Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeDec 9th 2011
     permalink
    Talinko, mam tylko do Ciebie prosbe, bo zarzadzasz lista. Prosze nie rozpakuj sie przez weekend, bo ja chce dolaczyc w poniedzialek do listy z data porodu:tongue::wink::wink::wink: Mam wtedy kolejna wizyte i dopiero teraz dowiem sie dokladnie, jaka data. Z moich obliczen wynika, ze 19-21 czerwca, ale zobaczymy, co wyjdzie na USG. Dasz rade spelnic moja prosbe? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Sabcia, zobaczysz, że za chwilę urodzisz...:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 9th 2011 zmieniony
     permalink
    YPolly: Talinko, mam tylko do Ciebie prosbe, bo zarzadzasz lista. Prosze nie rozpakuj sie przez weekend, bo ja chce dolaczyc w poniedzialek do listy z data porodu

Ojjj chciałabym przez weekend :bigsmile:
    a od listy to każda jedna może być :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Hehe, ale jak nie, to mnie dopiszesz? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No pewnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    No na poprawę humoru dziewczyny :bigsmile: Jak urodzę to będę szukać takich ćwiczeń.

http://noshit.pl/lubie/52685
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Hi, hi...dobre- po porodzie kupujemy sobie takie rowerki i jaaazda :boogie:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam , ja dzis tylko na chwile zobaczyć czy coś sie dzieje....Uciekam juz ale życze aby w weekend coś sie w końcu RUSZYŁO.....:wink::whorship:
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Dziewczyny z pierwszej piatki, ale emocje, czekam razem z wami jak na szpilkach i zastanawiam się którą pierwszą weźmie!!! A może wszystkie na raz tak jak to było 1,5 miesiąca temu jak nam się worek z maluchami nagle rozwiązał i chyba 4 dziewczyny urodziły w ciągu 2 dni :tongue::tongue::tongue: Także moze jakaś zbioróweczka???
    szczerze, to też chodzi o to, że ja jestem teraz na 13 miesjcu, a jakoś nie lubię tej cyfry i chciałabym ją ustąpić komuś innemu, a sama wspiąć się do zaszczytnej pierwszej dziesiątki razem z Anulą36 :tongue::tongue::tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Patyk120 Ja czytałam, że te zimowe są inteligentniejsze od tych letnich i wyższe ;)
    ja sie urodzilam w lipcu i mam 176cm!!!!!! kolejna bzdura :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nessie: ja sie urodzilam w lipcu i mam 176cm!!!!!! kolejna bzdura

ja w czerwcu i mam 181 :devil:
    --
  1.  permalink
    Dziewczęta...:wink:
    z rana pytanie :D [pytanie na drugie śniadanie hehe]

W jakiej pozycji śpicie ? Na boku lewym, prawym, na wznak, na brzuchu :shocked:
    Czy dajecie radę spać na lewym boku cały czas ?

Jutro zaczynamy 19tc i..na www.zapytajpołożną.pl jest napisane:
    "Pamiętaj, żeby spać na lewym boku. Szczególnie kiedy np. lubisz spać na brzuchu lub wznak. Postaraj się zmienić swoje przyzwyczajenie. Oczywiście pozycja na brzuchu teraz jest niewygodna, ale na wznak zdawałoby się tak. Dlaczego, więc kobietom w ciąży zaleca się spanie na boku? Ponieważ pozycja na plecach powoduje, że cały ciężar macicy opiera się na kręgosłupie, jelitach, a także aorcie i żyle głównej dolnej. Aorta jest naczyniem krwionośnym, które odpowiada za rozprowadzenie krwi po całym ciele. Natomiast żyła główna dolna ma za odpływu krwi z dolnej parti ciała do serca. Pozycja na plecach zatem będzie przyczyną bólów pleców, hemoroidów oraz sprawia, że układ trawienny jest mniej wydajny. A także może wpłynąć na utrudnione oddychanie i przeszkadzać w prawidłowym krążeniu krwi. Dlatego pamiętaj by spać na lewym boku. Możesz ułożyć się na lewym boku, a między nogi włożyć poduszkę. Taka pozycja pozwoli na lepszy przepływ krwi w organizmie przyszłej mamy."

:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja śpię na lewym, prawym boku i na wznak-nigdy nie spałam na brzuchu w ciąży! Dziękuję :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry_Lady: W jakiej pozycji śpicie ? Na boku lewym, prawym, na wznak, na brzuchu Czy dajecie radę spać na lewym boku cały czas ?

Lewym, prawym - czasem się budzę i leżę na wznak. Długo już nie mogę na jednym, bo biodro boli :neutral:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja śpię raz na lewym, raz na prawym. Nie da się przespać całej nocy na jednym boku bo mnie np. boli potem biodro i ramię.
    --
    •  
      CommentAuthorhawrankowa83
     permalink
    Cherry_Lady: W jakiej pozycji śpicie ? Na boku lewym, prawym, na wznak, na brzuchu :shocked:
    Czy dajecie radę spać na lewym boku cały czas ?

ja śpię na zmianę, lewy, prawy bok, czasami tak jakby na plecach, ale mnie wtedy ciągnie w dole brzucha i pachwinach, a dziecko woli na prawym, bo główkę ma bardziej po lewej stronie
    a boki, zwłaszcza ok żeber i tali to mnie tak chol.. bolą czasami
    moim marzeniem jest wyspać się na brzuchu:)
    a i poserduszkować po bożemu, hehehe, ale trzeba poczekać, bo mój mąż już zaczyna mieć obawy i nie chce, śniło mu się, że się dziecko jajkami bawi:shamed:
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    nessie: ja sie urodzilam w lipcu i mam 176cm!!!!!! kolejna bzdura

No a ja się urodziłam w czerwcu i mam 171 a moja siostra urodziła się w lutym i ma 177... Więc jakby nie patrzeć jest wyższa :)

Ale jakby iść ty tropem, to pragnę zauważyć, że wśród moich znajomych gdzie są dzieci tej samej płci - pierwsze dziecko jest zwykle niższe od drugiego... I to bez względu na porę roku, w której się urodziło... :D Kolejny temat do badań ;)
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Cherry_Lady: W jakiej pozycji śpicie ?

Mojej koleżance gin powiedział, żeby spała albo na prawym albo na lewym...ale nie na wznak, ponieważ macica jest ciężka i może uciskać coś tam (nie pamiętam dokładnie co) i może to prowadzić do niedotlenienia matki a przez to i dziecka.
    --
  2.  permalink
    No właśnie - ja też nie daję rady wyleżeć na lewym boku całą noc...
    Na prawym rzadko spałam (zacznę teraz częściej), a na wznak zaczęło być niewygodne (krzyż się odzywa).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ej ej, też Wam 28dni nie działa? wyskakuje mi "bad gateway" :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    o już działa :wink:
    --
  3.  permalink
    no:) się popisałam i mnie wywaliło ze strony, chyba znak, że trzeba obiad iść gotować:)
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    anaa86: Dziewczyny z pierwszej piatki, ale emocje, czekam razem z wami jak na szpilkach

Tak bym zapytała madrill jakie to uczucie mieć termin za 2 dni :) Ale jakoś jej nie ma :/ Może coś się dzieje?
    --
  4.  permalink
    Talinka: ej ej, też Wam 28dni nie działa? wyskakuje mi "bad gateway" :confused:
    hehe mi to samo i już pomyślałam se, że muszę iść porządki robić :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Cherry_Lady, ja śpię raz na lewym, raz na prawym - tak samo jak Talinka nie mogę na jednym długo, bo biodra mnie bolą. Ale na plecach nie mogę też, bo mnie wtedy wszystko boli :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hmmm może :cool:
    --
  5.  permalink
    patyk120: może uciskać coś tam
    może krzyż ?
    .
    patyk120: Tak bym zapytała madrill jakie to uczucie mieć termin za 2 dni :) Ale jakoś jej nie ma :/ Może coś się dzieje?
    A może jest już PO ? :D Macie z Nią kontakt ?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_fragile: Cherry_Lady, ja śpię raz na lewym, raz na prawym - tak samo jak Talinka nie mogę na jednym długo, bo biodra mnie bolą. Ale na plecach nie mogę też, bo mnie wtedy wszystko boli :DDDD

wow, szybko. u mnie te problemy zaczęły się po 30tc... jakoś koło 34-35tc. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry_Lady: patyk120: może uciskać coś tam może krzyż ?

żyłę główną (lub tętnicę)
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Jestem w stałym kontakcie sms-owym z madrill i jak coś będzie "na rzeczy" dam Wam znać :wink: na chwilę obecną cisza!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Spokojny sen w ciąży

Sen na plecach

We wczesnych tygodniach ciąży (pierwszy trymestr) spanie na plecach jest zupełnie bezpieczne (szczególnie jeśli jesteś zdrowa, a twoja ciąża rozwija się normalnie), jednakże kiedy mija 20 tydzień ciąży lekarze odradzają tą pozycję (nawet na kilkuminutową drzemkę czy odpoczynek na kanapie). Szybko rosnąca macica zaczyna uciskać kręgosłup, jelita i dużą żyłę, którą powraca krew z dolnych partii ciała do serca. Rezultatem spania w tej pozycji mogą byś problemy z funkcjonowaniem Twojego układu trawiennego, ból pleców, niskie ciśnienie krwi, a także ograniczenie dopływu krwi do rozwijającego się płodu.
    --
  6.  permalink
    The_fragile: Cherry_Lady, ja śpię raz na lewym, raz na prawym - tak samo jak Talinka nie mogę na jednym długo, bo biodra mnie bolą. Ale na plecach nie mogę też, bo mnie wtedy wszystko boli :DDDD
    nic tylko muszę się przyzwyczaić do spania na dwóch bokach ;) a zawsze spałam na brzuszku hihi
    .
    Piję właśnie sok z buraków (sama robiłam) i jest pyyyszny !
    Wcześniej, gdy Hb wynosiła 13 niebardzo mi podchodził, a teraz przy 10.6 piję go jak wodę,
    chyba organizm czuje, czego mu brakuje :D
    --
  7.  permalink
    bellybaby: Jestem w stałym kontakcie sms-owym z madrill i jak coś będzie "na rzeczy" dam Wam znać :wink: na chwilę obecną cisza!

O! to super :))
    .
    TALINKA - dzięki :**
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Talinka: wow, szybko. u mnie te problemy zaczęły się po 30tc... jakoś koło 34-35tc

Talinka, bo ja mam już spory brzuch - na szkole rodzenia ja mam największy :DDD Chociaż mam tylko 4,5 kg na plusie, czego już zupełnie nie łapię. Ale dzidziol zdrowy, więc niech brzuch sobie rośnie.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_fragile: Talinka, bo ja mam już spory brzuch - na szkole rodzenia ja mam największy :DDD

pochwal się :bigsmile:
    ile masz w obwodzie? ja teraz w miejscu, w którym mierzę od początku mam 131cm (na wysokości pępka 124cm) na plusie 11kg :bigsmile:
    w 27tc miałam 123cm (na wysokości pępka nie wiem, bo nie mierzyłam), a na plusie 3,5kg
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    W obwodzie 110 :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O mamo, to Ty lepsza niż ja :DDDD Czyli z tą wagą faktycznie nie ma zmartwienia ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Tak, tylko ja zaczynałam od 103,5 (BMI>30), później (w I trym) spadłam do 97 lub 98kg i dopiero koło 20tc zaczęłam nabierać.

Przy otyłości powinno się przytyć 6-7kg, więc i tak za dużo mam na plus... ale co mi tam. źle nie jest. moja mama miała +26kg. :devil:
    zaczynała od 80kg przy wzroście 170 - skończyła na 106 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaaa... U mnie BMI był 24, więc w normie (ale tu i ówdzie miałam zapasiki ;)), też mi w I spadła waga, a po 15 czy 16 tc zaczęłam przybierać :)

To powiem Ci, że się ładnie trzymasz!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Obym po porodzie wróciła do swojej wagi, a później zaczęła tracić :devil:
    czekam już niecierpliwością na czas, kiedy będę mogła wrócić do brzuszków (w grudniu 2010) przed pierwszą ciążą schudłam 7kg w ciągu miesiąca :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wrócisz, jak już tęsknisz do brzuszków (nie ukrywam, ja do rolek i roweru :D) to spokojnie będziesz traciła :) Najważniejsze jest samozaparcie (nie mylić z zaparciami ;)).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ojjj no zaparcia to bym chciała, żeby poszły w siną dal :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSułka
     permalink
    Talinka pociesz si e,że po ciąży często się chudnie:
    1) z braku czasu na jedzenie
    2) z nerwów
    3) z zabiegania/zalatania/robienia 10 rzeczy w minutę
    4) kp też ponoć pomaga wrócić do dawnej sylwetki
    Na mnie np. ubrania sprzed ciąży są za duże. Z rozmiaru 38 wskoczyłam w 36 (problem jedynie z biustem).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No to może się uda? Chociaż moja mama przed ciążą miała 80kg, po już 90 i do swojej wagi nie wróciła... ale może tu też wiek ma znaczenie? Mama miała 40 lat... a ja mam 22 :bigsmile: hi hi no po cichu liczę, że Młoda ze mnie wyciśnie tą nadwagę, którą sobie uzbierałam przez okres bycia z R. :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Co do spania , zawsze lubiłam spać na lewym boku więc nie było to dla mnie problemem ale odkąd przekroczyłam 30tc zaczęły się bóle kręgosłupa i bioder zaczełam spać na prawym też. Teraz to powiem że jest gówno a nie spanie bo jak mam się przewrócić z boku na bok to mnie tak wszystko rwie a najbardziej pipka że masakra jakaś od razu wybudzam się i oczy mam jak 5 zł.
    Hawranku rozwaliłaś mnie tymi jajakami. Mój też niby by chciał ale się boi bo widzi jak mi już ciężko jest a i pewnie w jego mózgownicy też siedzi coś na wzór Hawrankowego męża :bigsmile:
    A i zaobserwowałam zgaga od 1,5 tygodnia nie występuję a zaparcia nawet nie wiem co to ja z tych co Teo .
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Talinka: nadwagę, którą sobie uzbierałam przez okres bycia z R. :bigsmile::bigsmile:

Jednym słowem chłop o Ciebie dba i lubi Twoje delikatne zaokrąglenia :)

Ale chudnięcie jest dla nas samych i dla zdrowia a nie dla chłopów!!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    patyk120: Jednym słowem chłop o Ciebie dba i lubi Twoje delikatne zaokrąglenia :)

Raczej ja o siebie nie dbałam i się zapuściłam - 40 kilo w 4 lata to trochę dużo nie? :bigsmile::bigsmile:
    patyk120: Ale chudnięcie jest dla nas samych i dla zdrowia a nie dla chłopów!!

No ba! Pewnie ;) Jakby mojemu coś nie pasiło to by powiedział, a on się cieszy, że ma za co złapać :d no i biust z 80A do 85E mi urósł przez to przytycie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Talinka: 40 kilo w 4 lata to trochę dużo nie?

10 kilo w rok - no to troszkę..
    Gdzieś kiedyś czytałam (ja zawsze coś gdzieś wyczytam:devil:), że kobieta tyje przy mężczyźnie kiedy czuje się bezpiecznie :bigsmile:
    Więc to dobrze, że czujesz się bezpiecznie. Ale schudnąć trzeba dla zdrowia! :) Będzie dobrze :) Jesteś młodziutka więc dasz radę :) Moja mama zawzięła się mając niemal 50 lat, że schudnie. I schudła. 15 kg w rok. Wygląda extra :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Łoł - ładnie! Jakbym znów się zawzięła, to woda pewnie zejdzie raz dwa (koło tych 7-8 kilo jak poprzednio). Później zaczyna się PRACA. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Dziewczyny, ja tak z innej beczki: kiedy zaczelyscie ćwiczyć mięśnie Kegla?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.