Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    A mnie chyba juz w koncu mdlosci i wymioty puszczaja na dobre :bigsmile:
    W ostatnich dniach juz tylko raz wymiotowalam i czuje sie naprawde duzo lepiej!
    Waga skoczyla juz do poczatkowej to moge zaczac liczyc kiligramy na + :smile:
    Witam nowe przyszle mamusie!
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
    • CommentTimeNov 7th 2011
     permalink
    Czesc Patrycja.
    Pamietam cie przy pierwszej mojej ciąży, Dominik ma tyle samo co Bartosz.Ja teraz jestem w 6 tyg. wiec znowu podobnie!!!Życze szczesliwych 9 miesiecy.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    PAti witaj! Dopisuję! :wink:
    --
  2.  permalink
    Witajcie Dziewczyny, pierwszy raz się tu udzielam :bigsmile:
    i..od razu proszę o poradę --> czy w ciąży można pić słabą herbatę z cytryną ?
    bo ja już sama nie wiem :neutral:
    --
  3.  permalink
    Ja pije co dzien i miete czasem! Mysle, ze nie zaszkodzi w rozsądnych ilosciach!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry witaj! Ciebie też dopisuję :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ja pije codziennie zieloną i białą, słabe, bo takie lubię, i kawę jedną dużą latte :bigsmile:

ej no chyba bez przesady, chyba herbate można??

i cole ostatnio popijam :shamed: ale naprawdę lepiej się czuję, przechodzi mi odbijanie :shamed:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Cherry_Lady: Witajcie Dziewczyny, pierwszy raz się tu udzielam
    i..od razu proszę o poradę --> czy w ciąży można pić słabą herbatę z cytryną ?
    bo ja już sama nie wiem

Jasne,że można, można też kawę ale wszystko z umiarem.

justa2589 ja poznałam płeć na prenatalnych w 12tc i jak do tej pory nic się nie zmieniło.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    anula36: i cole ostatnio popijam ale naprawdę lepiej się czuję, przechodzi mi odbijanie

hello!
    a mi sie wlasnie po coli odbija i to daje mi ulge! :bigsmile:
    ale daje tylko dwa lyki, bo lekarz zabronil zarowno coli, jak i kawy i herbaty... wszystkiego, co ma dzialanie pobudzajace, zawiera kofeine (lub teine)...
    ale na caffelatte czasem sie skusze :wink:
    --
  4.  permalink
    Widzicie Dziewczyny,
    poza wodą przyswajam tylko słabe {jedna "tytka" na ok.5 herbat ;) } herbaty z cytryną i 1 łyżeczką cukru.
    Soki owszem, piję, ale często w 1 trymestrze je zwracałam - podejrzewam, że były za kwaśne... Teraz powoli zaczynam też je pić.
    Na www.mamazone.pl napisane jest, że
    _"Działanie kofeiny zawartej m.in. w kawie i herbacie prowadzi do zwężania się naczyń krwionośnych, co może powodować np. *niedotlenienie dziecka, zahamowanie jego rozwoju, a nawet poronienie*. Dla ciebie picie kawy również nie jest korzystne - zwiększa ryzyko pojawienia się bólów głowy, nadciśnienia, zgagi czy bezsenności. Jeśli mimo wszystko nie możesz obejść się bez odrobiny tego aromatycznego napoju, ogranicz się do 1-2 filiżanek słabej kawy dziennie (nie więcej niż 150-200 mg kofeiny). Nie zapominaj jednocześnie, że kofeinę spożywasz także w innych produktach: *szklanka herbaty ma jej około 70 mg*, puszka coca-coli 40 mg, a tabliczka czekolady 30 mg."_
    Co o tym sądzicie?:shamed:
    //
    Dziękuję Talinko za dopisanie.
    Termin mam na 6 maja 2012 (wg USG), ale z tego co wiem to będę rodzić już w kwietniu (bliźniaki).
    --
  5.  permalink
    Cherry wszystko z umiarem i bedzie dobrze!!!!!!!
    --
  6.  permalink
    [quote=anula36][/quote]
    :) no ja mam też nadzieję, że można - zapytam też gina o to na najbliższej wizycie.
    A zieloną piłam przed ciążą litrami :):) A przez ost.3 miesiące nie mogłam na mój ulubiony trunek patrzeć ...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    OLA ja piłam w ciąży non stop herbatę
    czarną mocną bo innej nie lubię :smile:

a tak w ogóle to witam Cię tutaj bliźniakowa mamo :wink:
    --
  7.  permalink
    No i cytowanie nie bardzo mi jak widać wychodzi :D
    widać, że nowa tu jestem ;)

Biedronko - i tego się trzymam! :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeNov 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Cherry, nie ma co panikować, słaba herbata krzywdy nie zrobi. Nikt nie pije takich ilości herbaty jak ja, do samego śniadania wypijam 3 kubki tego trunku, niczym innym się nie napiję ani sokami, ani czystą wodą, ani kawą (tej w ciąży ani razu nie piłam). Taka ze mnie herbaciara od zawsze, tylko przed ciążą herbata to była u mnie super mocna-czarna w kolorze, teraz ma kolor ciemno słomkowy, maksymalnie ją rozcieńczam. Wyniki badań mam bardzo dobre, więc wielkiej szkody nie robi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Cherry_Lady: Dla ciebie picie kawy również nie jest korzystne - zwiększa ryzyko pojawienia się bólów głowy, nadciśnienia, zgagi czy bezsenności.

Nie dajmy się zwariować. Ile z Was doświadcza tych objawów po wypiciu filiżanki kawy...
    Pozdrawiam wszystkie świeżynki :wink:
    --
  8.  permalink
    Witaj Asiu :**
    Jak minęła Ci noc ?? Nadal tak błogo i anielsko ? :>
    Mam nadzieję, że moje bliźniaki będą też takie grzeczniutkie jak Twoja Ninusia :D
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ja piję jedną słabą dziennie. Ale to ja sobie tak wymyśliłam. Z ciepłych napojów to piję jeszcze wodę z cytryną i jedną melisę.
    A kawy nie mogę. Jakoś nie jestem kawoszką więc sobie odpuściłam. Ale raz mi się zachciało słabego cappuccino... Po dwóch łykach zrobiło mi się gorąco i myślałam, że serce mi wyskoczy. Jednym słowem nie dla mnie jakakolwiek kawa w ciąży. Na szczęście nasze organizmy są mądre i często same podpowiadają co nam nie służy :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Cherry_Lady: Jak minęła Ci noc ?? Nadal tak błogo i anielsko ? :>

błogo i anielsko :smile:

a przy bliźniakach może aż tak kolorowo nie być hehe bo to jednak razy dwa więc jak jeden zaśnie to jeszcze jest drugi hehe
    ale będzie dobrze :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Anula mi sie wydaje ze to trzustka

Witam nowe Mamuski,zycze spokojnej ciazy:))
    --
  9.  permalink
    JULITA1610
    nana81
    Dziękuję za odpowiedzi :)
    i już jestem spokojniejsza :wink:
    --
  10.  permalink
    Teo
    no to super! I oby tak dalej!!
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Patrycja miło Cię widzieć w tym wątku :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Ja również gratuluję wszystkim przyszłym mamusiom :) Ale jak patrzę na Wasze suwaczki to jestem taka szczęśliwa, że u mnie już końcówka... :D
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    aguncia: a mi sie wlasnie po coli odbija i to daje mi ulge!

to właśnie miałam na mysli, bo czasem mi sie zbiera ale nie mogę... a po coli od razu mi sie odbije i przechodzi :bigsmile:

wiadomo, że nie pije litrami, co któryś dzień pozwalam sobie na parę łyczków, małą szklanke albo pół

kawa duża, oznacza dużą szklanke pełna mleka plus kropelka kawy, i to łagodnej, a na moim ekspresie można zrobic tylko jedną jeszcze słabszą i chyba z 5 coraz mocniejszych, także... tam jest tyle kawy co kot napłakał :devil:

i była tu juz dyskusja o kawach, że byle nie te chemiczne rozpuszczalne
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    bahel: Ale jak patrzę na Wasze suwaczki to jestem taka szczęśliwa, że u mnie już końcówka... :D

Mam to samo :)

A co do herbat i kaw, to piję czasem 1-2 słabe herbatki dziennie. Kawy wcale.
    Myślę, że wszystko z umiarem :)
    --
  11.  permalink
    dzieki dziewczyny :)
    marta no to idziemy leb w leb heheh :)) 6ty tydzien i u mnie....przypuszczalny termin (wg internetu poki co) 9 lipiec :)
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    U mnie przypuszczalny wedlug internetu to 29 czerwca!!
    Pokaz Dominiczka w Naszych Dzidziach jaki juz duzy chlopak jesli mozna prosic!!!!!!:bigsmile:
  12.  permalink
    witam wszystkie nowe przyszle mamuski:) spokojnych 9 miesiecy:))

co do plci to ja poznalam w 12tc i w ciagu tyg 4 lekarzy potwierdzilo:))) a teraz po biopsji mam pewnosc kariotyp 46,XY:)) i sie juz napewno nie zmieni:))

a co do herbatki to od 8tc jak zaczelam wymiotowac byl to jedyny napoj jaki moglam pic i koniecznie z cytryna nieslodzony:) wszystko inne wracalo:))
    --
  13.  permalink
    marta chetnie pokaze...tyle ze najpierw musze sobie conieco poprzypominac czyt. dodawanie fotek, suwaczka itp :)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja pije herbatkę i dodaje do niej plasterki imbiru, pomaga mi to na mdłości. Na szczęście mam ich coraz mniej ostatnio :bigsmile:
    Cieszę się, że do nas dołączyłaś cherry lady
    -- [url
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dziewczyny właśnie wróciłam od lekarza,miałam pierwsze USG dopochwowe.Widać już zarodek!;) Ale komputer nie mógł jeszcze określić wieku ciąży,bo jest zbyt wczesna (ginka powiedziała,że ok.4 tydz wg.niej) ale było już tętno-widziałam!!!:D Tylko ten wiek ciąży...OM miałam 15.09, w dn.24.10 robiłam badanie krwi i beta wyszła mi 120 co wg parametrów mojego laboratorium wskazywałoby na 4tc.
    Dzisiaj mamy 7.11 i nadal 4tc?

Mój malutki okruszek ma 1,67mm;]
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Super - tyle przyszłych mam :)

A gdzie są te na wylocie? pakują torbę? ;D
    --
  14.  permalink
    jestesmy juz na dzidziach....jednak z forum to jak z jazda na rowerze...tego sie nie zapomina :)
    ja tez pije herbate...w niewielkich ilosciach bo nie przepadam....no i w dniach kiedy pracuje i wstac musze i o masakrycznej porze...nie obywam sie bez kawy....slodkiej i z mnostwem mleka...bo innej nie przelkne :)
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dobra, to ja też idę prasować :) czuję się tu taka samotna ;))

Miłego dnia!
    --
  15.  permalink
    ewelinda29: a co do herbatki to od 8tc jak zaczelam wymiotowac byl to jedyny napoj jaki moglam pic i koniecznie z cytryna nieslodzony:) wszystko inne wracalo:))

miałam dokładnie tak samo :)

Karinazosia ja też się cieszę :) mam nadzieję, że teraz, gdy już lepiej się zaczynam czuć więcej będę siedzieć na necie :bigsmile: (październik cały przespałam)
    Hehe, u mnie dziś już 4 dzień bez mdłości i 5 bez wymiotów - normalnie rekord :bigsmile: Za to męczą mnie zaparcia :/
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    osoraya - ja miałam usg w 8tc i zarodek wtedy miał 1,36 mm, także spokojnie, za wczesnie chyba na jakies konkrety
    a bete miałam 122 w 4 tc, ale ponoc w becie najwazniejszy jest przyrost, a ja zrobiłam tylko raz :sad:

poczekaj, niedługo na usg będzie wszystko super widać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    hej,
    ja się witam, bo dawno mnie tu nie było. a teraz leżę uziemiona, więc mam trochę więcej czasu. Jaśkiem zajmuje się niania :smile:

wszystkim co na wylocie zazdroszczę, a rozpakowanym mamusiom gratuluję serdecznie....

u nas niestety nie najlepiej, mam nakaz leżenia, bo Młody się pcha na zewnątrz. skurcze mam, jak miałam, od po łowy ciąży mniej więcej, ale szyjka rozwarta na palec, miękka i skrócona :sad: lecę na fenoterolu, tak jak w poprzedniej ciąży. najgorsze jest to, że maluszek jest maleńki i waży tylko 1300-1400g (30t5d). Jaś na tym etapie miał już ponad 1700g...więc zmartwiona i zdołowana. zaciskam nogi coby do tego grudnia jakoś dociągnąć przynajmniej...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Osorya: Tylko ten wiek ciąży...OM miałam 15.09, w dn.24.10 robiłam badanie krwi i beta wyszła mi 120 co wg parametrów mojego laboratorium wskazywałoby na 4tc.
    Dzisiaj mamy 7.11 i nadal 4tc?

wg terminu OM to już 7 - 8 tydzień a nie 4-ty....

chyba, że miałaś późno owulację ?
    --
  16.  permalink
    "(ginka powiedziała,że ok.4 tydz wg.niej) ale było już tętno-widziałam!!!"

dziwne jest to ze ginka mowi ze 4tc a widac tetno????? w jaki sposob???? chyba jednak duzo zawczesnie na serduszko nie uwazasz???
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Anula-ja betę też tylko raz zrobiłam.

Teorka-według obliczeń od OM to dzisiaj byłby to 7t4dc.
    24.10 beta pokazała 4tc (od OM 5t4dc)
    A z dzisiejszego USG (komputer nie obliczył wieku ciąży,bo zarodek jeszcze za mały) lekarka stwierdziła,że to 4tc...
    Możliwe jest aby 4tc już było tętno?Widziałam,na własne oczy widziałam jak pulsowało!

Co do owulacji-to chyba musiała być bardzo późno skoro taka rozbieżność w ocenie jest.Lekarka uznała,że ok 3.10 musiało dojść do zapłodnienia.

Za 3 tyg mam kolejną wizytę.Dostałam skierowanie na badania krwi i moczu.

Ewelinda-sama lekarka mi pokazała: Widzi Pani tą pulsującą kreseczkę?To można nazwać serduszkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    hmmm a może lekarka mówi o 4t od zapłodnienia? wtedy w miarę by się wszystko zgadzało, również to, że tętno maluszka było już widoczne.
    --
    •  
      CommentAuthorZosiaK
     permalink
    Equidna - POWODZENIA!

a z tymi zakazami pito-jedzeniowymi w ciąży to zwariować można, ja dla przykładu ostatnio gdzieś przeczytałam, że nawet natka z pietruszki może wywoływać skurcze i w ciąży jest nie wskazana, nic mnie już nie zdziwi i staram trzymać zasady "wszystko byle z umiarem"
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Czy któraś z Was miała/ma doświadczenie z pessarem położniczym?
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nana81: Czy któraś z Was miała/ma doświadczenie z pessarem położniczym
    - chyba cerise
    --
  17.  permalink
    Nana,ja w ciąży z Krzysiem miałam założony pessar w 25tc. A czemu pytasz?
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Osorya: według obliczeń od OM to dzisiaj byłby to 7t4dc

i te obliczenia sa słuszne i rozmiar zarodka się zgadza :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    cerise wiem że miałas problemy z szyjką, ale czy przy tym towarzyszyły Ci równiez skurcze? brałaś fenoterol?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Equidna: hmmm a może lekarka mówi o 4t od zapłodnienia? wtedy w miarę by się wszystko zgadzało, również to, że tętno maluszka było już widoczne

no najprędzej chyba o to chodzi :wink:
    że lekarka nie operuje terminem ciąży od OM tylko od zapłodnienia
    i wtedy wszystko by się zgadzało :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Ceri wysłałam już na priv moje wątpliwości. Nie myślałam, że tak szybko się ktoś zgłosi :))
    Od soboty wieczorem mam potop i momenty, w których się zastanawiam czy to wody, czy nie... Zamiast wkładki musiałam się przerzucić na podpaskę. Rano w niedzielę spokój, wieczorem znów potop, cisza i dziś do południa znów. Krążek mam mieć ściągnięty w środę i nie wiem...czekać, nie czekać... Jest o co siać panikę czy nie... Człowiek głupszy niz przed pierwszym porodem...
    Zaobserwowałaś u siebie zwiekszoną ilość śluzu pod koniec ciąży?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.