Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 21st 2011
     permalink
    TEORKA: "bardzo cię przepraszam ale czy mogłabyś mnie przepuścić bo mi się śpieszy, głupio mi prosić bo widzę, że jesteś w ciązy ale na prawdę bardzo się śpieszę"

ahahahaha
    Ja miałam podobny epizod kolejkowy.
    W Rossmannie na Dworcu Głównym w Poznaniu...kolejka jak w PRL-u, ja w końcówce 8 miesiąca... Podeszłam więc do pani, która własnie miałaa zamiar wykładać swój towar, poprosiłam grzecznie, aby mnie przepuściła, a ona zmierzyła mnie wzrokiem i odpowiedziała:"Ale ja też się spieszę"
    Chciałam ją zapytać, czy też na porodówkę, ale mnie zatkało:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Teorka - no jaja sobie robisz... W życiu bym czegoś takiego nie zrobiła...

no poważnie :)
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    agael77: Chciałam ją zapytać, czy też na porodówkę, ale mnie zatkało

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hussy: Myślałam,że może to odeszły wody czy jaki pierun.. Jednak nie.

kupiła bym na Twoim miejscu te paseczki do sprawdzania czy to nie wody mojej koleżance tak się dziwnie sączyły.....może to zwykłe wydzieliny ale zawsze lepiej sprawdzić.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiecie co wzięłam się za łazienkę ale tak na 100% matko Kochana jaki kurz..... sprzątam ją co tydzień ale bardziej rynek i półki a dziś jak poodsuwałam szafeczki itd to się załamałam........ myślałam że do południa zrobię i Kuchnie i łazienkę a ja tkwię w jednym miejscu............jej... :shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Cholera jakieś skurcze mam.. Poczekałam parę minut,przeszło i znowu okresowo boli.. Sama jestem,mąż pojechał. Nie chcę panikować.. Mam nadzieje,że się nic nie rozwinie dalej.
    --
  1.  permalink
    Witam wszystkie przyszłe mamusie, chciałabym do Waszego grona.
    To będzie nasze pierwsze Maleństwo.
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    dorotka - gratuluję! u nas też pierwsze Maleństwo :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeDec 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Hussy: Cholera jakieś skurcze mam..

ojjjj... a mi się znów gazy zbierają i boli :confused:
    dorotka0905: Witam wszystkie przyszłe mamusie, chciałabym do Waszego grona.

witamy ;-) dopisuję ;)

hawrankowa83 17.12.11 (dziewczynka)
    Sabakuma 18.12.2011 (chłopiec)
    Talinka 23.12.2011 (dziewczynka)
    bellybaby 28.12.2011 (dziewczynka)
    sara32 29.12.2011 (chłopiec)

Carottka 01.01.2012 (chłopiec)
    Coma 11.01.2012 (dziewczynka)
    Hussy 17.01.2012 (dziewczynka)
    monia31 22.01.2012 (chłopiec)
    anaa86 27.01.2012 (chłopiec)
    Anula36 30.01.2012 (dziewczynka)
    MyAngel 03.02.2012 (dziewczynka)
    tusia1984 04.02.2012 (chłopiec)
    kamiis 06.02.2012
    Viicki 13.02.2012 (chłopiec)
    ewer 14.02.2012 (chłopiec)
    aguncia 18.02.2012 (dziewczynka)
    lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    marta_885 24.02.2012
    biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    illan 24.03.2012 (chłopiec)
    katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    Biedronka11 13.04.2012 (chłopiec)
    gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    justa2586 10.05.2012
    karinazosia 11.05.2012 (chłopiec ?)
    ifonka84 19.05.2012
    nessie 20.05.2012
    Tres 24.05.2012
    hydrazine 02.06.2012
    Hanny 3.06.2012
    norah 13.06.2012
    YPolly 20.06.2012
    wielgosz 21.06.2012
    Osorya 1.07.2012
    mkd 03.07.2012
    Mag_dre 06.07.2012
    nibriana 20.07.2012
    P_Madzia 22.07.2012
    ufo03 25.07.2012
    Kakai 26.07.2012
    cho 28.07.2012
    AniaBB 03.08.2012
    Mamrotka 13.08.2012
    Cobraczek 02.09.2012
    Love_line
    Łezunia
    patrycja219
    sliwson
    xkamilax
    kuleczka_69
    dorotka0905
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no Hassy mam nadzieję że przejdą....
    -
    Dorotka witamy witamy no i gratulacje:):)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Jestem w pracy ....
    Chwile temu wparowal jakis nielatek z 1500 euro w reku, ze chce wszytko postawic na JUVENTUS (mecz Udinese - Juventus) dzis wieczorem !!!!!!
    Zatkalo mnie! Poprosilam o dowod osobisty (nieletnim jak wiadomo zabroniony hazard)... a on do mnie, ze w styczniu bedzie mial urodziny i czy moge zrobic wyjatek... powiedzialm, zeby wrocil w styczniu.... wyszedl obrazony burczac cos pod nosem ... po doslownie 2minutach z tym 1500e w reku wparowal inny gostek juz pelnoletni... wiec wydrukowalam mu bilecik!
    Kuzwa ale skad taki "pyrtek" nieletni ma kase?????
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    ok przekopałam się przez ponad 8 stron- mam gości od soboty i teraz cieżko nadrobić.

wczoraj na usg 3/4d potwierdziło się- jak to lekarz powiedział DZIEWCZYNKA- GRUBASEK:cool: więc można zlikwidować znak zapytania.

Gratuluje świerzo rozpakowanym mamuśkom- ale miała się sypnąć więcej chyba co?

Czekam na wieści i pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dorotka- :swingin:

paprykowa- no my też czekamy aż się "posypiemy" ale nasze dzieci mają inne plany :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    ohooooo, dluzsza nieobecnosc i nagle okazuje sie, ze tu juz szczyt tak blisko! :shocked:
    17 na liscie... :wink:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Witam!
    Jestem po wizycie w Poradni Diabetologicznej. W piątek mam mieć powtórzone badanie z glukoza 75g i dopiero po tym badaniu ma być stwierdzone czy jest cukrzyca, czy jej nie ma, ponieważ badanie 50 g nie jest w żaden sposób miarodajne . Na razie do jutra do dwudziestej mam być na diecie wysoko węglowodanowej a w piątek Pani doktor mi powie co będę robić w święta :) Póki co jestem nadal dobrej myśli:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja 3, a tak niedawno byłam 20 i chciałam do pierwszej 10 :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    talka "about 2 days to go"!
    :bigsmile:
    jak sie czujesz? COS czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dzisiaj? NIC! Tylko znów się gorzej czuję :cool: boli kość łonowa
    --
  2.  permalink
    The_fragile: ja idę drugą część pierniczków malować,

a u nas już tylko parę zostało do zjedzenia, chyba by z kamienia musiały być, żeby do świąt dotrwały:)

Witamy Cię Dorotka:)

a no i u mnie nic, a nic:)
  3.  permalink
    a śnieżek troszkę prószy, aż miło się przez okno wygląda:)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    hawrankowa83: a u nas już tylko parę zostało do zjedzenia, chyba by z kamienia musiały być, żeby do świąt dotrwały:)

u nas co roku tak było, że znikały przed świętami :P ale moja mama robiła pierwszą partię już na swoje imieniny - 4 grudnia :D
    --
  4.  permalink
    Hej dziewczyny, help!!!
    Właśnie poszukuję w necie odpowiedniego butowia (i nie tylko) na najbliższe okazje - wesele oraz... nasz ślub. W związku ze zbliżającymi się WIELKIMI, bobasowymi wydatkami, zdecydowałam, żeby nie szaleć. W najbliższym czasie więc potrzebuję zaopatrzyć się w dwie pary butów (jakieś szpilki i kozaki na zimę) oraz sukienkę/sukienki na wesele i ślub. Niestety to, co mam w szafie jest za ciasne...

Nie chcę się stroić nie wiadomo jak. Chyba wybiorę sukienkę z dzianiny, zarówno na wesele jak i ślub. Nie wiem czy tak wypada, zwłaszcza jeśli chodzi o ślub nasz ale to na razie cywilny...

Znalazłam takie butowie w deichmannie (na razie poszukuję w necie, a potem dopiero przejdę się do sklepów z konkretnym planem zakupu) - botki. Kurczę, no nie chcę w balerinach wystąpić na weselu czy na ślubie. Wiadomo skakać nie będę więc nie powinnam w nich cierpieć...

Butki w beżu
    oraz
    Butki w szarości (w brązie?) - ślepa chyba żem:smile:

I takie sukienki znalazłam:

Zielona

i szara

Myślę, że którąś z nich mogłabym ubrać na wesele. Na ślub na prawdę ciężko mi znaleźć... Kurcze, nie wiedziałam, że będę miała taki problem z tym. Kiedyś to rach ciach i kieca była, a teraz nie mogę się zdecydować...

I buty na zimę (też deichmann):

Kozaki na płaskiej podeszwie

i na niewysokiej koturnie kozaki

Tak się zastanawiam czy lepiej jest w ogóle zrezygnować z butów nawet na lekkim uniesieniu...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Sukienka zielona-śliczna, taka w moim guście:wink: GRATULACJE!!! :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    katarzynah1987 sukienka mi sie zielona podoba... jest bardziej elegancka....
    co do butkow ... nie poradze na takich wysokich obcasach sie nie znam... :)
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    katarzynah1987 tez stawiam na zielona!
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    A ja się witam i uciekam zaraz na zakupy, trzeba skończyć kupowanie prezentów a po powrocie zaszywam się w kuchni bo bede robić uszka, pierogi i kapuste z grochem:bigsmile:
    Od wczoraj znowu złapały mnie jakieś bóle krzyżowe ale nie dam się i wytrzymam, żeby nie wybuchnąć w czasie świąt:wink:
    --
  5.  permalink
    Ewelinda - super, że nie masz cukrzycy !! Ale co się nastresowałaś, to Twoje :(
    .
    Łezunia - gratuluję :) a już za kilka dni będziesz w II trym. :)
    .
    U mnie (mieszkam w Katowicach:devil:) od rana pada ŚNIEG !!! Załamałam się z rana i tyle :confused:
    A w TV mówili, że na Górnym Śląsku śniegu nie będzie ! Super im się te prognozy sprawdzają :neutral:
    .

A jeśli chodzi o kolejki przy kasach....

Dwa tygodnie temu sama przepuściłam pana w kolejce (nie jakiś staruszek, raczej w średnim wieku) :))
    Fakt faktem - plecy od chodzenia trochę pobolewały, krzyż także,
    ale z drugiej strony - brzuch miałam wówczas malutki (same wiecie jaki :devil:)
    i jakoś tak żal mi się pana zrobiło, że będzie czekał z dwoma bułkami i ciastem, gdy ja mam całą taśmę wyłożoną...

Heh, ciekawa jestem, czy ma dobroć do mnie powróci, gdy będę w 7.miesiącu :)
    .
    HUSSY - ob skurcze przeszły, a może zadzwoń do gina ?
    .
    paprykowa - super ! kolejna Dziewuszka :D:D:D
    .
    Talinka: Dzisiaj? NIC! Tylko znów się gorzej czuję :cool: boli kość łonowa

A ja myślę, że Talka urodzi w Święta :D a dlatego bo tak bardzo nie chce :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    ja polecam sklep happy mum. Są tam na prawdę ładne rzeczy - na wszystkie okazje. Jakościowo też są bardzo ok.
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    mi np podoba się taka: http://www.happymum.pl/sklep3/?kod_pr=d259e&grupa_pom=sukienki_wizytowe&pro=17
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Cherry_Lady: A ja myślę, że Talka urodzi w Święta :D a dlatego bo tak bardzo nie chce

.. Też mi to przeszło przez myśl...
    Cherry_Lady: U mnie (mieszkam w Katowicach) od rana pada ŚNIEG !!

Mieszkam blisko Ciebie i ja jestem mega szczęśliwa, że nas zasypało!!!!!!!!!!!! jest chyba z 1-2cm pokrywy i wszystko bialusieńkie :bigsmile::bigsmile::bigsmile: uwielbiam takie widoki!!! mieszkam na wsi, jest tak cicho, bialutko i spokojnie... echh... teraz zaczynam czuć tą atmosferę :bigsmile: Wczoraj ubierałam 2,2 metrową choinkę sama i wyszła idealnie, sesese...:tongue::tongue::tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    no w sumie tez się cieszę- tylko synek jeszcze pyta czemu nie brat... dla mnie to w sumie najważniejsze ze wszystko z bobasem ok, że zdrowo rośnie, że szyjka długa i nic się wiecej nie rozwiera.

ale zgadzam się może tak być że się Talinka rozpakuje w święta- no ale uszka w wigilie zjesz więc święta zaliczone:cool:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Cherry Lady ja jestem z Chorzowa :bigsmile: ja tam lubię śnieżek ale żeby nas nie zasypało, wolę śnieg niż deszcz :P
    Wiecie patrząc na te zdjęcia naprawdę uświadamiam sobie że jestem w ciąży... dzisiaj co chwila się wzruszam - głupia baba ze mnie
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Melduję się wraz ze śniegiem który właśnie pięknie pokrywa Kraków. Jak się do wieczora nie rozkręci jadę połazić po rynku i nacieszyć oczy straganami jeszcze nawdycham się oparów z grzańca :devil:
    --
  6.  permalink
    anaa86: Mieszkam blisko Ciebie

a dokładnie ? :> :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  7.  permalink
    P_Madzia, widziałam tą sukienkę. Byłam kilka razy w tym sklepie. Jest u nas we Wroc. Fakt, ładne mają sukienki ale ja wolałabym jednak coś w żywszych barwach, chociaż ta szarość sukienki, który wyżej zaprezentowałam to mało żywy kolorek...:smile: Mam bzika ostatnio na punkcie zieleni (zwłaszcza odcień butelkowej zieleni b. mi odpowiada). Przymierzałam wiele sukienek w happy mum i kurcze ja chyba za niska (168 mam) bo te sukienki sięgają mi za kolana tak trochę a ja lubię sukienki przed kolano...

Chyba na te buty na pewno się zdecyduję (któreś z tych botków) - tylko decyzje o kolorze podejmę potem, gdy sukienkę będę mieć. A te kozaki też chyba ok, drogich nie chcę kupować (chociaż na prawdę wolałabym kupić dobre jakościowo i skórzane) bo jeżeli to z puchnięciem nóg będzie mnie dotyczyć to nie będzie szkoda mi odrzucić je na bok...
    --
  8.  permalink
    Łezunia: Cherry Lady ja jestem z Chorzowa :bigsmile: ja tam lubię śnieżek ale żeby nas nie zasypało, wolę śnieg niż deszcz :P
    To faktycznie, rzut beretem :P
    Śnieg jest fajny, dzieci go kochają, ale...na drogach ślisko, na chodnikach także, a jak jeszcze pada i pada i pada i nie topnieje to jest dla mnie masakra :/
    --
  9.  permalink
    katarzynah1987: dzisiaj co chwila się wzruszam - głupia baba ze mnie

Jaka głupia?! Szczęśliwa bo nosi największy Skarb pod sercem!!! :smile:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Ja nie lubię dużo śniegu ale tak troszkę i owszem, ale jeżelibym mogła wybierać to najlepsze jest słoneczko :D
    Deszczu nienawidzę dołuje mnie a śniegu to nie lubię za wiele, jak mieszkałam wcześniej w moim mieście rodzinnym w Mikołowie miałam wokół siebie pola (bo to była dzielnica Mikołowa) z jednej strony zawiało śnieg z pola z drugiej i człowiek nie wyjedzie :P
    A szczęśliwa jestem, za godzinę mój ukochany też zobaczy maleństwo :D 23.12 ma urodziny więc zdjęcie fajny prezencik :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a gdzie we Wrocku mamy ten sklep??
    --
  10.  permalink
    Ależ zajefajnie zacytowałam Łezunię, he he. Zamiast Jej nick przy Jej wypowiedzi, jest mój nick. Także wygląda na to, że jakbym odpowiedziała sama sobie! I głupiutka to teraz ja jestem, he he.

No powinno być tak:

Łezunia: dzisiaj co chwila się wzruszam - głupia baba ze mnie

Jaka głupia?! Szczęśliwa bo nosi największy Skarb pod sercem!!! :smile:
    --
  11.  permalink
    kasiakuzniki: a gdzie we Wrocku mamy ten sklep??

Kasiu, w Arkadach Wrocławskich jest ten sklep.

Ponadto przy Oławskiej jest Maternity, a przy Kromera Mama i Ja oraz przy Traugutta Mama Delicious.
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    spoko katarzynah ja się domyśliłam że to do mnie, teraz dopiero widzę jaki mam skarb pod sercem... jakoś to do mnie nie docierało to moje pierwsze zdjęcia które mam dlatego tak ważne dla mnie
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    kasiakuzniki: usg jest całkiem nie szkodliwe więc spokojnie:):))

jestes taka pewna?
    poczytaj to
    http://www.midwiferytoday.com/articles/ultrasoundrodgers.asp

do 3 usg rozumiem,ale zeby co wizyte robic? sa dowody na to(patrz artykul i tam referencje) ze podczas usg wytwarza sie energia i cieplo,skierowane wstroe plodu,maja wpluw na ukl nerwowy...

a potem wlasnie te napiecia miesniowe ..autyzmy, problemy z nauka..

ja osobiscie uwazam ze im mniej interwencji tym lepiej..ale to mojezdanie. sama mialam 3 usg podczas ciazy ( 2 razy obowiazkowe) i raz w polsce mi zrobili bo plamilam w 19 tyg

od 20 tyg nie robilam az do porodu w 41 tyg; czyli mialam jedno usg w 13 tyg, jedno w 19 i jedno w 21 (polowkowe) i wsio
    --
  12.  permalink
    Łezunia: jakoś to do mnie nie docierało

Do mnie na początku też. Swiadczy o tym kilka zrobionych testów ciążowych sikanych oraz bety. Bałam się, że to sen, który zaraz minie. Ponadto non stop panikowałam. Każde ukłucie, każdy nawet maleńki ból, wolno rosnący brzuszek, wszystko to sprawiało, że się martwiłam i szukałam porad tu u dziewczyn na forum...
    --
  13.  permalink
    chloe28: do 3 usg rozumiem,ale zeby co wizyte robic?

Jeżeli są ku temu przesłanki to chyba lepiej wykonywać te usg częściej.

Widzisz, różnie można poczytać o kwestii ilości usg w ciąży. Jedni twierdzą, że szkodzi, inni, że nie. Jeżeli faktycznie szkodzi to teoretycznie gdyby dziecko miało jakieś problemy zdrowotne, który mogły wyniknąć w związku z częstym usg to można by mieć pretensje do lekarza... Bo do siebie chyba nie, skoro lekarz twierdzi, że usg nie powoduje problemów... Tak myślę... I weź to człowieku bądź mądry. :smile:
    --
  14.  permalink
    Dzięki kobitki za miłe przyjęcie. Pokaźna lista. Według moim wyliczeń temin będzie na 20.08.2012 r.

Ale Wam fajnie, że macie śnieg. U mnie (pod Warszawą) ani płatek nie spadł :( Szkoda, bo święta bez śniegu nie mają takiego fajnego klimatu.
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    katarzynah1987:
    Jeżeli są ku temu przesłanki to chyba lepiej wykonywać te usg częściej.

tu sie zgadzam,a czkolwiek czesto takich nie ma (przeslanek) a usg jest wykonywane tylko dlatego zeby sobie dzidzi zobaczyc:devil::devil::devil::devil::devil:
    wezcie pod uwage ze mozna tym jednak zzaszkodzic, nawet w 1981 roku WHO pisalo ze usg szkodzi i mzoe powodowac zmiany neurologiczne,hematologiczne i rozne inne (czyt artykul) wiec chyba robiono animals studies ktore to potwierdzaja..

i nie mowcie mi ze gdyby bylo takie bezpieczne to by lekarze nie robili;) jakos w w krajach zachodnich nie wykonuja na kazdej wizycie usg, a w polsce tak(czesciowo dla kasy bo musiz za to placic); lekarze to lekarze, oni szukaja chorob i je lecza, a warto sie zastanowic ze widocznie inni ludzie (inni profesjonalisci medyczni np naukowcy z dziedzin medycznych) twierdza ze nie ejst to az tak bezpieczne i to oni na co dzien pracuaja zkomrokami i badaj wplyw roznych bodzcow na te komorki ..i skoro takie usg moze zmieniac cos w plodzie to po cpo ryzykowac? chyba warto do minimum sie oghraniczyc? tak ciezko wytrzymac do proodu zeby dziecko zobaczyc?:devil::devil::devil::devil::devil:

zreszta ciekawe czy jak poprosicie lekarza aby napisal oswiadczenie(i sie pod nim podpisal) ze gwarantuje w 100% ze usg jest bezpieczne i ze jesli dziecko bedzie mialo jakies problemy np neurologiczne ze on poswiadcza swoja osoba jak cos(zey go coagac po sadach) ze usg nie mialo na to wplywu..ciekawe czy podpisze takie cos WATPIE
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ech, z tymi świętami to może być racja - dziś znów potop przeźroczystego, rozciągliwego śluzu.... normalnie jakbym dni płodne miała! :shocked:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    chloe ja mu zwróciłam uwagę że to będzie kolejne usg i takie tam dałam mu do zrozumienia, ale wiesz ja miałam bardzo długi cykl w którym zaszłam - skok w okolicach 70 dc więc on chce mieć pewność że wszystko w porządku, nawet myślałam żeby wizyty co miesiąc i mówię mu to za 4 tygodnie a on mówi że wolałaby żebym przyszła za 3 więc pójdę jak tak chce... chodzę z NFZ więc o kasę mu nie chodzi
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    Talinka ja obstawialm dla Ciebie 25ego to urodzisz 25ego!:))))))))))))
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.