Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    •  
      CommentAuthorTres
    • CommentTimeNov 24th 2011 zmieniony
     permalink
    No właśnie - mi się marzą zwykłe potrawy gotowane duża szybciej:bigsmile: A możliwość gotowania na parze to dodatkowy plus:wink:
    Ja porównywałam właśnie z Tefala (jest kilka modeli), muszę spojrzeć też na inne.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 24th 2011 zmieniony
     permalink
    Talka, ale nie wiem czy to taki super pomysł,żeby na siłę po porodzie stosować silny antyperspirant...
    Organizm się poci, bo wydala wodę zgromadzoną przed porodem. Jeśli w ciągu dnia będziesz stosowała antyperspirat to bankowo pot zaleje Cię w nocy...
    No niestety taki urok czasu po porodzie. Ale to trwa chwilę, tak ok 1-2 tyg. W sumie da się przeżyć. Ciesz się ,że nie rodzisz w upalne miesiące.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeNov 24th 2011
     permalink
    Hmmm, a może to i racja? :wink: he he - no wezmę ze sobą, zobaczymy jak będzie :devil:
    --
  2.  permalink
    Ale przecież perfumami pryskać się nie musimy, a je to dopiero czuć całkiem mocno może być. Ale kulka pod pachy? To Talinka z Vichy jest też opcja bezzapachowa... Też ok, bo używam jednej i drugiej wersji... Raz ta, raz ta, obie działają... A zapach żelu pod prysznic to zazwyczaj szybko umyka. Przynajmniej mnie się tak zdaje, dopiero gdy po kąpieli się wybalsamuję to wtedy zapach jest na dłużej. Zwłaszcza po moim ulubionym waniliowym - uwielbiam...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Talinka: Próbowała któraś ziai bloker?

Ja go używam, ale to nie jest taki zwykły antyperspirant. Stosuje się go tak samo, jak np Etiaxil- czyli dwa razy w tygodniu na noc.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Jaheira: Talka, ale nie wiem czy to taki super pomysł,żeby na siłę po porodzie stosować antyperspirant...

Wg mnie też ciężko będzie zwalczyć akurat ten pot. Talinko, nie szukaj niczego specjalnego, nie ma sensu. To się musi wypocić i już. Ja używam anyperspirantu, który na co dzień jest bardzo skuteczny a przez 2 tygodnie po porodzie czy go używałam czy nie to na to samo wychodziło.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    agael77: Stosuje się go tak samo, jak np Etiaxil- czyli dwa razy w tygodniu na noc.

O! Tego to nie wiedziałam! :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Myślę Tres, że gotowanie w takim garnku trochę odciąży młode mamy od siedzenia w kuchni... Zawsze więcej czasu dla dzidziusia... Jak tak czytam jakieś art. w gazetach to same plusy takie garnki, ale ciekawa jestem jak jest w praktyce, czy warto... Ale chyba się skuszę jednak... Ten drugi Tefala (droższy) wydaje się na prawdę ok...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzięki za opinie babulki! :kissing: I znów o jakąś tam wiedzę jestem mądrzejsza :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Kurde i zrobiłyście mi "smaka" ma szybkowar. ten z Tefala mi się podoba... Ale na razie muszę odpuścić, bo dziś kupiliśmy ekspres do kawy. Trzeba znów uzbierać kasę :wink:
    --
  4.  permalink
    Na razie uciekam. Będę jutro rano bo dziś chyba już nie... Pewnie tylko włączę rano kompa, wejde na forum i z 300 postów będzie do przerobienia. :bigsmile::bigsmile: Jutro pierwsza część przeprowadzki do nowego mieszkania oczywiście na terenie Wrocławia na razie... Miłego wieczorku, paa
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O! A jeszcze pytanie kulinarne mam, bo reklamę akurat dojrzałam :D
    Próbowała któraś "Pizzerinek" ? Dobre to? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    O! A jeszcze pytanie kulinarne mam, bo reklamę akurat dojrzałam :D
    Próbowała któraś "Pizzerinek" ? Dobre to? :bigsmile:

Ja nie próbowałam, bo wydaje mi się,że nie warto- sama możesz zrobić ciasto na pizzę a z niego małe placuszki.Pracy tyle samo co przy pizzerinkach.
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    No, ja też bym chętnie po przypomnieniu mi dziś o nim już zamawiała, ale muszę przekalkulować kaskę. Mimo iż szybkowar był ostatnio przedmiotem pilnie analizowanym, to trochę odpuściłam, a nawet dopuściłam do tego, że mój M. zmówił sobie gramofon, o który jęczał już jakiś czas - wyczuł moją chwilę słabości i skwapliwie z niej skorzystał!:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Stanowczo za wolno piszę - zanim sklecę jakąś odpowiedź, już kilka postów przede mną:wink:
    Ja też uciekam, bo M. do domu wraca i chyba trzeba coś do jedzenia zrobić:bigsmile: I postarać się nie przyznawać do tego, że wróciłam dziś wcześniej niż planowałam z pracy, bo cały ten czas przy komputerze został spędzony:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No wlaśnie jestem ciekawa czy to czas oszczędza. Sama pizzę już robiłam kilka razy i wyszła nawet nawet :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Tres: Ja też uciekam, bo M. do domu wraca i chyba trzeba coś do jedzenia zrobić

Ja już mam wszystko przyszykowane - czekam tylko na "sygnał", że R. będzie za ok. 30 minut - to wstawię ziemniaki :devil:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    TEO posikalam sie ze smiechu:)) jestes kobieto niesamowita:)) za te Twoje teksty kiedys ludzie beda gruba kase placic:))

a ja wrocilam z pracy zjadlam zupe i oczywiscie juz ja zwrocilam nie wiem co ze mna za cholera:(((( ide poleze bo czuje ze zaraz znow:(
    --
  5.  permalink
    Anula to o czym piszesz za 3 czy 4 tysiące to jest Thermomix (my dostaliśmy od babci na prezent slubny) fajny bajer, bo i ciasto urobi, zupę ugotuje, lody z mrożonych owoców, ale bardzo drogi, sami byśmy nie kupili, a szybkowar to gar, gotuje szybko, bo się go szczelnie zamyka i się wytwarza próżnia w środku, ponoć fajny na dania jednogarnkowe, ale trzeba umieć w nim gotować, może się kiedyś skuszę na taki, a teraz trzeba się naszykować na lekkie dania dla matek karmiących piersią:)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jadę zaraz odebrać wyniki testu "glukozowego" - trzymajcie kciuki, żebym "słodka" nie była :)
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Były już Teo gatki to teraz będą Teo lewatywki :bigsmile:

Co do wady wzroku i badań Teo nie jest to obowiązkowe, ja wykonałam gdyż lekarka dla świętego spokoju chciała jeszcze to sprawdzić a wadę mam -4.0 jedynie.
    --
  6.  permalink
    ewelinda29: oczywiscie juz ja zwrocilam nie wiem co ze mna za cholera:(((( ide poleze bo czuje ze zaraz znow:(
    --

Ewelinda ja mam co dzien to samo... a dzis apogeum! :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hej! a ja dzisiaj ulepiłam chyba ze 100 pierogów ruskich :wink: Poleżałam troszkę bo oczywiście z sił opadłam i zaraz lecę z mężem do kina:bigsmile:
    --
     permalink
    Biedronka wiem co to jest przeciez tyle czasu wymiotowalam od rana do nocy ale juz sie odzwyczailam:(( normalnie szok przezywam tak mi niedobrze...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no i juz znam różnice między termomixem, parowarem i szybkowarem :bigsmile:
    ten szybkowar brzmi kusząco, tyle że ja mam już tyle gratów w kuchni...
    a mnie znowu brzuch twardnieje... co chwile... na przemian w wystająca dupka mojej małej zołzy :devil::devil:
    --
     permalink
    anula widze ze masz taka mala zolze jak ja malego:)) poprostu jak pozygam sie to on wtedy harce tam przewraca sie a mnie znow bleee:)) a Jaskowi chyba sie podoba ta zabawa:((
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, pomocy - odebrałam wyniki tego testu glukozowego. I mam tylko coś takiego bez wartości referencyjnych / norm:

Oznaczenie po 50g glukozy po 1 h
    Glukoza (jedn. tradycyjna) 163,9 mg / dl
    Glukoza (jedn. Sl/ SI?) 9,1 mmol / l

Pamiętam z tego co pisałyście, że powyżej 140 to jest niedobrze? :(

Mam wizytę dopiero za tydzień, więc będę wdzięczna za Wasze rady...
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda29: poprostu jak pozygam sie to on wtedy harce tam przewraca sie a mnie znow bleee:))

hehe
    szczerze współczuje tych wymiotów, jezu chyba ci niedługo przejdzie?? ileż mozna... musisz poprosić jaska żeby łagodnie ci żołądek pomasował :wink:
    --
     permalink
    anula ja myslalam ze juz mi przeszlo bylo raz na tydzien od 16tc a od kilku dni jest znow pol dnia:(( a Jasiek niekoniecznie chce mnie sluchac chyba:(( tlumacze dziecko miej litosc matke masz tylko jedna:))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aha, a możliwe, żeby mi na czczo badania nie zrobili? Dla mnie to jest dziwne, bo mam wyniki TYLKO po obciążeniu, a nie mam wyniku na czczo - a przecież powinien być jakiś odnośnik... Nic z tego nie rozumiem :(
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Teo - jesteś the best :bigsmile:
    Ale powiem Ci, że mam dokładnie takie same odczucia względem lewatywy - też miałam przed laparo i dobrze, że kibel był blisko i wolny :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Talinka pizzerinki są do du... spody wyszły twarde jak podeszwa.
    Ja wróciłam z gimnastyki dla ciężarnych - było fajnie, zmęczyłam się trochę i już mi się oczka kleją.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    The Fragile, słyszałam, że obciążenia 50-tką nie robi się na czczo, ale nie wiem jakie są odpowiednie normy dla tego obciążenia....
    Z tego co wiem większość stosuje już 75-tke.
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Talinka, bloker mam, jest tanim antyperspirantem, ale dla mnie za silny. Dwa razy spróbowałam i potem kurw...cy dostawałam tak mnie pacha swędziała. Zdecydowanie polecam Vichy - niezawodny. Nieraz są fajne promocje na allegro, dwa w cenie jednego
    --
     permalink
    The Fragile Viicki ma racje ze sie 50 nie robi na czczo, ja wlasnie teraz dostalam na krzywa cukrowa i dodatkowo zaznaczone badanie na czczo, oddzielnie badanie po obciazeniu 50:)) ale nie znam sie do konca tylko spojrzalam na kartke swoja:)) ide kapac sie i poleze zanim zygawka wezmie bo czuje ze jeszcze wezmie:((
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    kolezanka poszukuje bliźniąt do sesji noworodkowej - wiecej na stronce http://annapawleta.blogspot.com/ :)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeNov 25th 2011 zmieniony
     permalink
    Witam wszystkich. Dzisiaj kolejny dzień pod tytułem: "Kochanie, łazienka jest moja"
    Dzisiaj moja mama przyjeżdża w odwiedziny więc troszkę sobie pogadam bo tak to z psem poranki spędzam...
    Ja narazie chyba nic nie przytyłam, a chyba nawet schudłam bo mi z czterech liter zjeżdżają spodnie sprzed ciąży :/ ostały mi się jedne niezjeżdżające (wczoraj i dzisiaj ubrałam te sprzed ciąży bo tamte były w praniu i co i modliłam się żeby dojść do domu ze spodniami na czterech literach)... ale napewno wrócę do tych spodni sprzed ciąży :) a może i większych takowe też mam bo ostatnio (czyli od marca tego roku) bardzo schudłam więc stare spodnie jeszcze są :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dzięki dziewczyny... No nic, czekam na wizytę u lekarza, mam nadzieję, że mi da skierowanie na to 75, a nie od razu do diabetologa. Dieta mnie nie przeraża, ale boję się insuliny...

Łezunia - współczuję tego "łazienkowania" :(
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    The_fragile: Dieta mnie nie przeraża, ale boję się insuliny...

spokojnie, na razie nie panikuj
    na pewno trzeba powtórzyć to badanie, już maglowałyśmy ten temat, że teraz od razu dają skierowanie na 75 bo 50 często trzeba powtarzac, więc pójdziesz i chlapniesz te glukozke jeszcze raz :) warto sprawdzić cukier przed, ale były tu dziewczyny, które tak nie robiły, ale jak chcesz być spokojna i wiedzieć ile masz na czczo to sobie zrób i po 2h jeszcze raz i wtedy powinno być poniżej 140
    ale gdybyś miała więcej, to tez nie panikuj, to nie koniec świata i nie od razu insulina tylko dieta przede wszystkim :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie z tego co pamiętam, to pisałyście, że część z Was powtarzała jeszcze raz.

Z dietą dam radę, nawet bym była zadowolona :) Dobra, nie panikuję :D Dzięki kobitki!
    --
  7.  permalink
    hawrankowa83: a teraz trzeba się naszykować na lekkie dania dla matek karmiących piersią:)

To akurat, szybkowar byłby idealny do szykowania lekkich, zdrowych dań na parze z zachowaniem witamin. Hmm, wydaje się idealny na okres karmienia piersią...

Viicki: Zdecydowanie polecam Vichy - niezawodny.

Widzisz Talinka, tak jak wcześniej pisałam. :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    katarzynah1987: Viicki: Zdecydowanie polecam Vichy - niezawodny.
    Widzisz Talinka, tak jak wcześniej pisałam.

No to jak obie polecacie.... to muszę spróbować! :bigsmile:

A my się witamy w 37 tygodniu - meldujemy, że jesteśmy donoszone! (i proszę mi tu zaraz nie wyjeżdżać, że nie, bo już pisałam kilka razy, że zależy wg jakiego źródła) :cool::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talka, źródło źródłem a wg standardów szpitalnych, które wszędzie są takie same, gdyby Twoja córeczka zechciała się dziś urodzić to byłaby wcześniakiem.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a to też różnie, bo słyszałam, że jeśli miałaby tyle, a tyle kg (nie pamietam ile) to już nie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    :cheer: 37 tc

Talka najlepiej jak będziesz dalej używała antyperspirantu co dotychczas. Blokery często powodują alergie a jeszcze po porodzie będzie huśtawka hormonów .
    --
  8.  permalink
    iwrowe: kolezanka poszukuje bliźniąt do sesji noworodkowej - wiecej na stronce http://annapawleta.blogspot.com/ :)

Szkoda, że jestem dopiero w 17 tygodniu, bo na pewno zgodziłabym się, ale może Mareza będzie chętna, w końcu na dniach będzie rodzić :):)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sabakuma - z Ziaji już zrezygnowałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Co do Vichy i innych kosmetyków typu La Roche, Nuxe, Bioderma etc. ponieważ swego czasu uczestniczyłam w badaniach nad tymi kosmetykami mogę je zdecydowanie polecić, natomiast jest jedno ale zaczynając stosować właśnie te kosmetyki jak również te z wyższej półki musimy się liczyć z tym że mogą wystąpić problemy skórne kiedy będziemy chciały wrócić do kosmetyków standardowych z naszych pólek sklepowych. Zawartość wody,kolagenu oraz wszystkich innych witamin w tych kosmetykach jest naprawdę rewelacyjna i nasza skóra bardzo szybko przyzwyczaja się do tego standardu.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinka: a to też różnie, bo słyszałam, że jeśli miałaby tyle, a tyle kg (nie pamietam ile) to już nie :cool:

Tzn. jak dla mnie sztucznie naciągana radość... Ale spoko... Nie moja ciąża...
    Po prostu wg mnie skoro większość źródeł i szpitali przyjmuje skończony 37tc jako granicę donoszenia ciąży to tego warto się trzymać.
    Ja nie chciałabym trafić do szpitala, w którym właśnie trzymają się tego 37tc i tłumaczyć,żeby nie robili z mojego dziecka wcześniaka bo jakieś, gdzieś tam źródła mówią inaczej...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.