Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 6th 2011
     permalink
    jasne, ze moze :)
    sa przypadki, ze lepiej.... sa przypadki, ze gorzej!
    mam nadzieje, ze Ty po drugim porodzie zamarzysz o trzecim ...
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    nessie udam, że tego nie słyszałam :cool:
    Wy nie cieszyłyście sie kolejnymi skurczami...? Z kazdym myslałam, że jestem blizej do spotkania z synkiem i miałam w głowie tylko oddychanie. Poza tym nic mnie nie interesowało :wink:
    Najbardziej z opisu chloe podobał mi sie moment decyzji co do środka transportu do szpitala :tooth: Uśmiałam się do łez :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    nana mam nadziejje ze w najblizszym czasie potwierdzisz ze drugie to bam bam i jest:whorship:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nawet nie wiesz, jaką ja mam na to nadzieję :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dziewczyny mam pytanie??
    nie wiem czy macica mi się dziś trochę nie stawia;/ jest to całkiem bezbolesne i nie wiem czy to nie jelita bo wczoraj placki ziemniaczane i kefir czy też mała się nie przekręca.... nie mam pojęcia mam nadzieję że to nie jest nic niepokojącego i że szyjka mi się przez to na skróci:confused: wizytę mam w środę ale jak tak będzie się powtarzać to się szybciej umówię
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Jak stawia się macica, czujesz taką falę idącą od dołu brzucha (nawet od samej szyjki) w górę. Wraz z tą falą brzuch spina się robi się twardy w całości. Gdy już taki jest możesz mieć uczucie takiego ściągnięcia na środku brzucha, po czym wszystko się rozluźnia. Trwa to chwilę ok. 30s i puszcza. Brzuch taki jak wargi = miękki, nos =średno napiety, czolo - twardy. Przy skurczu może być taki jak czolo. Nie powinien taki być, liczba skurczy nie powinna przekraczać bodajże 6 na dobę...to musisz sobie sprawdzić, bo ja zawsze miałam ich dużo więcej. Jeśli zdarzają się sporadycznie najprawdopodobniej są fizjologiczne na tym etapie ciąży i nie ma czym się stresować.
    --
  1.  permalink
    Mnie stawiała się macica od ok20tc i dostałam FENOTEROL bo własnie może się rozwierać szyjka co może doprowadzić do przedwczesnego porodu.Tabletki te brałam prawie do 36 tyg ciąży.Nie lekceważcie tego ale najpierw spróbuj brać ASMAG 3x2 jeśli po paru dniach nie będzie poprway ruszaj do lekarza.pozdrawiam
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dzięki za szczegółowy opis nie czuję żeby to się zaczynało od dołu nie wiem sama aż taki twardy strasznie się nie robi.... i właśnie podejrzewam że to te fizjologiczne bo nawet w mojej książce gdzie mam opis 22 i 23 tyg pisze o takich skurczach no ale na pewno wspomną o tym gin! dzięki Ci jeszcze raz:)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    biorę magnez ale tylko 2 tab dziennie i zwiększę dawkę do 4 zobaczymy mam nadzieję że to taki jednorazowy występek!
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    To mi się macica postawiła już 2 razy, w czwartek i w piątek. I to za każdym razem jak się położyłam spać poczułam twardość brzucha a po jakiś 10 sekundach wszystko się rozpłynęło. Wczoraj nic się nie działo, wizytę mam dopiero za tydzień. Chyba nie jest to na tyle częste, żeby musiała przyspieszać wizytę????
    Sama nie wiem ;/
    Jak Wam się często stawiła, 3 razy tygodnowo, dziennie? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mi się od 22 t.c zaczął stawiać i stawiał się w sumie do samego końca ale apogeum nastąpiło w 34 t.c
    wtedy dostałam nakaz leżenia i leki przeciw skurczowe
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Mi się macica stawia codziennie. Już się przyzwyczaiłam. No ale ja jestem prawie na ostatniej prostej. Wcześniej było to samo więc ja miałam przepisaną no-spe i magnez. Teraz już biorę tylko magnez.
    --
  2.  permalink
    Hej!!!
    Nie bylo mnie od wtorku i tyyyle juz napisalyscie!! To dobrze oczywiscie!!
    W polsce bylam na usg i pan doktor powiedzial,ze na 100% chlopiecwiec chyba juz moge w to wierzyc! Mam zdjecie to wkleje niebawem. Wazy ok 200 gramow i jego wiek jest idealnie zgrany ze wszystkimi terminami.
    Ja chyba zaczelam sie wkoncu zaokraglac! Wrzuce jakasfote pozniej. Waga tez powoli idzie w gore- regularnie! :bigsmile:
    No i juz czuje maluszka co dzien i coraz mocniej! Jestem spokojna i szczesliwa!
    Witam wszystkie nowe przyszle mamusie!!
    I gratuluje swiezo upieczonym mamom!!!
    --
  3.  permalink
    super wiesci Biedronka:) gratuluje synusia:)) i fajnie ze czujesz go juz codziennie:)))

ja swego Jasia poczulam trzy razy poki co ale caly czas mi sie tam przelewa:) chyba nie powinnam sie jeszcze martwic ze cos nie tak??? w czwartek mam usg to w Wawie u tej genetyk to zobacze czy Niunius ok:))
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    hmm to i ja się pochwale. wczoraj kiedy mój synek gadał do dzidziusia w brzuszku poczułam pierwszy raz pewnie maluszka w środku- chyba odpowiadało braciszkowi:bigsmile: dobrze ze dzieciaki się dogadują:wink:
    od 01.11 wydawalo mi się że coś czuje ale wczoraj na 100% były to ruchy Maluszka.
    Pożniej czułam jeszcze w nocy po sikaniu jak się polożylam- juz się nie moge doczekac kiedy bede czula ruchy mocniej i regularnie tak jak Biedronka
    W ciąży z Kubą pierwszy raz ruchy poczułam w 16 tyg i 4 dniu- teraz troche wczesniej i dobrze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Spokojnie Julitko. Jeśli skurcz jest niebolesny, nieregularny i trwa ok 30s nie powodu do niepokoju. Takie skurcze nie wpływają na szyjkę macicy i to wyjdzie przy badaniu.Dziennie może ich wystąpić kilka. Jeśli masz wizytę za tydzień powiedz lekarzowi o odczuwanym dyskomforcie i podpytaj. Na pewno wszystko wytłumaczy.
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
    • CommentTimeNov 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Z usg znam jeszcze
    obwod glowki (HC) 14.4 cm,
    obwod brzuszka (AC) 10.90 cm
    długosc kosci udowej (FL) 2.18 cm
    tetno 147/min

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Biedronka - gratuluję synka!

Paprykowa - super! To wcześnie!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Chloe - super relacja!

Dziewczyny - czy te twardnienia brzucha odczuwacie w całym brzuchu czy one mogą obejmowac np. kawałek brzucha? Bo ja się czasem zastanawiam czy to mała mi napiera na jedną stronę czy to może twardnienie jest :confused::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinka: Bo ja się czasem zastanawiam czy to mała mi napiera na jedną stronę czy to może twardnienie jest :confused::cool:

Talka, mój gin mówił,że jak jesteś w stanie palcem wskazać gdzie masz twardy brzuch to jest to wynikiem "wypychania się" dziecka:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Talka moja niunia jest zwrócona buźką do środka więc jak się wypina pleckami to widać jak się robi garb na moim brzuchu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Mareza nie pisałam Ci jeszcze, że uwielbiam Twój suwaczek :D
    --
  4.  permalink
    Chloe, wielkie gratulacje!!!
    Może przeklej opis porodu na odpowiedni wątek, tam jest fajna kronika naszych porodowych historii :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jaheira: Talka, mój gin mówił,że jak jesteś w stanie palcem wskazać gdzie masz twardy brzuch to jest to wynikiem "wypychania się" dziecka

Ufff to dobrze :wink: bo się martwiłam czy ja już taka głupia jestem czy co :bigsmile: czyli ja w ogóle tych twardnień nie mam :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bahel - dzięki
    Talinka - to tylko się cieszyć! :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Niby tak, ale to trochę dziwne, że mi się macica do porodu nie przygotowuje chyba, nie? :smile::smile:

Btw. dziś naszło mnie jakieś dziwne przekonanie, właściwie jakaś taka pewność, że do terminu nie donoszę.... w czwartek będę pytać o tą szyjkę, bo te bóle/kłucia się robią męczące :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Dziękuje za gratulacje :):) My z Hania jeszcze w szpitalu, bo mala ma żółtaczke i "prazy sie pod lampami"...bilirubina spada, wiec jest nadzieja, ze niebawem wyjdziemy...jak dam rade to opisze co i jak...powiem tylko, ze porod mnie zaskoczył i torba nie była do konca spakowana...do kosmetyczki tez nie zdązyłam sie wybrac :P
    Czuje sie ok - takiego porodu zycze kazdej kobiecie :):)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wklejam listę co by nie zaginęła

lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    zabkaa25 25.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    asik28 27.11.2011 (dziewczynka)
    nana81 27.11.2011 (dziewczynka)

2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    bahel 13.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    illan 24.03.2012
    katarzynah1987 24.03.2012
    gosik0205j 05.04.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012
    paprykowa 27.04.2012
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 15.05.2012
    ifonka84 19.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    Osorya
    ally1381
    patrycja219
    Cherry_Lady
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Iw, cieszę się że masz takie dobre wspomnienia. Czekamy na relację :wink:
    Hania taka mała a już z "solarium" korzysta :wink:
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    paprykowa
    mój pierwszy porod trwał 8 h ale był wywolywany OXY, mój drugi poród po 2,5 roku trwał od przyjazdu do szpitala z 4 centymetrami aż 2,5 godziny. Ten był bardzo super:rolling:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    a ja siedzialam teraz na kanapie i raczki na brzuszku a tu A KUKU MAMA:))) Jas sie porusza:)))

dzieczyny a ja delikatnie zapytam czy ktoras ma jakies nowe wiadomosci od asik28??? nadal sa w szpitalu???
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    ewelinda29: dzieczyny a ja delikatnie zapytam czy ktoras ma jakies nowe wiadomosci od asik28??? nadal sa w szpitalu???

Niestety Asia nadal w szpitalu i będzie tam już do końca. Napisała też, że w każdej chwili może mieć CC, więc może mała teraz jest już po drugiej stronie brzuszka.
    Chyba Asia ma mało wód i to chyba główny powód, że trzymają ją cały czas na obserwacji. Wierzę, że u nich wszystko dobrze się skończy, tylko szkoda, że ostatnie tygodnie spędza w szpitalu, co prawda na opiekę szpitalną nie narzeka ale wiadomo, że nie ma to jak w domu.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    To ja trzymam kciuki za Asika, też wierzę, że jest pod dobrą opieką!
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    paprykowa: a tak z ciekawości to ile temu mialaś poprzedni poród?

5 lat temu
    moj pierwszy porod byl tez szybki od momentu 4cm 5.5h z tym ze faza parcia troche dluzsza (wtedy nie pilam herbaty z lisci malin nie wiedzialam o niej)
    nie wiem czy to herbata z lisci malin tym razem bo jak mowie moze naleze do osob ktore szybko rodza,ale jak mowie ta herbata nie zaszkodzi a moze pomoc..
    mi sie wydaje ze jesli Ty mialas tak szybki porod i faze parcia to teraz tak czy siak bedzie krociutko..tymbardziej jesli trwal szybko tak jak u mnie bez zadnych dopalaczy typu oksy czy cis,wiesz sama natura;
    ja jakos bole i skurcze mialam bardziej intensywne niz 5 lat temu ale w sumie moze malo pamietam..
    herbate z lisci malin pilam od skonczonego 36 tyg, zaczynalam od kubka dziennie budujac kolejno do 2/3/4 itd dalej

coma: i mówisz że gaz fajny jest?

mi pomogl w 2 porodach, moze bol nie byl mniejszy (nie zawsze go wdychalam bo jak mowie robil mnie oglupiala i niektore skurcze przechodzilam bez tego), ale wlasnie pomagaly mi suie skoncentrowac na czyms innym niz bol..plus dotlenialam siebie i dziecko bo to mieszanka tlenu; podobno to na niektore kobiety dziala a na niektore nie..
    osobiscie polecam, ja jak juz wdychalam to podczas szczytu bolu tylko bo tak to bym chyba wogole pijana byla..po 7 cm bol byl taki ze to wogole nie pomagalo,ale jak mowie mialam pewnosc ze sie dotleniam z dzieckiem a to wazne (tymbardziej ze ja mam astme)
    --
  5.  permalink
    trzymamy kciuki za asik:))) Julita pozdrow ja serdecznie od nas:))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeNov 7th 2011
     permalink
    tak zaciskamy kciuki za asik! ważne że jest pod obserwacją! a wiadomo w żadnym szpitalu nie jest fajnie ale ja trzeba to trzeba!! pozdrów ją od nas koniecznie:)
    moje wczorajsze "spinanie" to chyba jednak były jelita... zwiększyłam dawkę magnezu w środę wizyta więc zobaczymy co powie pani gin! dziś na krew i siuski:P no i dentysta buuuu ale plomba mi wypadła i zaczyna boleć przy zmianie temp nie ma co doprowadzić do zepsucia bo to 5 i jak się śmieje to ją widać to nie ma co spisywać jej na straty:D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    dziewczyny co jest po lewej stronie pod żebrami, ciutke wyżej niż pępek?
    dwa lata temu zatrułam się na wyjezdzie i tam mnie bolało, od tamtej pory czasami mnie pobolewało, ale od wczoraj to jakas masakra, no i do tego mała jak mi przyceluje... :shocked::cry:
    nie wiem co to, może trzustka? i tak nic teraz z tym nie zrobie...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Anula też mi sie wydaje że to trzustka ale pewna nie jestem...

Dziewczyny mam pytanie w którym tygodniu można poznac płeć dziecka? Bo ja juz bym chciała wiedziec a tu jeszcze chy6ba musze dużo czekać co?
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    justa to zależy od sprzętu, lekarza i chęci dziecka :)
    ja się dowiedziałam w 18
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Mnie lekarz powiedział, ale nie ze 100% pewnością w trakcie 15t przy nie najlepszym aparacie usg. Na dobrym sprzęcie byłam podczas 12tc i jeszcze nie było wiadomo.
    --
  6.  permalink
    A ja w 13 tc i teraz potwierdzone w 18! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja też się nie mogę doczekać poznania płci i ruchów :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ja się dowiedziałam w 13tc. :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja się dowiedziłam około 19 tyg nie chcuałam za szybko bo bałam się o błąd choć i tak 100% pewności nie ma do puki nie zobaczę nie uwierzę:D:D
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    karinazosia my jesteśmy można powiedziec na tym samym etapie :bigsmile: Ja ide dzis do lekarza ale raczej watpie zeby cos było widac byłam w 12tc na genetycznym usg to jeszcze bylo za wcześnie a tam sprzet mieli lepszy. Od 2 dni pobolewa mnie podbrzusze raz z lewej raz z prawej to są takie sekundowe jakby skurcze podobne miałam w czasie @. i troche sie obawiam mam nadzieje że to nic złego.
    --
  7.  permalink
    puk puk moge rozgoscic sie tutaj na nowo??? ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Patrycja gratulacje,spokojnej ciazy!
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    witaj patrycja :bigsmile:
    gratulacje! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Gratulacje patrycja !!
    -- [url
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Witaj Patrycjo :) To podaj też termin, żeby można było wciągnąć Cię na słynna listę :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.