Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeOct 9th 2011
     permalink
    TEORKA: zobaczycie za 10 tygodni jak potrafi pipka boleć kiedy dziecko główką napiera...
    to dopiero jest wrażenie niezapomniane :shocked::devil:

Teo nie mogę się doczekać kiedy Ty urodzisz. Już teraz mówisz jak doświadczona baba :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: Teo nie mogę się doczekać kiedy Ty urodzisz.

oj nawet nie wiesz jak ja się nie moge doczekać... :sad::sad:
    zwłaszcza, że szykuje się duża dziewucha więc im wcześniej raczy wyjść tym lepiej dla mojej pipki :devil::devil:

i jeszcze raz napiszę, że cudny Synuś, śliczny, przepiękny :smile:
    imię już ma ?
    czy dalej ustalacie ? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ale mnie wczoraj @owo bolał brzuch! :sad: aż do krzyża promieniowało :neutral:

A R. wcxzoraj miał fajną "zabawę" - naciskał (lekko!) na brzuch, a Mała mu odkopywała :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Napracowałaś się przy trójce nygusów. Musisz odpocząć Natalko.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    dziewczyny dzisiaj sie dowiedzialam ze znajomej corka urodzila 5 kg dziecko!!!naturalnie!!masakra... M nie chcial mi powiedziec zebym sie nie przerazila haha bo to on wiesci przyniosl,5kg..szok; aha na dodoatek nie ma miejsc u mnie w spzitalu tyle kobiet rodzi..mam nadzieje,ze jak mnie wkoncu dopadnie to lozko jakies sie znajdzie;)
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Hussy wchodzimy powoli w III tr. i okres bez uciążliwości się kończy niestety... takie kłucia jak piszesz ja miałam już raz przez ok. 5 dni - przeszło, teraz niedawno znowu miałam w dodatku bolała mnie cała pachwina, chodzić było ciężko, a najgorzej to chyba się przekręcać w nocy! To prawdopodobnie więzadła z resztą jak inne dziewczyny też piszą. O facetach szkoda pisać - tego jednego to oni nigdy nie poczują więc niech lepiej siedzą cicho i wspierają:)
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    5 kilowe????? co oni jej tego nie zmierzyli wcześniej czy co??:shocked: a może nie chciała cesarki? nie wiesz jak było Chloe?
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dziś 200 dzień cyklu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    my mieszkamy w UK, oni robia tylko 2 usg (osttanie w 20-21 tyg ciazy); pewnie dlatego, chcoiaz polozne dobrze przyblizaja wage plodu recznie z wymacania-maja wprawe w tym kraju;)
    nooo pewnie nie chciala cesarki nie wiem jak dokladnie bylo; wiem,ze to jej drugie dziecko i ze urodzila naturalnie; nie wiem tylko jakich gabarytow byla ta kobieta bo znam z widzenia tylko jej mame(jej mama to kruszynka)
    ja sie modle,zeby moje nie bylo wieksze niz 4kg..
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Matko, jak przeczytałam, że Magdalena urodziła, to struchlałam:confused:
    Madzia, wierzę, że przeżyłaś koszmar ale będzie dobrze - Twoja Marysia ma wolę walki, ze hej. Charakterna będzie:bigsmile:
    Co za debil z tego sanitariusza - jak można takie głupoty gadać?? Trzyba było go je....ąć!:angry:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    chloe28: my mieszkamy w UK, oni robia tylko 2 usg (osttanie w 20-21 tyg ciazy);

Ułożenie dziecka też na dotyk sprawdzają??? Jak dla mnie to jakaś masakra ta ilość USG w UK.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    5 kg noworodek:bigsmile:
    Szacunek dla koleżanki, że dałą radę SN.
    Swoją drogą ciekawe czy drobna z niej kobietka czy jednak troszkę większa?:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    sara32: Ułożenie dziecka też na dotyk sprawdzają???
    u nas np przed porodem tez tak sprawdzają - tylko ze4 u nas nie robią USG przed samym porodem niestety. Ja właściwie przed każdym porodem miałam tak sprawdzane ułożenie dziecka i lekarze czy położne potrafią to wyczuć.
    Jak leżałam z Natem w październiku w szpitalu szalenie kuł mnie jedngo dnia brzuch - bolał ciągnał wszystko na raz, do tego rozwolnienie - lekarka pyta czy to skurcze czy jak ja to odbieram, powiedziałam jej co i jak a ta dotknęła brzuch pomacała go i do mnie ze dzieciak sie przekręcił - potem USG potwierdziło młody wylądował głową w dół
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Aaa... Hussy i miej oko na to stawianie się macicy. Poobserwuj sobie jak często Ci się to zdarza itd. wiadomo każda ciąża i lekarz inny ale mi się to zdarzało kilka czasem więcej razy dziennie i lekarz stwierdził że to za wcześnie jak na ten etap ciąży. Stosowałam magnez ale sobie nie radził i dostałam fenoterol na te skurcze...
    --
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    Magdalena, jak przeczytalam, ze urodzilas to mnie zmrozilo!
    ciesze sie, ze czujecie sie dobrze, trzymam mocno kciuki za Was, Marysia bardzo ladne imie!
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    chloe28: my mieszkamy w UK, oni robia tylko 2 usg (osttanie w 20-21 tyg ciazy); pewnie dlatego, chcoiaz polozne dobrze przyblizaja wage plodu recznie z wymacania-maja wprawe w tym kraju;)

z tym to sie za bardzo nie zgodze, mnie straszyli, ze bede miala b. duze dziecko, a Julek urodzil sie z waga 3.15kg
    sara32: Ułożenie dziecka też na dotyk sprawdzają??? Jak dla mnie to jakaś masakra ta ilość USG w UK.

ulozenie to inna sprawa, to akurat mozna wyczuc gdzie glowka a gdzie reszta, malo tego potrafia powiedziec na jakiej wysokosci dziecko siedzi glowka w kanale rodnym:wink: nie jest to za przyjemne uczucie jak bardzo mocno naciskaja spojenie lonowe, ale do przezycia:wink:
    robia tylko 2 usg w ciazy jesli ciaza przebiega prawidlowo, jesli cos nie tak, to wysylaja na kolejne usg
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczynki wpadam tylko doniesc, ze Marysia ma sie super, zadnych cech wczesniaczych, nie musieli juz nawet sufrakantu drugi raz podawac, sama tez siusia i dostaje jedzonko na razie dojelitowo, ale jaktylko bede mogla to mam ja karmic. Wczoraj dostalam ostatnia dawke antybiotyku i jutro juz jej zakochany tatus zawiezie mleko, a po jutrze mam nadzieje na wypis i wtedy ja wreszcie zobacze i sama nakarmie piersia.
    A no wlasnie. Pokarm jest, wiec nic sienie martwcie. Jak w 32tc mozna go dostac po CC to tym bardziej w terminie:)
    Trzymam za Was kciuki i dziekuje za wsparcie. Dobrze ze mialam net to sie czyms zajelam i nie podlamalam.
    A Marysia jest sliczna, ma duxo czarnych wloskow. Jakbymja ur za 2 mce toby chyba miala do ramion;)
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Madziu, genialne wieści!! Co dzień będzie jeszcze lepiej :smile: Trzymam kciuki za dalsze postępy Marysi (w tym o włosy do ramion :wink:) i oby laktacja się tak ładnie utrzymała!
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Magdalena cudowne wieści:bigsmile:
    Już niedługo zobaczysz i spotkasz się z córeczką:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    madziu super wieści !!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    sara32: Ułożenie dziecka też na dotyk sprawdzają??? Jak dla mnie to jakaś masakra ta ilość USG w UK.

no mogloby byc 3-wtedy wg mnie byloby super:) bo po co wiecej w sumie usg tez sa szkodliwe i nawet bylo powiazanie zbyt duzej ilosci usg z zaburzaniami zahcowan potem u dzueci i autyzmem..

no a na dotyk przeciez sie da polozenie dziecka spokojnie zbadac niepotrzebne usg; one naparwde maja wprawe, dokladnie pokaza glowe, nawet loki brwiowe- zeby sparwdzic czy ejst twarzyczka ok ulozone-mysle,ze maja wparwe w tym bo wlasnie rutynowo nie robia usg do zbadania polozenia..

no ale wlasnie boli mnie to ze nie ma tego 3 usg pod koniec ciazy albo jakos po 30 tyg zeby zobaczyc jakie dziecko duze itp i czy wogole dzieck ok
    oczywiscie mozna sobie prywatnie zrobic ale to kosztuje; a jak ciaza zagrozona to robia wiecej tych usg tylko jak ciaza zdrowa, bez problemow to dwa. mogloby byc trzy..
    --
  1.  permalink
    Magdalena, cieszę się, że wszystko jest dobrze. Dużo zdrówka dla Ciebie i córuni Marysi.:smile:

____

Hussy, miałam jakiś czas temu podobny przypadek do Twojego - z tym niby krwawieniem, a co się okazało sekund parę później, w wyniku golenia maszynką i zacięcia się!! Wystraszyłam się jak cholera! Golę się pod prysznicem, nogi ogolone, potem za pipkę się wzięłam. Skończyłam i myłam jeszcze włosy. Po chwili spojrzałam w dół a tam plamy krwi w brodziku! Poczułam serce w żołądku. Zamarłam ze strachu! Po chwili dotarło do mnie, że mogłam się zaciąć i faktycznie tak było. Posłużyłam się lusterkiem i zlokalizowałam rankę. Ale strach był i to wielki. Zresztą już nie raz można było zauważyć, po niektórych moich wpisach, że jestem panikarą. Tak wcześniej nie było, przynajmniej, aż tak bardzo ale teraz odkąd jestem w ciąży często zamartwiam się czy wszystko jest dobrze... Zauważyłam, że przez to nie mogę się w pełni cieszyć ciążą. Staram się nie myśleć w kółko o jednym ale to dla mnie nie takie łatwe. Teraz pracuję nad wnioskiem unijnym i trochę mi to głowę zajmuje i jest lepiej. Generalnie żyję od wizyty do wizyty u lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    magdalena ciesze sie,ze wszystko w porzadku i ze chcesz karmic piersia to wspaniale:)))
    --
  2.  permalink
    Magda czekalam tylko na takie dobre wiesci:))) super:)) ale masz dzielna coreczke oczywiscie po dzielnej mamusi:)) trzymajcie sie ciepelko obie;)
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    [quote=chloe28]bo po co wiecej w sumie usg tez sa szkodliwe i nawet bylo powiazanie zbyt duzej ilosci usg z zaburzaniami zahcowan potem u dzueci i autyzmem..[/quote

O tym to pierwsze słyszę, w Polsce wielu lekarzy robi USG na każdej wizycie czyli jest 8-10 USG w ciąży, gdyby to miało być szkodliwe to chyba by o tym wiedzieli i nie robili tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no to gratuluje lelkarzy ktorzy robia tyle usg jesli ciaza nie jest zagrozona;)
    ja sie swoje w zyciu nauczylam/naczytalam i bardziej wierze w naukowcow i ich badania niz w lekarzy ktorzy po prostu czesto gstso praktykuja sobie wiele rzeczy z nawyku;)

ale nie chce mi sie dyskutowac na ten temat, poszperaj sobie w pubmed jak umiesz sie obslugiwac i smigasz w angielskim;

jest duzo journali na ten temat, jak zwiekszone ryzyko pzredwczesnego porodu u kobiet,ktore maja czesto usg i takie tam jak zaburzenia wzrostu dziecka;

prawda jest taka ze wszystko w nadmiarze jest szkodliwe; kazdy robi jak chce;
    praktyka medyczna niesttey czesto nie idzie w parze z nauka a nauka gna do przodu bardzo szybko- i to ona jest napedem medycyny ; a wielu lekarzy nie nadaza i tyle; to moje zdanie;i mwoie to jako wyksztalcony naukowiec medyczny

:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Często jest tak, że lekarze robią wiele usg ze względu na żądania zaniepokojonych pacjentek a nie dlatego, że sami uważają je za konieczne.
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Melodie pewnie i tu masz racje:)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    MAGDALENA!, wspaniale się ciebie czyta! super dzielne dziewczyny z Was! OBY TAK DALEJ! I szybko do domku!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no i czekamy na zdjecia Marysi(chyba ,ze ja gdzies je przegapilam?)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeOct 10th 2011
     permalink
    Madzia!
    Wspaniale, że Marysia tak sobie dzielnie radzi! To pewnie w miarę szybko wrócicie do domu:bigsmile:
    Gratuluję, że udało Ci się uruchomić laktację! Miałaś pomoc położnych w tym temacie?

Moja koleżanka po cc nie miała pokarmu, bo położne nie przystawiały jej córeczki. Za każdym razem jak prosiła o pomoc to był opier.... "uczyć można kogoś do matury albo na prawo jazdy a nie jak być matką". Tak usłyszała, ona była obolała i sama nie dała rady małej dostawiać i niestety laktacja się nie uruchomiła.

Tak więc dziewczyny, jak będziecie miały cc.... Proście, błagajcie, żądajcie dostawiania dziecka do piersi jak najczęściej. Choćby tylko miało się poprzytulać do Waszych piersi i possać przez 2 minuty!
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Polozna i anestezjolog orzekly, ze pokarmu nie bedzie, bo za wczesnie. Ale moj maz sie uparl, zasiegnal rad poloznych w instytucie matki i dziecka, i przyjechal ze starym recznym laktatorem. Pierwszego dnia zeszlo z 10ml, drugiego w sumie juz 120, a teraz zbieram tak co 3-4h po 80ml z obu piersi. Staram sie nie wiecej, zeby nie rozhulać, niech Marysia to sobie ustawi.
    Dziewczyny, jakbyscie nie mialy pomocy poloznych, to po prostu sciagajcie laktatorem, aby mleko bylo. A dziecko w koncu sie nauczy.
    Niestety po CC jest sie naprawde obolalym i nie ma opcji, by przystawiac samej przez pierwsze 2doby, ale rodzinka Wam pomoze, jesli nie polozne.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Aha, tego pierwszego dnia po Cc sobie odpuscilam. Dopiero nastepnego zaczelismy sciagac, przed kazdym razem masujac piersi. To tak w ramach wskazowki.
    Mysle, ze nie kazda dzidzia ma tyle sily, by wyssac to pierwsze mleczko, wiec po prostu ratujcie sie laktatorem.
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    przyznam się bez bicia że do mnie to wszystko nie dociera i chyba jednak jest czarną magią ! :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chloe28: M nie chcial mi powiedziec zebym sie nie przerazila haha bo to on wiesci przyniosl,5kg..szok

Ostatnio dowiedziałam się, że moja ciocia pierwsze dziecko urodziła ponad 6kg!!!! a kolejne miały grubo ponad 4 :P (rodziła ponad 50 lat temu, a ostatnie - 40 lat temu) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeOct 10th 2011 zmieniony
     permalink
    Magda gratuluję M :) Jeśli masz siły, walcz o laktację jak najbardziej!Z taką pomocą musi się udać. Zaciskam kciuki jeszcze bardziej.
    Szkoda, że zdarzają się cały czas dziwne położne.
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Magda, jak ściągasz wyczynowo, to może rozważ wypożyczenie pompy Lactiny? Szybciej tym pewno ściągniesz niż ręcznym, a jakiś wielki to koszt nie jest - chyba 5-6pln/dzień
    A ilościowo to genialnie Ci idzie. Mi się jeden jedyny raz udało upompować 70ml, a tak to jak 20ml udoję to sukces
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    A tak pi razy drzwi to ile dziennie dziecko powinno dostawać pokarmu? Tzn ile ml żeby nie było głodne i przybierało na wadze?
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Moje dwie koleżanki po CC nie karmiły w szpitalu w ogóle, jak wróciły do domu to pokarm magicznie się pojawił i potem problemów już nie było. Więc ja się przynajmniej tym nie zamierzam stresować.
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Mareza, jak się karmi piersią, to trudno ocenić ile ml wypija dziecko. Pojęcia nie mam ile mój ssak wypija.
    Ewa na początku dostawała 20-30ml co trzy godziny, ale ona była wcześniakiem- pewno dzieci z większą masą potrzebują więcej

za to albo mam dziwne dzieci albo coś- za cholerę nie rozumiem wytycznych na puszkach, słoiczkach z mm, że oworodek wypija 90ml co 3h. dla mnie nierealne...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MADZIA ale super wieści !!! :smile:
    jesteście wspaniałe, obie :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Cari moje dzieci nigdy i żadne nie jadło wg schematu na opakowaniu
    Ile dzidziuś je hmm to indywidualne :) noworodek potrzebuje około łyżeczki mleczka na jeden posiłek. to sie zmienia o chyba 5ml na dobę do 30ml łącznie -> już nie pamiętam ale tygodniowy Nat zjadał 60ml i to było baaaardzo dużo zdaniem położnych
    --
  3.  permalink
    Ja pamiętam, że na słoiczku mm który dali mi w szpitalu było te 90ml i się załamałam :wink: Ale moja koleżanka 3tyg temu urodziła synka (3600g) i karmi go mm. Mały zjada 90-100 na jedno posiedzenie! A jak ja musiałam wyjść i eM karmił młodą, to bankowo przez pierwszy miesiąc więcj niż 20-30ml nie była w stanie zjeść
    --
  4.  permalink
    Ale moja koleżanka 3tyg temu urodziła synka (3600g) i karmi go mm. Mały zjada 90-100 na jedno posiedzenie!

Ceri, u mnie to samo!
    Dziś np w nocy Frank jadł z butelki odciagnięte moje mleko i przy jednym karmieniu zjadł 100ml!!
    A przybiera na wadze że hej jak go wypisywali w 4 dobie miał 3300g to teraz ma już 3700g!!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    mareza mówi się, żeby karmić cycem na żądanie, ale nie mniej niż 8 razy dziennie.
    My mamy chwilowy kryzys z przystawianiem, więc ściągam Medelą.
    Albercik je ok 80-90 ml co 2,5 - 3 godz.
    _
    Magdalena jestem a szoku, ale cieszę się, że jest ok!
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ja pamietam pierwsze dziecko karmilam na zadanie jakos co 2 h; ale potem sobie go ustawilam (po niecalych 6 tyg) co 4 godz a w nocy w wieku 5 miesiecy potrafil noce pzrespac (czasem i wczesniej sie zdarzalo,ale czasem wybudzalam zeby nakarmic bo maly mila problemy z nerkami i nie chcialam zeby sie odwodnil czy cos;) w sumie to po kilku tyg kazda mama i dzieciak sobie wlasny rytm ustaiwaja, mi sie wydaje,ze jak dziecko przybiera na wadze dobrze to jest ok

:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    katy222 Ty nam powiedz czy już imię zostało wybrane?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira: katy222 Ty nam powiedz czy już imię zostało wybrane?

w poście napisała :smile:

ALBERCIK
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Magdalena ale rewelacyjnie że masz pokarm! Spokojnie Ci się uda jeszcze małą cycem karmić lepeij niż po sn niektóre:) daj znać kiedy Cię wypisują i jak Ci idzie dochodzenie do formy!
    --
    • CommentAuthoriwcia1
    • CommentTimeOct 11th 2011
     permalink
    Hej dziewczyny!Ja juz jestem pełna w stresie od wczoraj południa miałam skurcze ale jeszcze nie tak rgularne choć coraz to mocniejsze pod wieczór skurcze się nasiliły i całą noc nie spałam bo miałam dość mocne skurcze co 10 do 7 min w nocy też zaczął odczodzić mi czop sluzowy.Już byłam przygotowana zę rano jadę na porodówkę a teraz ucichły choć pojawiaja się nadal ale juz nie takie regularne.Jeszcze teraz jak byłam w ubikacji odeszło mi duzo tego czopu.Juz sama nie wie co jest grane i czy mam nadal czekać czy co.Co wy o tym myslicie?Skurcze jak są to dość bolesne.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.