Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorP_Madzia
    • CommentTimeDec 1st 2011
     permalink
    dziewczyny, byłam dziś na usg :) moja krewetka na 1 cm i serducho :) termin porodu mi wyznaczyli na 22.07.2012 :)))
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    alez dzisiaj same pozytywne wiadomości tutaj !! :)
    fajnie :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    zmykam spac, cieszę się z tych dobrych wieści:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
    • CommentTimeDec 1st 2011 zmieniony
     permalink
    patyk120: Dlaczego zatem lekarze przepisują na to antybiotyki?? Nie lubię takich niedouczonych ginów. Dobrze, że są takie osoby jak Ty.

Bo lekarze ginekolodzy nie wiedzą jaką bakterię powinno się leczyć, a jakiej dać święty spokój :)) A faszerowanie laski w tak wczesnej ciąży jest czymś mega bezmyślnym, od razu zmieniłabym tego pseudo lekarza :confused:

Jak jeszcze pracowałam przed l4 jeden z ginekologów przyszedł do mnie i usilnie się dopytywał
    dlaczego nie zrobiłam antybiogramu do E.faecalis w pochwie..no to ja mu jeszcze bardziej usilnie
    tłumaczyłam dlaczego go nie ma...ale i tak nie zrozumiał, tłumacząc, że w pochwie MUSI BYĆ CZYSTO :D:D:D
    No zajebisty koleś :)) Co się naplułam to moje, ale antybiotykowrażliwości i tak mu nie zrobiłam :cool: (zgodnie w wytycznymi prof.Hryniewicz) :))
    --
  1.  permalink
    anula36: duphalac jest obrzydliwy w smaku, powoduje straszne wzdecia i gazy...
    jak dla mnie jest ZA SŁODKI :neutral:
    Jutro mąż będzie szukał SOKU ŚLIWKOWEGO z FORTUNY, ciekawe czy znajdzie...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Cherry_Lady: Jutro mąż będzie szukał SOKU ŚLIWKOWEGO z FORTUNY, ciekawe czy znajdzie...

hahaha nie mogę z Wami :devil::devil::devil::devil:

czasami mam wrażenie, że odkryłam jakiś najnowszy specyfik i teraz wszyscy ziemię przekopują żeby też go znaleźć :cool::cool::cool::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    Kakai: Dziewczyny ginka uznała żeby wyleczyc do antybiotykiem, bo bakterie sa liczne, i cytologia robiona tuz przed ciaża wykazala, że mam stan zapałny i rozmaz dopuszczony jest wyjątkowo do badania, pozatym prechodzilam na pcozatku roku ostre zapalenie pęcherza i tez tam było e.coli, stad chyba zaufam lekarzowi i wezme ten antybiotyk:cry:

o matulo!
    wyleczyć, bo ich jest dużo ? super :/ po leczeniu będzie jeszcze więcej :/ i nie będzie pał.kw.mlekowego! :/
    mnie też tak kiedyś gin leczył (jak się jeszcze nie obyłam sama z bakteriologią i standardami panującymi w Polsce) i pozabijał mi wszystkie pał.kw.mlekowego, że przez ponad pół roku miałam niezłe jaja z cipuchną moją..nigdy więcej! :))

Cytologia przed ciąża jest nieważna.
    Ponadto w ciąży nie robi się cytologii w celu stwierdzenia ilości bakterii, a w celu sprawdzenia jakości komórek :)

pozatym prechodzilam na pcozatku roku ostre zapalenie pęcherza
    Na początku roku! A jest koniec :) więc dawno go już nie masz :))
    I co z tego, że w pochwie masz E.coli, ma prawo tam być ! Ja też mam i co? żyję :))

Najczęstszą dolegliwością w ciąży są grzyby C.albicans i je zawsze się leczy (swędzi i piecze jak cholera).
    A Ciebie swędzi coś, piecze ??
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Cherry_Lady: Ponadto w ciąży nie robi się cytologii :) gdyż stan błogosławiony zmienia florę pochwy, ot co :)

a popatrz ja całe życie miałam grupę II a tylko raz jedyny w życiu = w ciąży = ujrzałam na wyniku GRUPA I :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    TEORKA: a popatrz ja całe życie miałam grupę II a tylko raz jedyny w życiu = w ciąży = ujrzałam na wyniku GRUPA I :bigsmile:
    Bo Ty TEO jesteś inna :D:D:D :**
    A, i cytologia to zupełnie co innego niż wymaz z pochwy :))
    Cytologia to ocena komórek, a nie liczenie bakterii :DD
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Talka podobno suszone sliwki trzeba popic duza iloscia wody zeby poszlo jak trzeba:bigsmile: mi pomagaja chociaz nie popijam ale jak jem np. Kilka razy z rzedu na noc a jeszcze np. Na sniadanie dowale musli z jogurtem to raczej satysfakcja:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    TEORKA: ja obcięłam po pierwszym dniu w domu bo moje dziecko było zdrapane na pyszczku jakby się ze stadem kotów spotkała
    TEORKA:
    ... i nie wyobrażam sobie nie obcinać przez miesiąc [tyle ona mówiła....]

ja też obcięłam w domu, ale nie pamiętam ile czasu minęło, bo wszystkie jej się same w szpitalu poułamywały, ale długi okres to nie był:wink:..nawet nie wiedziałam, że zalecenie jest czekać miesiąc bo nie chodziłam na żadne douczania i wszystko robiliśmy na czuja :cool:

TEORKA: i nic jej się nie zrasta :)

ale to chyba nie chodziło o to, że będzie się zrastać tylko o to, że na początku paznokcie są zrośnięte z paluchem i obcinając można coś uszkodzić..nie wiem do końca bo dowiedziałam się tego przez przypadek, kiedy posądziłam pielęgniarkę o to, że małej obcięła:wink:

dobrej nocki wszystkim i udanego srania :wink: ( z tego co zauważyłam to jest teraz najbardziej pożądane przez wszystkie mamy :bigsmile::devil:)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Cherry czy masz wykształcenie medyczne?? że tak krzyczysz że Ecoli to nic takiego? Nie siej zamętu koleżanko
    Bakterie E. coli są charakterystyczne dla jelita grubego. W związku z anatomiczna bliskością dróg rodnych, mogą w nich powodowac stany zapalne. Wstępujące zakażenie w ciąży może byc niestety przyczyną wielu powikłań, w tym porodu przedwczesnego czy obumarcia płodu. i to jest prawdą i u mnie Ecoli pomogło zakończyć ciażę w 20tc i ecoli leczy sie antybiotykami! Ważne jest mieć antybiogram (u mnie przy wymazie był od razu) i jak najszybciej leczyć
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ps w szpitalu jest zakaz obcinania i tłumaczą to tym ze jak zahaczy sie dziecia do krwi (zdarza się) to łatwiej o to by przypałętało się jakieś paskudztwo bo w szpitalu jest wiele bakterii. Ja na początku nie obcinałam nozyczkami czy cążkami ale łapiąc od boczku paznokieć się odrywał sam jak bibułka - dziecko nieskaleczone i nawet się nie budziło
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeDec 2nd 2011
     permalink
    mialam robiony tydzien temu posiew z pochwy,mam antybioram,lekarz zapisal zinnat i jest on w grupie bezpiecznych w ciazy.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    u nas w szpitalu się nie obcina, bo łatwiej zarazić maluszka czymś, potem chyba nie ma jakiś ścisłych zaleceń, siostrzeniec mojego męża polubił niedrapki i spędził w nich trochę czasu po powrocie ze szpitala, trochę się dziwiłam że ma takie długie paznokcie, ale szwagierka mówiła, że woli żeby one same się łamały, bo bała się obcinania i takich malutkich paluszków

A ja wczoraj zrobiłam badania moczu i krwi i nie mam dobrych wieści, raz że wpadam powoli w anemię (ale to da się przeżyć, w zimie to u mnie normalne), ale bardziej martwi mnie, że mam glukozę w moczu :cry: niestety jestem obciążona rodzinnie (babcia i tata cukrzyca typu 2, ciocia typu 1) więc chyba przyjdzie mi zmagać się z dietą cukrzycową i glukometrem :( ech... zobaczymy co lekarz powie dzisiaj...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, mam! Odkryłam przepis na kibelek!!!

Przedwczoraj zalałam sobie kilka śliwek suszonych gorącą wodą (tak ze szklankę), zostawiłam na noc i wypiłam / zjadłam rano jeszcze przed jedzeniem, potem popiłam jeszcze szklanką wody, bo mi się pić chciało - satysfakcja gwarantowana :DDD Przynajmniej u mnie, a to już naprawdę coś ;))) Czyli taki "swój" sok śliwkowy. Ale po soku śliwkowym kupowanym nic, a po tym od razu :DDDDD

Dobra. Dzisiaj glukoza...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Wracając do tych wspomnianych łupin na zaparcia - testowałam, polecam (ja miałam takie), wymiatają!! Nic innego nie działało, żadne soki i tym podobne. Trzeba tylko pamiętać, żeby to porządnie popić wodą, bo mocno pęcznieją.
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Agunia05: Cherry czy masz wykształcenie medyczne??

A Ty masz wykształcenie medyczne?
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    witam w 25 tygodniu:smile: najgorsze za nami, a teraz staramy się wytrzymać jak najdłużej w brzuszku:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    coma: Talka podobno suszone sliwki trzeba popic duza iloscia wody zeby poszlo jak trzeba

O kurka! Tego nie wiedziałam! :D

Ano i witam się w 38 tygodniu! :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    dzien dobry:)) ciesze sie z wszystkich dobrych nowinek poznego wczorajszego wieczorku:))

witam mamusie w nowym tyg ciazu:)) Talinka 38tc wow:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ewelinda29: Talinka 38tc wow

Zleciało, nie? :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    a daj spokoj jak zaczelam sie tu pojawiac to mialas chyba 18tc:shocked:

a tu pora na rozpakowanie:))oby tylko szybko i szczesliwie:))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile::bigsmile:
    --
  5.  permalink
    oki ja chyba pospie bo moj synus byl dzis w nocy nadpobudliwy i 3 godzinki nie dalam rady usnac:( gdzies mi przewracal sie po brzuszku poki ma troche miejsca wariuje:)) po tatusiu:))
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
    • CommentTimeDec 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    Agunia - mam wykszt.med. :wink: za to Ty cytujesz internet :))
    E.coli w tak wczesnej ciąży jak 7 tydzień się nie leczy. Można ją "wyleczyć" tuż przed końcem ciąży, ale żeby lekarz podjął antybiotykoterapię muszą zaistanieć dwa warunki.
    Nie mam zamiaru wchodzić z Tobą w dyskusję :)
    Koleżanka Kakai zadała pytanie, więc jej odpowiedziałam z racji tego, że nie takim osobom jak jej udzielam rad, tyle ode mnie.
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Witajcie...
    mam takie pytanie czy Was też w I trymestrze bolały stawy biodrowe i plecy, mnie najbardziej bolą stawy biodrowe po prostu masakra ledwo się ruszam, dzisiaj się wkurzyłam i godzinkę byłam na spacerze ale ledwo wróciłam do domu wrrrr :/ myślałam że jestem silniejsza ehhhhh - dobra ponarzekałam sobie... a teraz życzę wszystkim miłego dnia
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Hello! Dziewczyny co się dzieje z Sabakumą? Już 2 dni jej nie ma i przeczucie mi podpowiada, że już tuli swojego synusia w ramionach...ma któraś do Niej namiary?!:shocked:

2mycha1-też coś ucichła:shocked:
    --
  6.  permalink
    Witam! Jutro minie tydzien bez wymiotow!!!! Czujemy sie cuuudownie!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziewczyny - jak to jest z tymi wynikami badań na porodówkę? Doczytalam, że trzeba mieć USG i morfologię? Ginka na kolejną wizytę (12.12 - mam nadzieję, że nie doczekam :D) zaleciła mi zrobić tylko mocz.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bellybaby: Hello! Dziewczyny co się dzieje z Sabakumą? Już 2 dni jej nie ma i przeczucie mi podpowiada, że już tuli swojego synusia w ramionach...ma któraś do Niej namiary?!

Pewnie tuli, trzeba poczekać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Talka- ja bym zrobiła morfologię też, nawet dla własnego spokoju.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cherry,dziekuje za Twoja opinie. Skonsultowalam to z innym ginekologiem,nieznajacym mojego,rowniez potwierdzil leczenie. Twoje zdanie jest rowniez dla mnie istotne,zatem dziekuje za nie.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Będę musiała mocz powtórzyć w przyszłym tygodniu, bo mi nie dość, że leukocyty wyszły to i bakterie... to zrobię tą morfo... a co z USG? Gdybym nie prosiła ginki na ostatniej wizycie to by mi nie dała wydruku... zresztą to tylko zdjęcie główki jest... ja już nic nie kumam :shocked:
    --
  7.  permalink
    Talka mi moja ginka te co mam miec na sali porodowej wpina do karty ciazy:)) i tam jest wszystko oprocz calego usg bo tam dopina tylko serducho:))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A mi nie daje w ogóle :neutral: ja pierdziele
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ooo za chwile w ddtvn - "Jak przewijać niemowlę?" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Cytuję internet bo wybacz nie pamiętam słowo w słowo mojej gin
    Cytuję internet bo nie jedna dziewczyna napisała to samo co ja - dzięki EColi poroniła
    Cytuję internet bo nie jestem po wykształceniu medycznym a życie mnie nauczyło by zaufać lekarzowi prowadzącemu
    Ecoli w pochwie nie jest normalną rzeczą i nie szła bym w zaparte doradzając - NIE SŁUCHAJ LEKARZA PROWADZĄCEGO na którego odpowiedzialności leży los ciężarnej i dziecka To nie jest zwykła flora bakteryjna żyjąca w pochwie a PAŁECZKA OKRĘŻNICY i wybacz znów zacytuję internet bo nie chce mi się siegać po encyklopedie dostępne przed epoką internetu. E.COLI wikipedia
    --
  8.  permalink
    Tak jak napisałam wcześniej - nie będę wchodzić z Tobą w dyskusję, bo nie widzę w tym najmniejszego sensu. Ty masz swoją wiedzę opartą na wikipedii (lepiej byłoby zacytować encyklopedię), ja mam swoją opartą na studiach i doświadczeniu zawodowym.
    Jedno mnie tylko zastanawia - po jaką cholerę dziewczyna pyta się nas tutaj czy ma leczyć E.coli i E.faecalis (gdy występują razem SĄ zanieczyszczeniem) i obawia się, że może zaszkodzić rozwijającemu się w niej dziecku ? Jakby ufała swojemu lekarzowi to chyba nie bałaby się zacząć antybiotykoterapii (pomijam fakt, że Cefuroksym należy do leków z kategorii gr.B). Niestety, lekarze ginekolodzy zawsze chcą leczyć wszystko co jest w pochwie, spotkałam się już tym i nie dziwi mnie to.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    FIGHT! FIGHT! FIGHT! :wink::devil:
    --
  9.  permalink
    Kobietki widzę, że temat kupowy wraca, ech:) nie chcę wtykać patyka do mrowiska, ale się trochę zgadzam z Cherry Lady:) i jeszcze dodam, że lekarze robią w drugą stronę leczą antybiotykami bez wyniku posiewu, co też uważam za chore:) a może by tak posiew powtórzyć?
    cieszę się, że lista skrótła:) witam nowe brzuszki:)
    ja mam do Bochni nie tak daleko i bywam tam, bo mam znajomych pod Bochnią:) więc pozdrawiam dziewczyny z stamtąd
    soku nie potrzebuję, a na zaparcia polecam też kompot z rabarbaru, wypiłam w I trym bardzo dużo, ale teraz nie ma rabarbaru:( trzeba do wiosny poczekać
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no fight no fight no fight
    please :bigsmile:

a ja z okazji dyskusji o tych ecoli poszłam do kibelka i tego ... :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

na mnie działa ten sok z suszonych śliwek ze zdrowej żwyności :bigsmile: a może wszystko razem?? jabłka, soki, colon c, kefir...

swoją drogą to nie wiem jak oni zrobili sok z suszonych śliwek??:bigsmile:

a ja zaczynam jutro 33 tydzień a torba wciąż nie spakowana... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hawrankowa83: Kobietki widzę, że temat kupowy wraca, ech:)

Nooo! Ja właśnie wcinam kiszoną kapustę, a co! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja też sobie dzisiaj od rana mixa zafundowałam...
    I śniadanie: płatki z mlekiem i banan
    II śniadanie: szynka po rusku i 2 kawałki chlebka

dogadzam sobie teraz bo po porodzie już nie zjem takich smakołyków :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja na śniadanie zjadłam 2 parówki, teraz jem kiszoną kapustę. Na biurku czekają 2 pączki... i suszone śliwki - zaraz idę zalać wodą :bigsmile:
    --
  10.  permalink
    Talinka: Ja na śniadanie zjadłam 2 parówki, teraz jem kiszoną kapustę. Na biurku czekają 2 pączki... i suszone śliwki - zaraz idę zalać wodą :bigsmile:
    jakbym to zjadła miałabym kran z dupy :D szkoda, że samej kiszonej nie lubię, pączki są za słodkie, a śliwki suszone lubię ta sobie :wink: no i kranu nie będzie :D
    --
    •  
      CommentAuthorhawrankowa83
     permalink
    Talinka: Nooo! Ja właśnie wcinam kiszoną kapustę, a co!

o i widzisz, koleżanka moja poleca sok jednodniowy z kiszonej kapusty, do użycia bezpośrednio przy wc:)

a co do badań do porodu to ważne, żeby mieć wynik morfologi (bo tam są płytki) i czasy krzepnięcia-w razie CC i jakiś komplikacji krwotocznych, no i ten nieszczęsny mocz, Hbs, USR (kiła), ja jeszcze robiłam elektrolity sód i potas
    aktualne usg niby też piszą, że ma być, ale oni chyba powinni zrobić przy przyjęciu, bo dziecko się może obrócić w każdym momencie:) a czy robią?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry_Lady: jakbym to zjadła miałabym kran z dupy :D

jestem ciekawa czy zadziała :devil:
    hawrankowa83: ważne, żeby mieć wynik morfologi

no to zrobię :) chociaż mama mówiła, że w razie "W" to zrobią na cito w labie - jak ona pracowała to tak robiły często
    hawrankowa83: mocz

do powtórki :P
    hawrankowa83: Hbs

robiłam jakoś w 30tc
    hawrankowa83: USR (kiła)

to WR chyba? też w 30tc robiłam
    hawrankowa83: bo dziecko się może obrócić w każdym momencie:)

no moja od 28tc siedzi ciągle główką w dół. wcześniej czułam, że się obraca, ale teraz to już ciągle stópki z R. czujemy u góry :wink::wink:
    --
  11.  permalink
    O Talka, przypomniałaś mi, że w lodówce skrywają się jeszcze dwie parówki. :smile: Chyba zaraz je wchłonę ale najpierw to się inki napiję...

Dziewczyny, dziś mnie ból brzucha obudził gdzieś przed 5 i z godzinę spać mi nie dawał. Strasznie mnie to zmartwiło, nie wiem czy z tym lecieć do lekarza czy to nic złego... Pobolał, pobolał i przestał. Bolał tak jakby cały na dole, na górze, po bokach, a jak się przekręcałam to nasilał się po bokach. :cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dobra - ide na "Magde M" - ze tez mi sie to nie znudziło jeszcze :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.