Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJosaris
    • CommentTimeOct 25th 2011
     permalink
    chloe28, calm down :wink:. Wiesz, że masz dobra opiekę i taka procedura jest ok. Sama pisałaś, że termin porodu według poczęcia jest jutro, a ten termin jest ważniejszy i prawdziwy przecież. Zobaczysz, urodzisz najpóźniej 3 listopada. To już naprawdę końcówka. To normalne, że świrujemy w okolicach terminu, ale sama wiesz, że podążanie tą falą i poddawanie się panice niczemu dobremu nie służy. Może zajmij się czymś, co odciągnie Twoje negatywne mysli. No nie wiem, może jakieś pierogi zrób z mamą? Będzie jak znalazł na poporodowy czas. Będzie dobrze!

A, żeby nie było, że nie wiem, o czym mówię :wink:. Dwa razy rodziłam po terminie według poczęcia: raz 8 dni po, za drugim razem 6 dni po.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Ewelina suoer wieści nie dziwię się że ryczysz jak bóbr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1teraz spokojnie ciesz się ciążą!!!! i koniecznie jakoś to uczcijcie:):cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    BRAWO!
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Ewelinka gratulacje!! noo to możesz już odetchnąć z ulgą i cieszyć się ciążowym szaleństwem :wink::wink::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Ewelinda no nareszcie wiadomo!!! jak wolisz to rycz oczywiście:bigsmile: ale potem bigsmajl:bigsmile: i koniec stresów na jakiś czas przynajmniej:cheer:

A ze stanikami mnie jedna babka ostatnio oświeciła że stanik się powinno dobierać tak że obwód o rozmiar mniejszy niż mamy a miseczkę o rozmiar w górę wtedy najlepiej leży i podtrzymuje czyli np. jeśli mamy np. 75B to powinnyśmy stanik mieć 70C. (mam nadzieje że nie zamotałam za bardzo...)

OOO dzięki Marezka za tą podpowiedź spytam w pracy o ten zwrot!
    A co do Twojej wady to wcale Cie nie kwalifikuje do cc - teraz dużą wadę lekarze uznają powyżej -9d. a kwalifikację do cc dają na podstawie badania stanu dna oka i ciśnienia w gałce, po 24tc. (dowieedzialam się już:wink:)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bahel: Jak tam się czujesz mareza? :)

chcę już urodzić :devil:

coma niby nie, ale z 2 lata temu jak badałam siatkówkę to lekarz mi powiedział żebym nie dzwigała itp bo może się zacząć odklejac, a i tak bliźniaków nie wycisnę SN :bigsmile: tym bardziej że tylko jedno leży jak powinno :bigsmile: a dwa że ze względu na to że jestem po ivf to podlegam pod cc, chyba że się uprę na SN :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    No wiadomo mareza u Ciebie dochodzą jeszcze inne sprawy! Głównie się o maluchy rozchodzi przecież! O tych -9 to Ci napisałam jako ciekawostkę:wink: bo jako pewnie długi użytkownik szkieł (jak ja) wiesz że dawniej każdą nawet bardzo małą wadę klasyfikowali jako zalecenie CC a teraz druga skrajność...
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    No to super Ewelinda:) swietne wiesci!!:)z
    Co do stanikow to ostatnio kobita mi dobrala. Nosilam 75C a ona mi dala 70D. Powiem szczerze, że lepiej się czulam w moim starym;)teraz bede miala już z E;)

Ja mieszkam w Holandii i tutaj też to wszystko jest takie zakrecone, jeżeli chodzi o polozna,porod itd. ;) ja na akupunkture bym się nie zgodzila;) ale podobne ten sposob dziala;) Moja kolezanka dzięki temu rzuciala palenie. Dacie wiare :P
    Sama nie wiem czy to podswiadomosc tak dziala?!
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzieki dziewczyny :) powtarzam sie jestescie niezastapione;)))

dzwonilam do tej lekarz ktora robila mi to usg genetyczne tu w bialymstoku i musze isc w tym tygodniu na pobranie krwi na wady ukladu nerwowego a w 20tc znow umowila mnie tam na usg:(( szczerze chcialabym juz to pominac ich ta diagnostyke ale niestety nie moge tak mnie prowadza i tak ma byc;(( ale teraz juz nie biore nic do glowy:)) Jaś rośnie u mamusi w brzuszeczku zdrowy:)))
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Ewelinda, są wskazania do tylu badań?
    --
     permalink
    nana taka chyba juz jest ta ich dalsza diagnostyka prenatalna...ale powiem Ci ze nie mam zamiaru sie juz przejmowac bo trzy razy ten specjalista od usg mowil ze tu sie nie ma czego przyczepic wiec skoro kariotyp dziecka prawidlowy to juz chyba musi byc wszystko ok??? nie wiem tak mysle...ten lekarz(facet od konsultacji) mowil pani Ewo naukowcy tez sie musza na czyms uczyc i z czegos zyc:) i przy tym zostane:)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeOct 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Po genetycznym pani doktor informowała o takiej możliwości i proponowała nam test dwustopniowy z krwi, zaznaczając, że jest wszystko ok. Nieswojo mi się zrobiło...stwierdziliśmy, że nie robimy skoro wszystko jest ok.
    Trudne decyzje i ciężkie oczekiwanie. Jeśli nie ma wyraźnych powodów, to szkoda nerwów. W ksażdym razie dziś wyszło ok i mam nadzieję, że nic już Was nie zaskoczy.
    Długo się zastanawiałam i cały czas zastanawiam nad sensem tych wszystkich badań, na ile zmienia sytuację świadomość np. zespołu Downa...wady operacyjne ok, ale jak wychodzi na jaw coś, czego zmienic się nie da...
    --
     permalink
    wlasnie tez o tym myslalam ze cokolwiek wyszloby i tak nie usunelabym tej ciazy jedynie chyba uczylabym sie zyc z ta swiadomoscia...a co do tych badan to pojade jutro po pracy i sie wszystkiego dowiem mam nadzieje ze wyjasnia co skad i dlaczego??...ale moja ginka dzis jak zadzwonilam ucieszyla sie tak ze nie spodziewalam sie;)) mowi Ewka ucalowalabym Cie dzis tutaj nie pije alkoholu ale dzis wypije na to konto koktajl mleczny:)))
    --
     permalink
    a jeszcze jak dzis rozmawialam z ta kobieta z warszawy i pytam o ten wynik a ona odpowiada: "wynik biopsji trofoblastu w pierwszej hodowli prawidlowy" a ja zamilklam i mowie a co to znaczy?? ona "u kogo sie pani rejestrowala u pani doktor czu u pana??' wiec mowie ze u Pani doktor a ona na to" wiec wynik po opisaniu otrzyma pani poczta" a ja mowie ale pani mowila w pierwszej hodowli co to oznacza??czy jest cos dalej?? a ona " prosze pani prosze byc spokojna tu sie juz nic nie zmieni wszystko jest prawidlowe" :)) wiec tak naprawde nie wiem co maja na celu te dalsze badania?? jutro doiem sie...
    a moze ktoras miala robione takie badania???
    --
  1.  permalink
    pitaja: Ja mieszkam w Holandii i tutaj też to wszystko jest takie zakrecone

a czy u Was w Holandii tez mozecie sobie wybrac czy wolicie rodzic SN czy CC?
    pitaja: ja na akupunkture bym się nie zgodzila

a czemu? Ja sie zastanawiam, ale chyba sie zdecyduje... skoro z tego co czytalam na polskich stronach moze byc pomocne..
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ewelinda29 SUPER WIEŚCI cieszę się razem z Tobą :clap::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    No i właśnie o tej nerwówce mówię. Współczesna medycyna daje nam wiele możliwości, ale też chyba niekiedy oddaje niedźwiedzią przysługę. Jak robiliśmy usg genetyczne byłam przekonana, że nerwy się skończą...nic bardziej mylnego. Zaczęłam śledzić wyniki, sprawdzać pomiary...bez sensu. Po jakimś czasie doszłam do wniosku, że i tak nic tym nie wskóram i niczego więcej się nie dowiem. Skoro jest ok, to super i na tym zakończyłam moje kopanie w necie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja właśnie wróciłam z krótkiej podróży.Masakra:sad: Wracałam autobusem,szarpnął i jak wyszłam to dostałam tak mocnych skurczów jak nigdy.Do tego doszedł ból pleców na samym dole taki ciągnący.. zaczęło kręcić mi się w głowie i zrobiło mi się strasznie słabo.. Chciałam już prosić kogoś,żeby zadzwonił po pogotowie. Strasznie się przestraszyłam.. I ten ból krzyża u dołu.. Nigdy nie miałam tego:sad: Dopiero dojechałam do domu.. Strasznie się zdenerwowałam
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Hussy, jeszcze pracujesz? Obserwuj się, a jakbys się tylko gorzej poczuła dzwoń po pogotowie. Mam nadzieję jednak, że się już Ci lepiej....

Ewelinda cieszę się razem z Tobą:smile: mój synek też będzie się Jasio nazywał:cool:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Hussy odpocznij koniecznie:confused: Na bóle w krzyżu i skurcze przyjdzie czas :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewelinda - gratuluję, ale ulga!

Biedronka - ja miałam akupunkturę niedawno podczas starań (jako wspomaganie), jako dziecko żeby powstrzymać ataki astmy, bo już nawet sterydy nie działały i pulmonolog moją mamę odesłał do Polskiego Towarzystwa Akupunktury (pamiętam, że wtedy akupunktura była nowinką i prof. Garnuszewski, cudowny człowiek, nie przeraził mnie - 6 latki ;)). Ja jestem zadowolona. Aaaale - jest mnóstwo hochsztaplerów i trzeba uważać, na kogo się trafi, więc może lepiej sprawdź w tym Towarzystwie (chyba nadal istnieje?), kto jest uprawniony do tego typu zabiegów...
    --
  2.  permalink
    Fragile ja jak sie na to zgodze to mam isc do instytutu poloznictwa i tam polozna-akupunkturzystka bedzie wykonywac te zabiegi pod kątem mojej dolegliwosci. Wiec mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Mysle, ze sie zdecyduje.
    A Tobie to pomoglo na astme lub przy starankach? Jestes w ciazy wiech chyba tak , ale myslisz, ze to akurat pomoglo? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Hej! A mnie dzisiaj obudził ból zębów,promieniował mi na pół szczęki. Nie wytrzymałam i wysłałam męża do apteki po paracetamol, bo przeczytałam, że to jedyny dozwolony lek w ciąży. Masakra jakaś Teraz mam wrażenie,że mnie wszystkie zęby bolą, może to jakaś nadwrażliwość?
    -- [url
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    karinazosia: Hej! A mnie dzisiaj obudził ból zębów,promieniował mi na pół szczęki. Nie wytrzymałam i wysłałam męża do apteki po paracetamol, bo przeczytałam, że to jedyny dozwolony lek w ciąży. Masakra jakaś Teraz mam wrażenie,że mnie wszystkie zęby bolą, może to jakaś nadwrażliwość?

Masz do wyboru albo zdiagnozować się tu stomatologicznie online, albo pójść do dentysty... W moim odczuciu przy takim bólu zębów zamiast wysyłać męża do apteki powinnaś zawędrować na fotel stomatologiczny. Nie ma co bagatelizować takich dolegliwości...
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Pójdę oczywiście do dentysty jak tylko wrócę z wyjazdu
    -- [url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 25th 2011 zmieniony
     permalink
    E, to spokojnie myślę! Na astmę pomogło, po pół roku zabiegów nie miałam już żadnego ataku, a moi rodzice spali spokojnie ;)

A na staranka, hmm, bo ja wiem? Może to też pomogło? :bigsmile: Na pewno pomogło "wyluzować", bo akurat starankowa akupunktura była bardzo przyjemna i relaksująca - po niej czułam się świetnie, odprężona, wesoła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Dziewczyny orientujecie się może jak to jest ze znieczuleniem podczas porodu do kręgosłupa, mam na myśli w jakich sytuacjach jest ono refundowane?? Coraz częściej się zastanawiam nad tym znieczuleniem, bo chcemy z mężem poród rodzinny i wolałabym być znieczulona, bo mama naprawdę niski próg bólu... a wiem, że jest możliwość żeby dostać je za darmo. Planujecie też takie znieczulenie?
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Biedronka11 z tego co rozmawiałam z moim lekarzem, wiem , że jeśli ciąża przebiega normalnie to trzeba rodzić naturalnie ;) Ale powiedział mi też, że się dogadamy, bo oczywiście dla mnie nie ma innej opcji jak CC;)Nie wiem jak jest w Danii,ale w Holandii możesz wybrać czy chcesz rodzić w domu czy w szpitalu ( tutaj oczywiście bez zawahania wybrałam szpital, ale w Holandii wiele kobiet tak rodzi). Jeśli nie ma żadnych komplikacji całą ciąże prowadzi położna, ginekolog pojawia się tylko w momencie kiedy coś się dzieje. Na szczęście doktor jest znajomym, więc i w tej kwestii jestem traktowana wyjątkowo i mnie prowadzi ginekolog;) I co mnie jeszcze zdziwiło w tych holenderskich "obyczajach", po porodzie, przez 8-10 dni codziennie przychodzi do Ciebie położna, która pomaga Ci przy dziecku, wykonuje drobne prace domowe i np. robi zakupy. Bo wiadomo, że w tym czasie, dopiero uczysz się z dzieckiem obchodzić.
    A na akupunkturę bym się nie zgodziła tylko przez moją fobię do igieł;):wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeOct 26th 2011
     permalink
    Dzień dobry! :) Jak miło nie śpię od 5 i jestem masakrycznie głodna :) Idę sobie zrobić śniadanie :D

Miłego dnia :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dzień doberek :) Ja dzisiaj spać jakoś nie mogłam, wierciłam się i chyba budziłam jak dzidziol kopał...

Pitaja - jakbyś zamknęła oczy (ja tak robiłam) to byś nie wiedziała, kiedy jest moment "wkłucia". To niedokładnie wkłucie nawet, bo ta igiełka może z milimetr wchodzi pod skórę. W każdym razie nie boli zupełnie i ja w ogóle tego nie czułam, bardziej mnie bolało, jak drzazga mi się wbiła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    pitaja boisz się igieł, a nie boisz się cc? przecież to coś gorszego niż igła, będą ciąć Ci skórę :-/
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja w noc też miałam ciężką spałam jakoś ale co 2h musiałam iść siku! o 2 mała się rozkręciła więc za nim się uspokoiła to musiałam chwilkę poczekać a poza tym pogoda jest taka że głowa mnie lekko ćmi od 3 dni tzn jak siedzę czy chodzę to nie ale jak wstaję albo łapię równowagę to chwilkę mnie kuje!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeOct 26th 2011 zmieniony
     permalink
    pitaja w UK jest b podobnie tez ta polozna przychodzi,wparwdzie zkaupow nie zrobi ale przychodzi zobaczyc kilka razy do Ciebie i dziecka po porodzie
    no ale jak sie ma CC to chyba tez musza sie wkluc i tez ZZo dac zebys byla znieczulona od pasa w dol? czy w PL daja ogolne znieczulenie? w UK to jest tak z emasz od pasa w dol, zakrywaja Cie,maz jest z Toba na sali i po wyjeciu dziecka brzucha daja ojcu dziekco na rece:)takze to nadal jakby porod rodzinny..

JAa sie melduje zenadal nie rodze, wg Rotzera dzisiaj jest termin,ale w nic nie wierze;
    jesli w pon masaz szyjki nie zadziala bo epwnie mi zrobi w pon to nie czekam na indukcje(poczekam 48h po masazu ) i jak nic nie rusyz lykne oleju rycynowego...jakos zawsze bylam przeciwna ale wole chyba olej niz chemiczne wywolanie

nie ejst tez tak z enic sie nie dzieje,mam coraz mocniejsze skurcze w nocy ale trwaja jakis czas i przechodza..
    niech sie to dziecko juz zdecyduje czy wychodziczy nie bo dostaje zajoba sorry za okerselnie
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    cześć Wam z rana :)
    dziś spałam jak zabita i prawie przespałam wyjście R. do pracy :shocked: ale jakieś głuuuupie sny miałam :surprised::shocked:
    zimnica dzisiaj - 6 stopni w tej chwili, brr
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cześć dziewczyny! ja właśnie zjadłam śniadanko i leże sobie, bo opadłam z sił. Jak odpocznę to idę na spacerek nad morze :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ale Ci dobrze nad morze!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Kasia Jesteś już wprawioną ciężaróweczką - czy też miałaś wzdęcia brzuszka? Jak coś zjem to tak go wywala, że widać że jestem w ciąży, zastanawiam się czy nie za dużo jem czy co? Muszę jeść co 2,5-3 godziny bo inaczej mam nudności. A na wieczór to mam taki duży brzuszek, że ciężko mi sę siedzi i muszę odpinać spodnie
    -- [url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karinazosia: to idę na spacerek nad morze

to gdzie Ty mieszkasz? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no wzdęcia przeszły mi może około 4tyg temu!! też tak miałam i wzdęcia i gazy!! jak bym fermentowała:D:D przejdzie spokojnie!!:) jeżeli tylko zdrowo jesz co te 2 3h to wszystko jest dobrze:)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    No to mnie pocieszyłaś, że nie tylko ja fermentuje :bigsmile:
    Talinka mieszkam niestety w Łodzi - jestem teraz na wypoczynku
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ale Ci dobrze:):) ja też około 11tyg byłam nad morzem w sierpniu pogoda była cudowna bo było słońce ale było chłodno:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karinazosia: jestem teraz na wypoczynku

aaa :) już myślałam, że gdzieś niedaleko mieszkasz :wink:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Chyba mogę się już tu się przywitać lekarz dziś potwierdził że jestem w ciąży (dokładny wiek ciąży nie jest znany, dokładnie mi powie za 2 tygodnie jak zrobi ponowne usg- narazie mówi że to 5 tydzień ja uważam że 6 ale daję mu się wykazać).... więc witam wszystkich w tej części forum :)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Witaj witaj przyszła mamusiu :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Witaj :)

Chloe28 24.10.2011 (chłopiec)
    zuzolcia 11.11.2011 (dziewczynka)
    iwrowe 19.11.2011 (dziewczynka)
    lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)

Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik28 27.11.2011 (dziewczynka)
    nana81 27.11.2011 (dziewczynka)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    bahel 13.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    alicjatrzyna 02.03.2012 (chłopiec i chłopiec)
    biri 02.03.2012
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012
    JULITA1610 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    gosik0205j 05.04.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012
    paprykowa 27.04.2012
    karinazosia 15.05.2012
    ifonka84 19.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziewczyny - czy wstawianie się główki w kanał rodny można jakoś odczuwać?
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Talinka - nie mam pojęcia, ale od kilku dni inaczej niż zwykle kuje mnie podbrzusze w okolicach wzgórka. Dodatkowo brzuch jakby trochę opadł... To mnie zastanawia bo dopiero zaczęłam 34tc...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Mnie od soboty (szczególnie podczas chodzenia) kłuje/boli szyjka - normalnie jakby mała mi na nią napierała :shocked: ale to trochę za szybko....
    Wczoraj chciałam ją sobie "zbadać", ale mam tam ciasno, że hej... udało mi się jakoś jej dosięgnąć (nie jestem pewna!), bo to coś czego dotknęłam było DUŻE, masakrycznie rozpulchnione i nie wiem czy w ogóle gdzieś miało wejście :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Nie wiem czy za szybko - zależy kiedy dziecko zechce wyjść... No u Ciebie to niech jeszcze siedzi z miesiąc. U mnie za 3,5 tyg może wychodzić jak chce :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kurczę, no niech posiedzi!!!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.