Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 10th 2007
     permalink
    Izunia z tego co wiem to np w centrum czy instytucie matki i dziecka w Warszawie a takze na naszym oddziale noworodkowym jest zasada ze dziecko musi wazyc 2kg i wiecej a takze samodzielnie oddychac i miec wyrobiony odruch ssania i wtedy moze wyjsc, nawet jesli by tylko 2tyg lezalo.
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Jesli jest tak jak Ania pisze -top pozostaje nam zaciskać kciuki, żeby malsuzki izuni szybko nabierłąy wagi, uczyły sie ssać i płucka coby pieknie działały :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    AniuM to dokładnie mi pediatra powiedziała - zobaczymy jak się sprawy mają jutro.

Vall ja jestem młodą mamą i to nie doświadczoną - ale zdecydowanie PODWÓJNĄ hihihihi
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Aaaa paluszki już sobie wkładają do buziuniek, ale ssać nie umieją - ale jak pediatra powiedziała są na dobrej drodze !! Ijak się je mizia po policzkach to otwierają buziuńki - jessiuuu tak słodziutko wyglądają :crazy:
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    No zdecydowanie Izunia, zdecydowanie :bigsmile:

Dobra dziewczynki - 3mać kciuki - ja zmykam po mału się szykowac i na egzamin :neutral:wrrr alez mi się nie chce :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Vall ja również trzymam kciukaski za Ciebie i BĄBELKA w brzusiu !! Powodzenia na egzaminie i NIE dziękuj !! :wink::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Vall trzymam kciuki! Izunia chłopaki to twrde sztuki a wdomu.....hmm dadzą Ci jeszcze popalić!
    Aniu wygoń cholerstwo a te 3 -4 tyg szybko zlecą mi zresztą też :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    oj jak ja bym chciala juz tulic naszego Kacperka :)) normalnie nie moge sie doczekac juz :)) kupilam farby dzisiaj i w sobote malowanko pokoiku :))

a co do tabletelk to ja tez dostalam :) Ascofer na to zeby nie popasc w anemie po porodzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Dziewczynki melduje, że juz po egzamie :bigsmile:
    4,5 w protokole - obniżone za brak brytyjskiego akcentu :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewczyny jestem zalamana... uslyszalam w tv wlasnie ze na 15maja jest planowany strajk lekarzy a my mamy wizyte w Instytucie Matki i Dziecka... mam nadzieje ze uda mi sie na jakis inny termin wizyte przelozyc bo jak nie to sie wsciekne chyba :cry:

Vall gratulacje :) wiadomo bylo ze zdasz takze teraz reszta pojdzie jak z platka... a co do akcentu bylo twierdzic ze masz amerykanski kanadyjski albo i australijski :P
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Aniu - kurcz enie wiem jak z tmy strajkiem - ale może w takich miejsach, przy tak specjlaistycznych konsultacjach strajk, strajkiem ale przyjmują. Poza tym słyszałam, ze około 300 szpitali będzie w nim uczestniczyc - a z tego co mówili to jest to połowa wszytskich jakie są - może akurat ten Wasz nie strajkuje!!! Zadzwoń, zapytaj... Ja 3 mam kciuki:whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeMay 10th 2007 zmieniony
     permalink
    Ania najlepiej zadzwoń i sie zapytaj , ja mam akurat wizytę u alergologa 21 maja , kiedy to ma się rozpocząć strajk ciągły, pani w przychodni powiedziała że oni nie strajkują , ale z panią doktor to róznie może być , raz sobie przyjdzie a raz nie. Wkurzyłam się bo przeciez ja musze wziąc pół dnia urlopu żeby pójśc z dzieckiem do lekarza , a pani doktor może po prostu sobie nie przyjść to jest jawna kpina a oni jeszce podwyżek chcą ! Pokażcie mi biednego lekarza !
    No ale lepiej Ania zadzwoń i sie dopytaj mam nadzieje ze usłyszysz " my nie strajkujemy"
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie no bede dzwonila tyle ze tam dodzwonienie sie graniczy czesto z cudem, moj M musi dac znac dzisiaj czy we wtorek bedzie czy nie bo chlopak ktory ma jakiekolwiek pojecie o jego dzialce jest na zwolnieniu bo ma noge zlamana i musialby przyjsc... mam nadzieje ze sie do nich dodryndam i jednak takie instytucje jak Instytut Matki i Dziecka nie przytepuja do strajku... odezwe sie jak cos sie wywiem

ps. Gabrycha znowu chora, 38temp kaszel i bol gardla.. idzie zwariowac :(
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    no u nas to samo Ania mała tak w nocy kaszlała że o mało płuc nie wypluła, dobrze że wczoraj bylismy u lekarza , leki 50 zł , zobaczymy czy pomogą, M tez chodzi ledwo od wczoraj go gardło drapie , mnie zaczęło dziś , znając zycie to wszyscy się rozłożymy , nie wiem czemu tak jest, ale zawsze jak mała cos złapie to to jest takie dziadostwo że od razu nas starych rozkłada.
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeMay 11th 2007
     permalink
    cześć dziewczyny. ale pogoda wrrr. dopadła mnie jakaś grypa i byłam od poniedziałku na chorobowym - dzisiaj dopiero pierwszy dzień w pracy w tym tygodniu. ale się odzwyczaiłam od pracy:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewcyzny jestem mega zdolowana :( IMiD przystepuje do strajku 15maja i wstepnie wyznaczyli wizyte na 22maja tyle ze nie wiedza czy wtedy nie przystapia juz do tego starjku generalnego na stale... siedze i rycze :cry: boje sie co bedzie dalej bo czas ucieka
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    U nas odpukać wszyscy zdrowi :wink:
    Aniu a na sosnę Gabrysia uczulona czy nie? Bo jak nie to ja co roku robię syrop z pędów młodych lub szyszeczek zielonych zasypuje cukrem 1:1 potem zlewam sok jak się już cukier rozpuści - tak mniej więcej 2 miesiące stoi na słońcu- i daję młodemu przez jesień zimę i wiosnę po łyżce dziennie noi w tym roku tylko raz mi się przeziębił ale obeszło się bez antybiotyku więc może ta natura pomaga :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Muszę chyba napisać do tej naszej Myszorki bo ćoś się M ociąga ze zdjęciami ich maleństwa a my byśmy już chciały podziwiać.....
    --
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Aniu przykro mi, że tak wyszło z tym IMiD... ale nie możesz się zamartwiać..kochana... Nalezy miec nadzieje, ze w końcu Minster podjemie rozmowy z lekarzami, moze osiągna jakiś kompromis :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 11th 2007 zmieniony
     permalink
    Bozzzziiieee to już naprawdę są kpiny !! Jak już tak mają źle Ci lekarze to i owszem niech walczą o swoje, ale dlaczego kosztem PACJENTÓW i to czasem nawet tych MALEŃKICH :devil::devil::devil:
    Ja dziś będe w ICZMP i zapytam czy oni strajkują i jak to się odnosi do OITN na którym leżą synalki :shamed:

Vall gratulacje za egzamin :flowers:
    AniuM 3maj się dzielnie, napewno wsio się ułoży !! :kissing:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    ja też mam nadzieję że to wszystko się wyjaśni.....
    --
    •  
      CommentAuthormala_mi
     permalink
    Jestem załamana :sad: Przed ciążą zadbałam o to, by mieć wszystkie ząbki wyleczone. Okazało się, że trafiłam na jakiegoś konowała... Pojechałam kilka dni temu na pogotowie stomatologiczne z wielkim bólem zęba i okazało się, że ząb jest do usunięcia. Był źle zaplombowany, źle oczyszczony, wogóle wszystko było fatalne. I trzeba jak najszybciej usunąć, by się stan zapalny nie rozsiewał. We wtorek idę do gina po zgodę na usunięcie zęba. Tak się boję :cry: Żeby to dziecku nie zaszkodziło... Choć ponoć teraz mają jakieś specjalne znieczulenie to strach o maleństwo i tak jest :(

Powiedzcie, czy któraś z Was miała usuwany ząb w ciąży??
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Nie maiałam mała mi iwspółczuję ci tego bólu i strachu o maleństwo :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    podobno teraz jest ok ze znieczuleniami. W "M jak mama" pisali, żeby dali tylko specjalnie znieczukenie i będzie ok.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Mala Mi sa specjalne znieczulenia dla kobiet w ciazy. kolezanka ktora zaliczyla wpadke leczyla zabki w ciazy a jeden (zab madrosci) rwala bo gin jej powiedzial ze lepiej wyrwac niz trzymac i zakazac organizm i ze jak sie nie usunie to jakes tam bakterie moga nawet na dziecko przejsc... swoja droga moja sis jest pomoca dentystyczna w stanach i tam sie nie rwie zabkow jedynie w 9 miesiacu. u nich podaja znieczulenia przez cala ciaze i nie ma tak jak u nas ze jak leczyc to w 2 trymestrze najlepiej... w kazdym badz razie jesli dentysta bedzie wiedzial ze jestes w ciazy to na pewno tak wsyztsko dobierze ze bedzie dobrze, nie martw sie o dzidziusia bo jemu nic nie zagraza w takim wyapdku...
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Byliśmy dziś u naszych SZKRABIKÓW !! Tak śliczniusio spały sobie, a Filipka z mężykiem kangurowaliśmy [czyli tuliliśmy go w ramionach]. Szymonek ma już odstawione leki od wczoraj - jutro chłopaki mają badani kontrolne więc będe dzwoniła do pediatry - trzymajcie kciukaski aby wyniki wyszły ok.
    A za dwa tyg synalków zbada okulista i laryngolog :wink:
    Nio i dobra wiadmość chłopaki przybierają na wadze: Filip 1640 gram a Szymon 1810. Hmmm Szymon przegonił brata. Są jesio karmione przez sonde 30 - 33 ml co 3 godzinki. A ja dziś zawiozłam Malcom trzy słoiczki mojego mlika tyle ile mam tyle im dam !! Jutro wyjeżdżam będe dopiero w pon - wt.
    Miłego weekendu Kochane i do następnego papatki.
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Super Izunia :)

Dziewczyny jak gin sprawdza długoś szyjki macicy?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Izunia - super na wadze szkraby przybieraja. Myslisz ze pielegniarki beda podawac twoje mleko zamiast mieszanki?? ja mowiac szczerze ostatnio cos powatpiewam w ta nasza KOCHANA sluzbe zdrowia :confused:

100krocia mi gin sprawdza to badaniem ginekologicznym ale kiedys slyszalam ze moze sprawdzic tez to na badaniu usg dopochwowym chociaz we wszytskich znanych mi przypadkach bylo to typowe badanie.
    •  
      CommentAuthormala_mi
     permalink
    Dzięki dziewczyny :kissing: Antybiotyk u mnie nie pomógł, więc stąd decyzja o usunięciu. Mam iść do chirurga szczękowego w Instytucie Stomatologii. Tam ponoć mają doświadczenie w usuwaniu zębów u ciężarnych. Ale strach jest... O maluszka, bo dentysty się nie boję.

Izunia, świetnie, że dzieciaczki tak przybierają na wadze :)

100krocia-u mnie też podczas badania na fotelu sprawdza szyjkę.
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeMay 12th 2007
     permalink
    Izunia cieszę się że maluchy przybierają i leki oddstawiają zuch chłopaki! Teraz trochę cierpliwości i będziesz ich miała w domu!
    --
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    mała_mi współczuje tego zęba :hugging:

ale tak jak dziewczyny pisza, sa specjalne specyfiki dla ciężarówek :confused:

Ja wczoraj przezyłam mega ból głowy - migrene, chyba od tej pogody, wichrów... myslam, ze padne - miewałam migreny wczesniej, ale wtedy mogłam się szprycowac silnymi środkami..tym razem musialam poprzetsac na paracetamolu...ehhh..było okropnie, w nocy tez się ratowałm pigułami..ale dziś jest już ok - na szczęscie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 12th 2007 zmieniony
     permalink
    Dzięki dziewczyny !!

AniuM nio nawet się ucieszyły, że przywieźliśmy z M mliczko :wink::bigsmile: tam naprawdę są super "piguły" jak to mówi mój M. Dziś już udało się odciągnąć prawie 100 ml :crazy::clap::cheer: a nie ma jesio końca dnia !! Myślę, że laktacja się rozchulała i bardzo się cieszę :thumbup:

Mała Mi ja również współczuję za zębolka, ale trzymam moooćććno kciukaski aby wsio było giciuś :peace:
    Vall mnie ginek sprawdzał szyjkę na każdym USG [dopochwowo] a raz poprzez badanie palpacyjne :wink:

Hmmmm idę wypić kawkę inkę z Mężykiem - buziaczki zajrzę później :winkkiss:
    •  
      CommentAuthormala_mi
     permalink
    Vall, Izunia-dzięki :)

Izunia, super, że mleczka masz coraz więcej :) Będziesz mogła wykarmić swoje maluszki piersią. Czy jednak dokarmiania sztucznym też będą wymagały?

------
    Pochwalę się, a co tam ;) Zrobiłam dziś pierwsze zakupy dla maleństwa :) Kupiłam 3 bodziaki i 1 rampersa. Ale zaszalałam :tooth:
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 13th 2007
     permalink
    Hello w niedzielny wieczorek !!
    Właśnie wróciliśmy z M z Łodzi i jestem taka szczęśliwa bo dziś 13 maja tuliłam dwa moje bobaski :crazy::crazy:
    Są tacy cudowni i najważniejesze, że wsio idzie w dobrą stronę.
    Szymcio waży już 1870g a Filipek goni bracisza 1700g. Dziewczyny ja trzymałam Filipcia a M Szymcia a potem była zmiana :clap::cheer::clap::cheer::clap::cheer:
    Jesteśmy szczęśliwi baaaaaaaaaaaardzio :thumbup:
    Miłego wieczorka kobitki !! Wkleiłam fotoski MALUSZKÓW !!

Mała Mi ja dowożę im moje mleczko, ale oni i tak dokarmiają je mieszankami - ale zawsze cosik z mojego mają, choćby na podwieczorek :swingin:
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Izunia :jumping::jumping::jumping:

Rewelacyjne wiaodmości - :cheer:

:clap::cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    witajcie dziewczyny ja już w domku z moim Matim.Dobrze że jest już po wszystkim, czujemy się dobrze i nie ma to jak w domu.
    Magg mój M posłal zdjęcia, może podaj jeszcze raz mail, to wyślę znowu.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeMay 13th 2007 zmieniony
     permalink
    Izunia - świetnie!
    To musiała być wspaniała chwila dla was wszystkich - SUPER!:clap::swingin::swingin::swingin::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Myszorka witaj!

Ale ci zazdroszczę!
    Jak tam mały, spokojny, czy raczej rozbrykany?
    Urodziłaś siłami natury, jak długo to trwało?
    Jak będziesz miała chwilkę to napisz coś więcej o porodzie i o swoim synku!:bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Myszorka welcome back :) no to teraz daj nam znac czasami jak tam sie u was sytuacja rozwija :) mam nadzieje ze czujesz sie w miare dobrze. nie moge doczekac sie fotek :)

Izunia - ciesze sie ze chlopcy rosna i wcinaja mamine deserki!! teraz oby szybciutko wyszli z inkubatorow i dolaczyli do rodzicow w domku zycze.

Iwa a ty tak bardzo nie zazdrosc Myszorce bo sama zaraz sie 'rozsypiesz' :) mozemy juz pewnie dni i godziny odliczac :) zreszta ja juz tez powoli zaczynam odliczanko nasze i licze ze za tydzien juz dokladna date poznam nawet!

a tak w ogole dla poprawy waszych poniedzialkowych humorkow.... haslo na dzisiaj CZERWONA WODA....

zadzwonilam wlasnie podac w spoldzielni stan licznikow i mowie panu adres nazwisko a on do mnie stan licznikow prosze na co ja inteligentnie "no to tak czerwona woda" i nagle smiech wielki i jego i moj. myslalam ze mu nie dam rady stanu licznika podac tak sie smialam. na co pan bardzo dowcipny - to teraz stan niebeiskiej poprosze :tooth:
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Iwa już wam wszystko pisze
    wszystko zaczęło się we wtorek 8 maja, rano byłam w pracy do 11 a potem jeszcze jechalam na zakupy i już tam mnie coś zaczęło brać, ale myślalam że się najadłam za dużo obiadu. Wróciłam do domku, ugotowałam jeszcze zupe na następny dzień i mówie idę się troszkę położyć i jak się położyłam zaczęło się mokro robić.Wody zaczeły odchodzić. Akcja zebrania i się jazdy do szpitala. O 18-15 byłam już na oddziale.Niestety zero postępu akcji rozwarcia i ścierania się pochwy.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Witaj AniaM!
    Wiem, wiem ja już też niedługo będę miała swoją dzidzię, ale już nie mogę się doczekać!:wink:
    Przez wekend strasznie spuchły mi stopy i ręce, chyba woda zatrzymuje mi się teraz strasznie w organizmie! Dziś po 15.00 odbieram swoje ostatnie wyniki - zobaczymy czy będą ok!
    Pozatym idę dziś na jedne z ostatnich - chyba - zajęć w szkole rodzenia! Mój mąż się śmieje, że jak chcę tam ćwiczyć to może on na wszelki wypadek weźmie torbę, to będziemy mogli od razu zejść tylko piętro niżej i urodzić! Pod szkołą rodzenia jest oddział położniczo - ginekologiczny - gdzie będę rodzić! DOWCIPNIŚ!!!!:wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeMay 14th 2007
     permalink
    Dostawałam kroplówki, badana byłam z 15 razy, ktg przez 18 godzin słuchałam. Mąż był przy mnie cały czas, noc była straszna, zmęczona i co chwilę budzona mocnymi skurczami, traciłam przytomność. Rano dalej małe postępy. Kolo 11-30 rozwarcie na 7,5 cm a to już tyle godzin trwało. Ordynator proponuje cesarkę ze względu na małe rozwarcie i już tak długi czas od momentu odejścia wód płodowych. Zgadzam się na ZZO bo chce małego zobaczyć zaraz po wyjęciu z brzuszka.
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
     permalink
    Moment kiedy pokazuja dzidziusia jest cudowny, potem już ubranego jeszcze raz pokazują. Jestem szczęśliwa.
    Pierwsza doba - najgorsza, leży się nieruchomo przez 24h.
    Potem już coraz lepiej, zaczynam się ruszać, coś do jedzenia na 3 dzień. Dzidzia już przy mnie.
    Napiszę tak jednym słowem dobrze że już po wszystkim, Mati zdrowy, ja odzyskam siły i wielkie podziękowania dla mojego M który był przy mnie cały czas:whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 14th 2007 zmieniony
     permalink
    Myszorka najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo i ze ordynator was nie trzymal i nie probowal wszelkimi silami przekonac do porodu naturalnego jak to robia w wielu szpitalach. wymeczylas sie strasznie biedaku ale teraz twoja nagroda jest juz w ramionach.
    Jakbys mogla to napisz mi dlaczego lezenie 24godz zalecili? wszedzie czytalam o 12godz... matko ja tyle nie wyrobie bez widzenia malenstwa :( czy zalecili ci czyms konkretnym smarowac rane i ogolnie jakies specjalne wymagania byly? bede wdzieczna za info jak znajdziesz odrobine sily
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Myszorka srasznie się cieszę że już jesteście w domku i wszystko gra! Ale też jestem w szoku że kazali Ci leżeć 24 h ja leżałam bez ruchu 12h a i tak przynosili mi młodego do karmienia.... ciekawe.
    Niestety zzdjęcia nie doszły a teraz już pewnie wstawisz je na forum więc poczekam jak wszystkie :wink:
    Jeszcze raz gratulacje i napisz jak tam młody się spisuje!
    --
    •  
      CommentAuthorVall
     permalink
    Myszorka :kissing: jak miło Cię widziec :cheer:

Wspaniale że jesteś już z maluszkiem w domu i czujecie sie dobrze :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorelli
     permalink
    myszorka :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeMay 14th 2007 zmieniony
     permalink
    Myszorka witaj Kochanie !!
    Cieszę się MAMUSIA, że już po ... jak tam synalek - dużo zdróweczka dla małej MYSI !!:flowers::winkkiss:

Witajcie :grouphug:
    Jaki ładny u mnie poniedziałek - pospało mi się troszkę dłużej :bigsmile:
    Czy ja Wam pisałam, że M wczoraj pierwszy raz już przewijał Filipka - hmmm chyba mi to umknęło z całej tej wczorajszej euforii :wink: i powiem, że spisał się na medal !!
    Tak dzidziolki ładnie przybierają na wadze, jak osiągną 2 kg będą karmione smoczusiem a nie przez sonde. Niedługo przeniosą ich z INTENSYWNEJ na Opiekę Ciągłą i Pośrednią - ważne, aby Szymcio "nie zapomniał" o równym oddychaniu, bo u takich maleństw jesio zdażają się bezdechy - choć naszym BĄBLOM się to nie przytrafiło, ale dmuchać na zimne !!
    Miłego dzionka KOCHANE !!
    •  
      CommentAuthorKona
     permalink
    Myszorka, serdecznie gratuluję :smile: Cieszę się, że obydwoje dobrze się czujecie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Izunia, czekamy na zdjęcie! Myszorko, gratulacje, uważaj na siebie i nie noś na razie niczego!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.