Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeSep 20th 2011
     permalink
    a ja ile bym zjadła tylko po wszystkim mam straszną zgagę... :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mi ostatnio znów zgaga wraca, ale jest znośnie.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    jak bym najadła się kaszanki to chyba bym umarła :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
    • CommentTimeSep 20th 2011 zmieniony
     permalink
    nie mam pojęcia, mi lekarz niczego nie zagronił. powiedział " nie dajmy sie zwariowac pani jest w ciązy a nie chora' jesli bedzie sie z zycia rozsadnie korzystać to bedzie ok. a kaszanka to nie jest surowe mieso przecież ...
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    pewnie nie słyszałam żeby kaszanka była zabroniona słyszałam żeby unikać grzybów i surowych ryb i mięs ze względu na możliwość zatrucia
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no mi ciąża odmieniła smaki i gusty bo jak dawniej właśnie na kaszankę nie mogłam nawet patrzeć a co dopiero czuć ją przysmażoną tak teraz nie mam nic przeciwko niej :bigsmile:
    ale zaś przez całą ciążę nie jem wędlin tak mnie od nich odrzuciło...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    venika: słyszałam żeby unikać grzybów

a grzyby jadłam - 3 razy :cool:

morela1: ale zaś przez całą ciążę nie jem wędlin tak mnie od nich odrzuciło...

mnie odrzuciło od mięs i wędlin do ok. 15-16tc - później się trochę przekonałam, ale mięso to "od święta" właściwie. no jakoś mi nie chce przejść jeszcze. wędliny już lepiej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    a ja od początku ciąży nie jem ani ciut ciut wędlin ale mięso jem , mięso uwielbiam :bigsmile:
    mama mówi że jak ja nie jem wędlin tyle czasu to mój dzieć też nie będzie lubiał...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dziewczyny matko co ja teraz wyczytałam!! od 1,5 tyg mam krostki na ciele które mnie baaaaardzo świędzą ... byłam u lekarza rodzinnego kazał pić wapno nic więcej...
    nie przechodzi ... siadłam na google i czytam o tych krostkach a to jest cholestaza ciążowa !!! to są te objawy co ja mam!!! grozi ona nawet obumarciem płodu!!!
    Jezuu jutro ide jeszcze raz do tego lekarza i mu powiem co wyczytałam! teraz jestem osrana normalnie...:sad::sad::sad: i bardzo często trzeba rozwiążać ciążę...:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Talinka - jak ty mozesz jesc dynie w occie? :bigsmile: mnie kojarzy sie z dziecinstwem :wink:
    A mnie dzis wzielo na sliwki:devil: jesli chodzi o wedline, to wczesniej mnie odrzucalo, teraz juz czesto ja jem. Ale kurczak w ogole mi nie wchodzi a tak wczesniej go lubilam:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Kaszanka nie jest surowa tylko albo parzona albo pieczona zdaje sie :) wiec mozna ja smialo jesc na to wyglada :)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Morelka, odpisałam ci na karcie.... bo tu Twoja wypowiedź została zagłuszona sprawami kulinarnymi....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej: bo tu Twoja wypowiedź została zagłuszona sprawami kulinarnymi....

nie zagłuszona..
    ja przeczytałam, ale co mam napisać ?

nie jestem lekarzem, nie znam się na chorobach ciążowych i nie podjęła bym się oceniania czyjegoś stanu zdrowia przez internet

jedno co mi się na myśl nasunęło to to, że nie ma to jak diagnozować się samemu z pomocą googli :devil:

a drugie co mi się nasunęło to to, że może trzeba było iść do swojego ginekologa prowadzącego a nie do rodzinnego ?
    bo jak to jednak z ciążą związane to co rodzinny pomoże ?

jeśli się bardzo denerwujesz to jedź od razu do szpitala
    niech to obejrzą....
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Morela, nie stresuj sie jeszcze. Ja mialam to samo. Takie objawy czesto pojawiaja sie ok 8 miesiaca ciazy. Najwazniejsze, to proby watrobowe zrobic bez tego lekarz nie poda diagnozy.
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Z tymi krostkami to może lepiej pędź do gina!! skoro to może być ta jakaś choleostaza, bo zwykły lekarz może się nie orientować w takich sprawach. A tak swoją drogą to gdzie ci te krostki wyskoczyły? na całym ciele czy tylko miejscowo???
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ale ja dopiero teraz wyczytałam że to z ciąża związane nie jak szłam do rodzinnego.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Aha i chyba fosfataza jest podwyzszona zawsze w ciazy wiec tez bez stresu jakbys odebrala wynik i zobaczyla cos takiego zanim lekarz Ci powie co i jak
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    krostki zaczeły się pojawiać na brzuchu są naprawdę baardzo malutkie jak główka szpilki a swędzą jak diabli... teraz swędzą mnie też nogi i ręcę... jutro chce iśc po skierowaie na badanie wątroby... ale już się martwie...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    Trisha
    dzięki zapamiętam
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Ja drapalam sie do krwi az, takie koszmarne swedzenie bylo a najgorzej z rana i wieczorem ;/
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no właśnie ja tak mam z rana i wieczorem ... właśnie się zaczęło...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    Trisha
    i Tobie potwierdzili cholestazę?? czy było to coś innego?
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    nie bylo zadnej cholestazy :) Napisalam, ze w okolicach 8 miesiaca ciazy takie swedzenie skory jest normalne i zdaza sie czesto. Ale bez prob watrobowych w tym przypadku ani rusz :)

glowa do gory :)
    --
  1.  permalink
    Morela przede wszytskim się nie denerwuj!
    I nie diagnozuj sobie choroby za pomocą netu, to co napisała Teo.
    Jakbym ja sobie przed ciąża wszystko diagnozowała na podstawie pojedynczych objawów to chyba bym już w szpitalu leżała..
    A jak się denerwujesz to do gina!
    Idż powiedz co cię niepokoi i on na pewno jakos temu zaradzi, na własna rekę nie ma co działać.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    oj, Morelka, aż mi Cię szkoda. no ale z tego co czytałam, sprawa jest do ogarnięcia, poza tym już Ci niewiele zostało do porodu, dzidź donoszony. 3mam kciuki.
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dobra dzięki dziewczyny
    czekam na jutrzejszy dzień i będę działać w tym kierunku żeby się dowiedzieć co to jest...
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    No ja Cie morelka rozumiem, bo sama jak przeczytalam o cholestazie, to sie przestraszylam. Ale zadzwonilam do gina i powiedzialam o objawach to od razu kazal pw zzrobic i morfologie chyba. Moze tez jutro zadzwon do gina. a jak nie to zrob prywatnie proby watrobowe i morfo jesli masz mozliwosc. Bedziesz spokojniejsza
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: czekam na jutrzejszy dzień i będę działać w tym kierunku żeby się dowiedzieć co to jest...

działaj, działaj tylko nie z googlami bo tam to się człowiek tylko strachu może najeść...
    do gina sio i niech się tym zajmie ! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    morfologię miałam robioną w tamtym tyg i wszystko ok z nią...
    zobaczymy co pokarze jutro...
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ewelinda nie wiem czy to Cię pocieszy.
    Ja będąc na usg w 25 tc usłyszałam, że wszystko jest ok tylko dziecko nie ma żadnej treści w żołądku.
    Nigdy sie nad tym nie zastanawiałam i nie wiedziałam, że to takie ważne ale ten gin powiedział, że nie może wpisać, że jest ok (z żołądkiem bo ten jest pusty).
    Co prawda dodał, że może akurat dziecko wydaliło i dlatego ma pusty.
    Jednak wiadomo jak to jest ja juz nic nie słyszałam tylko miałam w głowie, że dlaczego ten żołądek pusty?!!
    I co po 8 minutach badania dr mówi mi, że właśnie żołądek sie wypełnił i teraz z czystym sumieniem może napiać że wszystko jest jak najbardziej prawidłowe:smile:
    .
    Może u Ciebie tak jak pisze Talinka trafiłaś na badanie w czasie kiedy dziecko nie pozbyło sie moczu z pęcherza i stąd był powiększony.
    Rozumię stres ale błagam nie czytaj już nic na necie.
    Wierzę, że będzie dobrze, szkoda tylko że musisz czekać aż tydzień.
    -- ,
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    asik dziekuje kochana tez tak mysle, poza tym moja kolezanka rozmawiala z lekarzem ginekologiem(ma sasiada) i ten mowi ze w 12tc sie tego nie sprawdza bo to za wczesnie...ale ja dla swietego spokoju umowilam sie prywatnie na usg prenatalne na piatek do najlepszego niby dr w Białymstoku bo stad jestem wiec zobaczymy co on mi powie

dziekuje dziewczyny za dobre slowo musi byc dobrze inaczej byc nie moze
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dziewczyny nie mam się czym martwić :D
    poszperałam na internecie jakie badania z moczu mogą wykryć że można mieć tą cholestazę i znalazłam !
    jeśli w moczu jest bilirubina to wtedy świadczy to o chorobie wątroby oraz urobilinogen jeśli nie jest w normie świadczy o cholestazie robiłam badane moczu 12 września więc nie dawno i nie mam bilirubiny oraz urobilinogen w normie!! więc jestem zdrowa :)
    jak dobrze mieć internet jednak ... :smile:
    teraz jestem spokojna bo w trakcie tych badań miałam już te krostki więc jak by to była cholestaza to by już wykazało w nich
    na szczęście jest ok :bigsmile:
    :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeSep 21st 2011
     permalink
    Morela, Ty za bardzo polegasz na samym necie. To nie centrum diagnostyczne przeciez. Najpierw panika a teraz oaza spokoju :) Ja bym zrobila na Twoim miejscu te proby watrobowe, bo to, ze tydzien temu tego nie bylo w moczu niczego nie przesadza a lepiej miec pewnosc :)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no pewnie że zrobie właśnie dziś idę po skierowanie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    super :)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeSep 21st 2011 zmieniony
     permalink
    morela moja koleżanka miała tą cholestazie od 6 miesiąca fakt trochę leżała w szpitalu, leczyła się i była pod kontrolą lekarza cały czas i urodziła śliczną zdrową i mądrą córeczkę :bigsmile: więc spokojnie, nawet jeśli okaże sie że to właśnie ta choroba to mądry lekarz na pewno sobie poradzi :tongue:
    A ty przecież masz już tylko 4 tygodnie terminu. Będzie dobrze i trzymam kciuki, aby to nie było jednak nic poważnego.
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dzięki venika :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    carottka dla mnie to też smak z dzieciństwa-moja babcia co roku robiła dynię w occie :))) pyyyyycha!
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Cześć dziewczynki, już jesteśmy:smile:
    Dziękujemy za gratulacje, czytałam z łezką w oku. Mały głodomorek teraz śpi, więc mam moment, żeby skrobnąć.
    --

Teo, może ta herbatka z liści malin tak go pogoniła?:wink: Szczególnie, że pewnie ze trzy wypiłam:smile:
    W piątek jeszcze zrobiłam zakupy, upiekłam chleb, poszłam z kolezanką na pizzę, a potem to już się zadziało.
    Wklejam Wam info spod mojego wykresu:

Zaskoczył nas totalnie. Wody odeszły mi o północy, w szpitalu byliśmy chwilę przed 1, a o 4.44 Mały wylądował na moim brzuchu. Tak więc dziecko mam imprezowe, sobotnie;))). Tak jak napisała Martuśka, ważył 2870 (i chwała Bogu, bo nie wiem, co by było, gdyby był większy) i mierzył 52 cm. Nie obyło się bez komplikacji niestety, bo okazało się, że jestem „miniaturkowa” i doszło do pęknięcia pochwy:/. No nic – pozszywali mnie sumiennie i pozostaje mi tylko liczyć na to, że wszystko będzie w porządku. Mam 12 szwów ale czuję się dobrze. Siedzi się trudno ale nic to.
    Z powodu ekspresowej akcji porodowej nie zdążyli zrobić mi ZZO, chociaż anestezjolog był gotowy. Wanna wiadomo, od razu odpadła, bo pierwsze odeszły wody. Opieka taka sobie, bo niestety zabrakło miejsca na położnictwie i leżeliśmy na ginekologii ale starałyśmy się (sala 2 os.) domagać się swoich praw:).
    Nasz mały wiercipięta urodził się owinięty pępowiną więc całe szczęście, że szybko poszło.
    Etapy porodu:
    0:00 odejście wód, zero skurczy
    0:15 zaczynają się skurcze, od razu co 3-4 minuty
    Na izbie przyjęć skurcze już co półtorej minuty i rozwarcie 3,5 cm. Lekarz powiedział, że pójdzie szybko.
    Pierwsza z groszami – sala porodowa – rozwarcie już na 5 cm, skurcze.. hmm.. lepiej nie pisać – dobrze, że obyło się bez krzyżowych
    Przed czwartą zaczęły się skurcze parte i szczerze mówiąc nie była to dla mnie lepsza faza porodu – bolało jak diabli – może dlatego, że pękłam..
    Generalnie wpisano, że 1 faza porodu trwała 3h50, druga 50 min.
    Dodatkowym „urokiem” było łyżeczkowanie, z powodu dodatkowego płata łożyska – chcieli mieć pewność, że wszystko wyszło.
    Tak więc kochane następnym razem CESARKA;)).
    Kiedy jednak patrzę na tego słodziaka, wiem, że mimo wszystko było warto.
    --
    Dziewczynki, dopinguję Was cały czas. Będę tu zaglądać, a tymczasem chyba pora przenieść się na wątek mamuś.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to jesteś ekspresowa mamuśka! :bigsmile:
    Jeszcze raz GRATULUJĘ!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Anetka !!!!!!!!!!!!!!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

ale kurcze jak się dowiedziałyśmy, że poród trwał od 00:00 do 04:44 to mi od razu przez głowę przebiegło - ale farciara pewnie pyk, pyk i było po sprawie...
    a tu jednak z przygodami i nie do końca kolorowo....
    no ale dobrze, że skończyło się super i że Mały już na świecie :wink:
    a pokażesz Synka ?
    pokaaaaa plissss :wink:

i jeszcze raz gratuluję :hugging::kissing:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    gratuluje serdecznie synka! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Lato do nas wróciło czy ki pierun? 23 stopnie i słońce :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    gratulacje!!! mam nadzieję że pęknięcie szybciutko się zagoi i będziesz już moga spokojnie siedzieć:) jeszcze raz gratulacje:)
    --
  2.  permalink
    Ogroooooooooooomne gratulacje!!!
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Anecia Gratulacje jeszcze raz.
    12 szwów to chyba dużo ale skoro mówisz że dajesz radę to spoko:smile:
    No i już w końcu nie wiadomo czy lepiej żeby szybko szło czy jednak w trochę zwolninym tempie.
    Ale jak widać wszystko do przeżycia i dobrze się skończyło:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Gratulacje :bigsmile:
    --
    Talinka: Lato do nas wróciło czy ki pierun?

U Nas też ciepło i to nawet bardzo :wink: Tak poza tym chyba kalendarzowe lato trwa nadal ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No, do piątku :bigsmile:
    Tylko, że do wczoraj było max 15 stopni i deszcz :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Anetka jeszcze raz gratulacje:)

Dziewczyny a do mnie wlasnie zadzwonila kobietka z tej kliniki genetycznej co mialam miec za tydz usg prenatalne i krew zebym przyjechala dzis na 14 wiec prosze trzymajcie kciuki moze sie czegos dowiem bo zwariuje chyba od rana rycze tylko.....dam znac pozniej czego sie dowiedzialam
    --
  3.  permalink
    Anetka tez jeszcze raz się dołączam do gratulacji!
    Czyli jednak krotki porod nie zawsze do przyjemnych należy..
    No ale ważne że maleństwo już z Tobą.. aa i jak w końcu ma na imię? :bigsmile:

Ewelinda trzymamy kciuki i zaraz po wizycie daj znać co i jak!
    -- // //
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.