Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeOct 25th 2011 zmieniony
     permalink
    coma jeszcze na okulistę masz chwilę czasu , chyba 32-34tc - skierowania żadnego nie musisz mieć , chyba że do państwowego okulisty - nie wiem, Pewnie zaświadczenie będzie u Ciebie potrzebne :-)
    Ja poszłam do pana Hilarego na badanie, zapłaciłam 49zł - ale to bez badania siatkówki i dna oka, bo chodziło mi tylko o dobranie szkieł do okularów.
    ja byłam teraz ale to tylko dla siebie , bo mnie i tak cc czeka aczkolwiek mam taką wadę wzroku że chyba i to by mnie kwalifikowało do cc przy bliźniakach ...
    Coma jeszcze podpowiedź, jak jesteś zatrudniona to dowiedz się czy nie przysługuje Ci z pracy zwrot pieniędzy za wymianę szkieł w okularach - u nas można co 2 lata otrzymać nie wiecej niż 200zł na wymianę szkieł , tylko musi się dowieźć do pracy zaświadczenie od okulisty z uprawnieniami lekarza medycyny pracy, podanie o zwrot pieniążków i fakturę na siebie za szkła
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeOct 25th 2011
     permalink
    nana81: a ja właśnie okryłam, że żadnej małej lampki w domu nie mam, a przydałaby się przy maleństwie na nocne akcje :devil::devil::devil:

ja lampkę mam przy łóżku chyba bym zęby na ścianie lub drzwiach zostawiła z tym łażeniem do kibelka na siku:D:D

a co do spania to i ja cierpię bo uwielbiam spać na brzuchu a od samego początku nie spałam żeby się odzwyczaić na plecach nawet nie mogę odpocząć bo mąż krzyczy że nie mogę i o tak drętwieję raz prawa ręka raz lewa;/ buuuu
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinka: Zobaczymy- może mała będzie taka jak ja? I w ogóle nie będę wiedziała co to nieprzespane noce - jak moja mama :wink::wink:

To znaczy ja generalnie na swoje dziecko w nocy nie narzekam i każdemu życzę takiego samego... Miałam na myśli,że już zupełnie inaczej się śpi jak jest dziecko- czujniej i przez to jednak trudniej się wyspać.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    mareza: chyba 32-34tc

kurczę - później nie można? też chcę robić badania i dostać zaświadczenie- chociaż nie wiem czy będzie konieczne jak mam wadę na "+" i to dość małą (+1,0)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    a ja od wczoraj mam spore problemy z plecami :-/ w okolicy lędźwi coś mi się chyba rozszerza, bo boli jak czort :-/ z reguły na bóle pleców pomagała przespana spokojnie noc, niestety tym razem nie pomogło :-/ Jak tak będzie bolało to nie wiem czy uda mi się chodzić do końca stycznia do pracy jak planowałam :( ech...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jaheira: Miałam na myśli,że już zupełnie inaczej się śpi jak jest dziecko- czujniej i przez to jednak trudniej się wyspać.

A to na pewno :wink:

A tak w ogóle to niedługo będę musiała w nocy dźwig mieć, żeby się prrzekręcić na 2gi bok! :neutral::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no dziwne mają tam podejście że wywołują tak późno no i że nie wezmą cię teraz nawet na ktg;/ a nie ma gdzieś tam prywatnie żeby się wybrać i sobie sprawdzić?
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Jaheira: niewyspanie nijak ma się do tego, które będzie po porodzie...

Boję się właśnie tego niewyspania, szaleństwa hormonów, startu karmienia...jak ja to wszystko ogarnę..., czy znajdę w sobie tę siłę, która pomogła przetrwać (całkiem nieźle) start w życie pierworodnego...nadzieja w M.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talka zapytaj swojego gina
    bo właśnie nie pamiętam czy normalnie to 32-34tc czy 34-36tc
    (PS: ja mam -7,5dp )

nana - spoko - pocieszę cię że ja jestem usrana ze strachu :-0
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Natalu - jak Ty tak panikujesz to co mam powiedzieć ja? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nie panikuję :shades: Po prostu coraz częściej nawiedzają mnie takie myśli, dociera do mnie, że to coraz bliżej i trzeba się organizować, zwierać szyki :bigsmile:
    Wiem, że to wszystko przyjdzie i nastawiam się psychicznie:fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mareza - też bym była.... o mały włos byłybyśmy w tej samej sytuacji :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    nana81: Boję się właśnie tego niewyspania, szaleństwa hormonów, startu karmienia...jak ja to wszystko ogarnę..., czy znajdę w sobie tę siłę, która pomogła przetrwać (całkiem nieźle) start w życie pierworodnego...nadzieja w M.

Nanus szaleństwa hormonalne mają też to do siebie,że jednak wyzwalają w kobiecie głęboko ukryte pokłady sił:bigsmile:
    Będzie dobrze:bigsmile:!
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Powiedzmy, że na to też po cichu liczę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: jestem totalnie niewyspana - całą noc jakieś głupawe sny miałam

Ja to samo.. I w ogóle jakoś "ciężko" mi się spało :sad:
    Talinka: A tak w ogóle to niedługo będę musiała w nocy dźwig mieć, żeby się prrzekręcić na 2gi bok!

Oj tak.. :confused: Ja nawet wczoraj prosiłam swojego,żeby nasmarował mi stopy kremem,bo sama to sobie mogę popatrzeć jedynie :wink: A przewracam się ,albo odbijając się rękami od ściany,albo od mojego :tooth: Komicznie to wygląda.
    --
  1.  permalink
    Jaheira: . Bo dla mnie parte to był lux w porównaniu do tego co było wcześniej.

U mnie było to samo, parte nie dosc ze krótko trwały bo coś koło 30min, to na dodatek było to nic w porównaniu z tymi skurczami przed..
    Zresztą sama świadomość że parte to już sama końcówka chyba dodawała skrzydeł :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Ja nawet wczoraj prosiłam swojego,żeby nasmarował mi stopy kremem,bo sama to sobie mogę popatrzeć jedynie

Mi mój buty ściąga :bigsmile: bo trampki ubrać czy zdjąć to już nie lada wyczyn :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Ciagnie to podbrzusze.. I piersi strasznie bola :(nie wiem czy to kwestia stanikow?!dzien i noc..plecy gilese też bola jak duzo chodze...ale nie pracuje wiec moze też się nie przemeczam. No i te rozne rzeczy, ktore kiedys nie smakowaly a teraz smakuja;) Platki kukurydziane z mlekiem.Mleko jest jakies lepsze :P
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    co do lampek polecam tego typu
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    hej dziewczynu jutro mam wizyte gin trzymajcie kciuki za nas buzka
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    pitaja: I piersi strasznie bola :(nie wiem czy to kwestia stanikow?!
    możliwe, mnie aż tak nie bolą, ale zrezygnowałam ze starych staników zupełnie, kupiłam dwa nowe, wybrałam się do jedynego w moim mieście sklepu gdzie dobierają rozmiar (i byłam w szoku jak usłyszałam, że mam DD, a w porywach to nawet i E, przed ciążą zwykłe B miałam) i już w tym tygodniu widzę, że czeka mnie kolejny zakup, bo sutki bolą, a na piersiach pojawiły się żyłki, ciekawe z jakim rozmiarem skończę tą ciąże? ;)
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    no do jasnej Anielki gdziez ta TEORKA??:))) nie doczekam sie tej Ninki:)) na pracy sie skupic nie moge;)

po kazdym nowym zdjeciu Waszych dzieciaczkow umieram z zachwytu:)))ale napatrzec sie nie moge;))
    --
     permalink
    wybrałam się do jedynego w moim mieście sklepu gdzie dobierają rozmiar

ja wlasnie wczoraj tez udalam sie do takiego sklepu w moim miescie i powiem Wam ze jestem zachwycona;)) jak sama dobieralam mialam 70E(teraz juz w ciazy) a pani mi wczoraj dala 65H dziewczyny czuje sie super;)) nie mi sie nie wylewa nic mi nie odstaje lezy doskonale;)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    ewelinda29: no do jasnej Anielki gdziez ta TEORKA??:))) nie doczekam sie tej Ninki:)) na pracy sie skupic nie moge;)
    spokojnie ona ma kilka godzin jazdy samochodem do domu no i miała cesarkę, myślę że po powrocie do domu to będzie marzyć o własnym łóżku, a nie o kompie... nie wymagajmy cudów
    --
     permalink
    wiem wiem przeciez jestem spokojna i rozumiem;)) ale nie ukrywam tego ze czekam z niecierpliwoscia;) jesli trzeba bedzie zaczekam nawet tydzien chyba jest to normalne;)) tak tylko przypominam glosno ze czekamy...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    gilese: spokojnie ona ma kilka godzin j

Nie przesadzajmy. Do moich rodziców spod domu mam 82km, jadę na spokojnie 1,5h. Teo pisala o 60 albo 80. Jednak po cesarce to na pewno mocno ją zmęczy, więc nie zdziwię się jeśli wcale dziś nie zajrzy. Cierpliwości!
    Dzięki za namiar na lampki w kontakty, w takie też muszę się zaopatrzyć, ale prócz tego tradycyjna nocna musi się w końcu w tym domu pojawić :P Trzeba kuć żelazo...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja myślę że teo dziś zajrzy ale wiecie jak to jest z wypisami ze szpitala;/ nie spotkałam się z tym żeby ktoś wyszedł rano! zawsze po południu dają wypis!! i ja się nie mogę doczekać i opisu i zdjęcia i tego jak się dziś czują:)
    morelka a jak tam maluszek??
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    A ja przez ostatni tydzień śpię jak dziecko, jedynie przewrócenie się zboku na bok to nie lada wyczyn, ale potem zasypiam bez problemu. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Chloe, kurczę współczuję ci tego czekania, jednak to męczy chyba bardziej psychicznie niż fizycznie. Ale wiesz od razu przypomniała mi się Morelka po przenoszeniu ciąży, też miała takiego mega doła i na drugi dzień już skakała na piłce. Może ta bezsilność to znak, że lada chwila cię weźmie i nie trzeba będzie czekać na ten poniedziałek!!!! mam nadzieję, że do tego czasu synek się już zdecyduje na Wielkie Wyjście!!! Trzymaj się!!!!
    --
    kurczę, ciekawe kiedy mnie tak weźmie, że mąż będzie mi musiał ubierać buty, zakładać skarpetki czy golić pipkę. Ja przyznam, że kompletnie jeszcze nie czuję się ciążowo. No poza tym, że Maksiu kopie jak rasowy piłkarz, to brzuch mi nie zawadza, nie bolą plecy, nie mam problemów z przewracaniem. Na pewno mnie to nie ominie, ale mam nadzieję, że ta samoporadność będzie trwała jak najdłużej :tongue::tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ból pleców mam bardzo często :sad: To chyba najgorsze z tego wszystkiego..
    --
  2.  permalink
    sara32: kurczę, ciekawe kiedy mnie tak weźmie, że mąż będzie mi musiał ubierać buty, zakładać skarpetki czy golić pipkę

Nie musi Cię wcale dopaść ta bezsilność :smile:
    Ja do końca ciąży sama sobie z wszystkim dawałam radę, nawet jakoś tydzień przed porodem sobie pomalowałam paznokcie u stóp :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    anaa86 poczułam się ociężała ciążowo po 30t. W pierwszej ciąży chyba było podobnie. Teraz ominęły mnie bóle pleców, które odczuwałam wtedy już od 4mca :wink: Najbardziej dobijają mnie duszności:sad: ... nie mogę powietrza złapać, czasem zupełnie mnie to rozkłada muszę się położyć i przeczekać. Nie wiem, dlaczego tak jest wyniki w nie najgorsze, ciśnienie w normie... Trzeba doczekać do końca. Może jak brzuch nieco się obniży, będzie lepiej.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    No i ja powiem Ci gilese, że muszę się wybrać do sklepu i dobrać stanik, przed ciążą miałam duże C,a teraz z C piersi mi wypadają ;) A mój mężczyzna się cieszy;) Jutro się wybieram na zakupy :) U nas W Holandii zimno i w getrach już długo nie pociągne, więc i to bede musiala kupić. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    nightingale: Nie musi Cię wcale dopaść ta bezsilność
    Ja do końca ciąży sama sobie z wszystkim dawałam radę, nawet jakoś tydzień przed porodem sobie pomalowałam paznokcie u stóp

Ooo... to życzylabym sobie móc iść w Twoje ślady :wink::wink::wink:

nana81: Najbardziej dobijają mnie duszności

Nie cierpię tego uczucia, tzn w ciąży jeszcze nie miałam duszności, ale jak mnie przed ciążą przestymulowali CLO i doszło do hiperstymulacji jajników, to myślałam, że zwariuję i się w końcu uduszę... dlatego ci bardzo współczuje!!! ale na szczęście już bliżej końca, a po ciąży duszności mam nadzieję przejdą
    --
  3.  permalink
    Hej dziewczyny!
    Dzis bylam na pierwszym spotkaniu z polozna i na moje zle samopoczucie (wymioty, mdlosci) zaproponowala mi akupunkture! Czy ktoras z Was to miala??? Pomoglo??
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Nie to żebym ja czuła się jakoś świetnie w tej ciąży... A im bliżej finiszu tym gorzej :/ Ale czy my nie za bardzo narzekamy? :D
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    pitaja: U nas W Holandii zimno i w getrach już długo nie pociągne

Moja szwagierka niedawno wróciła z Holandii i mówiła, że tam ciepło w porównaniu z PL :)
    --
     permalink
    Dzis bylam na pierwszym spotkaniu z polozna

a dlaczego tak wczesnie bylas juz na spotkaniu z polozna??? jakas znajoma??
    --
  4.  permalink
    ewelinda29: a dlaczego tak wczesnie bylas juz na spotkaniu z polozna??? jakas znajoma??

Mieszkam w Danii i tu tak jest. Sama sobie terminow nie wybieram tylko dostaje od nich list, ze jakies badanie lub wlasnie takie spotkanie ma sie odbyc. A w Polsce kiedy jest pierwsze?
    --
     permalink
    wiesz co nawet nie wiem dokladnie czy musi odbyc sie w jakims konkretnym terminie:)) o takich rzeczach jeszcze nie myslalam:)) wczoraj moj maz zapytal mnie gdzie bedziemy rodzic?? a dla mnie to jest jeszcze tak odlegle ze szok:))
    poki co za 20 minut dzwonie kobitki do Wawy:((
    --
  5.  permalink
    Hej dziewczyny,
    w najbliższą sobotę zamierzamy wybrać się pociągiem do Krakowa. Wyjazd z Wrocławia. Czas podróży 5 godzin. Ostatnio wracając do Wrocławia od rodziców (czas podróży w takim wypadku to lekko ponad dwie godzinki) było mi cholernie nie wygodnie. Pod koniec podróży ciągnęło, kłuło mnie w podbrzuszu i stał się napięty dosyć. Czy nie powinnam wobec tego skonsultować się z lekarzem przed wyjazdem? Tym bardziej, że ostatnio to chodzę do niego tylko z wynikami, a USG już ze dwa miesiące nie było...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    melduję się po powrocie z cmentarza - padam na ryjek, mimo, że jechałyśmy autobusem :cool:
    w drodze powrotnej myślałam, że się zesikam! :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Może Katarzynah miałaś niewygodne spodnie? Albo nie zmieniałaś pozycji zbyt długo? Wiadomo, że długie podróże są męczące... zwłaszcza dla kobiet w ciąży.
    --
     permalink
    DZIEWCZYNY WYNIK BIOPSJI TROFOBLASTU W HODOWLI PRAWIDŁOWY:))))))))))))))))RYCZE JAK BÓBR:)))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to ewelina zaciskam kciuki!!
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Super! No widzisz Ewelinda :) Wszystko jest ok. Ale my mamy tak mamy, że się zamartwiamy...:)
    --
  6.  permalink
    Super Ewelinda!!!
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    super wiesci kochana buzka
    :bigsmile:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Jak tam się czujesz mareza? :)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Czyli pijemy :boogie:
    Super!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.