Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeSep 22nd 2011
     permalink
    Morela1 trzymam kciuki by to dziadostwo Cię ominęło:wink:
    Kiedy będziesz miała wyniki, jutro?
    -- ,
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeSep 22nd 2011 zmieniony
     permalink
    Lecia
    ja urodziłam dwójkę takich dzieciaczków 4 kg i troszke ponad. Nie mam porównania jak sie rodzi "małe" dzieci, ale było bardzo fajnie.
    Wogóle pamiętam jak miałam rodzić Hanię, to od poczatku lekarze mówili że bedzie CC. Bardzo sie cieszyłam bo bałam się bólu rodzenia naturalnie.
    A teraz jestem szczęśliwa że oba porody zakończyły sie SN i nie zamieniła bym pamięci o tym pieknym przezyciu na nic na świecie!!!
    Bardzo czesto powracam myślami do tych dni i zawsze widzę wszytsko tak ciepło. :bigsmile:

Morela
    kciuki zaciśnięte :)

PS
    widzę suwaczek Hani, same trójki.
    No i 9 miesięcy po urodzeniu Basi. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    madamagda: widzę suwaczek Hani, same trójki.No i 9 miesięcy po urodzeniu Basi.

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Leciu ja też dołączam do klubu rodzących dzieci 4kg:bigsmile:
    Powiem tak- ja w ogóle podczas porodu nie czułam jak duże jest moje dziecko...Po prostu jakie by ono nie było, duże czy małe, to i tak będzie większe od kanału rodnego... A w tym etapie porodu, kiedy już masz skurcze parte to jest już Ci wszystko jedno... A właściwie nie wszystko jedno- jesteś na maxa skupiona,żeby jak najszybciej dziecko urodzić:bigsmile:
    Nie ma co się bać:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Lecia, to i ja Cię pocieszę - może nie z własnego przykładu tylko mojej mamy - ja ważyłam 4,5 kg i podobno poszło sprawnie i lekko, a mój brat prawie połowę tego co ja i wtedy się namęczyła... Poszło zupełnie na odwrót niż brać to na logikę :bigsmile:
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    witajcie mamuski:) dziekuje za wszystkie dobre slowa i za to ze jestescie...nie spalam cala noc wczoraj odmowilam ta wizyte u Święca prywatnie ktora miala byc jutro ale dzis jak wstaalam namyslilam ze niepotrzebnie pojde to jest niby najlepszy specjalista u nas od usg ciazowych skonsultuje wiem juz co i jak doczytalam poczytalam moze akurat mi cos powie madrego od pieniedzy nie zbiednieje a moze akurat podbuduje nas troche....dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi, mam nadzieje ze dobrze robie....bede szukac wszedzie gdzie sie da...wypytam go czy ten pecherz jest az tak duzy??czy to ze ta przeziornosc dobra oznacza ze nie musi byc to wada genetyczna...czytalam ze ten megacystic cofa sie w 50%, ze przy wadach genetycznych wystepuje z pogrubiona przeziornoscia ktora u mnie nie ma....nie wiem moze glupia jestem ale nie poddam sie...
    --
  2.  permalink
    A ja dziewczynki tak ciut w innym temacie.
    Tak sobie myślałam, że jak mi jakiś czas temu większe mdłości z wymiotami minęły, to myślałam, że to już koniec nudności a tu bęc. Co rano bardzo mi niedobrze. Dziś do tego czuję się jakoś słabo... Kurcze, niedobrze mi... Długo może mnie jeszcze męczyć? Pani u ginekologa powiedziała mi, że do 14 tc ciąży powinno przejść bo wtedy już łożysko jest rozwinięte... Ech, a mi dalej niedobrze... Pierwsze gdy oczy rano otworzę, czuję, że ranek taki jak zwykle - nudności i słabości. A jutro idę do szkoły + sobota i niedziela...
    --
  3.  permalink
    Mój mężczyzna ważył 4.95 gdy się urodził!
    Ewelinda, trzymaj się, trzymam kciuki, żeby było wszytsko dobrze! Wierzę w to!
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Dzieki za slowa otuchy dziewczyny, jakos to bedzie, troche sie obawiam tej mojej wady wzroku ale jakos tu dziewczyny rodza z takimi wadami to moze i ja urodze. Najwazniejsze że "Mały" zdrowy i ja sie dobrze trzymam. Czasem musze sobie przypominac jaki to cud że on we mnie żyje i wtedy ani kopanie/rozpychanie tak nie przeszkadza ani porod nie przeraza:)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Aaaaa lecia zapomniałam dodać- ja też z wadą wzroku i do tego jakieś zmiany na siatkówce... Niby okulistyczne przeciwwskazań do porodu SN nie było, ale lekki stresik był...
    Na pewno przed porodem idź na konsultację do okulisty.
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    wyniki na cholestazę powinny być jutro ...
    ale odebrałam dziś wyniki na obecność paciorkowca i wynik jest ujemny !!:jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ewelinda
    ewelinda29: nie wiem moze glupia jestem ale nie poddam sie...

przede wszystkim jesteś przyszłą mamą a każda mama zrobi wszystko co możliwe dla swojego dziecka.
    .
    Pewnie, że warto wszystko sprawdzić, trzymam za Was kciuki i dobre wieści:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    katarzynah1987: Dziś do tego czuję się jakoś słabo... Kurcze, niedobrze mi... Długo może mnie jeszcze męczyć?

Mnie mdłości męczą do dziś. Codziennie z rana. A wymioty trzymały do początku 5 miesiąca.
    katarzynah1987: Pani u ginekologa powiedziała mi, że do 14 tc ciąży powinno przejść bo wtedy już łożysko jest rozwinięte...

E tam, to chyba jakaś bzdura. Każda kobieta przechodzi to inaczej. I to chyba nie ma znaczenia,że np. jak się w ogóle nie wymiotuje to zle,a jak się wymiotuje ciągle to jest super.. Takie moje zdanie.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    morela1: ale odebrałam dziś wyniki na obecność paciorkowca i wynik jest ujemny !!

super:thumbup:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: ale odebrałam dziś wyniki na obecność paciorkowca i wynik jest ujemny !!:jumping:

super !
    ja własnie idę zaraz do gina na to badanie głównie :smile:

EWELINDA trzymam dalej kciuki i mam nadzieję, że Maleństwo się po prostu nie wysikało albo coś i że to nic poważnego....
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    TEORKA: super !
    ja własnie idę zaraz do gina na to badanie głównie

super :smile:
    a wynik kiedy będziesz miała??
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Wszystkie przyszłe i obecne mamusie! Napiszcie mi proszę jakie leki są niezbędne gdy maluszek jest już w domu? Mam na myśli takie, które nie muszą ale mogą być potrzebne np. przy kolkach, gorączce...może zrobiłybyście listę, którą można by było uaktualniać? Plisss:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    na pewno stosuje się podawanie witaminy D i K od 2 tyg po porodzie ... można kupić w aptece w postaci kapsułki , którą się wyciska lub syropku...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    na temat kolki wiem tyle że pomaga masaż brzuszka co do leków nie wiem nic ani na kolkę ani na gorączkę ...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: super :smile:
    a wynik kiedy będziesz miała??

kurde nawet nie wiem :smile:
    pewnie ok tygodnia się czeka nie ?
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ja czekałam 3 dni koleżanka też z innej części kraju ... może u Ciebie też tak...:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    warto czasami zajrzec do BAZY WIEDZY, tam znajdziecie istotne informacje np

KOLKA

APTECZKA MAMY I DZIECKA

WYPRAWKA

7 skoków rozwojowych, jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka

i wiele, wiele innych :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to jak 3 dni to pewnie dopiero w poniedziałek poznam wynik bo w soboty i niedzielę raczej nie pracują :wink:
    no nic, poczekamy zatem :smile:
    --
  4.  permalink
    Wit K i D podaje się od 8 doby (przynajmniej u nas takie zalecenia). Poszukajcie w aptece K i D w jednej kapsułce- wychodzi taniej :wink: I porównajcie cenę kilku producentów- my kupiliśmy 36 kapsułek (K+D) Oleofarmu za trochę ponad 20pln. W tej samej aptece identyczne kapsułki tyle że innego producenta kosztowały 15pln drożej.
    Na kolki to najlepiej działa spokój mamy :wink: A z leków- od narodzin można podawać esputicon, po pierwszym miesiącu Infacol.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    katarzynah1987: Mój mężczyzna ważył 4.95 gdy się urodził!

to przygotuj się, że Twoje dziecko też będzie miało podobną wagę urodzeniową.
    _
    Na kolkę możecie kupić PLANTEX to chyba jedyny lek, który można podawać od 1 tygodnia. O skuteczności nie napiszę.
    Na gorączkę dla takiego malucha nic nie ma. Chyba od 3 miesiaca dopiero można podać Ibum, nie wiem jak jest z paracetamolem.
    Jednak ja jestem daleka od kupowania leków na zaś. Z resztą i tak nie możecie nic podać noworodkowi bez konsultacji z pediatrą. No może ten plantex. Jak się coś dzieje z maleństwem to się jedzie na oddział.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: katarzynah1987: Mój mężczyzna ważył 4.95 gdy się urodził!

to przygotuj się, że Twoje dziecko też będzie miało podobną wagę urodzeniową.

eeee ja myślę, że tu zależność jest żadna :smile:

dla przykładu - mój tata przy porodzie miał 4,9 kg, moja mama 4,2 kg a my [tzn ja i moich dwóch braci] rodziliśmy się z wagą:
    najstarszy 2 kg [ale on wcześniak więc się nie liczy]
    średni 2,7 kg [3 dni po terminie]
    ja 2,9 kg [dzień przed terminem]

więc maluszki mimo, że nasi rodzice po urodzeniu się do klocków raczej zaliczali :smile:
    --
  5.  permalink
    Katy, mój mąż urodził się z wagą ok 4kg. Synek niecałe 2700g, nawet gdybym dociągnęła do 39-40tc to pewno max 3200 by ważył. Więc i tak średniaczek.
    Już kiedyś wklejałam artykuł- naukowcy wysunęli teorię, że waga jest po mamie, długość po tacie.
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ja też myślę że między wagą rodziców a wagą noworodka nie ma zależności ...
    dla przykładu mój mąż jak się urodził miał coś ponad 2 kg a ja ok.3kg
    a mój synek już ma ponad 3 kg i nie wiadomo ile jeszcze przybędzie ...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    dokladnie, zaleznosc jest zadna miedzy waga ojca czy matki. Moj maz wazyl 5,5kg (!!!) a moj syn 3,5kg.

A na goraczke dla takiego malucha to nie pamietam co dostalam, ale to byly czopki jakies z paracetamolem chyba, na pewno nic z ibuprofenem
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    A z lekami na kolke, tez trzeba uwazac, bo bywa, ze maja odwrotny skutek i wzmagaja wzdecia
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moj mlody po plantexie mial mega jazde :/
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    cerisecerise
    w takim razie rozumiem dlaczego ja rodzę dzieciaki ciężkie i bardzo długie :bigsmile:
    Ja ważyłam przy porodzie 3 tygodnie przed terminem 4 kg i 53 cm a mój mąż na 4 tygodnie przed terminem 3,300 ale za to 59 cm :wink:
    i teraz nam wychodzą dzieciaczki ponad 4 kg i ponad 60 cm dł.
    --
  6.  permalink
    Właśnie wróciłam z wynikami badań (mocz, grupa krwi) + zaszłam na EKG.
    Niestety leukocyty w moczu tak samo jak ostatnio czyli 10-15. Mało tego pojawił się cukier (0.07%), acetonu teraz brak ale za to odczyn obojętny, a powinien być kwaśny. Nie wiem skąd ten cukier w moczu. Generalnie mało jem słodyczy, bardziej kwaśne owoce. Ale mimo to słodzę kawę (inkę), herbatę. Czasem zjem jakieś ciastko, deser, budyń. W przeddzień "oddania" moczu do badania musiałam coś takiego chyba zjeść skoro tak wyszło... To źle? Ten cukier w moczu?
    Na poniedziałek jestem umówiona do ginekologa więc za pewne znowu kolejne badanie moczu przede mną, a c EKG to nie wiem bo dopiero na wtorek mam wizytę u internisty, który zinterpretuje wynik badania.
    --
  7.  permalink
    Ohh jak dobrze, że akurat dziś pisałyście o rodzeniu troszke wiekszych dzieciaczków..
    Wrociłam wlasnie z USG, i z małej kruszynki zrobiła się kluseczka!! :bigsmile:
    Franio waży 3505g, wiadomo, że jest plus minus, i lekarz raczej obstawia że waży mniej niż to podaje maszyna ale jednak..
    Zaczęłam się stresować że jeszcze tydzień pewnie posiedzi, więc i troszkę masy nabierze.. i może do 4kg dojść!!
    No ale zobaczymy..
    A i dalej nic nie zapowiada żebym miała urodzić.. straciłam wszelką nadzieję :sad:
    Idę dziś po herbatke z lisci z malin!
    -- // //
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Kasia - PH obojętne jest częste w ciąży i jest ok, więc się nie przejmuj. To zasadowego można się obawiać, bo sprzyja rozwojowi infekcji. Co do cukru, to nie wiem skąd on u Ciebie wziął ale to chyba nie jest zależność, że coś tam jesz słodkiego i ci wychodzi, bo ja na przykład od zawsze uwielbiam słodycze i tak jest do teraz, jem ich tyle co wcześniej a mam niski jego poziom w osoczu, w moczu brak i krzywa cukrowa też idealna, także to nie musi mieć związku z dietą no chyba że to zapowiada cukrzycę ciązową...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    w moczu u zdrowych osób nie ma glukozy jeśli się ona pojawia wskazuje to na cukrzycę...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    Średnia prawidłowa wartość to 6. Mniej mają osoby spożywające duże ilości mięsa. Mocz zasadowy (powyżej 6) jest charakterystyczny dla osób na diecie wegetariańskiej lub mlecznej.
    Zasadowy odczyn może także towarzyszyć podwyższonemu poziomowi potasu, przewlekłej niewydolności nerek czy nadczynności przytarczyc. Pojawi się również, gdy mocz zbyt długo jest trzymany w temperaturze pokojowej.
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    co do obojętnego nie wiem jak to jest...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nightingale_84: Franio waży 3505g, wiadomo, że jest plus minus, i lekarz raczej obstawia że waży mniej niż to podaje maszyna ale jednak..
    Zaczęłam się stresować że jeszcze tydzień pewnie posiedzi, więc i troszkę masy nabierze.. i może do 4kg dojść!!

nie przejmuj się :smile:
    Ninka też nagle przyśpieszyła i dzisiejsze pomiary pokazały wiek 36t5d czyli jakieś półtora tygodnia większa niż zawsze
    waży 2,7 kg ale szacowana waga na 25.10 też się zwiększyła z 3,3 -3,5 kg na 3,8- 4,0 kg :smile:
    oby nie hehe

i w ogóle to dostałam Fenoterol [na razie tylko 0,5 tabletki co 8 godzin] bo mi się szyjka skróciła przez te ciągłe napinania i skurcze
    miała 3,5 cm a dzisiaj 2,27 cm
    więc ewidentnie skurcze jej nie pomagają
    mam brać Fenoterol więc i dużoooo leżeć [tylko wtedy mi się brzuch nie stawia i nie spina] a za tydzień na KTG żeby sprawdzić czy lek działa
    i gin powiedział, że super by było gdybym przed 4.10 nie urodziła, więc po 4.10 odstawiam wszystkie leki i mogę znowu wznowić aktywność :wink:
    i się śmiał, że może być tak, że potem się dziecko zabunkruje i nie urodzę nawet po 42 tygodniu hehe
    ale kazałam mu to wypluć i szybko wypluwał
    :devil:

a ! i przede wszystkim Mała głową w dół więc moja intuicja matczyna o kant dupy potłuc hehe :cool::cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ja też wcześniej miałam przepisany fenoterol na stawianie brzucha ale ze względu na to że z szyjką się nic nie działo nie brałam tych tabletek...
    u Ciebie jednak inna sytuacja bo się skraca...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    do 4.10 nie daleko :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no u mnie się skraca właśnie...
    dlatego ja chyba jednak wezmę tym bardziej, że dawka na początek malutka...
    a lepiej dla Ninki, żeby jeszcze 2 - 3 tygodnie jednak wytrzymała...
    i na prawdę mnie coraz bardziej, mocniej i częściej ten brzuch boli więc nie chcę ryzykować..
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no ja cię rozumie też bym tak postąpiła:smile:
    mi też mówiła ostatnio 12 września że by to przepisała(o wcześniejszym zapomniała) ale właśnie mówiła że na to już za póżno bo praktycznie trzeba je odstawiać a nie dopiero zapisywać ...
    a skurcze też mam coraz ciekawsze...:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    w moczu u zdrowych osób nie ma glukozy jeśli się ona pojawia wskazuje to na cukrzycę...

Hmm, a jeszcze podczas ostatnich badań poziomu glukozy wyszło 83mg/dl przy normie 65 - 110, a teraz to zaledwie 0.07 % w moczu może wskazywać na cukrzycę ciążową?! Ojjjjjć... Muszę popytać jak u mnie rodzinie wygląda temat cukrzycy bo nie mam zielonego pojęcia czy występowała czy nie, a także czy podczas ciąży, u którejś z ciotek pojawiła się... Chyba jedynie z przeprowadzonych "wywiadów" z ciotkami mogę coś wywnioskować, bo siostr ciotecznych w/po ciąży brak (same małolaty są jedynie albo mężczyźni).
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    katarzyna ja cię nie chcę straszyć broń Boże ani nic z tych rzeczy ...
    napisałam co słyszałam o glukozy w moczu , ale może nie świadczy to od razu cukrzycy jeśli jest jej tak mało nie mniej jednak skontaktuj się ze swoim lekarzem niech te wyniki obejrzy tak będzie najlepiej :wink:
    --
  9.  permalink
    TEORKA: i się śmiał, że może być tak, że potem się dziecko zabunkruje i nie urodzę nawet po 42 tygodniu hehe

Tego się właśnie też obawiam!! Ale może nie będzie tak źle! :wink:
    No i widzisz jaka z tej Ninki grzeczna dziewuszka że tak głowką siedzi obrócona :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jestem z powrotem! Julka zajęta właściwie cały czas sobą, rysowała, śpiewała mi, gadała :-) Bardzo miło.
    Na razie idę jutro od 15:30 do 21 około, bo Justyna (sąsiadka) ma szkołę. W sobotę od 12:00 do 18:00 :-)
    Wtedy dopiero w czwartek za tydzień. I ustaliłyśmy, że będzie mi płaciła od godzin, bo inaczej to nie ma sensu, a że sytuację mają baaardzo nieciekawą, to dogadałyśmy się na 3zł/h :-)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    katarzynah1987: badań poziomu glukozy wyszło 83mg/dl przy normie 65 - 110

ale to badanie z krwi no nie???
    --
  10.  permalink
    Aaa i w ogóle z dzisiejszego USG termin porodu nagle się przesunał na 6.10!!!
    No przeca ja osiwieję!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    *nihgt* nawet nie gadaj...:bigsmile:
    ty leć po tą herbatkę lub olej z wiesiołka lepiej...:bigsmile::bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.