Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeOct 14th 2011
     permalink
    witajcie :)
    a ja sie wlasnie wkur... z samego rana dzwonilam do Wawy bo mial byc ten wynik biopsji za 3tyg a mija w poniedzialek mysle zadzwonie dzis moze juz jest a ta baba mowi do mnie ze dopiero za tydzien(koniec nastepnego tygodnia) :((( szlag by to trafil znow nerwik niepotrzebny:((
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ewelinda spokojnie i tak nic nie zrobisz.
    Sama jestem w stresie i jeszcze mi przyjdzie poczekać prawie 2 tygodnie ale nic na to nie da sie poradzić, musimy czekać.
    A nasz stres nie sprzyja maluchom - jak to co dzień przypomina mi mąż.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: a w kartę ciąży Wam nie wpisuje ?

nie :)
    u mnie dziś 31tc! lecimy babeczki, lecimy! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Talinka: u mnie dziś 31tc

:bigsmile: gratulacje

jednak będe się upierac że dziś kończysz 30 tydzień a jutro jak będzie 30t1d to będzie pierwszy dzień 31 tygodnia
    to tak jakby dzis byla niedziela - czyli koniec tygodnia a nie poczatek następnego :bigsmile:

ale to moja skromna opinia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ale jo :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda - wiem, że ciężko ale nie powiem ci nic nowego - nie denerwuj się :bigsmile::grouphug:

tez nie cierpię jak ustala się jakis termin a potem się go zmienia wrrrrrrrrr....

nic na to nie poradzisz, musisz czekać, a my musimy dalej trzymac kciuki

a mnie od jakiegoś czasu zaczęły łapy drętwieć, więc dla mnie to spory wysiłek :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Biedronka11: a waga praktycznie stoi w miejscu....

U mnie z wagą też tak dziwnie jakoś: w 11tc ważyłam 60,6kg, w 13tc - 59,55kg, w 15tc - 60,15 i wczoraj ważyłam się i teraz w 17tc dalej 60,15kg. 17tc ciąży, a ja nie przybieram...

Dziewczyny, lekarz przepiał mi luteinę 50mg. Na recepcie było napisane żeby przyjmować 2x1. To oznacza, żeby brać dwie tabletki raz dziennie czy po jednej dwa razy dziennie? Kurde, jakieś zaćmienie mam i już zgłupiałam jak to brać... Chyba to pierwsze, czyli dwie dziennie?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    2x1 to znaczy dwa razy dziennie po jednej:D chyba:D matko i ja mam zaćmienie:D
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    zgadzam sie z kasia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dwa razy dziennie po jednej, też tak biorę :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    hehe dobrze że potwierdziłyście bo sama zwątpiłam aż robiłam rozpiskę na kartce:D:D
    --
  2.  permalink
    Hi hi, dzięki dziewczyny. :smile: To w takim razie już biorę pierwszą. Wiem, że pod język do rozpuszczenia. Pewnie są okropne, jak to bywa z lekami generalnie. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    uwielbiam takie zaćmy mózgowe:tongue: co lepsze one są wkręcające:smile:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    katarzynah1987: U mnie z wagą też tak dziwnie jakoś: w 11tc ważyłam 60,6kg, w 13tc - 59,55kg, w 15tc - 60,15 i wczoraj ważyłam się i teraz w 17tc dalej 60,15kg. 17tc ciąży, a ja nie przybieram...

Kochana jeszcze będziesz miała czas przybrać, ja też na początku nic nie przybrałam a teraz już 15kg na plusie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Wiem, że pod język do rozpuszczenia.

oj szkoda, że dopochwowej Ci nie dał...
    ta pod język jest okropna
    ja po dwóch dniach myślalam, że oszaleję.... :neutral:
    --
  3.  permalink
    Wiesz Teorka, ja właśnie sobie ją mam w buzi pod jęzorkiem i powiem Ci, że nawet smaku nie czuję. Może dlatego, że kilka minut temu wyżułam kilka gum mamb i mnie zasłodziły ciut.
    --
  4.  permalink
    Dopochwowe też mam jakieś pieruństwo, globulki Pimofucin także ten, będę miała co sobie do pipki powciskać co wieczór. No chociaż tyle. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ja też jestem za dwoma razami dziennie po 1 tabletce:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Wiesz Teorka, ja właśnie sobie ją mam w buzi pod jęzorkiem i powiem Ci, że nawet smaku nie czuję. Może dlatego, że kilka minut temu wyżułam kilka gum mamb i mnie zasłodziły ciut.

a to może dlatego :smile:
    bo ja pamiętam, że to gorzkie i niedobre było i potem przez pół godziny nie mogłam się tego smaku pozbyć
    brrrrrrrrr :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    za każdym razem jak czytam opis spod mojego suwaczka to mnie śmiech ogarnia :smile:
    któż to kurna wymyślał ? :devil:

tzn ja wiem, że wiele z Was pod koniec się fura ale ja [mimo, że te które widzą mój wykres wiedzą, że mam dużo z królika i mogłabym non stop :cool:] jak tylko pomyślę, że mi mój mąż do mojej bolącej jak diabli, rozpieranej przez główkę pipki dokłada jeszcze wiadomą rzecz to aż mi się słabo robi ehhehehehe :devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Podobno tą podjęzykową daje się w innych wypadkach niż dopochwową.
    Podjęzykową dostałam na wywołanie @ - dopochwową na podtrzymanie ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a to nie wiem ja myślałam, że to od lekarza zależy tylko...
    a ja znowu słyszałam, że ta dopochwowa się o niebo lepiej wchłania do organizmu
    podobno..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No właśnie.Stąd to ją dostałam na potrzymanie.
    W poprzedniej ciąży - jak wylądowałam na SOR - lekarz DODATKOWO zapisał podjęzykową.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to skoro się lepiej przez pochwę wchłania to nie rozumiem po co dawać pod językowo....
    no ale ja dużo rzeczy nie rozumiem hehe :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ponoć TAK, tzn. tak, że dopochwowa ma bardziej skuteczne działanie. Coś wiem na ten temat, bo moja gin upiera się przy takim stosowaniu, pomimo moich próśb o wypisanie recepty na lutkę doustną. Teraz już odpuściłam bo zostało tak niewiele do końca no a poza tym, ona wie co robi a ja się tego trzymam dla dobra Marysi :)
    --
  5.  permalink
    To lekarz chce mi @ wywołać?! :smile:
    Ja dostałam bo powiedziałam lekarzowi o bólach brzucha: ciągnięciach w dole po boku/bokach i kłuciach, też w pochwie.
    Chyba zwymiotuję po tej tabletce. I to zaraz.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Chyba zwymiotuję po tej tabletce. I to zaraz.

mówiłam, że niedobra :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    katarzynah1987: To lekarz chce mi @ wywołać?!

Nie no - chodziło mi o działanie bardziej. Dopochwowa ma wg mnie większy "sens" w ciaży. No, ale to tylko moje zdanie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    katarzynah1987: To lekarz chce mi @ wywołać?!

Co to to napewno nie, bez paniki.
    Jak jest się w ciąży to jej zadanie to podtrzymanie, a gdy pacjentka nie jest w ciąży i z przyczyn hormonalnych od dłuższego czasu nie ma @ to wtedy jej zażywanie wywołuje @.
    Także Kasiu skoro ginka Ci ją przepisała to chyba wie co robi i ją bierz.
    -- ,
  6.  permalink
    Muszę się koniecznie legnąć po niej na chwilę na łóżko bo nie chce wymiotować, ile kurde można.
    Pewnie Talinka przez to ma większy sens, że się lepiej wchłania. Ja to i tak dziwię się trochę, że przepisał mi tą tabletkę tylko na podstawie tego, że mam te bóle od czasu do czasu. Nie powinien zrobić badania czy USG i dopiero potem decydować czy dać te tabletki?
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    asik28, dziękuję za odpowiedź na maila...jak się czujesz???
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Ja to i tak dziwię się trochę, że przepisał mi tą tabletkę tylko na podstawie tego, że mam te bóle od czasu do czasu.

może zrobił to bardziej asekuracyjnie...
    chociaż mój gin pierwsze co to zlecił by Nospę i Magnez
    dopiero gdyby to nie pomogło to Lutkę...

poza tym bóle brzucha [zwłaszcza na Twoim etapie kiedy macica się najbardziej rozciąga] są "normalne" w ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Nie powinien zrobić badania czy USG i dopiero potem decydować czy dać te tabletki?

No mógł zrobić USG, przynajmniej Ty byłabyś spokojniejsza...ale nie ma co dyskutować o konieczności brania Luteiny, ja jestem przykładem tego, że ona naprawdę pomaga. Biorę Luteinę od 7 tc (od pierwszej wizyty u ginekologa) i mam ją brać do 36 tc i biorę, mimo iż miałam moment zawahania bo tak mnie pipka szczypała ale teraz znalazłam na nią sposób i jest ok!!!
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    <em>Teorko</em> a jaki magnez łykasz???
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    a mnie chyba ma sie na życie :bigsmile: w końcu antybiotyk zaczął działać
    u nas w nocy było juz na minusie a wczoraj odpaliliśmy piec i jak to w pierwszy dzień bywa dziś jest upał, mam w domu 26 stopni :bigsmile: do wieczora powinno zejść do normalności :bigsmile: bo na razie na dole mam Egipt :surfing:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    my ogrzewanie mamy włączone już parę dni - na razie na minimum - w domu utrzymuje się 20-21 st. w sam raz.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Wczoraj robiłam TSH bo przez ten szpital zaniedbałam to i moja wizyta mi minęła a czeka się na nią dosyc długo.
    Za bardzo się na tym nie znam ale chyba jest ok TSH - 2.06 ulU/mL?
    .
    Dziękuję czuję się dobrze, córcia codziennie serwuje mi całą serię wygibasów, wariuje ale fajne to:)
    Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak mąż patrzy to ona się wypina, wygina w każdą stronę ale tylko jak przyłoży rękę to mała się momentalnie uspokaja i przestaje.
    Takie działanie ma tylko jego ręka na moją nie reaguje:bigsmile:i robi swoje.
    .
    A Tobie Bellebaby udało się uzyskać odpowiedzi na pytania odnośnie tarczycy?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    asik28: ale chyba jest ok TSH - 2.06 ulU/mL?

wg mnie jak najbardziej OK :-) mi się zawsze utrzymuje w tej okolicy - ostatnio badałam w 2009r - było 2,057 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bellybaby: Teorko a jaki magnez łykasz???

MAGLEK bo on ma dużą zawartość magnezu a on żeby był skuteczny to musi być chyba min 150 g dziennie
    czy jakoś tak :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Talinka: w domu utrzymuje się 20-21 st. w sam raz

no mam nadzieję, że u mnie spadnie niedługo :bigsmile: ale ja lubię tak 22-23, oprócz sypialni, w której mamy 17-18 :bigsmile:

i tu mamy problem, bo łóżeczko małej na początku chcemy wstawic do sypialni, a dzidziuś to chyba lubi tak 23??
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Talinka: wg mnie jak najbardziej OK :-)

Dzięki.
    Do endo do której chodziłam przed ciążą i w trakcie raczej się nie dostanę już w tym roku - limity:sad:
    Ale spróbuję się dobijać, tak dla spokoju:devil:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    asik28: Za bardzo się na tym nie znam ale chyba jest ok TSH - 2.06 ulU/mL?

zależy jakie normy obok :wink:
    ale coś kojarzę, że norma jest do 4 wiec 2 to idealnie w środeczku :smile:

asik28: Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak mąż patrzy to ona się wypina, wygina w każdą stronę ale tylko jak przyłoży rękę to mała się momentalnie uspokaja i przestaje.

a proszę Tatuś uspokajająco działa :wink:
    u nas zupełnie odwrotnie....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Przeczyytałam sobie ulotkę żelaza i jestem trochę w szoku - jest napisane, żeby nie łykać z żelazem np. preparatów Mg... a ja bez Mg nie mogę- bo skurcze by mnie zjadły :shocked: no i teraz - jaki tu sens suplementacji żelaza? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja łykam cały czas i magnez i żelazo...
    i nic się nie dzieje
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: oprócz sypialni, w której mamy 17-18

u mnie w sypialni jest najcieplej, bo to pokój 12m kw - a rury idą w 2 ścianach i grzeją :neutral:
    za to w pokoju dziennym idą tylko kawałeczek do grzejnika i tu mam zawsze zimno :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: ja łykam cały czas i magnez i żelazo...i nic się nie dzieje

chodziło bardziej o wchłanianie się żelaza - wg ulotki - mg zaburza wchłanianie tych moich tabetek :neutral:
    ale co tam - ginka nic nie gadała, to w nosie z ulotkami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Pytam o ten magnez, bo od paru dni mam koszmarne skurcze łydek i ud!? i zastanawiam się, czy ten mój musujący magnez jest wystarczający...ale nic, idę dzisiaj do ginki odebrać L4 to zapytam.

asik28
    .
    A Tobie Bellebaby udało się uzyskać odpowiedzi na pytania odnośnie tarczycy?

I tak i nie..za tydzień mam wizytę kontrolną u endokrynologa to porozmawiam tak wstępnie o porodzie, zobaczymy co mi powie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eeee u mnie się żelazo ładnie wchłaniało...
    tzn chyba no ale wyniki krwi były lepsze więc tego... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 14th 2011 zmieniony
     permalink
    bellybaby: czy ten mój musujący magnez jest wystarczający...

eeeee ten to byś wiadrami musiała pić, żeby COKOLWIEK pomagał :smile:

magnez [żeby był dobry i pokrywał dzienne zapotrzebowanie] musi mieć w nazwie słowo LEK...
    podobno
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: tzn chyba no ale wyniki krwi były lepsze więc tego...

bo to może zależy jaki preparat? ja mam Tardyferon Fol
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.