Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeOct 14th 2011
     permalink
    Talinka: - wg ulotki -

Ja tam ulotek już nie czytam.. To co lekarz powie - widocznie tak musi być i tak jest dobrze. Jak dostałam leki na nerki i sobie poczytałam skutki nie pożądane i uboczne to wymiękłam.Zaczynając od głowy kończąc na stopach. I powiedziałam,że więcej nie będę czytała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Nie wiem ile stopni lubi dzidziuś ale u nas zimą jest max 19... więc dzidziuś będzie musiał polubić...
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    kurcze moja znajoma ma już kroplówkę i o 12-13 ma cc i w końcu zobaczy swoje maluchy !!! jest w 36t2d !!! a dzieciaczki z usg miały prawie po 3kg , ciekawe ile będą mieć na prawdę !
    przeżywam z nią jak mrówka okres :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    A co do magnezu to ja biorę ten najgorzej przyswajalny ale w 100% bezpieczny w ciąży... Tak mi gin zalecił...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Jak dostałam leki na nerki i sobie poczytałam skutki nie pożądane i uboczne to wymiękłam.

Nie, nie - o skutkach ubocznych to ja nie czytam - bo bym zaraz większość u siebie znalazła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    bellybaby: i zastanawiam się, czy ten mój musujący magnez jest wystarczający...ale nic, idę dzisiaj do ginki odebrać L4 to zapytam.

Mi też się wydajee, że tam chyba to mała dawka tego magnezu ale skoro gin tak zalecił to raczej wie co robi.
    jak będziesz na wizycie to zapytaj, bo być może juz ta dawka jest za mała i dlatego nie działa.
    .
    mareza: a dzieciaczki z usg miały prawie po 3kg , ciekawe ile będą mieć na prawdę !

Też jestem ciekawa, bo jak na bliźniaki to bardzo ładna waga by była:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Talinko ja też biorę Tardyferon i magnez. Nie można ich po prostu brać na raz. Mi gin kazał ten tardyferon albo na czczo albo 2 godz. po posiłku i godzinę przed bo mówi że inaczej właśnie będzie miał złe wchłanianie i równie dobrze mogę go od razu wyrzucić. Biorę tak i wyniki poszły super w górę a magnez też biorę!
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    bahel: A co do magnezu to ja biorę ten najgorzej przyswajalny ale w 100% bezpieczny w ciąży... Tak mi gin zalecił...

czyli który?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    coma: Talinko ja też biorę Tardyferon i magnez. Nie można ich po prostu brać na raz.

O! I to jest konkret! To od jutra zaczynam brać w odstępie czasowym. :wink: Dzięki!!!! :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    magnezin...
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
    • CommentTimeOct 14th 2011 zmieniony
     permalink
    A ja biore MagneB6 bo ponoc wit B6 pomaga sie wchlonac magnezowi! Do tego tez biore zelazo.
    --
  1.  permalink
    Talinka: ja mam Tardyferon Fol

Ja też mam ten lek. Kurde, jak mi po nim niedobrze było. Okropnie. Brałam rano - źle. Zaczęłam brać przed snem, to rano miałam takie mdłości, że hej ale tak naprawdę nie wiem w sumie czy to mdłości ciążowe czy stricte po tym żelazie... Bleeee. Na razie wsunęłam jedno opakowanie, z małą przerwą przez 3 dni bo już normalnie nie mogłam po nim. Teraz jeszcze będę brała jedno opakowanie i za trzy tygodnie wyniki, tzn. morfologię mam zrobić.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    katarzynah1987: czy to mdłości ciążowe czy stricte po tym żelazie...

Mi nic nie jest :wink: Co prawda dopiero drugi dzień, wiec jeszcze może mi zacząć być :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    A ja aspargin :D
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Popieram Coma - też kiedyś miałam brać żelazo i tam na ulotce było napisane, żeby w odstępie ok. 2 godzin zażywać, jeśli ktoś bierze równocześnie magnez. Od tego czasu zwątpiłam w sens preparatów multi, które mają w swoim składzie i to i to:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Jak ja już chcę grudzień....Męczą mnie strasznie te ostatnie tygodnie. W nocy spać nie mogę. Nie lubię na lewym boku ale się zmuszam. I budzi mnie w nocy ból lewej nogi. Jak mnie obudził o 5 tak trochę mniej ale boli cały czas.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: A ja aspargin :D

ja też :bigsmile:
    a w ogóle od ostatniego tygodnia w brzuszku urośliśmy 3cm, a na wysokości pępka 5cm!! w cyckach dalej stoimy na 114cm :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bahel: Jak ja już chcę grudzień....

a masz termin na grudzień? bo nie masz suwaczka i nie wiem w którym tc jesteś :bigsmile:
    he he - ja powoli też już chcę.... chociaż z drugiej strony - to chcę najpierw skończyć wyprawkę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    A tak odnośnie magnezu to on się gorzej wchłania z... wapnem. Czyli raczej np mlekiem go nie popijać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Tak, mam na 13 grudnia :) Wyprawka w trakcie...
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Dziewczyny, czy badanie "glukoza w osoczu" to jest to, co się pije, czy po prostu podstawowy test? Zielona jeszcze jestem w tych badaniach, a muszę wiedzieć, czy zdążę zrobić przed pracą w poniedziałek.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Bahel łączę się w bólu i też chcę już grudzień :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Tres wg google to chyba to samo co glukoza na czczo po prostu...:>

Trochę grudniowych mam tu jest jak widzę :) Pocieszam się, że to już naprawdę niedługo...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja też chcę grudzień....:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: bo to może zależy jaki preparat? ja mam Tardyferon Fol

ja Sorbifer Durules
    ale zaczął działać dopiero wtedy jak kwas foliowy mi gin łykać znowu kazał...

Tres: Dziewczyny, czy badanie "glukoza w osoczu" to jest to, co się pije, czy po prostu podstawowy test?

podstawowy z krwi :smile:
    bez picia czegokolwiek :wink:

MAREZKA daj znać jak już się Maluchy koleżanki urodzą :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bahel ja to jeszcze mogę się na listopad załapać ... :-)
    TEO na pewno dam znać bo też jestem mega ciekawa :-)
    ciekawe ile moje urwipołcie ważą ...
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    a propo żelaza, mi położna kazała "ssać gwoździe":devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Dzięki, czyli zdążę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Viicki - na pewno miała na myśli gwoździe ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    No mareza można rzec żeś szczęściara :)
    Zawsze dzieci nie będą najmłodsze w klasie :) Mnie mąż pyta - a nie da się przeciągnąć tej ciąży na styczeń? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Mareza, tak:bigsmile: są bogate w żelazo:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bahel: Mnie mąż pyta - a nie da się przeciągnąć tej ciąży na styczeń? :shocked:

hahahahahahhaah :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Bahel jakby mój tak by zapytał to bym go chyba pogryzła :-)
    Viicki - pierwsze słyszę o tych gwoździach :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a ciekawe co u MORELKI bo jej od wczoraj na 28 dni nie było..
    czyżby kolejna urodziła ? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: ale zaczął działać dopiero wtedy jak kwas foliowy mi gin łykać znowu kazał...

Tardyferon ma kwas foliowy, dlatego miałam odstawić Prenatal
    --
  2.  permalink
    Teorka, ten Tardyferol Fol, który bierzemy z Talinką w składzie ma też właśnie kwas foliowy, 0,3mg bodajże.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    No prawie go pogryzłam....;) Ale to chyba przez hormony. Od wczoraj nucę sobie piosenkę happysadu "słońce"... wiecie - "ty jesteś jednym a ja drugim końcem, daleko nam do siebie strasznie"...:devil:

Mam nadzieję, że do jutra mi przyjdzie bo mamy wspólny wyjazd na weekend... Ech... :)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    mi nasz pediatra opowiadał o żołnierzach na wojnie,którzy własnie ssali gwoździe. Myślałam,że sobie jaja robi :shocked:
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Też brałam tardyferon. potem sorbifer z kwasem. Wyniki były wyraźnie lepsze dopiero po tym drugim.
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Dziewczyny jak bierzecie magnez i żelazo to róbcie kilkugodzinną przerwę i pamiętajcie, że żelazo wchłania się najlepiej z witaminą C
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Katy222, a nie robił? kurde, ja myślę, że moja położna też sobie jaja robiła:bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Mi lekarz przepisał witaminę C razem z Furaginem. Brałam to bo miałam 10-15 leukocytów w moczu. Wczoraj dostałam wyniki i już lepsze - leukocyty 0 - 2. I właśnie wzięłam do ręki tą witaminę C i na opakowaniu napisane: Nie przyjmować w ciąży i w okresie karmienia piersią. :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    dokładnie jeśli lekarz nie karze to lepiej nie brać w tabletkach, ja np. jem cytrusy mam świetne wyniki
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nana81: Też brałam tardyferon. potem sorbifer z kwasem. Wyniki były wyraźnie lepsze dopiero po tym drugim.

dlatego mi gin od razu Sorbifer zapisał bo sam mówił, że u jego pacjentek dużo lepiej się ten lek sprawdzał niż Tardyferon
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Bywają takie sytuacje, gdy korzyści są większe niż ewentualne działania uboczne.
    Bierze któraś z Was nitrendypinę?
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Też słyszałam o tych gwoździach ale już bardziej wolę sposób mojej ciotki-znachorki. Mianowicie wbija w jabłko gwoździe na całą noc, żelazo wgryza się w soki, rano wyciąga się gwoździe i je się jabłuszko wzbogacone żelazem :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

No ciekawe co z Iwcią i Morelką, czy już urodziły, bo od razu skróciłaby nam się lista. Mam nadzieję, że jeśli tak to poszło szybko i małoboleśnie!!! Trzymam kciuki dziewczyny!!!

Co do dużych dzieci, ja nie muszę daleko szukać przykładów na duże dzieciaki, mój kuzyn ważył 5,9kg. A rekord naszego małego miejskiego szpitala to 6,1kg :tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anaa86: No ciekawe co z Iwcią i Morelką, czy już urodziły

Morela raczej nie bo 10 minut temu się jednak pokazała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja w poprzedniej ciąży brałam Tardyferon, potem Ascofer i strasznie masakrowały mi żołądek. Teraz przed ciążą znowu musiałam suplementować żelazo, bo było za niskie i lekarz mi polecił Chelaferr forte - super, zero skutków ubocznych i lepiej się wchłania.

A o gwoździach też słyszałam, od babci, ale w innej wersji - nabijało się jabłko gwoździami i zostawiało na trochę, potem wyjmowało się je, a jabłko jadło razem z rdzą, która pozostała w środku :wink: A w czasie wojny praprababcia urozmaicała całej rodzinie dietę świeżymi pokrzywami, co ponoc też świetnie uzupełnia niedobory żelaza.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nana81: Też brałam tardyferon. potem sorbifer z kwasem. Wyniki były wyraźnie lepsze dopiero po tym drugim.

Moje aż tak nie spadły (zresztą wiesz jakie były Natuś) - także się nie martwię :wink:
    hydrazine: i strasznie masakrowały mi żołądek.

Moja mama ma anemię i mnie postraszyła, że jak kiedyś brała żelazo to dostała... wrzodów :neutral:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.