Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 11th 2011 zmieniony
     permalink
    aneta01: Teo, Ninka to już pewnie tak niziutko, że niedługo Ci rączką pomacha:devil::wink:

niech macha ! :smile:
    i to jak najszybciej bo z każdym dniem jej pewnie jakieś 50 gr przybywa heheheh :devil:

nightingale_84: Wszystko było ok aż tu nagle zaczęło ze mnie cieknąć tak że nie miałam jak w ogóle się ubrać i wyjść z domu!

no wlaśnie !
    też się nad tym zastanawiałam tzn jak się ubrać jak cały czas się z pipki będzie lało :cool::cool:
    a najbardziej to myślę nad tym, że jak coś się zacznie to nie pozostanę spokojna [mimo, że cały czas sobie to powtarzam] tylko raz, dwa polecimy do szpitala i tam się okaże, że jesteśmy w lesie i mogliśmy spokojnie w domu poczekać :devil:
    ale z drugiej strony moja mama miała błyskawiczne porody więc kurcze jak to genetyczne to może lepiej wcześniej jechać ? :smile:
    bo ona miała tak, że np o 18 pierwszy skurcz, kolejny za 20 minut, kolejny za 15 i zaraz od razu parte i o 19:05 Maciek [brat mój] już na świecie :cool:
    także nie miała ani co 5 minut, ani nic tylko raz dwa i od razu główka między nogami...
    tylko, że mamcia moja dzieci małe rodziła, nie takie klocki jak się u nas zapowiada :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeOct 11th 2011
     permalink
    TEORKA: bo ona miała tak, że np o 18 pierwszy skurcz, kolejny za 20 minut, kolejny za 15 i zaraz od razu parte i o 19:05 Maciek [brat mój] już na świecie :cool:

jesuuuuuuuuu zazdroszczę
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: też się nad tym zastanawiałam tzn jak się ubrać jak cały czas się z pipki będzie lało

też się nad tym zastanawiam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: TEORKA: bo ona miała tak, że np o 18 pierwszy skurcz, kolejny za 20 minut, kolejny za 15 i zaraz od razu parte i o 19:05 Maciek [brat mój] już na świecie :cool:

jesuuuuuuuuu zazdroszczę

ja też :devil:
    z najstarszym bratem to samo..
    o mało co wypadł na łóżko bo położne w ostatniej chwili wbiegły do sali...

ze mną miała najgorszy poród
    a to już trzeci był..
    tzn najgorszy - jakieś 4 godziny trwał ale miała krzyżowe bóle po raz pierwszy no i nastawiała się, że znowu będzie pyk pyk :smile:

aha ! i przy żadnym porodzie ani nie pękała ani nie była nacinana...

ehhh żeby to było genetyczne !
    jak się okaże, że jest to pójdę do Częstochowy
    na kolanach :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Dziewczyny! Potrzeba matką wynalazku :tongue: Spokojnie! Nie bedzie wyjścia jakoś trzeba będzie się ubrać...no chyba, że...
    Teo wiedzieć co i jak to jedno, drugie przeżyć te wrażenia :boogie:
    Mimo odczuć cieszę się bardzo, bo do niedawna nasza mała głowę miała w górze i szukała wyjścia z niewłaściwej strony :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nie wiem, czy można mówić o dziedziczeniu skłonności do porodów, ale moja mama też rodziła ekspresowo. Jestem najstarsza z rodzeństwa, a wyklułam się w 45min. Mojego małego urodziłam w niecałe ok. 1h i 45 min. , więc też szybciutko. Gorzej jak teraz nie będzie tak różowo...
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Talinka trzymam kciuki za wizytę.
    .
    TEORKA: a taaaaaaak
    czytaj więcej Asia

no i po grzyba takie głupoty czytasz ?

No już włąśnie nie czytam bo kolejną noc z rzędu miałabym z głowy.
    .
    nana81: Asik jaką długą masz szyjkę? Jesteś na jakiś lekach? Jeśli nie ma skurczy jest duża szansa na 37tydzień i dalej.

Dł szyjki nie znam gin stwierdził, że nadal ciut się skróciła ale jest zamknięta, z leków to biorę no-spę i magnez i widzę poprawę zwłaszcza po zwwiększeniu dawki magnezu.
    Ten 37 tc jest też uzależniony od tego jak będzie rosła córcia.
    Mamy wielką nadzieję, że nadrobi i dalej w miarę będzie równomiernie rosła.
    -- ,
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Asik najważniejsze, że zamknięta! Moja miała lekko ponad 1 cm, a jak widzisz cały czas się trzymam.
    Masz rację, nie czytaj, bo tylko bólu głowy i depresji można się nabawić, wiem coś o tym. Na usg połówkowym wyszła u nas pępowina dwuanczyniowa. Mamy ją po prostu i już. Pani doktor stwierdziła, że powinniśmy o niej wiedzieć i tylko tyle. Dzidzia jest zdrowa. Jak weszłam w net, by sprawdzić, co to za dziwadło potrzebowałam ładnych kilku dni, żeby złapać oddech, choć nic sensownego nie wyczytałam. Net jest pełen sensacji, a często o rzetelną wiedzę w temacie ciężko. Przyjęłam informację do wiadomości i choć mam różne myśli, staram się słuchać lekarzy i nie gdybać w tym temacie.
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja też jestem po wizycie. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, synuś rośnie i waży 1350gr. Ułożony jest pośladkowo wiec się przemieścił od ostatniej wizyty, zobaczymy jak będzie leżał na następnej.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    sara32: synuś rośnie i waży 1350gr

O! To moja może ważyć już koło 1,5kg :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Talinka: O! To moja może ważyć już koło 1,5kg

Oj tak albo i więcej.
    --
  1.  permalink
    no wlaśnie !
    też się nad tym zastanawiałam tzn jak się ubrać jak cały czas się z pipki będzie lało :cool::cool:

Teo, przydają się te wkłady poporodowe przynajmniej trochę :wink:
    No i jakiś worek do auta sobie najlepiej wziąć :smile:
    Ja sobie po prostu na kibelku usiadłam i się ze mnie lało, dopiero jak ciutke sie to ciekniecie uspokoiło to sie zabralam do szpitala ale na miejscu portki i tak miałam cale mokre :confused:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ojj dziewczyny jak ja bym chciała już to wszystko przeżyć i mieć małego przy sobie...
    wydawało się że urodze przed terminem bo te skurcze takie od 35 tyg a teraz ...
    jutro zaczyna mi się 40 i nadal nic!!!:devil:
    nagle cisza taka :sad:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    morela1: ojj dziewczyny jak ja bym chciała już to wszystko przeżyć i mieć małego przy sobie...

Morela, lada dzień będziesz wklejać fotki swojego maleństwa:smile:

---
    Dziewczyny, nie ma znaczenia w jakich portkach pojedziecie do porodu:cool: Ze mnie lało się na raty - znaczy najpierw chlusnęło, a potem leciało przy skurczu. Założyłam największą podpaskę, a w aucie siedziałam na gazetach:wink:. Na porodówce od razu dali mi podkłady i jakoś to było. Nawet jeśli zamoczycie najpiękniejsze ubranie, i tak nie będziecie o tym pamiętać, jak Wam na brzuchu położą najpiękniejsze cudo:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    morela1: nagle cisza taka

Może to ta przysłowiowa cisza przed burzą? :wink:
    ---
    Jej.. Talka,Ty już 30 tydzień :shocked: ... Kiedy to zleciało??
    ---
    Teorka,a Ty jak się czujesz? Coś już się dzieje pomału? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Dziewczyny, tylko z tym czekaniem nie przesadzajcie, bo ja się dziś dowiedziałam (niestety nie ze źródła, wiec szczegółów nie znam), że żona kolegi z pracy wczoraj w domu urodziła, bo nie chcieli za szybko jechać:) Pogotowie już przyjechało na gotowe - na szczęście wszystko z nimi dobrze, choć mały był trochę okręcony pępowiną. Może jednak na wszelki wypadek jednak zbierzcie się do szpitala zaraz jak się zacznie?
    A mnie proszę w wolnej chwili dopisać do listy ;)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    cieknie mi z nosa i boli mnie gardło :cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    anula - tantum verde do ssania
    a na noc przez 4-5 dni możesz brać Nasivin i oprcócz tego woda morska
    i syrop - Prenalen
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    cześć dziewczyny my jesteśmy po wizycie: ) wszystko w jak najlepszym porządku i macica i szyjka wyniki też nawet siki się poprawiły:) a co do płci to mamy na 70% CÓRECZKĘ:):):):) nie ciesze się jeszcze na 100% bo 70 to jeszcze daleko do 100 ale pani ze 3 razy wracała między nóżki i widać było że nic tam nie ma:D teraz byle do 20 i połówki to mam nadzieje na jakieś większy procent prawdopodobieństwa:)
    więc teo wpisz skromnie naszą dziewuszkę:)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    aneta01:
    Morela, lada dzień będziesz wklejać fotki swojego maleństwa

matko no mam ogormną nadzieję że będzie to lada dzień , bo to czekanie i pytanie kiedy rodze już mnie cholernie męćzy:confused:
    Hussy: Może to ta przysłowiowa cisza przed burzą?

to ja zamawiam te burzę na już :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    Kasiu to gratuluje córeczki !:bigsmile:
    jak nic nie widać to nic nie widać i córa jak nic :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no boje się jeszcze cieszyć bo mam w przyjaciółkach dziewczynę która też tak miała po tyg wyszło że jest chłopczyk więc jakoś ten tydzień i 2 dni wytrzymam:D:D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    marezka - kupiłam ten prenalen a w domu mam akurat strepsils, może być? piję swój napój imbir z cytryną i miodem ale czuje że dupa blada :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    sara32: Ja też jestem po wizycie.

Ładną wagę ma synek:surprised:
    .
    kasiakuzniki: a co do płci to mamy na 70% CÓRECZKĘ:):):):)

Kasia gratuluję dziewczynki i trzymam kciuki by tak zostało bo chyba wnioskuję z Tojego zadowolenia, że chciałąbyś dziewczynkę?:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    nie wiem czy strepsils może być, mój gin polecał jedynie tantum verde...
    ja proponuję Ci się zapakować do wyra i po prostu wypocić i wyleżeć...
    syrop z cebuli albo czosnku, gorące mleko z mlekiem itp...
    --
  2.  permalink
    mareza: gorące mleko z mlekiem

Oby tylko w dobrych proporcjach :DDD
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    hahaha no tak racja :-)
    miało być gorące mleko z masłem :-)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    całą poprzednią zime nie chorowałam, zero katarku, a teraz... :cry::cry:
    za to 2 lata temu zapalenie gardła co 2 miesiąc...
    może jutro skoczę do lekarza... chciałam posiedziec w domku...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    widziałam to mleko z mlekiem :bigsmile:
    mąż mi zrobił mleko z miodem
    --
  3.  permalink
    mareza: hahaha no tak racja :-)
    miało być gorące mleko z masłem :-)

Wiem :)Ale zaśmiałam się jak przeczytałam :)
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Aga - wcale Ci się nie dziwię , sama się uśmiałam z własnego przeklikania :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny a jaki magnez zażywacie, bo ja piję ten musujący Zdrovitu ale tak się zastanawiam czy nie lepsze tabletki??:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Aspargin w tabletkach, polecony przez gin
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dzięki mareza:)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    bahel z tymi wodami to ejst tak ze pdobno mozesz kupic wkladki w aptekach (ktore dziala na zasadzie papierkow lakmusowych wskazujacych pH) no i jesli cos Ci cieknie to warto pH zbadac jesli zpomiedzy jakos 6.8-7.00 to mozliwe ze to wody (zapach jakby slona woda byla); a jak nizsze to pewnie mocz
    nie wiem jak to sie ma do czopa ake wydaje mi sie,ze moga sie saczyc zanim czop odejdzie bo mojej sistrze saczyly sie 2 miesiace pzred data porodu i urodzila wczesniaka(ale tez miala inne powiklania dlatego szybciej urodzila);

co do czopa- on muis wyjsc,ale czesto kobieta albo nie zauwaza, albo on wychodzi na porodowce jak jestesmy zbyt zajete skurczami/bolami zeby patrezc co z nas tam wylatuje ;
    bo czop zatyka przeciez szyjke macicy i jak ona sie rozwiera to ten sluz(czop) musi wyjsc; jak jest podbariowny krwia to znak,ze szyjka tez sie rozwierac;

co do infkecji to jak zauwazysz ze wody Ci sie sacza badz odeszly nie wolno sie kochac bo wtedy wlansie ejst ryyzko infekcji (czy nawet podczas zwyklego badania rozwarcia bakterie z zewntarz moga sie pzredostac do dziecka )
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeOct 12th 2011 zmieniony
     permalink
    W pierwszej ciąży nie zauważyłam odchodzącego czopa (pewnie wogóle nie odszedł dopóki nie trafiłam na wywołanie porodu), a w drugiej ciąży tydzień przed porodem odchodził podbrawiony krwią. Szyjka się rozwarła do 2 cm.

PS piszę to, spoglądam kątem na Basię, a ona pierwszy raz staneła bez podparcia.:crazy: Do tej pory podpórką były meble, ja albo Hania itp.
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny, a ja właśnie mam iść na badania kolejne + siuśki zanieść i kurde jest mi tak niedobrze, że jak na razie nie mogę wyjść z domu. Zaraz chyba zwymiotuję. Ile maksymalnie mogę trzymać siuśki w pojemniczku? Przygotowane są już od ok 6.30...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeOct 12th 2011
     permalink
    Katarzyna do 3 godzin.
    --
  5.  permalink
    Dzięki Basia, kurcze... To muszę się zbierać! Ja nie wiem ale chyba będę musiała sprowokować wymioty bo jest mi tak okropnie a w autobusie czy w tramwaju wolałabym uniknąć ewentualnych scen... Cholera! Co ja teraz mam zrobić... :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    współczuje tych mdłości! a siuśki i tak w lab trzymają dłużej za nim przyjedzie kurier i je weźmie chyba traci w tedy na kwasocie ale czy cukier białko i bakterie to aż tak się nie zmienia... ale nie dam sobie głowy broń boże obciąć:D
    wczoraj przed wejściem do gin dostałam sms od AGATA MEBLE i stałam jak wryta i myślałam jaką koleżankę ja tak zapisałam:D aż się zaniosłam śmiechem jak dotarło do mnie że przecież meble zamawiałam:D:D:crazy::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    kasia właśnie do 3 godzin jest zalecane dostarczyć ze względu na bakterie, bo one potrafią się w bardzo krótkim czasie namnożyć. Cukier i białko jeżeli są to raczej się nie zmienią, natomiast w dłużej przetrzymanym moczu mogą wytrącić się szczawiany i fosforany bezpostaciowe co może zwiększyć jego mętność.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    o widzisz:D:D dla tego nie dała bym głowy:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    a u mnie dupa straszna :cry: w gardle ogień :cry: antybiotyk :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zdrowia anula!! :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Anula zdrówka! Kuruj się Kobitko! masz zapalenie gardła, czy cuś innego?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ojej no nic nie zrobisz jak jest ogień to trzeba go ugasić!!! zdrówka życzę!!!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeOct 12th 2011 zmieniony
     permalink
    katarzynah1987: Ile maksymalnie mogę trzymać siuśki w pojemniczku? Przygotowane są już od ok 6.30...

jesli na badanie ogolne to spokojnie wiecej niz 3 h ;
    jesli na posiew zeby zabadc bakterie to mysle,ze lepiej wstawic do lodowki i wtedy spokojnie moga sobie stac :) wiec bez stresu kochana; wloz je do lodowki i bedzie ok; chodzi o to ze jesli tam sa bakterie to tak czy siak one beda a aby sie rozmnazalay (namnazaly) potrezbna jest i tak temp pow 30 st, a najdogodniejsez warunki to ok 37 st wiec mozesz trzymac nawte poza lodowka jak nie ma upalu i nie leciec na szybkiego jak sie zle czujesz
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    zła jestem na siebie :sad: pogoda się zmieniła i to musiał być moment, gdzieś mnie przewiało.... bo ja to mam zawsze masę spraw do załatwienia... no to teraz sobie posiedzę w domku do końca tyg co najmniej :sad:
    zime rok temu przechodziłam super, zero katarku, ale dwa lata temu zapaenie gardła co 2 miesiące :sad: mam nadzieję, że nie będzie tak tej zimy...
    przeciez ja teraz nie moge chorować :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja ostatnio byłam przeziębiona, ale na szczęście szybko przeszło...
    i teraz dmucham i chucham na siebie
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.