Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 16th 2011 zmieniony
     permalink
    Hanny: Tu dał mi listę witamin do wyboru: Materna-Centrum, Matruelle, Vitrum Prenatal, Prenatal, Feminatal, Elevit

ja też miałam listę do wyboru i wybrałam PRENATAL
    za radą pani w aptece i kilku koleżanek :smile:
    także sama chyba musisz zdecydować bo pewnie każda będzie inne witaminy "chwalić" :wink:
    co do "taktyki" gina
    mi kazał od początku brać kwas foliowy + witaminy a po 12 t.c kwas odstawić i brać same witaminy już..
    a wiem, że tu dziewczyny różne zalecenia miały więc najlepiej trzymaj się tego, co Twój lekarz mówi :smile:

i w ogóle to proszę się ode mnie odstosunkować bo każda mi każe miejsce zwalniać jakbym to tylko ja była na wylocie :devil:
    inne przecież też blokują :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeOct 16th 2011
     permalink
    najbardziej to ja blokuje bo podwójnie :tongue:
    --
  1.  permalink
    Hanny: Tu dał mi listę witamin do wyboru: Materna-Centrum, Matruelle, Vitrum Prenatal, Prenatal, Feminatal, Elevit i mam sobie wybrać jedne:neutral: Tylko nie wiem które?

Hanna, ja zazywałam Matruelle, ale ona pieronsko droga jest :confused:
    -- // //
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Hanny,

Ja brałam Femibion zawierający kwas foliowy + witaminy (dawny Feminatal) do 12tc potem też Femibion ale taki po 12tc. W necie cena ok 40zł a w aptekach od 45-60zł. Opakowanie starcza na miesiąc.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Ja też brałam femibion natal- do końca 1 trymestru jedynkę, później dwójkę. Jeśli dobrze pamiętam, w femibionie nie ma żelaza (ponoć w niektórych preparatach jest), dla mnie akurat to było dobre rozwiązanie, bo morfologię miałam niezłą. Najlepiej porównać sobie skład w necie i wybrać najlepszą opcję w najniższej cenie:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki dziewczyny:kissing: tak właśnie zrobię...faktycznie coś z żelazem muszę.
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Ja zarzywam Matruelle ale tak jak Night pisała dość droga 60 tabl.70zł.
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Hany ja też do 12 tyg. brałam folik a od 12 tyg. wybrałam sobie Femibion bo gin polecał żeby to były wit. z kwasami DHA a tam jest osobna kapsułka z wit i osobna z DHA, potem chwile barłam chyba Falvit mama ale szybko wróciłam pokornie do femibionu i mogę go polecic. Kupuję na allegro bo jest najtaniej.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ja tez nie rodze i sie nie zapowiada obstawiam,ze urodze w terminie
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Feminatal to obecnie Femibion, nazwa się zmieniła, biorę femibion jeszcze od starań, obecnie przeszłam na femibion 2 (ten z kwasami DHA), na pierwszej wizycie ciążowej gin zapytał czy biorę witaminy jakieś i był zadowolony z mojego wyboru, on wprawdzie zaleca Prenatal (nawet na karcie ciąży mam reklamy prenatalu), ale skoro mi femibion podchodzi to mam nie zmieniać, to prawie to samo ;).

Ale Ty Hanny wybierz takie witaminy, żeby z tarczycą Ci nic nie pomieszały, wiele witamin ma jod, nie bardzo znam się na chorobach tarczycy, sprawdź czy możesz zażywać jod przy swojej tarczycy, bez jodu chyba jest elevit.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nie denerwujcie mamusiek na wylocie, bo naprawdę się zasiedzą i co wtedy... :P Ja też już się szykuję i tylko po cichu zaciskam kciuki coby liderki zbędnej presji nie czuły i miejsce w terminie zwalniały :tooth:
    U mnie ktg wielokrotnie było robione w tej jak i w poprzedniej ciąży. Zapis oddawał stan faktyczny.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jeszcze raz dziękuję dziewczyny:hugging: Chyba zdecyduję się na to Matruelle, bo ma jodu ok i żelaza sporo. A ja mam na karcie Femibion, ale nie ma go w polecanych przez mojego gina:wink:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Hanny ja tez biore od 12tc femibion a do 12 bralam sam kwas foliowy:) Femibion to jest Feminatal stara nazawa:)) takze masz w polecanych Feminatal=Femibion:))
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Hanny: A ja mam na karcie Femibion, ale nie ma go w polecanych przez mojego gina

Femibion to dawny Feminatal, a ten był przez Ciebie wymieniony w polecanych przez gina.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    ewelinda29: Femibion to jest Feminatal stara nazawa

sara32: Femibion to dawny Feminatal

A! Dzięki:) Nie znam się;)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ja też biorę femibion najpierw jedynkę teraz dwójkę i chwale sobie te witaminy zwłaszcza dwójkę gdzie są dwie tabletki jedna z witaminami a druga z z ważnymi dla rozwoju mózgu składnikami dla dziecka :smile:
    tanie też nie są 30 tabl. 60/70 zł ale jak dla mnie są ok
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ja też zajadam "femibion natal 2" :wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nana81: Nie denerwujcie mamusiek na wylocie, bo naprawdę się zasiedzą i co wtedy... :P Ja też już się szykuję i tylko po cichu zaciskam kciuki coby liderki zbędnej presji nie czuły i miejsce w terminie zwalniały :tooth:

jedna wyrozumiała :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    morela1: tanie też nie są 30 tabl. 60/70 zł

no coś Ty! ja płacę koło 40zł na allegro, koło 50 w zwykłych aptekach!:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja też brałam Femibion, najpierw "1" do 12 tc, a od 13tc "2".
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Ja nie biorę żadnych witamin...za to na potęgę jem ostatnio jabłka i co dziennie albo co drugi dzień mąż robi dzbanek soku marchewkowego :-)plus inne owoce i warzywa (w tym mnóstwo buraczków :-))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    zaglądam w ten niedzielny wieczór czy wszystkie są :)
    jedna z moich przyjaciółek dziś synka urodziła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ja też nie biorę żadnych witamin :) Tylko naturalne ;) Lekarz mi powiedział, że nie ma takiej potrzeby.

Nie było mnie przez weekend, żadna nie urodziła to mogę spokojnie iść spać :D
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bahel: Ja też nie biorę żadnych witamin :) Tylko naturalne ;) Lekarz mi powiedział, że nie ma takiej potrzeby.

mój to samo mi mówi bo się pytałam
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    mareza: mój to samo mi mówi bo się pytałam

Mój też tak mi mówił-zaznaczając, że trzeba się po prostu zdrowo odżywiać :-)
    --
    •  
      CommentAuthorJoy
     permalink
    tez nie bralam zadnych witamin ani w pierwszej ciazy ani w 2giej, a wyniki krwi mialam swietne...

co do zapisu ktg, przy obu porodach bylam podpieta przez calutki porod i w obu przypadkach skurcze nie byly zapisane poprawnie, wychodzilo mi sila od 20-40 nawet przy partych... rodzac Jasia moja polozna na podstawie zapisu ktg poszla na przerwe, do tego mialam tylko 3cm rozwarcia, nie uwierzyla mi, ze to juz, po 15stu minutach Maly byl na swiecie... identycznie rozwarcie postepowalo z Julkiem...

dziewczyny nie wiem czy zzo to taki dobry pomysl, moja znajoma niedawno urodzila synka, wziela zzo, nie czula nic, nie mogla przec, probowali wyciagnac malego proznociagiem, nie pomoglo, wreszcie wyjeli go kleszczami, biedny krwiak na glowce, poraniony, a ja musieli mocno naciac... ale zrobicie co uwazacie...
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeOct 17th 2011
     permalink
    ja za zzo tez nie jestem, bo czesto konczy sie to cesarka i innymi takimi (szczegolnie jak sie wezmie przed rozwarciem 5-6 cm bo potem musza dawke powtarzac jesli sie porod przedluza co jest czeste przy pierwszym porodzie ) ale prawda jest taka,ze cesarke czy kleszze mozna miec i rodzac bez zzo takze to nie jest regula, takze wybor wlasnie nalezy do dziewczyn. mnie beradziej przerazaja skutki zzo, ryzyko jakie niesie, chocby glupi spadek cisnienia krwi ktory jest u 40%-50% kobiet; nie mowiac o powazniejszych powiklaniach; dlatego ja nie wezme,ale jak mowie to jest wybor kazdego z osobna..warto tylko poczytac o ryzyku jakie zzo niesie.
    --
    •  
      CommentAuthormarianna27
     permalink
    oj oj tu sie niedlugo zrobi tloczno na porodowkach :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no miejmy nadzieję i trzymam za to kciuki żeby maluszki zebrały się w sobie i raczyły podjąć decyzję o opuszczeniu mamusinego brzusia:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    moja to chyba chce wyjść przez pępek :devil::devil: no tak mnie świdruje od środka, że po prostu szok :devil::devil:
    a tu jeszcze 3 miesiące :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    nie no, przesada. to ja jedna ręką ściagam z cyca, a druga sprawdzam, czy już rodzicie, a tu takie lenistwo?? :wink:
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeOct 17th 2011 zmieniony
     permalink
    iwciajuz chyba urodzila,ale zadnych wiesci nie bylo..
    potem jest morela, ja i Teo

ale stawiam na kolejnosc taka ze ja bede na koncu z tej trojki:wink: chociaz pierwszy wyszedl dzien pzred terminem,ale to chyba nie regula...
    --
     permalink
    czy sie cos ruszylo?? ktoras rodzi???

taaa napewno po rozleniwieniu weekendowym :))) dziewczyny rodzic zanim mrozow duzych nie ma u mnie w bialymstoku dzis juz bylo -5:(( i to o 8 rano wiec ile bylo nad ranem???:(( zimnoooooo
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    u nas o 6 było +3 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    A ja się strasznie cieszę bo chyba mój brzuszek w końcu przyhamował z powiększaniem się :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    hehe, ja też co chwilę zerkam czy coś się tu ruszyło z porodami :bigsmile:
    Dziewczyny to już naprawdę niedługo więc powodzenia!!!!
    --
  2.  permalink
    mareza: A ja się strasznie cieszę bo chyba mój brzuszek w końcu przyhamował z powiększaniem się
    :bigsmile:

Ech, a ja czekam kiedy u mnie ruszy ten proces. :smile: Albo chociaż pierwsze ruchy niech już nadejdą, będę spokojniejsza bo te trzy tygodnie do USG mnie przerażają... Tyle czasu...
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    dziś któraś rodzi? :)
    nie? szkoda :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katarzynah spokojnie już nie długo ruchy się pojawią:):) u mnie tak pod koniec 17tyg się coś zaczęło przekręcać w brzuszku a teraz już czuję stukanie:) a z wizytami i usg no niestety to oczekiwanie jest straszne:D teraz byłam 11 i już się nie mogę doczekać czwartku bo mamy badanie połówkowe!!
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    U nas w Kraku 0 stopni o 9.30 . A dziś mamy wizytę o 13tej i już nie mogę się doczekać .
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Teorki coś nie widać :cool::devil:
    ---
    Niech się lista trochę skróci. Ile można być na tej samej pozycji ?? :devil: Ja już chyba drugi tydzień na 23 siedzę :sad::wink:
    ---
    U mnie w 15 tygodniu były te motylki w brzuchu.Nie można tego nazwać ruchem,bo nic się nie ruszało. Tylko takie uczucie jakby coś co chwilę się prześlizgiwało przez brzuch.No a teraz.. To już mój brzuch to dla dziecka worek treningowy :devil: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Teorki coś nie widać :cool::devil:

mówisz i masz :devil:

niestety, melduję się
    po masakrycznie ciężkiej nocy kiedy to od 23 do 2 w nocy siedziałam na łóżku wyjąc z bólu [nie, niestety nie brzuch tylko kurew.... zgaga, która rozsadzała mi klatkę piersiową i całe gardło :cry: - nigdy czegoś podobnego nie czułam], obok Mateo z miską bo targało mnie cały czas na wymioty, bolał żołądek [albo wątroba bo nie wiem co to było], głowa przeokrutnie i generalnie fajnie było………
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ojej biedna!!!!!!!!! pewnie mała gdzieś ucisnęła!! a może to jakieś znaki powoli??
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a pierd... takie znaki !
    od 3 tygodni nic tylko jakieś znaki i nic z tego nie wynika...
    więc niech mi to moje ciało żadnych znaków nie daje tylko weźmie z zaskoczenia bo się człowiek niepotrzebnie nakręca i jeszcze gorzej potem jest :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja piernicze.... ale miałas noc :shocked:
    --
     permalink
    TEO no to Ci wspolczuje takiej nocy:(( nie dosc ze i tak juz ciezko to jeszcze zajeb.. samopoczucie:(( ech miejmy nadzieje i trzymamy kciuki oby juz szybciej NInka byla po tej stronie brzuszka utulona do piersi:))

a ja dzis bylam na badaniach jutro odbiore wyniki i mam o 15 wizyte :)) oby szybciej do jutra:)))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no czekanie to jest najgorsza rzecz jaka może byś! miejmy nadzieję że mała nie każe mamusi i tatusiowi długo czekać juz ma zielone światło więc niech rusza do boju:) powiedz jej że czeka ją nagroda może na sposób się da wziąść:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Najgorsze przy takiej zgadze jest to że pali aż do samiutkiego żołądka !!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MAREZKA mnie paliło od żołądka, przez klatkę piersiową, gardło i aż do ust nawet...
    myślałam, że zaraz sobie nożem wyrżnę to co mnie boli...
    masakra :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to nie ciekawie a jakiś ranogast czy reni nie próbowałaś brać?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.