Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 21st 2011
     permalink
    Talinka: na NFZ mamy tylko 2 poradnie ;)

a no chyba, że tak
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Słuchaj, a może macie jakiś luxmed w okolicy? Badania i tak kosztuje więc może w tym luxmedzie mają warunki i robią wymaz na miejscu?? W Wawie na Szernera wymaz kosztuje 40zł czyli niewiele więcej niż w szpitalu w Białej (33zł). Miałam tam jechać jutro ale jednak pojadę do BP.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    madrill: Słuchaj, a może macie jakiś luxmed w okolicy?

Nieee... najbliższy w Gdańsku - 40km stąd.
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    No to nie wiem. Zadzwonisz do szpitala, dowiesz się czy robią i jak, najwyżej spytasz gdzie możesz dostać pałkę z probówką ;)
    Nie martw się na zaś!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Staram się nie martwić :tongue:
    Zaraz do szpitala zakręcę
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no wlasnie zdobadz te paleczki i sama pobierz, jedna z dupki ,jedna z pipki. przynajmniej tak u nas robilam sama tez sobie pobieralam...ciezko z brzuchem bylo hehe. najlepiej robic miedzy 35-37 tyg ciazy bo wynik wiarygodny na 5 tyg-status tej bakterii jako komensala moze sie zmieniac z tyg na tydzien niestety..
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja też bym za wszelką cenę starała się zrobić ten wymaz... najlepiej zadzwonić do szpitala a tam pewnie dowiesz się co z czym się gryzie:)
    ja dziś mam lenia i cały czas leże ale mała się nie poddaje:D:D niedawno tak wariowała jak by chciała w biodro mi wejść:shocked::bigsmile: już potrafi tak się kręcic że boli nie powiem i tak tak wiem że będzie tylko coraz lepiej:devil::smile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No i buba - do szpitala mam przynieść już gotowy wymaz od gina - oni nie pobierają.
    Czyli jutro obdzwonię ginów - na NFZ też spróbuję... może się uda.... ech
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    mi wyszedl pozytywny w 35 tyg i wkoncu wzielam antyb przy porodzie a ze odmowilam penicyliny wzielam clindamycin, trzeba conajmniej 4h przed urodzeniem wziasc zeby ochronic dziecko...u mnie bylo krocej bo szybki porod wiec w sumie wzielm go niepotrzebnie..dziecko na szczescie ok; podobno tylko jedno na 200 dzieci matek nosicielek zachoruje..z tego 1 z tych dzieci umrze..wiadomo jesli cgodzi o wlasne dzieco lepiej nie ryzykowac ale mowie..u nas antyb nic nie dal
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Ja akurat jestem w 37w1d więc ostatni dzwon dla mnie na to badanie. Dobrze, że gin dał mi tą pałeczkę. Jeszcze zadzwonię jutro do szpitalnego lab mikrobiologii żeby się dopytać.
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Talinka - w takim razie powodzenia w kombinowaniu wizyty lub pałeczki!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
    • CommentTimeNov 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Talinka - z racji tego, że pracuję na mikrobiologii i owe posiewy w kierunku GBS wykonuję
    to mogę powiedzieć Ci, że jeśli nie znajdziesz żadnego ginekologa, który mógłby Ci pobrać wymaz to sama sobie spokojnie możesz go pobrać (ja sama zawsze sobie pobieram wymazy z pochwy [z kanału szyjki zawsze lekarz] ).

Wymaz ten nie jest pobrany z kanału szyjki (bo z kanału szyjki hoduje się Neisseria gonorrhoeae
    tylko z pochwy - wystarczy jak kupisz sobie w aptece wymazówkę z żelem
    [ http://www.fhkonkurs.pl/product.php?id_product=283 ] (tzw. podłożem transportowym) do pobrania,
    mała fiolkę soli fizjologicznej NaCl [ http://optimed1.com/product.php?id_product=25 ]
    oraz parę rękawiczek jednorazowych.

I dalej działasz już sama :) Umyj wejście do pochwy :wink: , później ręce, włóż rękawiczki, dodaj kilka kropel soli NaCl na wacik wymazówki, rozchyl wejście do pochwy (najlepiej jest w pozycji leżącej pobierać wymaz) i włóż wymazówkę do pochwy, pocierając wacikiem o ściany pochwy. Wyjmujesz wymazówkę, wkładasz do żelu, opisujesz probówkę i zanosisz do laboratorium. Koniec :)
    Dodam jeszcze, że takie samodzielne pobranie nie wpływa na wiarygodność wyniku. Jeśli GBS jest w pochwie to nawet z najmniej dokładnego pobrania przez lekarza zawsze go wyhodowałam :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O!!!! Dzięki!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Cherry_Lady: rozchyl wejście do pochwy (najlepiej jest w pozycji leżącej pobierać wymaz) i włóż wymazówkę do pochwy, pocierając wacikiem o ściany pochwy.

już sobie wyobraziłam tą czynność w 9 miesiącu ciąży :smile:
    w moim przypadku było by to awykonalne :devil:
    w przypadku Talki pewnie też , nie Talka ? :tongue:

ale to zawsze ktoś może pomóc hehehehe :cool:
    --
  1.  permalink
    TEORKA: ale to zawsze ktoś może pomóc hehehehe :cool:
    w takim razie niech Mąż pomoże :) mi mój też raz pobierał ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: w moim przypadku było by to awykonalne w przypadku Talki pewnie też , nie Talka ?

hehehehe damy radę :bigsmile: przecież mamy nie poproszę, nie? A mój R. to o 6 do pracy zasuwa, więc za wcześnie na pobieranie :bigsmile:

eee spoko - dam se radę sama - zrobię tak, jak wkładam tabletki do pochwy - jedna noga na kibel i już :devil:

a w ogóle - brałam do wczoraj Nystatynę - ile odczekać, żeby mi nie zaburzyło wyników? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny, jeśli chodzi o wymaz z pochwy...ja też w tym tygodniu to zrobię-SAMA! Dzwoniłam do zakładu mikrobiologii w szpitalu i laborantka poinformowała mnie, że najlepiej zrobić wymaz z pochwy i odbytu (dla pewności mamy i maluszka) za łączną kwotę 18 zł. Odbiorę od nich wymazówki, pobiorę próbki i zawiozę- dla zainteresowanych instrukcja obsługi :)

http://www.biziel.pl/images/biziel_mikrobiol_Pobieranie_wymazow_w_kierunku_Streptococcus_agalactiae.pdf?PHPSESSID=2cea03da4c2bff8acb251028e470682d
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    Hej! No ja właśnie też dostałam patyka do włożenia i zaniesienia do lab. Jednocześnie dostałam gynalgin na upławy. I teraz nie wiem, czy najpierw brać ten gynalgin a potem zrobić wymaz czy zrobić wymaz a potem gynalgin. Bo już kurcze jestem 37/38tc...??
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Talinka, swoją drogą, ta Twoja gin nieźle zakręcona jest. No ale chyba Ci mówiłam, że ona ma w mieście kiepską opinię.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Josaris: Talinka, swoją drogą, ta Twoja gin nieźle zakręcona jest. No ale chyba Ci mówiłam, że ona ma w mieście kiepską opinię.

Nooo.... teraz już wiem, że po porodzie do niej nie wrócę na bank - no way!
    Będę próbowała dostać się do Pro-Feminy w szpitalu.

Swoją drogą - gdybym nie wiedziała tyle stąd np. to pewnie byłabym zadowolona z prowadzenia ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bahel: I teraz nie wiem, czy najpierw brać ten gynalgin a potem zrobić wymaz czy zrobić wymaz a potem gynalgin.

No widzisz, a ja dziś skonczyłam Nystatynę i teraz nie wiem ile odczekać :devil:
    --
  2.  permalink
    Talinka: A mój R. to o 6 do pracy zasuwa, więc za wcześnie na pobieranie :bigsmile:

Talinko, spokojnie możesz pobrać sobie wymaz tuż po kąpieli dzień przed oddaniem próbki :) GBS (i inne bakterie) przeżywają w podłożu transportowym do 4 dni, więc luuz ;) Tylko po pobraniu trzymaj wymazówkę w temp.pokojowej (nie w lodówce), bo bakterie generalnie lubią ciepło (dojrzewają w 35,2 st.C).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Oo! To dobrze wiedzieć :bigsmile:
    Kupię zatem jutro potrzebne "narzędzia" i zatrudnię mojego do pobrania :devil:
    --
  3.  permalink
    Witam:) znów tyle czytania, że hej:)
    gratulacje dla Wydry:)
    są jakieś wieści od Mereza?
    ech widzę, że problemy z wymazami, dziwne, u mnie bez problemu w szpitalu robią i za niedużą kasę, bo 15zł, a jak wyhodują bakterię to się dopłaca za antybiogram 20zł:)
    ale przykro mi z tego powodu, bo jestem służba zdrowia i mi głupio, że lekarza tak olewają ważne dla nas badania:(
    też już miewam bóle miesiączkowe i takie uciążliwe jakby ukłucia w pipce, a jak się zasiedzę to mi się ciężko wyprostować, bo mnie takie jakby skurcze w kroczu łapią, ale kolejka się zmniejszyła, więc już pora:)
  4.  permalink
    Talinka: a w ogóle - brałam do wczoraj Nystatynę - ile odczekać, żeby mi nie zaburzyło wyników? :wink:

Nystatyna nie wpływa na wzrost paciorkowca GBS, tak więc nic nie musisz odczekiwać :)
    Na wyniku na pewno nie będziesz miała wyhodowanych grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida spp. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hawrankowa83: są jakieś wieści od Mereza?

jak będą wieści to pewnie Teo podrzuci :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry_Lady: Nystatyna nie wpływa na wzrost paciorkowca GBS, tak więc nic nie musisz odczekiwać :)

Dzięki!!!! Jesteś nieoceniona! :kissing:
    --
  5.  permalink
    hawrankowa83: ech widzę, że problemy z wymazami, dziwne, u mnie bez problemu w szpitalu robią i za niedużą kasę, bo 15zł, a jak wyhodują bakterię to się dopłaca za antybiogram 20zł:)

W szpitalu na oddziale ginekologii pobierają czy w laboratorium lekarz? Bo na pewno nie diagnosta lab. czy technik, bo nie ma takiego prawa.
    --
  6.  permalink
    Talinka - mówię tylko co wiem, a że tęskno mi do moich bakterii to chociaż tak mogę pomóc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hi hi dobrze wiedzieć, że są tu osoby z taką wiedzą :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    bahel: czy najpierw brać ten gynalgin a potem zrobić wymaz czy zrobić wymaz a potem gynalgin

A ja mam podobny problem bo dostałam macmiror complex też na upławy ale chyba skoro wybieram się w czw na wymaz, to zacznę go brać po wymazie... Tak na logikę...

Zresztą jeszcze tego cholerstwa nie zakupiłam bo drogie :/ Aż nie wiem czy nie zadzwonić do gina i nie spytać czy nie wziąć gynalginu bo mam jedno całe opakowanie...
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    hawrankowa83: kolejka się zmniejszyła, więc już pora:)

:wink:
    --
  7.  permalink
    Cherry_Lady: W szpitalu na oddziale ginekologii pobierają czy w laboratorium lekarz? Bo na pewno nie diagnosta lab. czy technik, bo nie ma takiego prawa.

w laboratorium pobierają, lekarz to nie jest na pewno, chyba to była pielęgniarka, ale nie wiem do końca, ale dobrze pobrała, bo ja jestem pielęgniarką to wiem z czym się to je:)
    a w ogóle to Cherry chylę czoła za fach:) ja jestem m.in. pielęgniarką łącznikową epidemiologiczną na oddziale, ale te wszystkie gram ujemne i dodatnie to dalej dla mnie magia i ciągle muszę doczytywać:)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    helo mamy:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    hawrankowa83: w laboratorium pobierają, lekarz to nie jest na pewno, chyba to była pielęgniarka, ale nie wiem do końca, ale dobrze pobrała, bo ja jestem pielęgniarką to wiem z czym się to je:)

no tak, zapomniałam, że przecież pielęgniarka (położna) pobiera takie wymazy ;)

hawrankowa83: ja jestem m.in.pielęgniarką łącznikową epidemiologiczną na oddziale

e, to wiesz co się z czym je :)
    No tak - Gram(+), Gram (-) :):):)
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
     permalink
    madrill Zresztą jeszcze tego cholerstwa nie zakupiłam bo drogie :/ Aż nie wiem czy nie zadzwonić do gina i nie spytać czy nie wziąć gynalginu

A on Ci po badaniu przepisał czy na pałę? Bo mi na pałę co mnie strasznie wkurzyło. Ale ten gynalgin chyba zawsze jest przepisywany kiedy nie wiadomo czy grzybek czy bakteria. Jeśli ten macmiror też przepisany na pałę to skoro drogi to może faktycznie zadzwoń do gina i spytaj... Albo poczekaj co wyjdzie z wymazu? Chociaż to może za długo czekać...

A jakie masz te upławy, że tak spytam....?
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    bahel: A jakie masz te upławy, że tak spytam....?

Jasnożółte.. Żadnego swędzenia. I tak, przepisał mi na pałę. Tak samo jak ostatnio gynalgin.

Teraz to już nie zacznę brać bo w czw idę wymaz zrobić. A potem może spytam gina bo mam tego samego dnia ktg. Nie wiem.
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    witam wieczorowa pora:)) ja po usg wrzucialam Wam fotke Jasia:)) wszystko bardzo ladnie:) zadnych odchylen od norm:)) poprostu jestem cholernie szczesliwa z tego powodu:)) teraz jeszcze w 30tc:))
    --
  9.  permalink
    ja miałam wyhodowaną Cadidia albigans, która powoduje drożdżyce, i niestety Nystatynka to mi już nic nie pomogła, dostałam krem dopochwowy jednorazowy w takim wielgachnym aplikatorze, drogi był 38zł, jak na razie skuteczny, a już wiem nazwę Gynazol:)
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    no mi tez bylo trudno samej przez brzuch ale dalam rade hahha, potem fajnie sie wspomina takie akcje;))
    --
  10.  permalink
    Ewelinda a ile wazy Jas? Ciesze sie, ze wszystko dobrze!!!!!!!!!!!!!! Ja jutro ide na polowkowe to tez zobacze malucha!!!!
    --
     permalink
    Jas wazy cale 380g:))
    --
  11.  permalink
    Woow! To kawal chlopa! :wink:
    Ciesze sie razem z Toba!
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    hawrankowa83: ja miałam wyhodowaną Cadidia albigans, która powoduje drożdżyce, i niestety Nystatynka to mi już nic nie pomogła

O, ale dostałaś to jak już było wiadomo co tam Ci się czai w środku?

Bo tak to rozumiem. A nie przepisywanie na pałę - a może pomoże. Nawet nie wiem czy te upławy, które mam można zaliczyć do "złych upławów". Na papierze są jasnożółte. Nie mają złego zapachu ani nic mnie nie swędzi. No ale powiedziałam o nich. A ten po prostu mi przepisał jak się ubierałam po usg. I nawet nie zdążyłam go spytać co to za lek i dlaczego.

Rozumiem, że przed porodem musi być czyściutko w pochwie bo inaczej może coś dziecku się stać?

I jeszcze pytanie - może ktoś wie - a jeśli ja zacznę brać lek i zacznie mi się szyjka rozwierać to czy ten lek znajdujący się w pochwie nie zagraża dziecku?

Może to głupie pytania, ale nie znam na nie odpowiedzi a lekarza zapytam dopiero w czwartek...
    --
     permalink
    Woow! To kawal chlopa!

oj kawal kawal:)) tylko dlaczego On tyle wazy a mi przybralo sie 8kg:shocked::)))
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    dziewczyny, ap ropo tycia to ile przytyłyście ? bo ja się trochę obawiam bo moja mama w ciąży przytyla 30 kg, moja siostra 18 kg... i tak sie zastanawiam ze ja sie chyba nie podniose jesli tyle przytyje...
  12.  permalink
    Madrill lek już dostałam na podstawie wyniku, ale ja miałam świąd, a upławy tak jak Ty:)
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    ja do tej pory przytyłam nie całe 3 kilo z czego pierwsze dwa do 11 tygodnia-przez napady głodu:devil:

ale spoko w pierwszej ciąży teżtak spokojnie zaczynałam a ostatecznie złapałam prawie 20:shocked:
    nie wiem jak- szczerze to nikt nie wie bo sie nie chwaliłam a przy moim 180cm nie było aż tylu widać.
    --
  13.  permalink
    ja jestem 11kg na plus, a już czekam na poród:)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.