Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorpatyk120
    • CommentTimeDec 8th 2011
     permalink
    wielgosz: A ja Wam mówię: najlepiej rodzic w lecie.

Nie zawsze można sobie wybrać...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    A ja kiedy urodzę? :devil::shocked::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    a tam podobno dzieciaki jesieno zimoee najzdrowsze potem sa:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Belly.. wedle przepowiedni wróżki.. 01.01.2012 :)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    bellybaby najpozniej za 5 tyg:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    oooo fajnadata 1.1.2012
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    chloe28: podobno dzieciaki jesieno zimoee najzdrowsze potem sa

Ja czytałam, że te zimowe są inteligentniejsze od tych letnich i wyższe ;)

Cóż sama urodziłam się późną wiosną... Więc nie wiem co mam myśleć o tej inteligencji ;)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A mamy zimowych maluchów częściej wpadają w depresje:tongue::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    a ja pociesze wszystkie mamy rzygajace
    im wiecej rzygasz w ciazy i im dluzej plus im wiecej/dluzej Cie mdli tym wyzszy poziom inteligencji u dziecka (naukowcy robili badanie takie)
    ref
    "Journal of Pediatrics"; Long-Term Neurodevelopment of Children Exposed to Maternal Nausea and Vomiting of Pregnancy and Diclectin; Irena Nulman et al.; July 2009
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    wielgosz: mamy zimowych maluchów częściej wpadają w depresje:tongue::devil:

Myślę, że to zależy od skłonności do depresji a nie od pory roku :tongue:

Poza tym znam więcej osób mających obniżony nastrój wczesną wiosną niż w okresie świątecznym :)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    wielgosz: A mamy zimowych maluchów częściej wpadają w depresje:tongue::devil:

oooo tak? nie wiedzialam:devil: dwojke rodzilam zima i deprechy nie mialam:devil::devil:
    ale ze niby z braku slonca? no to by sie zgadzalo teoretycznie:devil:
    na solarke niech sobie skocza:wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    o chloe... to co na to mamy, które w ogóle nie rzygały? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    patyk120: to co na to mamy, które w ogóle nie rzygały?

właśnie, właśnie... ja nie rzygałam... biedny Tadzio, ma przerąbane na starcie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ale wracjac do tych wymiotow, mnjie to pocieszylo bo rzygalam jak kot ojojoj...
    i bedac jeszcze na uczelni profesor wlasnie mi dal ten artykul do pzreczytania o tym badaniu, chodzi chyba o to ze ten hormon cala gonadotropina wplywa na rozwoj mozgu o plodu..dlatego np jest jej wiecej u kobiet noszacych bliznieta..
    i prawodpoodbnie jej poziom tez wplywa wlasnie na wystepowanie mdlosci (czesto dlatego mowi sie ze jak Cie b mdli to moze nosiz bliznieta;)

fajne takie badanie zrobili:)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    patyk120: o chloe... to co na to mamy, które w ogóle nie rzygały? :shocked:

;) robiono badanie aby sparwdzic czy wymioty i mdlosci moga zaszkodzic dziecku i jego rozwojowi a w sumie w wyniku wyszlo ze to mzoe pomoc..

aj tam tez madre beda dzieciaki ale jednak zaleznosc jest..nauka jest piekna tyle odkryc co chwile:smile::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Moja przygoda z wc trwa, mdłości mam 20 godzin na dobę, więc pewnie będę miała geniusza:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Muszę poobserwować dzieci mam, które rzygały i tych, które nie rzygały i zrobię własne zestawienie :devil:
    --
  1.  permalink
    chloe28: ale wracjac do tych wymiotow, mnjie to pocieszylo bo rzygalam jak kot ojojoj...
    i bedac jeszcze na uczelni profesor wlasnie mi dal ten artykul do pzreczytania o tym badaniu, chodzi chyba o to ze ten hormon cala gonadotropina wplywa na rozwoj mozgu o plodu..dlatego np jest jej wiecej u kobiet noszacych bliznieta..
    i prawodpoodbnie jej poziom tez wplywa wlasnie na wystepowanie mdlosci (czesto dlatego mowi sie ze jak Cie b mdli to moze nosiz bliznieta;)

ja w pierwszym trymestrze rzygałam jak kot...masakra jakaś to była...ledwo żyłam... do tego nudności całodobowe i brak apetytu !
    teraz wymioty pojawiają się raz na tydzień :)) a nudności - zależy...
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
    • CommentTimeDec 8th 2011 zmieniony
     permalink
    O nawet mam taki przykład z życia mojej dobrej znajomej. Z pierwszym dzieckiem urodzonym w lecie bardzo rzygała. Z drugim, zimowym, prawie wcale. O pierwszym powiedziałbym, że jest mądre, elokwentne, pracowite. O drugim, że ma dobrą pamięć i łatwość nauki.
    Termin "inteligencja" jest jak dla mnie zbyt szeroki. A czasem zbyt wąski. Bo jeśli weźmiemy testy na inteligencję, to osoba ze słabszą pamięcią i gorszą wyobraźnią przestrzenną dostanie zdecydowanie mniej punktów. I tak właśnie jest z tymi dziećmi dobrej znajomej. Dziecko letnie wypada gorzej w testach niż zimowe. Ale rozmawiając z letnim wydaje mi się to niemożliwe. Jest tak bystre i tyle wie... Za to zimowe ma świetną pamięć i wiele zainteresowań, ale jest mniej wnikliwe i gorzej łączy fakty.

Także nie da się do jednego wora wrzucić :) Na szczęście!
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    im wiecej/dluzej Cie mdli tym wyzszy poziom inteligencji u dziecka
    im wiecej/dluzej Cie mdli tym wyzszy poziom inteligencji u dziecka

O jej, a mnie nic nie mdliło i nie rzygałam, chyba już nie nadrobię :confused:

Od jednego gina słyszałam za to, że małe mądrale rodzą się jak kobieta w ciąży ma wysoki poziom progesteronu i że są na to ponoć dowody naukowe :wink:

Zresztą i tak każda z nas będzie miała najładniejsze i najmądrzejsze dziecko pod słońcem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ja tam o zimowych/letnich nic nie wiem i nie wiem jak to sie ma faktycznie do inteligencji (chetnie zerkne na jakis artykul naukowy jesli masz potwierdzajacy teze ze pora roku ma wplyw na inteligencje bo ciekawi mnie to niby jakie podloze naukowe za tym jest.. bo jak mowie w wymioty/nudnosci--tam jest wplyw gonadotropiny i jej wplyw na rozowj mozgu u plodu
    ale wymioty/nudnosci dlugotrwale (chodzi o dlugosc tych wymiotow im wiecej tyg trwaja tym lepiej niby;) maja widocznie wplyw na pozniejszy rozowj dziecka, przynajmniej naukowe dane na to wskazuja;
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    patyk120: Termin "inteligencja" jest jak dla mnie zbyt szeroki.

no niby tak,ja mysle ze w tych badaniach po prostu badano IQ dziecka odpowiendimi testami
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    JULITA1610: Zresztą i tak każda z nas będzie miała najładniejsze i najmądrzejsze dziecko pod słońcem :bigsmile:

otuz to!!:))

ja tylko tak zapodalam ten link zeby pocieszyc mamy rzygajace bo smaa b dlugo i duzo wymiotowalam i wiem jak to meczy uwierzcie mi i tak mnie to pcoieszylo;)
    ze jak rzygalam nnad tym kiblem to mowilam do brzucha zeby lepiej do domu bez nobla kiedys nie wracal hahahha oczywscie zartem!

to tak samo jak jest powiazanie miedzy niska waga urodzeniowa (dzieci w terminie tylko) i malym obwodem glowki a ryzykiem niskiego poizomu intelginecji..
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja dziś miałam wizytę no i morfologia taka sobie,a mocz to chyba zle "pobrałam" ,bo lekarz był aż w szoku.Powiedział,że wszystko co złe mam w moczu i czy nie mam żadnych dolegliwości z pęcherzem,czy nie boli mnie nic przy oddawaniu moczu.Absolutnie nie :tongue: Więc podejrzewam,że wynika to z tego,że na szybkiego nasikałam do pojemnika i pobiegłam oddać do badań. No i w sumie co z nowości.. Znów przytyłam, już jest 18 kg na plusie,mimo iż przez ten miesiąc bardzo się pilnowałam :confused: Serducha posłuchałam. Następna wizyta za 3 tygodnie,czyli w 38 tc :wink:
    Pytałam o skurcze okresowe.Powiedział,że to normalne jeśli pojawi się kilka na dobę. Oddałam dziś próbkę na paciorkowca (15zł) i w poniedziałek odbiór wyników.
    Jestem padnięta,bo dziś kończyliśmy remont pokoju.. Masakra. Tak się nalatałam jak głupia. Na szczęście już kończymy :wink:
    ---
    Za chwilę będę w pierwszej dziesiątce na liście :cool: Nie wierzę po prostu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    chloe28: im wiecej rzygasz w ciazy i im dluzej plus im wiecej/dluzej Cie mdli tym wyzszy poziom inteligencji u dziecka (

JULITA1610: że małe mądrale rodzą się jak kobieta w ciąży ma wysoki poziom progesteronu

no to ja ANI RAZ nie rzygałam ale za to progesteron miałam wysoki więc na dwoje babka wróżyła mej córce :devil::devil::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Hussy:
    Za chwilę będę w pierwszej dziesiątce na liście :cool: Nie wierzę po prostu :bigsmile:

zobaczysz jak szybko zleci..
    a po porodzie to czas zasuwa na maksa...te nieprzespane noce haha;):wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Odebrałam dzisiaj wyniki badań glukozy po obciążeniu 75g po 2H i czy któraś z Was miała takie nie duże przekroczenie normy. Nie wiem co o tym myśleć.

GLUKOZA W SUROWICY – 75 mg/dl (70-110)
    GLUKOZA PO OBCIĄŻENIU 2H – 144 mg/dl (70-140) Nie mogło być o 5 mniej :/
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    to chodzi o gonadotropine a nie progesteron
    i chodzi o to aby te wymioty byly bardzo ciezkie w sensie duzo a nie np sobie po prostu pawikow pare puscic za dnia (to tak dla wyjasnienia)

Teo Ty sie o inteligencje Ninki nie martw :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    chloe28: wymioty/nudnosci--tam jest wplyw gonadotropiny i jej wplyw na rozowj mozgu u plodu

A mi gin powiedział, że organizm każdej kobiety reaguje inaczej;) Jedne będą rzygać już przy niskim poziomie hcg i progesteronu, a inne nie zareagują nawet na bardzo wysoką;) Zauważ, że niektóre dziewczyny wymiotują już mniej więcej w terminie spodziewanej @, a wtedy hcg nie jest aż taki wysoki;)
    Ktoś mi wcześniej mówił, że to nie za dobrze, że nic mi nie dolega w ciąży, bo poziom hormonów jest niski...Po zrobieniu badań okazało się, że jest nawet wyższy niż normy laboratoryjne wskazujące konkretny trymestr ciąży;) Także w takie "pierdoły" by nie wierzyła, choć wierzę, że pomaga gdy witasz się z porcelaną;) Pracuję z dziećmi w szkole i jednego jestem pewna, jak rodzice dbają o dziecko, pilnują go z nauką i zachowaniem, to takie dzieci odnoszą sukcesy w nauce;) A co będzie dalej to i tak życie pokaże;P
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    chloe28: chetnie zerkne na jakis artykul naukowy jesli masz potwierdzajacy teze ze pora roku ma wplyw na inteligencje bo ciekawi mnie to niby jakie podloze naukowe za tym jest..

No właśnie typowo naukowego nie czytałam, tylko takie, które się powoływały na jakieś badania... Co najlepsze, czasem sobie przeczyły... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    julita myslisz ze lekarz to zakwalifikuje jako cukrzyce?
    ja raz mialam podwyzszony cukier i powtorzylam (tez o troszkemialam zawyzony) bo sie okazalo ze moja infekcja gornych drog odechowych i stres mialy na wynik wplyw..moze warto powtorzyc??
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    patyk120: Co najlepsze, czasem sobie przeczyły... :devil:

no wlasnie , ja dlatego respektuje badania publikowane w dobrych journalach np jpurnal of paediatrics jest dobry ale np Blood juz niezbyt wiec warto miec wiedze czemu ufac a czemu nie, ale czlowiekowi ktory nie jest w srodowisku naukowym to normalne ze ciezko to ocenic

sluchsajcie a kto teraz na dniach ma rodzic? madrill??
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Hanny: jak rodzice dbają o dziecko, pilnują go z nauką i zachowaniem, to takie dzieci odnoszą sukcesy w nauce;)

A przynajmniej czymś się zainteresują i będą w tej właśnie dziedzinie odnosić sukcesy... Czasem rodzice dają dziecku różne możliwości, ale nie przypilnują, nie pochwalą, nie zdopingują... I wtedy bywa, że dziecko traci motywację. Próbuje czegoś innego i znów traci motywację. Potrzebna jest motywacja z zewnątrz...

Ale to chyba temat na inny wątek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    chloe28: kto teraz na dniach ma rodzic? madrill??

Tak wynika z listy - 11.12...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CHLOE się nie martwię :)
    będzie po mamusi prze inteligentna w kosmos aż :devil:

Ty a jak matka regularnie biegunki miała w sensie z dupy kran całą ciążę to dziecko jakie będzie ? :cool::cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    TEORKA: Ty a jak matka regularnie biegunki miała w sensie z dupy kran całą ciążę to dziecko jakie będzie

Będzie hydraulikiem;P
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    TEORKA: będzie po mamusi prze inteligentna w kosmos aż :devil:

Też gdzieś czytałam, że inteligencję (czymkolwiek ona jest) dziedziczy się po matce ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Czytałam chyba to samo co Ty patyk120 Czymkolwiek ona jest;) Dobrze powiedziane;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    patyk120: Też gdzieś czytałam, że inteligencję (czymkolwiek ona jest) dziedziczy się po matce ;)

no toteż dlatego się o inteligencję mej córki nie boję :cool:
    gorzej jakby po tatusiu mieć miała :devil::devil: :wink:

HANNY eeeeeeeee hydraulikiem ? :neutral:
    toż to dla panienki się nie godzi :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Moje inteligencje wyssie z mlekiem matki :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    TEORKA:
    Ty a jak matka regularnie biegunki miała w sensie z dupy kran całą ciążę to dziecko jakie będzie ? :cool::cool::cool::cool:

hahahahahhahahha dobre :rolling::rolling::rolling::rolling:

nie mam ppjecia, dobry pomysl na projekt naukowy :swingin::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    TEORKA: HANNY eeeeeeeee hydraulikiem ? :neutral:
    toż to dla panienki się nie godzi :cool:
    --

Mój mąż by się ucieszył z córki hydraulika, elektryka ewentualnie projektantki wnętrz ;)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeDec 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Oooo, to muszę wygrzebac jakiś obszerny artykuł dotyczący tej inteligencji mojemu W. zapodac, bo u nas ciagle przepychanki w tej kwestii;). Teraz już się przestanie panoszyc.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    TEORKA: no toteż dlatego się o inteligencję mej córki nie boję :cool:
    gorzej jakby po tatusiu mieć miała :devil::devil: :wink:
    Dobre!!! :clap::clap::clap:

Chloe, dzieki za pocieszenie - przypomne sobie na kolejnej "rozmowie z toaleta" :kissing::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Talinko moja ginka wyznaczyła termin porodu na 26.07, także prosze o dodanie do listy daty:))
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    UUuuu... to moje dziecie zostanie chyba sportowcem po tatusiu, bo mamusia nawet nie wie co to mdłości w ciąży, nie wspominając o wymiotach, więc z tego co mówicie naukowca z niego nie będzie :tongue::tongue::tongue: ale nie szkodzi i tak będzie kochany:wink::wink::wink:
    -
    a u mnie się w końcu stało... tydzień temu widziałam przy goleniu swoją pipkę w całości, dzisiaj widzę ją już tylko w połowie, a w takim tempie to za tydzień pożegnam się całkowicie z jej widokiem:tongue::tongue: ehhh.... a jednak się doczekałam:wink::wink:
    --
  2.  permalink
    o matenko jak sie posmialam:)))) to jak mi jeszcze zdarza sie wymiotowanie do polnocy to Jasiek pewnie bedzie ministrem jakims:)) no baaa naukowcem:))) hehehe dobrze ze nie mam biegunki tak srednio hydraulika chcialabym:))) hehehehe jestescie the best:))

a co do terminow porodu to ja mam termin na 05.04.2012 a wielkanoc jest 8 i moj maz stwierdzil ze ja bede w niedziele wielkanocna na porodowce:)) bo pewnie naszykuje jedzenia i beda mieli na pepkowke :))) w wielkanocna niedziele :) to se chlopina wyczarowal:))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    anaa86: nie wie co to mdłości w ciąży, nie wspominając o wymiotach, więc z tego co mówicie naukowca z niego nie będzie :tongue::tongue::tongue: ale nie szkodzi i tak będzie kochany:wink::wink::wink:
    -

Aniu ja to samo:D:D:D a poza tym moja mama wymiotowała całe 9 miesięcy a ja do nauki to ostatnia szkoła to dla mnie koszmar:devil::devil:
    -
    a co do pipki to ja już dawno nie pamiętam jak moja wygląda:devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    kasiakuzniki: a co do pipki to ja już dawno nie pamiętam jak moja wygląda

Będzie mi jej brakować...:tongue::tongue: teraz muszę się jakoś nauczyć operować lusterkiem w tamtych okolicach :wink:

kasiakuzniki: Aniu ja to samo:D:D:D a poza tym moja mama wymiotowała całe 9 miesięcy a ja do nauki to ostatnia szkoła to dla mnie koszmar

Kasia to jest nadzieja dla naszych pociech:tongue::tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink

o matenko jak sie posmialam:)))) to jak mi jeszcze zdarza sie wymiotowanie do polnocy to Jasiek pewnie bedzie ministrem jakims:)) no baaa naukowcem:))) hehehe dobrze ze nie mam biegunki tak srednio hydraulika chcialabym:))) hehehehe jestescie the best:))

Minister i inteligencja- nie idzie w parze:devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.