Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbahel
    • CommentTimeNov 10th 2011
     permalink
    Ja za to tak się waham. Wizytę mam o 11 w przyszły piątek, więc jakbym się uwinęła to może jeszcze bym potem do laboratorium skoczyła... Nie chcę za bardzo sama robić tego badania, bo może jednak mnie skieruje?
    Ale z drugiej strony i tak muszę je zrobić odpłatnie. Szlag. Jak zrobię przed wizytą to mi powie, że jestem nadgorliwa :/
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Talinka: nie kazała mi robić ani różyczki

Mi też nie kazał... Powiedział, że byłam szczepiona kiedyś tam to nie trzeba...

Talinka: HCV

też nie miałam...

Talinka: odczynu Coombsa

pierwsze słyszę...

Talinka: o HIV też nie mówiła nic

mi też nic nie mówił, jak go spytałam to powiedział, że proponuje tym pacjentkom, które mogły mieć z tym styczność zawodową... A ja jak chcę to mogę sobie zrobić.

Kurde zmartwiłam się...
    A może na tej ostatniej wizycie właśnie skieruje na te badania żeby były jak najbardziej aktualne przed porodem??
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no ja tyle, że HIV nie mam, bo oddawałam krew i jakbym miala to by dzwonili :devil:

eee no to dobrze, że nie tylko ja nie robiłam tych badań.... cytologii mi nie robila, bo miałam w styczniu w poprzedniej ciąży robione, więc tym się nie martwię
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Talinka: HIV nie mam, bo oddawałam krew i jakbym miała to by dzwonili :devil:

No ja chyba też nie mam, ale ręki sobie uciąć nie dam. Krew oddawałam 4 lata temu to nie miałam :) Ale z tego co czytałam, jak ma się mega pecha to można i u dentysty się zarazić. Oczywiście to b.mało prawdopodobne... Ale tak myślę, że może jednak zrobię sobie to badanie w przyszłym tygodniu..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja też oddawałam 4 lata temu... no i w sumie masz rację...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A tak w ogóle to jeszcze jakieś 2 godziny temu byłam pewna, że mam gorączkę (dostałam wypieków, oczy mnie szczypały) - a miałam 37,1 pod pachą. Wzięłam paracetamol i jest lepiej. A zaraz wędruję do wyrka się wygrzać - jutro chcę być zdrowa :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: nie kazała mi robić ani różyczki ani HCV, ani odczynu Coombsa... no nie wiem :neutral:
    o HIV też nie mówiła nic...

TALKA ja tego też nie miałam, w ogóle :smile:

a Coombsa to się robi tylko chyba jak jest podejrzenie konfliktu serologicznego....

co do KTG - ja miałam co tydzień od 36 t.c
    i wizyty też już co tydzień wtedy....

SARA - moja Ninka fiknęła głową w dół ok 34 t.c więc jeszcze masz szanse :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
    • CommentTimeNov 10th 2011 zmieniony
     permalink
    katarzynah1987: termin porodu (nie ten suwaczkowy) u mnie - to 26 marca 2012.

no to będziemy miały prawie bliźniaki :wink:..no chyba, że u mnie wypadnie wcześniej cc..

Ja miałam KTG od 36 tygodnia co tydzień a na samej końcówce to nawet 2 razy w tygodniu. Rozbiłam u mojego gina i płaciłam mu przy oglądaniu 20zł. Ale powiem wam, że te ostatnie tygodnie poprzedniej ciąży mocno uszczupliły nasz budżet :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Talka, ja miałam robiony odczyn Coombsa bo ma grupę krwi A RH- a mąż A RH+ i chyba w takich przypadkach wykonuje się to badanie...co do reszty, to wszystkie pozostałe miałam robione...
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    bellybaby: Talka, ja miałam robiony odczyn Coombsa bo ma grupę krwi A RH- a mąż A RH+ i chyba w takich przypadkach wykonuje się to badanie...co do reszty, to wszystkie pozostałe miałam robione...

Chyba nie tylko bo ja mam + mąż - a miałam już robione 2 razy.
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    No cóż, ja ktg będe miała dopiero w 38 tc... tak lekarz zdecydował...

A mam głupie pytanie bo ktoś mi kiedyś powiedział, że nie można mięty w ciąży. A ja mam taką chęć na cukierki miętowe... że... Można?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Czyli prawidłowo do którego tygodnia dziecko powinno się obrócić główką do dołu? Mi dziś coś lekarz powiedział jak siedziałam na fotelu,że dalej nie będzie grzebał w szyjce,bo grzybek widać zbyt dobrze i ,że szyjka dłuuuga i główka bardzo nisko.. ale głupia jestem,że nie dopytałam o co chodzi z tą główką.. :confused: ,a wizyta za tydzień...
    ---
    Byłam dziś w aptece po proszki na infekcję - prawie 70zł za dwa.Aż zdębiałam. Nie żeby mi było szkoda pieniędzy,bo na zdrowie nigdy nie jest szkoda,ale byłam w szoku.Jeszcze kilka miesięcy temu zapłaciłam 40zł też za dwa (Lacto i Pimafucin). No,ale najważniejsze to wyleczyć to świństwo :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Witam wieczorkowo!!!
    Na chwile mnie nie bylo a tu 60 postów,tak sie rozpisałyście!!
    Bylam u ginka i wszystko jest dobrze.Serduszko ladnie bije.Termin na 30 czerwiec 2012.Dluga droga przede mna!!!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:ale ciesze sie ze jest ok!!!
    Gratulacje dla nowych rozpakowanych mamus!!!Milego wieczorku zycze!!!
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Marta,fajnie że wszystko jest ok :smile:
    Będziesz miała wakacje pełne wrażeń ;)
    --
    Właśnie mi się przypomniało.Miałam zapytać,bo trochę się martwię o pewną rzecz.Mianowicie z moich piersi nie wycieka ani siara ani nic.. Piersi urosły,były nabrzmiałe.. W sumie to nadal są,aczkolwiek nic a nic w nich nie ma.W końcu już dochodzi 8 miesiąc.. I mnie to zaniepokoiło ostatnio.To znaczy,że mogę nie mieć pokarmu? Jak to jest.. ? :sad:
    --
  1.  permalink
    a mnie dzis okruszek niezle nastraszyl...brzuchol zaczal pobolewac....i co chwila do kibelka latalam sprawdzac czy to co ze mnie wycieka to napewno sluz a nie krew.... bo majty ciagle mokre....nie pamietam juz czy w ciazy z Minikiem tez tak mialam....:/ przeraza mnie mysl ze moglabym znowu poronic :( polozylam sie do lozka, wzielam kapiel troche odpoczelam i przeszlo....mam nadzieje ze sie nie powtorzy :)

marta zazdraszczam wizyty u normalnego lekarza...moj potwierdzil ciaze na ladne oczy i wierzac mi na slowo...ehhh wspaniala angielska sluzba zdrowia....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Czyli prawidłowo do którego tygodnia dziecko powinno się obrócić główką do dołu?

teoretycznie nie ma żadnej granicy :smile:
    bywają przypadki obracania się nawet w 38 t.c
    albo i później
    także szansa jest cały czas do końca :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Hussy kilka razy już dziewczyny pisały że to że nie masz siary przed porodem nie znaczy że nie będziesz miec pokarmu po porodzie - to różnie z tym bywa
    A pytałaś ginka co by polecił Twojemu narzeczonemu , bo pisałaś że tez go swędziało...więc jak Ty się wyleczysz to żeby potem on Cię nie zarażał :-(
    --
    • CommentAuthorsara32
    • CommentTimeNov 11th 2011
     permalink
    bahel: A mam głupie pytanie bo ktoś mi kiedyś powiedział, że nie można mięty w ciąży. A ja mam taką chęć na cukierki miętowe... że... Można?

Herbatka miętowa (raz dziennie) to u mnie standard, ja o czymś takim nie słyszałam.

Hussy: Mianowicie z moich piersi nie wycieka ani siara ani nic..

Z moich też nic nie wycieka, do tego zaczełam je smarować oliwką bo były suche i wyjaśniały i są bardziej podobne do tych sutków sprzed ciąży niż ciążowych, ciemnych. Ja się nie przejmuje, jak już kiedyś pisałam będzie pokarm będę karmić, nie będzie to będzie butelka, dziecko się nie obróci to będzie cc, luzuję na koniec ciąży i co ma być to będzie, JA na to wpływu nie mam, wieć po co się stresować.:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    bahel: A mam głupie pytanie bo ktoś mi kiedyś powiedział, że nie można mięty w ciąży

Miete mozna pic ale pieprzowa, tej drugiej nie pamietam jakiej sie nie poleca. Oczywiscie wszystko z umiarem!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Noc do bani! Ledwo spałam. Wstawałam co 2 godziny siku i pokaszleć :/
    Rano 37,1
    A ciśnienie 140/80 :/
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    sara32: bahel: A mam głupie pytanie bo ktoś mi kiedyś powiedział, że nie można mięty w ciąży. A ja mam taką chęć na cukierki miętowe... że... Można?

moja koleżanka miała fazę na mięte w ciąży jej jedyna zachcianka i mianowicie myła żeby kilka razy dziennie:D:D i zajadała się czekoladą z miętą i cukierkami gumami itd!!! i spokojnie donosiła małą do końca:)

Talinka: Rano 37,1
    A ciśnienie 140/80 :/

no to ta temp mam nadzieję się nie podwyższy!!! a ciśnienie też się z temp podnosi może weź jak by co paracetamol na zbicie temp....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeNov 11th 2011 zmieniony
     permalink
    paracetamol wzięłam. temp jest ok juz
    a na ciśnienie to idę dziś wykupić ten Dopegyt

od razu kupię syrop Prenalen
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    dzien doberek
    pora na poranna kawke i ciasteczka :D ..... nie umie odejsc od przyzwyczajenia :)))))
    ktos do towarzystwa??? :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Talinka: Rano 37,1
    a to nie jest normalna temp w ciazy? ja mam do tej pory 37,1.... 37,2 z rana ?????
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    później spada.
    spójrz na mój wykres :)

jak pracę przejmie łożysko - to temp spadnie
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no jak Ci przepisali to trzeba brać! mi też nieraz skoczy ale tak raz na tydzień lub raz na dwa i też nie wiem od czego to:( ale wiąże się z bólem głowy bądź zmianą temp!! leże wtedy nieruchomo żeby to jakoś uspokoić!!!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no będę - pewnie, że będę brać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    talinka dzieki :*... czyli na dniach powinna mi zaczac spadac :)
    podziwiam Cie! mierzysz ciagle temp. wow :) ja od czasu do czasu jak sobie przypomne (czyt. 2razy na tydzien) len ze mnie a raczej sklerotyk :)
    --
  3.  permalink
    Martunia gratulacje:)
    a ja piłam miętę z cytrynką i miodem:) ale już nie piję, bo nie mam smaku, lekarz mi tylko zabronił jeść surowe mięso i ryby, no i owoce, warzywa, żeby były dobrze umyte, no o alkoholu to nie trzeba mówić, czy papierosach
    z tym odczynem Coombsa to jest tak, że jak jest krew - i + to się robi 2 razy, a jak jest u obu rodziców + to raz na początku ciąży, różyczki, HCV, HIV nie obowiązkowo, ja robiłam wszystko z uwagi na kontakt właśnie (jestem pielęgniarką), HBV się robi, bo gdyby wyszedł dodatni to można interweniować u dzidziusia i zaraz po porodzie podaje się przeciwciała:) (dla HCV nie ma antidotum), ale na HIV też są leki, więc w sumie warto by było zrobić, ale u nas jeszcze światopogląd do tyłu chyba, np. jak przychodzi pacjent do szpitala to uważam, że to powinno być podstawowe badanie, dla dobra samego chorego i personelu, rodziny, a nie jest tak, przynajmniej u nas
    Paciorkowiec też ważny Talinka, więc się zorientuj, żebyś zdążyła przed porodem, bo to wszystko dla dobra dziecka nie naszego
    a fakt faktem kupa szmalu wychodzi jak się prywatnie do gina chodzi, ale wiem, że wszystko mam jak trzeba,
    a o ktg to wiem tyle, że też obowiązkowe jest pod koniec ciąży, ale nie wiem ile razy i od którego tygodnia:)
    Talinka jak siusiasz dużo to dobrze, bo wtedy ciś się obniża:) możesz sikać po lekach
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    hawrankowa83 lekarz mi tylko zabronił jeść surowe mięso i ryby

ryby???? ja jem 2,3 razy w tygodniu ryby :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    nessie: ryby???? ja jem 2,3 razy w tygodniu ryby

nessie, ale chyba nie surowe? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nessie: podziwiam Cie! mierzysz ciagle temp. wow :)

nie ciągle :) przerwałam po 17tc - teraz mierzę sporadycznie :P
    hawrankowa83: Paciorkowiec też ważny Talinka, więc się zorientuj, żebyś zdążyła przed porodem, bo to wszystko dla dobra dziecka nie naszego

no teraz ginka na urlopie, to się dowiem w grudniu dopiero :neutral:
    hawrankowa83: Talinka jak siusiasz dużo to dobrze, bo wtedy ciś się obniża:) możesz sikać po lekach

na razie jeszcze nie zaczęłam ich brać - muszę kupić
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    talinka pociesze Cie co do siusiania ... mi gin powiedzial, ze mam pecherz nachylony w strone lozyska i bedzie o wiele wiekszy nacisk niz u innych osob...
    co sie wiaze z czestszym siusianiem :D... juz na tym etapie budze sie po 3,4 razy w nocy ! super ! :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nessie: juz na tym etapie budze sie po 3,4 razy w nocy ! super ! :D

łoł :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    czesc dziewczyny, melduje ze nie urodzilam i narazie sie nie zpowiada:cry: bardzo bym chciala urodzic przed terminem bo duzy chlopak sie szykuje, a wiem nie z usg tylko z badania poloznej a one tu maja w tym niesamowita wprawe. Wiec czekam...sprzatam, duzo chodze, a w przyszlym tyg sprobuje malego sexem wygonic:wink: chociaz troche sie obawiam ze moze sie jakas infekcja od Ma przyplatac tak na sam koniec, niby mu nic nie dolega a jednak mam obawy, pewnie przesadzam ale ostatnio non stop cos biore na grzybka.
    No i stalo sie, pojawily sie rozstepy, sieklo mnie pieknie i to tylko z jednej strony brzucha:cry: na dwa tygodnie przed porodem, jestem podlamana.
    --
  4.  permalink
    o surowe rybki mi chodziło, a dokładnie to sushi:) bo mięso surowe to fuj, łeee:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ojjj no to lecia trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    nareszcie zaczynamy 33tc - kolejna kreska na ścianie że kolejny tydzień do przodu :devil:

lecia rozstepami się nie przejmuj - ja się powtórzę ale mi nawet łydki posiekało rozstępami, brzuch od pępka tak samo...u Talki też widziałaś jak jej brzuszek posiekało...

jezu jak dzisiaj moje nogi wyglądają - masakra - fiony x 100000
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    hawrankowa83: o surowe rybki mi chodziło, a dokładnie to sushi:) bo mięso surowe to fuj, łeee:)

surowe jest zakazane

mazera no zaczynasz 33 jeszcze nieco ponad miesiąc:)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    kasiakuzniki: mazera no zaczynasz 33 jeszcze nieco ponad miesiąc:)

ja odliczam do 9.12 ewentualnie max do 14.12 :-P
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to akurat nieco ponad miesiąc:)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dobrze że mąż zostawił platonki po jajkach - jak nie zmieszczę się w żadne buty - to jakąś alternatywę będę mieć żeby założyć do kina :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    he he biedna:P mija koleżanka też na koniec ciąży chodziła w butach teścia:P
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Hej! :) Jaki ładny dzień - słońce za oknem :) Trzeba mężynę wyciągnąć na spacer :D

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie mięty :) I tak się skusiłam na jednego....
    ...cukierka miętowego ;))

lecia_28: chociaz troche sie obawiam ze moze sie jakas infekcja od Ma przyplatac tak na sam koniec

No ja właśnie też tego bym się obawiała dlatego zapowiedziałam wczoraj mojemu, że dostanie jedynie piersi do dyspozycji ;)) I tak się ucieszył :D

lecia_28: pojawily sie rozstepy, sieklo mnie pieknie i to tylko z jednej strony brzucha:cry: na dwa tygodnie przed porodem

o! no to do końca nie wiadomo czy rozstęp nie zaatakuje... :/ Oj tam, trzeba mieć jakąś pamiąteczkę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Hawrankowa HBV czyli robi się HbsAg? Bo to badanie miałam akurat. Ale je chyba trzeba powtórzyć przed porodem?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Mareza, mam maść dla niego :smile: Już to przerabiałam,że nakupowałam leków,ja się wyleczyłam a potem przeszło z niego na mnie znów :confused: Od kilku dni go smaruję,ale jak trzeba się prosić żeby sprzęt nadstawił ho ho :devil:
    --
  5.  permalink
    Hussy: Byłam dziś w aptece po proszki na infekcję - prawie 70zł za dwa.Aż zdębiałam.

Chyba wiem Hussy jaki proszek masz na myśli, tzn. jaki kupiłaś. Też lekarz przepisał mi ten proszek ale mi nie pomógł. Może dlatego, że miałam tylko jedno opakowanie? Hmm, nie wiem. W każdym bądź razie u mnie leukocyty ani drgnęły. Dopiero pomógł Furaginum + wit. C.

kasiakuzniki: moja koleżanka miała fazę na mięte w ciąży jej jedyna zachcianka i mianowicie myła żeby kilka razy dziennie:D:D i zajadała się czekoladą z miętą i cukierkami gumami itd!!! i spokojnie donosiła małą do końca:)

A mi z kolei mięta totalnie obrzydła. Kiedyś to żułam non stop gumy miętowe, a teraz fuj. Już nie. Na początku zdarzało mi się zwymiotować podczas mycia zębów...
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    lecia niemartw sie urodzisz; waga sie nie martw a szacuja ze jak duze dziecko bedzie?mi polozna mowila ze czasem mniejsze dzieci trudbiej wypchnac ze to zalezy odmatki, dziecko moze byc ciezkie ale np dlugie wiem co mowie; ja dalam rade klocka 4 kg wypchnac to Ty tez dasz!ale rozumiem Twoje obawy bo sama niedawno takieialam
    poza tym czytalam ze po terminie dziecko juz tak nie tyje predzej zuzywa zapasy wlasnego tlusczyku...
    chodz duzo po schodach i wogole duzo chodz, mi sprzatanie nie pomoglo,dopiero masaz szyjki ruszyl,ale mialm 3cm idac na masaz i mysle ze to zaslyuga chodzenia kilka km dziennie do centrum,spowrotem,po sklepach , do parku, i skakanie na pilce; robilam masaz sutkow kilka dni przed porodem po ktorych mialam skurcze a te pewnie rozwieraly szyjke..ale masaz sutjowest meczacy..10 min kazdego sutka przez 2 h masakra ja czasem po prostu masowalam
    ale po moim przypadku widac ze dziecko wyjdziekiedy bedzie gotowe...
    buzka:kissing:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    no i dupa z kina...nie ma szans żeby jakiekolwiek buty na mnie weszły , co najwyżej platonki od jajek i rzemyki :cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Marezka biduniu a może przykombinuj np. o 2 nr. większe baleriny żeby nie latać boso i wsunąć coś tylko na samą stopę i ominąć kostkę a do tego gruba skarpetka żeby zimno nie było?
    A takie pytanie co do tych ryb, bo wędzone to przecież też surowe nie?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.