Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormorela1
    • CommentTimeOct 18th 2011 zmieniony
     permalink
    było by zaj...
    jak by mnie dziś porządnie wzięło bo akurat we wtorki moja ginka na szpitalu jest więc bym miała znaną i zaufaną duszę przy sobie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 18th 2011
     permalink
    kurczę ja się normalnie czuję jak to ja bym czekala teraz na poród, nie Wy :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    cisza prze burzą!! ja trzymam kciuki za to żeby dziś w taki ładny dzień dzidziuś postarał się wyjść do mamusi:):)
    ewelinda ja za każdym razem mam usg i chyba bym nie zniosła dłużej niż tych miesięcznych przerw!! pewnie też poszła bym na oddzielne usg:D:D w takim razie ja wieczorkiem sprawdzę jak tam po wizycie:)
    ja mam dziś wizytę u urologa bo cos mi się tam przy prawej nerce przytkało mam nadzieje że to nic groźnego więc z niecierpliwością czekam na wizytę
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    a dziewczyny powiedzcie mi coś o znieczuleniach ...
    bo ja tak na prawdę to nic o nich nie wiem ...
    prawie każda pisząc tutaj miała ZZO
    a ogólne ?gorsze jest czy lekarze po prostu częściej ZZO stosują ?
    jest bardziej bezpieczne ?
    opowiadajcie bo ja ciemna...
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    ewelinda - a wczoraj coś widziałam ale nei miałam czasu.... pisałaś że znowu ci przesunęli termin wyników??

taak anula wynik mial byc za 3 tyg maxymalnie tak mi powiedziala ta doktor w tym zakladzie genetyki wiec trzy tyg minely wczoraj dzwonilam w piatek pani powiedziala "robimy dopiero 21 wrzesnia a pani ma 26 trzeba czekac w przyszlym tyg sie dowiadywac" zadzwonilam wczoraj mysle moze akurat cos sie ruszylo "ogladamy dopiero 21 wrzesnia trzeba czekac dowiadywac sie w przyszlym tygodniu";((( i tyle wiem pociesza mnie to ze niby juz wszystko ok ale nerwy i tak sa cholerne, choc maz mi przypomina ze ta lekarz mowila "jesli bedzie cos nie tak czego nie zycze napewno zadzwonimy duzo wczesniej niz te 3 tygodnie" wiec sama juz nie wiem niby nie powinnam sie martwic ale mimo wszystko....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ogólne? a to nie jest znieczulenie przy którym zasypiasz? :shocked:

znieczulenie ogólne
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: a ogólne ?gorsze jest czy lekarze po prostu częściej ZZO stosują ?

a Ty masz mieć CC Morela ? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    niee naturalnie mam rodzić
    ale wiesz wyjść może różnie , bo ja się boje że mały nie taki mały i będzie ciężko...
    dlatego chciała bym się dowiedzieć cokolwiek o znieczuleniach , bo do tej pory jakoś w ogóle mnie one nie obchodziły , cały czas se mówie że dam rade bez ale teraz im bliżej tym bardziej się boje...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: niee naturalnie mam rodzić
    ale wiesz wyjść może różnie , bo ja się boje że mały nie taki mały i będzie ciężko...
    dlatego chciała bym się dowiedzieć cokolwiek o znieczuleniach , bo do tej pory jakoś w ogóle mnie one nie obchodziły , cały czas se mówie że dam rade bez ale teraz im bliżej tym bardziej się boje...

a głupia urodzisz raz, dwa
    SN i nie myśl o rzeczach, o których nie masz powodu aby myśleć :smile:
    skup się na skurczach lepiej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    właśnie przyszły...
    ooo jak boli ...
    słabo mi się zobiło ...
    ide na pole sie przewietrzyć
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    No to ja Wam powiem ( z cyklu opowieści ciężkie do uwierzenia) że osobiście mam koleżankę, która pojechała normalnie tydzień wcześniej na kontrolne ktg no i po badaniu ubrała się i pyta co i jak a babka na nią oczy "przecież pani rodzi...". Miała już 5 cm, zero bólu i innych odczuć! Została w szpitalu i mąż jej wszystko przywoził dopiero. Śmiała się jak wypełniała papiery że ją nic nie boli a po porodzie stwierdziła że tego nie można było określić jako ból tylko bardzo mocne skurcze... kurcze... a inne się męczą po 20h. Nie ma sprawiedliwości:)
    Morelka i z tym optymistycznym akcentem wysyłam Cię mentalnie na porodówkę dziś, najdalej jutro!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    dziś w dd tvn mówili o zzo i o tym, że poród nie musi boleć :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    Zzo moze byc podane dopiero przy rozwarciu 3-4cm. Wkluwanie jest nieprzyjemne. Nie robi sie go na skurczu, gorzej jak nie mozna sie wkluc i w koncu robione jest na skurczu. A przy tym nie wolno nawet drgnac ;/ Potem nie wiesz do konca kiedy masz skurcz no i moze byc problem z parciem, bo od pasa w dol jestes znieczulona. Ale kazdy szpital daje chyba inna dawke no i kazda kobieta inaczej reaguje na zzo
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: dziś w dd tvn mówili o zzo i o tym, że poród nie musi boleć

też oglądałam.... i do mamy później mówię co ten gość gadał - i dla mnie to o kand dupy rozbić, bo u nas nie ma znieczulenia i tak :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    No to następny dzień przy kompie non stop:wink: jak któraś zaczyna to przeżywam i się nie mogę oderwać!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda29: nie powinnam sie martwic ale mimo wszystko....

nie fajnie, że umawiają się na jakiś termin a potem go zmieniają... ale co zrobisz? ano nic... musisz czekać...
    wszystko będzie dobrze :smile: i spróbuj się nie denerwowac, wiem, że to nie jest łatwe :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoriwcia1
     permalink
    Hej dziweczyny włąsnie wczoraj wróciłam ze szpitala urodziłam sliczego cudownego synka wazył 3900 i długi 61.Poród był bardzo męczący i zakończył się cesarką.Trzymam dziewczyny za was wszystkie kciuki.Pozdrawiam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: de na pole sie przewietrzyć

tylko telefon zabierz !!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

coma: No to ja Wam powiem ( z cyklu opowieści ciężkie do uwierzenia) że osobiście mam koleżankę, która pojechała normalnie tydzień wcześniej na kontrolne ktg no i po badaniu ubrała się i pyta co i jak a babka na nią oczy "przecież pani rodzi...".

oj tam cieżkie :wink:
    ja wierzę bo i moja mama i jej siostra tak miały, że cała akcja trwała godzinę, półtorej i szły do szpitala z rozwarciem na 8-9 cm i główką niemal wystającą i prawie tego nie czuły hehehehe :devil:

kurcze jak dotrwam do jutrzejszej wizyty [gin się zapierał w zeszłą środę, że się już nie spotkamy a ja coś czułam, że się nas tak łatwo nie pozbędzie :cool: ] to może też się okaże, że mam 5 cm rozwarcia ? :smile:
    skoro ostatnio były już 2 cm....
    a może będe miała 10 ?
    albo 25 ? :devil:
    hahahahahhah
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    MI wczoraj jak siedziałam w poradni laska opowiadała że jej nie podali ZZO bo miała 5 cm. i jej powiedzieli że za późno (?!) no więc nie podaje się poniżej 3 cm i tylko max do 5? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trisha: Potem nie wiesz do konca kiedy masz skurcz no i moze byc problem z parciem, bo od pasa w dol jestes znieczulona. Ale kazdy szpital daje chyba inna dawke no i kazda kobieta inaczej reaguje na zzo

no właśnie dobrze , że dopisałaś końcówkę bo 3 tygodnie temu z ZZO rodziła Vitani [jedna z moich przyjaciółek] i mówi, że każdy skurcz czuła oraz parcie i co więcej - cały czas mając podane znieczulenie chodziła, skakała na piłce i absolutnie nie była unieruchomiona....
    także wg mnie grunt to DOBRE PODANIE znieczulenia....
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Talinka: bo u nas nie ma znieczulenia i tak

ale nie ma w ogóle? czy tylko odpłatnie? lipa, że są z tym problemy, jesli kobieta chce powinna dostać...
    ale bardziej chodzi mi o to, że zaczynaja głośno mówić że to jest bezpieczne, bo jak dotąd to straszyli...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    coma: MI wczoraj jak siedziałam w poradni laska opowiadała że jej nie podali ZZO bo miała 5 cm. i jej powiedzieli że za późno (?!) no więc nie podaje się poniżej 3 cm i tylko max do 5? :confused:

bo jak jest 5 cm to przeważnie szybko robi się 9 - 10 i następuje faza parcia
    a podanie znieczulenia i moment kiedy zaczyna działać może trwać tyle, że babeczka urodzić zdąży....
    dlatego kurcze właśnie nie wiem czy czekać w domu czy iść od razu do szpitala żeby nie było tak, że przyjdę z 6 cm i mi nie dadzą :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Ja myślę Teo że przy 25 to nawet by Cię za bardzo nacinać nie musieli:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anula36: ale nie ma w ogóle? czy tylko odpłatnie?

Nie ma, bo mamy certyfikat - szpital przyjazny DZIECKU - tyle, że ja się tam akurat nie boję ;) tzn. nie bólu :)

IWCIA GRATULACJE!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    IWCIA --- gratulacje !!!
    kurcze duży synek !!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    i szkoda, że Cię tak wymęczyli a na koniec zrobili CC...
    no ale fajnie, ze już jesteście w domku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    coma: Ja myślę Teo że przy 25 to nawet by Cię za bardzo nacinać nie musieli:smile:

dlatego właśnie takie bym chciała :devil:
    tylko pewnie potem pipka jak wiadro a mąż by musiał wacka szmatami owijać :cool::cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    kurde jestem jak zamącona...
    a na polu taaaakie zimno że wole w domu siedzieć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    morela1: a na polu taaaakie zimno że wole w domu siedzieć

u nas na dworzu też zimno :devil: mimo, że termometr pokazuje 13 st :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    TEORKA: mąż by musiał wacka szmatami owijać

:rolling::rolling::rolling::rolling:

litości... bo urodzę... za wcześnie :rolling::rolling::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    nana81: chloe28 jeśli masz, podrzuć chociażby link, chętnie się douczę To co piszę, wiem z doświadczenia.Jeśli nie byłoby zależności między tym co je czy pije matka karmiąca, nie mówiłoby się o potrawach czy napojach pobudzających laktację. Karmiłam dosyć długo. Synek był na samej piersi i uważam, że dobrze poradziliśmy sobie zarówno z nawałem jak i kryzysami. Wyraźnie dostrzegałam związek między dietą a laktacją.

ale dostrzeglas zwiazek miedzy tym ILE JESZ/Pijesz a ile masz pokarmu??Bo o to mi wlasnie chodzi(dlatego sie zbulwersowalam jak napisala,ze polozna Ci kazala ograniczyc picie zeby nawalu nie bylo!!)

ja sie zgodze z tym zeby patrzec na to CO JESZ ale tylko ze wzgl na zawartosc witamin/mineralow czy kwasow omega 3 TO JEST BARDZO WAZNE CO JESZ (http://www.unsystem.org/SCN/archives/scnnews11/ch09.htm ciekawy artykul i na dole referencje z journali; ) i z tym sie zgodze ale Tobie chodzilo ma wrazenie o cos innego..Tobie chyba chodzilo o to,ze to co jesz wplywa na ilosc mleka?i to ile pijesz?
    chodzi o to aby jesc tyle ile potrezbujesz/i pic ile i kiedy czujesz zeby pic;
    zreszta ja jadlam wszystko i moje dziecko nie ma alergii; nie stosowalam zadnej diety; na dole masz linka(wiarygodnego) w ktoym masz obalone mity o karmieniu piersia;

nie wiem,moze w PL dalej panuje przekonanie ze matka karmiaca ma sie glodzic/ nie jesc masla/mleka/ blablabla zeby dziekco bylo ok; ja osobiscie z tym sie nie zgadzam i wielu health proffessionals tez nie;ale wiadomo jesli zauwazysz ze dziecko ma sie zle jak cos zjesz(co czesto po kilku godiznach wychodzi to wtedy ok; ale zeby to co jesz mialo sie jakos do tego ile mleka produkujesz..nie przemawia to do mnie:p bo jak mowie kobiety w afryce malo jedza i akrmia(fakt wygladaja jak chidzielce ale karmia az ich organizm nie jest calkowicie wyczerpany..

mialas na mysli zwiazek jedzenia a ILOSCIA MLEKA?dobrze rozumiem? ze sa produkty,ktore pomogly Ci w pobudzeniu laktacji? jesli tak to ja chetnie sie dowiem jakie to produkty bo ja o takowych nie nie slyszalam, jakies specyficzne produkty masz na mysli? w sensie jakies ziola czy co?
    tez chetnie sie dowiem wiecej:P
    jedyna metode ktora znam z doswiadczenia na kryzysy w karmienu(ktore sa czesto wklasnie pdoczas skokow wzrostowych) to przystawianie czeste do piersi a nie np jedzenie/czy picie czegos specyficznego a tymbardziej w WIEKSZYCH ILOSCIACH;) ale oczywiscie moze sie myle; tak to przynajmniej u mnie dzialalo

spojrzmy prawdzie w oczy: karmienie piersia to nic innego jak pozytywny odruch pzrysadki mozgowej- karmisz dzuiecko ssie sutka,wytwarza sie oksytocyna , sygnal pedzi do mozgu, i tam jest pozytywny feedback mowiacy: wiecej mleka potrezbne!! i wtedy wiecej mleka jest; a nie ze cos zjesz czegos wiecej czy cos specyficznego co sparwi,ze zaczniesz wytwarzac wiecej mleka sama z siebie..
    ja sie bardziej zgodze ze stres moze zahamowac produkcje mleka niz fakt,ze mniej sie zje/wypije;)

na dole jeden link wiarygodny o mitach i tam sa tez odniesienia w tekscie (latwy link do zrozumienia dla osob szukajacych rad na start),linki do journali na ten temat w tekscie;

http://www.milkmatters.org/breastfeeding/myths;jsessionid=8343D487CD7D1D5CA166C5A27BE60B1F.sybaris_jboss
    http://www.bupa.co.uk/individuals/health-information/directory/b/breastfeeding

marlena sraczka to jak nic objaw oczyszczania;)

Trisha no niby 5.5h to szybko (od 4 cm) ale nikt nie wie jak dlugo sie roziweralam na te 4 cm... bo widzisz bole mialam 2 dni pzred porodem (2 razy bylam w spzitalu i z adrugim razem zbadali dopiero rozwarcie dzien wczesniej bylo 2 cm) wiec w sumie tez sie rozwieralam troszke..ale oni nie zostawiaja w spzitalu jak nie ma aktywnego porodu (czyli rozwarcie ponizej 4cm) wiec wracalam do domu z tymi nieregularnymi bolami i czekalam az sie zrobia...regularne:)
    Ciekawe jak tym razem bedzie, nie chce tylko zeby mi wody odeszly..chialabym tak jak za pierwszym razem zeby przy tych 7-8 cm odeszly..ale zobaczymy podobno co porod to inny..
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    TEORKA: szkoda, że Cię tak wymęczyli a na koniec zrobili CC

no właśnie zawsze próbują "normalnie" ile się da dopiero ostatecznie CC...
    IWCIA - bohaterko!!!:D zazdrościmy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Iwcia to teraz czekamy na zdjęcia synka. Pochwal nam się tym cudem :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    uaktualniam :smile:

MORELA teraz to już nie ma, że nie rodzisz bo zablokujesz listę :tongue:
    także raz, raz !!:cool:

morela1 19.10.2011 (chłopiec)
    Chloe28 24.10.2011 (chłopiec)
    TEORKA 25.10.2011 (dziewczynka)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)

lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik28 27.11.2011 (dziewczynka)
    nana81 27.11.2011 (dziewczynka)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    bahel 13.12.2011 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    alicjatrzyna 02.03.2012 (chłopiec i chłopiec)
    biri 02.03.2012
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    JULITA1610 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    karinazosia 15.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    marta_885
    nina7187
    patpatpat
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    chloe28: marlena sraczka to jak nic objaw oczyszczania;)

eeeeeeeeeeeeeeeeee tam !
    ja mam biegunkę codziennie od 17 t.c
    jestem oczyszczona aż po kości w takim razie :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No i dalej jestem 16... a już byłam 15 :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MORELA a powiedz mi jak Mały ?
    był wczoraj bardziej spokojny ?
    albo dzisiaj ?
    czy nie zauważyłaś różnicy ?
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    nana a swoja droga widze ze tez sie spodziewasz dzieciatka bo bez suwaczka nie widzialam dopiero na liscie widze, gratulacje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    TEORKA: ja mam biegunkę codziennie od 17 t.c

przynajmniej nie będą CI lewatywy robić:wink:
    Ja mam tak często przy stresie więc jak się zacznie to też na bank zaliczę ścieżkę gastrologiczną:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    coma: przynajmniej nie będą CI lewatywy robić:wink:

a mogą robić :smile:
    lewatywę miałam dwa razy i wg mnie - nic strasznego :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    No co z tą Morelką? Pisać już nie da rady? to w sumie dobrze:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    TEORKA: eeeeeeeeeeeeeeeeee tam !
    ja mam biegunkę codziennie od 17 t.c
    jestem oczyszczona aż po kości w takim razie :devil::devil:

bo Ty dla odmiany zatwardzenie dostaniesz- to bedzie znak ze Ninka cwychodzi; chcoiaz po tych dzisiejszych historiach to obstawiam,ze pojdziesz na wizyte i bedziesz miala to mega rozwarcie i urodzisz kurcze to naparwde molziwe!!!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    morela jak nic dzisiaj urodzi:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    TEORKA

ja nigdzie nie napisalam, ze jest sie unieruchomionym. Tylko ze podczas wkluwania sie w kregoslup nie wolno sie ruszac, bo przeciez to jest wkluwanie w miedzy kregi! a potem jak juz Cie podlacza to mozesz robic co chcesz :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    na stronie mojego szpitala właśnie doczytałam :

stosujemy farmakologiczne i niefarmakologiczne metody walki z bólem porodowym - czyli znieczulenie chyba jednak jest.... albo ja juz nie wiem, bo zgłupialam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    ja dostalam jeszcze na krzyze elektrody, ale nic nie pomoglo ;/
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trisha: ja nigdzie nie napisalam, ze jest sie unieruchomionym. Tylko ze podczas wkluwania sie w kregoslup nie wolno sie ruszac, bo przeciez to jest wkluwanie w miedzy kregi! a potem jak juz Cie podlacza to mozesz robic co chcesz :)

no może nie, że unieruchomionym ale, że "Potem nie wiesz do konca kiedy masz skurcz no i moze byc problem z parciem, bo od pasa w dol jestes znieczulona."
    a to właśnie nieprawda bo jak dobrze podane znieczulenie to każdy skurcz czujesz tylko sto razy słabiej niż bez znieczulenia :smile:
    z tego przynajmniej co VITANI pisała a 3 tygodnie temu rodziła ze znieczuleniem właśnie :wink:
    i wg mnie jak kobieta nic nie czuje to po prostu albo zła dawka albo nie wiem co :smile:

chloe28: chcoiaz po tych dzisiejszych historiach to obstawiam,ze pojdziesz na wizyte i bedziesz miala to mega rozwarcie i urodzisz kurcze to naparwde molziwe!!!

taaaaaaaaaaaa srały muszki będzie wiosna :devil:

Talinka: stosujemy farmakologiczne i niefarmakologiczne metody walki z bólem porodowym

no z tego wynika, że mają :smile:
    zadzwoń zapytaj :wink:
    może np jest płatne dlatego nie trąbią o tym tak jak u nas ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    może? popytam jeszcze wśród koleżanek :bigsmile: a jak się nic nie dowiem to jak bedę w szpitalu to zapytam u źródła :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    TEORKO

wszystko zalezy od kobiety i jej organizmu i od dawki. Ja owszem czulam skurcze, ale nie byla pewna. Siostra brattowej natomiast nie wiedziala kiedy ma skurcze. Moja polozna mowila, ze nie lubi jak pacjentki maja zzo, bo czesto nie wiedza kiedy wlasnie maja skurcz
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Trisha: bo czesto nie wiedza kiedy wlasnie maja skurcz

no w mojej książce też wlaśie jest to tak opisane :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.