Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    Ależ ja się nie zamierzam kłócić :)
    Tak samo jak z ginką nie kłócę się, gdy mówi, że jestem w 36tc - spoko :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    jaheira - talka jest niereformowalna w tym temacie :bigsmile:
    ja cały czas twierdzę, że dzis kończy 36 tydzień a jutro będzie pierwszy dzien 37 tygodnia :bigsmile:
    ale talka wie lepiej :bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ojej no.... dajcie mi się cieszyć na swój popaprany sposób :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mój R. też jak w sobotę mu powiedziałam, że jestem w 9 miesiącu stwierdził, że nie, bo jeszcze nie był to 23. 11 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    jak dla mnie to możesz być nawet w dziesiątym :bigsmile: jesli ci to przyniesie choć trochę radości :bigsmile:
    pare dni temu w ddtvn mówili o japonkach, które w ciąży sa 10 mcy :bigsmile: bo tam sie jakos inaczej liczy, miesiace księżycowe czy cuś... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No bo ciąża trwa 10 ms księżycowych :devil: nie słyszałaś o tym? :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Zraz dojdziemy do tego że jesteśmy jak słonice 21m-cy pytanie czy indyjskie mają tyle samo co afrykańskie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ja sie wypowiem jako diabetyk, obciążenie 50-tką jest nie miarodajne przy takim wyniku pewnie czeka cię powtóka z 75-tką i powinno być minimum 3 punktowe tzn na czczo, po 1 h i po 2 h
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    abortaW: i powinno być minimum 3 punktowe tzn na czczo, po 1 h i po 2 h

no ja tak miałam, trzy razy mnie kłuli :sad: ale jakos przeżyłam :smile: i te 2 godz siedzenia też przeżyłam, a myslałam, że nie dam rady :bigsmile:
    poród pewnie tez jakos przeżyję :bigsmile:

ojej dziewczyny dzięki!! właśnie zrozumiałam, że DAM RADE!!! :devil::devil::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Jaheira: alka, źródło źródłem a wg standardów szpitalnych, które wszędzie są takie same, gdyby Twoja córeczka zechciała się dziś urodzić to byłaby wcześniakiem

tadek urodził się w 37tc i nie został uznany za wcześniaka! 56cm długo, 3450 wagi.
    Lekarz już w 35tc powiedział, że Mały jest donoszony, bo już wtedy ważył 3kg, płuca były ok, mogłam rodzić w każdej chwili bez strachu.
    Więc jak widać nie tylko tygodnie decydują o tym czy dzieciątko jest donoszone czy nie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,ja też bym powiedziała,że dopiero jutro zaczynasz 37 tydzień :smile: No mimo wszystko, Gratulacje :smile: Już meta przed Tobą.
    ---
    Dziś na 17.00 mam usg. Może dostanę prezent i w końcu się dowiem kto tam siedzi :crazy:
    ---
    Noc przespana cała.. Nie ma to jak się obudzić z dobrym humorem :wink: Nawet maluch jakiś spokojny :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hussy: Dziś na 17.00 mam usg. Może dostanę prezent i w końcu się dowiem kto tam siedzi :crazy:
    ---
    Noc przespana cała.. Nie ma to jak się obudzić z dobrym humorem :wink: Nawet maluch jakiś spokojny :smile:

wszystkiego naj no i zaciskam kciuki za usg:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziękuję :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    lece wrzucic mój inaczej wygladajacy [wg mnie] brzu do galerii
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Husssy ja już zaciskam kciukasy!!!!!!!!!!!!! no moze będzie ta niespodzianka i się dowiesz kto tam w brzuchu harcuje :D:D:D
    --
    My wczoraj mielismy ostatnie genetyczne :) Maksiu w 30t5d ważył 1440g :) to chyba taki mały średniaczek, co??? wszystko w porządeczku i nawet sie dowiedziałam, że MAKS MA JUŻ WŁOSKI!!!!!:tongue::tongue::tongue::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    AbortaW - bardzo, bardzo, baaardzo dziękuję :)

Hussy - wszystkiego najlepszego, życzę Ci, żeby się maluszek "odsłonił" dzisiaj :D
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzien dobry...
    a ja dalej wymiotuje dalej niz widze czwarty dzien z rzedu i juz mam dosc;(((( do jasnej cholewki ilez mozna:(((

odebralam wczoraj wyniki bilirubina calkowita 0,47 mg/dl (norma 0,20-1,20)
    ALAT 16IU/I (norma 0-34)
    ASPAT 17 IU/I (norma 0-31) wiec sa dobre czyli moze ta anemia mnie omija i nie jest tak zle jak ginka mnie nastraszyla:(( zelazo bedzie w poniedzialek:) (ale dzis wygrzebalam wynik zelaza z 19 wrzesnia 143 (35-150) wiec dziewczyny chyba zle nie jest:((nie wiem juz glupia jestem:((
    --
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeNov 25th 2011 zmieniony
     permalink
    O! A ja myślałam, że alat, aspat i bilirubinę robi się żeby sprawdzić czy nie ma cholestazy...
    Bynajmniej ja w tym celu robiłam/robię
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    tzn to są chyba próby wątrobowe:D:D a ewelinda niestety nie mam Ci jak pomóc najlepiej jak byś z wynikami poszła na konsultacje była bys spokojniejsza!! a te twoje wymioty to straszna sprawa.....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewelinda, współczuję strasznie, ale tak jak dziewczyny mówią - ja też robiłam te badania kilka tygodni temu i to było na cholestazę, tzn. próby wątrobowe...
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Ewelinda na wymioty lekarz też może coś przepisać, coś bezpiecznego. Niestety nie pamiętam nazwy... Kiedyś kolega mówił, że jego żonę bardzo długo męczyło i dostała jakiś specyfik, który smakował jak kreda ale pomagał... :) Także może poproś lekarza? Bo nie widzę sensu tak się męczyć..
    --
  1.  permalink
    The_fragile: No nic, czekam na wizytę u lekarza, mam nadzieję, że mi da skierowanie na to 75

ja też miałam po 50 glukozę podwyższoną, ale po 75g już było ok, więc będzie dobrze:) na pewno dostaniesz skierowanie najpierw
    błędem jest nie zrobienie cukru na czczo przy jakiejkolwiek krzywej, bo na tym polega filozofia tego badania, ale to już kwestia uczciwości przychodni, zapłacone z NFZ i tak mają za dwa pobrania, no i jestem za tym, żeby faktycznie ginekolodzy zlecali od razu 75g glukozy:)

na lekkie gotowanie polecam parowar:) ja mam w Thermomixe, ale to drogo wychodzi, bo prąd ciągnie, teraz mam garnek nierdzewny do gotowania na parze, koszt ok 100-200zł zależy jaki chcemy, ja mam za 70zł, jestem zadowolona, mięsko pychotka, służę radą w przepisach jakby ktoś chciał
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ewelinda,wiem co czujesz.Sama do piątego miesiąca wymiotowałam po kilka razy dziennie cokolwiek bym nie zjadła i czegokolwiek bym się nie napiła :sad: Teraz tylko mdłości poranne zostały i trzymają nadal.
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    Ja Alat i Aspat robiłam biorąc tabletki żeby określić kondycje wątroby, wyniki widać, że są ok, ale tych wymiotów nie zazdroszcze, jeśli nie miną to idź do lekarza bo może trzebab będzie Cie nawodnić.
    Kochane mam ogromny problr\em i krępujący może znajdzie się ktoś kto dzieli mój ból i też ma te przeklęte hemoroidy!!!!! Od dwóch dni nie wyrabiam z bólu, wcześniej było ok choć mam to dziadostwo od 2 lat to jakoś był spokoj teraz powróciły, spotkam sie z lekarzem dopiero w środe, do tej pory chyba zwariuje, czytam w necie że podobno Posterisan pomaga i jest bezpieczny w ciąży, czy któraś mam może doświadczenie w tym temacie???:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    tusia1984: przeklęte hemoroidy!!

Kilkanaście stron temu wałkowałyśmy ten temat ;) Ale poczekaj, zaraz Ci napiszę nazwę maści jaką można stosować. Bo mimo, że mi przeszło "naturalnie".. Postanowiłam spytać gina czy jest jakaś bezpieczna maść. Idę szukać nazwy :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: po kilka razy dziennie cokolwiek bym nie zjadła i czegokolwiek bym się nie napiła Teraz tylko mdłości poranne zostały i trzymają nadal.

O kurka! To nieźle Was męczy! Mi tylko zostały nudności, jeśli jestem rano baaardzo głodna. Tak to jest ok.
    --
  2.  permalink
    madrill: O! A ja myślałam, że alat, aspat i bilirubinę robi się żeby sprawdzić czy nie ma cholestazy...

między innymi, to może też świadczyć o zaburzeniach związanych z zaburzeniami metabolizmu wątroby, stanem zapalnym, marskością itp. ni jak się ma do anemii
    a może Ewelinda masz jakieś problemy z żołądkiem? biedna jesteś, ja Cię też rozumiem, bo mam refluks żołądkowy i I trymestr jechałam do rygi codziennie wieczorem, a przed ciążą ze 3 lata, aż się przeleczyłam
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hawrankowa - ja w prywatnej przychodni robię, więc myślałam, że zrobią "komplet" - sama się zdziwiłam, że na czczo nie ma, bo chyba powinno się do czegoś porównać...

Ale dzięki ogromne za uspokojenie, może ta 75 już będzie dobra :) I nie zrobię tego błędu co przy tym badaniu, że wieczorem późnym jeszcze jadłam kolację, bo to chyba też mogło wpłynąć...?
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Kurcze mam nazwę, ale na razie nie mogę jej rozszyfrować... wrrr Jeszcze chwila, może dojdę...co to za nazwa
    --
    •  
      CommentAuthorhawrankowa83
     permalink
    nie zrobię tego błędu co przy tym badaniu, że wieczorem późnym jeszcze jadłam kolację

masz jeść normalnie, bez ograniczeń, bo masz badanie:) bo o to chodzi, żeby wiedzieć jak organizm sobie radzi przy normalnym jedzeniu, a nie przy diecie:)
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    The fragile, no ja właśnie tez jestem z tych już "nielicznych" dziewczyn które miały zleconą 50-tkę, ale byłam w lepszej sytuacji, bo mi pobrano też na czczo, a potem po godzinie. Odniesienie było dobre, więc nie musiałam już robić z 75-tką. Ale tak jak dziewczyny piszą, to 50g jest o wiele mniej miarodajne i mam nadzieje, że z 75g wyjdzie ci wszystko w normie!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    tusia1984: też ma te przeklęte hemoroidy

a propo hemoroidów... bo ja mam straszne zaparcia od jakiegos miesiąca... no i pare razy miałam malutka kropelke krwi na wkładce, ale wczoraj... wczoraj normalnie poleciała mi żywa czerwona krew :sad: i to całkiem sporo :sad: nic mnie tam nie boli bardziej niz ostatnio... i nic nie czuję, chociaz odbyt na pewno mam bardziej "na wierzchu" niż przed ciąża... ale chyba jakies naczynko mi pękło wczoraj? to coś strasznego? boje się zeby sie nie nabawic hemoroidow... ale juz naprawde nie wiem co robic :sad:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    tusia1984 już mam - lek nazywa się avenoc... Ja pytałam gina o bezpieczną maść..
    O tak to wygląda
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hawrankowa - wiem, ale akurat tego dnia się wyłamałam i zjadłam o 23 :D A normalnie jem o 20 maks. Ale może to faktycznie nie ma wpływu?

Najgorsze jest to czekanie kilka godzin, wczoraj w przychodni mało nie zemdlałam z głodu (ja z tych, co bez śniadania nie wyjdą z łóżka ;))). A to tylko godzina była :D A tu dwie... No nic, dam radę, wezmę ze sobą kanapki, żeby szybko "po" zjeść ;)
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    anula36 - poradź się lekarza, naprawdę... Skoro nic Ci nie pomaga na te zaparcia a hemoroidy u Ciebie zaczną się przez nie tworzyć to nie jesteś w stanie nic zdziałać dietą :( Dlatego potrzebujesz pomocy lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    madrill :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthortusia1984
     permalink
    anula36 próbowałaś syrop laktuloza mi gin go zalecil, ale te dzidostwo było szybsze.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Wklejam listę, bo znów się zawieruszy

Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)

Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka ????????)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    paprykowa 27.04.2012
    Cherry_Lady 6.05.2012
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 15.05.2012
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    Hanny - 4.06.2012
    norah 13.06.2012
    wielgosz 21.06.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    Osorya
    ally1381
    patrycja219
    P_Madzia
    Kakai
    sliwson

Paula była 3 godziny temu, a mycha 18 godzin temu.... no ciekawam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Widzę że jeszcze trochę a będę pierwsza ;) Ale mi się nie śpieszy :)
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    tusia1984: laktuloza

tego akurat nie, ale piłam Duphalac - to chyba to samo :sad: i oczywiście pierwszego dnia pomógł a potem znowu dupa :sad:
    --
  3.  permalink
    a mnie się ta lista co raz bardziej podoba, jest nadzieja, że już wkrótce mnie na niej nie będzie:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hi hi no jeszcze trochę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    hawrankowa83: jest nadzieja, że już wkrótce mnie na niej nie będzie:)

myślę że to więcej niż nadzieja :bigsmile: ja tam jestem w stu procentach pewna, że niedługo z niej znikniesz :bigsmile:

a ja w pierwszej 20 :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cherry Lady jest dwa razy na tej liście, ja wiem,że ma bliźniaki, ale ... .2 razy?! :wink:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    karinazosia: Cherry Lady jest dwa razy na tej liście, ja wiem,że ma bliźniaki, ale ... .2 razy?!

szlag by to! :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja polecam parowar Tefal, o ten. Mam, używam, super sprawa na szybkie gotowanie całego obiadu na raz, no i zdrowo, w sam raz po porodzie i przy karmieniu piersią.

hawrankowa, możesz podzielić się przepisami tutaj?

A co do wspomnianej wagi granicznej wcześniaka/noworodka donoszonego - 2500 g.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hawrankowa - ja w prywatnej przychodni robię, więc myślałam, że zrobią "komplet" - sama się zdziwiłam, że na czczo nie ma, bo chyba powinno się do czegoś porównać...

a pobraki Ci chociaż z palca mi sprawdziła najpierw z palucha żeby w ogóle sprawdzić czy może mi dać taką dawkę cukru żebym nie padła u nich jak kawka... potem pobrała normalnie kazała się napić i za 1 i za 2 powtórka.. też bałam się że zejdę z głodu ale wzięłam sobie laptopa i grałam we wszystkie gry jake mam i czas zleciał mi strasznie szybko:)
    --
  4.  permalink
    Talinka: karinazosia: Cherry Lady jest dwa razy na tej liście, ja wiem,że ma bliźniaki, ale ... .2 razy?!

szlag by to! :cool:

Ja to widziałam Dziewczyny, ale już mi się pisać nie chciało =)
    Ważne, że TP jest wpisany, choć pewnie i tak wcześniej urodzę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kate1: A co do wspomnianej wagi granicznej wcześniaka/noworodka donoszonego - 2500 g.

No to moja już na pewno ją przekroczyła! Skoro 10.11 miała 2300
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.