Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 13th 2011
     permalink
    ja jedyne co chce to jak najszybciej urodzić :devil:
    więc moja lista miała by co najwyżej 1 PUNKT hehehehehhe :cool:
    i raczej była by do mej macicy i córki kierowana a nie do personelu :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    TEORKA: ja jedyne co chce to jak najszybciej urodzić
    więc moja lista miała by co najwyżej 1 PUNKT hehehehehhe
    i raczej była by do mej macicy i córki kierowana a nie do personelu

otóż to !
    mi też taka lista jedno punktowa by wystarczyła :wink:
    --
  1.  permalink
    Talinka, przepraszam, że nie miałam pojęcia byłaś wtedy w TAKIEJ sytuacji. Ja także na pewno reagowałabym podobnie albo i gorzej. Zresztą teraz panikuję, kwękam i stękam, że brzuch za mały mam w porównaniu z niektórymi dziewczynami na podobnym etapie albo nie tyle co za mały, tyle, że nie zauważyłam, żeby urósł od ostatniego czasu.

Byłam dziś u ginekologa. Niestety USG dopiero za trzy tygodnie, a już miałam nadzieję, że zobaczę maleństwo, i że się uspokoję a tak będę trząść galotkami jeszcze przez 3 tygodnie. Lekarz podobnie jak Tobie Talinka, przepisał mi globulki dopochwowe (Pimafucin) oraz powiedziałam mu o tym, że czasem mam różne bóle typu: ciągnięcie, kłucie (w pochwie) i takie jakby na miesiączkę ale słabsze niż wtedy gdy nie byłam w ciąży i przepisał mi na to Luteinę 50mg. Żałuję i przykro mi, że nie zrobił mi USG ale to chyba tak jest, że nie ma co liczyć na to chodząc na NFZ... :-( Ostatnie miałam w 13tc, przede mną w 20tc więc, aż tyle przerwy i nieciekawie to przechodzę, to oczekiwanie...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Katarzynah,ja też dopiero za 3 tygodnie mam usg,ale wiem że ten czas szybko zleci :wink:
    A o ile się nie mylę na NFZ są tylko 3 usg?
    Ja w Twoich tygodniach też miałam bóle jak na @ i czasem nawet bardzo silne jakbym zaraz miała dostać okresu,ale nie przejmowałam się tym,bo to podobno było normalne więc nie panikowałam. Gorzej jest teraz.. jak tylko poczuje,że mi morko (a codziennie leci ze mnie wodospad) to od razu lecę i patrzę czy nie krwawię :confused: Panikuje strasznie chociaż staram się zachować trochę zdrowego rozsądku. Teraz za to mam jakby bóle kolkowe po bokach brzucha,no i kłucia pipki. Im bliżej tym większe wariactwo mnie ogarnia :confused:
    --
  2.  permalink
    Hussy, ja już miałam 3 USG, w tym to pierwsze, po którym lekarz stwierdził, że może być ciąża, potem kolejne właśnie było i było widać zarodek i ostatnio w 13tc było trzecie. Teoretycznie domyślam się, że powinnam mieć jeszcze dwa, czyli połówkowe i potem w późniejszych tygodniach ciąży. Jeżeli przejdę to połówkowe to mam nadzieję, że wszystko jest i będzie dobrze, i że się w końcu uspokoję... Ta chęć na USG wynika na prawdę głównie stąd, że wydaje mi się, że brzuszek za mało, zbyt wolno, albo co gorsza w ogóle nie rośnie... Mnie tego typu schizy dopadają teraz... Ech, podobnie jesteśmy zestresowane czy przewrażliwione. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 13th 2011 zmieniony
     permalink
    katarzynah1987: Talinka, przepraszam, że nie miałam pojęcia byłaś wtedy w TAKIEJ sytuacji.

Nie no - spoko - skąd mogłaś wiedzieć? :)
    katarzynah1987: Lekarz podobnie jak Tobie Talinka, przepisał mi globulki dopochwowe (Pimafucin)

Ja mam Gyno Femidazol... i się właśnie zastanawiam, bo kazała mi brać co 2 dni - jak objawy (więcej wydzieliny) ustąpią, to mam odstawić - jakby znów wróciły to znów brać itd... i się zastanawiam czy nie lepiej np. przez 7 dni brać codziennie? :surprised:

Byłyśmy z mamą w mieście. Wstąpiłyśmy do lumpeksu. Mam dwa prześcieradła dla naszej Małej i koszulę do porodu (babcinką, ale co tam) dla siebie za niecałe 11zł!!
    Na rynku kupiłam szlafrok do szpitala za 85zł.
    --
  3.  permalink
    Katarzyna ja tez mam takie wrazenie, ze mi brzuszek straaasznie wolniutko rosnie a waga praktycznie stoi w miejscu.... Ale jakos wierze, ze wszystko jest dobrze! Tydzien temu mialam prenatalne usg i kolejne bede miala tez za 3 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Talka - bierz tak jak lekarz kazał!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No będę - po prostu tak się zastanawiam nad tym :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Ojjj dziewczyny nie każdego wywala od razu! każda ciąża inna i to, że macie mały brzuch nic nie znaczy! dzieciaki na pewno mają się dobrze i mają dużo miejsca do harców. Ja też mam mały brzuch ale bardziej mnie wkurzają docinki innych niż to, że "on jest za mały w porównaniu do dziewczyn w tym samym tygodniu". Powinnyście się cieszyć a nie martwić :)
    --
    My też po wizycie. Maksiu ładnie przybiera (700-750g), jest kilka dni za suwakami ale to ostatnimi czasu standard, rośnie proporcjonalnie więc wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ma tak małego pisiurka, że prowadzący musiał się nieźle natrudzić, żeby go w końcu dojrzeć:tongue::tongue::tongue: hehehe... tatuś twierdzi, że będzie "mały ale wariat" :tongue::tongue::tongue: Natomiast miałam pierwszy raz dokładnie mierzoną szyjkę, ma 2,8cm jest zamknięta i twarda, ale taka chyba jakaś krótka ta szyjka jak na ten tydzień, nie??? lekarz mówi, że jest w normie, że poniżej 2,5cm mogłabym się martwić, więc się nie przejmuje. Dostałam ursept na siuśki a krew wszystko w normie
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anaa86: Natomiast miałam pierwszy raz dokładnie mierzoną szyjkę, ma 2,8cm jest zamknięta i twarda, ale taka chyba jakaś krótka ta szyjka jak na ten tydzień, nie???

ja szyjke mialam mierzona w poniedzialek: 5,5cm! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    madamagda: Chloe tylko się nie obraź, od razu na myśl mi się nasuneło:
    I poproszę jeszcze drinka z palemkom :tooth:

Nooo wlasnie drina tez bym z przyjemnoscia wtedy obalila:wink::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    anaa86 fajnie że wszystko ok i z małym i z tobą :clap:
    --
  4.  permalink
    Natomiast miałam pierwszy raz dokładnie mierzoną szyjkę, ma 2,8cm jest zamknięta i twarda, ale taka chyba jakaś krótka ta szyjka jak na ten tydzień, nie???

Ania, ja od 26tc miałam szyjkę na 2,5cm bo jak to lekarz swtierdził taki już mój urok :wink:
    A poród nastapił o czasie więc się nie musisz martwić :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Najważniejsze, że nic się z nia nie dzieje 2,5 cm to jeszcze nie powód do stresu. Gin przed założeniem pessaru u mnie mówił, że poniżej 2,5cm zakłada się krążek, ale pewnie jeśli są wskazania (miękkość, rozwieranie się). Anaa86 nie przeciążaj się i wszystko będzie ok.
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Ania, ja od 26tc miałam szyjkę na 2,5cm bo jak to lekarz swtierdził taki już mój urok
    A poród nastapił o czasie więc się nie musisz martwić

O to super :wink: czyli nie ma się czym martwić, to chciałam wiedzieć

anaa86 fajnie że wszystko ok i z małym i z tobą

Dzięki Anulko :bigsmile::wink:

nana - ale u mnie gin nic nie mówił, że mam się nie przeciążać... więc chyba u mnie to po prostu taka uroda tej szyjki... gin podpisał mi nawet zaświadczenie, że mogę ćwiczyć na SR a uprzedzałam go, że to nie są lekkie ćwiczenia
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja właśnie we wtorek zapomniałam zapytać ile cm ma szyjka ale teraz na połówce zapytam wcześniej miałam 4cm a teraz sama nie wiem?? wiem że jest pozamykana i że wszystko jest w porządku:D
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Kurde ale zastanawia mnie jedno... czemu lekarz mierzył mi szyjkę dopiero pierwszy raz? w sumie to chyba teraz nie ma porównania? A w ogóle zaczęło się od tego, że mu mówie, że 1-2 razy dziennie spina mi się brzuch na krótką chwilkę i po minucie puszcza, a on na to, ojjj to musimy sprawdzić czy w ogóle mogę ćwiczyć (bo chodziło mi o to skierowanie na SR). Oczywiście zawsze mam najpierw "ręczne" badanie, ale tym razem oprócz ręcznego zrobił jeszcze dopochwowe USG szyjki i na tym USG wyszło, że długość to 28mm. Ja mu mówię, że to chyba krótka? a on, że jest na granicy normy i za krótka zaczyna się od 25mm. No ale skoro dopiero teraz miałam pierwszy raz tak robione USg to skąd on wie, że się nie skraca? i bez problemu podpisał mi zgodę na ćwiczenia. Na pewno jest wszystko ok, bo zamknięta i twarda ale tak mnie to teraz nurtuje.

A wy też tak macie mierzoną szyjkę przez USG dopochwowe???? czy jakimś wziernikiem???
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anaa86: Kurde ale zastanawia mnie jedno... czemu lekarz mierzył mi szyjkę dopiero pierwszy raz?

ja nawet nie wiem czy ginka mi mierzyła :) w każdym bądź razie długości nie znam
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Wiecie co, skoro już tu zaglądam częściej ostatnio, to może pora się ujawnić. Termin - 2 czerwca 2012 :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hydrazine: Termin - 2 czerwca 2012

Masz termin w dniu moich 23 urodzin! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Talinka: Masz termin w dniu moich 23 urodzin!

Czerwiec to w ogóle fajny czas na narodziny, tak mi się wydaje :smile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Noo! Nie męczysz się jeszcze w upałach, a i ciuchów jakoś szczególnie nie trzeba wymieniać (np. płaszcza zimowego) :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    anne ja mam za każdym razem badaną szyjkę i teraz też chyba mierzyła ale jakoś nie zapytałam ale już nie odpuszczę genetycznemu:D
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    hydrazine, gratulacje :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    anaa - szyjkę najpierw mi gin bada na fotelu czy twarda i zamknięta, potem wędruję na kozetkę i tam usg dopochwowe gdzie mierzy szyjkę a na koniec to co najprzyjemniejsze czyli usg maluszków :-)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Eeeee hydrazine i wszystko jasne:bigsmile:

Gratuluję serdecznie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Hydrazine, dla mnie czerwiec na porod byl swietnym czasem :)))

Gratuluje i tutaj :)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Przybywa mamusiek! fajnie!! :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    hydrazine gratulacje:))
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja też nie wiem czy mam mierzoną szyjkę, bo podobnie jak Talinka długości nie znam, ale chyba jest OK skoro lekarz nic nie mówi.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    a w kartę ciąży Wam nie wpisuje ?
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Mnie też jeśli nawet mierzy to nie mówi. Zawsze tylko wspomina że w porządku twarda i zamknięta. Może jeśli na razie jest ok to mierzenie będzie kluczowe dopiero pod koniec, bliżej porodu jakoś? W kartę też nie wpisuje. Ale tak samo się zastanawiałam dlaczego na początku nie spisywał wagi i ciśnienia a teraz spisuje - widocznie jest to ważne dopiero od jakiegoś etapu - tak sobie myślę...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    coma pewnie prostu to też zależy od gina :-) Pewnie jakby coś było nie tak to by Wam powiedział że jest tak i tak i już :-) Wiec póki nic nie mówi że jest źle to znaczy że jest dobrze :-)
    ja na każdej wizycie mam ważenie, mierzenie ciśnienia , sprawdzanie twardości szyjki, sprawdzanie jej długości i usg maluszków - i wszystko lekarz mi mówi , jaka szyjka ile ma , pisze mi na kartce jakie badania na następną wizytę, ochrzania za zbyt duży przyrost wagi :-) omawia bieżące badania i mówi co jest ok a co ewentualnie nie ok itp... i w karcie ciąży mam te wszystkie pomiary itp powpisywane :-) ostatnio nawet gin robił rysunek jak są ułożone dzieciaczki :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam,
    mam pytanie czy mam dobry wynik progesteronu – Jestem w 8/9 tc., robiłam badanie 05.10.11- po braniu 2x Duphaston i wynik wyszedł mi 16, 72 ng/ml- lekarka u której byłam powiedział ze to za niski poziom i kazała brac 3x Duphaston i potem zrobić badanie. Jak nie przekroczy 25 to zwiększyć dawkę Duphaston do 4x dziennie.Z tego co czytam na forach to wynik mieści się w normie w I trymestrze ciąży.Nie wiem co mam myśleć na ten temat, dodam że lekarz u której byłam nie jest lekarzem, który będzie mnie prowadził ostatecznie w ciąży (nie jestem z niego zadowolona).
    Pozdrawiam
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Mareza to tak jak u mnie:) tylko że bez tej długości szyjki:)
    Ostatnio się nawet zastanawiałam czy on mi nie za często to usg robi. Tzn.robi co wizytę (czyli średnio co miesiąc - na poczatku częściej) ale jak czasem wpadam np. po skierowanie to też mnie "kładzie". To takie moje myślenie co do odwiecznej dyskusji: czy USG szkodzi czy nie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    mareza mój zawsze sprawdza i wpisuje w kartę, ale szyjka u mnie słabowita i to też taka uroda :P
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    jeżynka: Witam,
    mam pytanie czy mam dobry wynik progesteronu – Jestem w 8/9 tc., robiłam badanie 05.10.11- po braniu 2x Duphaston i wynik wyszedł mi 16, 72 ng/ml- lekarka u której byłam powiedział ze to za niski poziom i kazała brac 3x Duphaston i potem zrobić badanie. Jak nie przekroczy 25 to zwiększyć dawkę Duphaston do 4x dziennie.Z tego co czytam na forach to wynik mieści się w normie w I trymestrze ciąży.Nie wiem co mam myśleć na ten temat, dodam że lekarz u której byłam nie jest lekarzem, który będzie mnie prowadził ostatecznie w ciąży (nie jestem z niego zadowolona).
    Pozdrawiam

Ja mam duże "doświadczenie" z luteiną (to cos jak duphaston tylko naturalne bo dupek jest syntetycznym progesteronem)jeśli można tak powiedzieć z racji tego, że leczyłam się metodą napro a tam oni mają "bzika" na punkcie poziomu progesteronu ale to akurat w nich chwalę.
    Wg ich norm miałabyś za niski poziom PRG, ale w tradycyjnej ginekologii rzeczywiście jest on w normie.
    .
    Dziwi mnie tylko fakt że dr karze Ci robić kolejne badanie PRG po zażywaniu duphastonu jak powszechnie wiadomo, że on nie podnosi jego poziomu tzn. nie jest on wykrywalny -ten wzrost w badaniu przy braniu "dupka"??
    Co innego jak się przyjmuje lutkę.
    Tutaj ten wzrost jest wykrywalny w badaniach dlatego też podczas suplementacji lutką w napro poziom PRG bada się w każdym cyklu a jak się jest w ciąży to co 2 tygodnie by monitorować jego poziom bo w ciąży jest on bardzo ważny zwłaszcza jeśli pacjentka miała stwierdzoną wcześniej niedomogę lutealną.
    Trochę pogmatwałam ale mam nadzieję, że zrozumiesz co chciałam napisać.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ooo z tym to macie fajnie,z tym badaniem szyjki,mnie zzera ciekawosc , cala ciaze nikt mi tam nie zagladal:wink: ale w sumie z drugiej strony jakbym wiedziala to bym schizowala czy nie za dluga/ nie za miekka/nie za taka czy owaka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HYDRAZINE gratuluję i dopisuję Cię do listy :smile:
    no chyba, ze nie chcesz to powiedz - wykreślimy :wink:

iwcia1 18.10.2011 (chłopiec)
    morela1 19.10.2011 (chłopiec)
    Chloe28 24.10.2011 (chłopiec)
    TEORKA 25.10.2011 (dziewczynka)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)

iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)
    lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik28 27.11.2011 (dziewczynka)
    nana81 27.11.2011 (dziewczynka)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    bahel 13.12.2011 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    alicjatrzyna 02.03.2012 (chłopiec i chłopiec)
    biri 02.03.2012
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    JULITA1610 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    karinazosia 15.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    marta_885
    nina7187
    patpatpat
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Teorka jeszcze tu jesteś? :-P
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    O, i ja już jestem na liście - dzięki:) Jak na przyszłotygodniowej wizycie gin określi inaczej termin porodu, to dam znać (o ile, Teo, jeszcze tu będziesz, a nie na sali porodowej, a najlepiej poporodowej, czego Ci z całego serca życzę;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie: Teorka jeszcze tu jesteś? :-P

ano jestem :smile:
    ale dzisiaj mieliśmy sesję ciążową więc już mam od męża zielone światło i chcę urodzić
    choćby zaraz ! :devil:

TRES
    jakby co dasz znać :smile:
    mam nadzieję, że nie MI bo ja juz będę na mamusiach rozpakowanych :cool:
    no chyba, że nie będę to zmienie hehehhe :wink:
    --
  5.  permalink
    Nie śpiesz sie, nie spiesz ;)
    Osatnie chwile, kiedy jestes w centrum zainteresowania. Powaga :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj Aga uwierz mi, że nawet jakby mnie nikt miał nie zauważać to zupełnie by mi to nie przeszkadzało :smile:
    byle tylko po drugiej stronie brzucha Ninkę mieć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Właśnie przeczytałam, że w Wielkiej Brytanii urodził się chłopiec, który ważył 6,21kg. Najlepsze jest to, że kobieta rodziła w sposób naturalny, bez środków znieczulających. :shocked:
    Mi taki wyczyn nie mieści się w głowie a co dopiero w ....... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    JULITA1610: Właśnie przeczytałam, że w Wielkiej Brytanii urodził się chłopiec, który ważył 6,21kg. Najlepsze jest to, że kobieta rodziła w sposób naturalny, bez środków znieczulających. :shocked:

o kur.... :shocked::shocked::shocked::shocked:
    może ona już po 10 porodach była czy ki pieron ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    To było jej drugie dziecko, pierwsza dziewczynka ważyła 4,7kg. Też sporo.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeOct 14th 2011 zmieniony
     permalink
    jejku dziewczyny już 29 tc zaczynam...byle do przodu, bo kolejne atrakcje ciążowe dochodzą - kłucie w pipce
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeOct 14th 2011
     permalink
    TEORKA: dopisuję Cię do listy
    no chyba, ze nie chcesz to powiedz - wykreślimy

Przyznałam się, to wykręcać się nie zamierzam :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.