Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeSep 28th 2011
     permalink
    dzien dobry wszysstkim:) a ja dzis chyba wedlug suwaczka zaczynam II trymestr tak?? bo zaczyna sie 14tc?? dobrze mysle....

morelka gratuluje 38tc czekamy na rozwiazanie:)

A jaki to specjalista w tej łodzi

venika a w łodzi to profesor Szaflik ktory przyjmuje w DIASONIE jak dobrze wyczytalam, zajmuje sie takimi przypadkami powiekszonego pecherza, odbarcza je i wstawia tzw shunty czyli cewniki odprowadzajace mocz z pecherza do wod plodowych...pytalam czy ktoras jest z Lodzi chcialam wiedziec czy slyszalyscie o nim
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
    • CommentTimeSep 28th 2011 zmieniony
     permalink
    na bolące gardło mozna TANTUM VERDE :) Boiron Homeogene/Homeovox (lek i homeopatyczne) oraz specjalny syrop dla kobiet w ciązy PRENALEN (przeziębienie,grypa)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    Viicki
    Na pewno możesz stosować Prenalen - syrop na przeziębienie dla kobiet w ciąży, jest świetny. Jak byłam chora 2 miesiące temu i długo mi nic nie chciało pomóc to ten syropek raz dwa trzy sobie poradził. Ale to było zwykłe przeziębienie. Jednak i tak jak będzie nie pomagało to musisz iść do lekarza bop może to być jakiś wirus czy bakteria i taki syropek prenalen może nie pomóc. Z domowych sposobów to jeszcze polecam syrop z cebuli i czosnku... też bardzo skuteczny, tylko trzeba tego trochę wypić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    oj to takie szybkie jesteście że się powtórzyłam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    dzięki dziewczyny, iwrowe w takim razie skorzystam z Prenalenu bo prócz gardła mam juz zatkany nos i ból głowy:(
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Viicki - zdrówka zycze...mysle, ze bedzie dobrze jak i tak sie do lekarza wybierzesz...infekcje teraz łatwo atakują i szybko sie rozwijają :(
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Venika - gratulacje 40 tygodnia !!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: To chyba nieaktualne, teraz są nowe wytyczne: Standardy postępowania oraz procedury medyczne przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem. Od strony czwartej zaczyna się tabelka z badaniami.

O, no to wg tego to nie miałam VDRL, różyczki, cytologii(ale tę miałam pobieraną w styczniu, więc chyba nie trzeba by powtarzać), HIV, HCV (oczywiście piszę o badaniach do mojego etapu ciąży)
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    iwrowe Dzięki :bigsmile: ciekawe jak długo jeszcze mała będzie w brzuszku? Coraz częściej zadaje sobie to pytanie. Wczoraj dzwoniłam do lekarza i usiłowałam przeforsować abym chociaż w piątek mogła pójść do szpitala, ale on powiedział: "bez dyskusyjne i bezwzględnie mam być w czwartek" i chyba się okropnie wynudzę w tym szpitalu bo mała siedzi jak uparta :neutral::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Vicky na bol glowy taki od kataru, zatokowy jest rewelacyjna metoda: podgrzewasz na suchej patelni sol (nagrzewa sie jak piasek), wsypujesz do bawelnianej sciereczki i na czolo. Rano powinnas sie obudzic juz bez bolo.
    Zajrzyj tezna watek "Domowe sposoby na lekkie choroby w ciaży" - zalozylam jak chorowalam i laski tam tez radzily.
    Venika, a ja mysle, ze sie malenstwo szybko zbierze i cie jeszcze wezmie z zaskoczenia;)
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Hydrazine Dzieki za tą stronkę, ja np czystości pochwy nie miałam do 10tc, ehh co lekarz to co innego.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziewczyny - mam takie pytanie nieco poza tematem ciąży, a nie chcę zakładać nowego wątku...
    Czy istnieje jeszcze ulga remontowa (czy jakoś tak) na zakup sprzętu domowego (kuchenki, lodówki, pralki) ? I czy faktura za ten sprzęt musi być wystawiona na osobę, która jest właścicielem mieszkania/domu?
    --
  1.  permalink
    Gdzieś wyczytałam, że ulga remontowa obowiązywała ostatni raz w 2005 roku. Ile w tym racji - nie wiem. :smile:

Ostatnio kupiłam dwa czasopisma, w których poruszony był temat macierzyństwa, ojcostwa pod względem prawnym. Też poruszony został temat ulg. W wolnej chwili "przeniosę" z gazety tutaj te informacje.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    katarzynah1987: Gdzieś wyczytałam, że ulga remontowa obowiązywała ostatni raz w 2005 roku. Ile w tym racji - nie wiem.

No wlaśnie coś mi się wydaje, że ją usunęli... stąd pytanie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    z tego co wiem to już od jakiegoś czasu nie ma ulgi remontowej i z tego co pamiętam to ona nie obejmowała zakupu agd a raczej remontu w mieszkaniu
    --
  2.  permalink
    BECIKOWE

Warunki, formalności wypłacenia obecnie (dla dziecka, które urodzi się w 2011r.)

- odebrać je może matka lub ojciec dziecka
    - gdy urodzą się bliźniaki, becikowe przysługuje na każde z maluchów
    - złożenie wniosku o przyznanie świadczenia (urząd miasta, gminy albo ośrodek opieki społecznej, czyli tam, gdzie w Twojej okolicy wypłacają świadczenia rodzinne)
    - ksero dowodu osobistego lub paszportu
    - skrócony odpis aktu urodzenia dziecka
    - oświadczenie, że na dziecko nie zostało już odebrane becikowe na terenie innej gminy
    - zaświadczenie od lekarza o odbyciu minimum jednego badania lekarskiego w trakcie ciąży.

Wzory druków na stronach urzędów bądź ze strony np. www.becikowe.com
    Termin wypłaty: jeśli wniosek wpłynie do 10. dnia miesiąca, becikowe zostanie wypłacone jeszcze w danym miesięcy, jeżeli wpłynie po 10., becikowe zostanie wypłacone do końca przyszłego miesiąca.

Zmiana na 2012r.

Becikowe zostanie wypłacone jeżeli lekarz wystawi zaświadczenie, że pozostawałaś pod stałą opieką lekarską od 10 tc. Zaświadczenie musi potwierdzać fakt co najmniej 3 wizyt u ginekologa w każdym trymestrze ciąży.

ULGA PRORODZINNA

Ulga w wysokości 1 112,04zł dotyczy rodziców składających PIT 37 lub 36.

Obowiązuje na każde wychowywane dziecko.

Można ją odliczyć od rocznego dochodu aż do ukończenia przez dziecko 18 lat lub (jeżeli uczy się, studiuje) do 25 r.ż.

Aby skorzystać z ulgi, wraz z PITEM składasz załącznik PIT/0.

Uwaga! Stracisz prawo do ulgi jeżeli dziecko zarobi w danym roku więcej niż wynosi kwota zwolniona od podatku czyli 3 091zł brutto i wtedy samo będzie musiało rozliczyć się w US.

Prawo do ulgi przysługuje dokładnie od chwili urodzenia się dziecka. Jeśli więc maluch przyszedł na świat np. w czerwcu to ulga przysługiwać Ci będzie za 6 miesięcy. Odliczysz więc w danym roku 6 x 92.67zł (miesięczny wymiar ulgi) czyli 556,02zł. Z racji tego, że ulga obowiązuje za miesiąc, w którym dziecko przyszło na świat, więc gdy ur. się nawet 31 stycznia, to ulga przysługuje za styczeń cały czyli w kwocie 92.67zł.
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
     permalink
    Hej dziewczyny!
    Wczoraj w toalecie zauwazylam grudke krwi wielkosci paznokcia wskazujacego i oczywiscie pojechalam od razu do szpitala! Spedzilam tam 5 godzin w poczekalni!! Masa ludzi! Pani doktor w koncu mnie przyjela i dokladnie zbadala. Na szczescie z dzidziusiem wszystko jest w porzadku. Pokazala mi raczki, glowke i co sie tylko dalo, zeby mnie uspokoic. Powiedziala, ze cysta sie zmniejszyla o 2 cm i nie widzi nic niepokojacego. Nie wiedziala jednak dlaczego ta krew i skad. Mowila, ze w pierwszej ciazy to sie moze zdarzyc. Mam oczywiscie od razu pojechac jak sytuacja sie powtorzy. Lekow zadnych mi nie dala ale ja caly czas biore duphaston od mojego lakarza z Polski. Mam jeszcze pol opakowania.
    Mozna sie wystraszyc.... Ale dzieciatko tak sie slicznie ruszalo caly czas, ze lzej mi sie zrobilo. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: i z tego co pamiętam to ona nie obejmowała zakupu agd a raczej remontu w mieszkaniu

no wlaśnie, ale była jakaś ulga (nie pamietam nazwy), która dotyczyła agd
    --
  3.  permalink
    A tak w ogóle to nie wiem jak tam po losowaniu lotka. Nie wiem czy ktoś wygrał czy nie ale jak ktoś zgarnął tą 50-tkę to... NIE JA. :cry: :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka , powiem szczerze że pierwsze słyszę o uldze na agd
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: Talinka , powiem szczerze że pierwsze słyszę o uldze na agd

Wiem stąd, że lat temu parę rodzice odpisywali zakup lodówki i kuchenki.... ale może to się rzeczywiście zmieniło :neutral: wiem, ze nie można było np. rtv, bo to sprzęty tzw. luksusowe
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    ja też nigdy nie słyszałam o uldze na AGD... a z remontowej swego czasu korzystaliśmy...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to kurcze może to było coś innego.... już sama nie wiem :bigsmile:
    a z tą remontową - to trzeba być właścicielem mieszkania?
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka , wlaśnie przed chwilą gdzieś przeczytałam że kuchenkę a i owszem można było wrzucić w ulgę budowlaną/remontową jeśli spełniała jakieś tam przepisy odnośnie podłączenia gazu czy jakoś tak, natomiast lodówka ...nic nie wiem
    teraz ulga remontowa to psu na budę się zda , 5 lat temu robiłam remont mieszkania i nic nie mogłam odpisać, teraz robiliśmy remont kuchni czy malowanie i tak samo...
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka z tego co wiem nie trzeba ale zmieniły się zasady

a w ogóle , właśnie doczytałam: nie ma już ulgi remontowej,można otrzymać zwrot vat za materiały budowlane
    a zamiast ulgi remontowej można odliczyć różnicę podatku która została podwyższona

Talinka tu masz artykuł o uldze remontowej która skończyła się w 2005r
    http://www.pit.pl/ulga_remontowa_co_mozna_odliczyc_a_co_nie_komentarz_pit_interpretacje_1272.php
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jenyś, ale to się zmienia.... bo ja w sumie głupio zrobiłam wtedy, bo w 2009 robiliśmy remont sypiali i spooooro kasy poszło - mogłam to odpisać :confused:
    --
  4.  permalink
    Talinka: Czy istnieje jeszcze ulga remontowa (czy jakoś tak) na zakup sprzętu domowego (kuchenki, lodówki, pralki) ? I czy faktura za ten sprzęt musi być wystawiona na osobę, która jest właścicielem mieszkania/domu?

Nie ma i nie było ( a przynajmniej ja nie pamietam by była) ulgi na zakup lodówki lub pralki. O odliczenie kuchni gazowej mozna sie ubiegać składając wniosek o zwrot vat za materiały budowlane - druk vzm
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aga1976: O odliczenie kuchni gazowej mozna sie ubiegać składając wniosek o zwrot vat za materiały budowlane - druk vzm

To może to rodzice składali.... mówię - to było lat temu parę - stąd nie pamiętam dokładnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Tak , Talka, ale nie wiem czy coś by się udało odpisać...nie śledzę na bieżąco rozporządzeń i przepisów
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No pogubić się można w tych przepisach :tooth:
    --
  5.  permalink
    Tak- kiedys była ulga remontowa- ale lodówki nie mozna było odliczyc ( chyba). Teraz to na bank nie mozna
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A jak już przy ulgach jesteśmy.... to jak to jeest z tą prorodzinną?
    Tzn. jesli urodzę (załóżmy) w terminie - 23.12 (koniec roku) to czy opłaca się i czy można w ogóle o tą ulgę wniosek składać?
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka , katarrzyna wyżej wklejała opis :-)
    trochę jestem nieprzytomna ale z tego co się orientuję to ulga prorodzinna to przy PIT dopiero
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wiem, ale tam jest przykład dziecka z czerwca
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: ale z tego co się orientuję to ulga prorodzinna to przy PIT dopiero

no tak, ale pit jest za rok poprzedni, co nie? :wink:
    --
  6.  permalink
    Talinka: Tzn. jesli urodzę (załóżmy) w terminie - 23.12 (koniec roku) to czy opłaca się i czy można w ogóle o tą ulgę wniosek składać?

Mozna składac. Dostaniesz proporcjonalnie- czyli za tydzien. Czyli moze ze 20 zł
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    He he - będzie na "waciki" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    chyba tylko do 2008 roku było tak że nie zależnie kiedy się dziecko urodziło to można było odpisać całą kwotę ulgi prawda ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie wiem, nie interesowałam się :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    Talka jak urodzisz w grudniu to też Ci się należy - tyle że nie za cały rok a proporcjonalnie za okres jaki dziecko było w danym roku na świecie... Ja rodziłam we wrześniu to za cztery miesiące dostałam... Urodzisz w grudniu - to za miesiąc się należy. Czy warto? Moim zdaniem warto - wypełnienie tego druczka o ulgę wcale trudne nie jest i minutę zajmuje :) a parę złotych więcej zawsze się przyda... choćby na pieluchy albo bodziaka :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anne76: to za miesiąc się należy.

za cały? :surprised: o.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    znalazłam jak obliczyć ulgę, nawet sobie to dodam do ulubionych
    http://www.podatki.biz/artykuly/12_9403.htm?idKom=0
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: http://www.podatki.biz/artykuly/12_9403.htm?idKom=0

DOSTĘP DO WSKAZANYCH MATERIAŁÓW SERWISU WWW.PODATKI.BIZ
    JEST BEZPŁATNY WYMAGANE JEST JEDNAK ZALOGOWANIE DO NIEGO
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Eeee - nie logowałam się tam...przez google wyszukałam to ...cholercia
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talinka to wpisz w google : Ulga rodzinna (prorodzinna)
    i 4 artykuł powinno przekierować bez logowania

tam też jest napisane że proporcjonalnie się liczy tylko w momencie gdy dziecko przebywało pod opieką raz jednego rodzica , raz drugiego...więc nie wiem , dla nie wynika z tego artykułu że za grudzień można odliczyć całość
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dobra, dzięki :wink:

Teraz lecę po wyniki morfologii :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    Aż zajrzałam do naszych pitów za 2009 rok - córkę urodziłam 28 września. Dostaliśmy ulgę dzieciową za cztery miesiące - wrzesień, październik, listopad i grudzień. W 2009 r ulga za cały rok wynosiła 1112,04 zł co miesięcznie daje 92,67 zł. W picie mam odliczone 370,68 zł więc to są pełne stawki za cztery miesiące (nie ważne, że młoda we wrześniu była tylko 3 dni na świecie - dali kasę za cały miesiąc).
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    anne76 - dzięki za info, to ja swoje bliźniaki też wrzucę do pita za ten rok :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Talinka: za cały? :surprised: o.

Łojesułojesu... Trzy razy to tu było napisane. TAK :devil::wink: za cały :wink: tak jak Anne dała przyklad.
    Talka, jesli chodzi o ulgę remontową - nie ma już czegoś takiego. My w 2010 kupilismy nowe mieszkanie, stan deweloperski. Robiliśmy tam wszystko od zera i kupowaliśmy wszystko, z agd włacznie, bo swoje to mieliśmy ino materac dmuchany;) I nie było ŻADNYCH ulg. ZERO.
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Kiedyś to nawet sam fundusz remontowy przy czynszu można było odliczyć ....a teraz w sumie to tylko internet
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.