Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 6th 2007 zmieniony
     permalink
    alez ten poniedzialek sie szary zapowiada... pochmurnie i wilgotno jest no i ciepelko zniklo... ja juz po sniadanku bo dzisiaj pobudeczka byla 6,30 bo mezul do pracy a mala do przedszkola. Slubny sie smial ze jemu taki weekend to nie tylko relaxacyjnie sluzy ale i wagowo - w tydzien pod okiem zony przytyl 4kg co na niego jest super wynikiem (przy 185wzrostu waga mu sie waha ok 64kg!!) na wszelki wypadek dostal zapas kanapek do pracy w obawie ze sam znowu zapomni cos kupic hehehe.

a tak w ogole to polecam majowy numer MAM DZIECKO (cena 2.99) znalazlam tam kilka bardzo ciekawych artykulow, m.in. zestawienie o cenach i skaldzie chsuteczek nawilzanych do pupy, nawet nie wiedzialam ze niektore mozna stosowac nie wczesniej niz od 2 miesiaca zycia (te z mleczkiem, lotionem lub kremem)

milego dzionka szczegolnie tym ktore dzisiaj do pracy po dlugim lenistwie wracaja
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeMay 6th 2007
     permalink
    witajcie
    Ja dziś w pracy, ale po południu do gina, który mam nadzieje że mnie oświeci i powie że to już i lada moment mogę jechać rodzić.
    Wczoraj była kawa od niepamiętnych czasów, czerwone wino, masażyk piersi i przytulanki. Pojawiły się skurcze około 19-10 (co 40 minut jeden porządny) i potem koniec. Jak wstaje na sikanie co równą godzinę w nocy to tak mnie boli, że myśle że to już ale potem nic się nie dzieje i znowu zasypiam. Oj cierpliwości, cierpliwości.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeMay 6th 2007 zmieniony
     permalink
    Witam dziewczyny!
    Właśnie wróciłam z przychodni, byłam zarejestrować się na wizytkę jutro! Będzie robione USG i KTG! Fajnie, że się udało na kasę, nie muszę iść prywatnie!
    AniaM - przecież te wilgotne chusteczki do pupy zawsze są czymś nasączane np. lotionem, balsamem, czy kremem. Wszystko zależy od skórki twojego dziecka! Moja położna powiedziała, że to się zobaczy w pierwszych dniach życia jeszcze w szpitalu! Ja mam zabrać ze sobą opakowanie takich chusteczek!
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeMay 6th 2007
     permalink
    Myszorka - ale cię trzyma!
    U mnie wszystko OK! W nocy też mam skurcze, ale tak co 20 min, przez godzinkę lub dwie i koniec! Mam nadzieję, że jeszcze ten tydzień wytrzymam!
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 7th 2007
     permalink
    Czeee KOCHANIUTKIE !!
    Majówka nawet się udała, była pogoda i spotkania z najbliższą rodzinką - tego właśnie mi brakowało :bigsmile::wink:
    Nio i co trzy dni pędzimy do naszych MALEŃSTW :crazy::crazy:
    Otóż Filipek [młodszy o 2 minutki] jest już stabilny i radzi sobie całkiem nieźle, nawet go "kangurowałam", czyli przytulałam i ogrzewałam własnym ciałem - coś wspaniałego, był taki spokojny i nawet śmiał się w głos, otwierał oczka, przeciągał się... jessssiuuuu mogłabym tak Wam pisać w nieskończoność !! Teraz czekamy na przyrost wagi. A Szymonek też jest już na własnym oddechu, tylko tlenik mu jesio podają. Niestety nie mogłam go jesio poprzytulać, ale tatuś go miział po buziuniu i nóziach i rączusiach !! Jest strasznym nerwuskiem, niecierpliwił się bo to była już pora karmienia :wink:
    Oba BRZDĄCE są jesio karmione przez sąde, ale zauważyłam, że zaczynają wkładać paluszki do buzi i uczą się ssać - dzielne chłopaki, bo mama bardzo chce je karmić piersią !!
    Dziewczyny nio i waga chłopakom się niemalże wyrównała - Szymon urodził się z wagą 1400g a waży 1500g; Filip natomiast ważył 1620g a obecnie waży 1580g. Oby tak dalej !!
    Odciągam pokarm, ale jest go strasznie malutko [może dlatego, że urodziłam wcześniaczki ...] Kobietki jak podtrzymać i wzmożyć laktację bo ja bardzo chcę dowozić mleczko dzidziom nio i je później karmić już w domku - doradźcie proszę.
    Pozdrawiam i ściskam do następnego :grouphug::hugging::kiss::kiss::kiss:
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Myszorka i IWA trzymam kciukaski za Was mooooćććnioooo !!
    Niech wszystko pójdzie gładziutko i DZIDZIE z MAMUSIAMI będą ZDROWE !!
    Powodzenia :kissing::flowers::grouphug:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Izunia najlepiej pogadaj z połozną jak wzmóc i utrzymać pokarm ona Ci konkretnie doradzi. Ja to znam tylko domowe sposoby typu herbatki dostępne w sklepach na laktację, herbata z mlekiem i regularne odciąganie mleczka...
    Cieszę się że z maluchami wszystko dobrze, ucałuj ich w oba policzki od cioci :bigsmile: a i wrzuć nam jakieś zdjątko !
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Izunia cieszę się że tak ładnie chłopcy sobie radzę i że Ty jesteś dzielną mamusią, mam nadzieje że wkrótce do Ciebie dołącze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Magg postaram się cyknąć jakieś focie - zobaczymy !!
    Myszorka ja też mam nadzieję, że dołączysz do mnie szczęśliwa :bigsmile::wink:
    •  
      CommentAuthorKona
     permalink
    Witajcie Kobietki :smile: Izunia, bardzo się cieszę, że chłopaki zdrowe jak "ryby":wink: Mam nadzieję, że już niedłuigo będziesz mogła się nimi cieszyć w domu:smile: Myszorka, Tobie życzę wiele cierpliwości :smile: Wiem, że jej potrzeba, bo przede mna jeszcze długa droga, a ja już nie mogę się doczekać :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka czekamy na wiesci po wizycie

Iwa - wiem ze chusteczki wszystkie sa nasaczane ale chodzilo mi o to ze nie wiedzialam ze sa nie wskazane od poczatku. u nas w szpitalu dostaje sie w wyprawce szpitalnej opakowanie chusteczek takze to standard. moja znajoma polozna powiedziala ze najlepiej sprawdzaja sie happy i tradycyjne pampersy bo przy tych jest najmniej uczulen noworodkow.

Izunia najwazniejsze ze chlopcy sobie daja rade, mam nadzieje ze teraz zac zna ladnie przybierac na wadze. co do laktacji to moja kuzynka uzywala ziol na laktacje. z rad babeczek z poradni laktacyjnej to przede wszystkim odciaganie piersi systematycznie co godzinka nawet i najlepiej laktatorem a nie recznie. zobacz czy u was w sziptalu nie mozna wypozyczyc elektrycznego, taki jest najlepszy na "rozbuchanie" laktacji
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Ania ja stosowałam takie chusteczki od samego początku i nawet się nie zastanawiałam , ze jakiś nie można uzywać i jakoś nic się nie działo.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Zuza wczesniej tez sie nad tym nie zastanawialam i przy malej uzywalam od 1 dnia, teraz inaczej na pewne rzeczy patrze z obawy o maluszka. i tak go wiele przejsc czeka wiec chociaz mozliwosci uczulenia bym wolala wykluczyc
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Izunia - starsznie sie ciesze, że chlopaki tak doskonale sobie radzą :cheer:

Myszorka - what's up?? A moze juz zostawili Cie i wrócisz z maleństem :confused:

Czekamy na jkiś odzew :smile:

A Izunia- foteczki - koniecznie :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Myszorka co taaaaaaaam?
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    hejka mamunie
    ja za godzine ide do lekarza to jeszcze dzis wam napisze co i jak.
    --
  1.  permalink
    Cześć dziewczyny...ja znowu mam napiętą sytuację w domu.naszczescie brzusio nie boli wszytsko odczuwam normalnie.Zawsze coś mnie wyprowadzic chce z równowagi..wczoraj wieczorem szwagier potrzaskał mój nowy samochód...wiem to tylko auto i blacha ale boli jak cholera wiedząc że ktoś rozwalił coś Twojego...tym bardziej ze jedna osoba z wypadku leży w szpitalu w krytycznym stanie...już olać to auto ale niech tan chłopak przeżyje.Staram sie nie myślec o tej sytuacji zeby sie nie denerwowac ale same wiecei (a moze i nie) że jakoś w ciązy to sie wszytsko 3 razy bardziej przezywa,....

ubranka dzieciece
    --
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Myszorka...:shocked: we are waitin' :tongue:

Ciasteczko :kissing: uszka do góry!! Zobaczysz będzie dobrze, chlopak wyjdzie z tego, balche się wyklepie...a dobry humor wróci:hugging:
    --
  2.  permalink
    Vall no własnie...mój M też mówi ze widze wsyztsko w ciemnych barwach wczoraj nawet mi obiecał ze nie bedzie go naprawiał bo zajmie to za dużo czasu a ja wiem ze on nie chce zebym prowadziła z dużym brzuszkiem.Nie zdazyłam sie nacieszyć tamtym ale co tam...teraz myśle o tym tak że musiało poprostu być>jak moja dzidzia już tyle przeszła to chyba SILNa jest hihh niech sie ładnie mamusi trzyma tam w brzuszku.niech juz mija ten 12 tydzien co troche odsapne sobie bo nie chce zwariować już do reszty.

ubranka dzieciece
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    hejka mamunie
    Już po wizycie a więc:
    szyjka się skraca, rozwarcie zerowe, czop nie odszedl, wody też nie. Mam wchodzic na te moje 10pietro może się coś ruszy. A jak nie to w czwartek do szpitala bo już będzie tydzien po terminie i przynajmniej niech mi tam ktg dzidzi zrobią i zdecydują co dalej.
    ciasteczko przykro mi z powodu auta, tez bylabym zła, ale ty nie możesz się denerwować.
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witam
    Dobra wiadomość dziś o 4 rano odszedł mi czop śluzowy, coś się ruszyło. Wczoraj po schodach zaczęłam chodzić, dziś powtórka, może do czwartku sam dzidziuś zechce wyjść. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka no to powolutku sie zbliza wielki dzien. miejmy nadzieje ze maluszek tez jest tak samo ciekawy mamy jak ona jego i uda ci sie uniknac lezenia w szpitalu i wywolywania porodu oksytocyna.. lataj po tych pietrach i dopadaj mezyka tak czesto jak tylko dasz rade!!! a napar z lisci malin pilas?? ponoc swietnie przyspiesza skurczybyki
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Aniu a te liście dostanę w aptece?
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 8th 2007
     permalink
    Witajcie :wink:

Myszorka powodzenia, niech akcja się rozkręca i wsio będzie dobrze i z DZIDZIĄ i z MAMĄ :flowers::flowers:

Dziś jadę do swoich Kruszynek i już nie mogę się doczekać :crazy::crazy:
    Czuję się dobrze, ale martwi mnie ten pokarm - mam go dosłownie jak na lekarstwo :cry:
    Może powinnam zmienić odciągacz [mam taki tłokowy] hmmm... a herbatki piję ziołowe na laktację i dużo wody - wogóle dużo piję - nic cierpliwości Iza CIERPLIWOŚCI :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka nie mam pojecia. wyslalam sms kolezance ktora to praktykowala ale ma chyba tel wylaczony bo nie odpowiada. moze zadzwon i zapytaj? mysle ze w sklepie zielarskim powinni miec jakby co

Izunia - tlokowe sa o kant tylka potluc. przerobilam przy malej i baby ono i canpol i lakte. wszystkie sprawialy wiecej bolu niz to warte bylo i recznie wiecej odciagalam niz nimi. ja osobiscie polecam avent. wydatek spory ale moim zdaniem oplacalny. wiesz ale moze na poczatku zobacz czy nie mozesz ze szpitala elektrycznego np medeli wypozyczyc, on by ci z pewnoscia pomogl z laktacja. ..
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Izynia popieram Anie takie ręczne są do d...na pewno w szpitalu mają zapytaj a tam grosze zapłacisz. Ucałuj chłopaków od cioci :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Myszorka powodzenia i wyślij esmska jak tylko będziesz mogła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Magg jak tylko się zacznie coś dziać oczywiście wyśle smska.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Myszorka - czop śluzowy odszedł to kto wie, może już tuż-tuż do spotkania z malutką dzidzią!
    Powiedz czy ten czop śluzowy - to dużo tego jest (opisz)! Najlepsze informacje z pierwszej ręki!:wink:

Ja wczoraj z mężem byłam znowu na oddziale położniczym - położna wszystko jeszcze raz nam pokazała, ale tym nrazem już bardziej dokładnie! Zaczęła od izby przyjęć (gzdzie położna, wypełnianie wszystkich paperów - dużo tego, KTG, badanie lekarskie, przebieranie), przez porodówke (łóżko - jak działają wszystkie przyciski, gdzie piłka, sako, materac i opowiedziała co kolejno będzie się działo), później pokoik noworodka pokazała mężowi, bo to on uda się tam z lekarzem (cieplutko tam, opowiedziała jak lekarz zbada, zmierzy, zważy, połozna obmyje, obwinie i dzidzia na ogrzewany materacyk idzie do łóżeczka, a w naszym przypadku w ręce tatusia, który będzie ją ogrzewać do czasu, aż skończą z mamusią i przyjda do mnie razem). Tatuś w związku z tym jest teraz już strasznie podekscytowany, jest dumny i bardzo zadowolony, że będzie miał taką możliwość tulić dzidzię już od pierwszych jej chwil, a nie jakiś tam podgrzewany, elektryczny materacyk - mówi!!!!:wink::bigsmile:
    Potem przyjdą do mnie i spędzimy na porodówce jeszcze 2 godzinki, będzie pierwsze karmienie i wogóle!:clap:
    Pokazano nam również sale w których leży się po porodzie razem z dzidzią - 2 osobowe, a także łazienkę (prysznice i toalety).
    Widzieliśmy też salę do cięcia cesarskiego i pokoik gdzie leżą dzidzie po cesarce, bo wtedy nie są z mamusiami!

Teraz to już wszystko wiemy i tylko czekamy, aż coś zacznie sie dziać!:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    ja też chcę się wybrać zwiedzić szpital co gdzie itd. Może w przyszłym tygodniu mi się uda....
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg a myslisz ze jak na Kasprzaka bedac zapytam czy moge wejsc zobaczyc oddzial to mi pozwola? chcialabym wiedziec gdzie na poczatku bedzie maluch gdzie ja i takie tam. z kim najlepiej o tym gadac? z osoba z poradni wad czy juz bezposrednio na noworodki sie pchac???
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeMay 8th 2007 zmieniony
     permalink
    Dziś na 16.00 mam wizytkę, będę miała robione KTG i USG! Zobaczymy co tam słychać u dzidzi, czy już jakieś czynności skurczowe są! No i jak tam leży sobie dzidzia i jak jest duża!:bigsmile:
    U mnie strasznie brzydka pogoda - szaro, buro i ponuro, leje deszcz, aż nie chce się nic robić, a co dopiero wychodzić! A ja muszę wyjść po warzywa na zupkę i zrobić coś na środę do jedzonka, bo jutro mam fryzjera i nie będzie kiedy, a pojutrze jak doczekam to kosmetyczkę (henna i paznokcie). Mamuśka robi się na bóstwo, bo później długo o tym nie pomyśli i nie będzie na to czasu!:bigsmile::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Iwa ten czop wygladal jak rzadka galaretka i pare kropel krwi, a jak sikam to widać w wodzie jakby sperme, a tak to co chwile czuje jak mi kapie na podpaskę, ale jest to śluzowe. ja jestem taka happy że aż szok.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Aniu najlepiej z położną z tego co wiem to nie ma z tym problemu wszystko powinni ci pokazać. Ja wlaśnie się dowiedzialam że w Praskim nie ma znieczulen z.o kurcze muszę coś wymyślić...
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Pilnuj teraz, czy podpaska nie robi sie szybko wilgotna, bo jeśli tak to moga to już być wody płdowe, które nie zawsze odchodzą szybko, jednym chluśnięciem, tylko właśnie tak pomalutku!
    I jeszcze jedno pytanko, czy ty dziś też jesteś w pracy????:bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    Znając życie to siedzi za biurkiem i zaraz z pracy zabiorą ją na porodówkę :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Kurcze to ja dziś inwestuję w dobry laktator - dziewczyny nie wiem jak w waszych szpitalach, ale w Instytucie nie mają laktatorów, trzeba mieć swój, bo jak jesio leżałam to już mi mężyk musiał kupować ...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Izunia u nas w szpitalu maja do wypozyczenia np kilka elektrycznych medeli. wiem ze w innych miastach sa np wypozyczalnie sprzetu, moze sprawdz nie w Lodzi a w swoim lokalnym szpitalu...

Magg - u mnie to nie bedzie chyba proste przez zwykla polozna bo maluch nie bedzie przeciez na poloznictwie bo najpierw OIOM a pozniej chyba chirurgia... no nic za tydzien wszystkiego sie wywiem... znajoma co ma maluszka z taka sama wada byla zwiedzac CZD i powiedziala ze oddzialy cudenko maja i pielegniarki przemile, warunki spaniowe tez sa - na takim pollezacym plastikowym ogrodowym lezaku ale mozna korzystac z kuchni i prysznica... jesli mnie IMiD nie przekona do konca to przynajmniej wiem jak w centrum wyglada sprawa.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    a ja dzisiaj tez mam wizytke na 16 :) mam nadzieje ze dzis sie dowiem czy to Kacperek czy Zuzienka :) 3majcie kciuki ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Zobaczysz jak będziesz na miejscu Aniu....
    Mi tak daje kręgosłup popalić że nie mogę nic zrobić no ból straszny...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Witam mamuśki!
    A my już po wizycie! Nasza dzidzia urosła, obecnie jakieś 3100 kg, lekarz mówi, że urodzę klasycznego bobaska ok. 3500kg i pięćdziesiąt pare centymetów! Miałam KTG i narazie macica nie szaleje! Szyjka już bardzo skrócona, ale jeszcze się nie rozwiera! Łożysko ma już zwapnienia co oznacza, że jest już gotowe i spokojnie mogę rodzić nawet dziś! Dzidzia leży główką na dół i przygotowuje się do wyjścia. Lekarz potwierdził na usg płeć i twierdzi, że niespodzianki być nie powinno - znaczy sie śliczna dziewczynka! Jeżeli nic się nie będzie działo to mam się pokazać za 2 tygodnie, ale ginek twierdzi, że już będzie po wszystkim! Pozwolił mi już ćwiczyć na szkole rodzenia i robić różne inne rzeczy - znaczy się bez zakazów!:wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    No ja też po wizycie, jutro wrzucę zdjęcie widziałam buziunię i grube policzki i takie śliczne usteczka no idzie się zakochać! Mała waży prawie 2000g muszę sprawdzić czy to prawidłowo na ten tydzien i co najważniejsze ilość wód płodowych w normie ufffff. Życzę spokojnej nocki dziewczynki .... ale jestem szczęśliwa
    :clap::crazy::jumping:
    --
  3.  permalink
    gratuluję :cheer:
    Koniecznie wrzucaj zdjecie, bo chcemy popatrzec na to cudeńko :)
    •  
      CommentAuthor_zibi_
     permalink
    ale macie dziewczyny super :clap::clap::clap: już na finiszu :peace::cheer:

a nie wiecie co tam u myszorki ??? może już się zaczeło jak ten czop się zaczoł już rozpuszczac???
    :swingin::swingin::swingin:
    -- [url=http://www.szipszop.pl][/ur
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Dziękują Aguś jutro na pewno wrzucę razem z brzuniem. Buziaki!
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny już jestem spokojniejsza,przecież musze myśleć o dziecku a nie o sprawie w sądzie.dzisiaj sie źle czułam ale to ze względu na pogode bo tak ogólnie to jest ok.Czas mi powoli leci ale jutro dziewczynki mam zamiar sie wylegiwac w łóżku do 11 bo mam WOLNE!!!! odliczam dni do 12 tygodnia.a może któraś z was mi powie do którego tygodnia lekarz może robić usg dopochwowe?jesli na mojej kolejnej wizycie tj 24 maja zrobi mi znów usg to bedzie już 6...

ubranka dzieciece
    --
    •  
      CommentAuthor_zibi_
     permalink
    ciasteczko ,usg dopochwowe powinno się wykonywac do 3 mca czyli 12 tyg:bigsmile:bo jest bardziej wiarygodne i dokładne
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Magg to ja od rana sprawdzam brzuszkowe forum :) podalam ci tam o wadze to zerknij

Ciasteczko z reguly w 12tyg gin nie robi juz dopochwowego ale przez powloki brzuszne, co do ilosci to sie nie martw bo jesli byly komplikacje to sila rzeczy musialas miec je robione czesciej, sa przypadki ze usg robi sie nawet codziennie wiec spokojnie
    •  
      CommentAuthor_zibi_
     permalink
    może Aniu tak nie do końca ,zależy ...ja miałam jeszcze usg dopochwowe robione w 13.tyg5 dni. przy badaniu przeziernosci karkowej i dł.kosci nosowej bo dzidzia była tak ułożona że przez brzuch noska nie było widac. Wsio zależy od sytuacji. Tak samo jak kiedys było (ja tak miałam 12 lat temu) że kobiety w ciąży po 3 mcu nie powinno się badac wziernikiem a teraz wziernikuje się do końca ciąży :bigsmile:
  5.  permalink
    dzieki dziewczyny,miłej nocki mamuśki i te przyszłe mamuśki!!!:rainbow:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.