Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    TEORKA: ja takie kłucia mam od 2, 3 tygodni od dwóch dni dużo silniejsze ale generalnie takie kłucia oznaczają tylko tyle, że się tam wszystko do porodu przygotowuje niekoniecznie jest to skracanie szyjki

morela1: wiem dlatego napisałam może :wink:
    --

Dziewczyny, to co takie kłucie może oznaczać u mnie? Tzn. niekonkretnie u mnie ale ogólnie u kobietki na początku ciąży... Od czasu do czasu i u mnie pojawia się takie kłucie, niebolesne, pokłuje pokłuje i przestaje.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 30th 2011 zmieniony
     permalink
    ewelinda29: Talinka super wieści:)) dzielna bylas:)

Ojjj no dziś nie taka dzielna. Pani rozpuściła mi w letniej wodzie, stą bdb się rozpuściło i już takie pyszne nie było :P Tzn. dałam radę, ale garrdło mnie drapało od tej słodyczy, że hej! :bigsmile:
    anaa86: Talinko - Co za wynik!!! super!!! a ten przyrost glukozy po 2h malutki

Sama jestem w szoku - przypominam, że w poniedziałek (badali glukometrem) i na czczo wyszło 105!! I nie wiem czy to wina tej zupy zjedzonej o 22 (badanie po 7) czy glukometr mają do d*py. Dziś badali też z palca, ale normalnie do probówki, także pewnie pod mikroskop... a jadłam wczoraj ostatni posiłek o 20 i to chleba z dżemem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
    • CommentTimeSep 30th 2011
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny, to co takie kłucie może oznaczać u mnie? Tzn. niekonkretnie u mnie ale ogólnie u kobietki na początku ciąży... Od czasu do czasu i u mnie pojawia się takie kłucie, niebolesne, pokłuje pokłuje i przestaje.
    --

nie wiem , ale też miałam takie kłucia na początku ciąży... nie długo :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Olej rycynowy w zasadzie nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Więc nie
    przenika do dziecka i nie może spowodować wydalenia smółki.

I tego się będę trzymać.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny, to co takie kłucie może oznaczać u mnie? Tzn. niekonkretnie u mnie ale ogólnie u kobietki na początku ciąży... Od czasu do czasu i u mnie pojawia się takie kłucie, niebolesne, pokłuje pokłuje i przestaje.

ja na początku też to miałam :smile:
    tak jak Morela
    ponoć na początku to sprawy hormonalne
    na końcu przygotowanie do porodu już :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Wiecie co mi ostatnio przyszło do głowy? tak agłupia myśl, ale bardzo mnie rozbawila, więc sie podzielę.
    PRzez te miesące na forum przyszłe mamusie obserwuję jak powtarzają nam się te same pytania, schizy, wkręcamy sobie różne rzeczy etc. I wyobraziłam sobie, że mamusie tworzą takie FAQ dla kolejnych mamuś, w stylu:
    - Mój brzuch jest mniejszy niż dziewczyn z forum w tym samym tygodniu. Czy wszystko ze mną ok?
    - Kupa jest czarna. Czy będę żyła?
    - Za często sikam.
    - Za rzadko sikam.
    - Wymiotuję cały dzień.
    - W ogóle nie wymiotuję. to dobrze?
    - gdzie kupić Teo-gatki i who the fuck is TEO???

Jak to opisuję to pewnie nie jest takie śmieszne, ale mnie to rozbawiło. Bo owszem,czasami tu sobie odpowiadamy na wazne pytania (jak to kłucie w pochwie), ale czasami sobie tez schizujemy :)
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Wizyta skończona :bigsmile: Dziecko ma się dobrze.Nie chciało współpracować wcale.. Zobaczyłam jego główkę i całe małe ciałko,a bicie serducha mnie doprowadziło do łez. Znów mała zmiana.. podobno widać siurka :shocked: ,ale niepewność jest duża także utknęłam w martwym punkcie i nadal nie wiem czy to chłopczyk czy dziewuszka :wink: Kolejne usg za 4 tygodnie.. Mały jest baaaardzo uparty i nadal twardo leży pośladami do dołu..
    Przy kolejnej liście proszę mnie wpisać na 17 stycznia (tak jak było od początku) no i pozostajemy ze znakiem zapytania co do płci.. Podobno ciężko było ustalić,bo wszystko zasłaniał no i jak napisałam nie chciał współpracować.. skopał mamusię i chyba śpi,bo jest cisza :tongue:
    Jestem baaaaardzo szczęśliwa,że mogłam wreszcie zobaczyć małą istotkę :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Magdalena: - gdzie kupić Teo-gatki i who the fuck is TEO???

:shocked::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hussy: Jestem baaaaardzo szczęśliwa,że mogłam wreszcie zobaczyć małą istotkę

nie dziwe się:) ja mam usg w sobote i już nie mogę się doczekać, żeby podejrzeć naszą córeczkę :)))
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Cześć Dziewczyny!
    Można jeszcze raz przekleić listę, bo Lily26 dziś pod swoją kartą zameldowała, że w niedzielę urodziła Dominika (SN) :) Są już razem w domu i odpoczywają.
    A ja w przyszłym tygodniu, po wtorkowej wizycie, będę prosić (mam nadzieję) o dopisanie do listy;)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dziewczyny od godziny mam regularne twardnienie brzucha co 3 / 4 min z lekkim bólem jak na @...
    co mam robić czekać bo to jeszcze nic czy jednak coś?
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    moze podjedz do szpitala na ktg?? najwyzej odesla do domu :)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    kurcze nie chce żeby wyszło że panikuje...
    poczekam jeszcze , zobacze czy zączną się prawdziwe skurcze...
    puki co nic prawie nie boli...
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Spoko laski forum nie zostanie puste! Jest pewnie wiele osób (jak ja chociażby) które śledzą je na bieżąco, czytają wszelkie opisy z zapartym tchem (GRATULACJE dla NOWYCH MAM ale się posypało ostatnio...) ale jakoś się nie udzielają... ja się osobiście postaram odważyć i pisać czasem:shamed: tym bardziej że większość dziewczyn i tak się zna np. spod kart i wykresów!
    a tak z innej beczki... biore 3x2 Asmag forte ale i tak miewam czasem niebolesne skurcze brzucha... możliwe że ten Asmag nie bardzo? (bo przecież powinno się go brać z wit. B chyba!) i któraś bierze coś lepszego? czy raczej mój brzuch nie bardzo:)? (we wt. wizyta wiec jak cos to dopytam...)
    Dobra idę wyczajać jak się cytuje i wkleja suwaczki...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Magdalena: - gdzie kupić Teo-gatki i who the fuck is TEO???

ryknęłam takim śmiechem, że aż mąż z sąsiedniego pokoju wpadł jak oparzony i przerażony zapytał, czy rodzę ??!!
    taaaa kur.. na pewno rodząc będę się śmiała do rozpuku :devil:

ale Magda trzepnięta w dekiel jesteś nieźle :cool::cool::cool::cool::devil::devil::devil::devil:

ale LILY dobrze, że już PO :smile:
    ciut wcześniej ale fajnie ma :wink:

LISTA ZMIENIONA

HUSSY no proszę czyżby podobna sytuacja jak u nas ?
    że z Frania zrobiła się Ninka ? :smile:
    ciekawa jestem czy to jednak siurek czy jednak jakieś zakłócenie w USG...
    i podziwiam, że te 4 kolejne tygodnie wytrzymasz :smile:
    ja bym pewnie do innego lekarza [specjalisty od USG] pojechała hehe
    tak jak z resztą to uczyniliśmy :wink:

a co do położenia - w tym tygodniu, w którym jesteś dziecko jak najbardziej na tyłeczku ma prawo siedzieć i to absolutnie o niczym nie świadczy :smile:

TRES czekamy zatem na znak i dopiszemy Cię do listy :wink::wink:
    potrzeba "świeżej krwi" bo lista z każdym dniem się kurczy :smile:

COMA mi tam Asmag nic nie pomagał...
    dopiero BLUMAG i MAGLEK dały radę....

MORELA o kurczak może i Ty rodzić zaczynasz ??!!
    cholercia sypiecie się jak domek z kart dziewczyny :smile:
    może podjedź na IP ?
    to nie panika, przecież na wylocie jesteś to w każdej chwili może się zacząć...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aaa i mąż odebrał moje wyniki - nie mam paciorkowca !!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny przepraszam,ze wcinam wam sie tutaj,ale u was takich ruch ze napewno mi pomozecie.Ze wzgledu na to iz jestem podatna na infekcje pochwy zastanawiam sie nad zamowieniem paskow testowych do badania ph pochwy.Zawsze w domu bede moga sprawdzic czy wszystko ok.Pytanie tylko kiedy powinnam je wykonac?i jka interpretowac wynik bo tam jest skala pH 4.0-7.0 i kiedy juz jest wynik niepokojacy...?Czy ktoras z was stosowala moze takie paski?Bede wdzieczna za porade:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    morela1: od godziny mam regularne twardnienie brzucha co 3 / 4 min z lekkim bólem jak na @...
    co mam robić czekać bo to jeszcze nic czy jednak coś?

Na spokojnie upewnij się że masz wszystko spakowane i gotowe, weź sobie prysznic, jak jeszcze nie boli posiedź albo pospaceruj z mężem, tak na spokojnie. W szpitalu byś się nudziła :) Poczekaj aż będzie boleć albo pójdą wody :) W razie czego- życzę powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o albo wejdź do wanny :smile:
    jak to fałszywy alarm to ciepła woda powinna zatrzymać skurcze i bóle
    a jak to faktycznie poród się zaczyna to nie minie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    następna z listy urodziła!
    ciekawe kto mnie jeszcze przegoni?!
    morela chętnie przejmę Twoje bóle @

obalam mit, że drugie rodzi się wcześniej
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ja tylko napisze tyle ze z ubytkiem między komorowym urodziła sie moja Antosia - u niej jest zespół wad wiec wyglądało to poważniej. Dziurka miała 5mm Kardiolog mi powiedziała ze z tym da się żyć pod warunkiem ze nie zacznie się powiększać ale u dzieci jest tak że w ponad 80% ona zarasta sama do około 3 lat. Podczas zabiegu na innej części serca obejrzano sobie też i komory i przerosty itd itp i podjęto decyzję - zostawiamy jak jest. Kontrole kardio mamy często i echo serca. Dziurka zwiększyła się do blisko cm po czym wróciła na te 5mm i jest tak od 9 m-cy. Nie jest to poważna wada ale trzeba monitorować
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    teorka dzieki za dopisanie do listy, nie martw sie ze zeszlas w dol i tak wszystko wskazuje,ze szybciej ode mnie urodzisz:PPP

Co do dziurki w sercu to ta wada stanowi 25% wszytkich wad znaczy sie wad serca, i faktycznie z dziurka mozna zyc ale tak jak Agunia pisze trezba monitorowac. moj kolega z tym zyje,ale jego dziurka ma prawie 2 cm!!! tylko na w-fie nie mogl cwiczyc.
    Mysle,ze chlopcy moga miec z tym lepiej,bo dziewczynka jak zajdzie w ciaze to automatycznie wiecej krwi pompuje i wtedy musi bardzoiej sie monitorowac wiadomo obciazenie serca; ale ogolnie z tym mozna zyc aha i tez mozna operowac!

morela czyzbys byla kolejna?? kurcze widze wszystkie sie rozpakowuja pomalu:D
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    przepraszam za czcionke nie opanowalam o co tu chodzi cholera i mi wytluscilo wszystko...dajcie mi troche czasu;))
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    eeee jednak nie , uspokoiło się :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no wlasnie mialam pisac ze skurcze takie 3-4 min to juz rozwarcie niezle i bol z tego co pamietam hahaha no ale wszystko mozliwe:D

aha co do skracania szyjki- klucie w pipce nie,ale wlasnie te skurcze Braxtona co mialas teraz to one powoduja skracanie szyjki na bank:D
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    chloe28: aha i tez mozna operowac!
    Oczywiście - jak to nasza kardiolog nazwała tu się zaszyje tam się zrobi dziurkę ;) Antosi serduszko daje sie we znaki przy zmęczeniu i wysiłku (po prostu szybciej sie męczy i spłyca się jej oddech) no i jest wrażliwsza na pogodę. Z tym że podkreślam u niej jest zespół wad nie tylko serca więc to troszkę inaczej a jednak nie jest źle :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    TEORKA: ale Magda trzepnięta w dekiel jesteś nieźle :cool::cool::cool::cool::devil::devil::devil::devil:

no wiesz, przyjmuję to jako komplement :wink:
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Agunia najwaznijesze ,ze jest pod kontrola kardiologa i jest monitorowana. Wiem o co chodzi z tym ciaglym monitorowaniem/ wizytami u specjalistow bo moj syn tez ma wade (nerki) i tez duzo przeszedl i wszystko ejst niby ok,ale jednak rodzic o tym mysli, o przyszlosci dziecka i wogole...

Dlatego dziekuje Bogu ze moje drugie dziecko jest (bedzie)zdrowe:)
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Dzięki dziewczyny za wsparcie.
    Na razie staram się nie nakręcać, choć rano rozkleiłam się na maxa....może okaże się, że za 8 tygodni dziurki nie będzie...ciągle się łudze.
    Jak nie, trudno, i temu stawimy czoła. Muszę teraz być dobrej myśli, inaczej znowu ze stresu postawi mi się macica i nie daj Boże znowu trafię do szpitala.
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    morela1, może to chwilowe wyciszenie i początek całej akcji?:smile:
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny, ja znowu z pytaniem. Usg połówkowe robi się w 20 tyg, tak? Czy to ma znaczenie, czy to będzie 20t1d, czy 20t6d, czy starać się wycelować jakoś w środek? Lekarka mi powiedziała, ale ja... no zaćmienie jakieś miałam, bo najwyraźniej kiwałam głową, a po wyjściu z gabinetu zapomniałam, co mówiła. Zaćmienie ciążowe czy gapa ze mnie...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Magdalena: TEORKA: ale Magda trzepnięta w dekiel jesteś nieźle :cool::cool::cool::cool::devil::devil::devil::devil:

no wiesz, przyjmuję to jako komplement :wink:

bo takiż był mój zamiar :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

MORELA fałszywy alarm :devil:
    spoko luz, jeszcze masz chwilę hehe :smile:

HarleyQuinn: Dziewczyny, ja znowu z pytaniem. Usg połówkowe robi się w 20 tyg, tak? Czy to ma znaczenie, czy to będzie 20t1d, czy 20t6d, czy starać się wycelować jakoś w środek?

po 20 tygodniu
    ja miałam między 21 a 22 z tego co kojarzę bo w 20 gin powiedział, że poczekamy jeszcze tydzień, dwa żeby było dokładniejsze :smile:
    --
  4.  permalink
    Ok, czyli nie musi być tak dokładnie... Coś mi się wydawało, że tak ginka mówiła, że "po" 20 tyg, ale już sama nie wiem, czy mi się ubzdurało...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    na pewno nie musi być dokładnie w 20 t.c
    i ponoć lepiej ciut później niż np jak suwak pokazuje 20t1d :smile:

ale chyba nie powinno się później jak w 22 t.c :wink:
    --
  5.  permalink
    Dzięki Teorka ogromne! Dobra, po poście Magdaleny idę szukać moich Teo-gatek :bigsmile: Tylko chciałam zauważyć, że Ty masz fajniejsze kolory.
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no mi sie wydaje,ze wlasnie po 20 tyg, najwczesniej 20 ,najpozniej jakos 21-22. ja mialam jakos w 20 tyg i chyba 6 dni
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    "W dzisiejszych czasach to standard w prowadzeniu ciąży. Badanie ultrasonograficzne pozwala bowiem monitorować rozwój płodu i nadzorować przebieg ciąży. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby wykonać je trzy razy – pierwsze między 11. a 14. tygodniem ciąży, drugie między 18. a 22. i trzecie po 30. tygodniu ciąży. Dotyczy to oczywiście ciąży fizjologicznej, przebiegającej prawidłowo. Jeśli np. pacjentka ma nadciśnienie, cukrzycę czy jest w ciąży bliźniaczej, to konieczne są częstsze badania. W przypadku wystąpienia krwawień wykonuje się USG nawet co kilka dni."
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ooo szkoda ,ze UK towarzystwo ginekologiczne nie zaleca usg po 30 tyg:/ ja mialam tylko dwa w 11 tyg i w 20 i musi starczyc;
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    iwrowe: drugie między 18. a 22

no takie są wytyczne ale np mój gin mówił, że zawsze robi po 20 tygodniu bo wcześniej to badanie może nie być tak dokładne jak powinno...
    nie wiem ile w tym prawdy, więc tego :wink:
    moim zdaniem lepiej iść jednak po tym 20 tygodniu :smile:

HarleyQuinn: idę szukać moich Teo-gatek :bigsmile: Tylko chciałam zauważyć, że Ty masz fajniejsze kolory

phi !
    no ba ! :devil::devil::devil::devil::devil::cool::cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    TEORKA: mój gin mówił, że zawsze robi po 20 tygodniu bo wcześniej to badanie może nie być tak dokładne jak powinno...

ja miałam w 17t5d i 21t5d (dwa razy II gen) i to pierwsze było o wiele dokładniejsze, lepsze, ciekawsze i w ogóle... dużo tez zależy od lekarza i sprzętu, podejścia i w ogóle... no i na tym pierwszym powiedział że na 100% dziewczyna :)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
    • CommentTimeOct 1st 2011
     permalink
    no niestety to był fałszywy alarm...:devil:
    a już się łudziłam....:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    melduję się, jakby kto pytała ciągle w dwupaku....
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    A ja mogę się w końcu pochwalić, że będzie córcia :bigsmile: Byliśmy wczoraj na 4D i pięknie było widać cipciochę. Więc proszę o dopisanie do listy kolejnej dziewuchy :wink:
    --
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeOct 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Lily wielkie gratulacje zę juz synka masz w domku.Ja już 3 na liscie :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    W Galerii dodałam dzisiejsze zdjęcie brzu :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    dziewczyny jak się robi ten obrazek z suwaczkiem gdzie to trzeba wejść czy co żeby taki utworzyć?:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Ja np. miałam robione w 19t. 4d. i lekarz, który robił badanie mówił właśnie odwrotnie, że dobrze że przyszłam wcześniej bo mała jest idealna do mierzenia teraz, a potem byłaby już za duża i ciężej zmierzyć niektóre parametry. Wiem że na pewno do 22tyg. A z resztą terminy OM czasem się różnią o kilka dni z USG więc się nie ma co stresować kilka dni!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    iwcia kliknij na jakis suwaczek(np moj) i sobie tam wybierzesz kolorek/wzorek jaki chcesz, wpiszesz dane i potem wyskoczy Ci kod,wez ten pierwszy i wklej go w swoj profil (wejdz w dane profilu i tam masz opjce sygnaturka) :)i samo sie bedzie wyswietlac
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MyAngel: Więc proszę o dopisanie do listy kolejnej dziewuchy :wink:

dopisałam dziewczynkę do listy na poprzedniej stronie :wink:
    no i gratuluję CÓRCI ! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    fajnie skraca się ta lista oby tak dalej ...:bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.