Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 17th 2011 zmieniony
     permalink
    KATY no u mnie rozwarcie już ładnie z tym wiesiołkiem idzie bo ostatnio miałam 2 cm a po ostatnich bólach w pipce śmiem twierdzić, że już ok 3 cm nawet może być [chociaż czy można z takim chodzić i nie rodzić ? ]
    także łykam bo co mi szkodzi
    nawet kupiłam tą ojszczaną i wyśmiewaną przeze mnie herbatę z liści malin
    tzn liście malin
    ale zaparzyłam raz i wszystko do kibla poszło bo smakowało to jakbym piła trawę osraną przez psy :devil:
    także tego :smile:

nana81: Myślę, że to końcówkowe emocje. J

oj to ja nie lubię takich końcówek jednak :smile:

TALKA no Tobie współczuję bo będą dzwonić na pewno z życzeniami a przy okazji się nasłuchasz milion razy dziennie czy rodzisz i czemu jeszcze nie....
    to jest chyba najgorsze co może być na końcu..
    a jak pisały inne o tym, to myślałam, że przesadzają...
    jednak się myliłam....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 17th 2011
     permalink
    TEORKA: TALKA no Tobie współczuję bo będą dzwonić na pewno z życzeniami a przy okazji się nasłuchasz milion razy dziennie czy rodzisz i czemu jeszcze nie....

Szczęście, że ja domowego nie odbieram, tylko mama - ona się nasłucha :devil: A na komórkę to raczej smsowe życzenia przychodzą :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    od którego tygodnia ciazy mozna pić herbatę z liści malin?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ponoć od 36
    tak samo jak wiesiołek wtedy można zacząć...
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    TEORKA: nawet kupiłam tą ojszczaną i wyśmiewaną przeze mnie herbatę z liści malin
    tzn liście malin
    ale zaparzyłam raz i wszystko do kibla poszło bo smakowało to jakbym piła trawę osraną przez psy
    także tego

No po prostu padłam!:tooth::rolling:

Smiejcie się z herbatki, a ja po trzeciej zaparzonej (i wypitej, żeby nie było) wylądowałam na porodówce (no, plus 4 kapsułki olejku z wiesiołka) tyle zdążyłam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a, czyli mogę zacząć równocześnie - fajnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja to bym chciała urodzić 12.12...i chyba też zacznę pić tą ojszczaną przez kiejtry hierbatę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bellybaby: pić tą ojszczaną przez kiejtry hierbatę

a mi ona smakuje, o! :devil:

chciałabym urodzić tak, żeby najpóźniej w wigilię być w domu, ale chcieć to ja se mogę :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    nana81: Wiadomo, że jest zależność między tym co jesz, pijesz, a tym jaki i ile pokarmu masz. Na początku trzeba się dograć i na pewno warto zwrócić na to uwagę.

nieprawda.
    ilosc wypitych plynow NIE ZWIEKSZA ILOSCI PRODUKOWANEGO MLEKA.
    a pragnienie wzrasta dlatego,ze dziecko wyssysa-owszem dlatego trezba pic zebysie nie odwodnic. i wcale nie trezba pic z umiarem- nawal pokarmu ma kazda przewaznie w 2-3 dobie zycia dziecka (i nawet jakbys glodowala to bys miala ten nawal-nie wiekszy, nie mniejszy ;)
    jakos w afryce kobiety nie maja jedzenia a karmia ; zreszta badania naukowe mowia wprost z enie ma zaleznosci miedzy iloscia picia/jedzenia ailoscia pokarmu;
    fakt to co jesz sie liczy ze wzgledu na zawartosc witamin ale generalnie potrzebujesz tylko 500 kalorii dziennie wiecej gdy karmisz...takze niewiele i jeste s wstanie karmic piersia;

zawsze po karmieniu sie jest spargnionym i trezba pic (jak czujesz pragnienie znaczy ze krew jest zageszczona dlatego czujemy pragnienie) i picie wiekszej ilosci wody nie tyle pomoze wyprodukowac pokarm(bo to bujda!!) tylko ochronisz sie przed odwodnieniem plus bolami glowy (ktore sa czeste przy karmienu wlasnie dlatego,ze sie nie pije odp ilosci wody- nie brac odrazu paracetamolu tylko walnmac sobie 250ml wody, odczekac 20 min maks i bedzie poprawa jesli bol glowy z braku wody)

i pierwsze slysze zeby sie ograniczac z piciem po porodzie...masakra NIEPRAWDA I TYLE:devil:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Jak dla mnie dużo gorsza była jakaś mieszanka na zajście - nie pamiętam już jak się nazywała ale możecie mi wierzyć, że przy niej herbatka z liści malin jest pyyyszna!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A mnie te liście malin smakowały. I nadal smakują, hehe. Bo sobie je popijam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ja tez sobie popijam z nadzieja,ze faza parcia bedzie latwiejsza, a co bedzie to sie okaze!!
    ja sobie ja slodze miodkiem:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aneta01: Jak dla mnie dużo gorsza była jakaś mieszanka na zajście -

może ojca sroki?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a fujjj
    toż normalnie se wyjdę pod blok trawy osranej i ojszczanej nazrywam i to samo będzie...
    bleeeee :cool:
    no ale ja mam szlacheckie podniebienie więc tego hahahahahha :devil::devil::devil:
    żartuje oczywiście :wink:

ANETKA myślisz, że na prawdę to te 3 kubki Cię ruszyły i 4 tabletki wiesiołka?
    bo ja już tabletek ze 30 połknęłam i nic mnie nie rusza...
    i dalej się będę upierać, że to wszystko przypadki i zbiegi okoliczności o ! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: i dalej się będę upierać, że to wszystko przypadki i zbiegi okoliczności o !

ja się tak upieram jak dziewczyny pily liście malin, żeby zajść.... bo dla mnie nie to im pomoglo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ale przeciez ta herbata nie przyspiesza/wywoluje porodu:devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chloe28: nie przyspiesza/wywoluje porodu

jak to nie? ona podobno wywołuje skurcze - dlatego np. żeby zajść pije się ją tylko do skoku
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    chloe28: ale przeciez ta herbata nie przyspiesza/wywoluje porodu:devil::devil::devil::devil::devil:

no ale też nie wierzę że pomaga przy partych...
    moja mama nigdy liści malin w ustach nie miała a nawet przeć nie musiała bo sami wyskakiwaliśmy z brzucha !
    poważnie :smile:
    także ja w to nie wierzę i nie wiem po kija łykam ten wiesiołek, po którym majtki co godzinę zmieniać muszę bo mi się leje z piczki jak z kranu.....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: po którym majtki co godzinę zmieniać muszę bo mi się leje z piczki jak z kranu.....

o, to ja nie będę lykać wtedy - bo ja już teraz mam "ulewę" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ta herbata powoduje delikatne skurcze macicy owszem ale po to aby przygotowac ten miesien do parcia:P
    nie nasila ich (a jesli bardzo nasila to trezba zaprzestac picia )

ja znam 2 osoby ktorym zajebiscie faze parcia pzryspieszyla, kolezanka rodzila od momentu wystapienia skurczy 2h 15 min (ale to jej drugie dziecko bylo z tym,ze piewrsze rodzila prawie 24 h wiec jest roznica!)
    i polozne jej wprost powiedzialy,ze teraz maja duzo kobiet ktore od 32 tyg biora herbate badz kapsulki tego specyfiku i b szybko rodza;
    takze ja w to wierze; zreszta ta herbata tez jest o tyle dobra ze np pita po porodzie przyspiesz amzniejszanie sie wszystkiego tam w srodku, plus dziala dobrze na pokarm(zawiera ilosci magnezu wapnia i takich tam ktore sa dobre dla dziecka i matki) po prostu samo zdrowie;
    nawet jak nie pomoze to nie zaszkodzi

ja Wam dam znac jak urodze czy mi pomogla

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    TEORKA: moja mama nigdy liści malin w ustach nie miała a nawet przeć nie musiała bo sami wyskakiwaliśmy z brzucha !

ale widzisz jakby nalezala do kobiet ktore maja dlugie porody to mzoe akurat ta herbata by jej pomogla; akurat Twoja mam to szczesciara i obys Ty tez po niej to odziedziczyla ale wiesz sa kobiety ktorym ta herbata naparwde pomogla

trzeba ja pic conajmniej od 36-37 tyg ciazy aby sie jej wlasciwosci skumulowaly w organizmie, tak przynajmniej gdzies tam czytalam; takze picie na tydzien pzred termiinem nic nie da;
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chloe28: nawet jak nie pomoze to nie zaszkodzi

i tego się trzymam :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    chloe28: ale widzisz jakby nalezala do kobiet ktore maja dlugie porody to mzoe akurat ta herbata by jej pomogla; akurat Twoja mam to szczesciara i obys Ty tez po niej to odziedziczyla ale wiesz sa kobiety ktorym ta herbata naparwde pomogla

ano może.....

ja jestem jakoś sceptycznie do takich rzeczy nastawiona i zawsze czepiam się argumentu, że nie wiemy co by było gdyby dana osoba nie piła , nie lykała itp
    czy jej poród nie był by równie szybki i łatwy...
    w sumie argument z dupy bo nie da się dowiedzieć i tego i tego bo albo pije/łyka albo nie :smile:
    heheh
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczęta, czy taka koszula nada się do szpitala???

http://allegro.pl/abi-2829-koszula-nocna-primark-r-44-46-i1866043277.html
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    belly wlasnie niedawno bylam w primarku na zakupachc i tez mialam ja w rekach bo chcialam sobie ja do rodzenia kupic...ale wkoncu ja odlozylam bede rodzic w koszulce na ramiaczkach dlugiej zeby latwy dostep do cyca byl i nagiego ciala po porodzie..
    ale ta pizamka fajna powiem Ci fajny material i ladnie wygladala:) idealna na pobyt w szpitalu ,jakbym wybierala sie do centrum jeszcze raz bym kupila,ale juz jestem za wielka i nie chce mi sie isc;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj jak ja bym teraz do Primarka wpadła.............
    o mamo ! :smile:
    45 - 50 funtów mniej w kieszeni ale wychodzi człowiek z pełnymi torbami :smile:
    szkoda, że mój brat do Polski zjechał bo teraz nie mam kogo odwiedzać:smile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    chloe28 prawda.Przepraktykowałam, poszłam za radą położnej i nie żałuję. Przeciez nikt nie mówi o głodowaniu, co to za absurd! Wiadomo, że są płyny i pokarmy, które pobudzają laktację i warto zwrócić uwagę na to co i w jakich ilościach się je i pije podczas całego karmienia piersią a w pierwszych dniach w sposób szczególny. Choc oczywiście każdy robi, co uważa :P
    Całkiem przyjemna koszulka.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Przybyło mi tylko 3 kg !
    morfologia jest super
    szyjka na razie 33mm ale i tak jak na ten tydzień ciąży i to z dwójką to mocarna :-) maluchy się przekręciły :-)
    mniej więcej mają po 1200g
    aaa no i to co mam na nogach to nie żylaki tylko rozstępy
    2 razy prawie odleciałam na usg – dzieciaki uciskają na tętnicę, młoda ma główkę w dole i nóżkami nawala młodego w główkę ....
    wszystkie inne dolegliwości są normą , a jak skurczy będzie więcej niż 6 na dobę to mam natychmiast dzwonić do lekarza
    pocieszenie od lekarza – będzie jeszcze gorzej :-)
    niestety mój 28tc = 32tc pojedynczej

i zapowiedziałam lekarzowi że 9 grudnia to ja chcę rodzić :-)
    kazał mi wytrwać do 32tc to już będzie dobrze :-)

dał mi receptę na jakiś gasec czy jakoś tak ...bo rennie to mogę sobie w tyłek wsadzać już
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A ja noszę pod serduchem dość sporego kawalera waga na dzień dzisiejszy to 2136g i według parametrów to zamiast moich 31+3 jest 32tc+6
    Lekarka pobrała mi wymaz i teraz czekam na wyniki.
    Dziewczyny ile się mniej więcej czeka na wyniki wymazu na paciorkowca?

Mereza super wiadomości co do badań i współczuje tych "omdleń"
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    mareza, ja już odpisałam Ci na wieści pod wykresem :smile:

Sabakuma, ja czekałam 3 dni.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    mareza świetne wieści!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: Dziewczyny ile się mniej więcej czeka na wyniki wymazu na paciorkowca?

ja czekałam 7 roboczych.....
    o ładnie synek wyprzedza suwak :smile:
    ciekawe czy dojdzie do dwóch tygodni więcej :wink:

MAREZKA 3,3 cm szyjka to super wg mnie :smile:
    a dzieciaki oba głowami w dół ?
    czy jak ?

mareza: bo rennie to mogę sobie w tyłek wsadzać już

a co ? tak lepiej działa ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: a co ? tak lepiej działa ? :devil:

:crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dzieciaki ułożone są tak:
    młoda główke ma w dole a girami kopie młodego po łepetynce a młody leży pod ukosem trochę i kulfonki ma w dole :-)

w tyłku też nie działa :tongue:

cholera takim kwasem mnie zalewa że masakra....
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Talinka - tak, to była mieszanka ojca Sroki:smile:
    --
    Teo, ja też nie jestem pewna, czy te maliny tak mnie pogoniły ale na wszelki wypadek przypominam, żeby nie brać za wcześnie, no bo różnie to może być:wink: Może i bez herbatki urodziłabym tego samego dnia. U mnie faza parcie trwała 54 minuty i wcale mi fajnie nie było:confused: Szwy do dzisiaj mi wyłażą (i wewnętrzne i zewnętrzne).
    --
    Marezka, tylko trzy kilo? Pewnie dzieciaki Cię nieźle objadają:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    aneta - no tylko 3 kg od ostatniej wizyty...więc mam 94kg :-) doktorek pocieszył mnie że do setki spokojnie dobiję :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza:
    w tyłku też nie działa :tongue:

eeeeeeeeee a już pracowałam nad zwieraczami coby całe opakowanie wepchać :smile:

a dzisiaj chyba śpię na siedząco bo jak leżę to zgaga kosmos a jak siadam to mija.... :shocked:

ANETKA Janek ma dzisiaj miesiąc !! :smile:

no czyli u Ciebie ta herbata nie pomogła na parcie bo ja się nie znam ale 54 minuty parcia to chyba dużo nie ?
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    mam wrażenie że się octu napiłam, albo nie wiem...kreta do udrażniania rur :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mareza: mam wrażenie że się octu napiłam, albo nie wiem...kreta do udrażniania rur :confused:

hahahaha :smile:
    a jak siedzisz to też jest masakra ?
    bo u mnie teraz tylko jak leżę czyli to na bank od ucisku
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    jak siedzę to jeszcze gorzej...:-(
    jak leże na lewym jest trochę lepiej ale bez rewelacji, na prawym boku to masakra tak samo...
    jejku pies siedzi obok i się patrzy czy mu coś skapnie z tego co pani się uleje...żebrak!
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeOct 18th 2011
     permalink
    jak tylko się położyłam po 24 spać to wałkowałam się na łóżku bo mam gigantyczną zgagę i co chwila aż mi się ulewało i bałam się że w końcu się zachłysnę kwasem
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dziewczyny dla tych które są z Łodzi http://mamawlodzi.pl/naprawde-warto/bede-mama
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeOct 18th 2011 zmieniony
     permalink
    mareza
    strasznie ci współczuję. Wiem co przeżywasz, bo przeszłam to samo w ciązy z Hanią, kwas mi się ulewał oczami, uszami ;). Z Basią tez nie było lepiej, ale przynajmniej mogłam się połozyć.
    Wypróbowałam wszytskiego co na zgagę, ale nic to nie pomagało. Teściowa wciąż o włochatym dziecku, no i takie tez się urodziło. Czarne, gęste.:wink:

To była Hania, a Basieńkia bardziej łysawa, choć i tak sporo włosków miała. Szybko jej się wytarły i zrobiły blond

Nie wierzę w ciązowe przesądy, przeszchodzenie pod sznurkami, patrzenie przez dziurkę czy ścinanie włosów, ale teściowa się uparła i widzi z tym związek.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    jakie włosy piękne:):)!!! hehe ja też nie wierzę w żadne zgagi że niby włosy:D:D moje koleżanki nie miały zgag a dzieci dziko obrośnięte:D to zależy od genów jak w rodzinie są ludzie którzy mają piękne włosy to dzieci też je mają:) moja koleżanka jest fryzjerką i ma malutko włosów przy obydwóch ciążach farbowała i ścinała się regularnie a dziedziaki po ojcu i jego rodzinie mają masę włosów syn mówiła że ogólnie całe meszek miał ciemny jak wulkołaczek:D
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Ja mam cieniutkie wlosy, jasny blond, ale dużo ich, mąz jest brunetem ale też włosy średniej grubości, przerzedzone.
    W tej chwili Hania ma średni blond i dużo włosów, a Basia jasny blond i włosów coraz więcej. Kolorystycznie po mnie przeszły więc. Brązowe Hania odziedziczyła po mężu, a Basia niebieskie po mnie. Z dziećmi podzieliliśmy się na pół, Hania podobna do męza rodziny, Basia do mojej.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    fajnie że się tak fajnie podzieliło:) moja ciocia ma syna i bliźniaczki dwujajowe i syn podobny do męża rodziny a dziewczyny tez podzielone jedna całkiem taka jak ciocia i ja biedne włoski nasz układ twarzy niebieskie oczy bledsza cera a druga gęste falowane włosy cera marchewkowa bardzo podobna do brata i ojca:) ja mam nadzieję że nasza dzidzia będzie miała włosy po rodzinie M a reszta podobna do mamusi:)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    dziewczyny chyba przychodzi kolej na mnie :bigsmile:
    jeszcze się nie napalam ale coś się zaczyna dziać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    morela1, to super! Ruszyłaś kolejkę! :wink:
    A co się konkretnie dzieje, jeśli jeszcze dasz radę i masz czas :smile: nam napisać??
    Bądź dzielna, trzymam kciuki za szybkie i szczęśliwe rozwiązanie :hugging::hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to zaciskam mocno kciuki!!!! oby akcja się rozwinęła szybciutko i żebyś już dziś tuliła dzidzię:)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    morela trzymamy kciuki!!
    nie wiem jak wy, ale ja zaczynam przeżywać każdy wasz poród jak własny, potem jak przyjdzie co do czego to powiem lekarzowi "spoko, ja juz to tyle razy przechodziłam :devil::devil::devil::devil:

madamagda - jakie piękne włochate potomstwo :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.