Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeNov 15th 2011
     permalink
    witam wszystkie popoludniowo:))) nie no nie nadazam za Wami:)) nie bylo mnie caly dzien a nawet mnie ktoras cytuje hehehe fajnie ze pamietacie ze jestem:))) ja dzis zapracowana nie mialam czasu na nic:) ale dzien minal jak z bicza:)) na sniadanko w pracy pasztecik z chrzanikiem:))) pozniej jabluszka i mandarynki:)) zagryzlam salatka sledziowa:) a teraz poszla zupka meksykanska hmmm i taak blogo sie zrobilo:)))

PMadziu witamy:)) wystarczy teraz ze bedziesz uwazac na siebie w miare mozliwosci i jak Talka mwi poki nic sie nie dzieje badz spokojna i nie nakrecaj sie niepotrzebnie:)) jak to mi pielegniarka w szpitalu mowila prosze nie myslec ze moze byc zle bo to czasem wywoluje wilka z lasu:)) takze spokojnie i bez nerwow:))
    --
     permalink
    Biedronka a co do omdlen to mi sie dwa razy zdarzylo ale na szczescie w domku:)) i to jak najadlam sie goracej zupy:)))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Talinka - widziałam, szlag mnie trafił...

P_Madzia - to ja dodam jeszcze jedno - nie czytaj za dużo :)) Serio. To nie pomaga, a może stresować... Jeżeli czujesz się tylko @owo to chyba norma... Ja też tak miałam :D
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    ok, dzięki dziewczyny :) już nie mogę się doczekać dużego brzuchola :)
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    a powiedzcie mi proszę ? czy mówiłyście od razu rodzinie i przyjaciołom ? bo ja dziś mam zamiar rodziców poinformować :)
    • CommentTimeNov 15th 2011 zmieniony
     permalink
    Magda ja w pierwszej ciazy mowilam wszystkim ale pozniej zalowalam bo ja stracilam:(( teraz nie mowilam nikomu tylko rodzice wiedzieli ale reszta szybko sie domyslila bo musialam lezec wiec kazdy podejrzewal ale potwierdzalam dopiero po skonczonych 3 miesiacach:)))
    to juz zalezy tylko od tego co TY czujesz i jak czujesz:))
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    P_Madzia: czy mówiłyście od razu rodzinie i przyjaciołom ?

U mnie najbliższa rodzina dowiedziała się dość szybko ponieważ chodziłam wściekła jak osa i miałam dla relaxu w oczekwianiu na okres iść na piwo z siostrą ale że mi się okres spóźniał (myślałam, że przez zmianę klimatu) na wszelki wypadek zrobiłam przed wyjściem test...
    I doznałam szoku.

Natomiast dalsza rodzina i znajomi dowiedzieli się duuużo później - w drugim trymestrze.

Ale jak chcesz :) Ja się po prostu bałam, że coś się stanie. Najchętniej w ogóle nikomu bym nie mówiła aż do rozwiązania - ale kurcze brzuszka nie da się ukryć ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    P_Madzia, ja w pierwszej powiedziałam od razu, potem było poronienie... Nie wiążę tego absolutnie, bo niektórzy mają przesądy, żeby nie mówić za wcześnie, bo się "zapeszy". Ale w tej ciąży czekaliśmy do bezpiecznego 3 miesiąca, żebym nie musiała w razie czego przeżywać tych telefonów, pytań "jak się czujesz"...
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja powiedziałam od razu Wojtkowi i moim rodzicom. Reszta rodziny dowiedziała się na ślubie jak byłam w 10 tc.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karinazosia: dostałam opieprz, że nie powinno się kochać w pierwszych tygodniach, a byłam wtedy w 8 tc.

wow! nie słysząłam jeszcze o takim zaleceniu przy zdrowej ciąży :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja też nie! Myślałam, że moja ciąża też jest zdrowa
    -- [url
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    A ja od razu powiedzialam rodzicom a mama calej rodzinie:wink: Tak sie cieszyla, ze wszystkim powiedziala:devil: I jak widac wszystko jest ok.
    Z kotem dobrze, obejdzie sie bez operacji. Dostał wiecej lekow i bedzie dobrze.
    A już jutro jadę z mężem do Brighton na dwa dni:wink: Ale będzie łażenia po plaży:devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja mojej mamie zakazałam mówić do II trym (byłam po poronieniu przecież). Niestety ona i tak wygadała cioci, ta mojej chrzestnej.... i okazało się, że pół mojej rodziny wie, a my nie zdążyliśmy powiedzieć R. mamie :neutral:
    Byłam wściekła!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Rany, kobiety, czy to możliwe, żebym już miała syndrom wicia gniazda?! Od kilku dni wyrzucam niepotrzebne książki, sprzątam (za dużo powiedziane - wywalam) niepotrzebne rzeczy z regału, z kuchni, z sypialni... Czuję, że musi być mało rzeczy w mieszkaniu. Teraz jest za dużo i to wszystko mi przeszkadza... Chciałabym zostawić tylko łóżko i biurko... Czuję się strasznie... hmm... jak wariat delikatnie mówiąc...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile: hehehe - ja z kolei w drugą stronę. ponad miesiąc tmu było przemeblowanie, a ja do tej pory nie ogarnęłam bałaganu :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Talinka: Słyszałyście o możliwym expose Tuska?

Talka ale nas to nie obejmie bo My jeszcze w grudniu urodzimy,chodzi mi o becikowe jeśli w ogóle coś takiego wejdzie
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
     permalink
    P_Madzia: Ja ostatnio mam kołatanie serca jak wejdę po schodach na 4 piętro

No wlasnie ja tez przed tym zemdleniem mialam tak jakby przyspieszony rytm. Cos w tym jest
    Bylam dzis u poloznej i powiedziala, zeby raczej sie nie przemeczac i ze tak niektore kobiety maja. Cisnienie w normie, waga stoi w miejscu.
    Slyszalam za to jak bije serduszko malego! Pani przylozyla sluchawke z glosnikiem na koncu i bylo slychac to sybkie turkotanie! :bigsmile::bigsmile:
    Poza tym zmierzyla mi mniej wiecej wielkosc macicy- 19 cm. Kazala do pracy narazie nie wracac wiec do konca roku siedze w domu.
    Mowilam jej tez, ze jak chodze to od razu zaczyna mnie bolec brzuch, i to bardzo. Powiedziala, ze jak bede miec ten bol mimi, ze sie poloze mam do szpitala jechac. Bo u mnie jest tak, ze boli mnie czesto ale jak tylko poleze to przechodzi! Uf, zmeczylam sie nawet pisaniem..! ;o)

HUSSY tez mi dzis mowila ta polozna ze jak sie nie czuje jakis czas ruchow to lodowata woda powinna dzidziusia obudzic. Ze to dziala.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sabakuma: chodzi mi o becikowe jeśli w ogóle coś takiego wejdzie

to tak, ale ulga na dziecko to dopiero w przyszlym roku :neutral: z ulgi na internet też korzystamy :neutral:
    poza tym ja zamierzam mieć więcej dzieci :devil: hihihi
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    aaaaaaaaaaa jeszcze nie dowierzam!!!!!!!!! dołączam do Was:bigsmile:

dzis betka potwierdziła 398,80 mIU/ml
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    The_fragile: Rany, kobiety, czy to możliwe, żebym już miała syndrom wicia gniazda?! Od kilku dni wyrzucam niepotrzebne książki, sprzątam (za dużo powiedziane - wywalam) niepotrzebne rzeczy z regału, z kuchni, z sypialni... Czuję, że musi być mało rzeczy w mieszkaniu. Teraz jest za dużo i to wszystko mi przeszkadza... Chciałabym zostawić tylko łóżko i biurko... Czuję się strasznie... hmm... jak wariat delikatnie mówiąc...

Możliwe, możliwe ja zaczełam dość wcześnie ogarniac mieszkanie bo założyłam że podkoniec będzie ciężko i nie pomyliłam się. Teraz pościeram kurze i padam na pysk tak się męczę, wieć wij sobie wij bo to dla mnie była/jest wielka przyjemność (prawie taka sama jak zakupy dla dzidziusia):bigsmile:

Kakai - witamy i gratulujemy!!!!:cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Gratulacje! Witaj kochana :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    ooooooo owocny dzień dwie nowe przyszłe mamusie- gratuluje dziewczyny!!:cheer:
    a ja jutro ide na badania do lab. morfologia, mocz i odczyn coombsa(bo jestem RH-) mam nadzieje ze wyjdzie dobrze- powinien wyjść dobrze bo po porodzie i poronieniu dostawałam immunoglobuline. A w piątek wizyta u gin. już się nie mogę doczekac bo mam o tyyyylllleeee pytań o to moje obniżenie, leżenie i wogole. Więc poproszę o kciuki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Paprykowa to moje kciuki zaciskam mocno

Ja w poniedziałek mam większe USG, mam nadzieję, że wszystkie pomiary wyjdą idealnie i że nasze małe pokaże nam co ma między nóżkami :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kakai: aaaaaaaaaaa jeszcze nie dowierzam!!!!!!!!! dołączam do Was

Gratulacje, dopisuję :wink:

lecia_28 22.11.2011 (chłopiec)
    Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    wydra86 30.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)

madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    bahel 13.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012
    mariamateria 19.03.2012
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012
    paprykowa 27.04.2012
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 15.05.2012
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    Osorya
    ally1381
    patrycja219
    Cherry_Lady
    marta50000
    P_Madzia
    Kakai
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    rewelacja!!!
    dziekujee:)) nie no ale sie cieszzeeeeeee, wizyta u gina za 2 tygodnie, hoho:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    ale napisałyście cholery jedne:) a ja się drzemnęłam, hehehe, a potem śledzik tyle, że opiekany w zalewie octowej, a na deser ciastka:)
    Witam Madziu i Kakai i gratuluję:)
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    A mi Wojtuś zrobił pysznego shaka bananowego. Pyyyyyycha
    -- [url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karinazosia: A mi Wojtuś zrobił pysznego shaka bananowego. Pyyyyyycha

oooo ja też chcę! idę chociaż banana zjeść :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ja w piątym tygodniu powiedziałam wszystkim, ale musiałam jak najszybciej wprowadzić zmiany w życiu zawodowym i osobistym, bo z osoby bardzo aktywnej zamierzałam "przejść na tryb oszczędny", ale to bardzo indywidualna decyzja :bigsmile: obyś podjęła własciwą :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    a mnie mała kopie rano i wieczorem, przed jedzeniem i po, jak leże i jak siedze i jak jade autem i jak idę.... non stop kolor :bigsmile:

ale nie reaguje jakos szczególnie na czekoladę, lubi jak ja zjeść słono i na ciepło, i mówcie co chcecie, ale najbardziej kopie jak jestem głodna i szykuje jedzenie i juz mnie skręca - ona wtedy się skręca razem ze mną :bigsmile::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Haha ale masz słodko:) mały głodomorek Cię kopie:)
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Witam przyszle mamusie!!!Nareszcie nie jestem na koncu listy...
    karinazosia: A mi Wojtuś zrobił pysznego shaka bananowego. Pyyyyyycha

Ale narobiłaś mi smaka tym shakiem.Ja chyba wracam do normalności bo w koncu mam apetyt, jedyny minus jest taki ze mdłości mi się nasiliły i jadłabym wszystko ale nie do konca dam rade.
    Plamienia ustapily, to chyba zasluga luteiny i jestem duzo spokojniejsza...Milego wieczoru
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Gratuluję wszystkim nowym mamusią ale się lista wydłużyła :shocked:

Marta musisz włączyć tryb mega oszczędzanie siebie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie z serii ekonomicznych: podstawowe badania krwi,moczu itd pewnie robicie na NFZ. I POWIEDZICE PRZEPISUJE JE wAM RODZINNY LEKARZ CZY JAK TO JEST?
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Jesli chodzisz do lekarza ginekologa prywatnie to musisz isc do rodzinnego zeby dal ci skierowanie a jesli na NFZ to powinien ci ginekolog dac skierowanie.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    chodzę prywatnie, czyli bede musiala isc do rodzinnej, szkoda ze ona przeyjmuje 0d 8-13 jak jestem w pracy:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Te badania prywatnie nie sa drogie wiec ja np wole zrobic prywatnie niz sie po osrodku platac gdzie sa same zarazki!!!Ale to tylko moja sugestia.Zrobisz jak zechcesz!!!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    jelsi faktycznie nie sa drogie to fajnie:)moge przebolec:) gorzej jak sie zbierze tu 30, tam 20, tam 15 i za calosc zabule 150zł to juz niefajnie
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ja płacę za morfo i mocz 19 zł
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja za to powiedziałam o ciąży rodzinie w 4 miesiącu,mój narzeczony trochę wcześniej. Z tym,że jego rodzina przyjęła to bardzo pozytywnie i ciepło. Moja nie za bardzo. Wszyscy byli w negatywnym szoku i chyba mieli nieco inne "oczekiwania" wobec mnie. Ciotki i wujkowie bardzo się ucieszyli,pytali czy dziecko się już rusza,jaka płeć,czy zdrowe, ale niestety usłyszałam wiele nie miłych słów i opinii na temat tej ciąży od najbliższej rodziny.
    ---
    Również gratulacje dla nowych Mam :smile: ,a ja już 16 na liście :bigsmile: ach.. I jutro zaczynamy 8 miesiąc..:smile:
    ---
    Dziewczyny,dziś miałam pobieraną krew z prawej ręki i chciałam się zapytać czy to możliwe,żeby pielęgniarka zle wbiła się w żyłę? Cały dzień boli mnie ręka,nie mogę zginać,ani podnosić nic ciężkiego,bo jakiś paraliż bolesny mnie łapie :confused: Jeszcze nigdy tak nie miałam i zawsze jakoś to pobieranie szło.Dziś odkąd się wbiła poczułam palący ból i boli do teraz..
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mnie kiedys pękła zyła ale nie podczas pobierania krwi tylko znieczulenia ogólnego, bolało zaje.... :confused: i siniak ogromny przez pare tygodni, ale nie wiem, czy podczas pobierania tez może sie tak zrobić
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeNov 16th 2011
     permalink
    czesc, od 20 mam skurcze:) czyli cos sie ruszylo:) nie jestem pewna czy to te wlasciwe. Zaczely sie po prysznicu (wiec juz drugi raz sie nie kapalam) najpierw co 10minut a za chwile co 8 i co 5 i tak trwaja do teraz ale chyba sprobuje sie polozyc spac, wzielam 2 nospy i jakby byly zadsze, tak co 10 minut znowu, sama nie wiem. dam znac jutro jesli nie urodze, ale jakos nie che mi sie wierzyc ze rodze, ze to juz...najwazniejsze ze cos sie ruszylo, strasznie nie chce przenosic
    --
     permalink
    dzien dobry wszystkim:))
    lecia trzymam kciuki i czekamy na wiesci:))) byc moze juz jestes rozpakowana;))

a co do skierowan na wyniki to ja chodze do ginki prywatnie i tez robie wyniki prywatnie:)) mocz i morfo 15zl:) no wiecej placilam jak byla toxo, cytomegalia:)
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny, proszę poradźcie mi coś, bo już sama nie wiem co robić :cry:

Jestem w 15 tygodniu ciąży.

Od ok.7tc nie potrafię umyć zębów, gdyż pasta podrażnia mi tylnią część podniebienia :( wówczas zaczynają się wymioty żółcią (myję zęby przed śniadaniem).

Starałam się myć zęby, aby pasta nie docierała aż do gardła, ale to nie takie proste :( czasami się udawało, a czasami (tak jak dziś) kończyło wymiotami...

Pytałam gina - kazał zmienić pastę na płynną (np.Vademecum), nie pomogło :sad:
    Zmieniłam szczoteczkę na obrotową - także nie pomogło :sad:
    Próbowałam nawet myć zęby pastą dla dzieci o smaku jabłka - odruchy wymiotne też się pojawiały...
    I tak dzień, w dzień...
    A najgorzej jest wieczorem, po kolacji...

Proszę, poradźcie coś...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 16th 2011 zmieniony
     permalink
    Ooo, Lecia, kciukasy za Was!

Dzień drobny wszystkim :)

Cherry Lady - też Ci chciałam poradzić pastę dla dzieci, bo one mają inny smak... Ale zdrowie zębów cholernie ważne w ciąży, żeby Ci się próchnica nie wdała :(
    --
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Lecia trzymamy kciuki!!!
    Ja za mocz i morfo place 12 zl
  3.  permalink
    The_fragile: Ale zdrowie zębów cholernie ważne w ciąży, żeby Ci się próchnica nie wdała :(

No właśnie, ważne... Póki co zęby mam zdrowe, ale jak tak będę myła je "po łebkach"
    to już za miesiąc dziury wychodzić będą :/
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O, Cherry Lady, przyszło mi jeszcze jedno do głowy - a może nitka? Kiedyś mi dentystka mówiła, że jak jestem w podróży i nie ma opcji, żeby umyć zęby po posiłku, to mogę użyć po prostu nitki!
    --
  4.  permalink
    The_fragile: O, Cherry Lady, przyszło mi jeszcze jedno do głowy - a może nitka? Kiedyś mi dentystka mówiła, że jak jestem w podróży i nie ma opcji, żeby umyć zęby po posiłku, to mogę użyć po prostu nitki!

Nitkę używam, fakt, ale ona czyści tylko przestrzenie między zębami, a osadu już nie przecież :(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No też racja... To chyba pozostaje Ci przemęczyć się i myć po łebkach :sad:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.