Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 2nd 2011
     permalink
    Gosik, ja piłam bez cytryny bo jest do zniesienia :) Chociaż 50kę było łatwiej wypić niż 75kę... Może dlatego, że dzisiaj zalałam ją zimną wodą...
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Marta ja tez radze przejsc sie na IP bedziesz spokojniejsza
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
    • CommentTimeDec 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    to ty mialas juz 50g i 75g ciekawe kiedy mi powie ze mam zrobic z 50g bo jeszcze nie mialam
    ja raczej wezme sobie z cytryna bo pamietam po wypiciu przy julci wymotywalam:(
    mnie niestety to przyrzadza laboratorium i nie wiem z jaka woda:(
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A może od razu 75kę Ci dadzą? Jak dla mnie ta 50ka to tylko bezsensowne pokłucie ręki :(((

Ostatnio przyrządziła mi babeczka i było takie ciepławe - całkiem dobre, a ja dzisiaj inteligentnie nalałam sobie zimnej wody i było fuuuuuj ;)
    --
  1.  permalink
    dziewczyny jesli nie ma podstaw do obciazenia 75 to wystarczy 50:)) ja tak mam:) pytalam dlaczego mam 50?? to ginka powiedziala ze nie ma podstaw do tego zeby robic 75:)) tak mi wytlumaczyla:)) ale nie znam sie nie wprowadzam w blad:))

The fragile TY robilas 75 po 50 bo tam wyszlo Ci cos nie tak?? nie zrobili Ci na czczo?? tak?? dlatego moja gin zaznaczyla mi ze glukoza na czczo i oddzielnie po obciazeniu 50:))
    --
    • CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeDec 2nd 2011 zmieniony
     permalink
    Na początku ciąży glukozę oznacza się na czczo. Po 24 tygodniu, wykonuje się tzw. test obciążenia glukozą. Na badanie przychodzisz przed zjedzeniem śniadania. Najpierw pobiera się krew na czczo, potem dostajesz do wypicia wodę, w której rozpuszczono precyzyjnie odmierzoną dawkę 50 glukozy, po godzinie siedzenia ponawia się badanie. W czasie tej godziny nie można spacerować, bo wyniki będą niemiarodajne. Jeśli wyniki przekraczają normę konieczne jest powtórzenie testu z 75 gramami glukozy po 2 godzinach. Nieprawidłowy test z 75 gramami glukozy oznacza cukrzycę ciążową. DOKLADNIE TAK WYCZYTALAM TERAZ:))
    OOOO I JESZCZE DOCZYTALAM:Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    My po wizycie :) nasze dziecko skromne jest i nadal nie chce pokazać swoich wdzięków, więc wciąż żyjemy w niewiedzy :] Ma 356 gram i bardzo ładnie nam pokazało buźkę, brzuszek i rączki :) Ułożone dziś nóżkami w stronę wyjścia (co czuję dość dobrze od jakiegoś czasu). Z maluszkiem wszystko w porządku, z mamą też mimo iż szyjka miękka jakaś, ale ma 4,5cm i zamknięta na cztery spusty.

Co do glukozy w moczu, możliwe, że to wynik późnej kolacji i sporej ilości soków jakie ostatnio piłam, dzień przed badaniem moczu również. Mam powtórzyć badanie w przyszłym tygodniu i w razie problemów przyjść z wynikami albo zadzwonić.

12.12 mamy usg połówkowe :D może wtedy nasze dziecie zdecyduje się ujawnić swoją płeć ;)
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Dziewczyny jestem i dalej w dwupaku , zatrzymano mnie po ostatnim ktg w szpitalu stąd ta moja nieobecność .

Mereza ogromne gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: zatrzymano mnie po ostatnim ktg w szpitalu

ojej a czemu ? :(

ewelinda29: dziewczyny jesli nie ma podstaw do obciazenia 75 to wystarczy 50:))

teraz 95 % ginekologów od razu zleca 75
    żeby w razie czego nie trzeba było powtarzać :)
    --
  2.  permalink
    Sabakuma czyli wszystko ok i nadal musisz czekac na decyzje dzieciatka:))
    --
  3.  permalink
    TEO pewnie jak zawsze masz racje:) ale ja dopytywalam moja dlaczego mam ta 50??:)) jakiekolwiek bedzie to obciazenie najwazniejsze aby wynik byl dobry oooo:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANAA86 też miała 50
    i oprócz niej tylko Ty taką chyba masz a tak to wszystkie robią chyba 75 :)
    ja tam od razu wolałam 75 bo różnicy w badaniu ogromnej nie ma a przynajmniej pewność, ze powtarzać nie trzeba będzie :)
    no i tak jak piszesz - nieważne jaki test ważne żeby wynik był ok :D
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    TEORKA: ANAA86 też miała 50
    i oprócz niej tylko Ty taką chyba masz a tak to wszystkie robią chyba 75 :)

Zastanawia mnie, skąd takie rozbieżności między zleconymi badaniami przez lekarzy- ja też ma 50 g tej glukozy. co miesiąc analiza moczu, morfologie dopiero teraz mam zleconą ( na początku ciąży robiłam) a moja kumpela miała robioną morfologie co m-c. Podobnie z innymi badaniami- nie mam ich zleconych. Czy to jest decyzja ginekologa czy może to wynika z jakiegoś kalendarza? Macie wiedzę w tym temacie bo się pogubiłam.......
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ancia77: Czy to jest decyzja ginekologa czy może to wynika z jakiegoś kalendarza? Macie wiedzę w tym temacie bo się pogubiłam.......

z tego co ja się orientuję to jeszcze rok, dwa lata temu wszystkie miały zlecane 50
    a potem chyba zmienili ten kalendarz ciążowy i wprowadzili 75
    i wychodzi na to, że większość ginekologów się do tego dostosowało ale pozostały nieliczne okazy, które dalej zlecają 50 :)
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Hmmmm, ciekawa sytuacja :D
  4.  permalink
    Ancia77: moja kumpela miała robioną morfologie co m-c

Ancia ja mam co miesiac morfologie i mocz to podstawa:)) oprocz tego mialam na poczatku, grupa krwi, glukoze, WR, toxo, rozyczke, cytomegalie, dodatkowo bilirubine, ALAT i ASPAT, teraz na 19.12 znow mam jak co m-c morfo, mocz, glukoze na czczo, z 50:) i toxo:)) aa i jeszcze dwa razy juz zelazo:))

a teraz dobrej nocki:))
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    ewelinda29: Ancia ja mam co miesiac morfologie i mocz to podstawa:)) oprocz tego mialam na poczatku, grupa krwi, glukoze, WR, toxo, rozyczke, cytomegalie, dodatkowo bilirubine, ALAT i ASPAT, teraz na 19.12 znow mam jak co m-c morfo, mocz, glukoze na czczo, z 50:) i toxo:)) aa i jeszcze dwa razy juz zelazo:))

Noooo , to ja tej listy miałam glukozę na czczo, hihihih no i mocz co m-c. Toxo miałam robione przed ciążą- wymuszone w zasadzie na lekarzu. i to byłby koniec listy :D Mam tylko nadzieje, że moja Gin wie co robi.........:wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 3rd 2011
     permalink
    Ewelinda, no właśnie nie do końca tak jest, że wszyscy mają 50kę - lekarz też się zdziwił, że mnie bez sensu pokłuli. A jak się okazuje na czczo miałam, tylko wyniki później doszły...

A niech kłują, ważne, że nie mam cukierka :D
    --
    • CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeDec 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    witajcie:)) ale ja nie powiedzialam bron Boze ze wszystkie maja 50:)) ja dostalam 50 i dopytywalam dlaczego?? a to co wkleilam wyczytalam na necie :)) wiec spokojnie napisalam jakie by nie bylo obciazenie oby wynik byl ok:))
    Tylko nie rozumiem jak lekarz sie dziwil ze Cie bez sensu pokluli???:shocked: to kto Cie skierowal na takie badania??? chyba wlasnie lekarz???
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ancia77: Zastanawia mnie, skąd takie rozbieżności między zleconymi badaniami przez lekarzy

Tego nie wie nikt, była tu jakiś czas temu dyskusja odnośnie zleconych badan na HIV, odczyn Coombsa i jedni lekarze uważają te badania za konieczne inni nie. Grunt to zaufanie do swojego lekarza, albo można zawsze zrobić badania na własną rękę, zachować wyniki dla siebie i mieć święty spokój.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    sara32: dyskusja odnośnie zleconych badan na HIV,

no jesli chodzi o HIV to nawet w telewizji trąbili (1 grudnia - dzień światowej walki z HIV) że kobiety w ciąży koniecznie powinny sie badać

jesli chodzi o morfologię i mocz - to badanie nie jest drogie ani bolesne, a bardzo miarodajne i dlatego powinno się robić co miesiąc

pozostałe badania - no to niestety chyba jak się któremu gin przypomni... ale to tez nie majątek i warto zrobić, mam kolezankę, która w ciąży dowiedziała się że jest chora na żółtaczkę typu C :sad: kompletenie zero objawów, pewnie zaraziła się jak była mała w szpitalu... no ale chyba lepiej wiedzieć nie??
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewelinda, a to coś źle doczytałam ;))

Wiesz co, to jest tak, że ja chodzę do jednego lekarza prowadzącego, a drugi mi przepisuje skierowania, bo mam pakiet w Medicover, więc robię za darmo :) I ta z Medicover się zdziwiła jak zobaczyła 50kę, ale nie polemizowała ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anula36: no jesli chodzi o HIV to nawet w telewizji trąbili (1 grudnia - dzień światowej walki z HIV) że kobiety w ciąży koniecznie powinny sie badać

no widzisz a ja np nie miałam...
    także co lekarz to inaczej
    niestety
    bo wg mnie to powinno być jakoś kurde określone ściśle i każda powinna mieć takie same badania
    i by nie było problemu np na takich forach że dlaczego ja mam tak a Ty tak a ona inaczej :D
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    witam:) mnie lekarz powiedział, że teraz są zalecenia, żeby robić 75 i chociaż on uważa to za bezsensowne i obciążające organizm to takie są zalecenia i już. Wg niego powinno się sprawdzać poziom glukozy po normalnym posiłku.
    Co do badań to u mojego lekarza jest rozpiska co w którym tygodniu powinno się robić i tyle. I tak chodzę prywatnie, więc skierowania nie potrzebuje. Mocz mam mieć na każdą wizytę, a morfologie na co drugą (czyli co 6 tyg). Do tego po 16 tygodniu doszedł mi Coombs co 6 tygodni (a to cholerstwo niestety strasznie drogie jest:sad:). Toxoplazmoze robiłam do tej pory 2 razy raczej z własnej ciekawości. Cytomegalii nie robiłam bo ponoć i tak bez sensu.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    TEORKA: i by nie było problemu np na takich forach że dlaczego ja mam tak a Ty tak a ona inaczej :D

za proste zycie by bylo.... lepiej sobie je poutrudniac :D
    gdyby byla regula na wszystko pewnie bysmy tu nie przesiadywaly i sie nie ""popoznawaly... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    gilese: 12.12 mamy usg połówkowe :D może wtedy nasze dziecie zdecyduje się ujawnić swoją płeć ;)

To trzymam kciuki! Ja mam nadzieję do wizyty 12.12 nie dotrzymać :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Talinka: To trzymam kciuki! Ja mam nadzieję do wizyty 12.12 nie dotrzymać

talinka nie chcialas rodzic 01.12 albo 02.12? w imieniny czy cus takiego???? :D:D
    Przegapilas :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo w kwest wyjaśnień mojego pobytu w szpitalu:
    Po różnych perturbacjach szpitalnych dowiedziałam się że zatrzymano mnie bo małemu spadło tętno podczas ktg - prawdopodobnie przycisnął sobie pępowinę barkiem .Tym sposobem 3 dni na obserwacji bo gdyby co to cesarka .
    A po tych licznych grzebaninach we mnie naruszono czop który sobie schodzi i czekamy w domku dalej , w czwartek kolejne ktg szpitalne ciekawe co mój Olo tym razem wymyśli.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Sabakuma, jak czop odchodzi to już możesz do tego czwartkowego KTG nie dotrzymać:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej: Sabakuma, jak czop odchodzi to już możesz do tego czwartkowego KTG nie dotrzymać:wink:

dokładnie ! :]
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Co do badan to faktycznie co lekarz, to inna szkola. W pierwszej ciazy mialam morfologie co miesiac, teraz bedzie tylko w sumie cztery razy, chyba, ze pojawi sie znow anemia. U nas np. tez nie robi sie proby cukrzycowej standardowo, tylko w przypadku podejrzenia albo jak jest sie w grupie ryzyka. Za to sprawdzaja chlamydie w moczu, bo moze wywolac poronienie. I antyciala we krwi, bo nawet z RH + jest mozliwosc konfliktu serologicznego (Dzieki AbortaW za wyjasnienie...). Ja na poczatku bylam co prawda negatywnie zaskoczona zupelnie innym podejsciem i wysokoscia rachunku z laba, ale ufam lekarce, ze wie co robi. To chyba najwazniejsze.
    Talka - ja tez mam nastepna wizyte 12.12. :) A u Ciebie 11.12.11. bylaby fajna data na urodzenie.:wink: Moze jakis seksik z mezem, dzien wczesniej, z finalem w srodku, u mnie pomoglo :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    O kurde, Sabakuma, dziewczyny mają rację :) do czwartku daleka droga, w międzyczasie Olo może być już z Wami:tongue::tongue::tongue::tongue: trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    Bry.........
    nieśmiało się przywitam.... :shamed:

49 cykl starań o wymarzone trzecie dziecko...
    w międzyczasie jedno poronienie w 8 tc...
    i dwie biochemie....
    w końcu się udało, wczoraj w 11 dpo pozytywny bladzioch, dziś już całkiem ładnie widoczny....
    na razie bede tylko podczytywac, nie bede za bardzo sie udzielac (dopiero po 2 becie i wizycie u gina ktory potwierdzi ze jest OK)...

Ufam, ze tym razem się uda!
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Gratulacje :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MAMROTKA to ja życzę obyś się tu już zadomowiła na długieeeeeeeee miesiące ! :)
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Wow, Gratulacje Mamrotko!!! 49 cykli starań robi wrażenie!!! trzymam kciuki za Was:wink::wink:
    --
  5.  permalink
    Mamrotka trzymam kciuki:)) mam nadzieje ze rozgoscisz sie z Nami na dobre:)) czekamy na dobre wiesci:))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nessie: talinka nie chcialas rodzic 01.12 albo 02.12? w imieniny czy cus takiego???? :D:D

Chcicałam, ale R. dopiero od 10.12 bierze urlop :D
    YPolly: Talka - ja tez mam nastepna wizyte 12.12. :) A u Ciebie 11.12.11. bylaby fajna data na urodzenie. Moze jakis seksik z mezem, dzien wczesniej, z finalem w srodku, u mnie pomoglo

Eee, seksik to słabo - szyjka mnie boli, poza tym ciasna jestem jak hugo... :/ ostatnio był z finałem w środku i.... na drugi dzień umierałam z bólu szyjki jedynie :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mamrotka: nieśmiało się przywitam....

Dopisuję :-) U nas szczęśliwy był 40 cykl :wink::wink:

Paaula82 26.11.2011 (chłopiec)
    2mycha1 29.11.2011 (dziewczynka)
    madrill 11.12.2011 (dziewczynka)
    hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)

Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    Carottka 28.12.2011 (chłopiec)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)
    Equidna 09.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    LilianaLaura 19.01.2012 (chłopiec)
    monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012
    pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    paprykowa 27.04.2012
    Cherry_Lady 6.05.2012
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 11.05.2012 (chłopiec ?)
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    Hanny 3.06.2012
    norah 13.06.2012
    wielgosz 21.06.2012
    Osorya 1.07.2012
    nibriana 20.07.2012
    P_Madzia 22.07.2012 :)))
    majka098
    Karolina91
    londynka2303
    Love_line
    poohasia
    Romeda22
    nina7187
    patpatpat
    asiunia899
    Łezunia
    ally1381
    patrycja219
    Kakai
    sliwson
    AniaBB
    xkamilax
    Mamrotka
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Mamrotka gratuluje przeszlas juz sporo tym razem juz musi byc ok:) trzymam kciuki
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Ta pierwsza piątka z tabelki powinna nam się codziennie przynajmniej raz meldować żeby było wiadomo co się dzieje :tongue::tongue:
    Teraz np nie wiadomo czy Paula z Mychą jeszcze w dwupaku czy już rozpakowane..:wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    anaa86: Teraz np nie wiadomo czy Paula z Mychą jeszcze w dwupaku czy już rozpakowane..

Paula jeszcze się kula - byla. A mychy nie ma 3ci dzień
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    A my - 41 cykl...
    -- serce przestało bić.
  6.  permalink
    Trzymam kciuki Mamrotka:)
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kobietki właśnie wróciłam z IP, zaczęłam krwawić :sad: Dostałam dwa zastrzyki, Nakaz leżenia i brania nospy. Jak zobaczyłam krew zaczęłam płakać,mąż też zdenerwowany. Lekarz powiedział,żeby mała jeszcze ze trzy tygodnie posiedziała..
    Jak trochę odpocznę napiszę więcej.Ide polezeć
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kurczę Hussy!!! Trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Hussy trzymajcie się, będzie dobrze i zobaczysz, że tylko na strachu się skończy i dotrwacie do bezpiecznego terminu.
    Trzymam kciuki i co by leżenie za bardzo Ci się nie dłużyło :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Nie płacz. Po pierwsze, teraz naprawdę robią cuda z utrzymaniem ciąży. A 3 tygodnie to nic nie jest. Nawet 33 lata temu nie było to nic strasznego, dzieci zwykle są już całkiem "gotowe" (ja miałam być z września, próbowałam już 1. lipca, a urodziłam się pod koniec sierpnia, ze 2-3 tygodnie przed terminem). Oczywiście, każdy dzień się przyda, ale nawet jeśli - to nie stanie się nic złego.

Relaksuj się i odpoczywaj. Gdyby było "na wylocie", to zatrzymaliby Cię w szpitalu, więc na pewno nie jest jeszcze pora.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hussy: Kobietki właśnie wróciłam z IP, zaczęłam krwawić

W 33tc wypuścili Cię do domu z krwawieniem?? Wiadomo że każdy dzień w brzuszku mamy jest ważny więc życzę ich jak najwięcej jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    A ja dzisiaj mam chyba jakiegoś doła... Brzuch mi ciąży niemiłosiernie, wysiadło mi wczoraj kolano:neutral: Byłam w aptece i niestety nie mogę użyć żadnej maści bo wszystko niewskazane w ciąży:neutral:

Hussy - będzie dobrze kochana!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.