Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeNov 4th 2011
     permalink
    marta50000: A KTORY TO BYL TYDZIEN CIAZY JAK KRWAWILAS? BO AKURAT NIE MAM TERAZ ZADNEGO LEKARZA DO KTOREGO MOGLABYM ISC A JAK ZADZWONILAM DO GINEKOLOG DO KTOREJ CHODZE TO POWIEDZIALA ZE TO JEST TAK WCZESNA CIAZA ZE ALBO TO WYTRZYMA ALBO DOPIERO WE WTOREK DO NIEJ NA WIZYTE JAKBY SIE COS DZIALO WIECEJ.ZROZUMIALAM TO TAK JAKBY NIE BYLO SENSU COKOLWIEK ROBIC,RATOWAC!!!NIE WIEM JAK LEKARZ MOZE TAK POWIEDZIEC!!!:cry:

marta ja plamiłam w dniu spodziewanej @ale na wieczór i na drugi dzień też ale lżej i byłam na wizycie i dla mojej gin była to konieczność dostałam zwolnienie i duphaston i jestem w 23tyg:)
    jak gin nie chce Cię przyjąć to jedź na pogotowie nie ma na co czekać!
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    hydrazine: Ja w poprzedniej ciąży leżąc parę dni na patologii w szpitalu poznałam dziewczynę, której lekarze wmawiali, że to niemożliwe, żeby zaszła w ciążę mając 40-dniowe cykle. Upierali się przy terminie liczonym wg OM i wciąż dziwili się, że dziecko na każdym USG wychodzi ok 2 tygodni młodsze.

No właśnie... ;/ To jest to, czego ja starałam się uniknąć. USG pokrywa się dokładnie z metodą. Ciekawa jestem w związku z tym, kiedy mała zdecyduje się wyjść, choć nie wiem, czy u mnie ze względu na słabą szyjkę poród nie rozpocznie się po prostu wcześniej.
    Marta50000 zawsze możesz ruszyć na IP.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    U mnie akurat termin wg OM pokrywa się z liczonym wg metody, w porzedniej ciąży było to samo, więc z głowy mam przynajmniej to. A młoda zdecydowała wyleźć 3 dni przed terminem, może to z powodu słabej szyjki, a może tak po prostu wyszło. Trudno powiedzieć, bo trzy dni różnicy to jednak niewiele.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    BO AKURAT NIE MAM TERAZ ZADNEGO LEKARZA DO KTOREGO MOGLABYM ISC

Nawet sobie nie żartuj!!! jeśli ci zależy na ciąży to leć jak najszybciej do lekarza albo na pogotowie! Bynajmniej ja bym tak zrobiła, moja pani gin od poczatku mnie uczulała właśnie na coś takiego i od razu miałam sie z nia kontaktować gdyby pojawiła sie krew albo inny niepokojący objaw.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Nana, ja w pierwszej ciazy tez mialam ustalany termin wg usg a nie wedlug miesiaczki, bo tez nie wiedzialam. Mialam wtedy jakies zaburzenia i caly czas wczesniej - przez prawie dwa miesiace - plamilam, tak ze ciezko mi bylo okreslic, co bylo miesiaczka a co nie. Corka urodzila sie naturalnie dwa tygodnie przed terminem i miala ponad 4 kilo :) Tak sobie mysle jednak, ze sie o ten tydzien lub dwa w okresleniu pomylili. W tej ciazy tez i z obliczen i z serduszek wychodzila mi w sobote ciaza 7 tydzien, a lekarka stwierdzila, ze wedlug niej jest ciaza o tydzien mlodsza. A ja wiem przeciez, kiedy byly serduszka, bo potem ich przez prawie dwa tygodnie nie bylo niestety, a owulacje okreslilam testem owulacyjnym. Wiec mysle, ze te pare dni roznicy wg USG nie ma znaczenia. Moze dzieciatka troche pozniej "zaskakuja" z tym rosnieciem i nie trzymaja sie lekarskich norm, a moze sie pare dni pozniej zagniezdzilo. Najwazniejsze, ze dzidzia rosnie, i zeby monitorowali zwlaszcza na koncu ciazy, zeby wszystko bylo w porzadku i nie przenosic.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dołączę sie do rozmowy:wink: u mnie tez jak narazie dziecko rośnie zgodnie z suwaczkiem, raz tylko wyszło mi jeden dzień różnicy ale tak myśle że może być to spowodowane późniejsza owu...w szczęsliwym cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Marta - do lekarza marsz

... i błagam wyłącz capslock...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 4th 2011 zmieniony
     permalink
    YPollyPewnie. U mnie akurat obraz usg pięknie się pokrywa, ale dzięki ciąży liczonej od poczęcia. Poza tym wiem i jestem spokojna o to, że np. nikt na siłę nie będzie się zabierał do stresowania mnie w termonie liczonym od OM, czy dręczenia oxy w nieuzasadnionej sytuacji. Nigdy nie miałam cykli 28-dniowych, więc akurat zależało mi na tym. Poza tym piszę o mojej przygodzie w zwiazku z terminem, bo zadziwia mnie z jednej strony ignorancja wielu ginów (przecież to okropne, gdy się leży w szpitalu z jakimś problemem i trzeba dodatkowo wysłuchiwać bredni o tym, że @ była wtedy lub kiedy indziej...lub stresowania zbyt duzą/małą wagą/rozmiarami maluszka, co może wynikać zarówno z wieku ciąży, jak i indywidualnego rozwoju dziecka) z drugiej strony samych kobiet, które nie znają nawet terminu OM (żeby nie było nie mam na myśli żadnej z Was).
    Syna urodziłam prawie 2 tyg. przed terminem wynikającym z OM, ale myślę, że był to wynik słabowitej szyjki, która uwolniona ze wspomagania szwu nie dała już rady.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    W tej ciąży mam o tyle "dobrze", że termin OM pokrył mi się z tym wyznaczonym wg metody :wink:
    W poprzedniej była różnica 2-3 dni :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Marta lec jak najszybciej do gina ja rowniez krwawilam w pierwszej ciazy w 8 tygodniu mialam krwiaka i ginka przepisala mi luteine przeszlo i za 2 dni teraz mam przesliczna coreczke lec musi cie przyjac bo to jest nagly przypadek
    ps ja bym zmieniela gina po takim tekscie
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja też się przywitam w 33 tc :D
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Nana, na szczescie tutaj jednak wiekszosc zna swoj termin OM. Ja tym razem tez ;) W tej ciazy wedlug OM i wedlug owulacji wychodzi mi tez 1 dzien roznicy (ale na 100% nie wiem oczywiscie kiedy byla owulka, sugerowalam sie testem owulacyjnym). A wedlug pierwszego usg ciaza o tydzien mlodsza. Choc kolezanka z 28dni, ktora w tym samym dniu Fl miala usg i jej maluszek mial tez tyle samo co moj i lekarz nic nie mowil, ze wyglada na mlodsza. Chyba niektorzy tylko ksiazkowo normy sie trzymaja, a inni nie. Na razie czekam na nastepne usg, ale niczym sie nie przejmuje, najwazniejsze, ze serduszko juz bylo.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    YPolly - a obserwowałaś się? To znasz datę pierwszej wyższej temperatury, szczyt śluzu itd. Wg tego też da się ustalić termin.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Talinka, ja dopiero co zaczelam sie obserwowac i nawet jednego pelnego cyklu nie zdazylam :shamed: W sumie tylko faze wyzszych temperatur udalo mi sie zmierzyc i tez widac, jak ladnie tempka rosla a potem wypoziomowala, zreszta mozesz zajrzec na wykres. Na sto procent nie bylo owulki tydzien pozniej, bo wtedy juz mialam tempke utrzymujaca sie powyzej 37.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Temperatury masz o różnych godzinach. Można skorygować. Tylko własnie nie ma pewności kiedy lutealna się zaczęła...obstawiałabym 17dc. szczyt śluzu mógłby być w 13dc, ale tu też bez większej pewności - bo śluz mało obserwowany.
    Szkoda :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Szkoda, bo nie chodzi o książkowe normy. Obserwacja się po prostu sprawdza.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    No ja dopiero od niedawna poznalam 28 dni i stalam sie fanka obserwacji :) Zazdroszcze dziewczynom, ktore maja juz obserwacje wielu cykli, zeby wyznaczyc fazy nieplodne i plodne, bo ja dopiero w przyszlym roku bede zbierac dane statystyczne. Na moim obecnym cyklu niestety zadnej pewnosci nie ma, choc jednak wydaje mi sie, ze duzo sie nie pomylilam. Mialam bol jajnika dzien po tescie, no i dwa tygodnie pozniej wyszedl mi test elektroniczny, ze juz jest 2-3 tygodnie od zaplodnienia (tych testow w PL nie ma). Sluzu nie umiem za bardzo obserwowac, mi sie ciagle wydawal taki sam, tyle ze bylo go raz wiecej, raz mniej. Teraz tempka na stalym poziomie, sluz tez ciagle taki sam, a w srodku nie chce juz gmerac, zeby nic nie zaszkodzic maluszkowi. W przyszlym roku dopiero bede miec okazje sie znow obserwowac, na pewno sie poprawie :)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Będziemy kibicować :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    YPolly: tyle ze bylo go raz wiecej

to też jest objaw :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Marta50000 leć jak najszybciej do lekarza, do jakiegokolwiek, ja miałam to samo w 7 tygodniu ciąży. Okazało się, że mam krwiaka, przez to plamiłam. Ginekolog, chciała położyć mnie na oddział, ale dała mi też możliwość leżenia w domu, którą zresztą wybrałam. Leżałam plackiem przez 3 dni i przyjmowałam magnez, żeby wstrzymać jakiekolwiek akcje skurczowe.Krwiak się wchłonął. Moja koleżanka z kolei (9 tydzień ciąży) również zaczęła plamić, na USG wyszło, że ma torbiel na jajniku i to on był tego powodem. Kazali jej brać duphaston. Ja bym leciała dzisiaj. Nawet jeśli pójdziesz na położnictwo gdzieś, to też Cię powinni przyjąć, bo to jest zagrożenie dla ciąży(!przynajmniej tak jest w szpitalu w którym jako położna pracuje moja mama). Nie panikuj jednak, bo nie jest to wielka sprawa, jeśli się szybko zareaguje!!! Głowa do góry, buty na nogi i leć do ginka! Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nic nie szkodzi, swoje jeszcze zaobserwujesz i nauczysz się wszystkiego. Ja też zazdroszczę tym, które wcześnie zaczęły.
    --
    • CommentAuthornatusia90
     permalink
    hej dziewczyny! dawno mnie tu nie było troszke sie działo:) Chciałam sie tylko pochwalić że 8 października urodziłam Maxa waga 4.335kg dl 53 cm glowa 37cm. chcialam rodzic normalnie ale po 24 godzinach zrobili mi cesarke. tu jest link do foto Maxa:) buziaki:*
    http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/391311_243274699062858_100001409890901_697621_1275172768_n.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NATUSIA gratulacje !!
    duży chłopczyk, duży :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    natusia90: 8 października urodziłam Maxa waga 4.335kg dl 53 cm glowa 37cm

łojejku kawał gościa :bigsmile::bigsmile:

gratulacje!!
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    gratuluje sliczny synus i jaka waga super:)
    -- [img][/img]
  1.  permalink
    Natusia gratuluje;) jaki fajniusi chłopczyk:))
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Gratulacje!
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Natusia gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeNov 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Marta leć do lekarza, szpitala gdziekolwiek. Ja miałam plamienia ok 13tc, po pól godzinie jak to zauważyłam byłam już w szpitalu, tam mnie zbadali i zostawili na obserwacje. Na sali leżała też dziewczyna w 6tc z plamieniami. Nie ma znaczenia, który tydzień, zawsze trzeba to sprawdzić a przyczyn plamień może być wiele.
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Hey dziewczyny!!!Byłam u lekarza. Nic zlego sie nie dzieje.Przepisal mi duphaston 2x1 i lezec duzo!!!Nic sie nie odkleja wiec nie ma czym sie martwic. Niestety jeszcze zbyt wiele nie bylo widac ale jestem spokojniejsza. W srode do kontroli. Trzymajcie kciuki zeby wszystko bylo dobrze.Milego dnia dziewczyny!!!:smile:
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no i to jest najważniejsze, że nic złego sie nei dzieje, a teraz tylko leżeć i duphaston
    będzie dobrze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    super, że wsio ok :-)
    odpoczywaj :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    no to dobrze, że dobrze :)
    odpoczywaj :)
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to super że poszłaś teraz grzecznie brać dupka i leżeć plackiem:)
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Tak odnośnie niczego... Mam wrażenie, że brzuch mi już nie rośnie, tylko się obniża. Czy to normalne pod koniec 35tc?

Idę jeszcze go zmierzę centymetrem :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    madrill: Czy to normalne pod koniec 35tc?

Ano :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Zmierzyłam, nic nie urósł a nawet jakby o 1 cm mniejszy... Dziwne czy normalne?
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Czyli piszesz Talinka, że normalne. To dobrze :) Choć jak patrzyłam na zdjecia brzuszków niektórych dziewczyn to rósł im do końca...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Obiżanie się zaczyna ok 4 tygodni przed porodem :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    1 cm to chyba w granicy błędu
    spokojnie, brzuszek na pewno nie rośnie cały czas równomiernie, a pod koniec to chyba wolniej, któraś tu schudła pare kilo przed samym porodem, także różne rzeczy się dziac mogą, ja bym jeszcze poobserwowała przez jakis czas
    ale im bliżej porodu tym bardziej sie obniża na pewno :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    To tez bardzo indywidualna sprawa. Do końca z synkiem miałam brzuch wysoko, teraz chyba jest niżej.
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    anula36: 1 cm to chyba w granicy błędu

No mam nadzieję, bo jakby malał to by chyba znaczyło coś bardzo złego. Ale dziecko normalnie się rusza. Więc chyba nic mu się nie dzieje...

Czy to może być związane z tym, że mniej jem? Chyba nie... A jem mniej nie dlatego że się odchudzam, tylko nie mam apetytu...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nana81: To tez bardzo indywidualna sprawa.

No pewnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dobra dziewczyny, już nie schizuję :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    madrill: Choć jak patrzyłam na zdjecia brzuszków niektórych dziewczyn to rósł im do końca...

mi pod koniec brzuch rósł bardzo nieznacznie :smile:
    wcześniej jak szalony a gdzieś od 35- 36 t.c coraz wolniej i wolniej :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Jak ja się cieszę, że mogę napisać JESTEM W CIĄŻY!!!! zmieniam kategorię i wątek :))))
    i od razu pytanie do doświadczonych : progesteron wyszedł mi 125 ng/ml a robiłam dzień po tym jak zobaczyłam plusa na teście ciążowym
    a normy sa takie
    I trymestr 9-47
    II 17-146
    III 35-200
    przy tym biore 3x1 luteinę podjęzykową, wg zakleceń wcześniejszych gina.
    czy nie jest on kosmiczny???? czymś to grozi???
    beta HCG wynosi 41,5 m IU/ml
    --
  2.  permalink
    Madrill mnie też się brzuchol obniża:) i też już nie rośnie, przynajmniej nie znacznie:)
    a w ogóle to bym usiadła i sobie popłakała, bo zaczynam nie ogarniać, bajzel w domu, prasowanie w trakcie, i ruszać się trudno, a tyle do zrobienia, ech
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    hawrankowa83: Madrill mnie też się brzuchol obniża:) i też już nie rośnie, przynajmniej nie znacznie:)

dzięki za to, pocieszyłaś mnie :)

hawrankowa83: a w ogóle to bym usiadła i sobie popłakała

zapraszam, mam podobny nastrój... popłaczemy razem... A potem zjemy czekoladę :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ally1381: progesteron wyszedł mi 125 ng/ml

się tylko cieszyć bo piękny wynik ! :wink:

i gratuluję ciąży :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    ally1381... niestety nie znam się za bardzo... Ja robiłam betę tydzień po terminie spodziewanej miesiączki i mi wyszła 2022.8 mlU/ml
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.