bo w przyszlosci kto wie? moze bedzie parka? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlalik
     permalink
    Aguncia, gratuluje. Spelnilo sie Twoje marzenie o dziewczynce!
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    lalik a kiedy się dowiemy kto u Ciebie mieszka?
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeSep 20th 2011 zmieniony
     permalink
    aguncia gratulacje, ja będę miała drugą córeczkę i wiem co czujesz :bigsmile:

OJOJOJ jak to pięknie wygląda na liście jestem pierwsza.... hmmm ciekawe kiedy mała zechce wychodzić na ten świat, dzisiaj mi się śniło jak się urodziła :bigsmile: chyba już naprawdę nie mogę się doczekać.
    Wczoraj wieczorkiem czułam już takie coraz konkretniejsze napinania brzuszka może to na dniach się wydarzy :wink:
    --
  1.  permalink
    Mam pytanie o usg w okolicach 32tc - miałyście je takie dokładne jak połówkowe czy tylko zwykłe, z oceną masy ciała dzidzi? bo na końcu tego tekstu piszą o tym usg, że ocenia się wiele prametrów.

Magdalena- ja z tego co pamiętam miałam dokładne USG. Tzn lekarz nie tylko spojrzał czy mały głową w dół i ile waży, ale sprawdzał wszystkie narządy, pracę serduszka, oceniał przepływy, itp. Potem miałam USG w 34/35tc- takie szybkie, tylko ocena masy malucha. A potem w 37tc (dzień przed porodem :smile:) i też było bardzo dokładne, chyba z pół godziny trwało...
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Magdalena ja miałam w 32 tc bardzo dokładne też z przepływami i wielkością dzieciaczka i następne w 37 z oceną wielkości dziecka.
    cerisecerise i trafił lekarz mniej więcej z wielkością, ponieważ się zastanawiam na ile prawdopodobny jest ten pomiar :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Venika, dzień przed porodem wyszło chyba 2550g (w każdym razie coś ok 2500g), +/- 15%. A mały urodził się 2670g. Więc ciut się lekarka przestrzeliła, ale blisko było :smile: No i sprawdziło się, że Młodszy będzie długi- miał 56cm. Ogólnie od 26tc na każdym USG wychodziło, że Młodszy długi i chudy i tak się urodził, więc reklamacji nie składam :wink:
    Za to leżałam na sali z dziewczyną- jej lekarz (ale nie z naszego szpitala, chodziła gdzieś prywatnie) w 38tc robiąc USG powiedział, że córeczka waży 2500g, no max 2700g. A tydzień potem, przy porodzie, niespodzianka, dziewczynka ważyła 3400g. Także różnie bywa z tą oceną :wink: Na pewno zależy jaki sprzęt i na ile wprawne oko lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    no to ładnie... widzę że tak jak mój lekarz mówił najczęściej pomyłki zaniżają masę dzieciaczka.... ojojoj to jak półtora tygodnia temu moja mała oszacowana była na 3900 to boję się myśleć jak może być przy porodzie... chociaż lekarz mój prowadzący mówi o tym ultrasonografiście że możliwe u niego błędy pomiarowe mieszczą się w granicach 15% więc mam nadzieję że nie zaskoczą mnie 5 - cio kilogramowym noworodkiem :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Magdalena: to ja jestem jedyną wyrodną matką, która nie idzie na SR...

Nie jedyną - ja też nie idę i pisałam o tym już nie raz :cool: oglądam sobie SR w necie - ostatnio podawałam link :devil:
    --
  2.  permalink
    Myślę, że pomiar USG, wykonany na dobrym sprzęcie, przez lekarza mającego wprawę daje ogólny pogląd na wielkość malucha - tak jak np. u mnie wiadomo było, dziecko będzie małe. Już w tym 26tc i lekarz robiący mi USG (ten sam robił badanie w 32tc) i nasza pediatra powiedzieli, że dziecko będzie drobne. No i jak na 37tc te 2670g rzeczywiście nie było dużo.
    A dokładne oszacowanie wagi dziecka, żeby zgadzało się do 10g, zdarza się jednak niezbyt często.
    --
  3.  permalink
    A ja mam USG w czwartek!
    Takie już na szybcika i zobaczymy ile ten moj Franio waży :smile:
    Cos mi się zdaje że jednak ostatnimi czasy przybrał na masie, i z maluszka zrobiła się kluseczka :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Talinka: oglądam sobie SR w necie - ostatnio podawałam link

a dałoby rade jeszcze raz? :whorship::whorship::whorship:

musiałam to przegapić
    je jeszcze nie dotarłam.... strasznie mi się nei chce...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    dziekuje dziewczyny, jestem przeszczesliwa!
    :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Talinka też poproszę o tego linka do SR. Please!!!!!!!!!!:whorship::whorship::whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Night kiedy masz pierwsze KTG?
    -- mama dwóch łobuziaków :)
  4.  permalink
    katy222: Night kiedy masz pierwsze KTG?

Wstepnie na 28.09.. ale jak mówię mam jeszcze wizytę w czwartek więc może co innego lekarz zdecyduje :smile:
    A jak u Ciebie? Bo u mnie cisza...
    Jedynie coraz więcej bóli brzuszka takich jak na @, coraz niżej czuję dziecia ale jakos nie czuje tego jkabym miała zacząc niedługo rodzic..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: A ja mam USG w czwartek!

ja też ! :smile:
    i nie mogę się doczekać bo mam wrażenie, że w niedzielę [kiedy mnie mocny ból trwający 10 minut dorwał] Mała się znowu odwróciła i znowu mam kulę pod prawą piersią...
    obym się myliła jednak.....
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Teorka, jaką kulę?:tongue: Co tak brzydko mówisz o główce Ninki?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    własnie... poza tym kulę to się ma u nogi a nie pod cycem :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    heheheheh :smile:
    no dobra kuleczka :wink:

a może to tyłek jest nawet ?
    nie wiem ale w niedzielę przez 10 minut byłam pewna, że rodzę [mega silny ból brzucha, skurcze macicy i bóle krzyżowe] i czułam jak ona się rusza mocno tak strasznie i nagle się wszystko uspokoiło a ja poczułam dyskomfort taki jaki czułam 1,5 tygodnia temu zanim się główką w dół obróciła....
    mam szczerą nadzieję, że się mylę i że nie umiem rozpoznawać położenia mojego dziecka w brzuchu bo co jak co ale już za późno na fikołki kurcze blade ! :devil:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    milego dnia wszystkim:)
    ja dzis mam wizyte o 13 doczekac sie nie moge:) trzymajcie kciuki za dobre wiesci:) jak wroce dam znac co i jak:) i zrobie foto swego brzuszka(hmm gdzie on jest??:))takze do popoludnia mamuski:)
    --
  5.  permalink
    TEORKA: mam szczerą nadzieję, że się mylę i że nie umiem rozpoznawać położenia mojego dziecka w brzuchu bo co jak co ale już za późno na fikołki kurcze blade ! :devil:

Ja dalej nie rozpoznaje połoenia swojego dziecka..
    Ostatnio mówie lekarzowi, że Franio cos chyba poprzecznie leży.. bo kopie mnie jakoś tak dziwnie po bokach i w okolicach pępka..
    Na co pan doktor stwierdził, że się mylę bo dzieciak już wbity w dół i nie ma szans żeby sie odwrócił :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NIGHT tzn ja na pewno poprzecznego nie rozróżniam od innego ale wydaje mi się [podkreślam - WYDAJE], że czułam jak ona sie obracała w niedzielę...
    a skoro się obracała to chyba główka u góry jest...
    chyba, że mnie zrobiła w konia i zrobiła dwa fikołki
    najpierw do góry a potem na dół znowu hehe
    nie wiem coś się tam zadziało w każdym razie bo tak jak mówię - takiego bólu nie czułam odkąd w ciąży jestem a poza tym od niedzieli znowu brzuch inaczej wygląda, ja mam problemy lekkie z oddychaniem i jak chce się podetrzeć prawą ręką [ :devil: ] to mam problem hehhehehe
    taki problem jaki miałam właśnie przy jej położeniu pośladkowym a potem jak zeszła głową w dół to problemu tego nie było...
    więc na tej podstawie tak sobie to rozkminiłam...

a pewnie w czwartek się okaże, że dalej głowa na dole i dupa ze mnie jest a nie rozkminiaczka :devil::devil::devil::devil:

EWELINDA trzymam kciuki ! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda trzymamy kciuki !! :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Aguncia, cos mi sie pojebawszy z ta parka. Myslalam, ze masz juz synka:bigsmile::bigsmile:
    Kurde, z tym usg w 32tc to jestem w takim razie ciekawa, ze moj gin na genetyczne i polowkowe wysylal mnie do kogo innego a teraz nagle sam chce robic...?:/ obawiam sie, ze on mi tylko sprawdzi polozenie lozyska i tyle. Wtedy czeka mnie z nim niemila rozmowa.
    Dobrze, ze jednak rodze na Karowej a nie u niego. Ma jakies dziwne teorie w niektorych kwestiach.
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Magdalena: Aguncia, cos mi sie pojebawszy z ta parka. Myslalam, ze masz juz synka

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    nie magda, to moje pierwsze dziecko. ja z tych co nazywaja "starymi pierwiastkami" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    aguncia: ja z tych co nazywaja "starymi pierwiastkami

ooo widze, że ktos chce mi zgarnąć mój tytuł sprzed nosa :bigsmile::bigsmile:
    moja droga ja w listopadzie kończe 36 :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    ja dzis mam wizyte o 13 doczekac sie nie moge:)

Oczywiście powodzenia :bigsmile:

Ja za 9 dni mam wizytę i tylko coś mi powiedzą przykrego.. :devil: Oooo Skończyło się babki sranie.. :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anula36: ooo widze, że ktos chce mi zgarnąć mój tytuł sprzed nosa
    moja droga ja w listopadzie kończe 36

absolutnie nie smiem zgarniac; noooooo, powiedzmy, ze ty jestes "juz naprawde stara pierwiastka" :bigsmile:
    ale nie zaprzeczysz, ze ja tez do "starych" sie kwalifikuje (jak urodze to wlasnie skoncze 35!
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    ja mam w czwartek wizytę u anestezjologa. Nadal martwią mnie moje płytki.... Znów spadły i jest 86tys przy normie od 135tys:sad:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    aguncia: ty jestes "juz naprawde stara pierwiastka

no wreszcie ktos to po prostu przyznał :bigsmile::bigsmile: bo cały czas słyszę, że młodo wyglądam albo że ten wieka się teraz zmienia....
    i powiedzmy, że jestesmy w tej samej grupie wiekowej:bigsmile::bigsmile:

robiłaś badania prenatalne? tam w italii chyba robia takie :) jak ci wyszły?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anula36: robiłaś badania prenatalne? tam w italii chyba robia takie :) jak ci wyszły?

zrobilam nieinwazyjne badanie genetyczne (test PAPP-A), ktory wyszedl negatywny :bigsmile:
    na szczescie nie bylo potrzeby aby robic dodatkowe badania (amniopunkcje).
    u nas amniopunkcja zalecana jest kobietom po 35-tym roku zycia... w polsce jest tak samo? ty anula robilas?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Rany ale natrzaskałyście, dopiero nadrobiłam:smile:
    .
    Dziewczyny już jestem.
    .
    W szpitalu dostawałam magnez w kroplówkach 2 x dziennie na twardnienie brzucha, no-spę w zastrzykach- rozkurczowo.
    Kilka razy dostałam też zatrzyki na przyspieszenie rozwoju płuc małej w razie czego.
    I tak:
    MUSZĘ NA SIEBIE UWAŻAĆ BO MAM NADAL I DO ODWOŁANIA ZAGROŻENIE PORODEM PRZEDWCZESNYM
    ORDYNATOR POWIEDZIAŁ MI TO SAMO CO INNI LEKARZE SZYJKA JEST B. KRÓCIUTKA I MIĘKKA.
    NAJLEPIEJ JAKBYŚMY DOTRWAŁY (ja i mała) DO CHOCIAŻ 34 TC A NAJLEPIEJ DO KOŃCA.
    Nie miałam usg szyjki by nie podrażniać jej dodatkowo bo jest b. miękka.
    .
    Miałam usg dziecka, mała waży 1100g, wszystkie pomiary jak na dany tc są prawidłowe, ułożona jest miednicowo nadal ale teraz to i tak nie ma znaczenia bo nie wiem jaki poród mnie czeka.
    Łożysko jest na ścianie tylnej, II st dojrzałości.
    .
    ZALECENIA DLA MNIE TO LEŻENIE I JESZCZE RAZ LEŻENIE, NIE WOLNO MI CHODZIĆ.
    MOGĘ WSTAWAĆ DO WC I COŚ ZJEŚĆ.
    .
    więc teraz leżę i nadrabiam czytanie na 28 dni.
    .
    A i dlatych które są w ciąży dziewczyny zwracajcie uwagę na to czy nie twardnieje Wam brzuch, nie spina się bo może to skracać szyjkę a i jeśli badzo częto korzystacie z wc po wypiciu niewielkiej ilości płynów to procie lekarza o sprawdzenie czy z szyjką nic się nie dzieje.
    Mnie co do tego „uświadomił” lekarz na IP, że to też może świadczyć o jej skracaniu i nie ważne, że jest się w ciąży i to norma, czasami może zapowiadać też skracanie szyjki.
    Dr tłumaczył mi i u mnie to się zgadza bo brzuch i dziecko mam na samym dole, b. nisko i dlatego mam takie parcie na pęcherz.
    Szyjki praktycznie nie mam wcale bo bardzo dobrze jest wyczuć dziecko – 3 lekarzy to potwierdziło po badaniu, że bardzo dobrze wyczuwają małą przy badaniu gin.
    .
    A tak wogóle to Aguncia, Talinka gratuluje córeczek:bigsmile:
    No i przede wszystkim gratulacje dla Aneci:bigsmile:
    .
    Pozdrawiam, od dwczoraj jak wyszłam jestem "kanapowym potworkiem".
    Mąż wychodząc do pracy zrobił mi śniadanie a jak wróci będzie robił obiad.
    .
    Poczytałam tez o Waszych "zboczeniach" m.in odnośnie prania - mam to samo jednak teraz to mi rybka.
    Wczoraj jak mąż prasował to mną ponosiło ale jak mus leżenia to leżę, trudno ja bym zrobiła to inaczej ale są ważniejsze sprawy jak dotrwanie do termiu niż super gładkie, wyprasowane pranie:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    asik28: dziewczyny zwracajcie uwagę na to czy nie twardnieje Wam brzuch, nie spina się bo może to skracać szyjkę

Ja zupełnie nie wiem naczym owe twardnienia polegają. Czy to boli?
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    asik - zaciskam kciuki abyście wytrwały z malutką jak najdłużej!!!
    teraz leż i dbaj o Was, a pranie, prasowanie...trzeba to przeżyć i już :-)
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Może opiszę jak to wyglądało u mnie żeby zoobrazować trochę.
    Czasami miałam tak, że momentalnie brzuch się spinał, w dotyku był twardy jak kamień, a przy chodzeniu czy nawet siedzeniu czułam wyraźny dyskomfort tak jakby ten brzuch ważył nie wiadomo ile, przy chodzeniu czy staniu było wrażenie, że ściąga mnie tak jakby w dół-to takie uczucie ciężkości.
    Tego raczej nie da się pomylić w dotyku jest wtedy twardy i spięty do granic możliwośći, w każdym razie człowiek nie czuje się komfortowo.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    Talinka: Ja zupełnie nie wiem naczym owe twardnienia polegają. Czy to boli?

twardnienie nie boli bo to skurcz przepowiadający jeszcze nie bolący :wink:
    tak jak nazwa mówi twardnieje brzuch ...da się to wyczuć bez dotykania brzucha bo jest wtedy uczucie takiego ciągnięcia jakby :wink: i skurczu macicy
    jak będziesz je mieć na pewno będziesz wiedziała że to to ...
    ja mam od 3 tyg ale wszystko się dobrze trzyma , jedynie szyjka mi zmiękła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hmmmm to ja chyba takie coś miewam :neutral:
    Dzisiaj np. wracałyśmy z cmentarza, a mnie zaczęło boleć niby kolkowo (tak jak wcześniej), ale jednak inaczej. I jak usiadłam sobie na chwilę to przeszło. Później złapało przed samym domem...
    Właśnie takie uczucie jakby mi brzuch nie dość, ze w przód chciał się wyrwać, to jeszcze w dół go ciągnęło :surprised:

Nie wpadłabym na to, że to są twardnienia i stawianie się macicy! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no widzisz :smile::smile:
    a u mnie jest gorzej bo przez ostatnie 3 dni miałam bóle jak na @ dooość mocne...
    nie iwem czemu ale zawsze rano mnie łapią jak jeszcze leże...
    a najśmieszniejsze jest to że KTG żądnych skurczy nie wykazało...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja ostatnio miewam bóle w kroczu... takie jak podczas @ - ale to czasem boli podczas wizyty w toalecie wieczorem, a w dzień jest cisza.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talka,też miewam takie kolkowe bóle.. np. wczoraj,ale podejrzewam że to może przez ciągłe chodzenie.Bo od 10 rano do 17.00 ciągle na nogach,zmęczona,musiałam pozałatwiać parę spraw i musiałam sobie w końcu usiąść,bo już się iść nie dało. Dziś np. strasznie mokro miałam od rana i jeszcze doszedł taki nieprzyjemny ból.. i od razu czarne myśli,że to może krwawienie i dlatego tak mokro.. Staram się nie zwariować
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    To, że są jeszcze nie świadczy o niczym złym (bo normalnie w ciąży mogą występować) ale warto zwracać na nie uwagę gdy często się tak dzieje i powiedziec ginowi -niech sam oceni czy nic się nie dzieje i ma na uwadze.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no właśnie u mnie w dzień jak się ruszam też jest cisza ... jedynie czasem ten brzuch twardnieje
    ale skurcze mocne jak na @ mam zawsze jak się obudzę będąc w łóżku po czym cały dzień spokój...
    i tym sobie tłumacze że na KTG nic nie było bo było robione w dzień...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Talka,też miewam takie kolkowe bóle..

Nie, nie - kolkowe miałam wcześniej. Teraz one są INNE.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.