Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 10th 2011
     permalink
    Gin mi powiedział, że przed "połówkowym" to nie mam co marzyć, więc jeszcze trochę...ale jakoś czuję, że Kubuś będzie jak nic;) A Ty norah niewiele za mną;)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hussy ja nie chcę Cie martwić czy denerwować ale jeśli to sie będzie nasilać zgłoś sie do lekarza
    U mnie skracanie / rozwieranie się szyjki to było lekkie ćmienie jak na @ a dopiero później z takim uczuciem ciężkości, i czułam jak dziecko skacze ale jednocześnie napiera na dół
    --
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    mi lekarka do której chodzę na usg powiedziała, że przy następnym usg będzie można już się dowiedzieć, hmm, może to zależy od sprzętu ??? w sumie to i tak na połówkowym najpewniejsza informacja, to może nie ma co wcześniej się wpatrywać i domyślać.
    -- http://www.adopcjaserca.org/
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 10th 2011 zmieniony
     permalink
    norah: to może nie ma co wcześniej się wpatrywać i domyślać

nie ma co, nie ma :)
    ja sie uparłam będąc na mniej więcej takim etapie jak Ty i gin orzekł, że raczej chłopak ale to nie jest jeszcze pewne...
    i mimo, że powiedział że to nie na 100 % to ja cały świat o tym poinformowałam a za kilkanaście tygodni się okazało, że między nogami jest piękny "hamburger" i ani śladu pindolka :)
    i że wtedy było zdecydowanie za wcześnie i niepotrzebnie sie tak upierałam :P
    i musiałam potem odkręcać i wszystkim mówić, że jednak nie chłopczyk a dziewczynka będzie :cool:
    także w następnej ciąży na pewno poczekam CO NAJMNIEJ do USG połówkowego :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    Dziewczyny, czy przy wstawianiu do sygnaturki drugiego suwaczka wystarczy po spacji wkleić link? za nic nie chcą mi się pokazać 2 suwaczki, obydwa suwaczki pojedynczo się wyświetlają poprawnie, kiedy wklejam 2 na raz - w okienku edycji nie ucina mi nic, ale tutaj na forum wyświetla się tylko pierwszy a drugi adres jakby był ucięty... :confused: czyli jednak jest jakieś ograniczenie liczby znaków?
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    Teorka, na stronkach o ciąży to nawet czytałam, że niby doświadczony gin powinien poprawnie w 14-tym tyg. rozróżnić płeć :smile: chyba raczej doświadczony wróżbita, a nie gin ;)
    ja bez sprawdzania na usg rozpowiadam, że czekam na chłopaka i zabraniam mówić o moim bobasie w rodzaju żeńskim :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    norah: niby doświadczony gin powinien poprawnie w 14-tym tyg. rozróżnić płeć

powinien ale gin [nawet najbardziej doświadczony] to tylko człowiek i zawsze się może pomylić :)
    tym bardziej, że do 17 t.c narządy płciowe u dziewczynek i chłopców są bardzo podobne
    wklejałam tu już kilka razy rycinę na ten temat ale specjalnie dla Ciebie zrobie to jeszcze raz :wink:

Image and video hosting by TinyPic

i teraz krótka legenda :cool:

po lewej stronie chłopak po prawej dziewczynka
    trzy pierwsze ryciny od góry po obu stronach to własnie wygląd narządów do 17 - 18 t.c
    sama widzisz, że praktycznie niczym [prócz kąta nachylenia] się nie różnią :wink:
    dopiero ok 20 tygodnia [ostatnie ryciny na dole] widać co jest co :wink:

więc tego :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Norah, ten mit sprawdza się u co drugiej pary :D, czyli równie często jak zgadywanie.
    Nie ma żadnych danych, które by to potwierdzały, przeciwnie, są dane, które stwierdziły brak związku pomiędzy czasem między owulacją a stosunkiem, a płcią. Więc szanse masz - 50% :D

A u mnie cisza. Bez objawów, cyce się uspokoiły, bolą tylko przy uciśnięciu gruczołu, częściej swędzą, nie kumam tego. Brzuch jak zawsze, gniecie ale tylko trochę. Plamień nie ma.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    dzięki, nie widziałam nigdy jak przebiega rozwój narządów płciowych, czytałam tylko, że na początku wyglądają na zewnątrz tak samo i że różnice przez długi czas są jedynie w budowie wewnętrznej.
    trochę inaczej sobie to wyobrażałam, raczej, że na zewnątrz nic nie jest wykształcone,
    ten wyrostek płciowy na drugim obrazku od góry zaskoczył mnie na maksa,
    w ogóle to wszystkie poza ostatnimi obrazkami typowałabym odwrotnie - po prawej chłopak, po lewej dziewczynka :bigsmile:
    no i teraz już łatwiej mi wyobrazić sobie skąd się bierze u chłopców spodziectwo, ujście cewki moczowej na wczesnym etapie rozwoju jest u nasady prącia i pewnie poprostu tak niektórym zostaje...
    •  
      CommentAuthornorah
    • CommentTimeDec 10th 2011 zmieniony
     permalink
    Ania, nie nazwałabym tego mitem, gdyż choć nie jest z pewnością metodą planowania płci, to jednak bazuje na pewnych danych naukowych, na podstawie których niektórzy wysnuwają takie, a nie inne przypuszczenia.
    mitem nazwałabym raczej takie teorie, że trzymanie pod łóżkiem siekiery pomaga spłodzić chłopca :bigsmile:
    natomiast czy sprawdza się u co drugiej kobiety - to tego nie wiem, nie znam żadnych danych statystycznych co do trafności tej teorii,
    spotkałam jednak tutaj na 28dni kobietę, która twierdziła, że trójka jej dzieci ma taką płeć, jaką udało jej się zaplanować bazując właśnie na tej teorii.
    i chyba jest tu gdzieś na forum poruszany ten temat i wypowiadają się kobiety, które próbowały skutecznie, bądź nie, planować płeć dzieci...
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Ha! Udało mi się nie poryczeć! Ale tylko dlatego że byłam uprzedzona:wink: najbardziej mnie chyba rozwaliła ta pierwsza dziewczynka...
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeDec 11th 2011
     permalink
    Oj a ja sie poryczalam :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 11th 2011 zmieniony
     permalink
    norah nie no mój gin ma świetny sprzęt;) Wszyscy mówią, że w tej przychodni jest najlepszy sprzęt, więc o to się nie obawiam. Myślę, że raczej gin ma podejście podobne do Teo - "po co później odkręcać" ;) Faktycznie zdarza się, że gin już w 14 tygodniu ciąży "strzeli" prawidłowo płeć, ale to nadal jest 50% na 50%, więc skoro i tak trzeba czekać na połówkowe, żeby potwierdzić ( choć niektórym dziewczynom potwierdza dopiero na samej końcówce ciąży - patrz Hussy ;) to czekam;) I chyba mojemu gin o to właśnie chodzi, żeby w razie czego pacjentki nie gadały "a on to nie umie prawidłowo płci określić;P".
    P.S. Swoją drogą zerknijcie co mam na suwaczku;P
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    u nas gin w 16 tygodniu bardzo się przyglądał, ale powiedział, że nie jest pewien na 100%, więc nam nie powie, w 20 tygodniu dzidziuś był ułożony tak, że ciężko było podejrzeć, przed nami usg połówkowe w poniedziałek w 22 tygodniu, mam nadzieję że uda się coś podejrzeć, ale nawet jeśli nie to trudno kiedyś się w końcu dowiemy :P

co do owulacji i płci, norah masz 50% szans, nie tylko moment współżycia ma znaczenie, plemniki męskie łatwiej giną w niesprzyjającym środowisku i wystarczy, że miałaś już mniej płodny śluz (czasami jest on tylko kilka godzin) i mogły przeżyć te bardziej wytrzymałe, czyli żeńskie i będzie dziewczynka :) tak więc na dwoje babka wróżyła :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hanny: Faktycznie zdarza się, że gin już w 14 tygodniu ciąży "strzeli" prawidłowo płeć, ale to nadal jest 50% na 50%

no ja też uważam, że to bardziej jest na zasadzie zgadywania
    na tak wczesnym etapie :)
    bo szanse są pół na pół więc tego

dobre w tym suwaku
    mój gin na narządy płciowe mojej córki mowił per "HAMBURGER" a w suwaku jest coś o cheesburgerze heheeh
    też dobre :)
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    jeśli chodzi o płeć to moja gin też nie chciała wcześniej zgadywać chociaż ją o to prosiłam- dopiero na ostatnim usg- w piątek nieśmialo powiedziała że nic tam między nogami się nie majta, ale nie chciała "dać głowy" bo Maleństwo dało się obejrzeć od pupy strony- a zawsze się coś mogło podwinąć:wink:
    z synem od początku czułam że będzie chłopak- nie wiem dlaczego. teraz czuje że będzie dziewczynka więc kto wie- może się potwierdzi, ale to nadal moje przeczucia:wink:
    tak czy inaczej z tej okazji kupiłam synowi misia Rudolfa, a prawdopodobnej córci mającej prawdopodobnie na imię Hania misię Klarę(akcja Kup Misia)- najwyżej jak się drugi synuś urodzi to zdejmę misi sukieneczkę i w ramach zadośćuczynienia uszyję spodenki:wink:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    TEORKA: dziewczyny muszę Wam to pokazać...

Teo ale poryczalam z samego rrana:(( az poduszka w lozku mokra:((
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    paprykowa: jeśli chodzi o płeć to moja gin też nie chciała wcześniej zgadywać chociaż ją o to prosiłam

mój też nie chciał ale jako, ze jestem zodiakalny baran uparty jak osioł to zaległam na kozetce przed urządzeniem do USG i powiedziałam, że z niego nie powstanę choćby nie wiem co :devil:
    po 10 minutach gin skapitulował [pełno babeczek przed drzwiami czekało heheheh] ale tak czy siak się wtedy pomylił [może dlatego, że pod taką presją działał :bigsmile:]

EWELINDA wzruszające to prawda ? :(
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ewelinda29: TEORKA: dziewczyny muszę Wam to pokazać...

Teo ale poryczalam z samego rrana:(( az poduszka w lozku mokra:((

a ja tego nie widziałam, bo ryczeć nie chce, ja płacze na reklamach i co drugim filmie, także... wystarczy mi na razie :wink:

dziewczyny pisałyście o herbatce z liści malin, ale tez ostatnio była wzmianka o oleju z wiesiołka, myślicie że działa? od kiedy to zacząć łykać?
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    TEORKA: EWELINDA wzruszające to prawda ? :(

bardzo...szczegolnie ta mala blondyneczka u taty Mikolaja na rekach:))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ewelinda29: bardzo...szczegolnie ta mala blondyneczka u taty Mikolaja na rekach:))

nooooooooooooooo tu się najbardziej usmarkałam :wink:

ANULA pewnie ten wiesiołek działa tak samo jak herbata :P
    czyli nie działa :cool:
    ale ja w sumie łykałam
    zaczęłam od 38 t.c i jedyne co zauwazyłam to dużo więcej śluzu [co myślałam że jest niemożliwe]
    ale jako, że nie urodziłam koniec końców drogą naturalną to nie wiem czy by coś pomogło :devil:
    --
  1.  permalink
    Melduję się niedzielnie w dwupaku:)
    witam Karoo:)
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Witamy sie w piatym miesiacu!!!! :)

u mnie link nie dziala .... a chcialam troche poslipac :(

Tydzien temu na wizycie moj gin powiedzial, ze nie bedzie zgadywal....
    bo dziecko sie za bardzo rusza i nie widac dobrze...
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Witam, wpadłam tak w terminie porodu żeby napisać, że jeszcze nie rodzę...

Mam nadzieję, że w tym tygodniu sytuacja się rozwinie...

No i pozdrawiam wszystkie :)
    --
  2.  permalink
    TEORKA: dziewczyny muszę Wam to pokazać...

Masakra.... nie obylo sie bez łez..! Eh..
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    madrill: wpadłam tak w terminie porodu żeby napisać, że jeszcze nie rodzę...

moja przepowiednia, ze urodzisz w ten week wygasa o 24:00 :D ...... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Teo mojej mamie dałam tę książkę wczoraj, bo nie miała co czytać i BARDZO JEJ się podoba. Mnie zresztą też, bo cztytałam fragmenty. Wg mojej mamy ten prosty język jest super ;)
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Czesc kochane. Melduję się po straszliwym wieczorze i nocy:sad: Tak mnie ząb bolał, że myślałam że zeświruję. Jakieś kilka miesięcy temu złamała mi się ósemka na górze a wczoraj już sama ją sobie chciałam wyrwać:cry: Dzwoniłam nawet do kliniki ale nie mieli już terminów i jak dzisiaj zacznie mnie boleć to od razu jadę, oby już nie bolało! Wczoraj musiałam się nafaszerować tabletkami i przykładałam lód a i tak chodziłam po ścianach:cry:
    --
  3.  permalink
    Talinka - a już myślałam, że rodzisz :bigsmile:
    .
    Teo - oczy zapłakane, w nosie gluty - jednym słowem dziękuję Ci za wprowadzenie mnie/nas w stan ryczenia. . . :cry:
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Cherry_Lady: Talinka - a już myślałam, że rodzisz .

No nie, buuu :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny pokierujcie mnie bo nie umiem nic znalezc.. Moja siostra po kilku latach staran dzis zrobila test i okazalo sie, ze jest w ciazy. ale jej M od 5 tygodni bierze ciezkie leki na porazenie nerwu twarzowego i polpasca... Czy te leki moga wplynac na zarodek? Ostatni okers miala 8.11.
    Nie moge nic w necie znalezc i bede wdzieczna za pomoc!
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    [quote=TEORKA][/quote]
    Musze powiedzieć wytrzymałam do 2 min. potem łzy jak grochy.Oni nawet nie wiedzieli czy w ogóle wrócą żywi
    Ja sama czekałam na męża równe 3 msc, rekcja podobna, po 27 godz jazdy do niego- 15min nie puściłam go z objęć
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    fajnie tu u Was ciekawe kiedy bede mogła dołaczyć do zaszczytnego tytułu "brzuchatek" u nas staranie na dobre zaczeły sie. pierwsze obserwacje w życiu-temp, na razie i dokładne badanie śluzu, niewiem sama co mam myślec o swoich temp, ale wyglada na to że owulacja była 2 dni temu a nie jak na kalendarzu 08.12
    http://magazyn.netmama.pl/serwisy/kalendarz-owulacyjny/wynik/cycle/26/last_period/2011/12/22/
    No nic czekamy może kiedyś i ja tu będe:)

Gratulacje dla Wszystkich Nowych Przyszłych Mam i dla Dla oczekujących rozwiązania Niebawem:)
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Biedronka11: Dziewczyny pokierujcie mnie bo nie umiem nic znalezc.. Moja siostra po kilku latach staran dzis zrobila test i okazalo sie, ze jest w ciazy. ale jej M od 5 tygodni bierze ciezkie leki na porazenie nerwu twarzowego i polpasca... Czy te leki moga wplynac na zarodek? Ostatni okers miala 8.11.
    Nie moge nic w necie znalezc i bede wdzieczna za pomoc!

Wydaje mi się, że w takim temacie nikt Ci tu nie pomoże. Lekarze zazwyczaj zabraniają starań jak leki brane przez kobietę lub mężczyznę mogą mieć potencjalny wpływ na dziecko. Jak im lekarz nie zabronił to powinno być OK, ale najlepiej niech siostra zapyta lekarza. No i gratulacje dla siostry:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo puściłam początek i wyłączyłam . Słońce pięknie świeci a czekam na rozwiązanie a ryczenie zostawiam na wieczorne klimaty :tongue:
    Jakby co to u mnie cisza, jutro mam wizytę a się lekarka zdziwi że się pojawiłam u niej.
    Madril no w tym tygodniu na 100% będziesz miała swoje maleństwo przy sobie nie ma już innej opcji :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A i zapomniałam dodać ta pełnia to jest przereklamowana :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    norah, nie - nie bazuje na danych naukowych. Niewiele jest prawdziwych badań, które to sugerują, głównie są to opracowania typu "jak zrobić chłopca". Badania, które robiono były raczej stare.
    Jeszcze raz - różnice w badaniach statystyk poczęcia i płci wykazały, że jest to w pełni przypadkowe.
    Sprawdzałam to kilka razy, przy podobnych rozmowach, ale niestety, subiektywne przekonanie, powstałe po obejrzeniu kilku cykli, gdzie się potwierdziło, wystarcza, aby ludzie w to wierzyli. Tak jak wierzą w to, że szczepienia powodują autyzm, również bez podstaw naukowych.

Przesyłam fajny artykuł, który robi przegląd danych. Wyjaśnia, dlaczego dane Kleegmana są mało wartościowe, i raczej krytykowane, natomiast zwraca uwagę np. na dietę przed i w trakcie poczęcia i te wyniki wydają się powtarzalne. Inny gość, ten od różnic w plemnikach, nazywał się Shettles i jego wyniki nigdy nie dały się powtórzyć, co sugeruje, że coś skopał, albo zależało mu na wyniku takim a nie innym i - może nawet nieświadomie - przyfałszował je.
    http://hub.hku.hk/bitstream/10722/53570/1/2852.pdf
    Inne opracowanie:
    http://www.fertilityfriend.com/Faqs/Gender-Selection-Methods---Scientific-Evidence.html

A za linka dzięki!
    Zobaczyłam Wasze komentarze i stwierdziłam, że nie chcę wpędzać się w depresję. Ja tu walczę o pogodę ducha przy tym niskim przyroście bety, niskim progesteronie, nie ma mowy, żebym świadomie wpędzała się w ryki :)

Z płcią, to faktycznie jest ciekawe, nasze narządy ogólnie rozwijają się z "tego samego", rysunek genialny. I wyjaśnia, jak to się dzieje, że czasem się rodzą dzieci z "obojnaczymi" narządami zewnętrznymi. Teraz na szczęście lekarze mogą to szybko korygować, chociaż nie wiem, czy nie poczekałabym z korektą aż dziecko pozwoli się określić jakoś... To ogólnie trudne tematy są.
    Ale jak gin mówi, że szanse są 50%, to mówi w sumie, że nie ma pojęcia czego się spodziewać i będzie strzelał :D
    -- serce przestało bić.
  5.  permalink
    Teo ty to potrwaisz do łez doprowadzić..
    Na raty musiałam oglądać!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Sabakuma: A i zapomniałam dodać ta pełnia to jest przereklamowana

Nie zawsze... ja rodziłam w pełnię, porodówka pękała w szwach i położne powiedziały, że podczas pełnii za każdym razem mają o wiele więcej porodów.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Teorka: ANULA pewnie ten wiesiołek działa tak samo jak herbata :P
    czyli nie działa :cool:

a u mnie i mojej kumpeli zadzialalo:devil::devil::devil::devil:

rodzilam 3h 19 min od momentu 5cm;
    a polozna nie mogla sie nadziwic jak moja szyjka znika w oczach:devil::devil::devil:
    faza parcia 19 min
    to nie zaszkodzi a moze pomoc, trzeba pic od 36 tyg-37 tyg, najpierw kuek dziennie,zwiekszajac do 4-5 w 40 tyg;
    najlepiej pic 100% suszu a nie te owocowa co ma tylko 45% lisci malin
    ponadto zawiera witaminy i magnez , po porodzie tez ja pije nadL brzucha juz nie mialam po tygodniu (herbata pomaga obkurczyc macice) plus pomaga na produkcje pokarmu:smile:

nie zaszkodzi a moze pomoc; trzeba pic kilka tyg przed zeby sie zdazylo skumulowac w organizmie; jak nie mozecie tego pic mozna lykac tabletki 100%ekstratku z lisci malin
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    <code>Ja tu walczę o pogodę ducha przy tym niskim przyroście bety, niskim progesteronie, nie ma mowy, żebym świadomie wpędzała się w ryki</code>
    Ania ja wyczytałam, że beta jak urośnie ponad tysiąc to przyrasta już wolniej i podwaja się co 4 dni nie 2, więc może u ciebie tak jest.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Zaglądam i melduję, że nie rodzę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Aha, zapomniałam zameldować, że sok ze śliwki wczoraj wypiłam i.... rozbolał mnie brzuch i mialam mega gazy. NIC ppoza tym. :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Zgadzam się z chloe. Ja miałam ekspresik, a faza parcia to jakieś 15 min. było. Dokładnie nie pamietam, bo wszystko działo się tak szybko, ze nie nadazalam.
    Możliwe ze na niektóre osoby to zupełnie nie działa, ale lepiej pić niż nie pić. Nie zaszkodzi, a może pomóc ze hoho:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Talinka, ja myśle ze u Ciebie to już na dniach.
    --
  6.  permalink
    Dołaczam ponownie do tego grona kobiet:)) Mam nadzieje,ze teraz ze szczesliwym finalem.Przed chwila zrobilma test i wyszedl cien cienia,ale jest nareszcie:clap::rolling::crazy:Jutro ide na beta hcg,kiedys bylam przeciwna nie chcialam robic testow z krwi ale po ciazy pozamacicznej pojde z trzy razy i odrazu po wyniku zaklepie wizyte u lekarza:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Cobraczek gratuluję i daj znać jak wyjdzie beta. Zresztą na pewno będzie wszystko OK :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Gratulacje karooo i Cobraczek :))
    Ja nawet nie patrze na linka od Teo bo i tak ostatnio mam depresyjny nastrój i nie będę go jeszcze pogłębiać.
    Strasznie mi ciężko ostatnio. Chodzę normalnie, ale schylanie się i podnoszenie różnych rzeczy to mega wyczyn :neutral:
    --
  7.  permalink
    karooo i Cobraczek GRATULACJE!! Spokojnej i nudnej ciąży życzę !:tongue:
    .
    illan: Chodzę normalnie, ale schylanie się i podnoszenie różnych rzeczy to mega wyczyn :neutral:
    mam tak samo illan...a zaczęłam 19 tydzień..
    od kilku dni Mąż ubiera mi skarpetki, rajstopy i buty....
    później będzie już tylko lepiej hehe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Cherry_Lady: mam tak samo illan...a zaczęłam 19 tydzień..

no ale ty masz podwójny załadunek, wiec jesteś usprawiedliwona :wink:

Cherry_Lady: później będzie już tylko lepiej hehe :wink:

strach się bać :devil::devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.