Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    czesć Dziewczyny:) a ja jutro zaczynam 9 tydzien i tym samaym trzeci miesiąc:shocked::surprised: szok jak to leci, samopoczucie super, poza sennością, czuje sie normalnie:))
    --
  1.  permalink
    A ja właśnie wchodzę w 3 trymestr czyli rozpoczynamy 7 miesiąc... :smile:
    Oby nadal wszystko było dobrze, acz dziś wylądowałam rano przy porcelanie!! :devil:
    Jutro wizyta u gina...

anaa86: a ja to się muszę w końcu zastanowić gdzie w ogóle chcę rodzić.

Ja właśnie też! Na razie jeszcze nie byłam na żadnej porodówce w pobliżu naszego miejsca zamieszkania ale w moi przypadku to i tak nie ma pewności, że trafię do tego szpitala, który wybrałabym sobie bo... jeżeli zacznę rodzić wtedy gdy Piotr będzie w pracy to i tak będę musiała wezwać karetkę, a karetka pewnie nie zawiezie mnie tam gdzie sobie zażyczę. :smile:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Talinka, pewnie że chciałabym pochodzić sobie po sklepach, kupić prezenty i poczuć klimat Świąt, ale niestety 20kg tak obciążyły mój kręgosłup, że nie jestem w stanie. Ruszam się tylko do okolicznych sklepów i tylko autem z M, bo sama się boję. Mam tak od ok 2 tyg wcześniej było wszystko OK. Nigdy tyle nie ważyłam i organizm się zbuntował.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Hawranku mam tak sam zestaw :) Właśnie kocyk piorę :P W sumie to dobrze że jeszcze nie urodziłam bo codziennie coś mam do zrobienia jutro mam plan poprasować bym miała spokój na 2 tygodnie no chyba że teściową zaciągne do żelazka w końcu to koszule i koszulki jej synusia leżą i czekaja , mojego jest wszystko na bieżąco prasowane :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sara wcale CI sie nie dziwie, mi tez odchodza checi chodzenia w tłumach i hałasie, moze pokupuj przez net prezenty, ja tak zrobiłam w weekend:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    bo my mamy kilka ciuchów na krzyż teraz, ja chodzę głównie w męża podkoszulkach, bo z moich bluzek brzuch wychodzi:) też muszę poprasować, a tak to na bieżąco wszystko staram się mieć zrobione:) no i mam małe plany kulinarne na święta między jednym karmienie a drugim, więc się pospiesz maleństwo:)
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    a my od dzisiaj jesteśmy w domku już w komplecie !!!!
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    katarzynah1987: a karetka pewnie nie zawiezie mnie tam gdzie sobie zażyczę.

no niestety zawiozą cię do najbliższego szpitala, ale na to już nie będziesz miała wpływu. Jeśli jednak Piotr będzie w domu, to warto wcześniej porozglądać się za jakimś bardziej przyjaznym szpitalem.
    Hehe mi też chodzi po głowie, że jak mnie weźmie to mąż będzie akurat w pracy, a pracuje na kopalni na dole bez możliwości bezpośredniego kontaktu :tongue::tongue: Ale będę dzwonić na centrale żeby go tam ścigali i ściągneli na powierzchnię :wink:
    --
  3.  permalink
    mareza: a my od dzisiaj jesteśmy w domku już w komplecie !!!!

Pochwal sie fotkami:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  4.  permalink

no to pięknie, teraz przygotowania do wspólnych świąt z dzieciaczkami:)
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja rodze w szpitalu, w którym przyjmuje mój lekarz. Jak zaczynam rodzic, to dzwonią po niego i zjawiła się do pól godziny, choćby nie wiem co. No chyba ze ma urlop:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeDec 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Mereza, gratki!! Teraz ręce pełne roboty:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink

Merezka daj znać jak sobie radzicie:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Super Marezka!! Święta będą w komplecie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Mareza - gratulacje!!!
    Czekamy na zdjęcie buziaczka
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Talinka: Chciałam go namówić na "Dextera", ale jemu nudny :shocked:

ooo ja uwielbiam dextera, lasnie sobie sciagnelam 11 odcinek 6 serii..jescze jeden i koniec...7mej serii pewnie nie bedzie:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Łał!! Mareza ale super że się odezwałaś:clap: daj znać jak Ci idzie i czy z racji tego że masz bliźniaki wyrosła CI kolejna para rąk:tooth:

Talka - ja myślę że jak Cię zegnie w pół i będziesz się modlić żeby przeszło i tak regularnie przez 2 godziny to poznasz że to TO:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    coma: Talka - ja myślę że jak Cię zegnie w pół i będziesz się modlić żeby przeszło i tak regularnie przez 2 godziny to poznasz że to TO

Pewnie tak :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    W Deksterze zatrzymałam się na pierwszych odcinkach po śmierci Rity, w Desperatkach jakoś pod koniec 7 serii, a w Chirurgach pod koniec 6. Ale jakoś nie mam czasu teraz nawet sobie pooglądać bo musiałabym mieć z lektorem.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ja cos czuje ze Was na raz wezmie kilka dziewczyn...no niech ktoras sie rozpakuje, chcialabym poczytac relacje jakas z porodu;)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Mareza gratulacje, tez czekam na foteczki Słodziaków:))
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    A Dextera i ja lubię. Lubimy oboje z M. House'a, Mentalistę i Dextera. Obejrzeliśmy też Lie to me, ale chyba się skończył na amen...
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ja już parę razy pisałam, że jak ruszymy to wszystkie na raz :bigsmile: będzie tzw. POSPOLITE RUSZENIE NA PORODÓWKĘ! :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katarzynah, nie żeby Cię cofać, ale 3 trymestr jest chyba od 28 tyg? I 7 miesiąc? :)

A jeśli chodzi o karetkę i "wybór" szpitala to możesz zadzwonić po Falcka, ale oni sobie liczą co najmniej 2 stówy...

Mareza - ale fajnie, gratuluję jeszcze raz!

Illan - Desperatki mają chyba najlepszy ten 8 sezon - jak dla mnie bomba ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Bóle @owe wróciły. + kłucia
    no spa pomogła
    --
    •  
      CommentAuthorEquidna
     permalink
    Talinko ja bym juz na tym etapie no spy nie brała. Tym bardziej, ze przecież chcesz już rodzić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Marezka gratuluję :)
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Talinka: Bóle @owe wróciły. + kłucia

dobrze się zapowiadało

Talinka: no spa pomogła

..i zdechło :devil:

The_fragile: Illan - Desperatki mają chyba najlepszy ten 8 sezon - jak dla mnie bomba ;)))

muszę się zabrać za oglądanie bo to chyba najlepszy z tych seriali, ale to pewnie dopiero po Świętach, jak będę miała na czym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    O! Może coś się dzieje! Zamiast śluzu lepkiego, białego (jaki był całą ciążę) pojawił się przejrzysty rozciągliwy w dość sporej ilości ;P
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Talka - prosimy o relację do samego rozwiązania :D
    Ale po prawdzie, to może faktycznie coś się dzieje...
    Jak brzuchol? Nie boli?
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    witamy się w 29tyg:)
    -
    no Talka może czop się powoli odblokuje!!!
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Witam wszystkich ja doszłam do wniosku że pora na suwaczek, długo czekałam ale jakoś się bałam :D... życzę wszystkim spokojnego i miłego dnia :D
    --
  5.  permalink
    A ja sie zbieram i smigam za godzine na druga betke:wink:Trzymajcie kciuki! Dzisiaj mialam okropny sen,ze bylam w szpitalu i tam wszyscy zaczeli sie mordowac....Rano jak wstalam to pot z czola normalnie ciekl:sad:mam nadzieje,ze to nie jest jakis zly znak:sad:W pierwszej polowie tego snu bylam na usg i widzialam maluszka z bijacym serduszkiem:smile::smile::smile:Piekne uczucie zeby tak bylo naprawde:smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Cobraczek, na pewno nie jest to zły znak... W ciąży kobiety mają strasznie dziwne sny podobno. U mnie to się sprawdza. Ostatnio mi się śniło, że pogryzły mnie wściekły lis i jamnik, a dzisiaj z kolei ja musiałam udusić małego kotka... I szczury mnie oblazły. Masakra, jestem totalnie niewyspana :( Ale te głupie sny to norma, więc się nie przejmuję... Natomiast potrafią zepsuć humor na pół dnia. Tak mi się wydaje, że to nasze podświadome lęki się tak ujawniają...

Trzymam za Ciebie ogromne kciuki, żeby betka wysoka była!
    --
  6.  permalink
    The_fragile: Cobraczek, na pewno nie jest to zły znak... W ciąży kobiety mają strasznie dziwne sny podobno. U mnie to się sprawdza. Ostatnio mi się śniło, że pogryzły mnie wściekły lis i jamnik, a dzisiaj z kolei ja musiałam udusić małego kotka... I szczury mnie oblazły. Masakra, jestem totalnie niewyspana :( Ale te głupie sny to norma, więc się nie przejmuję... Natomiast potrafią zepsuć humor na pół dnia. Tak mi się wydaje, że to nasze podświadome lęki się tak ujawniają...Trzymam za Ciebie ogromne kciuki, żeby betka wysoka była!

Rano jak wstalam to sie dziwinie czulam.....Wlasnie z Emila mialam same erotyczne hehehe:tongue:a teraz takie psychiczne:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    zaciskamy zaciskamy:):)
    a sny to ja też myślę że to podświadome lęki znajdują sobie w nocy ujście:D
    a ja od 3 dni bardziej puchnę buuuuu... wyniki mam dobre ale woda się zatrzymuje:neutral: nigdy takich stóp nie miałam nei jest jeszcze tragedia ale zawsze były takie zgrabne:D:D a poza tym muszę się spięć i przestać podjadać bo waga mnie przeraża!!!!!!!!!!!! a nie powiem plecy mi przez nią wysiadają....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kasiakuzniki, a dużo pijesz? Podobno pomaga na zatrzymywanie się wody...
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Marezka, cudownie że udało Wam się wrócić do domu przed Świętami! Wszystkiego dobrego dla Waszej czwórki!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Kasiakuzniki, a dużo pijesz? Podobno pomaga na zatrzymywanie się wody...

czasami też za dużo wody pić nie wolno jak się puchnie bo można spuchnąć jeszcze bardziej ;)

na puchnięcie raczej niewiele pomoże bo to sprawy hormonalne...
    a po porodzie to się dopierooooooooo puchnie :devil:
    moje stopy w drugiej dobie po porodzie to była jakaś masakra :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teorka - no co Ty?! Ja tam z doświadczenia nie wiem, ale położne mówią, że jak się puchnie, to pić, pić i jeszcze raz pić... Ja na szczęście (jeszcze) nie spuchłam, ale współczuję...

A co do tego połogu i puchnięcia to właśnie wczoraj słyszeliśmy na szkole rodzenia - podobno warto wziąć klapki męża, żeby nie wpaść w dołek z powodu wielkich stóp :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    AniaBB: Jak brzuchol? Nie boli?

W nocy nie bolał. Teraz zaczął + krzyż
    idę pod prysznic włosy myć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    THE FRAGILE no ja też byłam w szoku jak zaczęłam puchnąc w ciąży i mi tu dziewczyny pisały, żebym aż tyle jednak nie piła [wypijałam 2 - 3 litry dziennie]...
    ale ile w tym prawdy to nie wiem... :smile:

The_fragile: A co do tego połogu i puchnięcia to właśnie wczoraj słyszeliśmy na szkole rodzenia - podobno warto wziąć klapki męża, żeby nie wpaść w dołek z powodu wielkich stóp :DDD

ja tam bardziej w przerażenie wpadłam a nie w dołek hehheh :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Teo nawet mi nie mów że jeszcze bardziej spuchną mi dłonie i stopy, bo już marzę by normalne buty założyć a nie te bambosze ogromniaste.

Talka no własnie ty chcesz rodzic czy nie że te nospy wcinasz jak ciastka :tongue:

A tak po za tym to u mnie zero skurczy nawet brzuch nie boli.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sabakuma: Talka no własnie ty chcesz rodzic czy nie że te nospy wcinasz jak ciastka

jak ciastka nie, rzadko biorę. :tongue: gdzieś tam wyczytałam, że porodowych i tak nie uciszy, wiec... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Talinka: gdzieś tam wyczytałam, że porodowych i tak nie uciszy,
    gdy rodziłam Nataniela była dziewczyna która miała bardzo bolesne skurcze a zero postępu i dawali jej też nospe duuuużo nospy by złagodzić ból.
    Gdy zaczęło się coś dziać w ciązy z Antosią (jeszcze nie myślałam że to już akcja porodowa) też wzięłam nospę i nic a nic nie pomogła i nadal brzuch zachowywał się tak samo - a wcześniej jakieś tam bóle przechodziły
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sabakuma: Teo nawet mi nie mów że jeszcze bardziej spuchną mi dłonie i stopy, bo już marzę by normalne buty założyć a nie te bambosze ogromniaste.

no nie wiem czy każdej tak puchną ale chyba tak [mi tylko stopy, dłonie nie] ale pocieszę Cię - po 3 dniach zaczyna to wszystko schodzić a po dwóch tygodniach ja już mogłam założyć obrączkę, która od 4-go miesiąca ciąży była za ciasna :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dobra, nie wiem, jak z tym piciem wody w takim razie, na sobie nie wypróbowałam, więc wolę nie doradzać. Ale na "zapytaj położną" znalazłam takie porady na obrzęki nóg, może coś z tego Ci Kasiakuzniki pomoże:

Jeżeli masz problem z obrzękami nóg:
    - często odpoczywaj z uniesionymi nogami
    - dieta: ogranicz sól, wzbogać dietę o białko
    - mocz nogi w ciepłej wodzie
    - 20-30 minutowa kąpiel w wodzie o temperaturze 36.6 st.C
    - obrzęki mogą być objawem zatrucia ciążowego – zwróć uwagę, czy z powodu obrzęków nie przybrałaś więcej niż 500g na tydzień, czy obrzęki nie pojawiają się na twarzy, dłoniach, okolicy krzyża, i czy nie wystąpił wzrost ciśnienia tętniczego
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Agunia05: też wzięłam nospę i nic a nic nie pomogła i nadal brzuch zachowywał się tak samo - a wcześniej jakieś tam bóle przechodziły

otóż to :wink: po co mam się męczyć z bólami, które nic właściwie nie wnoszą :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Jeżeli masz problem z obrzękami nóg:
    - często odpoczywaj z uniesionymi nogami
    - dieta: ogranicz sól, wzbogać dietę o białko
    - mocz nogi w ciepłej wodzie
    - 20-30 minutowa kąpiel w wodzie o temperaturze 36.6 st.C
    - obrzęki mogą być objawem zatrucia ciążowego – zwróć uwagę, czy z powodu obrzęków nie przybrałaś więcej niż 500g na tydzień, czy obrzęki nie pojawiają się na twarzy, dłoniach, okolicy krzyża, i czy nie wystąpił wzrost ciśnienia tętniczego

no i popatrz ani słowa o tym, żeby dużo pić...
    więc może faktycznie coś w tym jest....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 14th 2011 zmieniony
     permalink
    No nie ma, ale od położnych słyszałam, żeby pić (nerki mają filtrować, żeby się woda nie zatrzymywała), więc już nie wiem, jak to jest. Zgłupieć można od tych informacji ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.