Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    Hehe, wieeeem, ale nie włażę tam, bo to uzależnia ;)))) Klikam link za linkiem i mija połowa dnia ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no to ok jak wyczaję to zawiadomię Cię na pewno :smile:

ale Mucha se może bardziej wymyślać bo jej facet ma niepolskie nazwisko [SORA] więc nie będzie się dziwne imię z nim kłóciło....

bo np mojego męża kuzynka za miesiąc urodzi córeczkę , której da na imię MIA
    a na nazwisko będzie miała KĄDZIOŁKA...
    więc słabo jak dla mnie
    ale już MIA SORA do przyjęcia [mimo, że i tak jestem przeciwna nadawaniu takich imion w Pl]
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dokładnie - jak pasuje do nazwiska to nawet brzmi "sympatycznie".
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
    • CommentTimeNov 28th 2011 zmieniony
     permalink
    To u nas w miescie jest Brajan Wieczorek... (pisany wlasnie tak)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Biedronka11: To u nas w miescie jest Brajan Wieczorek...

no i właśnie dlatego w Polsce powinien być zakaz nadawania dzieciom nie polskich imion :shocked::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Katarzynah - mi po infekcji tez sie robily takie twardnienia w pierwszej ciazy i okazalo sie, ze sa to przedwczesne skurcze. Dostalam fenoterol i lezalam na podtrzymaniu od szostego miesiaca. Bez paniki, ale nie lekcewaz tego, bo dzidek moze sie zechciec przedwczesnie ewakuowac, wiec lepiej pojdz do lekarza, niech to sprawdzi.
    Teorko - o Muszce i jej wywodach na temat porodu czytalam i mnie :devil::devil::devil::devil: bralo...
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    TEORKA: dwa miesiące przed terminem...

Termin miała na początek stycznia, a urodziła w końcówce listopada, więc wychodzi jakiś miesiąc z hakiem ... max. 5-6 tyg
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bewe82: Termin miała na początek stycznia, a urodziła w końcówce listopada, więc wychodzi jakiś miesiąc z hakiem ... max. 5-6 tyg

respect :tongue:
    ja tylko za pudelkiem powtórzyłam [cytat "Jej urodzona 2 miesiące przed terminem córeczka na pewno pozostanie na oddziale wcześniaków. "] , aż takich szczegółów [termin porodu] nie znałam hehhehhe :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Na jakimś plotkarskim pisali, że termin miała na początek stycznia:bigsmile:
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a to musiałam tego plotkarskiego nie czytać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Kozaczek donosi
    -- Mama M & N & W
  1.  permalink
    a co powiecie na Dżastina?;)
    Zakazac nadawania zagranicznych imion nie można, bo zniknęły by Tamary, Igorowie i Boryski;)
  2.  permalink
    The_fragile: Ty jesteś po połówkowym już, czy przed?

Tak tak. Jestem po połówkowym. Miałam 3 tygodnie temu. Wszystko było dobrze. Lekarz powiedział, że ciąża rozwija się prawidłowo.

TEORKA: moim zdaniem zdecydowanie powinien zmierzyć....

No właśnie. Mierzył na pewno poprzez USG na połówkowym (nie powiedział ile miała długości, ja kretynka nie zapytałam oszołomiona wiadomością, że będziemy mieć synka) ale wszystko było ok. A dziś nie zmierzył, miałam badanie na fotelu i tylko stwierdził, że grzybica i stąd mogły być te bóle wczorajsze i twardnienia brzucha... Jak wygląda mierzenie szyjki na fotelu? Może on to zrobił tylko nie powiedział ile? Sama nie wiem! Kurcze! Mi w ten sposób (na fotelu) jeszcze szyjki nie mierzył, z resztą zaglądał "tam" tylko wtedy kiedy mówiłam, że mnie coś swędzi itp. A wizyta przebiegała zwykle tak, że kierował na te badania różne i USG robił podczas, niektórych wizyt.

YPolly: mi po infekcji tez sie robily takie twardnienia w pierwszej ciazy i okazalo sie, ze sa to przedwczesne skurcze. Dostalam fenoterol i lezalam na podtrzymaniu od szostego miesiaca. Bez paniki, ale nie lekcewaz tego, bo dzidek moze sie zechciec przedwczesnie ewakuowac, wiec lepiej pojdz do lekarza, niech to sprawdzi.

No właśnie. Czytałam o tych skurczach, że w ogóle po 20 tc mogą się pojawiać (Braxtona - Hicksa czy jakoś tak) i sądziłam, że to to. Lekarz powiedział, że to może być spowodowane grzybicą. Dostałam Luteinę dopochwowo i Clotrimazolum (to też dopochwowo). Dziewczyny, jak stosować Luteinę? Lekarz powiedział mi jedynie żebym nie brała jednego i drugiego jednocześnie a w opakowaniu jest stosowanie ale nie znalazłam "propozycji" stosowania w mojej sytuacji i kurcze nie wiem jak to stosować, czy raz na dobę np. na noc czy więcej...:neutral::neutral:

W każdym bądź razie za dwa tygodnie mam się zgłosić. Jeżeli jednak bóle jakieś będą to za tydzień. A 12 grudnia idę na usg prywatnie do innego lekarza.
    --
  3.  permalink
    a Skrzynecka miala urodzic w polowie stycznia- przynajmniej tak mowila;)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katarzynah - a jaką masz dawkę Lutki? Ja brałam 2 razy dziennie po 2 tabletki (50mg) w odstępie 12 h...

Aaa - i nie wiem, jak to lekarz robi, ale mi bada szyjkę przy każdej wizycie, czy długa, czy zamknięta - nie wiem, jakim cudem jest to w stanie "wymacać"...
    --
  4.  permalink
    The fragile, mam Luteinę 50mg. 30 tabletek w opakowaniu. Dzisiaj włożył mi jakieś metalowe coś do środka robiąc badanie. Nie wiem jak to się fachowo zwie... Kurczeeee, nie wiem czy zmierzył ją czy nie. Cholera jasna!! :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No to ja też taką miałam :) Tylko ja brałam od początku ciąży prawie...

Wziernik? Może Ci zmierzył? W sensie - wymacał, czy zamknięta, czy twarda, itd.?
    --
  5.  permalink
    The_fragile: Alikia mi się kojarzy z kotem Alikiem...

mi też się z tym kojarzy :tongue::tongue::tongue:
    wg mnie powinna nazwać ją Viktoria, na cześć zwycięstwa, że doczekała się dzieciątka :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Wróciliśmy z wizyty 3471g mój Olo już waży i kolejny raz mamy pokazał swoje atrybuty :) Szyjka skrócona ale zamknięta . No to czekam do pełni :)
    --
  6.  permalink
    The_fragile: W sensie - wymacał, czy zamknięta, czy twarda, itd.?
    Kasiu, mi zawsze bada szyjkę na fotelu i patrzy czy jest twarda, zamknięta, no a potem na aparacie do usg. Zapytaj koniecznie na nast.wizycie, z pewnością będziesz spokojniejsza ! Ja jak teraz czytam o twardniejącym brzuchu zaczynam się bać :/ wszystko przede mną...
    --
  7.  permalink
    Sabakuma, maluszek ładnie waży. Sporo! Tylko pozazdrościć, że lada chwila WIELKI dzień! :smile:

Właśnie Fragile , na ulotce napisane cuś jest, że stosuje się do 18-20 tc. Pewnie zależy od powodu z jakiego trzeba ją przyjmować...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Cherry_Lady: Ja jak teraz czytam o twardniejącym brzuchu zaczynam się bać

mi tez zaczely sie skurcze juz od kilku dni, w sobote byly dosc czeste... nie wiem, czy to przemeczenie, czy nerwy (mialam kiepski dzien)... dzisiaj znacznie lepiej.
    jutro mam wizyte, wiec powiem o tym gince. mam nadzieje, ze z szyjka wszystko ok.
    a dzisiaj padam na twarz, zaczal sie nowy tydzien a ja czuje sie bardziej zmeczona niz w piatek, po calym tygodniu pracy... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katarzynah1987 - ja dopiero ją odstawiam w tym tygodniu :D

Sabakuma - łooo, dorodny maluch :D
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    ja apogeum skurczy miałam właśnie między 20 a 28 tygodniem. Brzuch twardnął mi wręcz non stop, przy każdym ruchu, chodzeniu, spacerze, tylko przy ćwiczeniach i leżeniu było ok. Oczywiście standardowo dostałam nospę fortę 3x1. Lekarz dopiero w 27tc zmierzył mi szyjkę miała wtedy 28mm, to mało, ale najważniejsze to to czy się nie skraca, moja się nie skracała a skurczę teraz mam już tylko sporadycznie (może 2-3 razy w tyg na ok 30 sek). Samo przeszło. U mnie skurcze były też bardziej odczuwalne dopóki mięśnie mocno trzymały macicę... teraz już puściły, brzucholek wywaliło do przodu i jest super :tongue::tongue::tongue::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bewe82: Kozaczek donosi

że Wam się chce te plotkarskie czytać :bigsmile: ja raz przeczytałam,że Jackson nie umarł i wierzyłam w to przez ponad rok.... od tamtej pory omijam szerokiem łukiem wszelakie pudelki i inne :bigsmile:
    Sabakuma: Wróciliśmy z wizyty 3471g mój Olo już waży

kawał chłopa :D
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A ja poznałam dzisiaj termin porodu- 1.07.2012 :bigsmile:

W końcu poznałam prawdziwy wiek ciąży- 9tyg i 1 dzień;) Maluch wyprzedził poprzednie badanie o 2 tygodnie,a wg suwaczka jest do tyłu o dwa;)
    Mam zdjęcie mojego brzdąca;D Jak się ruszał na badaniu!Piękny widok.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Osorya to dodaję ;)

Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    mareza 9.12.2011 (dziewczynka i chłopiec)
    madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)

Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    paprykowa 27.04.2012
    Cherry_Lady 6.05.2012
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 15.05.2012
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    Hanny - 4.06.2012
    norah 13.06.2012
    wielgosz 21.06.2012
    Osorya 1.07.2012
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    ally1381
    patrycja219
    P_Madzia
    Kakai
    sliwson
    nibriana

Pauli nie było 2 dni,
    2mycha1była wczoraj
    --
  8.  permalink
    Anaa z tym trzymaniem macicy przez mięśnie brzucha dałaś mi nadzieję, że właśnie przez to te skurcze są bardziej odczuwalne...
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Mam taką wątpwliość. Jestm w 6 tygodniu ciąży, a czuję takie pobolewania nieco powyżej pachwin przy nagłych ruchach. Kojarzę to tak samo jak bóle związane z rozciąganiem więzadeł macicy, ale takowe miałam w 2 trymestrze pierwszej ciaży. Chyba coś jest nie tak...:shocked:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Sabakuma jaki wielki czlowiek:))) super:))

Katarzyna widzisz ja wlasnie wrocilam od swojej ginki tez jak juz tu dzis pisalam od wczoraj mam dziwny bol brzucha w pachwimie prawa strona....brzuch mi sie spial moze raz na chwile ale poza tym nic...bylam u ginki i odrazu kazala klasc sie na fotel do mierzenia szyjki jest 33mm twarda i zamknieta:)) Jas plywa:) wszystko jest ok badala mnie jeszzcze takim dziwnym paskiem wkladala do pochwy i pytala sie jaki ma kolor zolty czyli prawidlowy zadnego stanu zapalnego nic.... dala zwolnienie do konca tyg zebym polezala i mowila ze to [ewnie wiazadla sie tak rozciagaja i dlatego tak boli bo z ciaza jest wszystko dobrze:)) no spe do 5 dziennie (zwykla nie forte) w razie mocnedgo bolu mam papawaryne i zlecenie na zastrzyki ale poki co nie musialam z niej korzystac i mam nadzieje ze nie bede musiaal:)) podsumowujac moze i u Ciebie wiazadla sie roziciagaja:))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nibri - udało się? :-)))) o kurczę! GRATULUJĘ WAM to po pierwsze!
    A co do bóli, hmm... w 6tc chyba jeszcze takich bóli nie miałam... może warto skonsultować z ginem?
    --
  9.  permalink
    TEORKA: właśnie doczytałam, że Skrzynecka też urodziła !
    [czasami "warto" wejść na pudla hahahahah :devil:]
    dwa miesiące przed terminem...

one wszystkie rodzą przed terminem, i przez CC, zanim im się brzuch nie rozejdzie, żeby szybko wyglądać pięknie i szczupło po ciąży, głupie torby, nie wiedzą, że dziecko najważniejsze, a nie ich wygląd, ech szkoda gadać i tyle

Sabcia super chłop Ci rośnie
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Tak udało się :) Po poronieniu odczekaliśmy 3 cykle i od razu się udało :) Oby tylko wszystko było w porządku, martwię się wszystkim na zapas ;)
    Idę do gina w środę, ale chciałam podpytać - może któraś tak miała...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nibriana: Tak udało się :) Po poronieniu odczekaliśmy 3 cykle i od razu się udało :)

No to super! My nie odczekaliśmy nawet tych 3 :bigsmile: a ginka to w ogóle 6 radzila odczekać...
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    nibriana ja mialam w 6tc takie bole podbrzusza ze bralam 3x1 no spe forte a one nie ustepowaly... jednak kazda ciaza jest inna musisz skonsultowac ze swoim lekarzem najbezpieczniej...trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,lista chyba nie ta,bo mam znów znaki zapytania przy płci :tongue: :smile:
    ---
    A co do tych Pudelków,pantofelków i innych portali plotkarskich to omijam jak mogę :smile: Kupa po prostu i nic więcej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Hussy: Talinka,lista chyba nie ta,bo mam znów znaki zapytania przy płci

No i znów zginęła :bigsmile: zaraz zmienię :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Talinka jak tam Twoje paciorkowce? :wink:

Ja mam dziś wynik z lab i idę sobie obejrzeć coś na pocieszenie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    madrill: Talinka jak tam Twoje paciorkowce?

Lepiej nie pytaj. Mamy koleżanka niby dziś miała wrócić z urlopu. Nie ma jej nadal. Ma być 1.12. Także czekam do czwartku. Jak jej nadal nie będzie, to zamówię w DOZ 25szt. wymazówek i zrobię.
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Kurde, żeby w aptece nie było? :((
    No nic, trzymam kciuki, żebyś zdążyła!
    Ja już wiem, zresztą możesz sobie poczytać u mnie pod kartą ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    madrill: Kurde, żeby w aptece nie było? :((

No w aptece to się na mnie jak na wariatkę patrzyli. A w jednej to pani stwierdziła, że TO TYLKO lekarz pobiera!
    madrill: No nic, trzymam kciuki, żebyś zdążyła!

Ja też :bigsmile:
    --
  10.  permalink
    A w sanepidzie takich wymazówek nie ma? Pamiętam jak kiedyś robiłam tą książeczkę sanepidowską to w sanepidzie dostałam te wymazówki (o ile to te same)...
    --
  11.  permalink
    Talinka:
    No w aptece to się na mnie jak na wariatkę patrzyli. A w jednej to pani stwierdziła, że TO TYLKO lekarz pobiera!

a co ją to obchodzi, a może ty se w nosie chcesz tą wymazówką podłubać, albo w szufladzie schować:)
  12.  permalink
    Talinka, coś pisałaś, że wybierasz się do kina do Gdańska czy Twój facet tam pracuje? Czy w Gdańsku w aptece nie dostałabyś?
    --
  13.  permalink
    hawrankowa83: to pani stwierdziła, że TO TYLKO lekarz pobiera!

Aaa, słuchasz tam jakiejś Pani w aptece... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hawrankowa83: a co ją to obchodzi, a może ty se w nosie chcesz tą wymazówką podłubać, albo w szufladzie schować:)

powiedziałam do czego mi ona :bigsmile:
    katarzynah1987: Talinka, coś pisałaś, że wybierasz się do kina do Gdańska czy Twój facet tam pracuje? Czy w Gdańsku w aptece nie dostałabyś?

On teraz już w stoczni pracuje... na razie poczekam do czwartku - może ta mamy koleżanka z urlopu wróci :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dobra, idę robić obiad, bo mój lada chwila będzie :bigsmile::bigsmile:
    --
  14.  permalink
    Talinka, jeśli chcesz to mogę Ci wysłać wymazówkę z żelem i 5ml soli fizjologicznej (zawsze mam taki zestaw w domku :) ) ! Daj znać czy chcesz :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny czy w ciąży można farbować włosy taką o to farbą? ? Nie chcę, żeby to zabrzmiało jak jakaś reklama? Co o tym myślicie? I czy wogóle któraś farbowała w ciąży włosy? Nie chodzi o to, że MUSZĘ, bo wiadomo dobro dziecka najważniejsze, ale jeśli mogę;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HANNY ja po I trymestrze farbowałam normalnymi z amoniakiem bo bez amoniaku mi w ogóle nie łapały na włosy :)
    pytałam 3-ech fryzjerek i ginekologa i nikt nie widział przeciwskazań :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.