Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Equidna: cerise wiem że miałas problemy z szyjką, ale czy przy tym towarzyszyły Ci równiez skurcze? brałaś fenoterol?

Miałam skurcze, brałam cordafen od 25tc do 37tc, dzień po odstawieniu urodziłam. Ale pod koniec to cordafen już coraz słabiej działał na mnie
    --
  2.  permalink
    Nana, ja kilka razy spanikowałam, że sączą mi się wody. Szczególnie po założeniu pessara lało się ze mnie. Potem było ciut lepiej, ale pod koniec znów było więcej śluzu- wodnisty + odchodzący czop. Pamiętam, że pod koniec rzeczywiście znów było więcej.
    Ale na Twoim miejscu i tak bym się gina poradziła, zawsze pewniej.
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
    • CommentTimeNov 7th 2011
     permalink
    Osorya jak dla mnie też lekarka określiła wiek zarodka a nie ciąży, zresztą nie ja pierwsza CI potwierdzam, mamy tu dużo mądrych głów:wink:

A co do picia... ja też myślę że można wszystko tylko bez przesady, no bo jakby tak wyrzucić całkiem kawę i herbatę - bo kofeina czy tam teina, odrzucić soki - bo sztucznie dosładzane i konserwowane to zostaje tylko woda! A mnie np. jak na złość przed ciążą nie chwyciłam się za kawę, wypiłam może kilka w życiu:bigsmile: a od kiedy jestem w ciąży to mogłabym pić litrami i dosłownie na każdy zapach, czy widok kawy od razu bym się rzuciła! Niestety muszę sobie dozować:sad: A cola jako jedyna mi chyba pomagała na mdłości jak już bardzo źle było...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Paskudne to to. Za pierwszym razem aż gorąco mi się zrobiło... Było co prawda powyżej 30 tygodnia, ale zawsze.
    Nie, u mnie to nie czop. Ewentualnie śluz i jest go sporo więcej. Jeśli byłyby to wody sączyłyby się chyba z jakąś większą regularnością (tak myślę...). Skoro wizytę mam w środę, chyba dam spokój. Tez biorę leki rozkurczowe i widzę, że niekoniecznie działają tak jak wcześniej. Zobaczymy.
    Dzięki za odp. Jakoś lżej na duszy mi się zrobiło :)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Witam wszystkie nowe mamuśki!
    jak czytam wasze wątpliwości i zapytania, to przypominają mi się dyskusje na tym forum sprzed kilku mięsięcy kiedy to ja byłam na samym począteczku ciąży a o skurczach, zgagach, badaniach itp. dyskutowały tu m.in. Teorka, Cerise, Magdlena itd., teraz większość z tych dziewczyn przeskoczyła już na rozpakowane mamusie, a ja toczę się w III trymestrze i sobie tak myślę, boże kiedy to zleciało??????
    życzę Wam spokojnych 9 miesięcy, a ja się cieszę, że już mam bliżej niż dalej :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    witam "nowe" przyszle mamusie:)
    Nana, ja miałam tak, że pod koniec ciąży zaczęło się ze mnie lać jak np. wracałam z ubikacji..co chwile miałam mokro,ale nie w wielkich ilościach. Poradziłam się lekarza, a on zbadał papierkiem i stwierdził, że to nie wody. Przez następny dzień dalej się ze mnie lało i próbowałam sprawdzać papierkami czy to wody, ale ja widziałam co innego a mój monż co innego. W końcu dwa dni później stwierdziłam, że dzwonie do lekarza i on kazał mi do szpitala przyjechać. Do końca nie był pewny czy to wody, ale raczej tak..drugi lekarz też nie wyglądał na do końca przekonanego, ale w końcu stwierdzili, że to najuprawdopodobniej to. Lepiej poradź się lekarza bo możliwe, że tobie też się sączą. (sorki że tak przydługo:P)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Dzięki!
    Tyko przy krażku jest taki kłopot, że śluz zaraz po założeniu zmienia się i konsystencją przypomina wody, więc u mnie taki śluz to codzienność. Teraz jest go więcej, a przy końcu wiadomo wszystko kojarzy się jednoznacznie :P Gdy dalej mnie to będzie niepokoiło, na pewno zadzwonię do gin.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    sorki jeśli namieszałam :neutral: wiadomo, że każdy ma inaczej i ty lepiej widzisz co się u Ciebie dzieje:)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 7th 2011 zmieniony
     permalink
    Nie namieszałaś. Spojrzenie kogos z boku, na chłodno, bez emocji zawsze może wnieść coś nowego, czego np. sama siedząc na walizce :devil: bym nie zauważyła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Cześć Patrycja :D Osorya, gratuluję jeszcze raz!!!

Justa2586 - ja też miałam takie! A potem mi brzuch "wyskoczył", jak się okazało to były bóle wiązadeł (więzadeł?)...
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    gratuluje wszystkim nowym przyszlym mamom:)))
    -- [img][/img]
  3.  permalink
    Hej dziewczyny, napisałam już w Galerii brzuszków ale jeszcze tu informację zamieszczę - będziemy mieć synusia! Jestem po USG. Można wpisać do listy. :smile: Tak się cieszymy!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    katarzynah1987 - gratulacje!!! No to podobnie mamy
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    katarzynah1987 gratulacje :) u nas na ostatniej wizycie w piątek gin powiedział nam, że nie jest do końca pewien więc nam nie powie, upewni się za 4 tygodnie i nam powie, więc ja muszę czekać do 20 tygodnia (ale obstawiamy dziewczynkę, skoro pewnien nie był ;))
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A my jesteśmy po kolejnej wizycie i wyprzedzamy suwak o ponad dwa tygodnie bo według dzisiejszych pomiarów wyszło 36+6 a wg. OM mam 34+3 :shocked:
    No a Nasz kawaler waży już 2949 g , ja w przeciągu 3 tygodni przytyłam 1200g ale 800g poszło w małego czyli dieta bez winogronka i jasnego pieczywka i słodziaków działa :)
    Kolejna wizytę mam za 3tyg i będę już po pierwszym Ktg - dzieje się oj dzieje

Pozdrawiam wszystkie nowo przybyłe mamusie.
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Duży chłopak już :)
    Pewnie urodzisz trochę wcześniej niż w terminie wg OM :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ale super :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi;)
    Chyba faktycznie macie rację,a ja z tych nerwów i stresu w gabinecie nawet nie zwróciłam uwagi na to,że lekarka mówi o czasie od zapłodnienia a nie od OM;) Tak teraz składam w całość no i mi się zgadza;)
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    ile tutaj nowych przyszłych mamuś się udziela ...:bigsmile:
    super :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    morela1: ile tutaj nowych przyszłych mamuś się udziela ...:bigsmile:

co nie ? :smile:
    dużooo więcej przybyło niż ubyło :wink:
    i dobrze - oby jak najwięcej przyszłych mamuś !! :smile:
    --
  4.  permalink
    TEORKA:
    TEORKA: co nie ? :smile:
    dużooo więcej przybyło niż ubyło :wink:
    i dobrze - oby jak najwięcej przyszłych mamuś !! :smile:

Ja to w ogóle nie nadążam za czytaniem Przyszłych Mamusiek!
    A pamietam, jak jeszcze niedawno sama tu pisałam!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorrooda
     permalink
    Pati gratulace:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Wiecie My wszystkie za jakiś czas przejdziemy na rozpakowane:smile: więc w sumie te 2 wątki "kompatybilne" są dość mocno:wink: najmniej teraz takich "na wylocie" ale to jak widać chwilowy zastój był:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    Sabakuma: ja w przeciągu 3 tygodni przytyłam 1200g ale 800g poszło w małego czyli dieta bez winogronka i jasnego pieczywka i słodziaków działa :)

o! a co to za dieta? mnie by się bardzo przydała :) a znacie jakieś sposoby na podtuczenie maluszków sprawdzone i działające?

a i do dziewczyn z pessarem: miałyście zakładany w szpitalu czy u gina w gabinecie?
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    coma: najmniej teraz takich "na wylocie"

No i dziwnie jakoś tak :) Znaczy fajnie, że tyle nowych mamusiek!
    Ale te na wylocie to tak jakby już nie przyszłe a prawie obecne, ale wciąż nierozpakowane ;))
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Equidna tak napisałam dieta ale tak naprawdę to zakaz który wystosowała moja lekarka mi . Po prostu za bardzo sobie pofolgowałam z winogronem i słodziakami .
    Teraz wcinam jabłka , grejpfruty i pieczywko orkiszowe :P no ale ciacho czasami też gdzieś się przemknie.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hej dziewczyny! Piszę po długiej nieobecności. Podczytywałam forum codziennie ale nie miałam czasu się udzielać za bardzo. Od jutra się to zmieni bo jutro jestem ostatni dzień w pracy i w końcu idę na macierzyński :bigsmile::bigsmile::bigsmile: Jak dobrze, że w mojej firmie trzeba odejść na macierzyński 6 tygodni przed rozwiązaniem.
    Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę! Bo już ostatnio praca bardzo dawała mi się we znaki:neutral: Wracałam do domu i nie miałam siły kompletnie na nic. A teraz laba do rozwiązania:wink:
    Mały rozwija się dobrze, brzucho rośnie ale kopnięcia zaczynają boleć. No i rozpycha się malutki jak szalony:devil:
    Witam wszystkie mamusie, które są na starcie.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Carottka to samych miłych chwil na macierzyńskim życzę :) no i udanego ostatniego dnia w pracy :smile:
    --
  5.  permalink
    rooda 100 latek dla Liv :))
    --
    •  
      CommentAuthorrooda
    • CommentTimeNov 8th 2011
     permalink
    Dzieki:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zaglądam z rana i zaraz lecę do "pracki" :wink: he he
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja za chwilę lecę do fryzjera :smile: Trzeba trochę poszaleć :smile::wink:
    --
  6.  permalink
    ja koczuje przy telefonie coby sie zalapac na wizyte w przychodni...normalnie rozchodza sie jak cieple buleczki
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    dziwne jest to ze ginka mowi ze 4tc a widac tetno????? w jaki sposob???? chyba jednak duzo zawczesnie na serduszko nie uwazasz???

No też mi sie wydaje że to późniejsz ciąża niż 4tydzien szczególnie jeśli było tętno. U mnie dopiero w 7tc było serduszko:)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja też przy tel ale próbuję się dodzwonić do ZUSU;/ też nie proste ale tam po prostu nie odbierają!
    wczoraj byłam na wynikach siki mam w miarę ok ph spadło do 7 czyli już jestem chociaż w granicy a nie 8/9 ale to zasługa cytrusów!!! za to krew byle jaka tzn hemoglobina 12 więc się trzyma na dolnej granicy ale jest ok ale za to leukocyty,Neutrofile lekko podwyższone;/ zobaczymy co jutto powie gin…
    --
  7.  permalink
    udalo sie....wizyta o 15 20 z nowym lekarzem.....oby okazal sie ok :) i chyba jednak wole dzwonic do przychodni niz do urzedow :D
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie szyjki.. Wy jako bardziej doświadczone wiecie napewno wiecej:) jaka powinna miec długość i czy ona sie wydłuża z biegiem ciąży czy jak? Kurcze wczoraj byłam u gina i stwierdziła że moja jest za krótka ma 1,5cm. a ja gapa zapomnialam sie dopytac wiecej i teraz sie zamartwiam. Miałam niby przestac już brac duphaston ale ze wzgledu na ta szyjke jeszcze przynajmniej miesiąc mam brac.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeNov 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Krótka, jednak jeśli jest twarda i zamknięta, to możesz być w miarę spokojna. Oszczędzaj się, odpoczywaj.
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Szyjka chyba raczej się skraca z biegiem ciąży - z tego co wiem.
    Myślę, że powinnaś się oszczędzać!

Ja idę na spacer korzystać jeszcze ze słońca i bycia w dwupaku. :)
    Miłego dnia!
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Podobno szyjka jest krótka, gdy ma poniżej 2 cm. Powinnaś, tak jak piszą dziewczyny, sie oszczędzać, nie dzwigać, obserwować macicę, ewentualne skórcze, które mogą powodować jej dalsze skracanie. Powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no musisz bardzo o siebie dbać!!! ja na tym etapie miałam chyba 4cm ale wiesz kto wie może taki twój urok ale jednak musisz się oszczędzać nie dźwigać nie łazengować za długo itd no i tak jak pisze Viicki musisz uważać na skurcze i jak coś to nie tracić czasu i pędem do lekarza!
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    DZięki za odpowiedz Dziewczyny.
    --
    •  
      CommentAuthorZosiaK
     permalink
    szyjka może mieć różną długość przyjmuje się, że norma to nie mniej niż 2,5 cm ale czytałam ostatnio, że ginekolodzy naciskają na WHO co by tę normę obniżyli do 1,7, któtka szyjka to nie wyrok, trzeba się na maxa oszczędzać najlepiej leżeć, najważniejsze żeby była twarda i zamknięta i no występuje jeszcze coś takiego jak błąd pomiaru moja szyjka na pierwszym USG miała 2,7 a obecnie 3,3 CUD? nie gin powiedział, że takie blędy się zdarzają
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    bo bardziej niz długosc liczy się jej stan, czyli to czy jest twarda i zamknieta...znam ciąże donoszone do 40tc z szyjka o dł.ok 1,5cm :)
    także jeśli z biegiem ciąży się bardziej nie skaraca i nie rozwiera oraz utrzymuje swą konsystencję, to nie ma się czym zamartwiac :)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Kurcze nie zapytałam ja czy jest twarda i zamknieta ale mysle ze jakby bylo inaczej to by mi powiedziala, albo kazala lezec. nastepna wizyta dopiero za 4tyg.chyba zwariuje do tego czasu, co prawda mam jej komórke i kazala dzwonic jakby sie cokolwiek dzialo wiec chyba pozostaje mi uwazac i uzbroic sie w cierpliwosc...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    justa moja szyjka już z początkiem II trym. miała 2cm,ale była twarda i zamknięta. Nie było paniki. Uważałam na siebie, ale nie musiałam się stresować. W 27tc pod wpływem skurczy skróciła sie do 1,3cm i zmiękła. Trafiłam do szpitala, ustawiono mi leki. Nie musiałam leżeć, ale mimo wszystko prowadzić polegująco - relaksacyjny tryb życia. Gdyby nie skurcze powodujące miękkość i chęć rozwierania, pewnie dalej nie byłoby paniki. W 32/33t jednak zaobrączkowano mnie. Ginek założył krążek, żeby było bezpieczniej. Jak widzisz kulam sie jeszcze :P
    U Ciebie stosunkowo wcześnie, ale wiesz, co jest grane, więc...spokojnie kulaj się z nami :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorZosiaK
     permalink
    najważniejsze to nie wariować, chociaż ja sama panikuję przy najmniejszym bólu brzucha
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja mam narazie brac duphaston, podejrzewam ze ten ból który mialam w weekend mial na to wpływ gin stwierdzila z mojego opisu ze byly to skurcze macicy.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Carrotka, jeśli przechodzisz wcześniej na macierzyński tzn, że odbiorą Ci z tego normalnego macierzyńskiego który jest po urodzeniu dziecka? :/
    Nie mógł Ci gin dać L4? Bo jeśli to jest kosztem tego czasu po urodzeniu dziecka to byłoby mi trochę szkoda. Już mi się przykro robi jak sobie pomyślę, ze w lutym lub marcu będę musiała Tadzia zostawić i iść do roboty...:cry: O ile w ogóle będę miała gdzie wracać:confused:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    ale znów pojawia sie pytanie czy ja moge teraz sie kochac z moim mężem.....oczywiscie nie zapytalam....co myslicie o tym? chyba lepiej przystopowac.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.