Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 18th 2011
     permalink
    oooo no to i ja zaciskam kciukiii!!!!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeOct 18th 2011 zmieniony
     permalink
    marezka fajny link - może się przeturlam :bigsmile: tzn może dojade :bigsmile:

a mam jeszcze pytanie, bo ty jestes specjalista od takich rzeczy :wink: robiliśmy wczoraj soczek marchwiowo-jabłkowy i jak nigdy wyszło nam więcej i troche mi zostało, schowałam do lodówki, jak myslisz ile taki świeży soczek może postać? chyba ze 24h da rade?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: nie wiem jak wy, ale ja zaczynam przeżywać każdy wasz poród jak własny, potem jak przyjdzie co do czego to powiem lekarzowi "spoko, ja juz to tyle razy przechodziłam

ja to samo! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    nana81: chloe28 prawda.Przepraktykowałam, poszłam za radą położnej i nie żałuję. Przeciez nikt nie mówi o głodowaniu, co to za absurd! Wiadomo, że są płyny i pokarmy, które pobudzają laktację i warto zwrócić uwagę na to co i w jakich ilościach się je i pije podczas całego karmienia piersią a w pierwszych dniach w sposób szczególny. Choc oczywiście każdy robi, co uważa :P

a ja sie nadal nie zgadzam i jakos tez szlam za rada poloznych lekarzy takze co polozna to inne zdanie, ale z badan naukowych wiem ze ilosc pokarmu/ picia nie zmienia ilosci pokarmu (wbrew satrym przesadaom!!)Mam na mysli swteirzdenie ze im wiecej pijesz tym wiecej pokarmu;) co innego zawartosc witamin/ mineralow w jedzeniu- z tym sie zgodze ze warto jesc zdrowo zeby dziecko mialo wit itp;

chyba ze jestes b wyczerpana i masz niskie BMI i sie glodujesz na dluzsza mete to pokarmu miec nie bedziesz (i to tez po jakims czasie); bo poki co organizm z zapasow bierze (dlatego czesto sie chudnie jak z amalo jesz)
    takze ja sie z tym nie zgadzam ,a jujz tymbardziej z tym zeby ograniczac sie z iloscia picia po porodzie. zreszta konczylam kursy na ktorych wykladali lekarze/poloznicy i naukocwy i jakos wszyscy zgodnie z tym sie zgadzali wiec wiesz.. ale masz racje kazdy zrobi jak chce:devil::devil::devil::devil:

aha jeszcze dodam,ze przy pierwszym dziecku jadlam i pilam ile dusza pargnela (po porodzie:devil: i laktacja tez byla w normie a nawal jest nie do ominiecia (czy sie pije wiecej czy nie hahhaha no nie moge z tego sorry;) i jadlam cytrusy i wogole i maly jest ok a karmilam 18 miesiecy jak juz pislaam; takze jak widac kazdy ma inne doswiadczenia i kazdy musi zatestowac na sobie i swoim dziecku co dla nich najlepsze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    chloe28: takze ja sie z tym nie zgadzam ,a jujz tymbardziej z tym zeby ograniczac sie z iloscia picia po porodzie.

haha, to ci teoria z tym ograniczaniem picia!!!:bigsmile::shocked:
    życze powodzenia w ograniczaniu, kiedy po pierwszym pociagnięciu cyca nagle zaczyna tak suszeć, że ma się ochotę żłopać wode z wiadra :wink::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    wpadam kontrolnie :)
    _
    a co się dzieje z Marleną Królik? tj. Zając? ;)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    od 5.30 zaczeły mnie brać skurcze
    na początku co 15 min leciutkie potem co 10 min co 5 , 2 , 3 znowu 5 teraz są znów co 10 /15 min ...
    i już nie wiem co mam o tym myśleć ...
    są różne mniej bolące i więcej ...
    i przy tym twardnienie brzucha jeszcze częściej niż same skurcze ...
    jak dla mnie troszkę to dziwnie jest...
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    lece malego do skzoly wyszykowac, wpadne do Was pozniej ale ja chyba jeszcze nie bede rodzic ...w sumie i lepiej mam jakies wirusowe zap zatok wiec chce to doleczyc:wink:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    morela
    kciukasy zaciśnięte, czekamy co dalej :)
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    morelka poleż w wannie, najlepiej ile się da :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    to normalne że ze skurczami tymi niby porodowymi jest twardnienie brzucha??
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Morela, życzę by nie był to fałszywy alarm a rozpoczynająca się akcja:tongue:
    Kciuki:thumbup:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Twardnienie brzucha, to te przepowiadajace chyba, ale wiesz kazda odczuwa inaczej. Jednak jesli chodzi o same porodowe, to zawsze slysze, ze jak przy okresie pobolewanie. U mnie tez tak bylo. Zawsze mozesz zadzwonic do lekarza i zapytac :)))
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no właśnie mam te bóle jak na @ ale twardnienie brzucha też mam :wink:
    dlatego pytam czy to taka norma czy tylko ja mam te i te razem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    morelka, trzymam kciuki, żeby to było już to:wink:
    3maj się!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Trisha: to zawsze slysze, ze jak przy okresie pobolewanie

tak też doczytałam wczoraj w książce o ciąży :bigsmile: że od tego się zaczyna
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a i jeszcze napisane było, że jeśli się nie jest pewnym czy to to - to NA PEWNO nie to :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Morelka zaciskam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Talinka: a i jeszcze napisane było, że jeśli się nie jest pewnym czy to to - to NA PEWNO nie to :bigsmile::bigsmile:

A z tym sie nie zgodze, bo gdybym miala tylko te lekkie skurcze jak przy okresie bez odejscia wod, to bym nie byla pewna, bo podczas ciazy takie skurcze tez sie zdarzaja przeciez :)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    u mnie to wychodzi na to że teraz to JESZCZE NIE TO
    po 4 godz się wycisza :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No tak... później poszukam jak to dokładnie było opisane :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    morela, moze sie okazac, ze bedzie przerwa a potem to juz z gorki :)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    madamagda SLICZNA CORUNIA!!!!!!a w,loskow tylko pozazdroscic!! Ty masz takie ciemne i geste czy obydwoje z mezem?:bigsmile:
    morela wiecej info prosimy!!!trzymam kciuki!!!! a masaz wiecej wydzieliny czy cos? tak pytam z ciekawosci!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a może jedź na KTG nic nie zaszkodzi a ty będziesz spokojniejsza:)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    sluchajcie to ja Wam powiem historie.. dobrej kolezanki znajoma (ja jej osobiscie nie znam tej dziewczyny,ale tej kolezance ktora mi to opowiadala ufam ALE I TAK TRUDNO MI W TO UWIERZYC!!
    poszla na sparwdzenie kontrolne do szpitala (rozwarcie) juz jakos w w terminie byla babka...puscili ja do domu..nie wiem ile miala i tylko wyszla ze szpitala...wrocila odrazu na wozku bo zaczela miec takie bole i dorazu parte, 10 min i dziecko wyskoczylo...ktores z kolei jej dziecko

trudno mi w to uwierzyc kurde no trudno..przeciez to boli jak sie rozierasz nie? przynajmniej z tego co pamietam...chyba,ze sa kobiety ktore nie czuja:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    morela1: u mnie to wychodzi na to że teraz to JESZCZE NIE TO
    po 4 godz się wycisza

moze bedziesz miala tak jak ja z pierwszym, 2 dni pzred takie bole wlasnie ktore mijaly(ale fest bolaly) a potem sruuu na porodowe 4cm- 5.5h i byla Dzidzuia:) tego Ci zycze:)))
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    bez sensu to jest u mnie z tymi skurczami ...
    no bo kurcze męczę się te 4 godz i w pewnym momencie mam już skurcze co 2 min i już mam dzwonić po męża (bo w pracy)
    ale myślę jeszcze poczekam bo takich akcji juz kilka miałam noo i czekam i stają się znów co 5 , 10 min ...
    i tak sobie teraz myślę jak tak dalej pójdzie to będę czekać w domu aż te skurcze będę mieć co sekundę i wreszcie nie zdążę dojechać do tego szpitala !
    a jak za każdym razem bym miała jechać z tymi skurczami bo już są co 2 min to zanim bym dojechała znów by były co 10min...
    i jak być tu mądrym...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    eee jak któreś dziecko z kolei to ja się nie dziwię :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ciężko z tymi skurczami naj lepiej jak łapią tak po prostu i już nie ma wątpliwości nie słabną itd..tylko krótka piłka i dzidziuś przy piersi:)
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    morela
    uwierz mi jak się zacznie, to będziesz wiedzieć że to jest to.
    Ja nie pamiętałam jak to było z Hanią i panikowałam na każdy skurcz, ale jak przyszedł ten pierwszy, to od razu sobie skojarzyłam. I nie pomyliłam się.
    Kilka godzin przed urodzeniem Basi (byłam w tym samym dniu ciązy co ty dzisiaj), miałam wlasnie takie surcze, raz wydłużające się raz skracajjące (raz co 2 min, potem co 10 min i tak w kółko), ale jak już sie akcja zaczełam były regularne.
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    chloe28: trudno mi w to uwierzyc kurde no trudno..przeciez to boli jak sie rozierasz nie? przynajmniej z tego co pamietam...chyba,ze sa kobiety ktore nie czuja:shocked:

skad taki pomysl? Kazda kobieta ma inaczej chloe. Niektore kobiety nie maja bardzo bolesnych skurczy. Niektore maja bole krzyzowe inne nie. Gdyby samo rozwieranie zawsze tak bardzo bolalo, to co z kobietami, ktore rodza w ciagu 3h? W ciagu naprawde krotkiego czasu rozwarcie moze sie posunac o kilka cm :))
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Morela trzymam kciuki :)
    U mnie zaczęło się od odejścia wód i bólu jak na @, który momentami przybierał na sile. Szybko miałam pewność, że to co czuję to skurcze, choć nie były tym, co sobie wyobrażałam. Gdyby od razu nie występowały z regularnością co 5 min. zastanawiałabym się czy to to, więc bywa różnie. Brzuch twardniał zdecydowanie.
    chloe28 jeśli masz, podrzuć chociażby link, chętnie się douczę To co piszę, wiem z doświadczenia.Jeśli nie byłoby zależności między tym co je czy pije matka karmiąca, nie mówiłoby się o potrawach czy napojach pobudzających laktację. Karmiłam dosyć długo. Synek był na samej piersi i uważam, że dobrze poradziliśmy sobie zarówno z nawałem jak i kryzysami. Wyraźnie dostrzegałam związek między dietą a laktacją.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Trisha: skad taki pomysl? Kazda kobieta ma inaczej chloe. Niektore kobiety nie maja bardzo bolesnych skurczy. Niektore maja bole krzyzowe inne nie. Gdyby samo rozwieranie zawsze tak bardzo bolalo, to co z kobietami, ktore rodza w ciagu 3h? W ciagu naprawde krotkiego czasu rozwarcie moze sie posunac o kilka cm :))

no bo widzisz ja sama rodzilam w 5.5 h i bolalo na maksa
    kolezanke obudzily bole o 1 w nocy (zajebiste bole) i po 2h 15 min miala dziecko...wiec bol tez czula

wiec wlasnie trudno mi uwierzyc w to ,ze ta laska podobno wyszla ze spzitala(nie doszla do parkingu a badali ja 5 minut wczesniej i ona byla ok!! i zawrocila zeby wypzrec dziecko...dlatego sie dziwie rozumiesz?
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    U mnie tez było podobno (nie wiem, bo porównania nie mam :P) inaczej niż zwykle. Gin i położna zgodnie przyznali, że mam obniżony próg bólowy. Osobiście myślę, że po prostu w różny sposób kobiety odczuwają skurcze porodowe. Nie nazwałabym ich na pewno bólami, choć potrafią rzucić człowieka na kolana i raczej prędzej czy później tak się dzieje. Przecież trzeba siły, by dziecko wydostało się na świat.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mam znajomą z pracy która opowiadała że odeszły jej wody no to się wykąpała spakowała do końca i spacerkiem podreptała do szpitala mów że jeszcze sikała w krzakach:D a jak doszła do szpitala to lekarze byli zszokowani 8cm rozwarcia od razu na porodówkę i szybciutki poród i mówi że wcale tak nie bolało więc pewnie próg bólu jest bardzo ważny inna koleżanka też porównała to do zaparć które często miewa i że nie miała jakiś tam problemów:D no ale nieststy częściej spotykam się z opiniami o strasznym bólu:devil::devil: a wolała bym tamte wersje wydarzeń:P:tongue:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Merezka super wiesci najbardziej mi sie podoba ten Twoj opis ze jedno wali drugie po glowce;)))

Morelka trzymam kciuki oby juz poszlo szybko i sprawnie i przede wszystkim rozkrecilo sie na dobre :)))

a ja czekam na wizyte dzis mam nadzieje ze ujrze swojego kochanego lokatora:))
    --
     permalink
    dziewczyny a co dzis z TEO??? chyba jeszcze sie nie pokazala??? moze u Niej sie cos dzieje??
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to ewelinda trzymam kciuki za wizytę:) szkoda że te wyniki z warszawy jeszcze nie nadeszły ale miejmy nadzieję szybko się ogarną i wkrótce będą gotowe:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ewelinda29: chyba jeszcze sie nie pokazala??? moze u Niej sie cos dzieje??

bo wstała niedawno :tongue:
    dzieje się u mnie tyle, że zaczęłam właśnie 40 tydzień..
    i nic poza tym :devil:
    chociaż w nocy co godzinę bolesne skurcze budziły ale rano, jak zwykle, przeszły :confused:

MORELKA
    ale Ty chyba na prawdę rodzić zaczynasz !!! :smile:
    trzymam kciuki !
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    no ewelinda ja też trzymam kciukasy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    TEORKA: MORELKA ale Ty chyba na prawdę rodzić zaczynasz !!!
    trzymam kciuki !

eeee chyba nie ...:neutral:
    teraz to lekka biegunka mnie złapała...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Chloe, tak dalej sie dziwie :) bo nie ma dla mnie nic dziwnego w tym, ze kazda z nas ma inny prog bolu, inaczej go odczuwa, inny przebieg ciazy a takze fizjonomie, ktora ma duuuuze znaczenie przy porodzie :) Nie ma dwoch takich samych ciaz. Kazda jest niepowtarzalna i to troche tak jak ja bym sie dziwila jak to mozliwe, ze ty urodzilas w 5,5h i tak szybko mialas rozwarcie skoro ja rodzilam 16h i przez 12h doszlo tylko 3cm rozwarcia :))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: teraz to lekka biegunka mnie złapała...:confused:

sie oczyszczasz przed porodem, Ci mówię :smile:
    no chyba, ze biegunki masz notoryczne ?
    bo ja mam codziennie , więc u mnie to w sumie żaden objaw by był :devil:
    --
     permalink
    dzieje się u mnie tyle, że zaczęłam właśnie 40 tydzień..

hmmm no to wspolczuje Wam tego czekania:))
    ja tez wykoncze sie przez ta wawe ale coz mam nadzieje ze po wizycie sie uspokoje jak zobacze ze wszystko ok jak mi nie zrobi dzis moja gin usg to jutro mam na 12 do tego faceta co bylam na konsultacji na kontrolne usg:)) wiec napewno zobacze dzieciatko:))

dzieki dziewczyny za kciuki :) okolo 17 powinnam byc w domku juz po wiec napewno dam znac;)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a ja się właśnie dowiedziałam, że moja mama urodziła w godzinę z hakiem.... jest jedno ale.... miala poród wywoływany po terminie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    TEORKA: sie oczyszczasz przed porodem, Ci mówię :smile:

:tooth::tooth::tooth::tooth::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    TEORKA: sie oczyszczasz przed porodem, Ci mówię
    no chyba, ze biegunki masz notoryczne ?

niee nie mam często łapie mnie wtedy jak właśnie mam skurcze dosyć już bolesne ...
    wtedy się biegunka odzywa :wink:
    już tak miałam ze cztery razy że skurcze potem biegunka a na końcu cisza ...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda - a wczoraj coś widziałam ale nei miałam czasu.... pisałaś że znowu ci przesunęli termin wyników??
    miałas mieć w zeszłym tyg, potem powiedzieli że w tym a teraz że za tydzień??
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    tzn wiesz zważywszy na to, że do terminu porodu masz jeden dzień tylko to na prawdę ja myślę, że u Ciebie to poleci dzisiaj
    ewentualnie jutro...

mną się jeszcze nie ma co podniecać bo jednak termin dopiero za 7 dni więc troszkę inna to sytuacja :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no zobaczymy Teo :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.