Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    ewelinda29: mialam 50...i wlasnie wkurzam sie ze nie dala mi tej 75 ale mowila ze nie ma ku temu podstaw jak mi kaze w pon to powtarzac to zwariuje ja wczoraj caly dzien po tej glukozie umieralam:((
    Biedactwo :sad: ciekawe czy teraz gin Ci każe wypić 50 dla powtórki, czy od razu z grubej rury 75?
    --
    • CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeDec 16th 2011
     permalink
    Cherry_Lady: ciekawe czy teraz gin Ci każe wypić 50 dla powtórki, czy od razu z grubej rury 75?

nie wiem ale zwariuje jak znow bede musiala to pic;(( jak dzwonilam dzis do gin to mowila ze musze isc do rodzinnego po skierowanie do diabetologa:( wiec moze wogole nie bede powtarzac?? nie mam pojecia w poniedzialek sie dowiem...
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    ewelinda29: nie wiem ale zwariuje jak znow bede musiala to pic;(( jak dzwonilam dzis do gin to mowila ze musze isc do rodzinnego po skierowanie do diabetologa:( wiec moze wogole nie bede powtarzac?? nie mam pojecia w poniedzialek sie dowiem...

Nie chcę Cię martwić ale zazwyczaj się powtarza badanie z 75, bo te 50 po godzinie często źle wychodzą, dlatego teraz lekarze od razu zlecają 75 właśnie żeby nie powtarzać.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    A propos donoszonej ciąży- ja rodziłam na dzień przed rozpoczęciem 37 tygodnia. Waga mojej córeczki- 2330g. Ciąża uznana za donoszoną.
    --
    •  
      CommentAuthorpatyk120
     permalink
    Hanny: na zapalenie pęcherza

żurawit, urinal... Ale trzeba zrobić badanie moczu i do gina bo może być tam nieciekawie i on coś przepisze...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hawrankowa - z tej stronki? A który robiłaś? Ja się boję tych twardych pierników, nie mam do nich ręki. Ja zrobiłam ten na piwie i jest mięciutki od razu od upieczenia. Te pierniczki też robiłam "na szybko", czyli miękkie od razu...

Ewelinda, mnie też było strasznie słabo po glukozie (też miałam powtarzaną z 50 na 75)... Ale niedobrze ze względu na smak? A cytrynki sobie dodałaś?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziękuję bardzo dziewczyny:hugging: Właśnie chodzi o to, że ja byłam w poniedziałek u gina i wyniki badań nie były najlepsze, ale gin mówił, że w ciąży tak czasem bywa i żebym podjadała żurawinę...a tu coraz gorzej...nie chciałabym brać leków...myślałam o domowych sposobach:sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, a jeśli chodzi o sok z żurawiny to jest dobry, ale ja np. czekałam ze 2 tyg na rezultaty... I żurawit też wcinałam - szybciej zadziałał...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki The_fragile zatem muszę uzbroić się w cierpliwość;) Powiedz proszę miałaś taki 100%? I rozcieńczałaś go z wodą czy nie? Ile razy dziennie go piłaś?
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Można też kupić żurawinę i wcinać . Ja w I trymestrze brałam Urinal .
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    100% - piłam po 60 ml dziennie z łyżką miodu (ale rozcieńczony na zimno) i w jakiś 300-400 ml wody :) Może dlatego tak wolno działał, ale tak na forach zalecali...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki Sabakuma :) Czyli Urinal i Żurawit spokojnie można w razie czego brać? Kurcze pomęczę się jeszcze dziś i jutro z tym sokiem z żurawiny, a jak nie przejdzie to chyba jakieś leki jednak:( Drugi raz w życiu mam to cholerstwo i musiało być akurat w ciąży:(((
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No ja też żurawit Ci polecę - spokojnie można, bo to zwykła "skapsułkowana" żurawina :D Ale żeby Cię pocieszyć, to jednak infekcje są częste w ciąży :(
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    The_fragile: żeby Cię pocieszyć, to jednak infekcje są częste w ciąży :(

Toś mnie pocieszyła;) Ale to chyba nie jest jakieś groźne dla dziecka co?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 16th 2011 zmieniony
     permalink
    Nieee, gin mnie uspokoił, że groźne, jak się nie leczy i ignoruje (bo możesz zapalenia pęcherza czy nerek dostać). A tak to niestety często się zdarzają infekcje, grzybki, itd.
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    z tą wysoką betą to jednak nie takie miarodajne. U mnie w 12dfl było 370 a w 15dfl ponad 1300 A córeczka - jedną :shocked:
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wow, nieźle dziewczyny! U mnie w 10dfl było 16 tylko!
    --
  2.  permalink
    ja miałam przepis od koleżanki, ale już się go pozbyłam:)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaaa, bo myślałam, że z tej stronki :D
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Talka dopisz do listy Kuleczke:)

Ja dzis sie kiepsko czuje cały czas mam taki nabrzmiały brzuch jakby mnie napompował ktoś....
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Kuleczka ja na przeziębienie nie miałam Tantum Verde wiec nie powiem czy można czy nie można, ale skoro ci to lekarz przepisał to mysle że można:wink:
    --
  3.  permalink
    beagraf: z tą wysoką betą to jednak nie takie miarodajne. U mnie w 12dfl było 370 a w 15dfl ponad 1300 A córeczka - jedną

O :smile: To by obalalo teze,ze przy ciazy mnogiej na poczatku beta jest wieksza...hehe:wink:
    --
  4.  permalink
    Cobraczek: beagraf: z tą wysoką betą to jednak nie takie miarodajne. U mnie w 12dfl było 370 a w 15dfl ponad 1300 A córeczka - jedną

O :smile: To by obalalo teze,ze przy ciazy mnogiej na poczatku beta jest wieksza...hehe:wink:

heh, to ja już nic nie wiem :surprised:
    z resztą, po co mam się w to zagłębiać - natura sama wie co robi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    madrill ale juz na porodowe;) duzo spaceruj to moze ruszy

Talinka mialam widzenie ze urodzilas 25ego:surprised:

carrotka pij sok zurawinowy, albo kup suszona zurawine albo herbate zurawinowa w Holland&Barrett
    nie bierz furaginu, przyjda wyniki z labu to jak cos jest bakteryjnego dostaniesz antyb kategorii b i bedzie ok
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Ja na problemy z układem moczowym biorę femisept uro. To ponoć prawie to samo co żuravit tylko z liściami pietruszki..czy jakoś tak.
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    chloe28 - no właśnie piję sok i biorę żurawit. Ale wkurza mnie że tutaj czeka się na wyniki ponad tydzień:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    w pl tez bys tyle czekala, bo trzeba kilka dni zeby ewentualnie wyhodowac bakterie;
    jest nr tel do szpitala gdzie dano probke to zadzwon po 5 dniach i bedziesz wiedziala
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Carottka, ja oddaję w PL prywatnie i czekam prawie 2 tyg ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Kurcze madamagda czyli po porodzie jest aż tak źle? Bo właśnie mi mama też wybijała z głowy sn (jedno dziecko rodziła cc, a drugie sn) i też właśnie opowiadała, że "coś tam zwisa, wypada"...ehhh muszę ją dopytać...Ciekawa jestem Twojej relacji po operacji:)
    --
  5.  permalink
    Hanny myślę że to jak jest po porodzie zalezy od tego jak cię położna potraktuje.
    Ja rodziłam co prawda niedawno, poród miałam ciężki, bo i popękałam i mnie cięli ale połzona tak wszytsko ładnie zszyła, że w sumie widać troszkę bliznę ale poza tym wszystko jest jak było :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hanny mi po 6ciu porodach nic nie zwisa i nie wypada - moze faktycznie jest ciut luźniej podczas stosunku ale kwestia dobrania pozycji :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Hanny, mama Ci wybija sn? No proszę Cię. Mi tam nic nie zwisa. Jest tak jak było, tylko blizna po nacieciu została.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jeszcze się co prawda nad porodem nie zastanawiałam, ale chyba faktycznie to sprawa indywidualna:wink: Mam nadzieję, że jeśli będę rodzić sn to też wszystko zostanie na swoim miejscu:wink: Jejku..tego nacięcia też się cholernie boję:shocked: Taki "cykor" ze mnie:shocked: A tak przyjemnie bobas "wchodził" do brzucha, gorzej z jego "wychodzeniem":wink:
    P.S. Mama chyba nie miała najlepszych doświadczeń w trakcie porodu sn:wink: a tu czytam o waginoplastyce to myślałam, że "kombajn tam przejeżdża" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Po porodzie warto ćwiczyć mięśnie kegla
    "Szybciej wrócisz do udanego współżycia. Po porodzie wiele kobiet odczuwa, że ich pochwa jest luźniejsza, szersza, co powoduje dyskomfort, a czasami nawet uniemożliwia osiągnięcie orgazmu. Dzięki ćwiczeniom wejście do pochwy staje się węższe, a jej ścianki bardziej sprężyste, co sprawia, że doznania będą znów równie intensywne jak dawniej."
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A właśnie a propos mięśni kegla! Ponoć warto je ćwiczyć również w trakcie ciąży. Od kiedy? Bo na razie "się cykam" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Ja myślę, że to sprawa indywidualna - jednej będzie wypadać i zwisać po cc, a inne będą "jak nowe" i po 10 porodach sn.... Gdyby mi cokolwiek tam przeszkadzało, to zrobiłabym to samo co Madamagda, bez namysłu :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    ja być może też, nie wiem, ale nie ma co straszyć porodem naturalnym, różnie właśnie bywa
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Livia: jednej będzie wypadać i zwisać po cc,

eno ale teraz Cię trochę poniosło :devil::devil::devil::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    po CC nie ma opcji, żeby tam coś wypadało no bo jak ? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chloe28: Talinka mialam widzenie ze urodzilas 25ego

ojj oby nie :bigsmile:
    dziś chyba mialam skurcze jak szliśmy do Tesco... pewności nie mam, bo trwało to mega krótko, ale było silne dość... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Teo - zupełnie poważnie teraz - przecież więzadła i cała reszta mogą siąść niezależnie od sposobu porodu... A mając na myśli zwisanie myślałam o tym malowniczym fałdzie brzuszka nad blizną :devil: Na szczęście u mnie nawis się zniwelował, a blizna zrobiła niewidoczna.
    No i tak całkiem nie a'propos - to Ty chyba się skarżyłaś na brak czucia i "drętwotę" w miejscu blizny? Na początku też tak miałam, a teraz wszystko jest ok, chociaż mi i tak wsio rawno, bo brzuch nie jest moim ulubionym miejscem erogennym :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    TEORKA: po CC nie ma opcji, żeby tam coś wypadało no bo jak ?

No niestety, nie jest tak różowo. Mięśnie dna miednicy mogą siąść i po sn, i po cc, albo wcale nie musi to zależeć od porodu tylko od przebiegu ciąży. Albo od tego, co się robi w połogu (dźwiganie siat z zakupami, zbyt wczesne ćwiczenia mięśni brzucha itp.). Mam wrażenie, że o tym się niewiele mówi we wszelkich poradnikach na temat ciąży i porodu, a zdarza się dużo częściej niż się nam wydaje.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Livia, a jak długo tę drętwotę miałaś? Bo ja 4 m-ce po CC i nadal ciało jak nie moje. Już lepiej, nie tak jak na początku, ale drętwo i koniec.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Kate1 - jakieś pół roku na pewno, chociaż nie macałam się tam nagminnie, więc może i dłużej :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Livia: może i dłużej :smile:

To i tak nie tak źle, luz! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorcoma
     permalink
    Ewelinda- nie wiem czy bedziesz musiala powtarzac ( ja mialam od razu 75). Ja mialam tylko lekko ponad norme ( 146 a norma do 140) i gin powiedzial ze wysyla mnie do poradni chociaz niektorzy gini by to olali bo dziecko rosnie i coraz bardziej bedzie obciazac trzustke. W poradni zostalismy przeszkoleni z diety. Na pczatku sie wydaje ze wiele nie mozna ale tak naprawde mozna wszystko tylko w innych ilosciach lub odleglosciach czasowych. I to ze nie jadlas slodkiego nie ma znaczenia:wink: jak chcesz to wysle Ci szersze info na prv ale generalnie sie nie martw nie ma strachu!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 17th 2011
     permalink
    no część dziewczyny jest 5rano a my nie spimy nie dość że wieje okropnie to obudziłam małą bo sprawdzałam okna i jest dziki szał tak mi wierci w pecherzu i jajnikach że hej... i tak jest od 40min może nie dlugo uda nam się zasnac oby:)
    --
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeDec 17th 2011 zmieniony
     permalink
    Hanny
    to wybij sobie z glowy rady mamy.
    To że mnie takie coś spotkało nie znaczy że ciebie to też będzie dotyczyć. ja miałam przegrodę w pochwie. Nikt sie nie mógł po porodzie za nią wziąść bo to troszke skomplikowane żeby ją całkowicie wyciąć. I to ona głównie wystaje.
    Mimo wszytsko cieszę się że rodziłam naturalnie. Mam wspaniałe wspomnienia. Tego mi nikt nie zabierze. Jednak teraz w razie wpadki (mam Mirenę na 5 lat i założę kolejną) urodzę przez cc.
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Dzień dobry wszystkim
    Ja chciałam podzielić się lękami i zostawić je tutaj... ostatnio nachodzą mnie takie myśli że jestem w 13 tygodniu ciąży, brzucha nie widać (zasłania go brzuch sprzed ciąży), ruchów ze względów oczywistych też nie czuję bo za wcześnie i jakoś trudno mi uwierzyć że jestem w ciąży czasem nachodzą mnie myśli czy wszystko w porządku, czy ciąża prawidłowo się rozwija ehhhh w środę mam wizytę u ginekologa więc się uspokoję mam taką nadzieję...
    Chciałam to tutaj zostawić by o tym nie myśleć...
    Pozdrawiam wszystkich :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Livia: A mając na myśli zwisanie myślałam o tym malowniczym fałdzie brzuszka nad blizną :devil: Na szczęście u mnie nawis się zniwelował, a blizna zrobiła niewidoczna.
    No i tak całkiem nie a'propos - to Ty chyba się skarżyłaś na brak czucia i "drętwotę" w miejscu blizny? Na początku też tak miałam, a teraz wszystko jest ok, chociaż mi i tak wsio rawno, bo brzuch nie jest moim ulubionym miejscem erogennym :tooth:

ano brzuch zwisny to owszem
    sama posiadam hehe :devil:

drętwotę dalej mam i mnie koleżanka straszy, że to zostanie bo mi mogli nerwy poprzecinać czy tam coś...:neutral:

hydrazine: Mięśnie dna miednicy mogą siąść i po sn, i po cc, albo wcale nie musi to zależeć od porodu tylko od przebiegu ciąży. Albo od tego, co się robi w połogu (dźwiganie siat z zakupami, zbyt wczesne ćwiczenia mięśni brzucha itp.).

no ale mi bardziej chodziło o wypadającą, poszarpaną pochwę...
    to chyba po CC niemożliwe ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    co do do uznania dziecka za noworodka a nie wcześniaka - to nie tylko waga ma na to wpływ, ale również to czy samo dziecko oddycha, czy ma odruch ssania, czy po jedzeniu przybiera na wadze i czy utrzymuje odpowiednią ciepłotę - jeśli to wszystko jest zachowane to maluszek nie jest uznawany za wcześniaka ( dowiadywałam się przed porodem w szpitalu)

co do drętwoty ciała po cc - dziewczyny spokojnie ,to tak jak napisała Livia , podobno do pół roku tak może być i nie ma co się martwić , było nie było to cięcie
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.